B1 DL1 E1

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : _________________________ Kelas : 1 ___________

Tarikh :_________

ARAHAN : 1. Guru perdengarkan beberapa bunyi. 2. Murid mengajuk bunyi yang didengar. Tandakan (¥) jika Bil Bunyi yang diperdengarkan murid mengajuk dengan betul. 1. 2. 3. 4. 5. Mengetuk pintu Jam loceng berdering tiupan wisel Kucing mengiau Burung berkicau

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru perdengarkan beberapa bunyi yang dihasilkan daripada rakaman atau yang diajuk oleh guru. y Guru bimbing murid mengajuk bunyi tersebut,kemudian barulah mula mentaksir keupayaan murid. y Guru boleh juga menggunakan satu senarai semak sahaja y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas.

B1 DL1 E2
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

ARAHAN : 1. Murid melakukan aktiviti seperti dalam buku teks di muka surat 3. 2. Murid menentukan arah bunyi alat muzik yang dimainkan.

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN

y Minta murid melakukan aktiviti seperti situasi di atas. y Seorang murid ditutup matanya dan diminta menentukan arah bunyi yang dibunyikan oleh rakannya.(ulang aktiviti dengan murid yang berlainan.) y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

B1 DB1 E1
INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Nama : ___________________ Kelas : 1 _________

Tarikh:__________

Arahan : Murid dikehendaki membunyikan huruf vokal dan menamakan huruf konsonan.

1. Bunyikan huruf vokal

a

e

i

o

u

2. Namakan huruf konsonan

b h n t

d j p v

c k q w

f l r y

g m s z

PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membunyikan huruf vokal dan konsonan yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.

y Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus. .B1 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Minta murid mengeja dan membatang suku kata terbuka dan suku kata tertutup. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. Mengeja dan membatang suku kata terbuka ba ja ka be je ke bi ji ki bo jo ko bu ju ku 1. Mengeja dan membatang suku kata tertutup dik yah sel nek tuk rak mak lah jam pal sel bar pan gam tas PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid mengeja dan membatang suku kata yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan. 1.

y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. Membaca perkataan yang ditunjukkan ( kad imbasan) susu nenek kertas meja ayah pensel kereta baju adik kerusi gunting gam PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Minta murid membaca perkataan yang ditunjukkan dalam kad imbasan.B1 DB1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Baca perkataan yang ditunjukkan . y Guru juga boleh mentaksir menggunakan kata nama lain yang sesuai dengan tema semasa. . Tarikh:__________ 1.

B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Salin semula huruf pada garisan yang disediakan. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak . B E K g Q m R d p PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis huruf kecil dan huruf besar a ² z dengan cara yang betul. y Murid menyalin huruf dengan betul .

da du di bu ki ku ke . gu 4.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B1 DT1 E1 Tarikh:__________ Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan : Warnakan suku kata dan tuliskan perkataanya. la lo li su 5. 1. ba kal kul kil 2. li pis pes pas 3.

2. . 4. 6. y Murid menyalin perkataan yang dipamerkan di hadapan kelas . PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN y Guru menunjukkan cara menulis pekataan dengan cara yang betul. 3. 1.B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Arahan : Tulis perkataan berdasarkan gambar. y Tandakan ¥ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak. 5.

. Tarikh:__________ rantai seluar tuala sungai D:\clip art\Birds\G0107099.B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Dengar dan sebut semula. y Guru meminta murid menyesuaikan kad perkataan dengan gambar .WMF paip murai Langkah pentaksiran: y Meminta murid menyebut perkataan yang terdapat pada kad perkataan .

Murid menyanyi lgu yang telah diperdengar. .B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Nyanyikan lagu Tarikh:__________ LOMPAT SI KATAK LOMPAT Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Cepat bangun pagi-pagi Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Pergi mandi gosok gigi Langkah pentaksiran: y y Guru memperdengarkan lagu dan meminta murid menyanyi bersama-sama.

.B2 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca perkataan di bawah dengan betul. Tarikh:__________ syiling loceng bangau nyanyi tuala khemah Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan y Murid menyesuaikan gambar dengan perkataan.

B2 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Baca dan padan gambar di bawah. Puan Devi suka main piano. Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad ayat y Minta murid memadankan gambar dengan ayat yang betul. Bunga ros berbau harum. . Adik guna tuala lap badan. Kerbau membajak sawah. Tarikh:__________ Kakak menyidai kain.

. radio kuda rebana syiling cincin sotong 1 2 3 4 5 6 Langkah pentaksiran: y Minta murid membaca kad perkataan yang dipamer.B2 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Baca perkataan dan tulis di bawah gambar yang betul. y Minta murid menulis perkataan pada gambar yang diberi pada lembaran kerja.

. ibu miza masak gulai ikan 5. bapa ali membaca surat khabar 2. haris menonton televisyen Langkah pentaksiran: y Minta murid menulis semula ayat yang diberi dengan meletakkan tanda baca yang betul.B2 DT1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN Tarikh:__________ : Salin semula ayat di bawah dengan meletakkan tanda baca yang betul.. kakak minum jus limau 4. 1. adik bermain di padang 3.

Murid menjawab soalan secara lisan. Di manakah ayah membuang kaca yang pecah itu ? 3. Mengapakah Azmah mencuci pinggan-pinggan itu ? 5. Apakah yang Azmi sedang buat ? 2. Contoh soalan guru : 1. Guru mengemukakan beberapa soalan tentang gambar. Ibu memakai apa semasa mengangkat periuk yang panas itu ? 4. Mengapa kita perlu membersihkan rumah ? .INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Jawab soalan berdasarkan gambar di bawah. Guru menunjukkan gambar . 2. 3. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1.

kotak diedarkan kepada murid. 2. Apabila muzik diberhentikan.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DL 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Melakonkan watak ( Permainan Sampul Beracun ) Bunyi bayi menangis Tulis tiga cara menjaga kebersihan diri Mengayakan orang bisu marah Sila susun buku di atas rak buku Mengucap terima kasih kepada rakan yang membantu Tiru gaya guru sedang mengajar Menyanyikan Lagu Nenek Si Bongkok 3 Eja dan sebut perkataan kertas. Muzik dimainkan. murid yang memegang sampul surat akan membuka dan melakonkan aktiviti seperti yang ditulis dalam sampul surat. . kentang dan menari LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Guru memberi ulasan atau pandangan.

Nabilah dan rakan-rakannya beratur di padang sekolah. . Nabilah mengambil bola lalu membalingnya dengan berhati-hati kepada Firdaus. 4. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul. Nabilah berasa gembira kerana dapat bermain bersama-sama kawannya LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. 2. 1. Mereka melakukan senaman bersama-sama. 5. 3.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah dengan sebutan dan intonasi yang betul. Mereka mengambil alatan seperti bola dan gelung rotan.

Danish simpan pensel dalam laci. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan ayat majmuk. 2. 3. Faiz bukan berjalan. Danish simpan buku dalam laci. . Firdaus pakai kasut semasa bermain di padang. Guru bersoaljawab dengan murid untuk menguji fahaman murid. Guru minta murid melakukan aktiviti berdasarkan ayat majmuk. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. 2. Faiz bukan berjalan tetapi berlari. Firdaus pakai selipar atau kasut semasa bermain di padang ? 3. Faiz berlari. Firdaus pakai selipar semasa bermain di padang. 1.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B3 DB 1E2 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Baca dan fahami ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah . Danish simpan buku dan pensel dalam laci.

Murid ²murid melintas jalan di _________________________. ________________________membantu murid melintas jalan. Kenderaan berhenti ketika murid _______________________. Guru minta murid melengkapkan ayat berpandukan perkataan dan gambar yang diberi. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. melintas jalan papan tanda hentian bas Pengawal lalu lintas wisel lintasan belang 1. Nadia menunggu bas sekolah di _________________________. .B3 DT 1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Lengkapkan ayat berdasarkan gambar dan perkataan. 5. Pengawal lalu lintas menggunakan __________________ dan __________ untuk membantu murid-murid melintas jalan. 4. 2. 3.

. Situasi 1 Tarikh:__________ Situasi 2 Langkah Pentaksiran: . 1.B4 DL1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Bina dialog berdasarkan gambar. Dua orang murid dipilih untuk menuturkan dialog berdasarkan gambar. Guru menunjukkan gambar 2.

. ini kawan karib saya. Tarikh:__________ Apa khabar. Maria? Kakak. Beri gambar dan murid baca. apakah yang sedang kamu buat? Saya sedang membaca buku. Beri satu situasi lain dan sebutkan dialog Contoh. kakak. faham dan respons. abang.B4 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Dengar. Khabar baik.Meminjam barang daripada abang atau kakak . Namanya Maria. Adik. Langkah Pentaksiran: 1. 2.

Murid baca dialog. Matahari. Matahari Mawar Matahari Kupu-kupu Langkah Pentaksiran: 1. Badan aku cantik juga. Murid diminta melakonkan semula dialog di hadapan kelas. Guru boleh menyuruh murid memegang gambar atau bahan maujud semasa lakonan dijalankan. Aku kelihatan amat berseri di taman ini. Kamu berdua memang cantik. : Cuba kamu lihat badanku yang besar dan kelopakku yang kuning ini. Matahari. Taman ini telah menang dalam pertandingan taman tercantik kerana kamu berdua. Aku hebat Seperti kamu juga. . Mawar. 3. Kamu tidak boleh melawan bauku yang harum. lihatlah badanku yang merah.B4 DL1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 ARAHAN : Mari Berlakon. Sama-sama hebat Mawar : Matahari. jangan bergaduh. 2. : Badan kamu memang cantik. : Mawar. Taman ini tidak akan cantik tanpa aku. : Jangan terlalu angkuh.

kami mandi-manda. saya juga membawa buku bacaan. . saya dan keluarga berkelah di Pantai Teluk Kemang. Semua ini menjadi kenangan indah buat saya. Bersoal jawab tentang teks. Contoh: pengalaman murid pergi berkelah. Hujung minggu yang lalu. Air laut yang membiru dan pohon yang menghijau sangat cantik dipandang. Langkah Pentaksiran: 1. Selain itu. Murid baca petikan. Murid diminta menyampaikan cerita berdasarkan pengalaman sendiri. 2. Port Dickson. 3. Sungguh seronok berkelah di sana. Kami juga membawa pakaian mandi dan pelampung. Di sana.B4 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Mari baca dan ceritakan. Tarikh:__________ Berkelah di Pantai Teluk Kemang. Adik saya pula membawa barang mainan. Kami membawa bekalan makanan dan minuman ke sana.

Lengkapkan jadual. Dia menunggang aku dengan cermat dan berhati-hati. Badan Anas akan berpeluh setiap kali dia mengayuh aku. Anas ialah tuan aku. 2. Bersoal jawab tentang teks. Aku membawa Anas ke kedai. Jawapan . 3. Aku berwarna hitam . Tubuhku kuat dan lasak. Maklumat Nama Warna Bahan diperbuat Nama tuan Tempat tinggal tuan Langkah Pentaksiran: 1. Aku juga selalu membawa Anas ke taman untuk bersiar-siar dan bersenam. Murid melengkapkan jadual.B4 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ Mari membaca dan fahamkan. Aku tinggal bersama-sama keluarga Anas di Taman Melati. Aku diperbuat daripada besi. Aku Sebuah Basikal Namaku Juara. Anas menjagaku dengan baik. Murid baca teks.

Ayat ditulis semula dengan kemas. . memimpin jalan Ali Pak Husin melintas Kassim anak kucing menyelamatkan itu menolong Mereka Fuad kereta menolak Langkah Pentaksiran: 1.B4 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Susun semula perkataan supaya menjadi ayat yang betul . 2. Murid menyusun perkataan. Tulis semula ayat dengan kemas.

Bimbing murid berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang kegunaan barang terpakai.INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DT1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Bina ayat tentang kegunaan barang terpakai. . 2. Murid berbincang dalam kumpulan untuk menulis maklumat dan menyampaikannya secara bertatasusila. Fikir dahulu sebelum buang BAHAN APA YANG HENDAK DIBUAT AYAT Bekas bunga Bekas barang BOTOL Bekas simpanan KOTAK Bunga STRAW Tabung TIN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1.

Kamal bersama keluarganya telah berkelah di Desaru.B5DL1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Arahan: Mari bercerita. Kamal berasa seronok dapat mandi di kawasan pantai yang bersih. Ibu dan ayahnya tersenyum gembira melihat Kamal dan abangnya. Tarikh:__________ Cuti sekolah yang lalu. ibunya Puan Rohani menyediakan bekalan makanan yang hendak dibawa.Guru menyampaikan cerita berdasarkan teks 3. Minta murid menyampaikan semula cerita yang didengar dengan tepat menggunakan ayat sendiri. Encik Roslan memeriksa kereta supaya berada dalam keadaan yang selamat untuk dipandu. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. Kumar dan abangnya mandi di tepi pantai itu. Selepas makan. Sebelum bertolak. Suasana di tepi pantai sungguh indah dan nyaman. 2. Ayahnya. Apabila petang. Murid melihat gambar dan berbincang tentang gambar. Kamal berasa puas dan mengajak ayah dan ibunya datang lagi pada cuti sekolah nanti. . mereka pun pulang ke rumah.

Hafiz gunakan waktu lapang untuk membaca. Selepas sarapan. Perkenalkan perkataan akhiran ²an dan ²i. Hafiiz bawa bekalan makanan dan minuman yang disediakan oleh ibunya. Hafiz selalu mendapat pujian dari guru-guru. dia berhati-hati. Rumah Hafiz jauh dari sekolah. Perkataan berimbuhan: -an -i Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. . Dia seorang budak yang baik. 2. Hafiz tidak pernah bawa mainan ke sekolah. 3. Baca petikan dan bimbing murid mencari perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Bimbing murid membina ayat menggunakan perkataan berimbuhan ²an dan ²i. Waktu rehat Hafiz makan di kantin. Pagi-pagi lagi. Kemudian barulah dia menaiki bas itu.B5DB1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca cerita di bawah ini. Senaraikan perkataan berimbuhan akhiran ²an dan ²i. Dia menunggu sehingga bas berhenti. Hafiz murid Tahun Satu Bijak Sekolah Kebangsaan Maju Jaya. Hafiz sudah bersiap untuk ke sekolah. Hafiz bersalam-salaman terlebih dahulu dengan ibu dan ayahnya. Dia ke sekolah dengan menaiki bas. Selepas makan. Apabila bas sampai.

3. Baca kad ayat. ««««««««««««««««««««««««««««. Lihat gambar dan bincangkan.. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1.. «««««««« «««««««« «««««««« «««««««« . 1. 3. ««««««««««««««««««««««««««««. ««««««««««««««««««« 2. «««««««««. 4.. 2. ««««««««««««««««««««««««««««.INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B5DB1E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Nyatakan aktiviti yang dilakukan di dalam gambar. Salin semula ayat dengan betul.

Bimbing murid bina ayat berpola berdasarkan gambar. hidup subur. menyiram sayur-sayuran. Salin semula cerita dalam bentuk perenggan.Terangkan bentuk ayat berpola FN tFN dan FN t FK 2.B5DT1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Lengkapkan cerita menggunakan ayat yang betul FRASA NAMA(FN) Amin dan keluarganya Mereka FRASA NAMA(FN)/FRASA KERJA(FK) suka bercucuk tanam. «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««« Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. . menggembur tanah. Amin sedang berbuah.

kreatif dan berupaya mempengaruhi rakan. AYAM DAN ITIK YANG TAMAK Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri ´Ayam dan Itik yang Tamakµ.B6 DL1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Menyampaikan cerita berdasarkan gambar. y Guru bersoal jawab tentang gambar. . y Murid menyampaikan cerita yang mengandungi nilai murni dengan penuh keyakinan.

Ibunya segera mencari Lobo. Akhirnya. y Murid menceritakan semula isi cerita yang dibaca. Lobo seekor anak gajah. Dia berjanji tidak akan bermain di tempat yang jauh-jauh lagi. Lobo nakal. ibu Lobo berjaya menemuinya. Ibu Lobo terdengar sayup-sayup suara anaknya. Lobo tersesat. Sejak hari itu. Lobo tidak nakal lagi. . Pada suatu hari.B6DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MELAYU TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN: Baca petikan cerita di bawah dan ceritakan semula isi cerita dengan menggunakan ayat sendiri secara berurutan dan betul. Lobo berasa amat takut. Langkah Pentaksiran: y Minta murid membaca petikan cerita. Lobo tinggal bersama dengan ibunya di dalam hutan. Dia menangis sambil memanggil ibunya. Dia suka bermain jauh ke dalam hutan.

Aizat ade seekor kuccin. Comel mengiao dengan kuet lalu menerkem ular itu. Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul.Aizat semakin sayong akan Comel. Comel teleh berjaya menyelametkan ngawa Aizat. _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Murid membaca petikan tersebut. Pada suatu hare. Comel sagat manje dengan Aizat. y Murid mengenal pasti dan menggariskan perkataan yang salah y Murid mengedit petikan dengan membetulkan kesalahan ejaan . Aizat terjage. Kucing itu barname Comel. Ketika itu Aizat sedeng tidor. Aizat suka bermaenmaen dengan Comel.INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 B6 DT2 E1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ Tarikh:__________ ARAHAN : Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. seekor ular teloh masuk ke dalam rumeh Aizat. .

y Mencatat isi penting. .B6 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Tulis petikan dengan ejaan yang betul. Tarikh:__________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _________________________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Langkah Pentaksiran: y Bersoal-jawab tentang gambar . y Murid bina cerita pendek tentang seekor kucing.

Sambutan Hari Guru . Tarikh:__________ 16hb. Mei ² Hari Guru Menulis kad ucapan Selamat Hari guru Sambutan Hari Guru di dalam kelas Guru memotong kek sempena Hari guru Semua murid gembira Mengucapkan Selamat Hari guru Langkah Pentaksiran: y Guru mempamerkan gambar bersiri . y Murid bercerita tentang peristiwa . .Sambutan Hari Guru .Sambutan Hari Guru di Sekolah.B6 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Kelas : 1 _________ ARAHAN : Bercerita tentang peristiwa .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful