Anda di halaman 1dari 3

Kulintangan dianggap suatu tradisi kuno yang mendahului pengaruh Islam, Kristian dan Barat.

Di Filipina, ia merupakan bentuk tertinggi muzik gong yang dicapai oleh Filipina dan Maluku Utara, ia dikatakan telah wujud selama berabad-abad. Dari bukti-bukti yang terawal telah menyerupai kulintangan adalah dalam dengan tulisan-tulisan peneroka Eropah dari abad ke-16 Hal ini disebabkan data yang terhad tentang kulintangan sebelum penjelajahan dan penerokaan Eropah.

Kulintangan diperkenalkan di negeri Sabah wira-wira lebih daripada 2 ratus tahun dahulu, disebarkan dari selatan Filipina & Brunei. Alat ini tersebar dalam kalangan masyarakat pantai, seperti di Negeri sabah dan Sarawak.Alat ini tidak terdapat di kawasan pendalaman kecuali kawasan itu mudah dihubungi dengan sungai dan kawasan pantai. Selain itu, kulintangan juga mempunyai pertalian rapat dengan alat kulintangan yang didapati berkembang di kepulauan Mindanau di Selatan Filipina.

Di Asia Tenggara, kulintangan telah memiliki kepada unit yang besar / lapisan "budaya knobbed gong berbunyi". Ia dianggap salah satu daripada 3 berkumpulan. Gong utama di rantau ini, di samping gamelan barat Indonesia dan piphat Thailand, Burma, Kemboja dan Laos, yang menggunakan gong dan tidak angin atau instrumen tali untuk menjalankan sebahagian melodi ensembel. Seperti dua yang lain, muzik kulintangan terutamanya orkestra dengan beberapa bahagian berirama teratur disusun atas lain.

Kulintangan juga berdasarkan apabila skel pentatonik. Walau bagaimanapun, muzik kulintangan berbeza dalam banyak aspek dari muzik gamelan, terutamanya dalam cara yang kedua membina melodi dalam rangka kerja nada rangka dan selang masa yang ditetapkan kemasukan bagi setiap instrumen. Rangka kerja muzik kulintangan adalah lebih fleksibel dan membenarkan perkara itu sebagai satu improvisasi untuk menjadi lebih berleluasa.

Kulintangan sentiasa melanjutkan ke atas pelbagai kumpulan dengan pelbagai bahasa, istilah yang digunakan untuk set mendatar gong yang berbeza-beza secara meluas. Di Malaysia, ia dikenali sebagai kulintangan. Tapi, di Maranao, ia juga dipanggil kolintang. Di negara Maguindanao. Dikenali sebagai kulintangan, sama panggilan di Malaysia. Di negara Bolaang Mongondow pula, dikenali sebagai kolintan.Di negeri Sarawak, Kulintangan dipanggil sebagai engkromong oleh kaum Iban.

Di Sabah, Kulintangan ini terkenal dalam kaum berbeza yang terdapat pada dua lokasi berbeza iaitu: i. Pantai Barat Sabah ~ Kaum Bajau , Kadazan Dusun dari papar, Tatana Dusun & setengah suku Kaum Bisaya Dusun. ii. Pantai Timur Sabah ~ Kaum Kadazan dari Sungai Labuk & Kaum Paitan dari hulu Sungai Kinabatangan.