B1 DL1 E1

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : _________________________ Kelas : 1 ___________

Tarikh :_________

ARAHAN : 1. Guru perdengarkan beberapa bunyi. 2. Murid mengajuk bunyi yang didengar. Tandakan (¥) jika Bil Bunyi yang diperdengarkan murid mengajuk dengan betul. 1. 2. 3. 4. 5. Mengetuk pintu Jam loceng berdering tiupan wisel Kucing mengiau Burung berkicau

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru perdengarkan beberapa bunyi yang dihasilkan daripada rakaman atau yang diajuk oleh guru. y Guru bimbing murid mengajuk bunyi tersebut,kemudian barulah mula mentaksir keupayaan murid. y Guru boleh juga menggunakan satu senarai semak sahaja y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas.

B1 DL1 E2
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

ARAHAN : 1. Murid melakukan aktiviti seperti dalam buku teks di muka surat 3. 2. Murid menentukan arah bunyi alat muzik yang dimainkan.

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN

y Minta murid melakukan aktiviti seperti situasi di atas. y Seorang murid ditutup matanya dan diminta menentukan arah bunyi yang dibunyikan oleh rakannya.(ulang aktiviti dengan murid yang berlainan.) y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

B1 DB1 E1
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : ___________________ Kelas : 1 _________

Tarikh:__________

Arahan : Murid dikehendaki membunyikan huruf vokal dan menamakan huruf konsonan.

1. Bunyikan huruf vokal

a

e

i

o

u

2. Namakan huruf konsonan

b h n t

d j p v

c k q w

f l r y

g m s z

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membunyikan huruf vokal dan konsonan yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

B1 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Minta murid mengeja dan membatang suku kata terbuka dan suku kata tertutup. . 1. Mengeja dan membatang suku kata tertutup dik yah sel nek tuk rak mak lah jam pal sel bar pan gam tas PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid mengeja dan membatang suku kata yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. Mengeja dan membatang suku kata terbuka ba ja ka be je ke bi ji ki bo jo ko bu ju ku 1.

Membaca perkataan yang ditunjukkan ( kad imbasan) susu nenek kertas meja ayah pensel kereta baju adik kerusi gunting gam PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membaca perkataan yang ditunjukkan dalam kad imbasan. . y Guru juga boleh mentaksir menggunakan kata nama lain yang sesuai dengan tema semasa. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.B1 DB1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Baca perkataan yang ditunjukkan . Tarikh:__________ 1.

y Murid menyalin huruf dengan betul . y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak .B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Salin semula huruf pada garisan yang disediakan. B E K g Q m R d p PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis huruf kecil dan huruf besar a ² z dengan cara yang betul.

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B1 DT1 E1 Tarikh:__________ Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan : Warnakan suku kata dan tuliskan perkataanya. 1. la lo li su 5. ba kal kul kil 2. gu 4. da du di bu ki ku ke . li pis pes pas 3.

B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Tulis perkataan berdasarkan gambar. 3. 2. PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis pekataan dengan cara yang betul. . y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. 5. 6. 1. y Murid menyalin perkataan yang dipamerkan di hadapan kelas . 4.

.WMF paip murai Langkah pentaksiran: y Meminta murid menyebut perkataan yang terdapat pada kad perkataan . y Guru meminta murid menyesuaikan kad perkataan dengan gambar .B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Dengar dan sebut semula. Tarikh:__________ rantai seluar tuala sungai D:\clip art\Birds\G0107099.

B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Nyanyikan lagu Tarikh:__________ LOMPAT SI KATAK LOMPAT Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Cepat bangun pagi-pagi Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Pergi mandi gosok gigi Langkah pentaksiran: y y Guru memperdengarkan lagu dan meminta murid menyanyi bersama-sama. . Murid menyanyi lgu yang telah diperdengar.

. Tarikh:__________ syiling loceng bangau nyanyi tuala khemah Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan y Murid menyesuaikan gambar dengan perkataan.B2 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca perkataan di bawah dengan betul.

B2 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca dan padan gambar di bawah. Bunga ros berbau harum. Adik guna tuala lap badan. Puan Devi suka main piano. . Tarikh:__________ Kakak menyidai kain. Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad ayat y Minta murid memadankan gambar dengan ayat yang betul. Kerbau membajak sawah.

. radio kuda rebana syiling cincin sotong 1 2 3 4 5 6 Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan yang dipamer.B2 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Baca perkataan dan tulis di bawah gambar yang betul. y Minta murid menulis perkataan pada gambar yang diberi pada lembaran kerja.

adik bermain di padang 3.B2 DT1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Salin semula ayat di bawah dengan meletakkan tanda baca yang betul. kakak minum jus limau 4. bapa ali membaca surat khabar 2.. ibu miza masak gulai ikan 5. . haris menonton televisyen Langkah pentaksiran: y Minta murid menulis semula ayat yang diberi dengan meletakkan tanda baca yang betul. 1.

Contoh soalan guru : 1. Guru mengemukakan beberapa soalan tentang gambar. Di manakah ayah membuang kaca yang pecah itu ? 3.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Jawab soalan berdasarkan gambar di bawah. Ibu memakai apa semasa mengangkat periuk yang panas itu ? 4. Guru menunjukkan gambar . 2. Mengapa kita perlu membersihkan rumah ? . Mengapakah Azmah mencuci pinggan-pinggan itu ? 5. Apakah yang Azmi sedang buat ? 2. 3. Murid menjawab soalan secara lisan. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.

. Guru memberi ulasan atau pandangan. kentang dan menari LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Melakonkan watak ( Permainan Sampul Beracun ) Bunyi bayi menangis Tulis tiga cara menjaga kebersihan diri Mengayakan orang bisu marah Sila susun buku di atas rak buku Mengucap terima kasih kepada rakan yang membantu Tiru gaya guru sedang mengajar Menyanyikan Lagu Nenek Si Bongkok 3 Eja dan sebut perkataan kertas. kotak diedarkan kepada murid. Muzik dimainkan. Apabila muzik diberhentikan. 2. murid yang memegang sampul surat akan membuka dan melakonkan aktiviti seperti yang ditulis dalam sampul surat.

4. 5. . 2.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah dengan sebutan dan intonasi yang betul. 1. Mereka melakukan senaman bersama-sama. 3. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul. Mereka mengambil alatan seperti bola dan gelung rotan. Nabilah dan rakan-rakannya beratur di padang sekolah. Nabilah mengambil bola lalu membalingnya dengan berhati-hati kepada Firdaus. Nabilah berasa gembira kerana dapat bermain bersama-sama kawannya LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.

Danish simpan pensel dalam laci. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Danish simpan buku dalam laci. . Guru minta murid melakukan aktiviti berdasarkan ayat majmuk. Faiz bukan berjalan. Firdaus pakai selipar atau kasut semasa bermain di padang ? 3.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E2 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca dan fahami ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah . Firdaus pakai selipar semasa bermain di padang. Faiz bukan berjalan tetapi berlari. 2. 1. Firdaus pakai kasut semasa bermain di padang. Danish simpan buku dan pensel dalam laci. 2. Faiz berlari. 3. Guru bersoaljawab dengan murid untuk menguji fahaman murid. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan ayat majmuk.

LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.B3 DT 1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Lengkapkan ayat berdasarkan gambar dan perkataan. Kenderaan berhenti ketika murid _______________________. Guru minta murid melengkapkan ayat berpandukan perkataan dan gambar yang diberi. melintas jalan papan tanda hentian bas Pengawal lalu lintas wisel lintasan belang 1. Pengawal lalu lintas menggunakan __________________ dan __________ untuk membantu murid-murid melintas jalan. 4. ________________________membantu murid melintas jalan. . 3. 5. 2. Murid ²murid melintas jalan di _________________________. Nadia menunggu bas sekolah di _________________________.

Situasi 1 Tarikh:__________ Situasi 2 Langkah Pentaksiran: . 1. . Guru menunjukkan gambar 2.B4 DL1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Bina dialog berdasarkan gambar. Dua orang murid dipilih untuk menuturkan dialog berdasarkan gambar.

Tarikh:__________ Apa khabar. Namanya Maria. Beri satu situasi lain dan sebutkan dialog Contoh. 2. kakak. apakah yang sedang kamu buat? Saya sedang membaca buku. Langkah Pentaksiran: 1. abang. faham dan respons. Beri gambar dan murid baca. Maria? Kakak.B4 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Dengar. ini kawan karib saya. .Meminjam barang daripada abang atau kakak . Adik. Khabar baik.

3. Aku kelihatan amat berseri di taman ini. Mawar. : Mawar. Kamu berdua memang cantik. Badan aku cantik juga. : Jangan terlalu angkuh. Kamu tidak boleh melawan bauku yang harum. Taman ini tidak akan cantik tanpa aku. Murid diminta melakonkan semula dialog di hadapan kelas. : Badan kamu memang cantik. : Cuba kamu lihat badanku yang besar dan kelopakku yang kuning ini. . Taman ini telah menang dalam pertandingan taman tercantik kerana kamu berdua. Murid baca dialog. Sama-sama hebat Mawar : Matahari. Aku hebat Seperti kamu juga. Matahari. Matahari. Guru boleh menyuruh murid memegang gambar atau bahan maujud semasa lakonan dijalankan. Matahari Mawar Matahari Kupu-kupu Langkah Pentaksiran: 1.B4 DL1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 ARAHAN : Mari Berlakon. jangan bergaduh. 2. lihatlah badanku yang merah.

Selain itu. Semua ini menjadi kenangan indah buat saya. Sungguh seronok berkelah di sana. 2. Adik saya pula membawa barang mainan. 3. Kami membawa bekalan makanan dan minuman ke sana. Murid diminta menyampaikan cerita berdasarkan pengalaman sendiri.B4 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Mari baca dan ceritakan. Kami juga membawa pakaian mandi dan pelampung. Murid baca petikan. Di sana. Contoh: pengalaman murid pergi berkelah. Tarikh:__________ Berkelah di Pantai Teluk Kemang. Port Dickson. Air laut yang membiru dan pohon yang menghijau sangat cantik dipandang. Bersoal jawab tentang teks. . saya juga membawa buku bacaan. Hujung minggu yang lalu. saya dan keluarga berkelah di Pantai Teluk Kemang. kami mandi-manda. Langkah Pentaksiran: 1.

Aku diperbuat daripada besi. Tubuhku kuat dan lasak. Murid baca teks. 3. Anas menjagaku dengan baik. Murid melengkapkan jadual. Aku membawa Anas ke kedai. Anas ialah tuan aku. Aku Sebuah Basikal Namaku Juara. Maklumat Nama Warna Bahan diperbuat Nama tuan Tempat tinggal tuan Langkah Pentaksiran: 1. Jawapan . 2. Aku juga selalu membawa Anas ke taman untuk bersiar-siar dan bersenam.B4 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Mari membaca dan fahamkan. Aku tinggal bersama-sama keluarga Anas di Taman Melati. Lengkapkan jadual. Dia menunggang aku dengan cermat dan berhati-hati. Bersoal jawab tentang teks. Aku berwarna hitam . Badan Anas akan berpeluh setiap kali dia mengayuh aku.

. Tulis semula ayat dengan kemas. Murid menyusun perkataan. memimpin jalan Ali Pak Husin melintas Kassim anak kucing menyelamatkan itu menolong Mereka Fuad kereta menolak Langkah Pentaksiran: 1. Ayat ditulis semula dengan kemas. 2.B4 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Susun semula perkataan supaya menjadi ayat yang betul .

INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DT1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Bina ayat tentang kegunaan barang terpakai. Fikir dahulu sebelum buang BAHAN APA YANG HENDAK DIBUAT AYAT Bekas bunga Bekas barang BOTOL Bekas simpanan KOTAK Bunga STRAW Tabung TIN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. 2. Murid berbincang dalam kumpulan untuk menulis maklumat dan menyampaikannya secara bertatasusila. Bimbing murid berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang kegunaan barang terpakai. .

Tarikh:__________ Cuti sekolah yang lalu. mereka pun pulang ke rumah.B5DL1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Mari bercerita. Encik Roslan memeriksa kereta supaya berada dalam keadaan yang selamat untuk dipandu. Kamal bersama keluarganya telah berkelah di Desaru. Selepas makan. Kamal berasa puas dan mengajak ayah dan ibunya datang lagi pada cuti sekolah nanti. Sebelum bertolak. Kumar dan abangnya mandi di tepi pantai itu. Apabila petang. 2. Kamal berasa seronok dapat mandi di kawasan pantai yang bersih. Ayahnya. ibunya Puan Rohani menyediakan bekalan makanan yang hendak dibawa. Murid melihat gambar dan berbincang tentang gambar. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. Minta murid menyampaikan semula cerita yang didengar dengan tepat menggunakan ayat sendiri. Ibu dan ayahnya tersenyum gembira melihat Kamal dan abangnya. . Suasana di tepi pantai sungguh indah dan nyaman.Guru menyampaikan cerita berdasarkan teks 3.

Dia seorang budak yang baik. Waktu rehat Hafiz makan di kantin. dia berhati-hati. Selepas makan. . Apabila bas sampai. Hafiz gunakan waktu lapang untuk membaca. Hafiz murid Tahun Satu Bijak Sekolah Kebangsaan Maju Jaya. Bimbing murid membina ayat menggunakan perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Hafiz selalu mendapat pujian dari guru-guru. Hafiz bersalam-salaman terlebih dahulu dengan ibu dan ayahnya. 3. 2. Baca petikan dan bimbing murid mencari perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Rumah Hafiz jauh dari sekolah. Dia ke sekolah dengan menaiki bas. Hafiz sudah bersiap untuk ke sekolah. Senaraikan perkataan berimbuhan akhiran ²an dan ²i. Hafiiz bawa bekalan makanan dan minuman yang disediakan oleh ibunya. Perkataan berimbuhan: -an -i Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. Kemudian barulah dia menaiki bas itu. Dia menunggu sehingga bas berhenti.B5DB1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca cerita di bawah ini. Pagi-pagi lagi. Perkenalkan perkataan akhiran ²an dan ²i. Selepas sarapan. Hafiz tidak pernah bawa mainan ke sekolah.

1. Baca kad ayat.. ««««««««««««««««««« 2. 4. ««««««««««««««««««««««««««««. 3. ««««««««««««««««««««««««««««. ««««««««««««««««««««««««««««.. Lihat gambar dan bincangkan.INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DB1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Nyatakan aktiviti yang dilakukan di dalam gambar.. 2. «««««««« «««««««« «««««««« «««««««« . Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. Salin semula ayat dengan betul. «««««««««. 3.

menyiram sayur-sayuran. «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. menggembur tanah. Amin sedang berbuah.Bimbing murid bina ayat berpola berdasarkan gambar. .B5DT1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Lengkapkan cerita menggunakan ayat yang betul FRASA NAMA(FN) Amin dan keluarganya Mereka FRASA NAMA(FN)/FRASA KERJA(FK) suka bercucuk tanam.Terangkan bentuk ayat berpola FN tFN dan FN t FK 2. Salin semula cerita dalam bentuk perenggan. hidup subur.

y Murid menyampaikan cerita yang mengandungi nilai murni dengan penuh keyakinan. AYAM DAN ITIK YANG TAMAK Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri ´Ayam dan Itik yang Tamakµ. . kreatif dan berupaya mempengaruhi rakan. y Guru bersoal jawab tentang gambar.B6 DL1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Menyampaikan cerita berdasarkan gambar.

Dia berjanji tidak akan bermain di tempat yang jauh-jauh lagi. Dia suka bermain jauh ke dalam hutan. Ibunya segera mencari Lobo. ibu Lobo berjaya menemuinya. Akhirnya. Lobo tersesat. Lobo seekor anak gajah. Pada suatu hari. Lobo nakal.B6DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MELAYU TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca petikan cerita di bawah dan ceritakan semula isi cerita dengan menggunakan ayat sendiri secara berurutan dan betul. Lobo berasa amat takut. Sejak hari itu. Ibu Lobo terdengar sayup-sayup suara anaknya. y Murid menceritakan semula isi cerita yang dibaca. Langkah Pentaksiran: y Minta murid membaca petikan cerita. . Lobo tinggal bersama dengan ibunya di dalam hutan. Dia menangis sambil memanggil ibunya. Lobo tidak nakal lagi.

Comel sagat manje dengan Aizat. Aizat suka bermaenmaen dengan Comel. Aizat ade seekor kuccin. seekor ular teloh masuk ke dalam rumeh Aizat. Aizat terjage. Kucing itu barname Comel. Comel mengiao dengan kuet lalu menerkem ular itu. _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Murid membaca petikan tersebut. . Comel teleh berjaya menyelametkan ngawa Aizat.Aizat semakin sayong akan Comel. Pada suatu hare. y Murid mengenal pasti dan menggariskan perkataan yang salah y Murid mengedit petikan dengan membetulkan kesalahan ejaan . Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. Ketika itu Aizat sedeng tidor.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B6 DT2 E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul.

B6 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Tulis petikan dengan ejaan yang betul. y Murid bina cerita pendek tentang seekor kucing. . y Mencatat isi penting. Tarikh:__________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _________________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Bersoal-jawab tentang gambar .

B6 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Bercerita tentang peristiwa .Sambutan Hari Guru di Sekolah. Mei ² Hari Guru Menulis kad ucapan Selamat Hari guru Sambutan Hari Guru di dalam kelas Guru memotong kek sempena Hari guru Semua murid gembira Mengucapkan Selamat Hari guru Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri . Tarikh:__________ 16hb.Sambutan Hari Guru .Sambutan Hari Guru . . y Murid bercerita tentang peristiwa .