Tajuk

:
Sel sebahagian daripada unit asas sel
Nama Kelas No.IC Tahun Nama Guru Muhammad Danial Haziq B. Azizan 1 Ibnu Battuta 000101-06-0273 2012 Puan Rufiah

Folio Sains 2012

AZIZAN Umur: 12 TAHUN T/Lahir: 1.Beserah.2000 Bilangan adik-beradik: 5 orang adik-beradik Adik ke berapa: Ke-3 Alamat Rumah: Lot 1023.IC: 000101-06-0273 Nama Sekolah Menengah: SHARK Kelas: 1 Battuta Nama ayah: Azizan bin Hj.Nama: MUHAMMAD DANIAL HAZIQ B.Ismail Pekerjaan: Pengurus Telekom Nama ibu: Noor Siah Bt Md Top Pekerjaan: Guru ICT di SMK Alor Akar .1.Kg Pelindung.Bola sepak dan Rugby No. Kuantan Cita-Cita: Pensyarah dan Pengurus Bank Hobi: Badminton.

Bil 1 2 3 4 5 6 7 Perkara Tujuan Perbincangan Fungsi Stuktur Sel Gambar Mikoskop Gambar Organisma Unisel dan Multisel Bahan Rujukan Kesimpulan Muka Surat 1 2 3 4 5-8 9 10 .

Semua benda hidup sama ada tumbuhan atau haiwan adalah terdiri daripada sel Sel hanya dapat dilihat melalui mikroskop Sel adalah unit bagi semua benda hidup SEL Tumbuhan -Kebanyakan sel tumbuhan berbentuk segi empat tepat -sel tumbuhan mempunyai dinding sel yang tegar.Dinding sel dibina daripada selulosa iaitu sejenis carborhidrat .Dinding sel dibina daripada selulosa iaitu sejenis carborhidrat SEL Tumbuhan -Kebanyakan sel tumbuhan berbentuk segi empat tepat -sel tumbuhan mempunyai dinding sel yang tegar.

Mempunyai saiz badan yang sangat kecil 3.Hidup di dalam air atau tempat lembap\ 1.Terbentuk daripada pelbagai sel 3.Membran sel Persamaan sel haiwan dan tumbuhan Sitoplasma Nukleus vakuol Perbezaan sel haiwan dan tumbuhan Dinding sel Kloroplas Ciri-ciri kehidupan Unisel Multisel 1.Mempunyai stuktur yang berlainan dan menjalankan tugas .Organisma yang hidup dalam satu sel sahaja 2. 2.Organisma yang hidup dalam satu sel dan lebih.

VAKOUL -Memberi kesegahan kepada sel dengan menolak sitoplasma dan menekan membran ke tepi atau ke arah dinding sel. KLOROPLAS -Klorofil menyerap cahaya matahari untuk menjalankan proses fotosintesis dan memberikan warna hijau pada daun.Fungsi struktur sel DINDING SEL -Melindungi tumbuhan daripada meletus akibat kemasukan air yang banyak. NUKLEUS -Mengawal segala aktiviti sel. Sitoplasma -Tempat di mana kebanyakan tindakan balas kimia berlaku Membran sel -Mengawal perairan bahan-bahan masuk dan keluar dari sel .

.

Paramesium 2.Ameba 2.Organisma Unisel Haiwan: 1.Bakteria .

Euglena 3.Yis .B.Klamidomonas 2.Tumbuhan 1.

Serangga 4.Organisma multisel Haiwan: 1.Ikan 2.Reptilia 6.Mamalia 5.Burung .Haiwan Banyak Kaki 3.

Hidra 5.Pokok paku-pakis 3.Tumbuhan: 1.Bunga raya 2.Spirogira .Mukor 4.

Tey .Buku Sains Enggeris Penulis:Bah Hock Guan Abdul Raof Bin Zain Tio Mie Ling Editor:Hj.Md.Buku Sains Bahasa Melayu Penulis:Chang See Leong Choo Yan Tong Fadhilah binti Muhamad Editor:Nor Izani binti Abdullah 3.Skil Proses Sains Penulis:Yeap Tok Kheng Editor:S.Hashim Bin Hj.1.C.Isa 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful