B1 DL1 E1

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : _________________________ Kelas : 1 ___________

Tarikh :_________

ARAHAN : 1. Guru perdengarkan beberapa bunyi. 2. Murid mengajuk bunyi yang didengar. Tandakan (¥) jika Bil Bunyi yang diperdengarkan murid mengajuk dengan betul. 1. 2. 3. 4. 5. Mengetuk pintu Jam loceng berdering tiupan wisel Kucing mengiau Burung berkicau

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru perdengarkan beberapa bunyi yang dihasilkan daripada rakaman atau yang diajuk oleh guru. y Guru bimbing murid mengajuk bunyi tersebut,kemudian barulah mula mentaksir keupayaan murid. y Guru boleh juga menggunakan satu senarai semak sahaja y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas.

B1 DL1 E2
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

ARAHAN : 1. Murid melakukan aktiviti seperti dalam buku teks di muka surat 3. 2. Murid menentukan arah bunyi alat muzik yang dimainkan.

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN

y Minta murid melakukan aktiviti seperti situasi di atas. y Seorang murid ditutup matanya dan diminta menentukan arah bunyi yang dibunyikan oleh rakannya.(ulang aktiviti dengan murid yang berlainan.) y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

B1 DB1 E1
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : ___________________ Kelas : 1 _________

Tarikh:__________

Arahan : Murid dikehendaki membunyikan huruf vokal dan menamakan huruf konsonan.

1. Bunyikan huruf vokal

a

e

i

o

u

2. Namakan huruf konsonan

b h n t

d j p v

c k q w

f l r y

g m s z

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membunyikan huruf vokal dan konsonan yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. Mengeja dan membatang suku kata terbuka ba ja ka be je ke bi ji ki bo jo ko bu ju ku 1. .B1 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Minta murid mengeja dan membatang suku kata terbuka dan suku kata tertutup. Mengeja dan membatang suku kata tertutup dik yah sel nek tuk rak mak lah jam pal sel bar pan gam tas PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid mengeja dan membatang suku kata yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. 1.

y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. Membaca perkataan yang ditunjukkan ( kad imbasan) susu nenek kertas meja ayah pensel kereta baju adik kerusi gunting gam PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membaca perkataan yang ditunjukkan dalam kad imbasan.B1 DB1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Baca perkataan yang ditunjukkan . y Guru juga boleh mentaksir menggunakan kata nama lain yang sesuai dengan tema semasa. Tarikh:__________ 1. .

y Murid menyalin huruf dengan betul . y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak . B E K g Q m R d p PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis huruf kecil dan huruf besar a ² z dengan cara yang betul.B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Salin semula huruf pada garisan yang disediakan.

la lo li su 5.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B1 DT1 E1 Tarikh:__________ Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan : Warnakan suku kata dan tuliskan perkataanya. gu 4. da du di bu ki ku ke . li pis pes pas 3. 1. ba kal kul kil 2.

4. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. 5. PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis pekataan dengan cara yang betul. 2. y Murid menyalin perkataan yang dipamerkan di hadapan kelas .B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Tulis perkataan berdasarkan gambar. . 1. 6. 3.

WMF paip murai Langkah pentaksiran: y Meminta murid menyebut perkataan yang terdapat pada kad perkataan . Tarikh:__________ rantai seluar tuala sungai D:\clip art\Birds\G0107099. . y Guru meminta murid menyesuaikan kad perkataan dengan gambar .B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Dengar dan sebut semula.

Murid menyanyi lgu yang telah diperdengar. .B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Nyanyikan lagu Tarikh:__________ LOMPAT SI KATAK LOMPAT Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Cepat bangun pagi-pagi Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Pergi mandi gosok gigi Langkah pentaksiran: y y Guru memperdengarkan lagu dan meminta murid menyanyi bersama-sama.

B2 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca perkataan di bawah dengan betul. . Tarikh:__________ syiling loceng bangau nyanyi tuala khemah Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan y Murid menyesuaikan gambar dengan perkataan.

Bunga ros berbau harum. Kerbau membajak sawah. Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad ayat y Minta murid memadankan gambar dengan ayat yang betul. Puan Devi suka main piano. .B2 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca dan padan gambar di bawah. Tarikh:__________ Kakak menyidai kain. Adik guna tuala lap badan.

y Minta murid menulis perkataan pada gambar yang diberi pada lembaran kerja.B2 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Baca perkataan dan tulis di bawah gambar yang betul. . radio kuda rebana syiling cincin sotong 1 2 3 4 5 6 Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan yang dipamer.

kakak minum jus limau 4.. ibu miza masak gulai ikan 5. adik bermain di padang 3. haris menonton televisyen Langkah pentaksiran: y Minta murid menulis semula ayat yang diberi dengan meletakkan tanda baca yang betul. bapa ali membaca surat khabar 2. 1.B2 DT1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Salin semula ayat di bawah dengan meletakkan tanda baca yang betul. .

Mengapa kita perlu membersihkan rumah ? . LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Guru mengemukakan beberapa soalan tentang gambar. Guru menunjukkan gambar .INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Jawab soalan berdasarkan gambar di bawah. 3. Murid menjawab soalan secara lisan. Mengapakah Azmah mencuci pinggan-pinggan itu ? 5. 2. Apakah yang Azmi sedang buat ? 2. Di manakah ayah membuang kaca yang pecah itu ? 3. Ibu memakai apa semasa mengangkat periuk yang panas itu ? 4. Contoh soalan guru : 1.

. 2. Apabila muzik diberhentikan. kentang dan menari LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Melakonkan watak ( Permainan Sampul Beracun ) Bunyi bayi menangis Tulis tiga cara menjaga kebersihan diri Mengayakan orang bisu marah Sila susun buku di atas rak buku Mengucap terima kasih kepada rakan yang membantu Tiru gaya guru sedang mengajar Menyanyikan Lagu Nenek Si Bongkok 3 Eja dan sebut perkataan kertas. Guru memberi ulasan atau pandangan. Muzik dimainkan. kotak diedarkan kepada murid. murid yang memegang sampul surat akan membuka dan melakonkan aktiviti seperti yang ditulis dalam sampul surat.

1. Mereka melakukan senaman bersama-sama. 5. 4. Nabilah mengambil bola lalu membalingnya dengan berhati-hati kepada Firdaus. Mereka mengambil alatan seperti bola dan gelung rotan. . 2. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul. 3. Nabilah berasa gembira kerana dapat bermain bersama-sama kawannya LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah dengan sebutan dan intonasi yang betul. Nabilah dan rakan-rakannya beratur di padang sekolah.

Firdaus pakai selipar semasa bermain di padang. 1. Danish simpan buku dan pensel dalam laci. Guru bersoaljawab dengan murid untuk menguji fahaman murid. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan ayat majmuk. Firdaus pakai selipar atau kasut semasa bermain di padang ? 3. Faiz bukan berjalan tetapi berlari. . Danish simpan pensel dalam laci.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E2 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca dan fahami ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah . 3. Danish simpan buku dalam laci. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. 2. Faiz bukan berjalan. Firdaus pakai kasut semasa bermain di padang. Faiz berlari. Guru minta murid melakukan aktiviti berdasarkan ayat majmuk. 2.

Kenderaan berhenti ketika murid _______________________. 2. 5. 3. 4. ________________________membantu murid melintas jalan. Murid ²murid melintas jalan di _________________________. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.B3 DT 1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Lengkapkan ayat berdasarkan gambar dan perkataan. . Pengawal lalu lintas menggunakan __________________ dan __________ untuk membantu murid-murid melintas jalan. Guru minta murid melengkapkan ayat berpandukan perkataan dan gambar yang diberi. Nadia menunggu bas sekolah di _________________________. melintas jalan papan tanda hentian bas Pengawal lalu lintas wisel lintasan belang 1.

Situasi 1 Tarikh:__________ Situasi 2 Langkah Pentaksiran: . Guru menunjukkan gambar 2. 1. Dua orang murid dipilih untuk menuturkan dialog berdasarkan gambar. .B4 DL1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Bina dialog berdasarkan gambar.

. Beri satu situasi lain dan sebutkan dialog Contoh. ini kawan karib saya. Namanya Maria. faham dan respons. Khabar baik.B4 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Dengar. kakak. Maria? Kakak. 2. abang. Langkah Pentaksiran: 1. Adik. Tarikh:__________ Apa khabar. apakah yang sedang kamu buat? Saya sedang membaca buku. Beri gambar dan murid baca.Meminjam barang daripada abang atau kakak .

lihatlah badanku yang merah. : Cuba kamu lihat badanku yang besar dan kelopakku yang kuning ini. . : Mawar. Mawar. Murid baca dialog. Matahari.B4 DL1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 ARAHAN : Mari Berlakon. Kamu berdua memang cantik. jangan bergaduh. Guru boleh menyuruh murid memegang gambar atau bahan maujud semasa lakonan dijalankan. : Badan kamu memang cantik. Aku hebat Seperti kamu juga. Aku kelihatan amat berseri di taman ini. 2. Taman ini telah menang dalam pertandingan taman tercantik kerana kamu berdua. Matahari. Matahari Mawar Matahari Kupu-kupu Langkah Pentaksiran: 1. Murid diminta melakonkan semula dialog di hadapan kelas. : Jangan terlalu angkuh. 3. Kamu tidak boleh melawan bauku yang harum. Sama-sama hebat Mawar : Matahari. Badan aku cantik juga. Taman ini tidak akan cantik tanpa aku.

Bersoal jawab tentang teks. Selain itu. Adik saya pula membawa barang mainan. Air laut yang membiru dan pohon yang menghijau sangat cantik dipandang. Kami membawa bekalan makanan dan minuman ke sana. Contoh: pengalaman murid pergi berkelah. Sungguh seronok berkelah di sana. Langkah Pentaksiran: 1. . Murid diminta menyampaikan cerita berdasarkan pengalaman sendiri. Semua ini menjadi kenangan indah buat saya.B4 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Mari baca dan ceritakan. Murid baca petikan. kami mandi-manda. 3. 2. Di sana. saya juga membawa buku bacaan. Kami juga membawa pakaian mandi dan pelampung. saya dan keluarga berkelah di Pantai Teluk Kemang. Tarikh:__________ Berkelah di Pantai Teluk Kemang. Port Dickson. Hujung minggu yang lalu.

Aku membawa Anas ke kedai. Lengkapkan jadual. Aku berwarna hitam . Bersoal jawab tentang teks. Dia menunggang aku dengan cermat dan berhati-hati. Aku tinggal bersama-sama keluarga Anas di Taman Melati. Murid melengkapkan jadual. Anas menjagaku dengan baik.B4 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Mari membaca dan fahamkan. 2. Murid baca teks. Badan Anas akan berpeluh setiap kali dia mengayuh aku. 3. Aku diperbuat daripada besi. Maklumat Nama Warna Bahan diperbuat Nama tuan Tempat tinggal tuan Langkah Pentaksiran: 1. Tubuhku kuat dan lasak. Aku Sebuah Basikal Namaku Juara. Anas ialah tuan aku. Aku juga selalu membawa Anas ke taman untuk bersiar-siar dan bersenam. Jawapan .

Ayat ditulis semula dengan kemas. Murid menyusun perkataan. memimpin jalan Ali Pak Husin melintas Kassim anak kucing menyelamatkan itu menolong Mereka Fuad kereta menolak Langkah Pentaksiran: 1. Tulis semula ayat dengan kemas. 2. .B4 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Susun semula perkataan supaya menjadi ayat yang betul .

. Bimbing murid berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang kegunaan barang terpakai. Fikir dahulu sebelum buang BAHAN APA YANG HENDAK DIBUAT AYAT Bekas bunga Bekas barang BOTOL Bekas simpanan KOTAK Bunga STRAW Tabung TIN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. Murid berbincang dalam kumpulan untuk menulis maklumat dan menyampaikannya secara bertatasusila. 2.INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DT1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Bina ayat tentang kegunaan barang terpakai.

Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. Kamal berasa puas dan mengajak ayah dan ibunya datang lagi pada cuti sekolah nanti. Selepas makan. Ibu dan ayahnya tersenyum gembira melihat Kamal dan abangnya. Encik Roslan memeriksa kereta supaya berada dalam keadaan yang selamat untuk dipandu.Guru menyampaikan cerita berdasarkan teks 3. Apabila petang. Ayahnya. Kumar dan abangnya mandi di tepi pantai itu. Suasana di tepi pantai sungguh indah dan nyaman.B5DL1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Mari bercerita. 2. Minta murid menyampaikan semula cerita yang didengar dengan tepat menggunakan ayat sendiri. . Tarikh:__________ Cuti sekolah yang lalu. mereka pun pulang ke rumah. ibunya Puan Rohani menyediakan bekalan makanan yang hendak dibawa. Sebelum bertolak. Kamal berasa seronok dapat mandi di kawasan pantai yang bersih. Kamal bersama keluarganya telah berkelah di Desaru. Murid melihat gambar dan berbincang tentang gambar.

Hafiz tidak pernah bawa mainan ke sekolah. Hafiz murid Tahun Satu Bijak Sekolah Kebangsaan Maju Jaya. Perkenalkan perkataan akhiran ²an dan ²i. Hafiz selalu mendapat pujian dari guru-guru. Hafiiz bawa bekalan makanan dan minuman yang disediakan oleh ibunya. Rumah Hafiz jauh dari sekolah. Baca petikan dan bimbing murid mencari perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Dia ke sekolah dengan menaiki bas. Senaraikan perkataan berimbuhan akhiran ²an dan ²i. Hafiz gunakan waktu lapang untuk membaca. Pagi-pagi lagi. Selepas makan. Apabila bas sampai.B5DB1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca cerita di bawah ini. Hafiz bersalam-salaman terlebih dahulu dengan ibu dan ayahnya. Kemudian barulah dia menaiki bas itu. Waktu rehat Hafiz makan di kantin. Dia menunggu sehingga bas berhenti. Bimbing murid membina ayat menggunakan perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Dia seorang budak yang baik. Selepas sarapan. 3. Hafiz sudah bersiap untuk ke sekolah. Perkataan berimbuhan: -an -i Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. 2. . dia berhati-hati.

««««««««««««««««««««««««««««.. «««««««« «««««««« «««««««« «««««««« . ««««««««««««««««««««««««««««.INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DB1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Nyatakan aktiviti yang dilakukan di dalam gambar.. 3. Lihat gambar dan bincangkan. 4. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. ««««««««««««««««««« 2. 1. ««««««««««««««««««««««««««««. 3. 2. «««««««««. Baca kad ayat. Salin semula ayat dengan betul..

Amin sedang berbuah.Terangkan bentuk ayat berpola FN tFN dan FN t FK 2.Bimbing murid bina ayat berpola berdasarkan gambar. «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. menggembur tanah. . hidup subur. Salin semula cerita dalam bentuk perenggan. menyiram sayur-sayuran.B5DT1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Lengkapkan cerita menggunakan ayat yang betul FRASA NAMA(FN) Amin dan keluarganya Mereka FRASA NAMA(FN)/FRASA KERJA(FK) suka bercucuk tanam.

y Murid menyampaikan cerita yang mengandungi nilai murni dengan penuh keyakinan.B6 DL1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Menyampaikan cerita berdasarkan gambar. AYAM DAN ITIK YANG TAMAK Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri ´Ayam dan Itik yang Tamakµ. y Guru bersoal jawab tentang gambar. kreatif dan berupaya mempengaruhi rakan. .

Sejak hari itu.B6DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MELAYU TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca petikan cerita di bawah dan ceritakan semula isi cerita dengan menggunakan ayat sendiri secara berurutan dan betul. Ibunya segera mencari Lobo. Lobo seekor anak gajah. Langkah Pentaksiran: y Minta murid membaca petikan cerita. Lobo berasa amat takut. Dia suka bermain jauh ke dalam hutan. Dia menangis sambil memanggil ibunya. Lobo tinggal bersama dengan ibunya di dalam hutan. Dia berjanji tidak akan bermain di tempat yang jauh-jauh lagi. Lobo tersesat. Pada suatu hari. Akhirnya. . y Murid menceritakan semula isi cerita yang dibaca. Lobo nakal. Ibu Lobo terdengar sayup-sayup suara anaknya. Lobo tidak nakal lagi. ibu Lobo berjaya menemuinya.

Aizat ade seekor kuccin. .INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B6 DT2 E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. Aizat terjage. Comel mengiao dengan kuet lalu menerkem ular itu. Kucing itu barname Comel. Comel teleh berjaya menyelametkan ngawa Aizat. _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Murid membaca petikan tersebut. Comel sagat manje dengan Aizat. y Murid mengenal pasti dan menggariskan perkataan yang salah y Murid mengedit petikan dengan membetulkan kesalahan ejaan . Ketika itu Aizat sedeng tidor. Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul.Aizat semakin sayong akan Comel. Pada suatu hare. Aizat suka bermaenmaen dengan Comel. seekor ular teloh masuk ke dalam rumeh Aizat.

Tarikh:__________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _________________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Bersoal-jawab tentang gambar . y Mencatat isi penting. .B6 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Tulis petikan dengan ejaan yang betul. y Murid bina cerita pendek tentang seekor kucing.

y Murid bercerita tentang peristiwa .B6 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Bercerita tentang peristiwa .Sambutan Hari Guru . Mei ² Hari Guru Menulis kad ucapan Selamat Hari guru Sambutan Hari Guru di dalam kelas Guru memotong kek sempena Hari guru Semua murid gembira Mengucapkan Selamat Hari guru Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri .Sambutan Hari Guru . . Tarikh:__________ 16hb.Sambutan Hari Guru di Sekolah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful