Anda di halaman 1dari 47

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

ISI KANDUNGAN

BIL 1. 2. 3. 4. 5.

ISI KANDUNGAN Kata Alu-aluan Soalan Tugasan Pengurusan Kesihatan Diri Pendidikan Kesihatan Keluarga Set Rancangan Pengajaran Harian (RPH) 5.1 5.2. 5.3. 5.4. 5.5. 5.6. 5.7. 5.8. 5.9. 5.10. Rancangan Pengajaran Harian Lembaran Kerja 1 Lembaran Kerja 2 Lembaran Kerja 3 Lembaran Kerja 4 Lembaran Kerja 5 Lembaran Kerja 6 Lembaran Kerja 7 Lembaran Kerja 8 Lembaran Kerja 9

HALAMAN 2 3 4 15

27 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

8. 9. 10.

Penutup Rujukan Lampiran 10.1. 10.2. 10.3. Lembaran Interaktif Lembaran Interaktif CD Modul

45 46 47

1 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

1.

KATA ALU-ALUAN

Bismillahirrahmanirrahim Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam, selawat dan salam ke atas junjungan besar nabi Muhammad S.A.W. Syukur Alhamdulillah ke hadrat Allah s.w.t kerana dengan izin dan rahmat-Nya, dapat saya menyiapkan tugasan ini. Keupayaan yang terbatas selaku manusia biasa serta cabaran dan dugaan yang dihadapi telah dilalui, meskipun memerlukan ketabahan dan kesabaran. Setinggitinggi penghargaan dan jutaan terima kasih saya ucapkan kepada tutor saya iaitu Encik Kamaluddin bin Mokri atas segala sumbangan ilmu, kepakaran dan tenaga beliau dalam memberi tunjuk ajar, bimbingan dan nasihat sehingga saya berjaya menyempurnakan tugasan ini. Hanya Tuhan jua yang dapat membalas jasa baik tuan. Terima kasih yang tak terhingga juga saya ucapkan kepada semua tutor dan rakan rakan di Fakulti Pendidikan dan Bahasa OUM yang telah menyumbang ilmu yang tidak ternilai harganya sepanjang semester ini. Penghargaan ini juga buat keluarga tercinta kerana memahami serta membantu saya di dalam meneruskan cabaran untuk membawa pulang segulung ijazah. Sesungguhnya segala kesabaran, penat jerih dan lelah pasti ada hikmah disebaliknya. Penghargaan ini juga ditujukan kepada individu-individu yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam penghasilan penulisan ilmiah ini. Akhir kata, semoga Allah SWT melimpah rahmat ke atas mereka yang telah menyumbang kerjasama untuk menjayakan projek penyelidikan ini. Terima Kasih.

2 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

2.

SOALAN TUGASAN

1.

Aspek pengurusan kesihatan diri dan pendidikan kesihatan keluarga amat penting

dipraktikkan oleh kita semua untuk memastikan kesejahteraan dan keharmonian kehidupan kita terjamin. Dengan bantuan pengurusan grafik (graphic organizer) yang dipilih, bincangkan kedua-dua pernyataan di atas dengan mengambil kira kepentingannya serta keutamaannya dalam kehidupan kita seharian. (15 markah)

2.

Bina SATU set rancangan pengajaran harian (RPH) yang berkaitan dengan bagaimana

untuk anda mengajarkan aspek pengurusan kesihatan diri kepada murid-murid Tahun 5.

(15 markah)

[Jumlah: 30 Markah]

3 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

3. 3.1.

PENGURUSAN KESIHATAN DIRI Definisi Pengurusan Kesihatan Diri

Pengurusan Kebersihan Pakaian

Pengurusan Kebersihan Tubuh Badan

Pengurusan Berat Badan

Pengurusan Kesihatan Diri Pengurusan Tahap Kesihatan Pengurusan Tekanan (Stress)

Pengurusan Pemakanan yang Sihat

Pengurusan kesihatan diri yang baik akan menjamin tahap kesihatan yang sentiasa sempurna. Pengetahuan dan kemahiran mengurus kesihatan diri menjadi asset yang penting untuk hidup sihat sepanjang hayat.

4 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

(a) Pengurusan Kebersihan Tubuh

Pengurusan Kebersihan Tubuh Badan

Jenis anggota badan

Badan

Tangan

Rambut

Mulut

Cara

Cara

Cara

Cara

Mandi 2 kali sehari

Bersihkan dengan air bersih dan sabun

Syampu yang sesuai dengan kulit rambut

Gosok gigi selepas makan

Gunakan air bersih dan sabun

Potong Kuku

Gosok gigi sebelum tidur Guna berus sesuai

Akibat

Akibat

Akibat Guna ubat gigi

Kudis Badan berbau

Sakit Perut

Kutu

Gunakan floss

Akibat

Sakit Gigi 5 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Kita perlu mandi sekurang-kurangnya dua kali sehari. Bersihkan tubuh dengan sabun dan air bersih untuk membuang kekotoran dan kuman. Amalan ini dapat menjauhkan kita daripada dijangkiti penyakit kulit seperti kudis dan badan berbau. Tangan kita adalah di antara anggota yang paling banyak mengumpul kuman. Setiap kali kita memegang tombol pintu atau duit kertas, pelbagai kuman orang lain dipindahkan kepada tangan kita. Bersihkan tangan dengan sabun dan air bersih setiap kali selepas ke tandas sebelum menyediakan makanan dan sebelum makan. Kuku yang panjang akan menyediakan ruang masuk untuk kuman pindah ke mulut dan makanan kita. Pastikan kuku sentiasa dipotong pendek dan bersih. Rambut perlu dibersihkan dengan menggunakan syampu yang bersesuaian dengan jenis kulit kepala. Biasanya terdapat dua jenis kulit kepala iaitu berminyak dan kering. Pilih syampu yang sesuai dengan jenis rambut. Kutu rambut dan masalah kulit kepala adalah di antara masalah kesihatan yang biasa berlaku. Dapatkan rawatan dan nasihat di klinik. Penjagaan mulut termasuk gigi penting dalam pengurusan kesihatan diri. Gosok gigi menggunakan berus gigi yang sesuai dan ubat gigi. Pastikan mulut dan gigi dibersihkan setiap kali selepas makan dan sebelum tidur malam. Gunakan, floss untuk membuang sisa makanan pada celah gigi. Dapatkan pemeriksaan gigi 2 kali setahun. Gunakan alat pelindung gigi jika terlibat dalam sukan lasak. Tubuh badan kita memerlukan masa rehat yang secukupnya untuk memulihkan tenaga dan minda. Dapatkan tidur yang cukup dan berkualiti. Kanak-kanak dan remaja memerlukan masa tidur yang lebih berbanding dengan orang dewasa. Pastikan tubuh dibersihkan sebelum tidur.

(b) Pengurusan Kebersihan Pakaian 6 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Pengurusan Kebersihan Pakaian

Pakaian

Tempat Tidur

Baju

Bantal

Selimut

Seluar

Tilam

Cadar

Cara Penjagaan

Tukar pakaian setiap hari

Bersihkan

Jemur Bersihkan pakaian sebelum dipakai semula

Negara kita mempunyai kadar kelembapan yang tinggi. Tubuh kita cepat berpeluh. Oleh yang demikian adalah penting untuk kita menukar pakaian setiap hari. Pastikan pakaian dibersihkan sebelum dipakai semula. Kita juga perlu membersih dan menjemur bantal, selimut, tilam dan cadar untuk mengelak pembiakan hama.

(c) Pengurusan Tahap Kesihatan 7 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Pengurusan Tahap Kesihatan

Jenis Penyakit

Tempat Pemeriksaan Kesihatan

Jenis Pemeriksaan

Buah Pinggang

Hospital

Pemeriksaan Tekanan Darah

Jantung

Klinik

Indeks Jisim Badan

Strok

Ujian Kadar Lemak

Diabetis

Saringan paras glokus darah

Saringan paras kolesterol

Saringan Minda Sihat

8 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Sesetengah penyakit adalah pembunuh senyap. Ada di antara kita tidak mengetahui bahawa kita sedang diancam penyakit. Misalnya penyakit kardiovaskular seperti penyakit Jantung dan strok. Penyakit ini dikenal pasti sebagai salah satu daripada 10 penyebab kematian di Malaysia. Kita boleh mengurus tahap kesihatan melalui pemeriksaan kesihatan di klinik atau hospital. Pemeriksaan kesihatan membolehkan kita mengetahui tanda-tanda awal sesuatu penyakit, misalnya melalui pemeriksaan tahap glukos darah, seseorang dapat mengetahui sama ada dirinya berisiko untuk mendapat penyakit diabetis

9 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

(d) Pengurusan Pemakanan Yang Sihat

Karbohidrat Protein Lemak Vitamin Dll Memberi Tenaga Membina Badan Mencegah Penyakit

Komponen Makan Seimbang

Faedah Makan Seimbang

Pengurusan Pemakanan Yang Sihat

Waktu Makan Utama

Sarapan Pagi Makan Tengahari Makan Malam

10 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Makanan seimbang bermaksud makanan yang terdiri dari komponen karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan lain-lain. Pengambilan makanan seimbang daripada setiap komponen akan memberi tenaga, membina badan dan mencegah penyakit. Pengurusan pemakanan yang sihat merujuk kepada amalan pemakanan seseorang. Tiga waktu makan utama ialah sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam. Kita dinasihatkan supaya wajib makan sarapan pagi. Pengambilan sarapan pagi mampu memberikan kita tenaga untuk memulakan kerja. Tenaga dan zat-zat ini perlu ditambah untuk memulih tahap kecergasan fizikal dan kecerdasan minda. Makan mengikut keperluan adalah salah satu daripada pengurusan amalan makan yang sihat. Pengambilan jumlah makanan hendaklah bersesuaian dengan jenis pekerjaan atau penggunaan tenaga kita. Kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar dan aktif secara fizikal memerlukan jumlah makanan yang banyak. Begitu juga dengan mereka yang bekerja sebagai petani, nelayan dan buruh. Penggunaan tenaga mereka adalah tinggi. Mereka yang bekerja tanpa memerlukan penggunaan tenaga yang banyak seperti bekerja di pejabat kurang memerlukan tenaga yang banyak. Oleh yang demikian, amalan makan berlebihan akan menyebabkan badan mereka menyimpan lebih tenaga dalam bentuk lemak. Lemak yang berlebihan ini akan menyebabkan seseorang menjadi gemuk.

11 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

(e) Pengurusan Berat Badan

Pengurusan Berat Badan

Akibat Obesiti

Punca Obesiti

Cara Mengatasi

Diabetis Jantung Darah Tinggi Kanser Kurang Bersenam Merokok Kecergasan Fizikal

12 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Obesiti merupakan salah satu risiko untuk mendapat penyakit diabetis, jantung, darah tinggi dan kanser. Risiko lain ialah merokok dan kurang bersenam. Di Malaysia, prevalen penyakit diabetis dalam kalangan penduduk Malaysia pada tahun 1986 ialah 6.3% dan meningkat kepada 8.3% pada tahun 1996. (National Health and Morbidity Survey, 1996). Fizikal yang cergas adalah satu indikator untuk kesihatan tubuh badan. Kecegasan fizikal di sini tidak merujuk kepada senaman yang tetap semata-mata. Ia meliputi segala aktiviti yang menggerakkan anggota fizikal seperti menjalankan kerja di rumah dan membersihkan kawasan rumah. Aktiviti fizikal memerlukan tenaga yang berupa pembakaran lemak dalam tubuh kita. Pembakaran lemak secara konsisten akan menyisihkan lebihan lemak yang disimpan di dalam badan. Penyisihan lemak mengelak badan daripada berlebihan berat. Aktiviti fizikal akan meningkatkan high density lipoprotein (HDL) atau lemak darah berkepadatan tinggi yang baik untuk melindungi jantung. Ia adalah bahan darah yang dapat memungut kolesterol dan membantu membuangnya dari badan melalui hati. Ia dikenali sebagai kolesterol baik.

13 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

(f) Pengurusan Tekanan (Stress) Jenis Tindakbalas Fizikal Emosi Mental Cara Mengatasi Pengurusan Masa Pengurusan Kerja Pemikiran Positif Komunikasi Positif Bantuan orang lain

Punca Tekanan Perubahan Tekanan Cabaran

Akibat Penyalahgunaan Dadah Minuman Beralkohol

Tekanan (stress) adalah tindakbalas fizikal, emosi dan mental terhadap perubahan dan cabaran. Stres boleh dialami sama ada di rumah, sekolah dan tempat kerja. Stres yang sedikit boleh menjadi faktor motivasi kepada kita. Seseorang individu yang mengalami stres yang serius mungkin cenderung untuk terlibat dalam penyalahgunaan dadah dan alkohol. Kita mesti belajar hidup dengan stres kerana ia adalah sebahagian dari kehidupan. Belajar mengurus stres dapat menjauhkan kerunsingan. Pengurusan masa dan kerja secara bijak dapat membantu mengurangkan stres. Amalkan pemikiran dan komunikasi yang positif. Dapatkan bantuan jika tidak mampu menguruskan tekanan dengan sendiri.

4 4.1.

PENDIDIKAN KESIHATAN KELUARGA Definisi

14 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Pendidikan kesihatan adalah proses perubahan tingkah laku yang berlaku dalam lingkungan individu dan komuniti. Pendidikan kesihatan keluarga bertujuan untuk meningkatkan status kesihatan ke peringkat yang optimum melalui usaha dan kemampuan setiap ahlinya. Dalam konteks pendidikan kesihatan keluarga, kesihatan dilihat bukan sebagai suatu matlamat yang ingin dikejar tetapi ia dijadikan sebagai suatu amalan kehidupan seharian. Pendek kata, ia melibatkan usaha-usaha setiap ahli dalam keluarga itu untuk mencapai tahap kesihatan yang baik demi kesejahteraan mereka.

Pendidikan Kesihatan Keluarga

Tubuh Badan Manusia

Kesihatan Diri Dan Keluarga

Nilai Moral Dan Agama

(a)

Tubuh Badan Manusia Sistem Saraf

Sistem Rangka Memberi sokongan, perlindungan dan struktur 15 kepada organ-organ.

MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Sistem Saraf Mengumpul, menghantar dan memproses maklumat di antara otak, saraf tunjang, saraf pheriferal dan saraf. Pergerakan anggota tubuh badan Sistem Penghadaman Pemindahan limfa di antara tisu dan darah Sistem Endokrin Suatu bentuk komunikasi dalam badan menggunakan hormon yang dikeluarkan oleh kelenjar hormon seperti hipotalamus, kelenjar tiroid, kelenjar adrenal dan sebagainya. Sistem Perkumuhan Sistem Reproduktif Mengandungi organ reproduktif lelaki dan perempuan. Tubuh badan manusia terbahagi kepada beberapa sistem. Dalam setiap sistem terdapat beberapa organ dan jaringan yang mempunyai peranan tersendiri. Sebagai sebuah sistem, setiap Keseimbangan bendalir dalam badan, perkumuhan air kencing serta keseimbangan elektrolit. Mengepam dan menghantar darah dalam badan Sistem Otot

Sistem Limfatik

Memproses makanan Sistem Kardiovaskular

16 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

organ dan jaringan saling bergantungan di antara satu sama lain tetapi mempunyai matlamat yang sama iaitu mengekalkan keseimbangan.

(b)

Kesihatan Diri dan Keluarga

MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

Kesihatan Diri dan Keluarga

17

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Tunjang utama kepada kesihatan diri dan keluarga ialah amalan cara hidup sihat. Perubahan penyakit pada masa dahulu dengan masa kini ialah daripada penyakit berjangkit

MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

Melakukan Aktiviti Senaman dan Kecergasan Fizikal

Penjagaan Kesihatan Ibu dan Anak

Amalan Pemakanan Sihat

Amalan Kesihatan Mental yang Baik

Kebersihan Tubuh Badan Tidak Merokok 18

Jen is

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

seperti malaria, kolera dan taun kepada penyakit yang berkaitan dengan cara hidup yang tidak sihat seperti penyakit jantung, kencing manis, darah tinggi, kanser dan buah pinggang. Amalan cara hidup sihat dapat mengurangkan risiko mendapat penyakit seperti ini. Amalan kesihatan diri dalam konteks sesebuah keluarga perlu melihat peranan setiap ahli dalam sesebuah keluarga. Keluarga yang sihat melahirkan anak yang sihat. Kesihatan diri dan keluarga berfokus kepada: (a) Kebersihan Tubuh Badan Kebersihan tubuh badan meliputi penjagaan kebersihan rambut, kesihatan gigi, tangan, muka, kaki dan kulit. Penjagaan kebersihan tubuh badan ialah melalui mandi, memotong kuku, memberus gigi serta membasuh tangan. (b) Amalan Pemakanan Sihat Amalan pemakanan sihat dalam sesebuah keluarga memerlukan perancangan, penyediaan dan penyajian makanan yang seimbang untuk keluarga. Makanan yang sihat tidak semestinya makanan yang mahal. Misalnya, buah-buahan yang penuh berzat tidak semestinya buah-buahan import seperti epal atau anggur tetapi buah-buahan tempatan seperti betik, pisang dan limau. (c) Melakukan Aktiviti Senaman dan Kecergasan Fizikal Aktiviti fizikal ialah sebarang aktiviti yang melibatkan pergerakan anggota badan serta menggunakan tenaga. Ia amat penting untuk meningkatkan tahap kecergasan dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit yang disebabkan oleh gaya hidup sedentari seperti penyakit jantung, angin ahmar, darah tinggi, kencing manis dan obesiti. Amalkan bersenam sekurang-kurangnya tiga kali seminggu dengan setiap sesi sekurang-kurangnya selama 30 minit. Jika kita tidak dapat melakukannya kerana kesibukan di tempat kerja, jangan berputus asa tetapi amalkan tabiat berjalan kaki, berkebun, mencuci kereta atau naik tangga tanpa menggunakan lif. Amalan ini juga boleh merupakan satu bentuk senaman. 19 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

(d)

