.

Amalan Berdikari Pemangkin Pembangunan Negara .

TANPA BERGANTUNG KEPADA ORANG LAIN KEBOLEHAN MELAKUKAN SESUATU NILAI BERDIKARI TANPA BERGANTUNG KEPADA ORANG LAIN .

Melahirkan masyarakat berilmu. ii. Meningkatkan kemampuan rakyat untuk menyaingi kemajuan yang dicapai oleh bangsa lain di dunia Rakyat mampu berdikari dalam melakukan sesuatu.i. berdaya maju dan berdaya saing. . iii.

.

 Dr. . Kejayaan Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia menjalankan pembedahan “telinga bionik pertama” untuk memulihkan pendengaran. New Zealand sebagai pengasas ilmu Astrofizik di Malaysia.Mazlan bt Othman dianugerahi Ijazah Kehormat Sains Kedoktoran oleh Universiti Otago.

. French Guinea.  Menghasilkan barangan buatan Malaysia yang bermutu. Pelancaran Satelit Malaysia Asia Timur (MEASAT) pada 13 Januari 1996 dari kourou.  Menghasilkan kereta buatan Malaysia.

 Menghasilkan baja-baja kimia yang bermutu tinggi. .  Menghasilkan baka yang bermutu untuk pelbagai tanaman seperti koko. Teknologi pertanian baharu telah berjaya mencipta kaedah kacukan tanaman atau bioteknologi. kelapa sawit dan padi.

 Kejayaan industri berat menghasilkan dan mengeksport kereta PROTON dan PERODUA. .  Program penyelidikan dan pembangunan meningkatkan kualiti barangan buatan Malaysia.

.  Tidak mengharapkan bantuan orang lain. Sanggup melakukan sesuatu atau melakar sejarah untuk kemajuan diri.  Yakin dengan keupayaan diri.

.

.Kita perlu menyedari kepentingan berilmu dan berusaha bersungguhsungguh untuk menjadi pelajar yang cemerlang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful