P. 1
80643746 Evidens PBS Bahasa Malaysia Tahun 1 Band 1 6

80643746 Evidens PBS Bahasa Malaysia Tahun 1 Band 1 6

|Views: 19|Likes:
Dipublikasikan oleh tahjud

More info:

Published by: tahjud on Mar 27, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

B1 DL1 E1

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : _________________________ Kelas : 1 ___________

Tarikh :_________

ARAHAN : 1. Guru perdengarkan beberapa bunyi. 2. Murid mengajuk bunyi yang didengar. Tandakan (¥) jika Bil Bunyi yang diperdengarkan murid mengajuk dengan betul. 1. 2. 3. 4. 5. Mengetuk pintu Jam loceng berdering tiupan wisel Kucing mengiau Burung berkicau

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru perdengarkan beberapa bunyi yang dihasilkan daripada rakaman atau yang diajuk oleh guru. y Guru bimbing murid mengajuk bunyi tersebut,kemudian barulah mula mentaksir keupayaan murid. y Guru boleh juga menggunakan satu senarai semak sahaja y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas.

B1 DL1 E2
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

ARAHAN : 1. Murid melakukan aktiviti seperti dalam buku teks di muka surat 3. 2. Murid menentukan arah bunyi alat muzik yang dimainkan.

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN

y Minta murid melakukan aktiviti seperti situasi di atas. y Seorang murid ditutup matanya dan diminta menentukan arah bunyi yang dibunyikan oleh rakannya.(ulang aktiviti dengan murid yang berlainan.) y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

B1 DB1 E1
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : ___________________ Kelas : 1 _________

Tarikh:__________

Arahan : Murid dikehendaki membunyikan huruf vokal dan menamakan huruf konsonan.

1. Bunyikan huruf vokal

a

e

i

o

u

2. Namakan huruf konsonan

b h n t

d j p v

c k q w

f l r y

g m s z

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membunyikan huruf vokal dan konsonan yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

Mengeja dan membatang suku kata terbuka ba ja ka be je ke bi ji ki bo jo ko bu ju ku 1. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. 1. Mengeja dan membatang suku kata tertutup dik yah sel nek tuk rak mak lah jam pal sel bar pan gam tas PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid mengeja dan membatang suku kata yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. .B1 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Minta murid mengeja dan membatang suku kata terbuka dan suku kata tertutup.

y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. y Guru juga boleh mentaksir menggunakan kata nama lain yang sesuai dengan tema semasa.B1 DB1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Baca perkataan yang ditunjukkan . Membaca perkataan yang ditunjukkan ( kad imbasan) susu nenek kertas meja ayah pensel kereta baju adik kerusi gunting gam PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membaca perkataan yang ditunjukkan dalam kad imbasan. Tarikh:__________ 1. .

B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Salin semula huruf pada garisan yang disediakan. B E K g Q m R d p PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis huruf kecil dan huruf besar a ² z dengan cara yang betul. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak . y Murid menyalin huruf dengan betul .

da du di bu ki ku ke . la lo li su 5. li pis pes pas 3.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B1 DT1 E1 Tarikh:__________ Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan : Warnakan suku kata dan tuliskan perkataanya. gu 4. 1. ba kal kul kil 2.

y Murid menyalin perkataan yang dipamerkan di hadapan kelas . y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. 3. PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis pekataan dengan cara yang betul. 2. 5. . 6. 1. 4.B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Tulis perkataan berdasarkan gambar.

.WMF paip murai Langkah pentaksiran: y Meminta murid menyebut perkataan yang terdapat pada kad perkataan . y Guru meminta murid menyesuaikan kad perkataan dengan gambar .B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Dengar dan sebut semula. Tarikh:__________ rantai seluar tuala sungai D:\clip art\Birds\G0107099.

.B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Nyanyikan lagu Tarikh:__________ LOMPAT SI KATAK LOMPAT Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Cepat bangun pagi-pagi Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Pergi mandi gosok gigi Langkah pentaksiran: y y Guru memperdengarkan lagu dan meminta murid menyanyi bersama-sama. Murid menyanyi lgu yang telah diperdengar.

B2 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca perkataan di bawah dengan betul. Tarikh:__________ syiling loceng bangau nyanyi tuala khemah Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan y Murid menyesuaikan gambar dengan perkataan. .

Kerbau membajak sawah.B2 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca dan padan gambar di bawah. Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad ayat y Minta murid memadankan gambar dengan ayat yang betul. . Adik guna tuala lap badan. Bunga ros berbau harum. Tarikh:__________ Kakak menyidai kain. Puan Devi suka main piano.

y Minta murid menulis perkataan pada gambar yang diberi pada lembaran kerja. .B2 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Baca perkataan dan tulis di bawah gambar yang betul. radio kuda rebana syiling cincin sotong 1 2 3 4 5 6 Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan yang dipamer.

adik bermain di padang 3. ibu miza masak gulai ikan 5. bapa ali membaca surat khabar 2.B2 DT1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Salin semula ayat di bawah dengan meletakkan tanda baca yang betul. . haris menonton televisyen Langkah pentaksiran: y Minta murid menulis semula ayat yang diberi dengan meletakkan tanda baca yang betul. 1.. kakak minum jus limau 4.

Di manakah ayah membuang kaca yang pecah itu ? 3. Mengapakah Azmah mencuci pinggan-pinggan itu ? 5. Ibu memakai apa semasa mengangkat periuk yang panas itu ? 4. Contoh soalan guru : 1. Mengapa kita perlu membersihkan rumah ? . Murid menjawab soalan secara lisan. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. 3. 2. Apakah yang Azmi sedang buat ? 2. Guru mengemukakan beberapa soalan tentang gambar. Guru menunjukkan gambar .INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Jawab soalan berdasarkan gambar di bawah.

kotak diedarkan kepada murid. . Muzik dimainkan. Guru memberi ulasan atau pandangan. 2. kentang dan menari LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Melakonkan watak ( Permainan Sampul Beracun ) Bunyi bayi menangis Tulis tiga cara menjaga kebersihan diri Mengayakan orang bisu marah Sila susun buku di atas rak buku Mengucap terima kasih kepada rakan yang membantu Tiru gaya guru sedang mengajar Menyanyikan Lagu Nenek Si Bongkok 3 Eja dan sebut perkataan kertas. Apabila muzik diberhentikan. murid yang memegang sampul surat akan membuka dan melakonkan aktiviti seperti yang ditulis dalam sampul surat.

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah dengan sebutan dan intonasi yang betul. 5. Nabilah mengambil bola lalu membalingnya dengan berhati-hati kepada Firdaus. Nabilah dan rakan-rakannya beratur di padang sekolah. Mereka mengambil alatan seperti bola dan gelung rotan. 3. Nabilah berasa gembira kerana dapat bermain bersama-sama kawannya LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. . 2. 4. 1. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul. Mereka melakukan senaman bersama-sama.

3. . Firdaus pakai selipar atau kasut semasa bermain di padang ? 3. Faiz berlari. Firdaus pakai selipar semasa bermain di padang. Guru bersoaljawab dengan murid untuk menguji fahaman murid. 1. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan ayat majmuk. Guru minta murid melakukan aktiviti berdasarkan ayat majmuk. Faiz bukan berjalan. Danish simpan pensel dalam laci.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E2 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca dan fahami ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah . 2. Faiz bukan berjalan tetapi berlari. Danish simpan buku dalam laci. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Danish simpan buku dan pensel dalam laci. Firdaus pakai kasut semasa bermain di padang. 2.

3. Nadia menunggu bas sekolah di _________________________. melintas jalan papan tanda hentian bas Pengawal lalu lintas wisel lintasan belang 1. . 2. Murid ²murid melintas jalan di _________________________. ________________________membantu murid melintas jalan. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.B3 DT 1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Lengkapkan ayat berdasarkan gambar dan perkataan. Guru minta murid melengkapkan ayat berpandukan perkataan dan gambar yang diberi. 4. 5. Kenderaan berhenti ketika murid _______________________. Pengawal lalu lintas menggunakan __________________ dan __________ untuk membantu murid-murid melintas jalan.

Situasi 1 Tarikh:__________ Situasi 2 Langkah Pentaksiran: . 1. Guru menunjukkan gambar 2. .B4 DL1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Bina dialog berdasarkan gambar. Dua orang murid dipilih untuk menuturkan dialog berdasarkan gambar.

ini kawan karib saya. Adik. Namanya Maria. . 2. Beri gambar dan murid baca. Beri satu situasi lain dan sebutkan dialog Contoh. Khabar baik.B4 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Dengar. faham dan respons. abang.Meminjam barang daripada abang atau kakak . Tarikh:__________ Apa khabar. Maria? Kakak. apakah yang sedang kamu buat? Saya sedang membaca buku. Langkah Pentaksiran: 1. kakak.

lihatlah badanku yang merah. Murid diminta melakonkan semula dialog di hadapan kelas. Murid baca dialog. Kamu tidak boleh melawan bauku yang harum. Aku kelihatan amat berseri di taman ini.B4 DL1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 ARAHAN : Mari Berlakon. Guru boleh menyuruh murid memegang gambar atau bahan maujud semasa lakonan dijalankan. Aku hebat Seperti kamu juga. Badan aku cantik juga. Sama-sama hebat Mawar : Matahari. Matahari. : Cuba kamu lihat badanku yang besar dan kelopakku yang kuning ini. Kamu berdua memang cantik. Matahari Mawar Matahari Kupu-kupu Langkah Pentaksiran: 1. : Mawar. jangan bergaduh. . Taman ini tidak akan cantik tanpa aku. Taman ini telah menang dalam pertandingan taman tercantik kerana kamu berdua. : Jangan terlalu angkuh. Matahari. 2. 3. : Badan kamu memang cantik. Mawar.

Murid diminta menyampaikan cerita berdasarkan pengalaman sendiri. kami mandi-manda. Contoh: pengalaman murid pergi berkelah. Air laut yang membiru dan pohon yang menghijau sangat cantik dipandang. Langkah Pentaksiran: 1. Bersoal jawab tentang teks. Semua ini menjadi kenangan indah buat saya. Port Dickson. 3. Di sana. . saya juga membawa buku bacaan. Adik saya pula membawa barang mainan. saya dan keluarga berkelah di Pantai Teluk Kemang. Hujung minggu yang lalu. Murid baca petikan.B4 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Mari baca dan ceritakan. Selain itu. Kami juga membawa pakaian mandi dan pelampung. Sungguh seronok berkelah di sana. Tarikh:__________ Berkelah di Pantai Teluk Kemang. 2. Kami membawa bekalan makanan dan minuman ke sana.

Jawapan . Aku Sebuah Basikal Namaku Juara. 3. Lengkapkan jadual. Murid baca teks. Dia menunggang aku dengan cermat dan berhati-hati. Aku berwarna hitam . 2. Anas menjagaku dengan baik. Aku diperbuat daripada besi. Anas ialah tuan aku. Bersoal jawab tentang teks. Aku membawa Anas ke kedai. Maklumat Nama Warna Bahan diperbuat Nama tuan Tempat tinggal tuan Langkah Pentaksiran: 1. Aku juga selalu membawa Anas ke taman untuk bersiar-siar dan bersenam.B4 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Mari membaca dan fahamkan. Aku tinggal bersama-sama keluarga Anas di Taman Melati. Murid melengkapkan jadual. Badan Anas akan berpeluh setiap kali dia mengayuh aku. Tubuhku kuat dan lasak.

Tulis semula ayat dengan kemas. . 2. memimpin jalan Ali Pak Husin melintas Kassim anak kucing menyelamatkan itu menolong Mereka Fuad kereta menolak Langkah Pentaksiran: 1. Murid menyusun perkataan.B4 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Susun semula perkataan supaya menjadi ayat yang betul . Ayat ditulis semula dengan kemas.

INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DT1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Bina ayat tentang kegunaan barang terpakai. Fikir dahulu sebelum buang BAHAN APA YANG HENDAK DIBUAT AYAT Bekas bunga Bekas barang BOTOL Bekas simpanan KOTAK Bunga STRAW Tabung TIN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. Bimbing murid berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang kegunaan barang terpakai. Murid berbincang dalam kumpulan untuk menulis maklumat dan menyampaikannya secara bertatasusila. 2. .

Selepas makan.B5DL1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Mari bercerita. Kamal berasa puas dan mengajak ayah dan ibunya datang lagi pada cuti sekolah nanti. 2. Ayahnya. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. . mereka pun pulang ke rumah. Minta murid menyampaikan semula cerita yang didengar dengan tepat menggunakan ayat sendiri. Suasana di tepi pantai sungguh indah dan nyaman. Apabila petang. Kumar dan abangnya mandi di tepi pantai itu. ibunya Puan Rohani menyediakan bekalan makanan yang hendak dibawa. Ibu dan ayahnya tersenyum gembira melihat Kamal dan abangnya. Kamal berasa seronok dapat mandi di kawasan pantai yang bersih. Encik Roslan memeriksa kereta supaya berada dalam keadaan yang selamat untuk dipandu. Kamal bersama keluarganya telah berkelah di Desaru. Tarikh:__________ Cuti sekolah yang lalu. Sebelum bertolak. Murid melihat gambar dan berbincang tentang gambar.Guru menyampaikan cerita berdasarkan teks 3.

Apabila bas sampai. Selepas makan. Pagi-pagi lagi. Rumah Hafiz jauh dari sekolah. Kemudian barulah dia menaiki bas itu. Hafiz sudah bersiap untuk ke sekolah. Dia menunggu sehingga bas berhenti. Dia seorang budak yang baik.B5DB1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca cerita di bawah ini. Dia ke sekolah dengan menaiki bas. 3. Hafiz murid Tahun Satu Bijak Sekolah Kebangsaan Maju Jaya. Senaraikan perkataan berimbuhan akhiran ²an dan ²i. Waktu rehat Hafiz makan di kantin. Hafiz tidak pernah bawa mainan ke sekolah. Baca petikan dan bimbing murid mencari perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Bimbing murid membina ayat menggunakan perkataan berimbuhan ²an dan ²i. 2. Perkenalkan perkataan akhiran ²an dan ²i. Hafiz selalu mendapat pujian dari guru-guru. Selepas sarapan. Perkataan berimbuhan: -an -i Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. Hafiz bersalam-salaman terlebih dahulu dengan ibu dan ayahnya. dia berhati-hati. Hafiz gunakan waktu lapang untuk membaca. . Hafiiz bawa bekalan makanan dan minuman yang disediakan oleh ibunya.

3. 4.. Lihat gambar dan bincangkan. ««««««««««««««««««««««««««««..INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DB1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Nyatakan aktiviti yang dilakukan di dalam gambar.. 1. Baca kad ayat. «««««««« «««««««« «««««««« «««««««« . 2. ««««««««««««««««««««««««««««. «««««««««. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. 3. ««««««««««««««««««« 2. ««««««««««««««««««««««««««««. Salin semula ayat dengan betul.

menyiram sayur-sayuran. .Terangkan bentuk ayat berpola FN tFN dan FN t FK 2. Amin sedang berbuah. menggembur tanah. hidup subur. «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1.Bimbing murid bina ayat berpola berdasarkan gambar.B5DT1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Lengkapkan cerita menggunakan ayat yang betul FRASA NAMA(FN) Amin dan keluarganya Mereka FRASA NAMA(FN)/FRASA KERJA(FK) suka bercucuk tanam. Salin semula cerita dalam bentuk perenggan.

kreatif dan berupaya mempengaruhi rakan. y Murid menyampaikan cerita yang mengandungi nilai murni dengan penuh keyakinan. AYAM DAN ITIK YANG TAMAK Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri ´Ayam dan Itik yang Tamakµ.B6 DL1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Menyampaikan cerita berdasarkan gambar. y Guru bersoal jawab tentang gambar. .

Lobo tidak nakal lagi. Dia suka bermain jauh ke dalam hutan. Lobo tinggal bersama dengan ibunya di dalam hutan. Lobo nakal. Langkah Pentaksiran: y Minta murid membaca petikan cerita. Pada suatu hari.B6DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MELAYU TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca petikan cerita di bawah dan ceritakan semula isi cerita dengan menggunakan ayat sendiri secara berurutan dan betul. Ibunya segera mencari Lobo. . Ibu Lobo terdengar sayup-sayup suara anaknya. Dia menangis sambil memanggil ibunya. Sejak hari itu. Lobo berasa amat takut. Dia berjanji tidak akan bermain di tempat yang jauh-jauh lagi. Lobo tersesat. ibu Lobo berjaya menemuinya. Akhirnya. y Murid menceritakan semula isi cerita yang dibaca. Lobo seekor anak gajah.

Aizat semakin sayong akan Comel. Aizat ade seekor kuccin.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B6 DT2 E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. Pada suatu hare. _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Murid membaca petikan tersebut. Comel sagat manje dengan Aizat. y Murid mengenal pasti dan menggariskan perkataan yang salah y Murid mengedit petikan dengan membetulkan kesalahan ejaan . seekor ular teloh masuk ke dalam rumeh Aizat. Ketika itu Aizat sedeng tidor. Kucing itu barname Comel. Comel teleh berjaya menyelametkan ngawa Aizat. Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. Comel mengiao dengan kuet lalu menerkem ular itu. Aizat suka bermaenmaen dengan Comel. . Aizat terjage.

y Murid bina cerita pendek tentang seekor kucing. .B6 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Tulis petikan dengan ejaan yang betul. y Mencatat isi penting. Tarikh:__________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _________________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Bersoal-jawab tentang gambar .

.Sambutan Hari Guru . Tarikh:__________ 16hb.B6 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Bercerita tentang peristiwa .Sambutan Hari Guru di Sekolah. Mei ² Hari Guru Menulis kad ucapan Selamat Hari guru Sambutan Hari Guru di dalam kelas Guru memotong kek sempena Hari guru Semua murid gembira Mengucapkan Selamat Hari guru Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri .Sambutan Hari Guru . y Murid bercerita tentang peristiwa .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->