1.7 BERDIKARI T4

.

Amalan Berdikari Pemangkin Pembangunan Negara .

TANPA BERGANTUNG KEPADA ORANG LAIN KEBOLEHAN MELAKUKAN SESUATU NILAI BERDIKARI TANPA BERGANTUNG KEPADA ORANG LAIN .

iii. ii. Melahirkan masyarakat berilmu. berdaya maju dan berdaya saing.i. . Meningkatkan kemampuan rakyat untuk menyaingi kemajuan yang dicapai oleh bangsa lain di dunia Rakyat mampu berdikari dalam melakukan sesuatu.

.

New Zealand sebagai pengasas ilmu Astrofizik di Malaysia.Mazlan bt Othman dianugerahi Ijazah Kehormat Sains Kedoktoran oleh Universiti Otago. Kejayaan Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia menjalankan pembedahan “telinga bionik pertama” untuk memulihkan pendengaran. .  Dr.

French Guinea. Pelancaran Satelit Malaysia Asia Timur (MEASAT) pada 13 Januari 1996 dari kourou. .  Menghasilkan barangan buatan Malaysia yang bermutu.  Menghasilkan kereta buatan Malaysia.

 Menghasilkan baka yang bermutu untuk pelbagai tanaman seperti koko. kelapa sawit dan padi. . Teknologi pertanian baharu telah berjaya mencipta kaedah kacukan tanaman atau bioteknologi.  Menghasilkan baja-baja kimia yang bermutu tinggi.

.  Program penyelidikan dan pembangunan meningkatkan kualiti barangan buatan Malaysia. Kejayaan industri berat menghasilkan dan mengeksport kereta PROTON dan PERODUA.

. Sanggup melakukan sesuatu atau melakar sejarah untuk kemajuan diri.  Tidak mengharapkan bantuan orang lain.  Yakin dengan keupayaan diri.

.

Kita perlu menyedari kepentingan berilmu dan berusaha bersungguhsungguh untuk menjadi pelajar yang cemerlang. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful