Anda di halaman 1dari 26

PEMIKIRAN KREATIF

I. PEMIKIRAN DIVERGEN II. PEMIKIRAN LATERAL & PARALLEL (de BONO) III. ENAM TOPI PEMIKIRAN IV. ENAM KASUT BERTINDAK

PEMIKIRAN DIVERGEN
Dicadangkan oleh Joy Guildford dalam model Struktur Intelek. Model Guilford mencipta satu senarai pelbagai pemikiran manusia iaitu divergent production skills. Kini dikenali sebagai Kemahiran pemikiran divergen (divergent thinking skills). Dipercayai kemahiran pemikiran divergen adalah bahagianbahagian penting dalam pemikiran kreatif. Bertujuan menghasilkan bukan jawapan betul tetapi pelbagai idea unik, asli atau idea pelik.

KOMPONEN-KOMPONEN PEMIKIRAN DIVERGEN

Fluency jumlah idea berlainan yang boleh dihasilkan seseorang (the number of different ideas one can produce) Flexibility pelbagai perbezaan antara idea yang dihasilkan (the variety among the ideas one produces) Originality keaslian/keunikan idea yang mampu dihasilkan seseorang (how unusual are the ideas one produces) Elaboration kekompleksan /bilangan butiran atau perincian yang terkandung dalam idea yang dihasilkan (the richness of detail in the ideas one produces)

PERBEZAAN ANTARA PEMIKIRAN DIVERGEN DAN KONVERGEN


Divergen
Kebolehan menghasilkan pelbagai jenis idea atau generatif Pentingkan idea asli, menarik dan unik

Konvergen
Pemikiran yang berfokus/ menumpu Perlukan jawapan tepat atau betul sahaja. (Sering diuji dalam kebanyakan ujian kecerdasan & pencapaian). Gunakan kemahiran analitikal, logikal, sekuen, sistematik dll.

Gunakan imaginasi, intuisi, dan kreativiti.

PEMIKIRAN LATERAL

Istilah pemikiran lateral diperkenalkan oleh Edward de Bono. Beliau dilahir di Malta pada tahun 1933. Pernah bertugas di beberapa buah universiti tersohor seperti Oxford, London, Cambridge dan Harvard. Beliau dikenali di persada antarabangsa sebagai pemikir tentang pemikiran. Telah menghasilkan lebih daripada 50 buah buku tentang pemikiran dan diterjemahkan ke dalam 27 bahasa.

Samb

Intipati pemikiran lateral dapat digambarkan melalui kata-kata de Bono: Kita tidak dapat menggali lubang-lubang baru di tempat lain kalau kita asyik menggali lubang yang ada supaya lebih dalam lagi. Maksudnya barangkali penyelesaian hanya kalau kita cuba menggunakan idea dan cara baru. Digunakan untuk lari daripada idea-idea yang sudah lama digunakan dan yang dipercayai baik serta betul. Meliputi proses-proses berfikir yang keluar dan menerokai sudut-sudut baru. Berkait dengan pemikiran perseptual yang menerbitkan persepsi-persepsi baru.

Samb

Bersifat generatif. Mencipta peralihan, mengubah daripada konsep lama ke konsep baru. Bertujuan mencari alternatif-alternatif baru. Tidak berminat mencari yang betul tetapi mencari apa yang berlainan.

Teknik berfikir secara lateral

De Bono mencipta teknik-teknik berfikir lateral khusus untuk mencipta idea-idea baru. Pada asasnya teknik-teknik beliau ialah untuk menghasilkan provokasi dalam minda. Beliau mencipta perkataan baru provokasi operasi PO. Apa yang berlaku selepas ini adalah provokasi semata-mata. PO lembu boleh terbang PO kereta mempunyai roda empat segi

Kegunaan Pemikiran Lateral


Pembinaan idea-idea baru Pembaharuan dalam perkembangan produksi. Pembaharuan dalam sistem pemasaran. Penyelesiaan masalah dan mengambil keputusan. Mendapatkan maklumat yang berguna dari semua pihak. Menyempitkan perbezaan pendapat di kalangan manusia.

PEMIKIRAN PARALEL

Edward de Bono mencipta pemikiran paralel pada tahun 1994. Beliau menerangkan cara pemikiran sebagai: Paralel thinking simply means laying down ideas along side each other. There is no clash, no dispute, no initial true/false judgement.

Terdapat beberapa ciri berfikir secara ini: 1. Jangan diizinkan perbahasan. 2. Jangan bermain politik. 3. Setiap orang mengemukakan idea yang kreatif. 4. Jangan cepat mengkritik idea. 5. Khaskan masa untuk mencari segala kebaikan sesuatu idea. 6. Jangan bersikap egoistik. 7. Jangan berfikir secara berkecamuk. 8. Jangan berfikir dengan satu cara sahaja sepanjang masa. 9. Bersedia untuk dihentam.

Berfikir secara paralel

Teori Enam Topi Pemikiran

Untuk melakukan pemikiran paralel, caranya ialah dengan menggunakan kaedah Enam Topi ini(1985) Terdapat enam gaya atau cara pemikiran yang diberikan mengikut warna tertentu. (metaforikal)

Topi putih

Analytical thinking Fikir tentang kertas putih, neutral & membawa maklumat Berfikir secara topi putih bermakna kita cuma melihat pada data & maklumat yang ada. Perkara-perkara yang diutamakan ialah: Maklumat yang sudah diketahui, maklumat yang sepatut ada, dan bagaimana mendapatkan maklumat belum ada. At meetings, to put on white hat is to put aside proposals & arguments & to focus directly on the information.

Topi hitam

Critical and negative thinking Fikirkan seorang hakim tegas yang memakai pakaian hitam yang memberi hukuman berat kepada orang bersalah. Topi pemikiran berhati-hati & cuba mengelak daripada melakukan kesilapan, perkara bodoh & yang salah di sisi undang-undang. Pemakainya ialah kritikal dan negatif pemikirannya. Apabila seseorang memakai topi ini ianya sangat mementingkan kebenaran dan realiti. Topi Hitam ialah topi logik. Adakah ini selaras dengan tujuan asal kita? Adakah ini menguntungkan kita?

Topi merah

Emotional thinking Fikir tentang merah, api dan kepanasan. Gaya pemikiran begini seolah-olah melambangkan warna garang dan penuh perasaan. Dalam mesyuarat harus dijauhkan perasaan tetapi biasanya berlaku juga. Topi merah menggambarkan perasaan, emosi, intuisi, hunches, dll. Orang ini tidak banyak bercakap tentang fakta dan angka dan argumennya kerapkali tidak melambangkan pemikiraan rasional. Intuition a composite judgment based on years of experience in the field but reasons behind the intuition cannot be spelled out consciously. Intuition is valuable but not always right, it can be wrong.

Thinking about thinking Fikirkan langit & satu overview Untuk mengawal proses,memikir tentang bagaimana mengguna pemikiran Stail pemikiran topi ini menyediakan agenda untuk memikir; langkah seterusnya dalam pemikiran; boleh meminta topi pemikiran lain; meminta kesimpulan, keputusan, & rumusan. Topi ini boleh komen tentang fikiran yang digunakan. Biasa diguna oleh pengerusi/ketua sesuatu mesyuarat tetapi orang lain boleh memberi cadangan. Topi ini diguna untuk mengurus & mengawal proses pemikiran agar lebih produktif.

Topi biru

Topi kuning

Contructive thinking Fikir tentang cahaya matahari Stail pemikiran ini adalah yang penuh harapan (optimism). Pemikiran positif tentang sesuatu yang logikal. Memikirkan tentang kebaikan, faedah yang mungkin didapati (berasaskan logik) & feasibility iaitu bagaimana sesuatu perkara boleh dilakukan. Topi adalah semulajadi tetapi topi kuning memerlukan usaha atau niat bertujuan. Topi kuning menerangkan dengan jelas mengapa sesuatu idea itu baik dan akan berjaya. Benefits are not always immediately obvious & we might have to search for them.

Creative thinking and provocative Fikir tentang tumbuha-tumbuhan yang hidup subur Pemikiran yang kreatif dan konstruktif. Ia melihat sesuatu yang baru. Tersangat berminat dengan alternatif, idea baru, penyelesaian, jawapan dan rekacipta baru. Untuk mengajukan kemungkinan, hypotesis & cadangan baru. Meliputi provokasi & memerlukan usaha bertujuan. Meluangkan masa & ruang untuk pemikiran kreatif.

Topi hijau

Enam Kasut Bertindak

Otak kita bukan hanya berfikir. Ia berfikir dan bertindak. Malah kita berfikir untuk memilih tindakan. Enam Kasut Bertindak ialah lambang kepada enam stail tindakan. Shoes imply action. If youre not walking any where, then you dont need shoes. Shoes, like action, are for reaching a destination. Situations require different styles of action. The physical nature of the shoe suggests the nature of the action mode.

Kasut Formal Biru Laut (Navy Formal Shoes)

Warna tentera laut/uniform, dengan drill, rutin & formaliti Lambangkan tindakan membuat kerja rutin & ikut prosedur formal. Tujuan rutin ialah untuk memastikan keselamatan & mengelakkan kesilapan. Rutin membebaskan kita untuk memikirkan perkara lain.

Kasut Sukan Kelabu (Grey Sneakers)

Kelabu mencadangkan grey cells; grey matter dalam otak; fog/kabus susah nak melihat. Cara bertindak ini dibuat dalam kekaburan. Berkaitan dengan tindakan penerokaan, penyiasatan, & mengumpul bukti (evidence). Tujuan tindakan ialah untuk mencari maklumat, mengguna secara maksima, penting bagi membuat keputusan.

Boot Oren (Orange Gumboots)

Warna mencadangkan bahaya, letupan, perhatian, amaran. Menggambarkan ahli bomba & pekerja penyelamat Lambang tindakan dalam keadaan cemas, tidak stabil, tidak boleh diramal, kejadian berlaku cepat, berbahaya & tindakan segera diperlukan. Untuk itu kenalpasti punca kecemasan. Kemudian ramalkan kesan negatif dan bertindak menghadapinya.

Kasut Perang (Brown Brogues)

Perang warna praktikal; mencadangkan bumi, asas, & kaki berdiri secara stabil di atas bumi; lumpur & kotor; situasi yang tidak jelas Kasut ini diguna untuk kerja susah. Ia adalah lambang tindakan yang pragmatik, praktikal, sensible dan berkesan. Kita buat apa yang terbaik. The brown brogue mode is almost opposite of the formality of the navy shoes. You dont go with a set plan but you assess the situation moment by moment & act accordingly. You may have objectives but not a procedure.

Selipar Merah Jambu (Pink Slippers)


Warna mencadangkan warmth & tenderness; warna feminin menggambarkan rumah, domestik, & keselesaan. Ianya lambang tindakan kasih sayang, belas kasihan, keprihatinan, keikhlasan dan kelembutan. Perkara yang utama ialah mementingkan soal kemanusiaan. Possible levels of caring: Intention: the desire to care Feeling: empathy, sympathy Gesture: Visible actions that show caring Action: Actual help and care Action can spring directly from intentions. You cannot order people to feel caring but you can ask them to carry out caring actions.

Kasut Tunggangan Ungu (Purple Riding Shoes)

Bukan warna biasa & kasut ini hanya untuk tugas spesifik sahaja. Warna ini melambangkan imperial Rome/ Diraja Rome; a color of pomp & position; mencadangkan autoriti & privilege. Bermakna memainkan peranan autoriti /berjawatan Lambang kuasa rasmi, kepimpinan & command (kuasa). Tindakan dibuat berdasarkan kepakaran dan tanggungjawab rasmi bukan atas tindakan peribadi/suka hati. Behavior is guided by role of the position, obligations, expectations & duties of the role: firm,neutral & fair.

KOMBINASI KASUT TINDAKAN


Navy & Grey: Routine and formal inquiries. Navy & Orange: Routine procedure in an emergency. Navy & Pink: Routine procedures carried out in a gentle manner. Grey & Pink: Investigations using a sensitive & considerate manner to obtain information Pink & Purple: Using official channels & positions in order to help people