Amalan Kesihatan Mental yang Baik Pengurusan stres atau tekanan merupakan salah satu komponen kesihatan yang amat penting. Stres perlu diurus dengan bijak. Kita tidak dapat mengelakkan stres sama ada di tempat kerja atau di rumah. Amalkan pemikiran dan sikap sebagai salah satu langkah ke arah kesihatan mental yang baik. Berikut adalah beberapa kaedah pengurusan stres yang dapat menjamin kesihatan mental kita sentiasa berada dalam keadaan yang baik. Bagaimanakah caranya untuk menangani stres? Ianya boleh dilakukan dengan teknik penyelesaian masalah yang efektif. Rajah 3.5 menggariskan kaedah yang boleh digunakan untuk mengurus atau menyelesaikan masalah.

(e)

Tidak Merokok Merokok merupakan salah satu amalan yang meningkatkan risiko seseorang itu mendapat penyakit seperti kanser, penyakit jantung dan kencing manis. Di samping itu, amalan merokok yang tidak sihat ini juga membazirkan! Merokok bukan setakat membahayakan si perokok tetapi orang lain di sekeliling mereka. Ini dinamakan sebagai perokok pasif. Walaupun mereka tidak merokok tetapi boleh menghidu asap rokok yang dihembuskan oleh perokok. Mereka mungkin ahli keluarga seperti anak atau isteri atau mungkin rakan pejabat. Mari kita lihat apakah kebaikan yang akan diperolehi oleh seseorang yang tidak merokok serta panduan berhenti merokok

(f)

Penjagaan Kesihatan Ibu dan Anak

Perancangan Keluarga

Kesihatan Bayi 20

MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Kesihatan Ibu Hamil dan Selepas Bersalin

Jenis

Penjagaan Kesihatan Ibu dan Anak

(i)

Perancangan Keluarga Pasangan suami isteri perlu bijak mengurus dan merancang keluarga mengikut kemampuan ekonomi dan sosial. Khidmat nasihat secara professional berkaitan perancangan keluarga boleh diperoleh 21

MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

daripada pakar kesihatan keluarga di klinik kesihatan kerajaan, hospital kerajaan atau hospital swasta. Pada masa kini, tanggungjawab kepada keluarga bukan setakat memenuhi keperluan asas tetapi member pendidikan dan penjagaan kesihatan yang secukupnya kepada anakanak. Anak-anak mesti mempunyai pendidikan berkualiti, penjagaan kesihatan menyeluruh dan mengamalkan tingkah laku yang sihat. (ii) Kesihatan Ibu Hamil dan Selepas Bersalin Pemeriksaan secara berkala semasa hamil amat penting. Masalah awal atau komplikasi semasa hamil boleh dirawat jika dikenal pasti dengan lebih awal. Amalan pemakanan sihat penting untuk si ibu dan bayi dalam kandungan dan selepas bersalin. Begitu juga dengan sokongan suami dari segi emosi sebelum dan selepas isteri bersalin. Ibuibu terutamanya yang pertama kali hamil perlu mendapatkan maklumat yang secukupnya berkaitan penjagaan kesihatan ibu hamil dan cara-cara bersalin. Mereka tidak harus terpengaruh dengan petua atau pantanglarang yang boleh memudaratkan kesihatan ibu dan bayi yang dilahirkan. Penyusuan susu ibu harus diberi kepada bayi untuk sekurang-kurangnya enam bulan pertama.

(iii)

Kesihatan Bayi Penjagaan kesihatan bayi untuk dua tahun pertama memerlukan mereka dibawa ke klinik kesihatan secara berkala untuk mendapat suntikan imunisasi dan pemeriksaan fizikal. Amalan pemakanan yang sihat, kebersihan dan pemberian imunisasi secara berkala amat penting 22

MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

untuk menjamin kesihatan bayi. Dalam tempoh usia satu tahun pertama bayi amat mudah dijangkiti penyakit. Pemberian imunisasi dapat memberi mereka perlindungan daripada penyakit berjangkit seperti polio, tetanus (kancing gigi), difteria, campak, hepatitis B dan tibi. Pemeriksaan berat badan bertujuan untuk melihat perkembangan bayi mengikut bulan. Di samping itu, doktor atau jururawat akan menguji gerak balas bayi terhadap rangsangan. (g) Peranan Keluarga Andaian kita terhadap sesebuah keluarga ialah bapa sebagai ketua keluarga manakala ibu sebagai penjaga. Anak perempuan atau anak lelaki mempunyai peranan untuk mengikut apa yang disuruh oleh ibu bapa. Namun peranan ini semakin berubah dengan bertambahnya kes-kes perceraian. Ini mewujudkan istilah ibu tunggal atau bapa tunggal. Di samping itu, isu-isu seperti remaja lari dari rumah kerana pelbagai factor seperti penderaan, perpecahan rumah tangga, inginkan kebebasan atau terjebak dengan gejala yang tidak sihat. Isu anak-anak menghantar ibu bapa yang sudah tua atau meninggalkan mereka di rumah orang tua atas alasan tidak ada masa untuk menjaga mereka sering berlaku.

(h)

Institusi Perkahwinan Perkahwinan menjadi isu apabila ia tidak dilakukan mengikut nilai dan norma sesebuah masyarakat. Antara isu-isu tersebut adalah seperti berkahwin atas dasar paksaan, kahwin lari kerana tidak dipersetujui oleh ibu bapa serta perceraian. Persoalan juga timbul seperti ingin berkahwin tetapi tidak bersedia 23

MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

dari segi kewangan dan emosi. Individu sama ada lelaki atau wanita yang semakin lewat berkahwin atau langsung tidak berkahwin juga merupakan salah satu isu yang kerap dibincangkan.

(d)

Nilai Moral dan Agama Kehamilan Remaja Isu Seksualiti Kes Buang Bayi Kes Rogol

MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

Pencabulan

24

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Nilai Moral dan Agama

Homenseksual Sumbang Mahram

Isu Gander

Bertingkah-laku di luar batas

Terdapat isu-isu seksualiti dan gender yang berkaitan dengan nilai moral dan agama. Ianya dibincangkan seperti berikut: (a) Seksualiti

25 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Isu-isu berkaitan dengan masalah kesihatan seksualiti seperti kehamilan remaja, kes membuang anak, kes rogol, pencabulan, homoseksual dan sumbang mahram sering menjadi topik hangat perbincangan. (b) Gender Isu-isu yang berkaitan dengan peranan gender pula adalah seperti bertingkah laku melampaui batas dari nilai dan norma yang ditetapkan oleh masyarakat sebagai sesuai untuk lelaki dan perempuan.

3.

RANCANGAN MENGAJAR (RPH) PENGURUSAN KESIHATAN DIRI

PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN LIMA

26 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Mata Pelajaran Tarikh Hari Masa Tahun Bilangan Murid Tunjang Tajuk Sub Tajuk Objektif Pengajaran Hasil Pembelajaran

: : : : : : : : : : :

Pendidikan Kesihatan 07 Mac 2010 Rabu 7.20 pagi 8.30 pagi (70 minit ) 5 Al-Farabi 32 orang ( 15 lelaki & 17 perempuan) Kesihatan Diri dan Keluarga (Tahap 1) Kesihatan Diri Mengenali Bahagian-bahagian Anggota Badan Di akhir pengajaran murid dapat: Aras 1 : Memahami maksud akil baligh, haid dan ihtilam. Menerangkan perubahan fizikal semasa akil baligh. Menerangkan langkah penjagaan kebersihan yang diambil semasa haid dan ihtilam.

Kognitif : 1. Mengenali bahagian-bahagian dan fungsi-fungsi anggota badan. 2. Menyatakan secara lisan bahagian-bahagian anggota badan. Afektif : 1. Berasa seronok semasa proses pengajaran dan pembelajaran 2. Bekerjasama dengan ahli kumpulan menulis semula semua anggota dan fungsi badan.

Pengetahuan sedia ada :


1. Murid pernah mengenali anggota badan dan fungsinya hasil didikan awal keluarga.

27 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

2. Murid mempunyai pendedahan awal semasa pra sekolah

Penerapan Nilai : 1. 2. 3. Kerjasama Tanggungjawab Menyayangi diri sendiri

Penggabungjalinan : 1. 2. 3. Sains (Fungsi tubuh badan Manusia) Lukisan (Melakar bentuk Anggota badan) Muzik (Nyanyian)

