.

Amalan Berdikari Pemangkin Pembangunan Negara .

TANPA BERGANTUNG KEPADA ORANG LAIN KEBOLEHAN MELAKUKAN SESUATU NILAI BERDIKARI TANPA BERGANTUNG KEPADA ORANG LAIN .

iii. Melahirkan masyarakat berilmu. . ii. Meningkatkan kemampuan rakyat untuk menyaingi kemajuan yang dicapai oleh bangsa lain di dunia Rakyat mampu berdikari dalam melakukan sesuatu. berdaya maju dan berdaya saing.i.

.

Mazlan bt Othman dianugerahi Ijazah Kehormat Sains Kedoktoran oleh Universiti Otago. Kejayaan Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia menjalankan pembedahan “telinga bionik pertama” untuk memulihkan pendengaran. .  Dr. New Zealand sebagai pengasas ilmu Astrofizik di Malaysia.

.  Menghasilkan barangan buatan Malaysia yang bermutu. French Guinea. Pelancaran Satelit Malaysia Asia Timur (MEASAT) pada 13 Januari 1996 dari kourou.  Menghasilkan kereta buatan Malaysia.

 Teknologi pertanian baharu telah berjaya mencipta kaedah kacukan tanaman atau bioteknologi.  Menghasilkan baka yang bermutu untuk pelbagai tanaman seperti koko.  Menghasilkan baja-baja kimia yang bermutu tinggi. . kelapa sawit dan padi.

. Kejayaan industri berat menghasilkan dan mengeksport kereta PROTON dan PERODUA.  Program penyelidikan dan pembangunan meningkatkan kualiti barangan buatan Malaysia.

.  Yakin dengan keupayaan diri.  Tidak mengharapkan bantuan orang lain. Sanggup melakukan sesuatu atau melakar sejarah untuk kemajuan diri.

.

.Kita perlu menyedari kepentingan berilmu dan berusaha bersungguhsungguh untuk menjadi pelajar yang cemerlang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful