Anda di halaman 1dari 99

MAGYAR TUDOMNYOS AKADMIA

A MAGYAR HELYESRS SZABLYAI


TIZENEGYEDIK KIADS MSODIK (VLTOZATLAN) LENYOMAT

AKADMIAI KIAD, BUDAPEST 1985

TARTALOM
EL SZ SZABLYZAT LTALNOS TUDNIVALK
rs s helyesrs A magyar helyesrs

A TULAJDONNEVEK RSA
A szemlynevek Az llatnevek A fldrajzi nevek A csillagnevek Az intzmnynevek A mrkanevek A kitntetsek s a djak neve A cmek Tulajdonnevek kzneveslse

A BET K
A magnhangzk rsa A mssalhangzk rsa Az bc A bet rendbe sorols

A KIEJTS SZERINTI RSMD


A sztvek rsa A toldalkok rsa A szelemek elhomlyosulsa

AZ IDEGEN KZSZAVAK S TULAJDONNEVEK RSA


A magyar rsmd szerinti rs Az idegen rsmd szerinti rs Az trs

A SZELEMZ

RSMD

AZ ELVLASZTS
A sztagols szerinti elvlaszts Az sszetett szavaknak elemeik szerinti elvlasztsa

A szelemek mai alakjt tkrztet rsmd A szelemek mdosult alakjait feltntet rsmd

A HAGYOMNYOS RSMD AZ EGYSZER ST RSMD

AZ RSJELEK
A mondatokat zr rsjelek A tagmondatok kztti rsjelek A mondatrszek kztti rsjelek A szvegbe kel dst jelz rsjelek Szavak s szrszek kztti rsjelek Toldalkok kapcsolsa Egyb rsjel-hasznlati tudnivalk

A KLNRS S AZ EGYBERS
A szismtlsek rsa A mellrendel szkapcsolatok s sszettelek, valamint az ikerszk rsa Az alrendel szkapcsolatok s sszettelek rsa Egyb tpus szkapcsolatok s sszettelek

A RVIDTSEK S A MOZAIKSZK
A rvidtsek A mozaikszk

A KIS S A NAGY KEZD BET K


A kis kezd bet k A nagy kezd bet k

EGYB TUDNIVALK

EGYB ESETEK

EL SZ

Helyesrsi szablyzatunk 10., 1954. vi kiadsa hrom vtizeden t szolglta trsadalmunkat. Ez alatt az id alatt a magyar helyesrsnak azel tt sohasem tapasztalt egyntet sge jtt ltre, a 10. Kiadsnak az addig szablyozatlan esetekre adott tancsai s sszer jtsai is a kzgyakorlat szerves rszeiv lettek. Hogy helyesrsunk egysgesebb s szablyozottabb vlt, az iskolai oktats kiterjesztsnek, a knyvkiads s ltalban a sajttermk-el llts ugrsszer fejl dsnek, a nyomdaiparral szemben tmasztott szigor kvetelmnyeknek, tovbb egyb npgazdasgi s m vel dspolitikai indtkoknak szksgszer kvetkezmnye volt. A helyesrs azonban csak akkor tudja betlteni trsadalmi szerept, ha sznet nlkl gondozzk. 1954 ta mind beszlt, mind rott nyelvnk els sorban szkincsben sokat vltozott, a nyelvi tudomnyban j nzetek, mdszerek jelentkeztek, az rssal l emberek ignyei megnvekedtek. Az a minden irny fejl ds, az az letnk alapjaiig hat vltozs, amely trsadalmunkban gy is vgbement, id szer v tette, hogy az Akadmia ismt ttekintse helyesrsunk szablyainak rendszert, s formjban megjtva a magyar rssal brhol a vilgon foglalkoz egynek s kzssgek szmra kzztegye. Az el kszt munklatok sorn az illetkes akadmiai testletek aprlkosan megvizsgltk helyesrsunk minden krdskrt. Elemeztk a felvetett mdost javaslatok indokoltsgt, s felmrtk, hogy vgrehajtsuk esetn nyer-e velk a magyar helyesrsi gyakorlat. Ez a tbb vig tart munka azzal az elvi tanulsggal zrult, hogy a helyesrs llandsga, a kikristlyosodott rsgyakorlat lnyegnek fenntartsa napjainkban sokkal fontosabb trsadalmi rdekk vlt, mint brmikor ezel tt. rsrendszernk nagyobb mrv talaktsa ezrt sem ltszott sszer nek. Nem kvn mlyrehat reformot kznsgnk sem. A trsadalmi s a tudomnyos rdek egyarnt azt diktlta, hogy a gyakorlatban s a szakmai vitkban megszilrdult hagyomny minden rtkt meg rizzk; a szoksosan els nek emlegetett helyesrsi alapelvr l, a kiejts tkrztetsr l ezrt is a hagyomny rzs fel toldott el a hangsly. Hangjellsnk rendszere pldul oly mlyen gykerezik trsadalmunk tudatban s rendkvl kiterjedt mindennapi rsgyakorlatban, hogy teljesthetetleneknek bizonyultak a magyar bet llomny talaktst clz javaslatok; helyesrsi alapelveink viszonynak s arnyainak mdostsra komolyan gondolni sem lehetett. Hagyomnyos klnrsi-egybersi rendszernket is gyakran kifogsoljk, mert nehznek vlik. Mgis clszer bb volt megtartani, mint a szavak ezreinek rsmdjt megvltoztat, teht az rsgyakorlat teljes sszezavarodsval jr tletekkel prblkozni. Hogy vitathat reformokkal ne ksrletezznk, hanem a mr megszokott rsmdok mellett maradjunk: ezt tancsolta az az ismert tny, hogy a helyesrsi mdostsok trsadalmi feszltsgek forrsaiv is vlhatnak. Egyes szemlyek, s t egsz rtegek is htrnyos helyzetbe kerlhetnek amiatt, hogy az jtsokrl csak ksve vagy egyltaln nem rteslnek, kimaradnak a fejl ds nagy rambl, s ezrt

elszigetel dnek. Ez a veszly a hatrainkon l magyarsg krben fokozott mrtkben jelentkezett volna. Ezrt is beszltnk meg ottani szakemberekkel is minden felmerlt krdst. Helyesrsunk hagyomnyos rendszert rint fontos vltozs a 11. kiadsban csak az, hogy a dz s a dzs bet bcnknek teljes jog tagjv lpett el : a 11. kiads kimondja jegyeik sorvgi sztvlaszthatatlansgt. Ezzel hossz helyesrs-trtneti folyamatban lptnk el re. Annak ellenre, hogy tartzkodni kellett helyesrsunk megbolygatstl, szablyzatunk 11. kiadsa tbb tekintetben jelent sen klnbzik a megel z t l. A szablyok rtelmezsben s megfogalmazsban a nyelvtudomny mai llspontjnak megfelel szemllet rvnyesl. A szablyzat fejezetei (a helyesrsi rszrendszereknek megfelel en) a hagyomnyosak, de ezek tagolsa, az egyes pontok elrendezse szervesebb, ttekinthet bb, sszer bb a 10. kiadsbelinl. Szmos esetben lehet sg nylt arra, hogy a kzs lnyeget kiemel rvid bevezet utn a rszletek alpontokba rendezve kvetkezzenek: ezltal a bels sszefggsek jl rzkelhet v vltak. Minden eddigi szablyzatnl tbb figyelem fordul most a helyesrsban rejl stilisztikai lehet sgekre. A szablyzat gondozi egyeztettk a nyelvszet s ms szaktudomnyok szempontjait, s tiszteletben tartottk az akadmiai szinten kidolgozott s jvhagyott szakmai szablyzatokat s szjegyzkeket. Br a 11. kiads is (minden el djhez hasonlan) a helyesrsi egysg el mozdtja kvn lenni, a 10. kiadsnl rugalmasabban tli meg helyesrsunk tbb vitatott krdst (gy pl. a bet rendbe sorolst, az alakvltozatokat, az idegen szavak sorvgi elvlasztst stb.). A szablyzat megszvegez i rthet sgre s vilgossgra, trekedtek; a nem kzismert, csak a nyelvszetben hasznlt idegen szakszkat tudatosan kerltk. A szablyzathoz csatlakoz sztr jelent sen megjult. A helyesrsi tekintetben fontos s ezrt szerepeltetett szanyag mell, f knt a 10. kiads idejre jellemz szavak helyre (mint a szablypontok pldi esetben is) mai trsadalmi, gazdasgi, politikai s tudomnyos letnk fontos s gyakran hasznlt szavai kerltek. A szablyokra, amelyek az illet sz rsa szempontjbl fontosak, utalszmok hvjk fel a figyelmet. A cmszk utn kvetkez , el tag s uttag szerint csoportostott szkapcsolatok s sszettelek a klnrsi-egybersi krdsek megoldshoz segtenek hozz. Szavaink helyesrsa a szablyzathoz igazodik. Ebb l az is kvetkezik, hogy az eddigi rsmdok tlnyomrszt vltozatlanul maradtak; csak kevs sz rsa mdosult, ezzel tbbnyire elismerve mr egybknt is elterjedt, helyeselhet rsmdokat. * A Kossuth Nyomda szed zemnek dolgozi tanstva a nyomdszok gyszeretett trsadalmi munkban vllaltk a bizottsgi el terjesztsek, a szablyzati fejezetek s a sztr sokszorostst s tbbszri korriglst. Ezzel lehet v tettk, hogy a tervezeteket sokan megismerhessk, s rluk vlemnyt nyilvnthassanak. gy lehetett a 11. kiads az eddig legszlesebb kr demokratikus kzmegegyezsen nyugv rendszerezs, a Magyar Tudomnyos Akadminak a trsadalom vlemnyt tekintetbe vev llsfoglalsa.
4

* A magyar helyesrs szablyainak 11. kiadst az MTA Helyesrsi Bizottsga dolgozta ki, a Nyelvtudomnyi Bizottsg egyetrtsvel terjesztette a Nyelv- s Irodalomtudomnyok Osztlya el. Az osztly javaslatra a Magyar Tudomnyos Akadmia elnksge a kzrebocstsra a jvhagyst 1984. prilis 24-i lsn megadta.

SZABLYZAT

LTALNOS TUDNIVALK

rs s helyesrs
1. Az rs kzlend ink rgztse lthat jelekkel. A helyesrs valamely nyelv rsnak kzmegllapodson alapul s kzrdekb l szablyozott eljrsmdja, illet leg az ezt tkrz , rgzt s irnyt szablyrendszer.

A magyar helyesrs
2. Helyesrsunk bet r, latin bet s, hangjell s rtelemtkrz rsrendszer. a) rsunk bet r rendszer , mert legkisebb egysgei nem szt vagy sztagot rgzt rsjegyek, hanem hangokat jell bet k. b) Helyesrsunk a latin bet s rsok kz tartozik, mert a sajtos magyar bet sor a latin bet kszletb l alakult ki. c) A magyar rs hangjell , mert bet i legtbbszr a szelemekben valban kiejtett hangokra utalnak, szemben az olyan rsokkal, amelyekben a lert forma jelent s mrtkben eltrhet a kiejtst l. d) rsunk sokat tkrz a magyar nyelv rendszerb l: a szalakokban ltalban ragaszkodunk a szelemek feltntetshez; az rsmddal rzkeltetjk a tulajdonnevek klnfle fajtit; a klnrs s az egybers rvn megklnbztetjk egymstl a szkapcsolatokat s az sszetteleket; az sszetett szavak elvlasztsakor tekintettel vagyunk a szhatrokra; stb. Ez hozzsegt a kzlnivalk pontos kifejezshez s gyors felfogshoz. Helyesrsunkat ezrt nevezhetjk rtelemtkrz nek is.

A BET K
3. Nyelvnk hangjainak (pontosabban hangtpusainak, azaz fonminak) rott vagy nyomtatott jeleit bet knek nevezzk. A magyar bet vagy egyjegy , azaz egyetlen rsjegy: e, , , ; b, r, s, v; stb.; vagy tbbjegy , azaz rsjegyek kapcsolatbl ll: cs, sz, ty, zs; dzs; stb. Mind kzrsban, mind nyomtatsban vannak kisbet ink: a, ; c, r, gy, zs, dzs; s vannak nagybet ink: A, ; C, R, Gy, Zs, Dzs; stb. (V. 5., 8., 10.)

A magnhangzk rsa
4. Magnhangzinkat egyjegy bet kkel jelljk; egy rszk kezet nlkli, ms rszk kezetes (vagyis ponttal vagy vonssal van elltva). a) A rvid magnhangzkat jell ht bet t pont nlkl, illet leg egy vagy kt ponttal rjuk: a, e, o, u; i, , : ceruza, nyolc, kzl, szikes, iparkodik stb. b) A hossz magnhangzkat jell ht bet re egy vagy kt vonst tesznk: , , , , ; , : jtk, ldt, hr, h s, r stb. 5. A magnhangzkat jell nagybet kre mind kzrsban, mind nyomtatsban ugyangy fl kell tenni az kezeteket, mint a kisbet kre: krs, rmnyi, zsia, buda, ze stb. Csak a rvid i nagybet s alakjn nincs pont: Ilona, Izland stb. A hossz nagy -re azonban ki kell tenni az kezetet: rorszg, j rs stb. 6. A magnhangzk id tartamnak fontos nyelvi szerepe van; ms sz lehet a rvid s ms a hossz magnhangzs:

akar akr bal bl oda da ru r koros kros krs


stb.

kemny kmny t t irt rt tzrt t zrt Vereb verb vreb


stb.

Stilisztikai okbl (a szokatlanul hossz ejts rzkeltetsre) a magnhangzt jell bet ket halmozhatjuk is: n? Gl! Neeem. Stb.

A mssalhangzk rsa
7. Mssalhangzinkat egy- vagy tbbjegy , mellkjel nlkli bet kkel jelljk. a) A mssalhangzkat jell bet k kzl tizenht egyjegy : b, c, d, f, g, h, j, k, l, m, n, p, r, s, t, v, z: plma, fejtegets, kr stb. Nyolc bet nk ktjegy : cs, dz, gy, ly, ny, sz, ty, zs: batyu, csknys stb.; egy bet nk pedig hromjegy : dzs: lndzsa stb. b) A mssalhangzk hosszsgt bet kett zssel jelljk. Az egyjegy eket ktszer rjuk le: bb, cc, dd, ff, gg, hh, jj, kk, ll, mm, nn, pp, rr, ss, tt, vv, zz: add, aggot, kellett stb. A tbbjegy eket csak az sszetett szavak hatrn kett zzk teljesen:

jegygy r , fnynyalb, dszszemle stb.; egyb helyzetekben egyszer stve kett zzk ket, vagyis csak els jegyket rjuk ktszer: ccs, ddz, ddzs, ggy, lly, nny, ssz, tty, zzs: loccsan, eddzk, asszonnyal stb. [De elvlasztskor: locs-csan, edz-dzk, aszszony-nyal stb.; v. 226. f), 227.]
8. A tbbjegy bet knek csak az els jegyt rjuk nagybet vel: Csoma, Dzsingisz, Szolnok, Zsolt stb. Ugyangy: Ssz! (indulatsz); Nyr van. (mondat); stb. A csupa nagybet kben rt bet szkban a tbbjegy bet k minden jegyt naggyal rjuk: KISZ, CSKP, GYSEV stb. [V. 283. a)] Hasonlkppen jrunk el akkor is, ha brmely szt (vagy akr hosszabb szveget) vgig nagybet vel runk: CSOMAGMEG RZ ; TILOS A DOHNYZS; stb. 9. A mssalhangzk id tartamnak fontos nyelvi szerepe van; ms sz lehet a rvid s ms a hossz mssalhangzs:

hal hall len lenn eset esett megy meggy


stb.

hason hasson feje fejje orom orrom kasza kassza


stb.

Stilisztikai clbl (a szokatlanul hossz ejts rzkeltetsre) a mssalhangzt jell bet ket tbbszrzhetjk is: Nnem! Terringettt! Psszt! Stb.

Az bc
10. Az bc a bet k meghatrozott felsorolsi rendje. A magyar magnhangzkat s mssalhangzkat jell 40 kisbet hagyomnyos llomnya s sora (a magyar bc): a, , b, c, cs, d, dz, dzs, e, , f, g, gy, h, i, , j, k, l, ly, m, n, ny, o, , , , p,

r, s, sz, t, ty, u, , , , v, z, zs.


A magyar nagybet k sorrendje ugyanaz, alakjuk a kvetkez : A, , B, C, Cs, D, Dz,

Dzs, E, , F, G, Gy, H, I, , J, K, L, Ly, M, N, Ny, O, , , , P, R, S, Sz, T, Ty, U, , , , V, Z, Zs. (V. 3., 5., 8.)
11. A magyar rsgyakorlatban is gyakran el fordul q-t, w-t, x-et s y-t gy soroljuk be bcnkbe: p, q, r v, w, x, y, z, zs; P, Q, R V, W, X, Y, Z, Zs. A ch-t a bet rendbe sorols szempontjbl (brmely hangrtkben ll is) c + h kapcsolatnak tekintjk. (V. 15.) 12. Rgi, ma mr egybknt nem hasznlatos magyar bet kkel csaldneveinkben tallkozunk. (V. 87., 157.) Ezek a tbbnyire ktjegy bet k magnhangzkat s mssalhangzkat egyarnt jellhetnek:

aa = : Gaal [e.: gl] e = : Ver [e.: vr] e = : Etvs [e.: tvs] ew = : Thewrewk [e.:
trk] o = : Sos [e.: ss]

ch = cs: Madch [e.: madcs] cz = c: Czuczor [e.: cucor] s = zs: Jsika [e.: jzsika] th = t: Csth [e.: cst] ts = cs: Takts [e.: takcs]
9

y = i: Klcsey [e.: klcsei]


stb.

w = v: Wesselnyi [e.: veselnyi]


stb.

