B1 DL1 E1

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : _________________________ Kelas : 1 ___________

Tarikh :_________

ARAHAN : 1. Guru perdengarkan beberapa bunyi. 2. Murid mengajuk bunyi yang didengar. Tandakan (¥) jika Bil Bunyi yang diperdengarkan murid mengajuk dengan betul. 1. 2. 3. 4. 5. Mengetuk pintu Jam loceng berdering tiupan wisel Kucing mengiau Burung berkicau

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru perdengarkan beberapa bunyi yang dihasilkan daripada rakaman atau yang diajuk oleh guru. y Guru bimbing murid mengajuk bunyi tersebut,kemudian barulah mula mentaksir keupayaan murid. y Guru boleh juga menggunakan satu senarai semak sahaja y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas.

B1 DL1 E2
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

ARAHAN : 1. Murid melakukan aktiviti seperti dalam buku teks di muka surat 3. 2. Murid menentukan arah bunyi alat muzik yang dimainkan.

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN

y Minta murid melakukan aktiviti seperti situasi di atas. y Seorang murid ditutup matanya dan diminta menentukan arah bunyi yang dibunyikan oleh rakannya.(ulang aktiviti dengan murid yang berlainan.) y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

B1 DB1 E1
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : ___________________ Kelas : 1 _________

Tarikh:__________

Arahan : Murid dikehendaki membunyikan huruf vokal dan menamakan huruf konsonan.

1. Bunyikan huruf vokal

a

e

i

o

u

2. Namakan huruf konsonan

b h n t

d j p v

c k q w

f l r y

g m s z

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membunyikan huruf vokal dan konsonan yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

1. Mengeja dan membatang suku kata tertutup dik yah sel nek tuk rak mak lah jam pal sel bar pan gam tas PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid mengeja dan membatang suku kata yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. .B1 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Minta murid mengeja dan membatang suku kata terbuka dan suku kata tertutup. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. Mengeja dan membatang suku kata terbuka ba ja ka be je ke bi ji ki bo jo ko bu ju ku 1. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

Membaca perkataan yang ditunjukkan ( kad imbasan) susu nenek kertas meja ayah pensel kereta baju adik kerusi gunting gam PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membaca perkataan yang ditunjukkan dalam kad imbasan.B1 DB1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Baca perkataan yang ditunjukkan . Tarikh:__________ 1. y Guru juga boleh mentaksir menggunakan kata nama lain yang sesuai dengan tema semasa. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. .

B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Salin semula huruf pada garisan yang disediakan. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak . y Murid menyalin huruf dengan betul . B E K g Q m R d p PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis huruf kecil dan huruf besar a ² z dengan cara yang betul.

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B1 DT1 E1 Tarikh:__________ Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan : Warnakan suku kata dan tuliskan perkataanya. 1. gu 4. da du di bu ki ku ke . li pis pes pas 3. la lo li su 5. ba kal kul kil 2.

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis pekataan dengan cara yang betul. 1. 6. 5.B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Tulis perkataan berdasarkan gambar. 4. 2. y Murid menyalin perkataan yang dipamerkan di hadapan kelas . . 3. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

y Guru meminta murid menyesuaikan kad perkataan dengan gambar .B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Dengar dan sebut semula. Tarikh:__________ rantai seluar tuala sungai D:\clip art\Birds\G0107099. .WMF paip murai Langkah pentaksiran: y Meminta murid menyebut perkataan yang terdapat pada kad perkataan .

Murid menyanyi lgu yang telah diperdengar.B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Nyanyikan lagu Tarikh:__________ LOMPAT SI KATAK LOMPAT Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Cepat bangun pagi-pagi Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Pergi mandi gosok gigi Langkah pentaksiran: y y Guru memperdengarkan lagu dan meminta murid menyanyi bersama-sama. .

B2 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca perkataan di bawah dengan betul. . Tarikh:__________ syiling loceng bangau nyanyi tuala khemah Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan y Murid menyesuaikan gambar dengan perkataan.

Puan Devi suka main piano. Kerbau membajak sawah. Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad ayat y Minta murid memadankan gambar dengan ayat yang betul. Tarikh:__________ Kakak menyidai kain. . Bunga ros berbau harum.B2 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca dan padan gambar di bawah. Adik guna tuala lap badan.

. radio kuda rebana syiling cincin sotong 1 2 3 4 5 6 Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan yang dipamer.B2 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Baca perkataan dan tulis di bawah gambar yang betul. y Minta murid menulis perkataan pada gambar yang diberi pada lembaran kerja.

adik bermain di padang 3.B2 DT1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Salin semula ayat di bawah dengan meletakkan tanda baca yang betul. 1. . ibu miza masak gulai ikan 5.. haris menonton televisyen Langkah pentaksiran: y Minta murid menulis semula ayat yang diberi dengan meletakkan tanda baca yang betul. bapa ali membaca surat khabar 2. kakak minum jus limau 4.

Guru mengemukakan beberapa soalan tentang gambar. 2. Di manakah ayah membuang kaca yang pecah itu ? 3. Mengapakah Azmah mencuci pinggan-pinggan itu ? 5. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Guru menunjukkan gambar . Contoh soalan guru : 1. Ibu memakai apa semasa mengangkat periuk yang panas itu ? 4. Apakah yang Azmi sedang buat ? 2. 3. Mengapa kita perlu membersihkan rumah ? .INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Jawab soalan berdasarkan gambar di bawah. Murid menjawab soalan secara lisan.

kotak diedarkan kepada murid. 2. kentang dan menari LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Melakonkan watak ( Permainan Sampul Beracun ) Bunyi bayi menangis Tulis tiga cara menjaga kebersihan diri Mengayakan orang bisu marah Sila susun buku di atas rak buku Mengucap terima kasih kepada rakan yang membantu Tiru gaya guru sedang mengajar Menyanyikan Lagu Nenek Si Bongkok 3 Eja dan sebut perkataan kertas. . Apabila muzik diberhentikan. Muzik dimainkan. murid yang memegang sampul surat akan membuka dan melakonkan aktiviti seperti yang ditulis dalam sampul surat. Guru memberi ulasan atau pandangan.

Guru minta murid membaca ayat tunggal dan majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul. 3. 2. . Nabilah dan rakan-rakannya beratur di padang sekolah. 5.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah dengan sebutan dan intonasi yang betul. Nabilah berasa gembira kerana dapat bermain bersama-sama kawannya LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Mereka mengambil alatan seperti bola dan gelung rotan. 4. Nabilah mengambil bola lalu membalingnya dengan berhati-hati kepada Firdaus. 1. Mereka melakukan senaman bersama-sama.

Danish simpan buku dan pensel dalam laci. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Faiz bukan berjalan. Firdaus pakai selipar semasa bermain di padang. 3. Faiz bukan berjalan tetapi berlari. Firdaus pakai kasut semasa bermain di padang. Firdaus pakai selipar atau kasut semasa bermain di padang ? 3. Guru bersoaljawab dengan murid untuk menguji fahaman murid. . Guru minta murid melakukan aktiviti berdasarkan ayat majmuk. Danish simpan pensel dalam laci. Danish simpan buku dalam laci. 1. Faiz berlari.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E2 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca dan fahami ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah . 2. 2. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan ayat majmuk.

4. 3. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Nadia menunggu bas sekolah di _________________________. Pengawal lalu lintas menggunakan __________________ dan __________ untuk membantu murid-murid melintas jalan. melintas jalan papan tanda hentian bas Pengawal lalu lintas wisel lintasan belang 1. 5. Murid ²murid melintas jalan di _________________________. Kenderaan berhenti ketika murid _______________________. . ________________________membantu murid melintas jalan. 2. Guru minta murid melengkapkan ayat berpandukan perkataan dan gambar yang diberi.B3 DT 1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Lengkapkan ayat berdasarkan gambar dan perkataan.

Situasi 1 Tarikh:__________ Situasi 2 Langkah Pentaksiran: . 1. . Dua orang murid dipilih untuk menuturkan dialog berdasarkan gambar. Guru menunjukkan gambar 2.B4 DL1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Bina dialog berdasarkan gambar.

Khabar baik. apakah yang sedang kamu buat? Saya sedang membaca buku.B4 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Dengar. Beri satu situasi lain dan sebutkan dialog Contoh. ini kawan karib saya. . Beri gambar dan murid baca. Maria? Kakak. kakak. Langkah Pentaksiran: 1. 2. abang. Namanya Maria.Meminjam barang daripada abang atau kakak . Tarikh:__________ Apa khabar. faham dan respons. Adik.

Matahari.B4 DL1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 ARAHAN : Mari Berlakon. Sama-sama hebat Mawar : Matahari. Murid diminta melakonkan semula dialog di hadapan kelas. lihatlah badanku yang merah. Kamu tidak boleh melawan bauku yang harum. : Mawar. Guru boleh menyuruh murid memegang gambar atau bahan maujud semasa lakonan dijalankan. Matahari Mawar Matahari Kupu-kupu Langkah Pentaksiran: 1. : Jangan terlalu angkuh. 3. Aku hebat Seperti kamu juga. Kamu berdua memang cantik. Matahari. Badan aku cantik juga. 2. Taman ini tidak akan cantik tanpa aku. . Aku kelihatan amat berseri di taman ini. : Badan kamu memang cantik. jangan bergaduh. : Cuba kamu lihat badanku yang besar dan kelopakku yang kuning ini. Murid baca dialog. Mawar. Taman ini telah menang dalam pertandingan taman tercantik kerana kamu berdua.

3. Langkah Pentaksiran: 1. kami mandi-manda. Hujung minggu yang lalu. Bersoal jawab tentang teks.B4 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Mari baca dan ceritakan. saya juga membawa buku bacaan. Di sana. Kami juga membawa pakaian mandi dan pelampung. Port Dickson. saya dan keluarga berkelah di Pantai Teluk Kemang. Adik saya pula membawa barang mainan. . Murid diminta menyampaikan cerita berdasarkan pengalaman sendiri. Semua ini menjadi kenangan indah buat saya. Sungguh seronok berkelah di sana. Kami membawa bekalan makanan dan minuman ke sana. 2. Murid baca petikan. Selain itu. Tarikh:__________ Berkelah di Pantai Teluk Kemang. Air laut yang membiru dan pohon yang menghijau sangat cantik dipandang. Contoh: pengalaman murid pergi berkelah.

3. Aku tinggal bersama-sama keluarga Anas di Taman Melati. Anas ialah tuan aku. Badan Anas akan berpeluh setiap kali dia mengayuh aku. Dia menunggang aku dengan cermat dan berhati-hati. Aku berwarna hitam . 2. Aku juga selalu membawa Anas ke taman untuk bersiar-siar dan bersenam. Anas menjagaku dengan baik. Aku Sebuah Basikal Namaku Juara. Murid baca teks. Bersoal jawab tentang teks. Maklumat Nama Warna Bahan diperbuat Nama tuan Tempat tinggal tuan Langkah Pentaksiran: 1.B4 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Mari membaca dan fahamkan. Aku diperbuat daripada besi. Lengkapkan jadual. Tubuhku kuat dan lasak. Murid melengkapkan jadual. Aku membawa Anas ke kedai. Jawapan .

Murid menyusun perkataan. . memimpin jalan Ali Pak Husin melintas Kassim anak kucing menyelamatkan itu menolong Mereka Fuad kereta menolak Langkah Pentaksiran: 1.B4 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Susun semula perkataan supaya menjadi ayat yang betul . Ayat ditulis semula dengan kemas. 2. Tulis semula ayat dengan kemas.

Fikir dahulu sebelum buang BAHAN APA YANG HENDAK DIBUAT AYAT Bekas bunga Bekas barang BOTOL Bekas simpanan KOTAK Bunga STRAW Tabung TIN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. 2. Bimbing murid berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang kegunaan barang terpakai.INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DT1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Bina ayat tentang kegunaan barang terpakai. Murid berbincang dalam kumpulan untuk menulis maklumat dan menyampaikannya secara bertatasusila. .

ibunya Puan Rohani menyediakan bekalan makanan yang hendak dibawa. Tarikh:__________ Cuti sekolah yang lalu. Sebelum bertolak. Selepas makan. Kamal berasa seronok dapat mandi di kawasan pantai yang bersih. mereka pun pulang ke rumah. Kamal bersama keluarganya telah berkelah di Desaru. Murid melihat gambar dan berbincang tentang gambar. Ayahnya. Kamal berasa puas dan mengajak ayah dan ibunya datang lagi pada cuti sekolah nanti. Suasana di tepi pantai sungguh indah dan nyaman.B5DL1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Mari bercerita. Apabila petang. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. Minta murid menyampaikan semula cerita yang didengar dengan tepat menggunakan ayat sendiri. Encik Roslan memeriksa kereta supaya berada dalam keadaan yang selamat untuk dipandu.Guru menyampaikan cerita berdasarkan teks 3. Ibu dan ayahnya tersenyum gembira melihat Kamal dan abangnya. Kumar dan abangnya mandi di tepi pantai itu. 2. .

3. Pagi-pagi lagi. Waktu rehat Hafiz makan di kantin. Hafiz bersalam-salaman terlebih dahulu dengan ibu dan ayahnya. Rumah Hafiz jauh dari sekolah. dia berhati-hati. Hafiz murid Tahun Satu Bijak Sekolah Kebangsaan Maju Jaya. Kemudian barulah dia menaiki bas itu. Dia seorang budak yang baik.B5DB1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca cerita di bawah ini. Baca petikan dan bimbing murid mencari perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Hafiz gunakan waktu lapang untuk membaca. Dia menunggu sehingga bas berhenti. Perkataan berimbuhan: -an -i Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. Selepas sarapan. Hafiz tidak pernah bawa mainan ke sekolah. Perkenalkan perkataan akhiran ²an dan ²i. Hafiiz bawa bekalan makanan dan minuman yang disediakan oleh ibunya. Dia ke sekolah dengan menaiki bas. Hafiz selalu mendapat pujian dari guru-guru. . 2. Bimbing murid membina ayat menggunakan perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Selepas makan. Hafiz sudah bersiap untuk ke sekolah. Senaraikan perkataan berimbuhan akhiran ²an dan ²i. Apabila bas sampai.

Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. ««««««««««««««««««««««««««««.INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DB1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Nyatakan aktiviti yang dilakukan di dalam gambar. ««««««««««««««««««««««««««««. 1. 3. Baca kad ayat. 2. «««««««««. ««««««««««««««««««« 2. 3. Lihat gambar dan bincangkan. Salin semula ayat dengan betul. 4. «««««««« «««««««« «««««««« «««««««« ... ««««««««««««««««««««««««««««..

Salin semula cerita dalam bentuk perenggan.B5DT1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Lengkapkan cerita menggunakan ayat yang betul FRASA NAMA(FN) Amin dan keluarganya Mereka FRASA NAMA(FN)/FRASA KERJA(FK) suka bercucuk tanam. menggembur tanah. «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. menyiram sayur-sayuran. .Terangkan bentuk ayat berpola FN tFN dan FN t FK 2. Amin sedang berbuah. hidup subur.Bimbing murid bina ayat berpola berdasarkan gambar.

kreatif dan berupaya mempengaruhi rakan. AYAM DAN ITIK YANG TAMAK Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri ´Ayam dan Itik yang Tamakµ. y Guru bersoal jawab tentang gambar. .B6 DL1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Menyampaikan cerita berdasarkan gambar. y Murid menyampaikan cerita yang mengandungi nilai murni dengan penuh keyakinan.

Akhirnya. Lobo tinggal bersama dengan ibunya di dalam hutan. . Dia suka bermain jauh ke dalam hutan. Lobo berasa amat takut. Lobo tersesat. Langkah Pentaksiran: y Minta murid membaca petikan cerita. Lobo tidak nakal lagi. Ibunya segera mencari Lobo. Lobo nakal. ibu Lobo berjaya menemuinya.B6DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MELAYU TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca petikan cerita di bawah dan ceritakan semula isi cerita dengan menggunakan ayat sendiri secara berurutan dan betul. y Murid menceritakan semula isi cerita yang dibaca. Dia menangis sambil memanggil ibunya. Sejak hari itu. Dia berjanji tidak akan bermain di tempat yang jauh-jauh lagi. Pada suatu hari. Lobo seekor anak gajah. Ibu Lobo terdengar sayup-sayup suara anaknya.

_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Murid membaca petikan tersebut.Aizat semakin sayong akan Comel. Pada suatu hare. Comel teleh berjaya menyelametkan ngawa Aizat. Ketika itu Aizat sedeng tidor. Kucing itu barname Comel. Aizat ade seekor kuccin. Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. y Murid mengenal pasti dan menggariskan perkataan yang salah y Murid mengedit petikan dengan membetulkan kesalahan ejaan . Comel mengiao dengan kuet lalu menerkem ular itu. Aizat terjage.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B6 DT2 E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. seekor ular teloh masuk ke dalam rumeh Aizat. Comel sagat manje dengan Aizat. Aizat suka bermaenmaen dengan Comel. .

Tarikh:__________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _________________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Bersoal-jawab tentang gambar . . y Mencatat isi penting.B6 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Tulis petikan dengan ejaan yang betul. y Murid bina cerita pendek tentang seekor kucing.

Sambutan Hari Guru di Sekolah.B6 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Bercerita tentang peristiwa . y Murid bercerita tentang peristiwa .Sambutan Hari Guru .Sambutan Hari Guru . . Mei ² Hari Guru Menulis kad ucapan Selamat Hari guru Sambutan Hari Guru di dalam kelas Guru memotong kek sempena Hari guru Semua murid gembira Mengucapkan Selamat Hari guru Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri . Tarikh:__________ 16hb.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful