P. 1
80643746 Evidens PBS Bahasa Malaysia Tahun 1 Band 1 6

80643746 Evidens PBS Bahasa Malaysia Tahun 1 Band 1 6

|Views: 19|Likes:
Dipublikasikan oleh tahjud

More info:

Published by: tahjud on Mar 27, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

B1 DL1 E1

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : _________________________ Kelas : 1 ___________

Tarikh :_________

ARAHAN : 1. Guru perdengarkan beberapa bunyi. 2. Murid mengajuk bunyi yang didengar. Tandakan (¥) jika Bil Bunyi yang diperdengarkan murid mengajuk dengan betul. 1. 2. 3. 4. 5. Mengetuk pintu Jam loceng berdering tiupan wisel Kucing mengiau Burung berkicau

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru perdengarkan beberapa bunyi yang dihasilkan daripada rakaman atau yang diajuk oleh guru. y Guru bimbing murid mengajuk bunyi tersebut,kemudian barulah mula mentaksir keupayaan murid. y Guru boleh juga menggunakan satu senarai semak sahaja y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas.

B1 DL1 E2
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

ARAHAN : 1. Murid melakukan aktiviti seperti dalam buku teks di muka surat 3. 2. Murid menentukan arah bunyi alat muzik yang dimainkan.

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN

y Minta murid melakukan aktiviti seperti situasi di atas. y Seorang murid ditutup matanya dan diminta menentukan arah bunyi yang dibunyikan oleh rakannya.(ulang aktiviti dengan murid yang berlainan.) y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

B1 DB1 E1
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : ___________________ Kelas : 1 _________

Tarikh:__________

Arahan : Murid dikehendaki membunyikan huruf vokal dan menamakan huruf konsonan.

1. Bunyikan huruf vokal

a

e

i

o

u

2. Namakan huruf konsonan

b h n t

d j p v

c k q w

f l r y

g m s z

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membunyikan huruf vokal dan konsonan yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. 1. Mengeja dan membatang suku kata terbuka ba ja ka be je ke bi ji ki bo jo ko bu ju ku 1. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. . Mengeja dan membatang suku kata tertutup dik yah sel nek tuk rak mak lah jam pal sel bar pan gam tas PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid mengeja dan membatang suku kata yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan.B1 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Minta murid mengeja dan membatang suku kata terbuka dan suku kata tertutup.

y Guru juga boleh mentaksir menggunakan kata nama lain yang sesuai dengan tema semasa. Tarikh:__________ 1.B1 DB1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Baca perkataan yang ditunjukkan . . y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. Membaca perkataan yang ditunjukkan ( kad imbasan) susu nenek kertas meja ayah pensel kereta baju adik kerusi gunting gam PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membaca perkataan yang ditunjukkan dalam kad imbasan.

y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak . B E K g Q m R d p PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis huruf kecil dan huruf besar a ² z dengan cara yang betul.B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Salin semula huruf pada garisan yang disediakan. y Murid menyalin huruf dengan betul .

li pis pes pas 3. ba kal kul kil 2. 1. gu 4. da du di bu ki ku ke .INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B1 DT1 E1 Tarikh:__________ Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan : Warnakan suku kata dan tuliskan perkataanya. la lo li su 5.

5. y Murid menyalin perkataan yang dipamerkan di hadapan kelas . 1. 2. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. . 3. 6.B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Tulis perkataan berdasarkan gambar. 4. PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis pekataan dengan cara yang betul.

. Tarikh:__________ rantai seluar tuala sungai D:\clip art\Birds\G0107099.B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Dengar dan sebut semula.WMF paip murai Langkah pentaksiran: y Meminta murid menyebut perkataan yang terdapat pada kad perkataan . y Guru meminta murid menyesuaikan kad perkataan dengan gambar .

Murid menyanyi lgu yang telah diperdengar.B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Nyanyikan lagu Tarikh:__________ LOMPAT SI KATAK LOMPAT Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Cepat bangun pagi-pagi Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Pergi mandi gosok gigi Langkah pentaksiran: y y Guru memperdengarkan lagu dan meminta murid menyanyi bersama-sama. .

B2 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca perkataan di bawah dengan betul. . Tarikh:__________ syiling loceng bangau nyanyi tuala khemah Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan y Murid menyesuaikan gambar dengan perkataan.

B2 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca dan padan gambar di bawah. Puan Devi suka main piano. Tarikh:__________ Kakak menyidai kain. Adik guna tuala lap badan. Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad ayat y Minta murid memadankan gambar dengan ayat yang betul. Kerbau membajak sawah. Bunga ros berbau harum. .

