B1 DL1 E1

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : _________________________ Kelas : 1 ___________

Tarikh :_________

ARAHAN : 1. Guru perdengarkan beberapa bunyi. 2. Murid mengajuk bunyi yang didengar. Tandakan (¥) jika Bil Bunyi yang diperdengarkan murid mengajuk dengan betul. 1. 2. 3. 4. 5. Mengetuk pintu Jam loceng berdering tiupan wisel Kucing mengiau Burung berkicau

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru perdengarkan beberapa bunyi yang dihasilkan daripada rakaman atau yang diajuk oleh guru. y Guru bimbing murid mengajuk bunyi tersebut,kemudian barulah mula mentaksir keupayaan murid. y Guru boleh juga menggunakan satu senarai semak sahaja y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas.

B1 DL1 E2
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

ARAHAN : 1. Murid melakukan aktiviti seperti dalam buku teks di muka surat 3. 2. Murid menentukan arah bunyi alat muzik yang dimainkan.

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN

y Minta murid melakukan aktiviti seperti situasi di atas. y Seorang murid ditutup matanya dan diminta menentukan arah bunyi yang dibunyikan oleh rakannya.(ulang aktiviti dengan murid yang berlainan.) y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

B1 DB1 E1
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : ___________________ Kelas : 1 _________

Tarikh:__________

Arahan : Murid dikehendaki membunyikan huruf vokal dan menamakan huruf konsonan.

1. Bunyikan huruf vokal

a

e

i

o

u

2. Namakan huruf konsonan

b h n t

d j p v

c k q w

f l r y

g m s z

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membunyikan huruf vokal dan konsonan yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

1. Mengeja dan membatang suku kata tertutup dik yah sel nek tuk rak mak lah jam pal sel bar pan gam tas PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid mengeja dan membatang suku kata yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. Mengeja dan membatang suku kata terbuka ba ja ka be je ke bi ji ki bo jo ko bu ju ku 1. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus.B1 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Minta murid mengeja dan membatang suku kata terbuka dan suku kata tertutup. .

y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. . Membaca perkataan yang ditunjukkan ( kad imbasan) susu nenek kertas meja ayah pensel kereta baju adik kerusi gunting gam PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membaca perkataan yang ditunjukkan dalam kad imbasan. Tarikh:__________ 1.B1 DB1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Baca perkataan yang ditunjukkan . y Guru juga boleh mentaksir menggunakan kata nama lain yang sesuai dengan tema semasa.

y Murid menyalin huruf dengan betul . y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak . B E K g Q m R d p PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis huruf kecil dan huruf besar a ² z dengan cara yang betul.B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Salin semula huruf pada garisan yang disediakan.

ba kal kul kil 2. la lo li su 5. 1. da du di bu ki ku ke . li pis pes pas 3. gu 4.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B1 DT1 E1 Tarikh:__________ Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan : Warnakan suku kata dan tuliskan perkataanya.

. 6. PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis pekataan dengan cara yang betul. y Murid menyalin perkataan yang dipamerkan di hadapan kelas . 1. 3. 5.B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Tulis perkataan berdasarkan gambar. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. 4. 2.

.WMF paip murai Langkah pentaksiran: y Meminta murid menyebut perkataan yang terdapat pada kad perkataan . y Guru meminta murid menyesuaikan kad perkataan dengan gambar . Tarikh:__________ rantai seluar tuala sungai D:\clip art\Birds\G0107099.B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Dengar dan sebut semula.

Murid menyanyi lgu yang telah diperdengar. .B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Nyanyikan lagu Tarikh:__________ LOMPAT SI KATAK LOMPAT Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Cepat bangun pagi-pagi Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Pergi mandi gosok gigi Langkah pentaksiran: y y Guru memperdengarkan lagu dan meminta murid menyanyi bersama-sama.

B2 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca perkataan di bawah dengan betul. Tarikh:__________ syiling loceng bangau nyanyi tuala khemah Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan y Murid menyesuaikan gambar dengan perkataan. .

Adik guna tuala lap badan. Kerbau membajak sawah. Tarikh:__________ Kakak menyidai kain. Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad ayat y Minta murid memadankan gambar dengan ayat yang betul.B2 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca dan padan gambar di bawah. Puan Devi suka main piano. . Bunga ros berbau harum.

radio kuda rebana syiling cincin sotong 1 2 3 4 5 6 Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan yang dipamer.B2 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Baca perkataan dan tulis di bawah gambar yang betul. y Minta murid menulis perkataan pada gambar yang diberi pada lembaran kerja. .

. kakak minum jus limau 4. adik bermain di padang 3. haris menonton televisyen Langkah pentaksiran: y Minta murid menulis semula ayat yang diberi dengan meletakkan tanda baca yang betul.. ibu miza masak gulai ikan 5.B2 DT1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Salin semula ayat di bawah dengan meletakkan tanda baca yang betul. 1. bapa ali membaca surat khabar 2.

Apakah yang Azmi sedang buat ? 2. Contoh soalan guru : 1.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Jawab soalan berdasarkan gambar di bawah. Mengapakah Azmah mencuci pinggan-pinggan itu ? 5. Di manakah ayah membuang kaca yang pecah itu ? 3. 3. Guru menunjukkan gambar . 2. Mengapa kita perlu membersihkan rumah ? . LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Ibu memakai apa semasa mengangkat periuk yang panas itu ? 4. Guru mengemukakan beberapa soalan tentang gambar. Murid menjawab soalan secara lisan.

Muzik dimainkan. 2. Guru memberi ulasan atau pandangan. Apabila muzik diberhentikan.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Melakonkan watak ( Permainan Sampul Beracun ) Bunyi bayi menangis Tulis tiga cara menjaga kebersihan diri Mengayakan orang bisu marah Sila susun buku di atas rak buku Mengucap terima kasih kepada rakan yang membantu Tiru gaya guru sedang mengajar Menyanyikan Lagu Nenek Si Bongkok 3 Eja dan sebut perkataan kertas. kentang dan menari LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. . kotak diedarkan kepada murid. murid yang memegang sampul surat akan membuka dan melakonkan aktiviti seperti yang ditulis dalam sampul surat.

5. 2. Mereka mengambil alatan seperti bola dan gelung rotan.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah dengan sebutan dan intonasi yang betul. 3. . Guru minta murid membaca ayat tunggal dan majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul. Nabilah mengambil bola lalu membalingnya dengan berhati-hati kepada Firdaus. 1. Nabilah dan rakan-rakannya beratur di padang sekolah. Nabilah berasa gembira kerana dapat bermain bersama-sama kawannya LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. 4. Mereka melakukan senaman bersama-sama.

Danish simpan pensel dalam laci. 3. Firdaus pakai selipar semasa bermain di padang. 1. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan ayat majmuk. Firdaus pakai kasut semasa bermain di padang. 2. Guru minta murid melakukan aktiviti berdasarkan ayat majmuk. Faiz bukan berjalan. Danish simpan buku dalam laci. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Faiz berlari.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E2 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca dan fahami ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah . Guru bersoaljawab dengan murid untuk menguji fahaman murid. Faiz bukan berjalan tetapi berlari. 2. . Firdaus pakai selipar atau kasut semasa bermain di padang ? 3. Danish simpan buku dan pensel dalam laci.

________________________membantu murid melintas jalan. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. melintas jalan papan tanda hentian bas Pengawal lalu lintas wisel lintasan belang 1. Nadia menunggu bas sekolah di _________________________. 4. Guru minta murid melengkapkan ayat berpandukan perkataan dan gambar yang diberi. Murid ²murid melintas jalan di _________________________.B3 DT 1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Lengkapkan ayat berdasarkan gambar dan perkataan. 5. 3. Pengawal lalu lintas menggunakan __________________ dan __________ untuk membantu murid-murid melintas jalan. . 2. Kenderaan berhenti ketika murid _______________________.

Dua orang murid dipilih untuk menuturkan dialog berdasarkan gambar.B4 DL1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Bina dialog berdasarkan gambar. Situasi 1 Tarikh:__________ Situasi 2 Langkah Pentaksiran: . 1. . Guru menunjukkan gambar 2.

Maria? Kakak. Tarikh:__________ Apa khabar.B4 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Dengar. ini kawan karib saya. apakah yang sedang kamu buat? Saya sedang membaca buku. kakak. Adik. Namanya Maria. . abang. Beri gambar dan murid baca. 2.Meminjam barang daripada abang atau kakak . Khabar baik. Langkah Pentaksiran: 1. faham dan respons. Beri satu situasi lain dan sebutkan dialog Contoh.

Aku kelihatan amat berseri di taman ini. Sama-sama hebat Mawar : Matahari. Kamu tidak boleh melawan bauku yang harum. : Mawar. Taman ini tidak akan cantik tanpa aku. : Jangan terlalu angkuh. Taman ini telah menang dalam pertandingan taman tercantik kerana kamu berdua. Matahari. : Cuba kamu lihat badanku yang besar dan kelopakku yang kuning ini. Murid baca dialog. jangan bergaduh. Murid diminta melakonkan semula dialog di hadapan kelas. Mawar. 2. Matahari Mawar Matahari Kupu-kupu Langkah Pentaksiran: 1. Badan aku cantik juga. . Matahari. Guru boleh menyuruh murid memegang gambar atau bahan maujud semasa lakonan dijalankan. lihatlah badanku yang merah. Aku hebat Seperti kamu juga. Kamu berdua memang cantik. : Badan kamu memang cantik. 3.B4 DL1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 ARAHAN : Mari Berlakon.

saya juga membawa buku bacaan. Semua ini menjadi kenangan indah buat saya. Selain itu. Sungguh seronok berkelah di sana. saya dan keluarga berkelah di Pantai Teluk Kemang. Contoh: pengalaman murid pergi berkelah. Bersoal jawab tentang teks. Di sana. 2. Langkah Pentaksiran: 1. Murid baca petikan. Port Dickson. Kami membawa bekalan makanan dan minuman ke sana. Murid diminta menyampaikan cerita berdasarkan pengalaman sendiri. Tarikh:__________ Berkelah di Pantai Teluk Kemang. kami mandi-manda. 3. Adik saya pula membawa barang mainan. . Air laut yang membiru dan pohon yang menghijau sangat cantik dipandang. Kami juga membawa pakaian mandi dan pelampung. Hujung minggu yang lalu.B4 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Mari baca dan ceritakan.

Aku Sebuah Basikal Namaku Juara. Aku tinggal bersama-sama keluarga Anas di Taman Melati. Tubuhku kuat dan lasak. 2. Anas ialah tuan aku. Murid baca teks. Maklumat Nama Warna Bahan diperbuat Nama tuan Tempat tinggal tuan Langkah Pentaksiran: 1. Aku membawa Anas ke kedai. Dia menunggang aku dengan cermat dan berhati-hati. Badan Anas akan berpeluh setiap kali dia mengayuh aku. Anas menjagaku dengan baik. Jawapan . Aku diperbuat daripada besi. 3. Bersoal jawab tentang teks. Aku berwarna hitam . Lengkapkan jadual.B4 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Mari membaca dan fahamkan. Murid melengkapkan jadual. Aku juga selalu membawa Anas ke taman untuk bersiar-siar dan bersenam.

B4 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Susun semula perkataan supaya menjadi ayat yang betul . 2. memimpin jalan Ali Pak Husin melintas Kassim anak kucing menyelamatkan itu menolong Mereka Fuad kereta menolak Langkah Pentaksiran: 1. Ayat ditulis semula dengan kemas. Murid menyusun perkataan. Tulis semula ayat dengan kemas. .

INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DT1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Bina ayat tentang kegunaan barang terpakai. Bimbing murid berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang kegunaan barang terpakai. Fikir dahulu sebelum buang BAHAN APA YANG HENDAK DIBUAT AYAT Bekas bunga Bekas barang BOTOL Bekas simpanan KOTAK Bunga STRAW Tabung TIN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. 2. . Murid berbincang dalam kumpulan untuk menulis maklumat dan menyampaikannya secara bertatasusila.

Suasana di tepi pantai sungguh indah dan nyaman. Kumar dan abangnya mandi di tepi pantai itu. 2. Encik Roslan memeriksa kereta supaya berada dalam keadaan yang selamat untuk dipandu. mereka pun pulang ke rumah. Murid melihat gambar dan berbincang tentang gambar. Selepas makan. Tarikh:__________ Cuti sekolah yang lalu. Minta murid menyampaikan semula cerita yang didengar dengan tepat menggunakan ayat sendiri. Kamal berasa puas dan mengajak ayah dan ibunya datang lagi pada cuti sekolah nanti. Kamal bersama keluarganya telah berkelah di Desaru.B5DL1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Mari bercerita. Kamal berasa seronok dapat mandi di kawasan pantai yang bersih. Apabila petang. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. ibunya Puan Rohani menyediakan bekalan makanan yang hendak dibawa. Sebelum bertolak. . Ayahnya.Guru menyampaikan cerita berdasarkan teks 3. Ibu dan ayahnya tersenyum gembira melihat Kamal dan abangnya.

Pagi-pagi lagi. Perkenalkan perkataan akhiran ²an dan ²i. Baca petikan dan bimbing murid mencari perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Hafiz selalu mendapat pujian dari guru-guru. Waktu rehat Hafiz makan di kantin. Selepas makan. Kemudian barulah dia menaiki bas itu. Hafiz tidak pernah bawa mainan ke sekolah. Rumah Hafiz jauh dari sekolah. Hafiz sudah bersiap untuk ke sekolah.B5DB1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca cerita di bawah ini. Bimbing murid membina ayat menggunakan perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Senaraikan perkataan berimbuhan akhiran ²an dan ²i. 3. Hafiz gunakan waktu lapang untuk membaca. Apabila bas sampai. Hafiz bersalam-salaman terlebih dahulu dengan ibu dan ayahnya. 2. Hafiiz bawa bekalan makanan dan minuman yang disediakan oleh ibunya. Dia ke sekolah dengan menaiki bas. Perkataan berimbuhan: -an -i Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. Selepas sarapan. . dia berhati-hati. Hafiz murid Tahun Satu Bijak Sekolah Kebangsaan Maju Jaya. Dia seorang budak yang baik. Dia menunggu sehingga bas berhenti.

««««««««««««««««««««««««««««. ««««««««««««««««««««««««««««. Baca kad ayat. Salin semula ayat dengan betul. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1.INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DB1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Nyatakan aktiviti yang dilakukan di dalam gambar. 3.. 4.. Lihat gambar dan bincangkan. 3. 1. 2.. «««««««« «««««««« «««««««« «««««««« . ««««««««««««««««««« 2. ««««««««««««««««««««««««««««. «««««««««.

menggembur tanah.Terangkan bentuk ayat berpola FN tFN dan FN t FK 2.Bimbing murid bina ayat berpola berdasarkan gambar. menyiram sayur-sayuran. «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1.B5DT1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Lengkapkan cerita menggunakan ayat yang betul FRASA NAMA(FN) Amin dan keluarganya Mereka FRASA NAMA(FN)/FRASA KERJA(FK) suka bercucuk tanam. Salin semula cerita dalam bentuk perenggan. hidup subur. Amin sedang berbuah. .

AYAM DAN ITIK YANG TAMAK Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri ´Ayam dan Itik yang Tamakµ. y Murid menyampaikan cerita yang mengandungi nilai murni dengan penuh keyakinan. y Guru bersoal jawab tentang gambar. kreatif dan berupaya mempengaruhi rakan.B6 DL1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Menyampaikan cerita berdasarkan gambar. .

Dia menangis sambil memanggil ibunya. ibu Lobo berjaya menemuinya. Lobo tidak nakal lagi. Ibu Lobo terdengar sayup-sayup suara anaknya. Dia berjanji tidak akan bermain di tempat yang jauh-jauh lagi. Lobo nakal. Lobo berasa amat takut. . Sejak hari itu. Lobo tersesat. Lobo seekor anak gajah. Langkah Pentaksiran: y Minta murid membaca petikan cerita. Akhirnya. Dia suka bermain jauh ke dalam hutan.B6DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MELAYU TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca petikan cerita di bawah dan ceritakan semula isi cerita dengan menggunakan ayat sendiri secara berurutan dan betul. Pada suatu hari. y Murid menceritakan semula isi cerita yang dibaca. Ibunya segera mencari Lobo. Lobo tinggal bersama dengan ibunya di dalam hutan.

Comel sagat manje dengan Aizat. Comel teleh berjaya menyelametkan ngawa Aizat.Aizat semakin sayong akan Comel. Aizat suka bermaenmaen dengan Comel. y Murid mengenal pasti dan menggariskan perkataan yang salah y Murid mengedit petikan dengan membetulkan kesalahan ejaan . _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Murid membaca petikan tersebut. Comel mengiao dengan kuet lalu menerkem ular itu. Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. Aizat ade seekor kuccin. seekor ular teloh masuk ke dalam rumeh Aizat. . Pada suatu hare.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B6 DT2 E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. Ketika itu Aizat sedeng tidor. Aizat terjage. Kucing itu barname Comel.

B6 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Tulis petikan dengan ejaan yang betul. y Murid bina cerita pendek tentang seekor kucing. Tarikh:__________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _________________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Bersoal-jawab tentang gambar . . y Mencatat isi penting.

Sambutan Hari Guru . . Mei ² Hari Guru Menulis kad ucapan Selamat Hari guru Sambutan Hari Guru di dalam kelas Guru memotong kek sempena Hari guru Semua murid gembira Mengucapkan Selamat Hari guru Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri .B6 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Bercerita tentang peristiwa . Tarikh:__________ 16hb.Sambutan Hari Guru .Sambutan Hari Guru di Sekolah. y Murid bercerita tentang peristiwa .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful