Anda di halaman 1dari 10

TEKS PERTANDINGAN PANTUN PERINGKAT IPG ZON TENGAH DAN ZON SELATAN TAHUN 2010.

BIL 1. PERKARA MELAYANG SERINDIT DI HUJUNG MUARA MERBAH BERKICAU DI HUJUNG PEKAN AWAL BISMILLAH PEMBUKA BICARA PERTANDINGAN PANTUN KITA MULAKAN ASSALAMUALAIKUM W.B.T DAN SALAM SEJAHTERA MAJLIS MENGALU-ALUKAN KEHADIRAN PEMANTUN-PEMANTUN, TUAN-TUAN DAN HADIRIN KE PERTANDINGAN PANTUN INSTITUT PENDIDIKAN GURU PERINGKAT ZON TENGAH DAN ZON SELATAN BAGI TAHUN 2010. UNTUK MAKLUMAN SEMUA, PADA HARI INI KITA AKAN MENYAKSIKAN PERTANDINGAN PANTUN ANTARA IPG BAHASA-BAHASA ANTRABANGSA MELAWAN IPG TUN HUSSEN ONN. DI SEBELAH KANAN SAYA, ADALAH PASUKAN PENJUAL, MANAKALA DI SEBELAH KIRI SAYA ADALAH PASUKAN PEMBELI. MASA 9.00 A.M CATATAN

2.

SETERUSNYA, SAYA MEMPERSILAKAN BARISAN PEMANTUN DARI IPG KAMPUS . SELAKU PASUKAN PENJUAL UNTUK MEMPERKENALKAN DIRI MASING-MASING. 1. 2. 3. 4.

3.

SETERUSNYA, BARISAN PEMANTUN DARI IPG _________________ SELAKU PASUKAN PEMBELI UNTUK MEMEPERKENALKAN DIRI MASING-MASING. 1. 2. 3. 4.

4.

PERTANDINGAN PANTUN PADA KALI INI BERTEMAKAN 1 BAHASA, 1 BANGSA, 1 NEGARA YANG BERIKUT MERUPAKAN PERATURANPERATURAN PERTANDINGAN PANTUN PADA KALI INI: ** RUJUK KERTAS IZINKAN SAYA MEMPERKENALKAN BARISAN HAKIM YANG AKAN MENGADILI PERTANDINGAN PADA HARI INI HAKIM YANG PERTAMA MERANGKAP KETUA HAKIM IALAH YANG BERUSAHA, .. HAKIM YANG KEDUA IALAH YANG BERUSAHA, . HAKIM YANG KETIGA IALAH YANG BERUSAHA, .......

5.

IZINKAN JUGA SAYA MEMPERKENALKAN PENJAGA MASA PADA HARI INI IAITU ...

6.

MELAYANG SERINDIT DI HUJUNG MUARA MERBAH BERKICAU DI HUJUNG PEKAN AWAL BISMILLAH PEMBUKA BICARA PERTANDINGAN PANTUN KITA MULAKAN BAIKLAH, PUSINGAN PERTAMA AKAN BERMULA. UNTUK MAKLUMAN SEMUA, TEMA BAGI PUSINGAN PERTAMA INI IALAH STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN. TANPA MELENGAH-LENGAHKAN MASA, DIJEMPUT PEMANTUN PERTAMA DARI IPG_____________ UNTUK MENJUALKAN PANTUN KEPADA PEMANTUN PERTAMA DARI IPG________________. -30 SAAT DARI SEKARANG . -TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA PEMANTUN KERANA SUDI MENJUALKAN PANTUN SEBENTAR TADI. -DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN PERTAMA DARI IPG________UNTUK MEMBELI PANTUN. -6O SAAT DARI SEKARANG. -SETERUSNYA, PEMANTUN PERTAMA DARI _________AKAN MENJUALKAN PULA PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN PERTAMA IPG____________. -30 SAAT DARI SEKARANG -SETERUSNYA, DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN PERTAMA DARI IPG ________ UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT. -60 SAAT MULAI SEKARANG.

7.

-DIJEMPUT PULA, PEMANTUN KEDUA DARI IPG ____________ UNTUK MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN KEDUA DARI IPG ______________. -30 SAAT DARI SEKARANG -TERIMA KASIH DIUCAPKAN DI ATAS PANTUN YANG DIJUALKAN SEBENTAR TADI.

-DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN KEDUA DARI IPG ___________UNTUK MEMBELI PANTUN

TERSEBUT. -60 SAAT DARI SEKARANG. -SETERUSNYA, GILIRAN PEMANTUN KEDUA DARI IPG ____________ MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN KEDUA DARI IPG ____________. -30 SAAT DARI SEKARANG. -DIPERSILAKAN PEMANTUN KEDUA DARI IPG ___________UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT -60 SAAT MULAI SEKARANG.

8.

DIJEMPUT PULA, PEMANTUN KETIGA DARI IPG ____________ UNTUK MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN KETIGA DARI IPG ______________. 3O SAAT DARI SEKARANG. -TERIMA KASIH DIUCAPKAN DI ATAS PANTUN YANG DIJUALKAN SEBENTAR TADI. -DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN KETIGA DARI IPG ___________UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT. -60 SAAT DARI SEKARANG. -SETERUSNYA, GILIRAN PEMANTUN KETIGA DARI IPG ____________ MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN KETIGA ____________. -30 SAAT DARI SEKARANG -TERIMA KASIH. -DIPERSILAKAN PEMANTUN KETIGA DARI ___________UNTUK MEMBELI PANTUN. -60 SAAT MULAI SEKARANG.

9.

BUAH DELIMA LEBAT BERBUAH AMBIL DI BAWA ANAK PENGGAWA PUSINGAN PERTAMA TAMATLAH SUDAH TERUSKAN SETIA DI PUSINGAN KEDUA KINI, TIBALAH PULA PUSINGAN KEDUA PERTANDINGAN PANTUN YANG BERTEMAKAN ILMU PENGETAHUAN . -DIJEMPUT PEMANTUN PERTAMA DARI IPG _____________ UNTUK MENJUALKAN PANTUN KEPADA PEMANTUN KEDUA DARI IPG ________________. -30 SAAT DARI SEKARANG. -TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA PEMANTUN KERANA SUDI MENJUALKAN PANTUN SEBENTAR TADI. -DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN KEDUA DARI IPG ________UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT. -6O SAAT DARI SEKARANG. -SETERUSNYA, PEMANTUN KEDUA DARI IPG _________ AKAN MENJUALKAN PANTUNNYA PULA KEPADA PEMANTUN PERTAMA IPG ____________. -30 SAAT DARI SEKARANG. -SETERUSNYA, DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN PERTAMA ________ UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT . -60 SAAT MULAI SEKARANG.

10.

-DIJEMPUT PULA, PEMANTUN KEDUA DARI IPG ____________ UNTUK MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN KETIGA DARI IPG ______________. -30 SAAT DARI SEKARANG. -TERIMA KASIH DIUCAPKAN DI ATAS PANTUN YANG DIJUALKAN SEBENTAR TADI.

-DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN KETIGA DARI IPG ___________UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT. -60 SAAT DARI SEKARANG. -SETERUSNYA, GILIRAN PEMANTUN KETIGA DARI IPG ____________ MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN KEDUA IPG ____________. - 30 SAAT DARI SEKARANG. -DIPERSILAKAN PEMANTUN KEDUA DARI IPG ___________UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT. -60 SAAT MULAI SEKARANG.

11.

-DIJEMPUT PULA, PEMANTUN KETIGA DARI IPG ____________ UNTUK MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN PERTAMA DARI IPG ______________. -30 SAAT DARI SEKARANG . -TERIMA KASIH DIUCAPKAN DI ATAS PANTUN YANG DIJUALKAN SEBENTAR TADI. -DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN KETIGA DARI IPG ___________UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT. -60 SAAT DARI SEKARANG. -SETERUSNYA, GILIRAN PEMANTUN PERTAMA DARI IPG ____________ UNTUK MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN KETIGA IPG ____________. - 30 SAAT DARI SEKARANG. -DIPERSILAKAN PEMANTUN KETIGA DARI IPG ___________ UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT. -60 SAAT MULAI SEKARANG.

12.

KINI TIBALAH KITA DI PUSINGAN KETIGA. TEMA PUSINGAN KETIGA IALAH KEJIRANAN. -DIJEMPUT PEMANTUN PERTAMA DARI IPG _____________ UNTUK MENJUALKAN PANTUN KEPADA PEMANTUN KETIGA DARI IPG ________________. - 30 SAAT DARI SEKARANG. -TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA PEMANTUN KERANA SUDI MENJUALKAN PANTUN SEBENTAR TADI. -DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN KETIGA DARI IPG ________UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT. -6O SAAT DARI SEKARANG. -SETERUSNYA, PEMANTUN KETIGA DARI IPG _________AKAN MENJUALKAN PANTUNNYA PULA KEPADA PEMANTUN PERTAMA ____________. -30 SAAT DARI SEKARANG.

-SETERUSNYA, DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN PERTAMA ________ UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT . -60 SAAT MULAI SEKARANG.

13.

-DIJEMPUT PULA, PEMANTUN KEDUA DARI IPG ____________ UNTUK MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN PERTAMA DARI IPG ______________. -30 SAAT DARI SEKARANG . -TERIMA KASIH DIUCAPKAN DI ATAS PANTUN YANG DIJUALKAN SEBENTAR TADI.

-DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN PERTAMA

DARI IPG ___________UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT. -60 SAAT DARI SEKARANG. -SETERUSNYA, GILIRAN PEMANTUN PERTAMA DARI IPG ____________ MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN KEDUA IPG ____________. - 30 SAAT DARI SEKARANG - DIPERSILAKAN PEMANTUN KEDUA DARI IPG ___________UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT . -60 SAAT MULAI SEKARANG.

14.

-DIJEMPUT PULA, PEMANTUN KETIGA DARI IPG ____________ UNTUK MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN KEDUA DARI IPG ______________. - 30 SAAT DARI SEKARANG -TERIMA KASIH DIUCAPKAN DI ATAS PANTUN YANG DIJUALKAN SEBENTAR TADI. -DIPERSILAKAN KEPADA PEMANTUN KEDUA DARI IPG ___________UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT. -60 SAAT DARI SEKARANG. -SETERUSNYA, GILIRAN PEMANTUN KEDUA DARI IPG ____________ MENJUALKAN PANTUNNYA KEPADA PEMANTUN KETIGA IPG ____________. -30 SAAT DARI SEKARANG -DIPERSILAKAN PEMANTUN KETIGA DARI IPG ___________UNTUK MEMBELI PANTUN TERSEBUT. -60 SAAT MULAI SEKARANG.

15.

MAWAR INDAH MERAH DELIMA DISELANG BERSERI BUNGA MELATI BERAKHIR SUDAH PUSINGAN KETIGA KEPUTUSAN JURI BERSAMA DI NANTI

TIGA PUSINGAN SUDAH KITA LALUI, MAKA BERAKHIRLAH PERTANDINGAN PANTUN ANTARA IPG KAMPUS BAHASA- BAHASA ANTARABAGSA BERTEMU PASUKAN PANTUN DARI IPG KAMPUS TUN HUSSIN ONN KITA PADA HARI INI. DENGAN ITU, MAJLIS DENGAN SEGALA HORMATNYA MENJEMPUT BARISAN PANEL KEHAKIMAN UNTUK BEREDAR KE BILIK PERSIDANGAN UNTUK BERSIDANG. DENGAN SEGALA HORMATNYA DIPERSILAKAN.

16.

SEMENTARA ITU, DIBUKA PELUANG KEPADA MANA-MANA HADIRIN UNTUK MENJUALKAN PANTUN KEPADA BARISAN PEMANTUN KITA PADA SEMENTARA MENUNGGU KEPUTUSAN DARIPADA PANEL KEHAKIMAN.

TERIMA KASIH KEPADA PARA HADIRIN DAN PASUKAN PANTUN KERANA SUDI BERSAMA-SAMA MEMERIAHKAN MAJLIS

17.

NAMPAKNYA, KEPUTUSAN PERTANDINGAN PANTUN SUDAH ADA DI TANGAN JURU ACARA MAJLIS. SAYA SERAHKAN KEMBALI PERTANDINGAN PANTUN INI KEPADA JURU ACARA MAJLIS. DENGAN SEGALA HORMATNYA DIPERSILAKAN.