Anda di halaman 1dari 1

Carta Pembelajaran Bahasa Melayu Penulisan

SBC

TOPIK
Sesuai Baik Cemerlang

PENULISAN

IDEA CEMERLANG CITRA GEMILANG

Karangan Jenis Autobiografi

Tuliskan suatu karangan autobiografi yang bertajuk Aku Sebuah Televisyen.

! ISI-ISI KARANGAN ! tempat kelahiran bertubuh sasa, berwarna silver lahir dalam keluarga mewah ! terkenal di antero dunia Sony, nama komersialku kualiti, pilihan pertama pengguna ! dilamar, sepasang suami isteri setuju membeli aku harga RM2200.00, secara tunai ! menemani mereka berkhidmat, menyampaikan maklumat banyak siaran, rasa letih ! disambar petir jantung meletup dan badan terbakar terkulai layu, tidak bermaya ! kecederaan terlalu parah kos rawatan tinggi diganti dengan televisyen yang baru
* Sebarang isi yang berkaitan dengan tajuk hendaklah diberi pertimbangan yang sew ajarnya.

IK PK SA PI TB SE

- 10 - 3 - 3 - 3 - 3 - 3

KARANGAN CONTOH : JENIS AUTOBIOGRAFI


Shah Alam ialah tempat kelahiranku. Tubuhku agak tegap dan sasa, badanku berukuran 29 inci. Kulitku pula berwarna silver. Aku lahir dalam keluarga yang agak mewah dan mementingkan kualiti. Namaku terkenal di antero dunia. Jenama komersialku menjadi pilihan global seluruh pengguna masa kini. Aku bangga dengan namaku, Sony. Gambarku yang cerah dan berkualiti menyebabkan aku menjadi pilihan pertama pengguna. Pada suatu hari, aku telah dilamar oleh sepasang suami isteri. Mereka bersetuju membeli aku dengan harga RM2200.00 secara tunai. Harga tersebut tidaklah terlalu mahal bagi mereka. Aku pun dibawa pulang. Setiap hari aku menemani mereka. Aku berkhidmat menyampaikan berita dan maklumat terkini lagi sensasi. Pada hujung minggu pula, aku sibuk melayan kerenah mereka. Mereka memilih siaran Astro mengikut selera mereka, letihnya badanku. Pada suatu hari aku disambar petir. Jantungku tiba-tiba meletup, sebahagian badanku terbakar. Aku terkulai layu, tidak bermaya lagi. Sungguh malang nasibku. Aku dihantar ke satu tempat untuk menerima rawatan. Kecederaan yang kualami terlalu parah. Aku memerlukan kos rawatan yang agak tinggi. Tuan aku membuat keputusan untuk menggantikan aku dengan rakanku yang baru. Nampaknya, sampai di sini sahajalah khidmatku, selamat tinggal.

SKEMA
ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

3 3 3 3 2

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

! MEMBETULKAN YANG BIASA, MEMBIASAKAN YANG BETUL (AYAT GRAMATIS)


1. Budak-budak itu saling tuduh-menuduh dan tidak mahu mengakui kesalahan sendiri. (salah) Budak-budak itu tuduh-menuduh dan tidak mahu mengakui kesalahan sendiri. (betul)
{Gugurkan perkataan saling sebab tuduh-menuduh adalah kata ganda yang membawa maksud saling}

25/25

2. Penduduk kampung saling bantu-membantu menguruskan majlis kenduri kahwin itu. (salah) Penduduk kampung saling membantu menguruskan majlis kenduri kahwin itu. (betul)
{Perkataan saling boleh digunakan tetapi tidak boleh dipadankan dengan kata ganda maksud saling}

! MEMBETULKAN YANG BIASA, MEMBIASAKAN YANG BETUL (AYAT GRAMATIS)


CARTA : KARANGAN JENIS AUTOBIOGRAFI

IDEA CEMERLANG CITRA GEMILANG


Public Educational Supplies Sdn. Bhd.
(638673-X) (638673-X 638673-X)

Anda mungkin juga menyukai