P. 1
Sains

Sains

|Views: 29|Likes:
Dipublikasikan oleh Ikhwan Syahmi

More info:

Published by: Ikhwan Syahmi on Apr 01, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/01/2012

pdf

text

original

Tajuk

:
Sel sebahagian daripada unit asas sel
Nama Kelas No.IC Tahun Nama Guru Muhammad Danial Haziq B. Azizan 1 Ibnu Battuta 000101-06-0273 2012 Puan Rufiah

Folio Sains 2012

Kg Pelindung.IC: 000101-06-0273 Nama Sekolah Menengah: SHARK Kelas: 1 Battuta Nama ayah: Azizan bin Hj.Beserah.2000 Bilangan adik-beradik: 5 orang adik-beradik Adik ke berapa: Ke-3 Alamat Rumah: Lot 1023.1. Kuantan Cita-Cita: Pensyarah dan Pengurus Bank Hobi: Badminton.Bola sepak dan Rugby No.Ismail Pekerjaan: Pengurus Telekom Nama ibu: Noor Siah Bt Md Top Pekerjaan: Guru ICT di SMK Alor Akar .Nama: MUHAMMAD DANIAL HAZIQ B. AZIZAN Umur: 12 TAHUN T/Lahir: 1.

Bil 1 2 3 4 5 6 7 Perkara Tujuan Perbincangan Fungsi Stuktur Sel Gambar Mikoskop Gambar Organisma Unisel dan Multisel Bahan Rujukan Kesimpulan Muka Surat 1 2 3 4 5-8 9 10 .

Dinding sel dibina daripada selulosa iaitu sejenis carborhidrat SEL Tumbuhan -Kebanyakan sel tumbuhan berbentuk segi empat tepat -sel tumbuhan mempunyai dinding sel yang tegar.Semua benda hidup sama ada tumbuhan atau haiwan adalah terdiri daripada sel Sel hanya dapat dilihat melalui mikroskop Sel adalah unit bagi semua benda hidup SEL Tumbuhan -Kebanyakan sel tumbuhan berbentuk segi empat tepat -sel tumbuhan mempunyai dinding sel yang tegar.Dinding sel dibina daripada selulosa iaitu sejenis carborhidrat .

Hidup di dalam air atau tempat lembap\ 1.Terbentuk daripada pelbagai sel 3.Membran sel Persamaan sel haiwan dan tumbuhan Sitoplasma Nukleus vakuol Perbezaan sel haiwan dan tumbuhan Dinding sel Kloroplas Ciri-ciri kehidupan Unisel Multisel 1.Organisma yang hidup dalam satu sel sahaja 2.Mempunyai stuktur yang berlainan dan menjalankan tugas .Mempunyai saiz badan yang sangat kecil 3. 2.Organisma yang hidup dalam satu sel dan lebih.

Sitoplasma -Tempat di mana kebanyakan tindakan balas kimia berlaku Membran sel -Mengawal perairan bahan-bahan masuk dan keluar dari sel . KLOROPLAS -Klorofil menyerap cahaya matahari untuk menjalankan proses fotosintesis dan memberikan warna hijau pada daun. VAKOUL -Memberi kesegahan kepada sel dengan menolak sitoplasma dan menekan membran ke tepi atau ke arah dinding sel. NUKLEUS -Mengawal segala aktiviti sel.Fungsi struktur sel DINDING SEL -Melindungi tumbuhan daripada meletus akibat kemasukan air yang banyak.

.

Organisma Unisel Haiwan: 1.Ameba 2.Paramesium 2.Bakteria .

B.Euglena 3.Tumbuhan 1.Yis .Klamidomonas 2.

Mamalia 5.Ikan 2.Serangga 4.Haiwan Banyak Kaki 3.Burung .Organisma multisel Haiwan: 1.Reptilia 6.

Tumbuhan: 1.Hidra 5.Bunga raya 2.Spirogira .Pokok paku-pakis 3.Mukor 4.

Hashim Bin Hj.C.Isa 2.Tey .Md.Skil Proses Sains Penulis:Yeap Tok Kheng Editor:S.Buku Sains Bahasa Melayu Penulis:Chang See Leong Choo Yan Tong Fadhilah binti Muhamad Editor:Nor Izani binti Abdullah 3.1.Buku Sains Enggeris Penulis:Bah Hock Guan Abdul Raof Bin Zain Tio Mie Ling Editor:Hj.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->