Alat Bantu Mengajar : 1. 2. 3. Kertas Soalan Gambarajah Kertas Mahjong

LANGKAH/ MASA

ISI PELAJARAN

AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

CATATAN/ BAHAN BANTU 28

MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

MENGAJAR (BBM) SET INDUKSI (5 minit) Lagu Aku Dah Dewasa Rentak Old McDonald Had A Farm TKP : Kecerdasan muzik LANGKAH 1 (15 minit) dan kinestatik Contoh Soalan: Apakah maksud akil baligh.? Apakah maksud haid? Apakah maksud ihtilam? Jawapan Akil baligh Satu proses yang berlaku semasa proses pertumbuhan dan pembesaran manusia. Haid - Darah yang keluar dari rahim. Ihtilam Suatu keadaan apabila air mani keluar secara tidak sedar semasa bermimpi sesuatu yang memberahikan Murid diminta mencatat setiap maksud tersebut LANGKAH 2 (20 minit) Menyenaraikan perubahan-perubahan fizikal yang berlaku sebagai bahan hafazan. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan yang terdiri daripada 2 kumpulan murid Kad Gambar Slaid Powerpoint 29 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303 Guru menerangkan maksud akil baligh, haid dan ihtilam dengan menayangkan slaid powerpoint. Murid diminta memberi maksud berdasarkan pemahaman sedia ada mereka. Guru membuat perkaitan antara lirik lagu dengan isi pembelajaran hari ini. Guru bertanya secara rambang kepada murid tentang maksud akil baligh, haid dan ihtilam. Murid diminta menari dan menyanyikan bersama-sama guru, lagu Aku Dah Dewasa Penggabungjalin an Pendidikan Muzik. Slaid Powerpoint Slaid Powerpoint

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

selepas akil baligh. KBKK Proses Perbandingan Pembentangan oleh wakil kumpulan TKP Kecerdasan Linguistic Rumusan Perubahan perubahan Fizikal selepas akil baligh.

lelaki dan 2 kumpulan murid perempuan. Setiap ahli kumpulan adalah seramai 6 orang. Kumpulan murid lelaki akan dibekalkan dengan kad gambar L manakala kumpulan murid perempuan dibekalkan dengan kad gambar P.. Setiap kumpulan diminta berdiskusi dan menyenaraikan perubahan-perubahan fizikal yang mereka nampak di dalam kad gambar masingmasing. Wakil kumpulan akan menyusun dan membacakan hasil dapatan kumpulan masing-masing. Setiap kumpulan diedarkan dengan modul pengajaran untuk dibuat perbandingan dan juga catatan. (Bahan pengukuhan)

Lembaran aktiviti

30 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Guru membimbing murid membuat rumusan tentang perubahan-perubahan yang berlaku selepas akil baligh. Murid diedarkan dengan lembaran aktiviti. Hasil dapatan murid disemak oleh guru. LANGKAH 3 (15 minit) Menyatakan langkahlangkah penjagaan kebersihan semasa haid dan ihtilam KBKK Proses menyusun ikut kriteria Bersoal jawab dengan murid tentang kegunaan tuala pelekat wanita dan iklannya di kaca televisyen. Murid diedarkan dengan satu petikan karangan. Murid menyenaraikan langkah-langkah penjagaan kebersihan berdasarkan petikan yang dibaca Guru membantu murid 31 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303 Guru bertanyakan murid jika ada di antara mereka yang mengenali produk dengan jenama stayfree, kotex, whisper, laurier dan lain-lain jenama. Kad Gambar

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

membina pengukuhan yang peripentingnya menjaga kebersihan khususnya LANGKAH 4 (15 minit) Mengulangi dan ingat kembali maksud akil baligh, haid dan ihtilam. Generalisasi tentang perubahan perubahan Fizikal semasa akil baligh. Kepentingan menjaga kebersihan semasa haid. KBKK : Membina Guru mengingatkan dan menegaskan kepada murid agar memahami situasi semasa haid dan bersedia menghadapinya. Guru menegaskan perbuatan mengejek kawan yang dalam haid adalah perbuatan tidak matang dan tiada sopan serta tidak menghormati perasaan orang lain. Lagipun, haid adalah fungsi normal badan perempuan yang sihat dan bersifat peribadi. Guru menggalakan murid 32 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303 Murid menyatakan yang mereka akan mengalami perubahan fizikal apabila mencapai akil baligh. semasa haid. Guru meminta murid menyebut dan mengingat kembali maksud akil baligh, haid dan ihtilam. Hasil kerja berkumpulan (melibatkan keseluruhan kelas)

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

menambah pengetahuan melalui pembacaan buku-buku mengenai PENILAIAN (3 minit) Beberapa orang murid akan ditanya berkaitan kefahaman terhadap isi pelajaran. akil baligh, haid dan ihtilam. Rumusan isi pelajaran daripada guru

LEMBARAN AKTIVITI 1 SET INDUKSI

33 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

LEMBARAN AKTIVITI 2 LANGKAH 1 Penerangan guru dan soal-jawab.

