Tajuk

:
Sel sebahagian daripada unit asas sel
Nama Kelas No.IC Tahun Nama Guru Muhammad Danial Haziq B. Azizan 1 Ibnu Battuta 000101-06-0273 2012 Puan Rufiah

Folio Sains 2012

1.Beserah. AZIZAN Umur: 12 TAHUN T/Lahir: 1.Bola sepak dan Rugby No.2000 Bilangan adik-beradik: 5 orang adik-beradik Adik ke berapa: Ke-3 Alamat Rumah: Lot 1023.Kg Pelindung. Kuantan Cita-Cita: Pensyarah dan Pengurus Bank Hobi: Badminton.IC: 000101-06-0273 Nama Sekolah Menengah: SHARK Kelas: 1 Battuta Nama ayah: Azizan bin Hj.Nama: MUHAMMAD DANIAL HAZIQ B.Ismail Pekerjaan: Pengurus Telekom Nama ibu: Noor Siah Bt Md Top Pekerjaan: Guru ICT di SMK Alor Akar .

Bil 1 2 3 4 5 6 7 Perkara Tujuan Perbincangan Fungsi Stuktur Sel Gambar Mikoskop Gambar Organisma Unisel dan Multisel Bahan Rujukan Kesimpulan Muka Surat 1 2 3 4 5-8 9 10 .

Semua benda hidup sama ada tumbuhan atau haiwan adalah terdiri daripada sel Sel hanya dapat dilihat melalui mikroskop Sel adalah unit bagi semua benda hidup SEL Tumbuhan -Kebanyakan sel tumbuhan berbentuk segi empat tepat -sel tumbuhan mempunyai dinding sel yang tegar.Dinding sel dibina daripada selulosa iaitu sejenis carborhidrat SEL Tumbuhan -Kebanyakan sel tumbuhan berbentuk segi empat tepat -sel tumbuhan mempunyai dinding sel yang tegar.Dinding sel dibina daripada selulosa iaitu sejenis carborhidrat .

Terbentuk daripada pelbagai sel 3.Organisma yang hidup dalam satu sel sahaja 2.Membran sel Persamaan sel haiwan dan tumbuhan Sitoplasma Nukleus vakuol Perbezaan sel haiwan dan tumbuhan Dinding sel Kloroplas Ciri-ciri kehidupan Unisel Multisel 1.Hidup di dalam air atau tempat lembap\ 1.Mempunyai stuktur yang berlainan dan menjalankan tugas .Organisma yang hidup dalam satu sel dan lebih. 2.Mempunyai saiz badan yang sangat kecil 3.

Sitoplasma -Tempat di mana kebanyakan tindakan balas kimia berlaku Membran sel -Mengawal perairan bahan-bahan masuk dan keluar dari sel . KLOROPLAS -Klorofil menyerap cahaya matahari untuk menjalankan proses fotosintesis dan memberikan warna hijau pada daun. NUKLEUS -Mengawal segala aktiviti sel.Fungsi struktur sel DINDING SEL -Melindungi tumbuhan daripada meletus akibat kemasukan air yang banyak. VAKOUL -Memberi kesegahan kepada sel dengan menolak sitoplasma dan menekan membran ke tepi atau ke arah dinding sel.

.

Organisma Unisel Haiwan: 1.Bakteria .Paramesium 2.Ameba 2.

Euglena 3.Klamidomonas 2.Tumbuhan 1.B.Yis .

Ikan 2.Mamalia 5.Serangga 4.Organisma multisel Haiwan: 1.Burung .Haiwan Banyak Kaki 3.Reptilia 6.

Hidra 5.Mukor 4.Bunga raya 2.Tumbuhan: 1.Pokok paku-pakis 3.Spirogira .

Buku Sains Enggeris Penulis:Bah Hock Guan Abdul Raof Bin Zain Tio Mie Ling Editor:Hj.Buku Sains Bahasa Melayu Penulis:Chang See Leong Choo Yan Tong Fadhilah binti Muhamad Editor:Nor Izani binti Abdullah 3.Skil Proses Sains Penulis:Yeap Tok Kheng Editor:S.Md.1.Hashim Bin Hj.Isa 2.Tey .C.