.

Amalan Berdikari Pemangkin Pembangunan Negara .

TANPA BERGANTUNG KEPADA ORANG LAIN KEBOLEHAN MELAKUKAN SESUATU NILAI BERDIKARI TANPA BERGANTUNG KEPADA ORANG LAIN .

berdaya maju dan berdaya saing.i. Meningkatkan kemampuan rakyat untuk menyaingi kemajuan yang dicapai oleh bangsa lain di dunia Rakyat mampu berdikari dalam melakukan sesuatu. ii. . iii. Melahirkan masyarakat berilmu.

.

.Mazlan bt Othman dianugerahi Ijazah Kehormat Sains Kedoktoran oleh Universiti Otago. New Zealand sebagai pengasas ilmu Astrofizik di Malaysia.  Dr. Kejayaan Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia menjalankan pembedahan “telinga bionik pertama” untuk memulihkan pendengaran.

French Guinea. Pelancaran Satelit Malaysia Asia Timur (MEASAT) pada 13 Januari 1996 dari kourou.  Menghasilkan barangan buatan Malaysia yang bermutu.  Menghasilkan kereta buatan Malaysia. .

kelapa sawit dan padi.  Menghasilkan baka yang bermutu untuk pelbagai tanaman seperti koko. . Teknologi pertanian baharu telah berjaya mencipta kaedah kacukan tanaman atau bioteknologi.  Menghasilkan baja-baja kimia yang bermutu tinggi.

 Program penyelidikan dan pembangunan meningkatkan kualiti barangan buatan Malaysia. Kejayaan industri berat menghasilkan dan mengeksport kereta PROTON dan PERODUA. .

.  Yakin dengan keupayaan diri. Sanggup melakukan sesuatu atau melakar sejarah untuk kemajuan diri.  Tidak mengharapkan bantuan orang lain.

.

.Kita perlu menyedari kepentingan berilmu dan berusaha bersungguhsungguh untuk menjadi pelajar yang cemerlang.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.