.

Amalan Berdikari Pemangkin Pembangunan Negara .

TANPA BERGANTUNG KEPADA ORANG LAIN KEBOLEHAN MELAKUKAN SESUATU NILAI BERDIKARI TANPA BERGANTUNG KEPADA ORANG LAIN .

. Meningkatkan kemampuan rakyat untuk menyaingi kemajuan yang dicapai oleh bangsa lain di dunia Rakyat mampu berdikari dalam melakukan sesuatu. iii.i. ii. Melahirkan masyarakat berilmu. berdaya maju dan berdaya saing.

.

Mazlan bt Othman dianugerahi Ijazah Kehormat Sains Kedoktoran oleh Universiti Otago.  Dr. New Zealand sebagai pengasas ilmu Astrofizik di Malaysia. . Kejayaan Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia menjalankan pembedahan “telinga bionik pertama” untuk memulihkan pendengaran.

. Pelancaran Satelit Malaysia Asia Timur (MEASAT) pada 13 Januari 1996 dari kourou.  Menghasilkan kereta buatan Malaysia.  Menghasilkan barangan buatan Malaysia yang bermutu. French Guinea.

. kelapa sawit dan padi.  Menghasilkan baka yang bermutu untuk pelbagai tanaman seperti koko. Teknologi pertanian baharu telah berjaya mencipta kaedah kacukan tanaman atau bioteknologi.  Menghasilkan baja-baja kimia yang bermutu tinggi.

 Kejayaan industri berat menghasilkan dan mengeksport kereta PROTON dan PERODUA. .  Program penyelidikan dan pembangunan meningkatkan kualiti barangan buatan Malaysia.

.  Yakin dengan keupayaan diri.  Tidak mengharapkan bantuan orang lain. Sanggup melakukan sesuatu atau melakar sejarah untuk kemajuan diri.

.

.Kita perlu menyedari kepentingan berilmu dan berusaha bersungguhsungguh untuk menjadi pelajar yang cemerlang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful