Anda di halaman 1dari 8

8.0 SENI BINA: Bagi masyarakat Jepun, kayu merupakan sumber utama seni bina Jepun.

Hal ini mungkin berkaitan dengan orang Jepun yang cintai kepada alam dan juga ada kaitan rapat dengan agama Shinto. Pada zaman Jomon, antara 8000 sebelum Masihi hingga 300 sebelum Masihi, orang Jepun memiliki gaya hidup yang asli, penggunaan peralatan batu dan tempat kediaman tersendiri. Contoh Ise (keramat Shinto). Seni bina Jepun selalunya menggunakan kayu tanpa cat dan penggunaan tatami untuk lantai rumah. Pada zaman Nara, perkembangan seni bina Jepun banyak dipengaruhi mellaui agama Buddha. Hal ini dapat dilihat dengan perkembangan pertama melibatkan perpindahan ibu kota Heijo (Nara) yang dibina dengan keluasan 7.8 batu persegi yang bermodelkan Chang-An iaitu ibu kota wangsa Tang lengkap dengan istana, bangunan kerajaan, jalanraya dan biara yang menjadi lambang dan kekayaan Nara.[30] Pada zaman Nara juga seni dan budaya berkait rapat dengan agama Buddha yang dapat dilihat mellaui seni arca, lukisan serta seni bina biara seperti Horyuji yang dibina di kota Nara pada tahun 607M.[31]Jepun tidak membuat tembok yang besar dikelilingi kota itu tetapi Jepun telah membuat jalan-jalan yang lebar, kuil Buddha yang beratap genting yang indah serta istana dan tempat kediaman rasmi telah dibinakan. Pada tahun 794M, kota kedua telah didirikan di Kyoto beberapa batu ke utara Nara. Cha-no-yu juga dikaitkan dengan seni binanya yang tersendiri (cha shitsu atau bilik the) berbentuk tertentu catan dan kaligrafi (kakemono), selain cara yang tersendiri dalam gubahan bunga, seramik dan perubahan sosial yang berkaitan dengan cha-noyu.[32]Satu lagi pembinaan dikenali sebagai shrine-temple (Jinguji).[33]Pada zaman awal, shrines seperti Izomo dan Ise dibina secara ringkas dan ia berupa dengan bangunan lama digunakan sebagai tempat tinggal dan kaya semulajadi tanpa warna digunakan.[34]Sami Buiddha akan membaca mantera kepada Kami dan selalunya Kami digelarkan sebagai bosastsu (bodhisattvas). Selain itu, pengaruh China dikaitkan dengan taman landskap Jepun yang dibina pada tahun 611M di hadapan istana maharaja ketika itu dipercayai oleh para pengkaji bahawa pembinaan taman ini dipengaruhi Taman Barat Sui yang dibina pada tahun 607 M di Loyang sepanjang 75 batu mengandungi 16 istana, empat tasik besar dan pelbagai jenis tumbuhan yang terdapat di China pada ketika itu.

Rumah atas pokok ni terletak kat Onikawa, Jepun. Ia sebenarnye sebuah restoran yang dinamakan Naha Harbor Diner. Pokok ni bukan dibuat dengan konkrit atau structure, tapi pokok semulajadi yang dipanggil banyan tree. Shell House :

Shell house ni terletak kat tengah-tengah hutan Karuizawa, daerah Nagano, Japan. Rumah ni berbentuk J dan direka tahan pada musim sejuk dan juga panas. Rumah ni dikatakan rumah percutian yang sempurna bagi sape-sape yang nak menikmati alam semulajadi tanpa meninggalkan kehidupan moden korang.

Taman Jepun Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Taman Jepun ( nihon teien?) adalah taman dalam gaya tradisional Jepun, yang dapat dijumpai di rumah persendirian, dalam taman kawasan atau bandar, dan di tanda tempat seperti pekongBuddha dan istana lama. Sesetengah taman Jepun yang terkenal di Barat, dan dalam Jepun juga, adalah taman kering atau taman batu, karesansui. Tradisi guru teh telah menghasilkan jenis lain taman Jepun dengan kehalusan yang tinggi, mempamerkan keringkasan luar bandar. Dalam budaya Jepun, pembinaan taman adalah kesenian yang tinggi, berkait rapat dengan seni berkait kaligrafi dan lukisan dakwat. Sejak akhir abad ke-19, taman Jepun telah juga diserapkan ke suasana Barat. Taman Jepun telah dibangunkan di bawah pengaruh kebun Cina yang berbeza dan bergaya.[1] Salah satu tarikan dalam sejarah pembangunan taman Jepun, bonseki, bonsai dan seni berkaitan adalah seorang sami Zen sekitar 1300 Kokan Shiren dan karangan prosa berimanya Rhymeprose on a Miniature Landscape Garden. Tradisi perkebunan Jepun dalam sejarah diwarisi dari sensei kepada perantis. Dalam dekad-dekad akhir, ini telah ditambah dengan berbagai sekolah perniagaan yang dikenali sebagai senmon gakkoh. Kata-kata pembukaan Ilustrasi untuk mereka bentuk landskap gunung, air dan padang lereng bukit Zen (1466) adalah "Jika anda belum menerima ajaran lisan, adakan tidak harus membuat kebun" dan teguran penutupnya adalah "Anda tidak harus menunjukkan tulisan ini kepada orang luar. Anda harus menganggap ini sebagai rahsia".[2]

Ciri kebiasaan Suatu katalog pada ciri-ciri "kebiasaan" taman Jepun dapat digambarkan tanpa menanyakan secara dalam pada aesthetic underlying amalan Jepun. Taman Jepun kebiasaan berada di pusatnya di sebuah rumah dari mana taman dipandang. Tambahan lagi pada seni bina tempat tinggal, kebun Jepun sering mengandungi elemen-elemen ini:

Air, asli atau bertanda. Batu. Sebuah tanglung, biasanya yang dari batu. Sebuah rumah teh atau astaka.

Alat pemagaran seperti sebuah hedge, pagar, atau dinding dengan ciri tradisional. Sebuah jambatan ke pulau, atau batu pijak.

[sunting]Gaya Taman Jepun boleh termasuk pada salah satu gaya ini: Taman gaya Kanshoh yang dipandang dari sebuah tempat tinggal. Taman tasik, untuk pemandangan dari sebuah bot. Taman teh, untuk pemandangan dari laluan yang membawa ke pondok majlis teh. Taman jalan (kaiy-shiki), untuk pemandangan selangkah kesan dari suatu laluan yang circumnavigates taman. Taman abad ke-17 Katsura di Kyotoadalah suatu exemplar yang masyhur. Gaya landcape kering digelar karesansui. Ini tidak mempunyai air dan sedikit tumbuhan, tetapi biasanya memberikan kesan air dengan menggunakan batu kecil dan meticulously raked gravel atau pasir. Batu dipilih oleh kerana corak dan bentuk menarik mereka, mosses, dan shrubs rendah memberikan gaya karesansui yang kebiasaan. Taman-taman di Ryan-ji, sebuah pekong di Kyoto, dan Daisen-in, direka bentuk pada 1513, adalah terutamanya dikenali.

[sunting]Kegunaan batu, air dan penanaman Walaupun sering difikirkan sebagai tempat perlindungan yang tenteram untuk mereka yang ingin melepaskan diri daripada tekanan kehidupan sehari-hari, taman-taman Jepun direka bentuk untuk pelbagai tujuan. Sesetengah taman menggalakkan tafakur, tetapi ia juga bertujuan untuk rekreasi dan untuk mempamerkan spesimen-spesimen tumbuhan yang jarang ditemukan serta batu-batu yang luar biasa. Kaiyu-shiki atau Taman Berjalan-jalan memerlukan pemerhati merentasi taman supaya dapat menghargai taman itu dengan sepenuhnya. Satu jalan yang dirancang terlebih dahulu membawa pemerhati ke setiap kawasan yang unik di dalam taman Jepun. Permukaan yang tidak rata ditempatkan di ruangan-ruangan yang tertentu untuk menggalakkan para pengunjung supaya melihat ke bawah. Apabila pemerhati melihat ke atas, mereka akan melihat suatu hiasan tertarik mata yang niatnya adalah untuk menyedarkan dan untuk menyegarkan jiwa pemerhati. Jenis reka bentuk ini dikenali sebagai prinsip "sembunyikan dan dedahkan" landskap Jepun. Batu digunakan untuk membina lorong, jambatan dan laluan pejalan kaki taman. Ia juga digunakan mewakili gunung apabila gunung yang sebenar tidak ada atau tidak dapat dilihat. Bilangan batu yang diletak biasanya ganjil dan kebanyakan kumpulan batu itu membayangkan bentuk tiga segi, iaitu bentuk gunung yang paling biasa di China. Sumber air di dalam taman Jepun harus merupakan sebahagian persekitaran semula jadi and oleh itu, air pancut tidak akan dilihat di dalam taman tradisional. Anak sungai buatan dibina dengan lengkungan dan bentuk yang tidak sekata untuk mencipta wajah

yang tenang dan sejadi. Lantera seringnya diletakkan pada sebelah badan air (baik kolam atau anak sungai) di dalam taman. Di sesetengah taman, terdapat kolam atau sungai yang kering. Kolam atau sungai yang kering mempunyai kesan yang lebih kurang sama dengan kolam atau sungai yang mempunyai air. Tumbuhan hijau merupakan satu lagi unsur taman Jepun. Tradisi Jepun lebih suka warna hijau yang lembut, tetapi pokok berbunga dan pokok renek juga digunakan. Banyak tumbuhan di dalam taman Jepun tiruan di Barat merupakan tumbuhan asli Jepun, walaupun sesetengah kompromi harus dibuat atas alasan iklim yang berbeza. Sesetengah tumbuhan seperti sugar maple dan firebush memberikan berbagai-bagai warna musim kepada taman.

Pemandangan ini adalah dari Symbolic Mountain di kebun di Cowra, Australiamenunjukkan banyak elemen kebiasaan kebun Jepun

Tanglung batu di kalangan tumbuhan; bentuk bumbung akan menangkap dan memegang suatu cap salji yang picturesque

Taman Karesansui di Tfuku-ji di Kyoto

Sebuah egret terbaring di atas sebuah tanglung batu di tasik atas Taman Jepun diCowra, NSW, Australia.

Cocoa ialah kombinasi indah seni bina gaya Jepun dan Barat. Terletak di kampung Hirafu rendah yang sunyi, berdekatan dengan sebuah mata air panas semula jadi dan beberapa restoran, rumah ini menampilkan sebuah bilik tatami dengan 2 futon serta dua bilik tidur gaya barat. Perabot moden bergaya di seluruh rumah ini memberikan suasana mesra dan selesa. Ruang tamu dan ruang makan terbuka yang luas membenarkan tetamu berbual berlatarkan pemandangan indah Gunung Yotei di tingkat menghadap ke timur