. y Minta murid menulis perkataan pada gambar yang diberi pada lembaran kerja. radio kuda rebana syiling cincin sotong 1 2 3 4 5 6 Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan yang dipamer.B2 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Baca perkataan dan tulis di bawah gambar yang betul.

ibu miza masak gulai ikan 5. . haris menonton televisyen Langkah pentaksiran: y Minta murid menulis semula ayat yang diberi dengan meletakkan tanda baca yang betul..B2 DT1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Salin semula ayat di bawah dengan meletakkan tanda baca yang betul. adik bermain di padang 3. kakak minum jus limau 4. 1. bapa ali membaca surat khabar 2.

LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Mengapa kita perlu membersihkan rumah ? .INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Jawab soalan berdasarkan gambar di bawah. Murid menjawab soalan secara lisan. 3. Guru mengemukakan beberapa soalan tentang gambar. Apakah yang Azmi sedang buat ? 2. Guru menunjukkan gambar . 2. Contoh soalan guru : 1. Mengapakah Azmah mencuci pinggan-pinggan itu ? 5. Di manakah ayah membuang kaca yang pecah itu ? 3. Ibu memakai apa semasa mengangkat periuk yang panas itu ? 4.

. 2. murid yang memegang sampul surat akan membuka dan melakonkan aktiviti seperti yang ditulis dalam sampul surat. Guru memberi ulasan atau pandangan. Muzik dimainkan. Apabila muzik diberhentikan. kentang dan menari LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. kotak diedarkan kepada murid.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Melakonkan watak ( Permainan Sampul Beracun ) Bunyi bayi menangis Tulis tiga cara menjaga kebersihan diri Mengayakan orang bisu marah Sila susun buku di atas rak buku Mengucap terima kasih kepada rakan yang membantu Tiru gaya guru sedang mengajar Menyanyikan Lagu Nenek Si Bongkok 3 Eja dan sebut perkataan kertas.

Nabilah mengambil bola lalu membalingnya dengan berhati-hati kepada Firdaus. 2. Nabilah dan rakan-rakannya beratur di padang sekolah. Mereka mengambil alatan seperti bola dan gelung rotan. . Mereka melakukan senaman bersama-sama. 4. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul. Nabilah berasa gembira kerana dapat bermain bersama-sama kawannya LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah dengan sebutan dan intonasi yang betul. 3. 5. 1.

Firdaus pakai selipar semasa bermain di padang. 3. Danish simpan buku dalam laci. 2. Faiz berlari. . 2. Guru bersoaljawab dengan murid untuk menguji fahaman murid. 1. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan ayat majmuk. Firdaus pakai selipar atau kasut semasa bermain di padang ? 3. Faiz bukan berjalan.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E2 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca dan fahami ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah . Firdaus pakai kasut semasa bermain di padang. Danish simpan pensel dalam laci. Faiz bukan berjalan tetapi berlari. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Danish simpan buku dan pensel dalam laci. Guru minta murid melakukan aktiviti berdasarkan ayat majmuk.

Nadia menunggu bas sekolah di _________________________. 2. 4. ________________________membantu murid melintas jalan. Pengawal lalu lintas menggunakan __________________ dan __________ untuk membantu murid-murid melintas jalan. melintas jalan papan tanda hentian bas Pengawal lalu lintas wisel lintasan belang 1. Kenderaan berhenti ketika murid _______________________. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. 3. Guru minta murid melengkapkan ayat berpandukan perkataan dan gambar yang diberi. 5.B3 DT 1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Lengkapkan ayat berdasarkan gambar dan perkataan. Murid ²murid melintas jalan di _________________________. .

Situasi 1 Tarikh:__________ Situasi 2 Langkah Pentaksiran: . Dua orang murid dipilih untuk menuturkan dialog berdasarkan gambar. Guru menunjukkan gambar 2. 1.B4 DL1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Bina dialog berdasarkan gambar. .

kakak. faham dan respons. Tarikh:__________ Apa khabar. apakah yang sedang kamu buat? Saya sedang membaca buku. ini kawan karib saya. Beri satu situasi lain dan sebutkan dialog Contoh. Khabar baik.Meminjam barang daripada abang atau kakak . Namanya Maria. Langkah Pentaksiran: 1.B4 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Dengar. Beri gambar dan murid baca. 2. . abang. Maria? Kakak. Adik.

: Badan kamu memang cantik. 2. Mawar. : Cuba kamu lihat badanku yang besar dan kelopakku yang kuning ini. jangan bergaduh.B4 DL1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 ARAHAN : Mari Berlakon. Aku hebat Seperti kamu juga. Murid diminta melakonkan semula dialog di hadapan kelas. : Mawar. Aku kelihatan amat berseri di taman ini. Murid baca dialog. lihatlah badanku yang merah. Matahari. . Guru boleh menyuruh murid memegang gambar atau bahan maujud semasa lakonan dijalankan. Matahari Mawar Matahari Kupu-kupu Langkah Pentaksiran: 1. 3. : Jangan terlalu angkuh. Matahari. Kamu tidak boleh melawan bauku yang harum. Taman ini tidak akan cantik tanpa aku. Taman ini telah menang dalam pertandingan taman tercantik kerana kamu berdua. Kamu berdua memang cantik. Badan aku cantik juga. Sama-sama hebat Mawar : Matahari.

Tarikh:__________ Berkelah di Pantai Teluk Kemang. Sungguh seronok berkelah di sana. Kami membawa bekalan makanan dan minuman ke sana.B4 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Mari baca dan ceritakan. Bersoal jawab tentang teks. . Semua ini menjadi kenangan indah buat saya. Di sana. Contoh: pengalaman murid pergi berkelah. Adik saya pula membawa barang mainan. Murid baca petikan. Langkah Pentaksiran: 1. Murid diminta menyampaikan cerita berdasarkan pengalaman sendiri. saya juga membawa buku bacaan. Selain itu. Air laut yang membiru dan pohon yang menghijau sangat cantik dipandang. 2. 3. Port Dickson. saya dan keluarga berkelah di Pantai Teluk Kemang. Hujung minggu yang lalu. Kami juga membawa pakaian mandi dan pelampung. kami mandi-manda.

Aku tinggal bersama-sama keluarga Anas di Taman Melati. Aku juga selalu membawa Anas ke taman untuk bersiar-siar dan bersenam. Maklumat Nama Warna Bahan diperbuat Nama tuan Tempat tinggal tuan Langkah Pentaksiran: 1. Aku berwarna hitam . Murid baca teks. Lengkapkan jadual. Murid melengkapkan jadual. Aku membawa Anas ke kedai. Dia menunggang aku dengan cermat dan berhati-hati. Bersoal jawab tentang teks. Aku Sebuah Basikal Namaku Juara. Anas menjagaku dengan baik. Aku diperbuat daripada besi.B4 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Mari membaca dan fahamkan. Anas ialah tuan aku. Tubuhku kuat dan lasak. Badan Anas akan berpeluh setiap kali dia mengayuh aku. Jawapan . 2. 3.

B4 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Susun semula perkataan supaya menjadi ayat yang betul . memimpin jalan Ali Pak Husin melintas Kassim anak kucing menyelamatkan itu menolong Mereka Fuad kereta menolak Langkah Pentaksiran: 1. Tulis semula ayat dengan kemas. Murid menyusun perkataan. . 2. Ayat ditulis semula dengan kemas.

Fikir dahulu sebelum buang BAHAN APA YANG HENDAK DIBUAT AYAT Bekas bunga Bekas barang BOTOL Bekas simpanan KOTAK Bunga STRAW Tabung TIN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. Murid berbincang dalam kumpulan untuk menulis maklumat dan menyampaikannya secara bertatasusila. . 2. Bimbing murid berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang kegunaan barang terpakai.INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DT1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Bina ayat tentang kegunaan barang terpakai.

Sebelum bertolak. 2. Minta murid menyampaikan semula cerita yang didengar dengan tepat menggunakan ayat sendiri. Kamal berasa seronok dapat mandi di kawasan pantai yang bersih. Selepas makan.Guru menyampaikan cerita berdasarkan teks 3. ibunya Puan Rohani menyediakan bekalan makanan yang hendak dibawa. Suasana di tepi pantai sungguh indah dan nyaman. Kamal berasa puas dan mengajak ayah dan ibunya datang lagi pada cuti sekolah nanti. Tarikh:__________ Cuti sekolah yang lalu. . Ibu dan ayahnya tersenyum gembira melihat Kamal dan abangnya. Kamal bersama keluarganya telah berkelah di Desaru. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. Encik Roslan memeriksa kereta supaya berada dalam keadaan yang selamat untuk dipandu. mereka pun pulang ke rumah. Ayahnya. Apabila petang.B5DL1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Mari bercerita. Kumar dan abangnya mandi di tepi pantai itu. Murid melihat gambar dan berbincang tentang gambar.

Selepas makan. Dia ke sekolah dengan menaiki bas. Hafiz gunakan waktu lapang untuk membaca. Bimbing murid membina ayat menggunakan perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Hafiz selalu mendapat pujian dari guru-guru.B5DB1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca cerita di bawah ini. Hafiz murid Tahun Satu Bijak Sekolah Kebangsaan Maju Jaya. Dia seorang budak yang baik. Waktu rehat Hafiz makan di kantin. Dia menunggu sehingga bas berhenti. dia berhati-hati. Baca petikan dan bimbing murid mencari perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Rumah Hafiz jauh dari sekolah. Perkataan berimbuhan: -an -i Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. Hafiz tidak pernah bawa mainan ke sekolah. 3. Hafiiz bawa bekalan makanan dan minuman yang disediakan oleh ibunya. Pagi-pagi lagi. Perkenalkan perkataan akhiran ²an dan ²i. 2. Hafiz bersalam-salaman terlebih dahulu dengan ibu dan ayahnya. Apabila bas sampai. Selepas sarapan. Kemudian barulah dia menaiki bas itu. Senaraikan perkataan berimbuhan akhiran ²an dan ²i. . Hafiz sudah bersiap untuk ke sekolah.

««««««««««««««««««««««««««««. Salin semula ayat dengan betul. Baca kad ayat. «««««««« «««««««« «««««««« «««««««« . 3. «««««««««. 2. 1. 4. ««««««««««««««««««««««««««««.INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DB1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Nyatakan aktiviti yang dilakukan di dalam gambar. 3. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1.. Lihat gambar dan bincangkan.. ««««««««««««««««««« 2.. ««««««««««««««««««««««««««««.

B5DT1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Lengkapkan cerita menggunakan ayat yang betul FRASA NAMA(FN) Amin dan keluarganya Mereka FRASA NAMA(FN)/FRASA KERJA(FK) suka bercucuk tanam.Bimbing murid bina ayat berpola berdasarkan gambar. Amin sedang berbuah. hidup subur. . Salin semula cerita dalam bentuk perenggan. menyiram sayur-sayuran. menggembur tanah. «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1.Terangkan bentuk ayat berpola FN tFN dan FN t FK 2.

y Murid menyampaikan cerita yang mengandungi nilai murni dengan penuh keyakinan. y Guru bersoal jawab tentang gambar.B6 DL1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Menyampaikan cerita berdasarkan gambar. kreatif dan berupaya mempengaruhi rakan. AYAM DAN ITIK YANG TAMAK Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri ´Ayam dan Itik yang Tamakµ. .

Ibu Lobo terdengar sayup-sayup suara anaknya. Lobo tinggal bersama dengan ibunya di dalam hutan. Dia suka bermain jauh ke dalam hutan. Dia berjanji tidak akan bermain di tempat yang jauh-jauh lagi. Dia menangis sambil memanggil ibunya. Sejak hari itu. Langkah Pentaksiran: y Minta murid membaca petikan cerita. y Murid menceritakan semula isi cerita yang dibaca. Pada suatu hari. Lobo seekor anak gajah. .B6DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MELAYU TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca petikan cerita di bawah dan ceritakan semula isi cerita dengan menggunakan ayat sendiri secara berurutan dan betul. Lobo tersesat. Akhirnya. Ibunya segera mencari Lobo. Lobo berasa amat takut. ibu Lobo berjaya menemuinya. Lobo tidak nakal lagi. Lobo nakal.

Aizat semakin sayong akan Comel. Aizat terjage. Pada suatu hare. seekor ular teloh masuk ke dalam rumeh Aizat. Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. Comel teleh berjaya menyelametkan ngawa Aizat. Comel mengiao dengan kuet lalu menerkem ular itu. _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Murid membaca petikan tersebut. Kucing itu barname Comel. y Murid mengenal pasti dan menggariskan perkataan yang salah y Murid mengedit petikan dengan membetulkan kesalahan ejaan . Comel sagat manje dengan Aizat. . Aizat ade seekor kuccin. Aizat suka bermaenmaen dengan Comel.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B6 DT2 E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. Ketika itu Aizat sedeng tidor.

. Tarikh:__________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _________________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Bersoal-jawab tentang gambar . y Mencatat isi penting. y Murid bina cerita pendek tentang seekor kucing.B6 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Tulis petikan dengan ejaan yang betul.

Mei ² Hari Guru Menulis kad ucapan Selamat Hari guru Sambutan Hari Guru di dalam kelas Guru memotong kek sempena Hari guru Semua murid gembira Mengucapkan Selamat Hari guru Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri .B6 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Bercerita tentang peristiwa .Sambutan Hari Guru . Tarikh:__________ 16hb. y Murid bercerita tentang peristiwa .Sambutan Hari Guru di Sekolah.Sambutan Hari Guru . .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->