34 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

LEMBARAN AKTIVITI 3 LANGKAH 2 KAD AKTIVITI ( UNTUK PELAJAR PEREMPUAN) 35 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

LEMBARAN AKTIVITI 4 LANGKAH 2 KAD AKTIVITI ( UNTUK PELAJAR LELAKI) 36 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

LEMBARAN AKTIVITI 5 LANGKAH 2 Senaraikan perubahan fizikal selepas akil baligh

PERUBAHAN FIZIKAL SEMASA AKIL BALIGH MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

37

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

LELAKI

PEREMPUAN

DIRI SAYA

LEMBARAN AKTIVITI 6 LANGKAH 3

38 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

LEMBARAN AKTIVITI 7 LANGKAH 3

Baca petikan di bawah dan senaraikan langkah-langkah penjagaan kebersihan berdasarkan petikan yang dibaca. 39 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Ani seorang murid Tahun 5 Bestari di sebuah sekolah di Daerah Johor Bahru. Ani seorang murid yang aktif dalam kokurikulum dan dalam masa yang sama sangat cemerlang dalam akademik. Beliau dilantik sebagai Penolong Ketua Murid sesi persekolahan tahun 2010. Seperti murid-murid lain yang sebaya dengannya, Ani sudah mula didatangi haid. Walaupun pada mulanya Ani agak tidak selesa dan bermasalah namun semua terkawal kerana Ani sudah bersedia untuk menghadapinya. Ani sentiasa nampak ceria dan cergas walaupun semasa haid.Ani bijak menjaga kebersihan dirinya semasa dala keadaan haid. Badannya sentiasa bersih. Kebersihan pakaiannya sentiasa dijaga. Ani menggunakan tuala pelekat yang sesuai untuk dirinya. Ani selalu memastikan tuala pelekat yang telah digunakan dibuang di tempat yang betul. Ani tetap aktif dalam gerak kerja kokurikulum walaupun semasa haid. Pendek kata haid tidak mengganggu rutin hariannya.

LEMBARAN AKTIVITI 8 LANGKAH 3

Langkah-langkah penjagaan kebersihan Semasa Haid


40 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

LANGKAH 1

LANGKAH 2

LANGKAH 3

LANGKAH 4

LANGKAH 5

LEMBARAN AKTIVITI 9 LANGKAH 3

41 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

8.

PENUTUP

Institusi keluarga adalah tunjang kepada kekuatan sesebuah negara. Jika ia tidak teguh maka lemahlah sesebuah negara. Keluarga yang sihat adalah tonggak kepada pembangunan 42 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

insan sesebuah negara. Penghayatan kepada nilai dan norma yang terkandung dalam amalan pendidikan kesihatan keluarga mampu melahirkan warga sekolah yang sihat Dalam pendidikan kesihatan keluarga, cara hidup sihat adalah satu aset untuk kehidupan seharian. Kita perlu mencapai dan mengekalkan kesihatan yang baik supaya kita dapat menjalani kehidupan seharian dengan mudah dan yang terbaik mengikut kemampuan kita. Oleh itu, pendidikan kesihatan keluarga bukan setakat melihat kepada aspek kesihatan sahaja tetapi perlu melihat kepada aspek ekonomi dan sosial. Matlamat pendidikan kesihatan keluarga ialah untuk meningkatkan pengetahuan, sikap serta kemahiran dalam mengamalkan tingkah laku yang sihat supaya dapat menuju atau mencapai taraf kesihatan keluarga yang optimum. Keluarga sihat ditakrifkan sebagai keluarga yang memenuhi keperluan fizikal, psikologikal, sosial dan kerohanian ahli-ahlinya. Dengan memenuhi keperluan asas ini, keluarga boleh mencapai kesejahteraan optimum daripada segi fizikal, mental, emosi, rohani dan sosial (Kementerian Kesihatan Malaysia, 2001). Ini mampu melahirkan generasi rakyat Malaysia yang sihat dan cergas pada masa akan datang.

9.

RUJUKAN

Mok Soon Sang. (2004). Pengantar Pendidikan Teras. Subang Jaya: Kumpulan Budiman Sdn. Bhd. 43 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

Kementerian Kesihatan Malaysia. (2001). Sihat Sepanjang Hayat . Kuala Lumpur. Dewan Bahasa dan Pustaka. Modul Strategi Pengajaran dan Pembelajaran Konstruktivisme; Julai 2001: Pusat Perkembangan Kurikulum, Kementerian Pelajaran Malaysia, Kuala Lumpur. Mohd Sani Ibrahim, (1998) Perancangan Dan Strategi Pelaksanaan Latihan Guru-guru Sekolah Bestari. Prosiding Seminar Isu-isu Pendidikan Negara. Universiti Kebangsaan Malaysia.

10.1.

LAMPIRAN 1

44 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

RPH TAHUN 5

10.2.

LAMPIRAN 2

45 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

LEMBARAN INTERAKTIF

10.3.

LAMPIRAN 3

46 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303

HBHE 2203 KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

CD PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

47 MOHD FAUZI BIN SAEM 731024-01-5303