Az ilyen rgi bet ket tartalmaz nevek bet rendi besorolsnak mdjrl a 15. pont szl. 13. Az idegen tulajdonnevekben s egyb szavakban ms bck bet i s bet kapcsolatai is el fordulnak mind magnhangzk, mind mssalhangzk jellsre: angol: Greenwich [e.: grinics], joule [e.: dzsl] cseh: Dvok [e.: dvorzsk], koda [e.: skoda] francia: Eugne [e.: zsen], Nmes [e.: nim] nmet: Schfer [e.: sfer], Werther [e.: verter] olasz: Bologna [e.: bolonya], quattrocento [e.: kvatrocsent] portugl: Guimares [e.: gimarajs], piranha [e.: pirnya] romn: Trgovite [e.: tirgoviste], pia a [e.: piaca] szerbhorvt: uri [e.: gyrity], ivogoe [e.: zsivogostye] Az idegen bet ket s bet kapcsolatokat tartalmaz tulajdonnevek s egyb szavak bet rendi besorolsnak elveit a 15. pont tartalmazza.

A bet rendbe sorols


14. A bet rendbe sorols az az eljrs, amellyel a szavakat ltalban a magyar bc alapjn sorrendbe szedjk. Az egysges mdon val elrendezs teszi lehet v, hogy a szavak rengetegben tjkozdni lehessen. A fontosabb ltalnos szablyok, melyek a sztrakban, lexikonokban, nvsorokban stb. val eligazodst segtik, a kvetkez k: a) A klnbz bet vel kezd d szavakat a d) pontban jelzett kivtelekkel az els bet k bcbeli helye szerint lltjuk rendbe, illet leg keressk meg:

acl cukor csk gp hideg

kett Nagy nyl olasz rm

remny sokig szabad Tams vsrol stb.

A bet rendbe sorols szempontjbl nem tesznk klnbsget a kis- s a nagybet k kztt. Az egyjegy bet t teljesen elklntjk az azonos rsjeggyel kezd d , de kln mssalhangzt jell ktjegy (ill. hromjegy ) bet t l. Mindig az egyjegy bet van el bb:

cudar cukor cuppant csalit

dac domb duzzog dzsem

Zoltn zongora zdul zsalu


10

csata Csepel
stb.

Dzsungria Dzsungel
stb.

zseni Zsigmond
stb.

b) Ha a szavak azonos bet vel vagy bet kkel kezd dnek, a sorrendet az els nem azonos bet bcbeli helye hatrozza meg:

tkr Tnde tnemn y Lontay pirkad tntet lovagol stb. Piroska stb. tzr stb.
e) A szavakat a sz belsejben s a sz vgn lev bet k tekintetben a kvetkez kppen szedjk bet rendbe. Az egyjegy bet t (miknt a sz elejn is) teljesen elklntjk az azonos elemmel kezd d , de kln mssalhangzt jell ktjegy (ill. hromjegy ) bet t l, teht az egyjegy mindig megel zi az utbbiakat. Az egyjegy bet k sorrendjben a kett ztt bet k els s msodik rsjegye klnkln bet nek szmt. (Vagyis: bb = b + b; rr = r + r; stb.) A tbbjegy bet k kett ztt vltozatait sohasem az egyszer stett alakok szerint soroljuk be a bet rendbe, hanem a megkett ztt bet t mindig kt kln bet re bontjuk, s gy soroljuk a szt a megfelel helyre. (Vagyis: ccs = cs + cs; ggy = gy + gy; ddzs = dzs + dzs; stb.)

lom lomb lombik

pirink piriny pirt

kas Kasmr Kassk kastly kasza kaszin kassza kaszt


stb.

mennek nagy mennnek naggy men nagygyakorla t menza naggyal meny nagyt Menyhrt nagyobb mennybolt nagyol mennyi nagyoll stb.
stb.

d) A magnhangzk rvid s hossz vltozatt jell bet k (a , e , i , u , ) a kialakult szoks szerint mind a szavak elejn, mind szavak belsejben azonos rtk nek szmtanak a bet rendbe szempontjbl. A magnhangz hossz vltozatt tartalmaz sz teht el zheti a rvid vltozatt:

, o ,
pedig a sorols meg is

r Irn r Irak rand iroda iram irnt irnia stb.


A rvid magnhangzs sz kerl viszont el bbre olyankor, ha kt sz bet sora csak az azonos magnhangzk hosszsga tekintetben klnbzik:
11

gbolt geitenger Eger egr ger gs egsz stb.

kerek kerk keres krs koros kros krs


stb.

szel szl szelel szeles szels szles szelet


stb.

e) A klnrt elemekb l ll szkapcsolatokat s az egybert vagy kt jellel kapcsolt sszetteleket minden tekintetben olyan szablyok szerint soroljuk bet rendbe, mint az egyszer szavakat. A szhatrokat teht nem vesszk figyelembe. Ugyanez a szably rvnyes a kzszavak kz besorolt tulajdonnevekre is.

Kis rszben kiss Kiss Ern kis sorozat kissorozatgyrts kis szmban kistnyr kis virg stb.

mrvny mrvnyk mrvny srk Mrvnytenger mrvnytmb Mrvny Zsolt msfle msol stb.

tiszafa Tiszaht Tisza Klmn Tisza menti Tiszntl Tisza-part tiszavirg tiszt stb.

f) Klnleges clt szolgl nvsorokban, trgymutatkban, kartotkokban stb. a tbb szbl ll egysgeket vagy az egsz kapcsolat, vagy csak az els elem alapjn szoks besorolni, ahogyan a knnyebben kezelhet sg rdeke vagy egyb szempont kvnja. A knyvtrgy s a szakirodalmi tjkoztats (dokumentci) terletn kvetend eljrst szabvny rja el (MSZ 3401). 15. A bet rendbe sorolskor a szoksostl nmikpp eltr en kezeljk a rgies rs magyar csaldnevekben, valamint az idegen szavakban s tulajdonnevekben el fordul rgi magyar, illet leg idegen bet ket. A rgies rs magyar csaldnevekben lev ktjegy bet ket elemeikre bontva soroljuk be (ew = e + w; ch = c + h; cz = c + z; stb.): Az idegen bckben hasznlt kapcsolatokat szintn kln bet k egymsutnjnak tekintjk. (ch = c + h; oe = o + e; sch = s + c + h; stb.). Az idegen bet k kzl azok, amelyek valamelyik magyar bet t l csak mellkjelkben klnbznek, az bcbe sorolskor nem tekintend k nll bet knek. Az idegen mellkjelet csak akkor vesszk figyelembe, ha az idegen mellkjeles bet t tartalmaz sz bet inek sorban nincs ms klnbsg. Ilyenkor az idegen mellkjeles sz kerl htrbb:

crna Gaal ern galamb Champagn Grtner

moshat mosna Mona

12

e Cholnoky cmez cukor Czuczor csapat stb.

gz geodzia Georges gc Goethe


stb.

mospor Msstrand mostan munka Muoz stb.

16. Az olyan sajtos cl munkk (lexikonok, enciklopdik, atlaszok s trkpek nvmutati stb.), amelyekben magyar s idegen nyelv szanyag er sen keveredik egymssal, rendszerint az gynevezett ltalnos latin bet s bct kvetik: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z. Ebben a rendszerben mind a magyar, mind az idegen tbbjegy bet knek minden egyes eleme kln, nll egysgnek szmt, s a besorols nincs tekintettel sem a magyar kezetekre, sem az idegen bet k mellkjeleire. Az ilyenfajta munkk szavainak bet rendbe sorolsa bonyolult feladat. A kvetend eljrst a knyvtrgy s a szakirodalmi tjkoztats (dokumentci) terletn szabvny (MSZ 3401) rja el , illet leg bels szakmai tmutatk szablyozzk. Ezek hatlya azonban nem terjeszthet ki rsbelisgnk ltalnos gyakorlatra.

13

A KIEJTS SZERINTI RSMD


17. A szelemek lersnak alapja a trtneti hagyomnyban kialakult, a helyesrs ltal is rztt mai kznyelvi kiejts. Szavaink legnagyobb rsznek kznyelvi kiejtse hatrozottan megllapthat; pldul a ksr, kell, szalma, akc, zld, ngy stb. kznyelvi alakok, szemben a nyelvjrsi (ill. rgies) ksr, k , szma, kc, z d, ngy stb. formkkal. gy van ez a toldalkok esetben is: a ltni, hzbl stb. kznyelvi alakokkal szemben a ltnyi, hzbul stb. formk nyelvjrsi (ill. rgies) kiejts ek, ezrt az rsban kerlend k. A beszlt nyelvben mutatkoz ingadozsokat (pl. az er ssen, szll stb.), esetleg nyilvnval helytelensgeket (pl. a k rut, kppeny, ellemez stb. ejtsmdot) helyesrsunk nem veszi figyelembe, hanem az rsgyakorlat alapjn is kikristlyosodott kznyelvi formkat rgzti, hogy ltalnoss vlsukat segtse. M vszi vagy tudomnyos clbl azonban nyelvjrsi, rgies vagy ms nem kznyelvi alakok hasznlatra is szksg lehet. 18. A kiejts szerinti rs elve azt jelenti, hogy a szelemek (sztvek, kpz k, jelek, ragok) rsformjt kznyelvi kiejtsk szerint rgztjk: lz, fny, r, vd, tz, hsz; s, -talan, -telen, -va, -ve; -bb, -t, -j; -n, -tl, -t l, -kor; stb. Legnagyobb rszk ezt az rsformjt tartja meg akkor is, ha tbb szelemb l ll szalakokba kerl. Bizonyos tpusokban azonban a szelemek kiejtsbeli mdosulst az rs is feltnteti.

A sztvek rsa
19. Szavaink legnagyobb rsznek csak egyetlen, az ltalnos kznyelvi kiejtst tkrz rott formja van. Nhny szcsoport azonban a nyelvhasznlatbeli vltakozs vagy ingadozs miatt bizonytalansgokra ad okot. Az i, u, s az , , 20. Szavaink tbbsgben az i, u, az egsz magyar nyelvterleten rvid: igaz, fizet; ugat, fut; rge, fst; stb. Br sok szban ingadozik a kiejts, helyesrsunkban mr ltalban kialakult, hogy mely esetekben runk i, u, -t, illet leg , , -t. 21. Egyes szavaknak minden alakjban hossz a szkezd , illet leg a szbelseji , ,

: z, zes, znek; szn, sznes, sznez; szv, szves, szvb l; hs, hsok, hsbl; sly, slyos, slya; j, jsg, jra, jabb; gy jt, gy jtemny, gy jtjk; h s, h st, h sek; t , t k, t vel; stb. (V. 27.)
22. A szavak vgn legtbbszr rvid i van: kocsi, kifli, bcsi, nni, kicsi, nini; Peti, Mari; stb. Van azonban nhny hossz -re vgz d szavunk is: s, zr, ny, r, csics, gy, kikirik stb. 23. Hossz , van a legtbb f nv vgn: gy, borj, faggy, fi, gyan,

hbor, kty, koszor, sz, tan, varj; bet , fs , gyep , gy r , gy sz , m , sepr ; stb.

14

Vannak azonban olyan f neveink is, amelyeknek a vgn az u, rvid: adu, alku,

ru, bbu, batyu, daru, falu, gyalu, hamu, hindu, kapu, lapu, saru, satu, szaru, zsalu; br, esk, men, rev, r; stb. Rvid u-val rjuk a beczett alakokat is: anyu, apu; Icu; stb.
van: dombor, homor, hossz, savany, szomor; gmbly , gynyr , knny , nagyszer , szrny ; stb. (V. 34.) Az alakvltozatok 25. Vannak olyan szavaink, amelyek a kznyelvben ktfle alakban hasznlatosak. Ilyenkor az rsban is mindkt alakvltozat hasznlata jogos s helyes. a) Magnhangzk tekintetben vltakoznak tbbek kztt a kvetkez szavak: 24. A mellknevek vgn mindig hossz ,

fel fl, csepeg cspg, fedl fdl, sepr spr ; csoda csuda, csorog csurog; d l d l; hova hov; lev lv , tied tid, mienk mink, fveny fvny; lbas lbos; lny leny, mrt mirt, r re; stb.
b) Mssalhangzk tekintetben vltakoznak tbbek kztt a kvetkez szavak:

lenn lent, fenn fent, kinn kint; gyerek gyermek; foltoz foldoz; stb.
Az alakvltozatok legtbbszr nem azonos rtk ek. A hova s a hov, a lenn s a lent stb. korltozs nlkl egyms helybe lphet. A lny, r stb. ltalnos hasznlat, a leny, re stb. vlasztkos hangulat. A csepp s a cspp, a csend s a csnd stb. nll szknt egymssal vltogathat, de nhny sszetett szavunk csak egy vltozatban szoksos: cseppk , cseppfert zs, csendhborts stb. A t vltozatok 26. Az igk s a nvszk bizonyos csoportjai egyes toldalkok el tt megtartjk, ms toldalkok el tt megvltoztatjk alapformjukat. 27. Hossz , , hangot tartalmaz szavaink kt csoportra oszlanak. (V. 21.) a) Szmos sz a toldalkos alakok tbbsgben is meg rzi a t beli magnhangz hosszsgt, s csak nhny szrmazkban vltja rvidre: zsr, zsrt, zsros, de: zsiradk; hsz, hszat, hszas, de: huszadik, huszad, huszon-; tz, tzen, tzes, de: tized, tizen-; stb. r, rok, rs, rat (ige); de: irat (f nv), iroda, irodalom; stb. bjik, bjjon, bjcska, bjtat; de: bujkl, bujdos; stb. d l, d lt, d lve, d l ; de: dledezik, dlngl, dlleszt; stb. b) Vannak viszont szablyos i, u, vltakozst mutat f nevek. rsukat megknnyti a nyr nyarat, kz kezet tpus szavakkal val sszehasonltsuk: ltalban ugyanazon toldalkok el tt vlt rvidre az , , , mint a nyr vagy a kz magnhangzja. Pldul:

kz

vz

t z

15

kzben kzre kzi de: kezet kezek kezes keznk

vzben vzre vzi vizet vizek vizes viznk

tban tra ti utat utak utas utunk

t zben t zre t zi tzet tzek tzes tznk

28. A kzkelet idegen szavak jelent s rszben egyes idegen eredet kpz k el tt a t belseji hossz magnhangz rvidre vltozik: szlv szlavista, szlavisztika;

szocilis szocialista, szocializmus; hrosz heroikus, heroizmus; hipnzis hipnotikus, hipnotizl, hipnotizmus; szuvern szuverenits; irnia ironikus, ironizl; stb. Ez a szablyszer sg a tovbbkpzsben is rvnyesl; kollga kollegilis kollegialits stb. De: akadmia, akadmikus, akadmizmus, akadmista; stb. (V. 206.)
29. A szvgi a s e csak nhny toldalk el tt marad rvid, a legtbb toldalk el tt -ra, illet leg -re vltozik: apa, apai, de apt, aptlan; stb. lencse, lencsefle, de: lencst, lencsvel, lencsk; stb. Hasonlkppen: Tompa, de: Tompt, Tompval; Rckeve, rckevei, de: Rckevn, Rckevig; stb. A szably nem vonatkozik azonban a bet szkra: MTA, az MTA-t, az MTA-nak; ELTE, az ELTE-re; stb. [V. 286. a)] 30. A borjk borjak, borjt borjat, varjk varjak, zszlja zszlaja, erd je erdeje stb. ma is l kett s alakok, br az a, e vlthang vltozatok jobbra vlasztkosabbak s ritkbbak. Ugyangy egyes v tv nvszknak mind magnhangzs, mind pedig v hangzs tvb l ltrejhet (f kpp sszettelekben) azonos toldalkols forma, pldul: lt levet, szk szavak, faluk falvak, tet k tetvek; (halas)tt (halas)tavat; stb. 31. A bor, bossz, csep , der , fs , heged , kp , kszr sz vgn lev hossz -val, ill. -vel szemben az -l kpz s formban rvid u, ill. van: borul,

bosszul, csepl, derl, fsl, hegedl, kpl, kszrl.


32. A metsz, a ltszik s a tetszik ige felszlt md alakjait a ktfle kiejts miatt vagy tssz, vagy ss bet kapcsolattal rjuk: metssze s messe, ltsszk s lssk, tetsszem s tessem stb. (V. 81.)

A toldalkok rsa
33. A szavakhoz jrul toldalkoknak a kznyelvi kiejtsben l ingadozsok ellenre ltalban megvan az irodalmi nyelvben kikristlyosodott, egyntet formjuk. A helyesrs ezeket rgzti, s csak nhny indokolt esetben ad helyt a toldalkolsbeli kett ssgeknek is. A magnhangzk a toldalkokban 34. Mindig hossz a magnhangzja az albbi szelemeknek:

16

az -t, a -dt s a -st igekpz nek: pt, ptmny, tant, tant, buzdt, buzdts, mozdt, mozdtva, llandst, llandstani stb.; az -, - , -j, -j mellknvkpz nek: ngylb, egyenram, fehr fal, mrskelt

r, b kez , jszv , nagy kiterjeds , tiszta viz ; hossz szempillj, er s rugj, les elmj , lapos tetej ; stb. (v. 24.); a f nevek -ty, -ty s -tty, -tty kpz fle vgz dsnek: foganty, sarkanty, billenty , tprty , dugatty, szivatty, csengetty , prgetty stb. (v. 23.); a -bl, -b l, a -rl, -r l s a -tl, -t l hatrozragnak: szobbl, erd b l, hzrl, tet r l, ftl, vzt l stb.; a honnan? krdsre felel nvutk ragszer -l, - l vgz dsnek: all, el l, fel l, mell l stb.
35. Mindig rvid a magnhangzja az albbi szelemeknek: az -ul, -l s a -dul, -dl igekpz nek: gygyul, gygyuls, kerl, kerlet, fordul, fordulva, pezsdl, pezsdl stb.; az -ul, -l s a -stul, -stl hatrozragnak: magyarul, pldul, felesgl, vgl, ruhstul, csaldostul, cip stl, cs stl stb.; a nvutk s a hatrozszk -ul, -l vgz dsnek: alul, htul, bell, fell s fll, kzl, mgl, keresztl, nlkl stb. (kivve: tl); a -szor, -szr hatrozragnak: hromszor, hsszor, tszr, tbbszr stb.; az id hatroz -kor ragjnak: jflkor, hatkor, szrkletkor, nyolc rakor stb.; az -ig hatrozragnak: vrosig, hazig, holnapig, ngyig, mindig stb.; a toldalkos szalakok vgn lev i-nek: esti, kecskemti, hzai, kertjei, krdi, nzi, dalolni, rni, klmnyi stb. 36. Nhny igekpz nk klnbsgt az o , kzti eltrs mutatja: -odik, -dik: alkonyodik, gmblydik; -dik, - dik: olddik, kezd dik; -ozik, -zik: fradozik, ltzik; -zik, - zik: hallgatzik, kerget zik; -kodik, -kdik: rulkodik, fslkdik; -kdik, -k dik: rzkdik, veszk dik; -kozik, -kzik: knlkozik, trlkzik; -kzik, -k zik: zrkzik, mrk zik; stb. A mssalhangzk a toldalkokban 37. A trgy ragjt, a t-t, mindig rviden ejtjk, ezrt egy t-vel rjuk: hajt, knyvet, sast, srgt, nyolcat, valakit stb. 38. A -kpp, -kppen hatrozragot kt p-vel rjuk: ekkpp, mskpp; tulajdonkppen, voltakppen; stb. 39. Tbb toldalkunk mssalhangzjt magnhangz utn megkett zzk, mssalhangz utn nem. Az ilyen vltakozst mutat toldalkok a kvetkez k: a -t, -tt id jel: folyt, kente, varrtuk; csengetett, dobott, hatott, hallottuk, megrttk; stb.; a -t, -tt igenvkpz : brelt (laks), felforrt (vz), kitallt (trtnet); mosott (ruha); kit ztt (cl), elvgzett (munka); stb.; a -t, -tt helyhatrozrag: Vsrhelyt; Gy rtt, Pcsett, Vcott; Kaposvrt v. Kaposvrott; stb.; a -t, -tt a nvutk vgn: irnt, kzt, szerint; alatt, fltt, kztt, mgtt stb.; kivve: t s hosszat;

17

a -b, -bb kzpfokjel: id sb, kevsb, helyesbt; id sebb, kevesebb, helyesebb, jobb, szebb, tvolabb; stb.; a -d, -dd szemlyrag a felszlt mdbeli trgyas ragozs, egyes szm 2. szemly rvidebb formban: rd, nzd; sz dd, edd, idd; stb.; a hosszabb formban azonban mindig csak egy -d a szemlyrag: rjad, sz jed stb. (v. 45.); a valamilyennek ltszik, valamilyennek tart jelents -l, -ll kpz : fehrlik, piroslik, sttlik; zldell, barnllik, nagyollom; keveslem v. kevesellem, kklett v. kkellett, kicsinyli v. kicsinyelli; stb. (v. 45., 66.). De: helyesel. Hasonlkppen viselkedik a -ty, -ty s a -tty, -tty kpz fle vgz ds: foganty, ksnty ; tolatty, csengetty ; stb. Magnhangzs s mssalhangzs kezdetet vltakoztat toldalkok 40. A fosztkpz a t vg igkhez -atlan, -etlen, a t vg nvszkhoz pedig -talan, -telen vltozatban jrul: csorbtatlan, osztatlan, f tetlen; vetetlen; ttalan, parttalan, lettelen; stb., de: szrevtlen, ill. hitetlen stb. Az -atlan, -etlen kpz van a befejezetlen, retlen, fedetlen, fegyelmezetlen, kpzetlen, srtetlen stb. fosztkpz s szrmazkokban is, ezrt (br jelentsk alapjn a befejezett, rett stb. alakokkal llnak ellenttben) ezekben sem kett zzk a kpz t-jt. 41. A m veltet kpz a t vg igkhez vagy -at, -et, vagy -tat, -tet formban jrul. Ha a szvgi t-t mssalhangz el zi meg (pl. bont), akkor -at, -et, ha a t-t magnhangz el zi meg (pl. arat), akkor -tat, -tet a kpz . Teht (j veget) bontat, (vasat) gy jtet, (szobt) festet, sejteti (vele), (erd t) irtat; de: (bzt) arattat, tanttatja (a lnyt); (kenyeret) sttet, (knyvet) kttet, (ablakot) nyittat; stb. Ugyanez a szablya a ma mr ritka -atik, -etik, -tatik, -tetik szenved igekpz rsnak is: oltatik, gy jtetik; kinyittatik, kihirdettetik; stb. s termszetesen: megadatik, kretik; foglaltatik, viseltetik; stb. Sajtos viselkeds toldalkok 42. A -val, -vel s a -v, -v hatrozrag magnhangzra vgz d t hz alapalakjban kapcsoldik, pldul: babval, k v; csehvel, plhv; stb. (A h vg szavak egy rszt mivel bennk a h-t nem ejtjk ki magnhangzs tv nek kell tekintennk.) Mssalhangzs vg t hz jrulva a -val, -vel s a -v, -v rag v eleme a szt vgs mssalhangzjval azonoss vlik; ezekben az alakokban a t s a toldalk hatrn hossz mssalhangzt runk, pldul: dobbal, sznnel, jsggal, emberr; Allahhal, dohhal; stb. (Ez utbbi szavak alapformjban kiejtjk a h-t, ezrt ezek kiejtsk szerint is mssalhangzs tv ek.) (V. 75., 8384.) 43. A felszlt md -j jele a sztvek nagyobb rszhez -j (a rendhagy ragozs jn ige rvid magnhangzs t vltozathoz pedig -jj) alakban kapcsoldik: lpjen, fjjon; sz jn, l jn; jjjn; stb.: Ms esetekben a t vgi mssalhangzval azonos hangknt jelentkezik: sson, vesszen, ntzzn, lopddzk stb. A t vg igkhez sajtos szablyok szerint jrul. (V. 7779.) Az eszik, iszik, lesz, tesz, vesz, visz igk magnhangzs tvhez -gy alakban jrul: egyem, igyl, legyen, tegyek, vegye, vigyed. A hisz ige felszlt alakjaiban ez a -gy megnylt: higgyem, higgyen, higgynk stb. (V. 5558., 68., 82.)

18

44. A trgyas ragozs kijelent md szemlyragjainak -j eleme az s, sz, z, dz vgz ds tvekhez jrulva ugyangy viselkedik, mint a -j mdjel, azaz a t vgi mssalhangzval azonos kezd hanggal jelentkezik: mossuk, visszk, nzzk, peddzk stb. (V. 43., 8081.) Toldalkolsbeli kett ssgek 45. Mind az igk, mind a nvszk toldalkos formi kztt vannak olyan kett s alakok, amelyek a kznyelvben egyarnt hasznlhatk. rsban is helyes teht mindkt forma. Ilyen toldalkolsbeli kett ssgek pldul a kvetkez k:

hallgatdzik hallgatzik, lopdzik lopzik, rugdaldzik rugdalzik; dobj dobjl, krj krjl, vgj vgjl, higgy higgyl, rj rjl, moss mossl, nzz nzzl, dolgozz dolgozzl; dobd dobjad, vgd vgjad, krd krjed, hidd higgyed, rd rjad, mosd mossad, nzd nzzed, vjd vjjad (v. 39.); llsz llasz, hullt hullott, rosszallnm rosszallanm, szgyellni szgyelleni; keveslem kevesellem, kicsinyli kicsinyelli (v. 66.); regedik regszik; igyekezik igyekszik; kldte kldtte, kezdtk kezdettk, mondta mondotta, toldtk toldottk (v.
39.);

rtem rettem, rted retted; ezzel evvel, azzal avval; ltniuk ltniok, vrniuk vrniok, t rnik t rnik, szeretnik szeretnik; rg rgen, most mostan, pp ppen, nincs nincsen, oly olyan, hogy hogyan, itt itten; stb. Az alakvltozatok nem mindig azonos rtk ek. A hallgatdzik s hallgatzik, az evvel s ezzel stb. kztt nemigen van klnbsg. Viszont az rj, moss, add, hidd stb. nyomatkosabb felszlts, mint az rjl, mossl, adjad, higgyed stb. Az llsz, keveslem, kldte, rte stb. htkznapi hasznlat, az llasz, kevesellem, kldtte, rette stb. kiss nneplyesebb, rgiesebb. A ltniok, szeretnik stb. elavul formk.

A szelemek elhomlyosulsa
46. Tbb szavunk sszetett, illet leg kpzett volta annyira elhomlyosult, hogy az alkotelemek eredeti hangalakjt nem vesszk figyelembe, hanem a szt a kiejtse szerint rjuk. gy jrunk el pldul a keszty vagy a llegzik esetben, br az els a kz, a msodik a llek szbl szrmazik. Nem tartjuk mr szmon az aggat, faggat, szaggat sszefggst sem az akaszt, akad, fakaszt, fakad, szakt, szakad igk tvvel. 47. Br a benn, fenn vagy fnn, kinn, lenn szavakkal fggenek ssze, egy n-nel rjuk ezeket a szavakat: bens , fensges; bent, fent vagy fnt, kint, lent. Ugyanezek a szavak azonban az sszettelekben ltalban a kt n-es formjukban szerepelnek: bennlaks, bennszltt, fenntart vagy fnntart, kinnlev sg stb. Ha az

19

sszettelnek a t vg alak az el tagja, termszetesen csak egy n-et runk: bentlak stb. (V. 49.) 48. A be, fel vagy fl, ki s le hatrozszk kzpfokt rszben vagy egszen a kiejtst kvetve rjuk: beljebb, feljebb vagy fljebb; kijjebb, lejjebb.

20

A SZELEMZ

RSMD

49. Helyesrsunk a szelemz rsmd elvnek rvnyestsvel biztostja azt, hogy a toldalkos szavakban mind a szt , mind a toldalk, az sszetett szavakban pedig minden tag vilgosan felismerhet legyen. Ezrt a toldalkos s az sszetett szavak legnagyobb rszben a szelemeket olyan alakjukban sorakoztatjuk egyms mell, ahogyan kln-kln ejtve hangzanak: bartsg (= bart+sg), bartaival (= bart+ai+val) stb.; bartfle (= bart+fl+e), llatbart (llat+bart) stb. Az egynl tbb szelemb l ll szalakokat ltalban a szelemz rs elve alapjn rjuk le. Termszetesen ezt gyakran szre sem lehet venni, hiszen pl. a hzban, kertnek, lval stb. szalak a kiejts alapjn is gy rdnk. A szelemz rsmd elvnek rvnyestse akkor vlik klnsen fontoss, ha a sz egszt mskpp mondjuk ki, mint a szelemeket kln-kln: kertje (= kert+je; e.: kertye), nztk (= nz+t+k; e.: nsztk), nyolcban (= nyolc+ban; e.: nyoldzban), kzsg (= kz+sg; e.: kssg), szllnak (= szll+nak; e.: szlnak); stb. A szelemz rs f szablya nem rvnyesl minden toldalkos sz lersakor. A toldalkos szavak egy rszben ugyanis a szelemeket nem eredeti alakjukban, hanem a hangtani krnyezetnek s a szelemek trtneti alakulsnak megfelel en mdosult vltozatukban tntetjk fel: hzzal (= hz+zal), fusson (= fus+s+on) stb. A hzzal, fusson esetben pl. a hz t hz a -val rag mdosult -zal formban jrul, illet leg a fut ignek fus- a felszlt mdban hasznlatos tve, s ehhez a -j mdjelet s vltozatban tesszk hozz. A szalakok szelemz rsnak trgyalsakor meg kell teht klnbztetnnk egyrszt azt az rsmdot, amely a szelemek mai lland alakjt tkrzteti, msrszt pedig azt, amely a szelemek mdosult alakvltozatait tnteti fl.

A szelemek mai alakjt tkrztet rsmd


50. A ragos, a jeles s a kpz s szavak, az sszettelek, valamint az egymst kvet szavak szelemeinek rintkez hangjai klcsnsen hatnak egymsra, s a szavak kimondsakor e hangok sokszor megvltoznak. Helyesrsunk azonban nincs tekintettel az alkalmi hangvltozsokra, hanem a szelemeket eredeti alakjukban ratja le. A mssalhangzk min sgi vltozsainak jelletlensge A mssalhangz-hasonuls 51. Vannak olyan mssalhangzprok, amelyeknek tagjait ugyanazon a helyen s mdon kpezzk, csakhogy az egyiket a hangszalagok rezgse nlkl, teht zngtlenl, a msikat a hangszalagok rezgsvel, teht zngsen. Ilyen prok: pb, td, kg, fv, szz, szs, tygy, cdz, csdzs. Ha a felsorolt hangok kzl egy zngtlen s egy zngs mssalhangz kerl egyms mell, a kiejtsben az els hang zngssg szempontjbl legtbbnyire hasonul az utna kvetkez hz. A h-nak
21

nincs zngs prja, gy zngtlent ugyan, de maga nem zngslhet. A v br van zngtlen prja a kznyelvben zngtlenl, de nem zngst. Az rsban a zngssg szerinti hasonulst ltalban nem jelljk: alkot tagok: ejts: ablak+ban t z+hz ad+hat lk+ds np+dal vz+szint eszik + bel le hideg + tl ablagban t szhz athat lgds nbdal vszszint eszig bel le hidek tl rs:

ablakban t zhz adhat lkds npdal vzszint eszik bel le hideg tl stb.

52. A beszdben az n hangot p, b s m el tt m-nek (vagy az m-hez kzel ll hangnak); gy, ty s ny el tt ny-nek (vagy az ny-hez kzel ll hangnak) ejtjk. Ezt a hasonulssal bekvetkezett vltozst egyik esetben sem jelljk az rsban: alkot tagok: szn+por azon+ban tan+menet van + mg n+gyjt negyven + tyk szn+nyomat ejts: szmpor azomban tammenet vam mg nygyjt negyveny tyk sznynyomat rs:

sznpor azonban tanmenet van mg ngyjt negyven tyk sznnyomat


stb.

53. Kt mssalhangz tallkozsnak gyakran az a kvetkezmnye, hogy a kt hang a kiejtsben teljesen azonoss vlik: t+cs, d+cs s gy+cs = ccs; t+gy s d+gy = ggy: t+c, d+c s gy+c = cc; sz+s s z+s = ss; sz+zs s z+zs = zzs; s+sz s zs+sz = ssz; s+z s zs+z = zz. A teljes hasonuls rvn el ll kiejtsbeli mdosulsokat ltalban nem tntetjk fl az rsban, hanem az eredeti szelemeket jelljk: alkot tagok: t+csap jegy+csals t+cipel nd+cukor kz+sg egsz+sg szraz + ejts: ccsap jeccsals (v. jetycsals) ccipel nccukor (v. ntcukor) kssg egssg szrazs zsmle rs:

tcsap jegycsals tcipel ndcukor kzsg egszsg szraz zsmle

22

zsmle (v. szraz zsmle) kisszer (v. kis-szer )

kis+szer

kisszer stb.

(De v. 8081., 8385.) 54. Ha az anya, atya s btya nvszk csonka tvhez, valamint a nagy nvszhoz j-vel kezd d birtokos szemlyrag (-jel), vagyis -ja, -juk, -jai, -jaik jrul, a kiejtsben a j teljes hasonulsa kvetkezik be. Az rs ezt a szbelseji teljes hasonulst nem jelli, hanem megtartja a szavak eredeti ny, ty s gy hangjnak, illet leg a toldalk eredeti j hangjnak jelt: alkot tagok: any+ja any+juk aty+ja aty+juk bty+jai bty+juk nagy+ja nagy+jaik ejts: annya annyuk attya attyuk bttyai bttyuk naggya naggyaik rs:

anyja anyjuk atyja atyjuk btyjai btyjuk nagyja nagyjaik


stb.

55. Ha a gy s az ny vg igkhez j-vel kezd d trgyas igerag (-ja, -juk, -jtok, jk) vagy a felszlt md -j jele jrul, a kiejtsben a j teljes hasonulsa kvetkezik be. Az rs ezt a szbelseji teljes hasonulst nem jelli, hanem megtartja az igk eredeti gy s ny hangjnak, illet leg a toldalkok eredeti j hangjnak jelt: alkot tagok: hagy+jtok hagy+juk hny+ja huny+jtok fagy+j+on ejts: haggyto k haggyuk hnnya hunnyto k faggyon rs:

hagyjtok hagyjuk hnyja hunyjtok fagyjon


stb.

56. Ha az l s az ll vg igkhez j-vel kezd d trgyas szemlyrag (-ja, -juk, -jk, jtok, -jk) vagy pedig a felszlt md -j jele jrul, a kiejtsben ltalban teljes hasonuls kvetkezik be. Ezt a szbelseji teljes hasonulst az rs nem jelli, s gy az igk eredeti l, illet leg ll hangjnak, valamint a toldalk j-jnek jelt vltoztats nlkl rjuk egyms mell:

23

alkot tagok: tl+jk kapl+jk tanul+ja ll+j beszl+j+ete k

ejts: tjjk kapjjk tanujja jj beszjjete k

rs:

tljk kapljk tanulja llj beszljetek


stb.

A mssalhangz-sszeolvads 57. Ha a t, a vagyis -ja, -je, sszeolvadnak. a nvsz vgs alkot tagok: kert+je krt+jei part+jai bot+ja hd+jai kard+juk vad+jai kn+juk turbn+ja

d s az n vg nvszkhoz j-vel kezd d birtokos szemlyrag (-jel), -juk, -jk, -jai, -jei, -jaik, -jeik jrul, a kiejtsben a mssalhangzk
Helyesrsunk ezt a szbelseji sszeolvadst nem jelli, hanem mind mssalhangzjt, mind pedig a toldalk j-jt vltozatlanul hagyja: rs:

ejts: kertye krtyei partyai bottya hggyai kargyuk vaggyai knnyuk turbnny a

kertje krtjei partjai botja hdjai kardjuk vadjai knjuk turbnja


stb.

58. Ha a t, a d s az n vg igkhez j-vel kezd d trgyas szemlyrag (-ja, -juk, jk, -jtok, -jk), illet leg a t vg igk kivtelvel a felszlt md -j jele jrul, a kiejtsben a mssalhangzk sszeolvadnak. rsunk ezt a szbelseji sszeolvadst nem jelli, s gy mind az ige vgs mssalhangzjt, mind pedig a toldalk j-jt vltozatlanul hagyva rjuk: alkot tagok: tant+ja flt+jk lt+jk mrt+jtok szeret+jk ad+j+a hord+j+a marad+j+ana k fon+j+tok ken+j+k ejts: tanttya fltyk lttyk mrtytok szerettyk aggya horgya maraggyanak fonnytok kennyk rs:

tantja fltjk ltjk mrtjtok szeretjk adja hordja maradjanak fonjtok kenjk stb.

24

59. A t+sz, d+sz, gy+sz hangkapcsolat a kiejtsben gyakran rvid vagy hossz c hangg, a t+s, d+s, gy+s hangkapcsolat pedig rvid vagy hossz cs hangg olvad ssze. Az rs ezt a szbelseji mssalhangz-sszeolvadst nem jelli, hanem az eredeti tsz, dsz, gysz, ts, ds, gys bet kapcsolatot hasznlja: alkot tagok: met+sz ad+sz egy+szer bart+sg klt+sg bolond+sg vad+sg nagy+sg ejts: mecc acc eccer (v. etyszer) barccsg klcsg boloncsg vaccsg naccsg (v. natysg) rs:

metsz adsz egyszer bartsg kltsg bolondsg vadsg nagysg


stb.

A mssalhangzk mennyisgi vltozsainak jelletlensge A mssalhangz-rvidls 60. Ha a toldalkos sz belsejben, az sszetteli tagok hatrn vagy az egymst kvet szavak rintkezsi helyn egy hossz s egy msfajta rvid mssalhangz vagy egy rvid s egy msfajta hossz mssalhangz kerl egyms mell, akkor a hossz mssalhangz az ejtsben gyakran megrvidl. Helyesrsunk ezt a mssalhangz-rvidlst nem veszi figyelembe, hanem hogy a szkp llandsgt megtartsa feltnteti a hossz mssalhangzkat: alkot tagok: jobb+ra varr+t vidd+be ott+hon vissz+hang kld+d arc+cal part+talan ing+gomb hozznk+kpe st ejts: jobra vart vid be othon viszhang kld arcal partalan ingomb hozzn kpest rs:

jobbra varrt vidd be otthon visszhang kldd arccal parttalan inggomb hozznk kpest
stb.

A mssalhangz-kiess 61. Hrmas mssalhangzcsoportok kzps tagja a kiejtsben nemegyszer ms hangvltozs ksretben kieshet. Az ilyen alkalmi hangkivets rsunkban ltalban nem tkrz dik: alkot ejts: rs:
25

tagok: azt+hiszem most+sincs mind+nek

csukd+be mind+nyja n mondd+meg mom meg

asz hiszem (v. aszt hiszem) mos sincs minnek (v. mindnek) csug be minnyjan

azt hiszem most sincs mindnek csukd be mindnyjan mondd meg


stb.

(v. mond meg) Azonos hossz s rvid mssalhangz tallkozsa 62. Ha egy sszetett sz el tagja hossz mssalhangzra vgz dik (pl. sakk), uttagja pedig ugyanolyan mssalhangzval kezd dik (pl. kr), a szelemz elvet kvetve megtartjuk az alkot tagok eredeti rsmdjt. Az sszettelt ilyenkor kt jellel tagoljuk: sakk-kr, balett-tncos, vll-lvs, ssz-szvetsgi stb. (V. 94.) Hasonlkppen: dzsessz-szer , expressz-szer , puff-fle stb., mert a -szer , ill. a fle kpz szer uttagot ssz-re, ill. ff-re vgz d szavakhoz kapcsoltuk. (V. 94.) Ha viszont a hossz mssalhangzra vgz d szhoz (pl. tbb) ugyanolyan mssalhangzval kezd d toldalk kapcsoldik (pl. -be), a szelemzs szerint hrom azonos bet t kellene rni egyms utn. Az egyszer sts elve alapjn azonban (a kiejtsnek is megfelel en) csak kt azonos bet t runk egyms mell: tbbe (kerl), (a) szebb l (krek), orra (bukott), (megkrdeztk a) vdlottl, (nem jl) hallak, fedd meg stb. (De v. 94.) A d vg igk 63. A d vg igk felszlt mdjban a trgyas ragozs egyes szm 2. szemly rvidebb alakot magnhangz utn hossz d-vel, mssalhangz utn rvid d-vel ejtjk. Az rs azonban mindig feltnteti mind a t vgi d-t, mind a -d szemlyragot, gy teht kt d-t runk nemcsak az add, fedd be, szedd, szidd, tudd, vdd stb. alakokban, hanem az ldd, hordd, kezdd, kldd, mondd, oldd stb. formkban is. (V. 49., 60.) A kezdd-fle rsmd is az ltalnos szablyt kveti: r+d = rd; hagyd, nyomd, mosd, jtszd, nzd, edzd, tpd, hvd, fjd stb.; teht: kezd+d = kezdd; stb. Az l s ll vg igk 64. Az l-re vgz d igk toldalkos alakjaiban ltalban megtartjuk az egy l-es rst, br egyes alakok kiejtsekor hossz l is hallhat: szl, szls; mlik, ml; legel, legel , legelik; stb. A szably all csak nhny szrmazkige kivtel: d l, de: dlled, dlleszt; fl, de: fullad, fullaszt; gyl, de: gyullad, gyullaszt.

26

65. Az ll-re vgz d igk legnagyobb rsznek toldalkos alakjaiban megtartjuk a kt l-es rst, noha a r kvetkez mssalhangz hatsra a hossz l mindig megrvidl: ll, lloms, llt; mllik, mllottak, mll, mlljanak; szll, szlloda, szllna; rosszall, rosszalls, rosszallhatjuk; zldell v. zldellik, zldell , zldellt v. zldellett; szgyell, szgyellem, szgyellheti, szgyellni; stb. (V. 60.) Nhny ll-es ige egy-kt szrmazkban azonban a kiejtsnek megfelel en rvid l-et runk: torkollik, de: torkolat; sarkallik, de: sarkalatos; stb. Egyes szavaknak mind ll-es, mind pedig l-es szrmazka l, de a kpz eltrse jelentsklnbsget hordoz: torkollik (= belemlik) s letorkol (= szavba vgva elnmt); sarkall (= sztnz) s sarkal (= sarokkal lt el, pl. cip t); nagyoll (a szksgesnl nagyobbnak tart) s nagyol (= valamit csak nagyjbl csinl meg); stb. 66. Nhny ll vg ignek kt alakja van, egy magnhangz utni ll-es, hosszabb meg egy mssalhangz utni l-es, rvidebb vltozat: kevesell, kevesellte v. kevesellette, de: kevesellem s keveslem, keveselli s kevesli; kicsinyell, kicsinyelln v. kicsinyellen, de: kicsinyelli s kicsinyli, kicsinyell s kicsinyl , kicsinyells s kicsinyls; kkellik s kklik, kkell s kkl ; stb. (V. 39., 45.) A hossz magnhangzra vgz d igk 67. A hossz magnhangzra vgz d igknek -sz s -tok, -tk szemlyragos alakjait, valamint j hangzs toldalk kijelent s felszlt alakjait ingadoz kiejtsk ellenre a t, az sz s a j bet megkett zse nlkl rjuk: r, rsz, rtok, rja, rjuk; n , n sz, n tk, n j; r, rsz, rtok, rjon; stb. Mlt idej alakjaikban, valamint befejezett mellknvi igenvi szrmazkaikban a magnhangz utn kt t-t runk: rtt, rttak, n tt, n ttek; (fba) rtt (bet k), (nagyra) n tt (fa); stb. (V. 39.) A felszlt mdban a trgyas ragozs egyes szm 2. szemlynek rvidebb alakja a kiejtst kveti: rdd, sz dd, l dd, ny dd. (V. 39.) A hossz magnhangz a v-vel b vlt tvekben tbbnyire megrvidl: fvetlen, lv , nvendk, rovok stb. De: rvok, rvs stb. Egyb esetek 68. A rendhagy ragozs jn ige toldalkos alakjaiban (a j dgl s a j ve alak kivtelvel) a t magnhangzjt rvid -vel rjuk: jn, jvk, jhet, jvedelem stb. A j- t hz jrul egy mssalhangzs toldalkokat ltalban kett ztt alakban rjuk: jssz, jttl, jjj, jjjn, jjjenek stb. (V. 43.) Hossz az n is ezekben: jnni, jnne stb. De: jszte. 69. A lesz igealakot magnhangzval kezd d sz el tt s mondat vgn hossz szszel ejtjk, de ms helyzetekben az ige tbbi alakjaihoz hasonlan rviddel. Ezrt a szkp llandsga rdekben az egyszer bb mdon, azaz mindig egy sz-szel rjuk: lesz; gy, mint a tbbiben: leszek, leszel, lesznk, lesztek, lesznek. 70. Az egy szmnv mssalhangzjt a sz alapalakjban, valamint magnhangzk kztt a toldalkos szalakok s a szrmazkok egy rszben hosszan ejtjk: egyet, egyrt, egyes, egyezik, egytt stb., ms rszben viszont rviden: egyed, egyedl, egyn, egyetem stb. Ha mssalhangz kvetkezik a gy utn, akkor is rvid a gy: egyben; egynek, egyre stb. rsunk a szkp llandsgra, valamint egyszer sgre

27

trekedve a sz minden alakjt egy gy-vel jelli: egy, egy (= egy+), egyek, egyel (ige), egyik, egyetlen, egyv, egytt; egyb, egyed, egyenl ; egybe, egyre, egysg; stb. De termszetesen: eggyel s eggy; ezekben a szalakokban a kett zs mutatja a rag v-jnek hasonulst. (V. 83.) 71. A kis sz fokozott alakjait s ezek szrmazkait hossz s-sel ejtjk, de egy s-sel rjuk: kisebb, legkisebbnek, kisebbedik, kisebbt, kisebbsg stb. 72. Az -s vg mellknevek trgyragos s -n hatrozragos alakjt, tovbb tbbes szmt s kzpfokt sokan hossz s-sel ejtik, de csak egy s-sel rjuk ket: er set, magasat; er sen, magasan; er sek, magasak; er sebb, magasabb; stb. 73. A szemlyes nvmsok hatrozragos s nvuts forminak megfelel alakokban, azaz a szemlyragos hatrozszkban a gyakran hallhat hossz ejts ellenre is egy l-et vagy egy n-et runk: bel lem, nlad, rla, t lnk; el led, utnunk; stb. De: benne, bennnket. 74. Az j mellknv mssalhangzjt a sz alapalakjban s magnhangz el tt sok nyelvjrsunkban hosszan ejtik; rsunkban ennek ellenre csak egy j-t tntetnk fel: j, jat, jabb, jra stb. (A testrsz nevnek rsa viszont: ujj, ujjak, ujjat, ujjra stb.) 75. A ch, cseh, dh, juh, mh, plh, rh stb. nvszban a h-t csak akkor ejtjk, ha a toldalk magnhangzval kezd dik, vagy magnhangzval jrul a t hz. A kiejtsben teht nma a h ezekben: cseh, Csehszlovkia, csehnek, csehvel, cseht l; mh, mhkas, mhnek, mhvel; juh, juhval, juhtr, juhakol; stb. Hangzik a h ezekben: csehek, csehet, csehl; mhek, mhes; juhok, juhsz; stb. Az rsban azonban, mint a pldk is mutatjk, a szavak minden alakjban jelen van a h. A bolyh, doh, h, enyh, fellah, keh, moh, padisah, potroh, sah, Allah, Zilah stb. sznak minden alakjban ejteni szoktuk a h-t, s mindig rjuk is. A ch vg szavak (pl. almanach, pech stb.) vgn is mindig ejtjk a h-t. [V. 42., 83. e)] A h vg szavak egy rsznek kiejtse ingadozik. gy pldul az ah, h, eh, hah, heh indulatsz ejtsben vltakozik a h-s alak a h-tlannal. A MH bet sz inkbb h-s ejts , mint h-tlan. Akrhogyan ejtsk is azonban a h vg nvszkat, a h bet t rsban mindig feltntetjk.

A szelemek mdosult alakjait feltntet rsmd


76. A szalakok egy rsznek lersakor azrt nem rvnyeslhet a szelemz rsmdnak az a trekvse, hogy hven tntessk fel a szelemek mai alapalakjt, mert a szelemeken a rgisgben er s hangvltozsok mentek vgbe. Ha helyesrsunk ezekben a szalakokban is a szelemek alapalakjnak a feltntetsre trekednk, akkor a sz kiejtett alakja s rskpe kztt szakadk tmadna. Ezekben az esetekben helyesrsunk teht eltekint a szelemeknek eredeti hangalakjuk szerinti rstl, s hogy a szavak rott alakja ne szakadjon el teljesen a kiejtett formtl, a szelemek mdosult vltozatait tnteti fel. A mssalhangzk min sgi vltozsainak jelltsge az igealakokban

28

A t vg igk 77. Azoknak a t vg igknek a felszlt alakjaiban, amelyekben a t vgi t-t mssalhangz (de nem s, sz) vagy hossz magnhangz el zi meg (v. 78.), megtartjuk az iget vgs t-jt, de a mdjel mai leggyakoribb j alakja helyett annak s vltozatt rjuk le: ejtse, fltstek, mrts; f ts, sztsa, tants; stb. Ennek a ts-nek a kiejtsben rvid vagy hossz cs hang felel meg. A felszlt md trgyas ragozs, egyes szm 2. szemlynek rvidebb alakjban ts-et runk a -d szemlyrag el tt: ejtsd, mrtsd, tantsd stb. 78. A rvid magnhangz + t kapcsolatra vgz d igk, valamint a lt s a bocst ige (tovbb a lt-fut sszettelbeli lt el tag) felszlt alakjaiban sem az iget vghangjt, sem a felszlt md jelt nem tntetjk fel eredeti alakjban, hanem mind a t vgi t-nek, mind pedig a -j mdjelnek s-s mdosult vltozatt rjuk le:

alkoss, hallgassk, ksstek, lssuk, nevesse, nyisstok; lssuk, bocsssa; lssonfusson; stb.
Ezeknek az igknek felszlt md trgyas ragozs, egyes szm 2. szemly rvidebb alakjban a t vgi t helyn s van, s a -d szemlyrag ehhez kapcsoldik; ezrt ezeket az igealakokat csak egy s-sel rjuk: bocssd, hallgasd, ksd, nyisd stb. 79. Az st s az szt vg igk felszlt alakjait a t nlkli csonka t b l (fes-, frsz-, illesz- stb.) kpezzk, ppen gy, mint az s s az sz vg igk felszlt alakjait. (V. 81.) Ezekben az igealakokban teht kett ztt s-et, illet leg kett ztt sz-et (ssz-et) runk, mert a j mdjelnek a mdosult (a csonka t s, illet leg sz mssalhangzjhoz hasonult) s, sz vltozatt tntetjk fel: fess, frssztek, illesszk, rekessze, vlassza stb. A felszlt md trgyas ragozs, egyes szm 2. szemlynek rvidebb alakjaiban a szemlyrag eredeti d formjban a mdjel nlkli csonka t hz kapcsoldik, ezrt ezeket az alakokat egy s-sel, illet leg egy sz-szel rjuk: fesd, illeszd, frszd, rekeszd, vlaszd stb. Az s, sz, z s dz vg igk 80. Az s, sz, z s dz vg igk kijelent md, trgyas ragozs alakjaiban megtartjuk az iget eredeti formjt, de a j-vel kezd d szemlyragok (-ja, -juk, -jk, -jtok, -jk) j elemnek mdosult (az iget vgs mssalhangzjhoz teljesen hasonult) s, sz, z s dz vltozatt tntetjk fel. Ezeket az igealakokat teht kett ztt s-sel, kett ztt sz-szel (ssz-szel), kett ztt z-vel s kett ztt dz-vel (ddz-vel) rjuk: keressk, mossa, elolvassk; vadssztok; hozzk, vgezzk; eddzk; stb. Termszetesen a jtszik s a metsz tpus igk is ezt a szablyt kvetik: jtssza, jtsszuk, jtssztok, jtsszk, metsszk stb. (A tbbi, j-t nem tartalmaz alakban csak egy sz-et runk: jtszom, jtszod, metszi stb.) 81. Az s, sz, z s dz vg igk felszlt alakjaiban megtartjuk az iget eredeti formjt, de a -j mdjelnek mdosult (az iget vgs mssalhangzjhoz teljesen hasonult) s, sz, z s dz vltozatt tntetjk fel. Ezeket az igealakokat teht (az eredeti s+j, sz+j, z+j, dz+j helyett) ltalban kett ztt s-sel, kett ztt sz-szel (sszszel), kett ztt z-vel s kett ztt dz-vel (ddz-vel) rjuk: kssen, mossam; vesszenek, vadsszatok; vgezznk, hozzad; eddztek, lopddz(l); stb. Termszetesen a

29

hallatszik, jtszik, ltszik, tetszik s metsz ige is ezt a szablyt kveti: hallatsszatok, jtsszl, ltsszam, tetsszl, metssze stb.
A felszlt md trgyas ragozs, egyes szm 2. szemlynek rvidebb alakjaiban azonban a mdjel nlkli t hz kapcsoldik a -d szemlyrag: nyeld, olvasd; mszd, szd; vgezd, hzd; edzd; stb. Hasonlkppen: jtszd, metszd (vagy mesd). A tessem, tessl, tessk, lssk stb. alakvltozatok hasznlata is helyes. (V. 32.) A hallatszik, jtszik, ltszik, tetszik, metsz ige tbb kijelent s felszlt md formjnak azonos a kiejtse; pl. jtszunk s jtsszunk (e.: jccunk). E formk rsban val pontos megklnbztetse azonban fontos kvetelmny: Ltom,

hogy csak jtszanak velnk. Krtem ket, hogy jtsszanak velnk. Kiltszanak. Betakarom, nehogy kiltsszanak. J rzs lesz, ha tetsznk neki. Azt akarjuk, hogy tetssznk neki. Stb.
82. A lesz, tesz, vesz, visz, eszik, iszik ige felszlt alakjaiban a mdjel gy alakban jrul az igk magnhangzs tvhez: legyek (= le+gy+ek), tegyen, vegyk, vigytek, egyl, igyanak stb. A hisz ige felszlt alakjaiban hossz gy-t ejtnk, s kett ztt gy-t runk: higgy, higgye, higgyk, higgytek stb. (V. 43.) A tesz, vesz, visz, eszik, iszik, hisz ige trgyas ragozs egyes szm 2. szemlynek rvidebb felszlt formiban a -d szemlyrag a mdjel nlkli magnhangzs t hz kett ztt alakban jrul: tedd (= te+dd), vedd, vidd, edd, idd, hidd. (V. 39.) A mssalhangzk min sgi vltozsainak jelltsge a nvszalakokban A -val, -vel s a -v, -v alakmdosulsai 83. Megvltozott, a nvsz tvnek vgs mssalhangzjval azonos (teljesen hasonult) formban jrul a -val, -vel s a -v, -v hatrozrag v-je (bizonyos h vg ek kivtelvel) minden mssalhangzra vgz d nvszhoz. Ezt a kiejtsbeli mdosulst rsunk tudomsul veszi, s bet kett zssel jelli. A tbbjegy bet ket termszetesen a rjuk vonatkoz szablyok szerint kett zzk meg. [V. 7. b)] a) Egy rvid mssalhangzs szvg + -val, -vel, -v, -v: bottal, cukorral, kkkel; arannyal, rozzsal, nggyel; tudss, sznn, vzz; kirlly, zveggy; stb. b) Egy hossz mssalhangzs szvg + -val, -vel, -v, -v: jobbal, tollal, tettel; jobb, toll, tett; gallyal, knnyel, meggyel; rossz, knny; stb. (V. 94.) c) Kt mssalhangzs szvg + -val, -vel, -v, -v: hanggal, komppal, minddel;

kulccsal, szrnnyal, gynggyel; bolondd, szilnkk, fstt; ronggy, szrnny, blccs; stb. (V. 60.) d) Ha a -val, -vel s a -v, -v rag v szvgz dssel tallkozik, a kt v-t mindig jelljk az rsban: hvvel, szvvel; kedvvel, tervvel; savv, nvv; knyvv, nedvv;
stb. A bet kett zs elmulasztsa nemegyszer eltorztja a szalak rtelmt. Nem azonos pldul a szvvel s a szvel (= szeret, t r); a tervvel s a tervel (= tervez); a blccs (vlik) s a blcs (= a blcs tulajdona); a briddzsel (= a bridzs krtyajtkkal) s a bridzsel (= bridzsezik); stb. e) Azokban a nvszkban, amelyeknek vgs h-jt nem ejtjk ki (v. 75.), a -val, vel s a -v, -v rag v-jnek hasonulsa nem kvetkezhet be: mhvel; plhv, juhv; stb. A doh, potroh, sah, Allah stb. sznak azonban minden alakjban ejtjk a h-t,

30

ezrt itt az ennek megfelel ragalakokat talljuk: dohhal, potrohhal, sahh, Allahhal stb. (V. 75.) A -val, -vel s a -v, -v ragnak a szemlynevekhez kapcsolsval a 163., az idegen szavakhoz s tulajdonnevekhez illesztsvel pedig a 211., 216217., 222. pont foglalkozik. Az az, ez nvms 84. Az az, ez mutat nvms z-je teljesen hasonul a mssalhangzval kezd d hatrozrag els hangjhoz. Ezt a mdosulst bet kett zssel jelljk: abba, ebbe, ahhoz, ehhez, akkpp, ekkpp, arra, erre, akkor, ekkor stb. Hasonlkppen: amannak, mindett l, ugyanahhoz stb. Az avval s azzal, az evvel s ezzel alakvltozatok egyarnt helyesek. m csak:

azz, ezz.
A mutat nvms a, e alakjbl s valamelyik nvut kapcsolatbl keletkezett sszetteleket az el - s uttag hatrn egy mssalhangzval rjuk: afel, afltt, amiatt, emellett, eszerint, evgett stb. [V. 130. c)] 85. Mindig hossz mssalhangzt jellnk azokban a szavakban, amelyek az az, ez nvmsnak s a -beli kpz nek, valamint a -fajta, -fle, -kora kpz szer uttagoknak a kapcsolatbl alakultak: abbeli, affajta, affle, akkora; ebbeli, effajta,

effle, ekkora.

31

A HAGYOMNYOS RSMD
86. Helyesrsunk bizonyos meghatrozott esetekben a hagyomnyt kveti a mai hangjellsi rendszer, a mai kiejts, illet leg a szelemzs rovsra. A hagyomny rvnyeslse ennl termszetesen jval szlesebb kr helyesrsunkban. A hagyomny alaktotta ki s rzi bet ink alakjt, kln- s egybersi szoksainkat, s t a kiejts s a szelemzs elvnek rvnyeslst is. Hagyomnyos rsmdrl, azaz a hagyomny elvnek rvnyeslsr l a sznak sz kebb rtelmben mgis csak akkor beszlnk, ha a mig meg rztt rsmd sem a kiejts, sem a szelemzs elvvel nem magyarzhat. 87. A csaldnevekben ltalban ugyanazokkal a bet kkel jelljk a hangokat, mint ms szavainkban (pl. Csnyi, Dzsa, Hunyadi, Kis, Meggyesi, Trk stb.), de vannak olyan csaldneveink is, amelyekben megtartjuk a ma mr egybknt nem hasznlatos, rgies bet ket (v. 12.,157.):

Batthyny [e.:
battynyi] Chzr [e.: csszr] Czetz [e: cec]

Hajnczy [e.: hajnci] Kossuth [e.: kosut] Szchenyi [e.:

szcsnyi] Dessewffy [e.: dezs fi] Tartsay [e.: tarcsai] Egressy [e.: egresi] Thkly [e.: tkli] Georch [e.: grcs] Zichy [e.: zicsi] stb. 88. A dz-t s a dzs-t ltalban akkor sem kett zzk meg, ha hossz hangot jellnek: bodza, madzag, edz, edz , pedz, pedzi; ma-haradzsa, bridzs; stb. A toldalkok hasonulsbl ered hosszsgot azonban ezekben a szavakban is fltntetjk: eddzk, peddze; briddzsel (= a bridzs krtyajtkkal); stb. (V. 8081., 83.) 89. Kznyelvnk hangrendszerben mr nincs meg a rgi ly hang, rsunk azonban megtartotta az ly [e.: ellipszilon] bet t, ezrt szmos szban hagyomnyosan ly a j hang jele. Az ly rsra pontos szablyaink nincsenek, mert azok a szavak, amelyek ly-nal randk, nagyon sokfle eredet ek, klnbz jelleg ek. Ktsg esetn sztrban kell megnzni, mely szavakban runk ly-t, melyekben j-t. Bizonyos fogdzink mgis vannak; ezeket tartalmazzk a kvetkez alpontok. a) Sz kezdetn csak a lyuk szban s toldalkos alakjaiban runk ly-t: lyuk, lyukban, lyukbl, lyukak, lyuggat, lyukad, lyukaszt, lyukas stb. b) Ha a j hang a sz vgn fordul el , a jellsmd tekintetben klnbsg mutatkozik az egy sztag s a tbb sztag szavak kztt. Az egy sztag szavak kzl a kvetkez k randk ly-nal: boly, foly(ik), hely (f nv),

mly, moly, sly, sly; gally. A nvmsokban ly-nal jelljk a j hangot: ily, ilyen, mely, amely, mily, milyen, oly, olyan, amelyik stb.

32

A kt (vagy ennl tbb) sztag szavak legnagyobb rszben ly-nal jelljk a sz vgn ejtett j-t: bagoly, csekly, fogoly, harkly, kevly, kristly, mosoly, pehely, tavaly, zsindely; akadly, osztly, ragly, tartly; Gergely, Mihly, Ipoly; stb. De: lakj, papagj stb. A sz vgn j-vel rand szavak kztt tbbsgben vannak az aj, ej vg ek: duhaj, karaj (s karj), haj, olaj, robaj, shaj, talaj, tolvaj, zsivaj, drej, zrej stb. De: karvaly, tavaly stb. c) Jellegzetes szcsoportot alkotnak a lya, lye vgz ds szavak: boglya, csigolya, gereblye, hlye, ibolya, korcsolya, nyavalya, pocsolya, plya, skatulya, zsllye stb. De: bja (vzi jelz eszkz), cserje, hja (madr), perje (f ) stb. 90. Br tbb nyelvjrsunkban s a kznyelvben is l az n. zrt hang, ezt helyesrsunk nem jelli kln bet vel, hanem hagyomnyosan szintn az e-vel: ejts: gyl gyetm embr lhet szerelm gyerkke t rs:

egyl egyetem ember lehet szerelem gyerekeket


stb.

91. Nhny szban a hagyomny meg rizte a ma mr nem rzett eredetet, illet leg a rgebbi rsformt: esd, hgcs, hagyjn, kapzsi, jtszik, metsz, tetszik, mindjrt, mindnyjan, sdi, rgtn, pnksd stb.

33

AZ EGYSZER ST

RSMD

92. Helyesrsunk nhny esetben sszer egyszer stst alkalmaz; gy a tbbjegy bet k kett zsekor s hrom azonos mssalhangzt jell bet tallkozsakor. 93. A tbbjegy bet k (pl. cs, sz, ty, dzs stb.) kett ztt alakjt a t szkban s a toldalkos alakokban csonktottan rjuk, vagyis a bet nek csak az els jegyt ismteljk meg [v. 7. b)]: loccsan, hossz, meggy, ftty stb.; illet leg: jeggyel, msszel, rosszal, briddzsel, eddzk, eljtsszuk stb. (e helyett: jegygyel stb.). ltalban ez a szably rvnyes a tulajdonnevekre is: Hossz, Meggyes; Arannyal, Kodllyal stb. Nem egyszer stjk azonban az sszetett szavak tagjainak hatrn tallkoz azonos ktjegy bet ket: kulcscsom, jegygy r , nagygy ls, fnynyalb, dszszzad stb. 94. A toldalkols kvetkeztben egyms mell kerl hrom azonos, mssalhangzt jell bet t kett zttre egyszer stjk: orra (= orr+ra); fedd meg (= fedd+d meg), tollal (= toll+lal), vdlottl (= vdlott+tl), fttyel (= ftty+tyel),

knny (= knny+ny), nagyobban (= nagyobb+ban), hallak (= hall+lak); Bernadett l (Bernadett+t l), Mariannal (Mariann+nal); stb. [V. 62., 163. c)]
A szably nem rvnyesthet a magyar csaldnevekre, az idegen tulajdonnevekre s a szsszettelekre. Ezekben a hossz mssalhangzs bet hz a vele azonos jabbat kt jellel kapcsoljuk: Szll-lel, Tarr-rl, Hermann-nl, Wittmann-n stb. [v. 163. c)]; illet leg: sakk-kr, balett-tncos, hossz-szmts, ssz-szvetsgi stb. [V. 62., 163. c)] A -szer uttag sz-t ltalban csonktva (azaz toldalk mdjra; v. hsszor) kapcsoljuk az sz vg szavakhoz: sszer , msszer stb. Nem egyszer stnk viszont akkor, ha a -szer -t kett ztt sz-re (ssz-re) vgz d szavakhoz kapcsoljuk: dzsessz-szer , expressz-szer stb. Hasonlkppen: puff-fle (l ke) stb. (V. 62.)

34

A KLNRS S AZ EGYBERS
95. Az sszefgg szvegben egyms utn kvetkez szavakat ltalban egymstl kln rjuk le, hogy az rott szveg vilgosan ttekinthet legyen. Ezt az alapszablyt azonban nem alkalmazhatjuk olyankor, ha kt vagy tbb sz sszekapcsoldsval keletkezett (azaz sszetett) szavakat runk le. Ezeknek szoros egysgt ugyanis egyberssal vagy (ennek egyik megoldsi formjaknt) olykor kt jeles kapcsolssal fejezzk ki. (A kt jelnek itt egyszersmind tagol szerepe is van.) A klnrs s az egybers fontos kifejez eszkze helyesrsunknak. Mondatainkban a szavak nagy tbbsgkben alkalmi szkapcsolatok tagjaiknt kerlnek egyms mell. Ilyenkor klnrjuk ket: szilrd jellem, sok lehet sg, nagyon gyes, rdit javt stb. Klnrjuk szmos, mindig egytt hasznlt, egysget alkot szkapcsolat (szls, szakkifejezs stb.) elemeit is: dugba d l, lpre csal; f nvi igenv, villamos gp; stb. Egyberjuk viszont az sszetett szavakat. Ezek tbbflekppen keletkezhetnek. Az egyik gyakori ok az, hogy kt sz kapcsolatnak jelentse tbb vagy ms, mint a tagok jelentsnek sszege. Ezt rzkeltetjk az alkotelemek egybersval. Pldul a vzil vzi llat ugyan, de nem l; a tzrai-t nemcsak tz rakor fogyaszthatjuk el; a t zr lpattant menyecske vagy leny nem a t zr l pattant. A szbeszd is ms, mint a sz s beszd: alaptalan hresztels-t jelent. Ha egy raggal jellhet , klnrt szkapcsolat elemei (pl. kmnyt sepr , flig ksz, a nap sugara stb.) rag nlkl llnak egytt, szintn egybert sszetett szt alkotnak: kmnysepr , flksz, napsugr stb. A meggykeresedett szokst megtartva, nemegyszer jelentsvltozs nlkli szkapcsolatokat is egyberunk; ezrt pldul a jkedv, egyhavi, mrvnytbla, vzbefls stb. szt is sszettelnek tekintjk. A jelentsvltozs miatt egybert sszettel alkot tagjai termszetesen alkalmi kapcsolatban is kerlhetnek egyms mell. Ilyen el fordulsukban kln kell rnunk ket. A ktfle rsmd jl szemllteti a ktfle alakulat kztti jelentsklnbsget: gyors rs (= sebes rs), de: gyorsrs (= sztenogrfia); (veszlyt) jelz lmpa, de: jelz lmpa (pl. a kzlekedsben); sok szg (= szmos szg), de: sokszg (a mrtanban); az len jr (csapat), de: lenjr (= irnyt szerep ); stb. A klnrs s az egybers szablyai a szavak sszekapcsolsnak, illet leg az sszetett szavak alkotsnak trvnyszer sgein alapulnak. Helyesrsunk e terletn mgis meglehet sen nagy szmban vannak ingadozsok, tbbflekppen is megtlhet esetek. Ennek legf bb oka az, hogy a szkapcsolatok s az sszettelek kztt nincs les hatr: sok olyan szkapcsolat van, amely mg nem igazi sszettel ugyan, de tagjai mr alig tekinthet k egymshoz kpest nll szavaknak. Ilyenkor ki-ki hajlamos a nyelvrzkre, illet leg sajt rsgyakorlatra hagyatkozni, ami viszont nem biztos alap, sokszor egynenknt eltr megoldst sugall. Szpirodalmi alkotsokban stilisztikai szndk is indokoltt teheti az ltalnos szablyoktl eltr klnrst vagy egyberst, illet leg kt jel alkalmazst. Ezekb l a krlmnyekb l kvetkezik az, hogy a klnrs s egybers szablyainak megfogalmazsa ms szablypontokhoz kpest olykor hatrozatlannak ltszik, br valjban csak a hangos nyelv s az rs termszethez alkalmazkodik.

35

A szismtlsek rsa
96. Az alkalmilag (ltalban nyomatkosts vgett) megismtelt szavak kz vessz t tesznk: fiam, fiam; vrt, vrt; gyorsan, gyorsan; stb. 97. A vltozatlan formj tagokbl szkett zssel keletkezett sszetteleket kt jellel rjuk: ms-ms (= mindig ms s ms), egy-egy (= nhny), sok-sok (= nagyon sok, tmrdek), ki-ki (= mindenki), alig-alig (= nehezen), mr-mr (= majdnem, szinte), nha-nha (= nagy ritkn), messze-messze (= nagyon messze) stb. Eredetk tudatnak elhomlyosulsa miatt egyberjuk viszont az azaz kt szt s a nana, nini, nono, hehe, dd tpus indulatszkat. 98. Klnrjuk egymstl ugyanannak a sznak klnbz toldalkokkal elltott vltozatait: szemt l szembe, hztl hzig, naprl napra, jobbnl jobb, szebbnl szebb, tudvn tudta, krve kri, vrva vrt stb.; tovbb a nvuts szismtlsek tagjait: fej fej mellett, nap nap utn stb.; hasonlkppen: ember ember htn stb. Kt jellel rjuk viszont az olyan mdostott alak szismtlseket, melyeknek tagjai kzl az egyik nem l nllan: rkkn-rkk, rges-rgi, krs-krl, unosuntalan, vgestelen-vgig, n ttn-n stb. 99. A tlzfok kifejezsre hasznlt leges- el tagot egyberjuk a fels fok mellknvvel: legeslegjobb, legeslegnagyobb, legeslegszebb stb.

A mellrendel szkapcsolatok s sszettelek, valamint az ikerszk rsa


A mellrendel szkapcsolatok s sszettelek 100. A mellrendel szkapcsolatok s sszettelek tagjai egyenrangak. Az ilyen alakulatok rsmdja els sorban attl fgg, hogy mennyire szoros a kapcsolat az alkotelemek kztt. a) A csak alkalmilag egyms mell kerl egynem (halmozott) mondatrszeket vessz vel vlasztjuk el egymstl: apja, anyja (eljtt); f rszelt, gyalult (egsz nap); tejet, vajat, kenyeret (vsrolt); stb. b) Ha az egymsnak mellrendelt tagok egyttese mr mst jelent, mint azok klnkln, de mg mind a kt tag felveszi a toldalkokat, akkor az sszettel mg laza, ezrt elemeit kt jellel kapcsoljuk ssze: st-f z, stnek-f znek, sttt-f ztt, stni-

f zni, sts-f zs; g-fld, eget-fldet; ide-oda, idbb-odbb; tbb-kevesebb, tbbkevsb; stb.
Kt jellel kapcsoljuk egymshoz az egyformn toldalkolt szavakbl alakult mellrendel sszettelek tagjait akkor is, ha toldalk nlkli formjuk nem l sszettelknt: apraja-nagyja, aprajt-nagyjt, keze-lba, kezt-lbt, orrn-szjn, testi-lelki, rs-olvass, oktat-nevel stb. Kt, azonos szerep toldalkkal elltott sz alkalmi egysgt jabban gyakran reztetjk kt jeles sszef zskkel: knos-fjdalmas (bcs), gazdasgi-trsadalmi (vltozsok), nyelvi-stilisztikai (elemzs), kr -esdekl (szavakkal), srva-nevetve (lelte t) stb. Ezzel a lehet sggel azonban ne ljnk vissza: nem rokon vagy ellenttes rtelm tagokat, illet leg kett nl tbb szt ne rjunk vessz vagy kt sz

36

helyett kt jelesen: nyelvtani, stilisztikai s helyesrsi (gyakorlatok), nem: nyelvtani-stilisztikai-helyesrsi (gyakorlatok); stb. c) A mr teljesen sszeforrott, ezrt csak msodik tagjukon toldalkolt mellrendel sszetett szavakat egyberjuk: rgkapl, rgkaplnak, rgkapl; bbnat, bbnata,

bbnatos; rvz, hnyavetiek; stb.

rvzt l;

hadsereg,

hadseregben,

hadseregek;

hnyaveti,

101. A lazbb (kt jellel rt) s az sszeforrott (egybert) mellrendel sszettelek csoportja nem klnl el lesen egymstl. a) Szmos olyan mellrendel kapcsolatunk van, amely nem vagy csak kivtelesen s csak az uttagon lthat el toldalkokkal. Az ilyen mellrendel sszettelek tagjait kt jellel kapcsoljuk egymshoz: des-bs, sk-dombor (lencse), rablpandr, szoba-konyha, sakk-matt; piros-fehr-zld; stb. A tagok kztti kt jelet az esetleges toldalkolskor is megtartjuk: des-bsan, sk-domborra (csiszolt), rablpandrt (jtszottak), szoba-konyhs (laks), sakk-mattot (mondott); piros-fehr-zldet, piros-fehr-zldre; stb. b) Nhny, alapformjban egybert mellrendel sszettel ktflekppen toldalkolhat. Ilyenkor a toldalkos formk rskpe is vagylagos: hrnv: hrneve, de: hre-neve; hrneves, de hres-neves; stb. A ktfle toldalkolsnak oka lehet a jelentsek elklnlse is: (a hatrban) sznt-vet (emberek), de: a szntvet k (= fldm vesek); (a padln) cssz-msz (kisgyerek), de: a csszmszk (= hll k); stb. Az ikerszk 102. Az ikerszk rsa a mellrendel sszetett szavakval azonos szablyokhoz igazodik. a) A mindkt tagjukon kln-kln toldalkolhat, illet leg toldalkolt ikerszk elemeit kt jellel kapcsoljuk ssze: irul-pirul, irult-pirult; izeg-mozog, izegnek-

mozognak, izg -mozg; hbe-hba, mmel-mmal; tykom-bkom, dimbes-dombos, fidres-fodros; stb. b) A csak a vgkn toldalkolhat ikerszkat egyberjuk: mendemonda, mendemondk; csigabiga, csigabigk; limlom, limlomot, limlomos; terefere, tereferl; hercehurca, ugribugri; stb.
103. A lazbb (kt jellel rt) s az sszeforrott (egybert) ikerszk csoportja nem klnl el egymstl lesen. a) Vannak olyan ikerszavaink is, amelyek nem vagy csak kivtelesen lthatk el toldalkokkal. Az ilyen ikerszk tagjait kt jellel kapcsoljuk egymshoz: csihi-puhi, piff-puff, csinn-bumm stb. A tagok kztti kt jelet az esetleges toldalkolskor is megtartjuk: (nagy) csihi-puhit (rendezett), (a zenekar) csinn-bummja stb. Hasonlkppen rjuk a tulajdonnvi ikerszkat is: Ista-Pista, Ista-Pistt; Anna-Panna, Anna-Pannval; stb. b) Az ingadoz toldalkols ikerszkat alapformjukban egyberjuk, ms esetekben a toldalkols mdjhoz igazodunk: gizgaz, gizgazok, gizgazos, de: gizes-gazos; icipici, icipicit, de: icit-picit; stb.

Az alrendel szkapcsolatok s sszettelek rsa


37

104. Az alrendel sszettelek els tagja a msodikkal olyan kapcsolatban van, amely kisebb vagy nagyobb alaktssal mondatrszi viszony szkapcsolattal is kifejezhet , teht az uttaggal az el tagra krdezhetnk. gy pldul: szavahihet : mi hihet ? a szava hihet (az el tag az uttagnak alanya); drgak : milyen k ? drga k (az el tag az uttagnak min sgjelz je); hromszg: hny szg? hrom szg (az el tag az uttagnak mennyisgjelz je); favg: mit vg? ft vg (az el tag az uttagnak trgya); letkpes: mire kpes? letre kpes (az el tag az uttagnak hatrozja); hegygerinc: minek a gerince? a hegynek a gerince (az el tag az uttagnak birtokos jelz je). Az alanyos, a min sg- s a mennyisgjelz s kapcsolatok 105. Alanyos, min sgjelz s s mennyisgjelz s viszonyban a szkapcsolatok s az sszettelek egyarnt jelletlenek, mert az alanynak, valamint a min sg- s mennyisgjelz nek nincs ragja: aszly sjtotta (vidk) s farkasordt (tl); meleg nyr s sznesfm; tz forint s ttusa; stb. 106. Az alanyos kapcsolatokat a kvetkez kppen rjuk: a) Az alanyos kapcsolatok tagjait ltalban klnrjuk egymstl: gondatlansg okozta (baleset), traktor szntotta (fld), (a) munksok szervezte (gy ls), anyja nevelte (gyermek) stb.; klnsen olyankor, ha a kapcsolatnak valamelyik vagy mindkt tagja sszetett sz: rvz mosta (tlts), porh bortotta (lejt ), (a) bartom klcsnadta (pnz), (a) szmtgp ellen rizte (adatok) stb. b) Az alanyos sszetteleket egyberjuk. Ezek tagjainak egyttes jelentse ms, mint az el tag s az uttag jelentsnek sszege: agyafrt (= ravasz), eszeveszett (= rlt), gyefogyott (= gymoltalan, flszeg), nyakatekert (= bonyolult), llekszakadva (= nagy sietve) stb. c) A kialakult szokst megtartva jelentsvltozs nlkl is egyberjuk tbb alanyos kapcsolat tagjait: drcspte (levelek), napsttte (tj), molyrgta (sz nyeg), szette (btor), magvavl (szilva) stb. 107. A min sgjelz s kapcsolatok rsnak f szablyai a kvetkez k: a) A min sgjelz s kapcsolatok tagjait ltalban klnrjuk egymstl: jobb kz, ltalnos iskola, ipari orszg, olvas lny, rett gymlcs stb.; klnsen olyankor, ha a kapcsolatnak valamelyik vagy mindkt tagja sszetett sz: szls bal prt, egyetrt mosoly, orvosi titoktarts, barti kzfogs, mez gazdasgi gpgyr stb. b) A min sgjelz s sszetteleket egyberjuk. Ezek tagjainak egyttes jelentse ms, mint az el tag s az uttag jelentsnek sszege: gyorsvonat (vonatfajta), hidegvr (= nyugodt), meleggy (a kertszetben), kisprna (prnafajta), srspohr (= srnek val pohr), forgszl (szlfajta), holtg (foly) stb. c) A kialakult szokst megtartva jelentsvltozs nlkl is egyberjuk szmos min sgjelz s kapcsolat tagjait: nagyfok, fiatalkor, haditerv, lgiposta, titrs, vzinvny, jtett stb. 108. Ha kt klnrt szbl ll min sgjelz s kapcsolat msodik tagjhoz -i, -beli, s, -, - , -j, -j , -nyi kpz jrul, a klnrst ltalban megtartjuk: bal parti,

szomszd falubeli, piros tet s, fehr virg, apr szem , er s bordj, nagy erej , kis hordnyi stb.; klnsen olyankor, ha a kapcsolatnak valamelyik vagy mindkt

38

tagja sszetett sz: halvnylila szn , iskolakteles kor, hossz szempillj, szrke tlikabtos, ntelt magatarts stb. 109. A fokoz vagy nyomst szerep mellknvi jelz t nem rjuk egybe a jelzett mellknvvel: szp piros, szp kvr, j nagy, j er s, borzaszt rossz, szrny hideg stb. Hasonlkppen: nagy nha, j nhnyszor stb. 110. A sznrnyalatot kifejez mellknvi jelz t egyberjuk a sznt jell mellknevekkel: halvnylila, sttzld, vilgossrga, zldeskk; almsszrke, haragoszld, mlykk, trtfekete, jpiros; stb. Az sszetett sznnevek rnyalatt jelz mellkneveket azonban klnrjuk: stt rzsaszn, vilgos narancssrga, halvny kkeszld stb. 111. Az olyan sszetteleket, amelyekben a f nv min sgjelz je az sszetett szban lev alakjban vagy jelentsben nll szknt nem hasznlatos (al-, bel-, kz-, kl-, szak- stb.), mindig egyberjuk: alelnk, belfld, lzem, el tag, kzrdek, klgy, mellkjvedelem, ptgy, szakember stb. 112. Az -, - kpz s igenevet, ha csak alkalmi min sgjelz , ltalban klnrjuk jelzett szavtl: dolgoz n , izz fm, kzvett javaslat, parancsol hang, sajg trd, felszabadt mozgalom, kivl termk, (az joncokat) kikpz tiszt stb.; klnsen olyankor, ha a kapcsolatnak valamelyik vagy mindkt tagja sszetett sz: mutat

nvms, szlez krf rsz, nvnyvd szer, raktaindt llvny, fldrengsjelz m szer, ellen rz bizottsg, sszekt hd, el ad krt stb.
Ha viszont az igenvi jelz s kapcsolatok tagjai jelents tekintetben sszeforrtak (az igenv nem folyamatot, hanem valamire val kpessget, rendeltetst fejez ki; illet leg a jelzett sz az igenvben kifejezett cselekvsnek valamilyen hatrozja), a kt egyszer szt egyberjuk: cspl gp, izzlmpa, desztillltorony, vd n , ivvz, klt pnz, eladlny (zletben), kikpz tiszt (beoszts), felvonhd; hlszoba, kutatintzet, pihen nap, evez lapt, tt papr, belp jegy; stb. (V. 138.) A kialakult szokst megtartva tbb olyan (rszben jelentsvltozst is mutat) kapcsolatot is egyberunk, amelynek valamelyik tagja sszetett sz: forgsznpad, javtm hely, mozgkrhz, mr m szer, el hvtank, vendgltipar stb. 113. A -t, -tt kpz s mellknvi igeneveket legtbbszr klnrjuk jelzett szavuktl:

csapolt sr, d lt bet , slt hs, zrolt anyag, adott sz, fedett uszoda, vettett kp stb. Csak nhny jelentsvltozson tment kapcsolatot runk egybe: aludttej, holtpont, nyltagy, zrtszk stb.
114. Min sgjelz knt nemcsak mellknv llhat, hanem f nv is. a) A foglalkozst, kort, min sget, csoportot jell , esetleg csak nyomatkost f nvi jelz ket klnrjuk jelzett szavuktl: mrnk btym, belgygysz bartunk,

kzgazdsz szakrt , gyermek kirly, ajndk knyv, rongy frter, vendg nni, tzr tizedes, huszr f hadnagy, rend r szzados; csuda j, kutya hideg; stb. Hasonlkppen klnrjuk az ilyen alakulatokat is: igazgat elvtrs, tanr r, tant nni, mrnk szaktrs stb. b) Egyberjuk viszont az akcerd , csiperkegomba, diklny, feny fa, figyermek, f szerru, klykkutya, lakatosmester, legnyember, rabszolga, vendgm vsz stb.
tpus (ltalban fajtajell ) f nvi min sgjelz s alakulatokat. 115. Anyagnvi jelz s kapcsolatnak azokat az alakulatokat tekintjk, amelyekben az el tag azt jelli, hogy az uttagknt megnevezett trgy abbl az anyagbl kszlt. Az

39

anyagnvi jelz t, ha egyszer

sz, egyberjuk a nem sszetett f nevekkel: aranygy r , alumniumedny, faburkolat, gyapjsl, k fal, platinatgely stb. Ha azonban az anyagnvi jelz s kapcsolatnak valamelyik vagy mindkt tagja sszetett sz, az anyagnevet klnrjuk jelzett szavtl: acl mr szalag, b r pnztrca; nyersselyem ing, vasbeton gerenda; m anyag padlburkolat; stb. 116. A hnap vagy nap jelz knt ll nevt klnrjuk jelzett szavtl: janur

hnapban, htf reggel, cstrtk estre; mrcius havi, kedd reggeli, pntek esti, vasrnap dli; stb.
117. A mennyisgjelz s kapcsolatok rsnak f szablyai a kvetkez k: a) A mennyisgjelz s kapcsolatok tagjait ltalban klnrjuk egymstl: t ujj, szz forint, ezer esztend , sok munka, tbb energia stb.; klnsen olyankor, ha a kapcsolat valamelyik vagy mindkt tagja sszetett sz: negyvent perces, kt ngyzetmternyi, huszonegy kbmteres stb. (V. 119.) b) A mennyisgjelz s sszetteleket egyberjuk. Ezek tagjainak egyttes jelentse ms, mint az el tag s az uttag jelentsnek sszege: hromszg (mrtani idom), tzperc (iskolban), ttusa (sportban), hatkr (= buta), ezermester (= sok mindenhez rt ), tizenktszg (mrtani idom) stb. c) A kialakult szokst megtartva jelentsvltozs nlkl is egyberjuk szmos (f leg kpz vel elltott) mennyisgjelz s kapcsolat tagjait: egynapi, nyolcoldal, ktnyelv , tves, tzpercnyi, hsznaponknt stb. (V. 119.) 118. Mennyisgjelz knt nemcsak szmnv llhat, hanem (mennyisget, mrtket, nagysgot jelent ) f nv is. Az ilyen f nvi jelz ket klnrjuk jelzett szavuktl: egy

csom retek, nagy halom kavics, kt hord bor, egy raks fa, tenger virg, tz deka vaj, tzezer kilowatt ram, szz hektr fld stb.
119. Egy egyszer t szmnvnek (ill. a sok, tbb, fl szmnvnek), valamint egy -i, -, - , -j, -j , -s, -nyi kpz s egyszer mellknvnek a kapcsolatt egyberjuk:

harmincnapi, kilenchavi, hromlb, tg, htfej , ktznj, ktpetj , sokmillis, ngyoldalas, hszf nyi stb. De szmjegyekkel rva: 9 havi, 20 f nyi stb. Ha
azonban akr a mellknv, akr a szmnv, akr mind a kett sszetett sz, a kapcsolat szmnvi tagjt klnrjuk a mellknvi tagtl: hat vegyrtk , egy

sztagos, negyven ngyszgles, szz hektoliternyi; tizenkt emeletes, huszonngy tag, negyvennyolc rs, szztizenhat napi; hetvent centimteres, tvenht msodpercnyi; stb. szmjegyekkel rva is: 40 kbcentimteres, 116 napi stb. [V.
117. a), c)] Hasonlkppen rjuk az ilyen -nknt ragos alakulatokat is: kthetenknt, hromhavonknt, tvenknt; tizent naponknt, hrom hnaponknt; 5 venknt, 15 naponknt; stb. [V. 117. c)]

120. A -dik kpz s sorszmnvi jelz t nem rjuk egybe sem a jelzett f nvvel, sem a (rendszerint -i, -s, -, - kpz s) mellknvvel: ezredik v, harmadik napon,

hetedik alkalommal; harmadik havi, negyedik osztlyos, tdik rend , tizenkettedik havi; stb. A -d kpz s sorszmnvi jelz t viszont egyberjuk mind a f nevekkel, mind a mellknevekkel, mind a szmnevekkel: tdvben, hetedzben; ezredvi, tdves, msodrend , tizentdrang; harmadfl; stb. (V. 291.)

40

121. A visszahat nvmsokkal a szmnevekb l alkotott -d sorszmnvkpzs jelz ket egyberjuk: msodmagammal, szzadmagval; tizenhatodmagunkkal, huszontdmagukkal; stb. A trgyas, a hatrozs s a birtokos jelz s kapcsolatok 122. Trgyas, hatrozs, valamint birtokos jelz s viszonyban azok a szkapcsolatok s sszettelek a jelltek, amelyekben a tagok kzti viszonyt rag mutatja: ft vg s egyetrt; szzszor mond s szzszorszp; az asztal lapja s vsrfia; stb. Ha az alkotelemek egyike sem ragos, a kapcsolat jelletlen: kincskeres = kincs(et) keres ; szngazdag = szn(ekben) gazdag; iskolaudvar = (az) iskola udvar(a); stb. 123. A trgyas kapcsolatokat a kvetkez kppen rjuk: a) A raggal jellt trgyas kapcsolatok tagjait (az lland szkapcsolatokban is) ltalban klnrjuk egymstl: eleget tesz, kezet fog, szemet szr, vget r, llst

foglal, htat fordt; tvantennt szerel, f tengelyt esztergl, knyvtrt sszerendez;


stb. b) A jellt trgyas kapcsolatokbl keletkezett sszetteleket egyberjuk. Ezek tagjainak egyttes jelentse ms, mint az el tag s az uttag jelentsnek sszege: egyetrt (= azonos vlemnyen van), helytll (= derekasan viselkedik), jtll (= szavatol), semmittev (= lusta, dologtalan), szmottev (= jelent s, tekintlyes) stb. c) A jelletlen (ragtalan el tag) trgyas sszettelek tagjait mindig egyberjuk: autment , munkavllal, ttr , hrad, krvallott, vilgltott, karltve stb. Nem rhatjuk kln a jelletlen trgyas sszetteleket akkor sem, ha valamelyik vagy mindkt tagjuk maga is sszetett sz: alvzvd , gzcs fektet , szakmunkskpz , ltszmnyilvntart, raktrellen rz stb.; legfljebb a tl hosszakat a f tagok hatrn kt jellel tagoljuk: vzvezetk-szerel , llegzet-visszafojtva, baleset-el idz stb. (V. 138.) 124. Ha egy nvsz s egy ige egymstl klnrt jellt trgyas kapcsolatnak igei tagjhoz kpz (pl. -, - , -s, -s stb.) jrul, a klnrst megtartjuk: nagyot akar,

keveset r , urat jtszs, mindent megvets, vilgot jrt, utat tvesztve; albrletet keres , menedkhelyet nyjt, menetgyakorlatot tartva; stb.
125. A hatrozs kapcsolatok rsnak f szablyai a kvetkez k: a) A valamilyen raggal jellt hatrozs kapcsolatok tagjait (az lland szkapcsolatokban is) ltalban klnrjuk egymstl: eszbe jut, munkba lp,

rosszul jr, fldre hull, nyakon csp, pellengrre llt, rncba szed, jutalomra rdemes
stb.; klnsen akkor, ha a kapcsolatnak valamelyik vagy mindkt tagja sszetett sz: kszpnzrt veszi, klfldre utazik, vizsgra el kszt stb. b) A jellt hatrozs kapcsolatokbl keletkezett sszetteleket egyberjuk. Ezek tagjainak egyttes jelentse ms, mint az el tag s az uttag jelentsnek sszege: szrevesz (= szlel, megfigyel), vghezvisz (= befejez), grlszakadt (= szegny), napraforg (nvny), semmirekell (= haszontalan), tagbaszakadt (= jl megtermett), tkkelttt (= buta) stb. c) A jelletlen (rag nlkli) hatrozs sszettelek tagjait mindig egyberjuk:

energiagazdlkods, klvvs, munkatrs, ldozatksz, iskolakteles, munkakpes, mlyh ttt, szlvdett stb. Nem rhatjuk kln a jelletlen hatrozs sszetteleket akkor sem, ha el tagjuk maga is sszetett sz: atombombamentes, nyugdjjogosult,

41

sjtlgbiztos, tpanyagszegny stb.; legfljebb a tl hosszakat a f tagok hatrn kt jellel tagoljuk: adbevalls-kteles, el tlet-mentes stb. (V. 138.)
d) A kialakult szokst megtartva jelentsvltozs nlkl is egyberjuk tbb jellt hatrozs kapcsolat tagjait: partraszlls, kzhezvtel, lnyegbevg, brbeads stb. 126. Ha egy nvsz s egy ige egymstl klnrt jellt hatrozs kapcsolatnak igei tagjhoz kpz (pl. -, -, -s, -s stb.) jrul, a klnrst ltalban megtartjuk:

hosszan tart, gyorsan l , knnybe lbadt, paprba csomagols, pellengrre llts, prbra tevs; httrben mozg, el trbe kerl , kzppontba llts, kzhrr ttel, klfldre utaztakor; stb. [De v. 125. d)]
127. Hatrozszknak f nevekkel s mellknevekkel (mellknvi igenevekkel) val kapcsolatbl gyakran alakulnak sszetett szavak: ltalt, ellenfl, tvollt,

fennszval, rgtnbrskods, tlrzkenysg; bennfentes, kzeljv , utnfut, bennszltt, rgmlt; stb.


128. A birtokos jelz s kapcsolatokat a kvetkez kppen rjuk: a) A birtokszn a birtokviszonyra utal birtokos szemlyraggal (-jellel) jellt kapcsolatok tagjait ltalban klnrjuk egymstl: a foly vize, az iskola kapuja, a

vilg npei, a brigd tagjai; a lakhz pincje, az rgp billenty i, a nyomda szed terme, a park virggyai, a gpkocsi alvza; stb.
b) A jellt birtokos jelz s kapcsolatokbl keletkezett sszetteleket egyberjuk. Ezek tagjainak egyttes jelentse ms, mint az el tag s az uttag jelentsnek sszege: bartfle (tsztafle), bolondokhza (= felforduls, z rzavar), istennyila (= villm), vsrfia (= ajndk) stb. c) A jelletlen, azaz szemlyrag (-jel) nlkli birtokos jelz s sszettelek tagjait mindig egyberjuk: ablakveg, disznhs, fldrengs, gerelyhajts, iskolaorvos,

rigfszek; bankjegyforgalom, helysgnvtr, csapgyfmgyrts, gpkocsifnyszr; stb., legfljebb a tl hosszakat a f tagok hatrn kt jellel tagoljuk: alkatrsz-nyilvntarts, fnykpez gp-objektv, tengeralattjr-tmaszpont
stb. (V. 138.) d) A kialakult szokst megtartva jelentsvltozs nlkl is egyberjuk nhny jellt birtokos jelz s kapcsolat tagjait: napkelte, tojsfehrje, tancshza, vroshza stb. A jelentstmrt sszettelek 129. Sok alrendel sszetett szavunknak el - s uttagja kztt olyan bonyolult kapcsolat van, hogy az sszettel csak tbbszavas szerkezettel rtelmezhet . gy pldul: vmvizsglat = hol trtn , mivel kapcsolatos vizsglat? : vmnl trtn , vmmal kapcsolatos vizsglat; csigalpcs = mihez hasonl lpcs ?: a csiga hzhoz hasonl lpcs ; stb. Az ilyen, gynevezett jelentstmrt sszettelek tagjait, kztk a hasonlt sszetteleket, mindig egyberjuk: barzdabilleget , emlkknyv, hamutlca,

motorcsnak, sznapadls, testvrvros, villanyvilgts; cinbervrs, hfehr, hollfekete, galamb sz, ultramarinkk; stb.

Egyb tpus szkapcsolatok s sszettelek

42

130. A nvuts kapcsolatokat a kvetkez kppen rjuk: a) A nvutt az el tte ll nvsztl klnrjuk: id el tt, bokor mgtt, hz mellett, felesge irnt, fld alatt, munka nlkl, sz szerint, tbbek kztt stb. Ha a nvuthoz -i kpz jrul, a klnrst megtartjuk: id el tti, bokor mgtti, hz melletti, fld alatti (reg), munka nlkli (jvedelem), sz szerinti stb. b) Ha azonban az ilyen kapcsolatok jelentse mdosult, s ezrt sszetett szv vltak, egyberjuk ket: dlel tt, dlel tti; dlutn, dlutni, holnaputn, holnaputni, rendszerint, napkzben, fldalatti (= 1. metr; 2. illeglis), munkanlkli (fn.), knyvnlkli (= szrl szra megtanuland lecke), prtonkvli (fn.), mindenekel tt, mindenekfelett, hazafel, visszafel stb. c) Az a, e, az, ez mutat nvmsbl s a klnfle nvutkbl ll kapcsolatokat egyberjuk, ha egysges hatrozszt alkotnak, tovbb ha rmutatszi szerep ek, vagy ha kt szszer szerkezetek rszei: Ezel tt mskpp hvtk. Ezutn mindig j leszek. Mindent megbeszltnk, eszerint cselekedj! Nincs ktsgem afel l, hogy tette. Azalatt, mg nyaraltok, kifestetem a lakst. Elment anlkl, hogy ksznt volna. Dolgozz, ahelyett hogy heverszel! Stb. [V. 84., 243. d)] Ha ellenben a nvmssal nyomatkos rmutatst fejeznk ki, akkor csak a klnrs a helyes: a kr a hz kr; a szerint kell eljrni, nem e szerint; a nlkl a knyv nlkl; Itt a hiba, e miatt nem m kdik a gp. Mindene a zene, csak az irnt rdekl dik. Stb. 131. Az igekt s igk sajtosan viselked sszetett szavak. a) Ha az igekt kzvetlenl sajt igje (vagy igeneve) el tt ll, egyberjuk vele: tad, benz, felnyit v. flnyit, lebecsl, visszaszerez; killtani, megtart, eldobott, szembellva; stb. Hasonlkppen: megtarts, szembeszlls stb. Igekt k lehetnek a kvetkez k: abba-, agyon-, al-, t-, be-, bele-, benn-, egybe-, el-, ellen-, el -, el re-, fel- v. fl-, flbe-, flre-, fell- v. fll-, fenn- v. fnn-, htra-, haza-, helyre-,

hozz-, ide-, keresztl-, kett-, ki-, krl-, kzbe-, kzre-, kln-, le-, meg-, mell-, neki-, oda-, ssze-, r-, rajta-, szjjel-, szembe-, szerte-, szt-, tele-, tova-, tovbb-, tnkre-, tl-, jj-, jra-, utna-, vgbe-, vgig-, vissza- stb. b) Ha az igekt kveti az igt (vagy igenevet), klnrjuk t le: pihend ki (magad), hagyj fel (ezzel), ljnk bele, menjetek el re, ne srozd ssze, nem nzve oda, (akkor) ltnk le, (ti mr) mehettek vissza stb.
c) Az igekt kln sz marad, ha kzte s igje (vagy igeneve) kztt ms sz is van: el ne kss, le nem tenn, jj is ptjk, kzre kell bocstani, haza szabad menni, fl sem vve stb. Hasonlkppen: be nem avatkozs, meg nem rts stb. Az igekt k klnrsa vagy egybersa gyakran rtelmi klnbsgre is utal: annak jell je, hogy az igekt a kzvetlenl utna ll ighez tartozik-e, vagy az ezt kvet hz. Ms s ms teht: megvan hszves, de: meg van tltve; megfogom a lepkt, de: meg fogom nzni; leszokott a dohnyzsrl, de: le szokott utazni vidkre; beleszeretett a lnyba, de: bele szeretett volna szlni; elleszek nlkle, de: el leszek fradva; megtudtk a hrt; de: meg tudtk javtani; stb. d) A megismtelt igekt k kz kt jelet tesznk, s egyttesket egyberjuk az igvel (vagy igenvvel): ki-kinz, le-leereszt, meg-megllt, ssze-sszevesznek; el el t n , vissza-visszatrve; stb. Hasonlkppen: vissza-visszatrs stb. Az ellenttes jelents igekt ket kt jellel kapcsoljuk ssze, s klnrjuk ket az igt l (vagy igenvt l): ki-be jrkl, le-fl stl, ide-oda tekinget; oda-vissza utazni, el re-htra pillantva; stb. Hasonlkppen: le-fl stls stb.

43

Klnrjuk az igt l (vagy igenvt l) az sszevissza, szerteszjjel, szerteszt hatrozszkat is: sszevissza beszl, szerteszjjel szrtk, szerteszt szrva stb. Hasonlkppen: szerteszt szrs stb. e) Az igekt l is hasznlt hatrozszt klnrjuk akkor, ha hatrozszi szerept hangslyozzuk: abba tette (amiben eredetileg volt), de: abbahagy; fenn v. fnn maradt (a padlson), de: fennmarad v. fnnmarad (a neve); (nem) flre llt (hanem kzpre), de: (tapintatbl) flrellt; ide jtt (nem a szomszdba), de: idejtt hozzm; stb. Az igekt vel alakilag azonos hatrozszt is klnrjuk az igt l (vagy igenvt l), ha vilgosan szemlyes nvmsi szerep : hozz (= hozz) ment felesgl (nem hozzd), de: hozzjrul (valamihez); neki (= neki) megy a levl, de: nekimegy (a szekrnynek); (csak) r (= r) gondolok, de: (rossz) rgondolni is; stb. Csak klnrt (hatrozszi) formja van a nem egyes szm harmadik szemly alakoknak: hozzm adtk felesgl, neknk jtt a csomag, mindig rd gondolok stb. 132. A nvmsokat egyberjuk az el ttk ll nyomatkost elemmel:

egymagam, egymagad, egymagatok; nmagam, nmagad, nmaguk; nnnmaga, nnnmagunk, nnnmagatok; ugyanez, ugyanolyan, ugyanakkora, ugyanannyi; szintolyan, szintakkora, szintannyi; csakolyan, csakannyi, csakennyi; ppolyan, ppakkora, ppannyi; stb.
A nvmsi hatrozszkat is egyberjuk a nyomstsukra szolgl, eljk tett szemlyes nvmsokkal: nbennem, tenlad, t le, mihozznk, tinektek, velk; nmiattam, teltalad, utna, mimellettnk, tinlkletek, kzttk; stb. De: n magam megyek oda (a hangsly a magam szn); csak annyi szksges (a hangsly az annyi szn); pp olyan esetben (a hangsly az olyan szn); stb. 133. Tagad nvmsok el tagjaknt a se, sem, semmi szt egyberjuk az utna kvetkez szelemmel: semekkora, semennyi, semmilyen, semmifle stb. A hatrozszkban szintn egyberjuk a se s a sem szt az uttaggal: sehol, sehonnan, semeddig, sehogy, semmint, semmikor stb. Klnrjuk viszont a se s a sem szt, ha nvmsok s hatrozszk utn llnak:

semmi se, senki sem, senkinek se, semmit l sem; semmikor se, sehova se, sehol sem, sehogy sem; stb. De: sohase, sohasem, sose, sosem.
134. Az akr-, br-, mind-, minden- s vala- el tag nvmsokat s nvmsi hatrozszkat egyberjuk: akrmekkora, akrhol, brmi, brmikor, mindannyi, mindenki, mindenhonnan, valami, valamerre stb. 135. Olyan szavak, amelyek beszdnkben gyakran fordulnak el egyms mellett, nemegyszer j jelentst hordoz sszettelekk forrnak ssze. Az ilyen kapcsolatokat egyberjuk: ktsgkvl (= biztosan), nemsokra, sohasem; dehogy, hogyne; csakhogy, hanem, ugyanis; stb. A kln- s egybers az ilyen szavak esetben is rtelmi klnbsg hordozja lehet: gy tett, mintha szeretn, de: szebb, ha nevet, mint ha sr; egyrszt (kt sz), de: egy rszt kapott bel le; dehogyis! (= nem), de hogy is gondolod? ; stb. 136. Sok eset mutatja, hogy egyberand az olyan sszettel, amely egszt tekintve ms szfaj, mint uttagja nllan volt: csszmsz, jrkel ; fldalatti, munkanlkli; ennival, hrtysszrnyak stb. (mellknvb l f nv); tegnapel tt,
44

visszafel,

jfltjban, els sorban stb. (nvuts vagy egyb kapcsolatbl hatrozsz); ennlfogva, mindazonltal, miutn stb. (hatrozszbl kt sz); nefelejcs, fogdmeg(ek), haddelhadd; nemtr dm (ember), nemszeretem (dolog) stb. (igs kapcsolatokbl f nv, ill. mellknv). De termszetesen: az utcn jrkel emberek, inni val vz, az els sorban lt, ennl fogva hzd stb.
137. Egyetlen kpz nek klnrt szkapcsolatokhoz jrulsa nagyobbrszt nem teszi a kapcsolatot egyberandv; kpz k halmozdsa azonban mr egyberst von maga utn: egyms mellett s egyms melletti, de egymsmellettisg; hasonlkppen: egymsutnisg, egyenl oldalsg, megnemtmadsi (szerz ds), elnemktelezettsg, szeretetremltsg stb. Alapformjukban klnrt kapcsolatok egyberst eredmnyezi a fels foknak sszefoglal jelezse is az ilyenekben: szvhez szl s szvhez szlbb, de: legszvhezszlbb; hasonlkppen: legharcrakszebb, leghasznothajtbb stb. Az ilyen fels fok formk helyett ltalban jobb a szerkezetes megolds: harcra legkszebb, leginkbb hasznot hajt stb. 138. Szsszettel rvn gyakran keletkeznek hossz szavak. Ezeket bizonyos esetekben clszer kt jellel tagolni, hogy knnyebben olvashatk legyenek. A kt egyszer kzszbl alakult sszetteleket egyberjuk: asztallap, felez egyenes,

matematikatants, nitrognasszimilci, paradicsomsalta, teljestmnynvekeds stb. De: sakk-kr stb. (V. 62.)

televzikszlk,

A kett nl tbb szbl alakult (gynevezett tbbszrs) sszetteleket ltalban ugyangy egyberjuk, mint a kttagakat: cseppk barlang, gpkocsivezet ,

ivvzellts, kszruharuhz, pnzgy rlaktanya, rdiszakzlet, ttr vast, nyersolajmotor, rend rjr r, barnak sznkoksz, mrtkegysgrendszer stb. A hat
sztagnl hosszabb tbbszrs sszetteleket azonban mr tbbnyire kt jellel tagoljuk kt f sszetteli tag hatrn: csapatzszl-avats, dokumentumfilm-

bemutat, knyvritkasg-gy jtemny, nyilvntarts, foszform trgya-gyrts stb.

tornsz-csapatbajnoksg,

munkaer -

Az egybknt szablyos, de tlzottan hossz sszetett szavak szerkezetes megoldssal elkerlhet k: tervez iroda-vezet = a tervez iroda vezet je, gpkocsivezet -tanfolyam = gpkocsi-vezet i tanfolyam stb. Az gynevezett sztagszmlls szempontjai a kvetkez k: Sztagszmon az sszetett sz jel s rag nlkli alakjnak sztagszmt kell rteni:

cserpednygyrts, cserpednygyrtsnak, cserpednygyrtsban; honvdemlkm , honvdemlkm veink; stb. A szrmazkszk kpz eleme azonban beleszmt a sztagszmba: kerkprjavts, kerkprjavtsokat; lelmiszerkszlet, lelmiszerkszletknek; de kerkpr-javtsi, (b sges) lelmiszerkszlet stb. Gyakorlati megfontolsbl az igekt k kzl csak a kt vagy tbb sztagakat tekintjk kln sszetteli tagnak: el ad-m vszet, klcsnvisszafizets stb.; de: befogadkpessg, llomnykiegszts stb.
Az idegen szavaknak csak a magyarban is nllan hasznlatos elemeit (pl. centi-, deci-, deka-, extra-) tekintjk kln sznak: centimter-beoszts, extraprofit-elmlet stb. 139. A kln- s egybersban hrom gynevezett mozgszably is rvnyesl. a) Ha egy kt jellel mr tagolt szhoz jabb, szintn kt jellel kapcsoland uttag jrul, az els kt jelet (mivel kzszi alrendel sszettelekben kt kt jel egy

45

sszetett szban nem lehet) kihagyjuk, vagyis az eredetileg kt jelezett szrszt az j alakulatokban egyberjuk: anyagcserevizsglat, de: anyagcserevizsglat-krs; bkeszerz ds-tervezet, de: bkeszerz dstervezet-kidolgozs; kerekasztalkonferencia, de: kerekasztalkonferencia-rendezs; stb. Az ilyen tlzottan hosszra nylt szavak helyett azonban jobb a szerkezetes megolds: anyagcsere-vizsglat krse, a bkeszerz ds tervezetnek kidolgozsa, kerekasztal-konferencia rendezse stb. b) Ha egy klnrt szkapcsolat (pl. hajltott btor) olyan uttagot kap (pl. gyr), amely az egszhez jrul, az egybknt klnrand el rszt az j alakulatban egyberjuk, s ehhez az uttagot (a sztagszmtl fggetlenl) kt jellel kapcsoljuk: hajltottbtor-gyr. Hasonl esetek: hideg vz, de: hidegvz-csap; hzi feladat, de: hzifeladat-kszts; lgi fnykp, de: lgifnykp-montzs; szabad vezetk, de: szabadvezetk-hlzat; stb. Ritkbban ugyan, de el tag is jrulhat szkapcsolathoz: hzi feladat, de: szmtan-hzifeladat; stb. A szablyt csak akkor alkalmazzuk, ha rtelmetlensget kerlnk el vele. Ha szszaports nlkl lehetsges, ljnk inkbb szerkezetes megoldssal: l tt vadak, l tt vadak rustsa (nem l ttvad-rusts), h re lgyul m anyagok feldolgozsa (nem: h relgyulm anyag-feldolgozs) stb. c) Kt azonos uttag sszettel (pl. munksszvetsg, parasztszvetsg) klnbz el tagja gyakran lp egymssal mellrendel kapcsolatba (munksparaszt). Az ilyen szerkezet min sgjelz s el tagot klnrjuk az uttagtl: munksparaszt szvetsg. Hasonlkppen: szv ipar, fonipar, de: szv -fon ipar; ajakhang, foghang, de: ajak-fog hang; fnyjtk, rnyjtk, de: fny-rny jtk; rztvzet, aranytvzet, de: rz-arany tvzet; tovbb: kutya-macska bartsg, fld-leveg rakta stb. A mozgszablyok alkalmazsa rvn ltrejtt rskpek a kiindulsi formkat termszetesen nem mdostjk! 140. F neveket s mellkneveket tulajdonnevekkel a kvetkez kppen kapcsolunk ssze: a) Ha egy tulajdonnv egy kznvnek min sgjelz je, a kt szt klnrjuk egymstl: Mariska nni, Dezs bcsi, Fazekas elvtrs; Kovcs mrnk; a Nagy csald, a Kalmr fi; Zsiguli gpkocsi, Fabulon arckrm; stb. Hasonl esetek: Julianus bart szobor, Kszim pasa bstya stb. (V. 167., 170.) b) Ha egy tulajdonnv egy kznvvel vagy egy (rendszerint -i, -s, -, - , -j, -j kpz s) mellknvvel valamilyen jelletlen sszettelt alkot, kt jellel kapcsoljuk ket ssze: Afrika-kutat, Ady-szobor, Kazinczy-verseny, Mtys-templom; Balassi-strfs,

Kossuth-djas, Mria-arc, Herkules-erej ; Jzsef Attila-dj, Apczai Csere Jnosemlknneply; stb. (V. 168., 169.)
Az ilyen kapcsolatok kzl nhny kznvv vlt. Ezeket kisbet vel kezdve egyberjuk: dmcsutka, plforduls, rntgensugr stb. (V. 201.) 141. A -fajta, -fle, -nem , -rt, -rt s -szer kpz szer uttagot a kzszkkal egyberjuk: msfajta, tbbfle, egynem , negyedrt, sokrt , sszer stb. A tulajdonnevekhez a -fle s a -szer szelemeket kt jellel kapcsoljuk: Etvs-fle, Pet fi-szer ; Jedlik nyos-fle; stb. (V.: 171.) Felsorolsban az elmarad kzs, csak az utols taghoz hozzf ztt kpz szer uttagra kt jellel utalunk: bkk-, mogyor- s nyrfaflk; Tmrkny- s Grdonyiszer ; stb. [V. 262. c)]

46

142. Az sszetett szmneveknek s a szmoknak tbb vonatkozsban sajtos rsmdjval a kvetkez pontok foglalkoznak: a bet rssal s a szmjegyrssal a 288., az sszetett szmnevek s a szmok tagolsval a 289., a sorszmnevekkel a 267. a) s a 290., a trtszmnevekkel a 291., a tizedes trtekkel a 274. s a 291. pont.

47

A KIS S A NAGY KEZD BET K


143. A magyar kzszavakat ltalban kis kezd bet vel rjuk, de egyes meghatrozott esetekben naggyal is. Mindig nagybet vel kezdjk a tulajdonneveket. Mivel azonban a tulajdonnevek sajt rszrendszert alkotnak helyesrsunkban, kln fejezetben trgyaljuk ket.

A kis kezd bet k


144. Kzszavainkat ltalban kisbet vel kezdjk: szeret, virgzik; elnk, orszg,

prt; drga, fensges; hrom, kevs; ami, brmennyi; itt, most; ejha, naht, ugye, s, jllehet; stb.
Er s rzelmi tltsk ellenre ltalban kisbet vel rjuk a magasztos tartalm, kellemes hangulat s jelents szavakat is: bke, szabadsg, felszabaduls, haza, let, tavasz, desanya, csald stb. (De v. 149., 150.) 145. Kis kezd bet vel rjuk az nnepeket, a nevezetes napokat, a rvidebbhosszabb id szakokat, a trtnelmi esemnyeket jelent szavakat, szkapcsolatokat (br olykor nem kicsi az rzelmi tltsk): mrcius tizentdike, a felszabaduls

napja, mjus elseje, az alkotmny nnepe, karcsony, hsvt, anyk napja, nemzetkzi n nap, pedaggusnap, vasutasnap, tves terv; a honfoglals, a mohcsi vsz, a szabadsgharc, a debreceni orszggy ls, a francia forradalom; a nagy oktberi szocialista forradalom, a nagy honvd hbor; stb.
146. A rendezvnyek, rendezvnysorozatok, trsadalmi s politikai mozgalmak, programok stb. nevt ltalban kisbet vel rjuk: jv kutatsi konferencia, nemzetkzi

orvoskongresszus, lgkrkutatsi szimpzium, termoanalitikai tudomnyos lsszak, erdszeti s faipari tudomnyos napok, a magyar nyelv hete, fstsi hnap, olvas nprt, a szakma ifj mestere, orszgos tvlati tudomnyos kutatsi terv, orszgos kzpiskolai tanulmnyi verseny stb. Az intzmnyszer eket azonban az intzmnynevek mintjra rjuk: Budapesti Nemzetkzi Vsr, Szegedi Szabadtri Jtkok stb. (V. 191.)
147. Kisbet vel kezdjk a npek, npelemek, npcsoportok s nyelvcsaldok nevt:

szt, knai, magyar, orosz, szlovk, palc, svb, szsz, szkely, indin, nger; finnugor, germn, romn, url-altaji, nyugati szlv; stb. Ugyancsak kis kezd bet sek a vallsokhoz, felekezetekhez tartozst jelent szavak: buddhista, katolikus, mohamedn, reformtus stb.

A nagy kezd bet k


148. rsunknak vilgoss s ttekinthet v ttele vgett a kzszavakat is nagybet vel kezdjk minden szveg, valamint pont, krd jel, felkiltjel s bizonyos esetekben kett spont utn minden j mondat ln: Hromrai id volt

engedve a kitiltottaknak, hogy motyikat sszeszedjk Ez a hromrai id pedig

48

ppen elg volt arra, hogy a vros npessge mindent megtudjon Mi volt a dikok vtsge? Hogyan vdelmeztk magukat? Milyen nagy dolgokat vgott oda a vaskalaposoknak Jen y? Ht Bark hogy replikzott nekik tatrul, trkl, perzsul! Ht mg a snta Birczy hogy trflta meg ket vg tleteivel! S most ezeket mind kicsaptk. Az iskola szeme fnyeit!
Az ltalnos szablyoktl stilisztikai okokbl csak a szprk szoktak olykor eltrni. 149. Levelekben s hivatalos iratokban a megszlts els szavn s tulajdonnvi tagjn kvl nagybet vel szoks kezdeni a megszltsban szerepl kzneveket is (de a mellkneveket, kt szkat mr nem): Drga Ilonka Nni! Osztlyvezet Kartrs! Tisztelt Kovcs r! Mlyen tisztelt Asszonyom s Uram! Stb. Magnlevelekben a megszlts els szavn s tulajdonnvi tagjn kvl a tbbi szt kezdhetjk kisbet vel is: Kedves bartom! Tisztelt Nagy r! des j anym s apm! Azokat a kzneveket, nvmsokat s nvmsi szerep hatrozszkat, amelyek a megszltott szemlyre vonatkoznak, szveg belsejben ltalban kisbet vel kezdjk: Lgy szves, bartom, ltogass meg minket! Arra krem (a) tancselnk

elvtrsat, szveskedjk gyemet kedvez en elbrlni. Brcsak itt lehetnl te is! Valszn leg nket is rdeklik fejlesztsi terveink. rkk hls leszek neked a segtsgedrt. Melegen rdekl dtt irntatok. Stb. Fokozott tisztelet kifejezsre azonban az ilyen esetekben nagybet is alkalmazhat: Szeretnm, Apm, ha nem rtene flre. A legf bb rdem az nk. Szeretnk mindig Veled lenni. Stb. Kt (vagy
tbb) szbl ll megszltsoknak ilyenkor is csak az els szavt kezdjk nagybet vel: Bocsssa meg, Igazgat r, hogy soraimmal flkeresem! Tisztelettel emlkeztetem (az) llamtitkr elvtrsat arra, hogy stb. Hasonlkppen: Felkrem

Horvth kartrsat vitaindt el adsnak megtartsra. Ezt Ferenc btym s Erzsi nnm is jl tudja. Stb. (V. 144., 253.)
150. Kzszavaknak nagybet s kezdse kivtelesen, els sorban klt i m vekben lehet a megszemlyests eszkze, er stheti a szavak hangulatt, felhvhatja a figyelmet fogalmi tartalmukra, s t egyszerre is szolglhatja mindegyik clt: a

Szerelem, a Vgzet, a Hatalom; Mi vagyunk: Jv s Igazsg, / Engesztels s nagy tlet; stb. (V. 144.)

Egyb esetek
151. Az idzeteket s az idzeten belli tovbbi rszeket az eredeti szvegnek megfelel en kezdjk nagy-, illet leg kisbet vel: El ttnk egy nemzetnek sorsa ll.; Lgy fegyelmezett! stb.; illet leg: a fldre stttk szemnk. Kinylt / a fldbe zrt titok. (Vagy: a fldre stttk stb.) [V. 256. a), 264.] 152. Az tbaigazt feliratokat, a tblzatok, grafikonok, brk stb. alatti szvegeket nagybet vel kezdjk: Bejrat, Hzfelgyel , Igazgat, Pnztr; Szntermelsnk; stb. Ha egy ilyen szveg tbb szbl ll, akkor csak az els sz nagy kezd bet s: Kett s megllhely, Nyilvnos telefon, B porta; A lgfk vzlatos rajza; stb. Ha a szveg els szava szmnv, s ezt szmjeggyel rjuk, az utna kvetkez sz kis kezd bet s: 2. metrvonal, 5. ajt, III. vgny stb.

49

Kisbet vel kezdjk az gyiratok, igazolvnyok, oklevelek stb. vgn az alrs alatti megjellst: elnk, titkr, igazgat, rektor, miniszter; a bizottsg titkra, a trstulajdonosok kzs kpvisel je; stb. 153. A csaldnevek el tti doktor, id sb, ifjabb, zvegy stb. szt, illet leg rvidtsket csak kiemelt helyzetben (alrsban, levlcmzsben, oszlopba rendezett nvsorban stb.) s mondat elejn kezdjk nagybet vel: Dr. Mszros Mihly, Id.

Kelemen Lszl, Ifj. Jakab Imrn; zvegy Lukcs Ptern azzal a krssel fordult a tancshoz, hogy; stb. Mondat belsejben ugyanezek kisbet vel randk: Ott volt dr. Mszros Mihly is. Szp Gergely s ifj. Lukcs Pter panaszt tettek zvegy Jakab Imrn ellen. Hasonlan a trtnelmi nevek esetben: Grf Szchenyi Istvn; de szvegben: Miniszteri trct vllalt br Etvs Jzsef is.

50

A TULAJDONNEVEK RSA
154. A tulajdonneveknek tbb tpust klnbztethetjk meg: a szemlyneveket, az llatneveket, a fldrajzi neveket, a csillagneveket, az intzmnyneveket, a mrkaneveket, a cmeket stb. Br az egyes tpusok rsmdja nem egyetlen elvhez igazodik, hrom szempontbl mgis egyformn viselkednek. a) Mindegyik csoport rsban rvnyesl helyesrsunknak az a rgi trekvse, hogy a tulajdonneveket megklnbztesse a kznevekt l, ezrt minden tulajdonnevet nagybet vel kezdnk: Sz ke (csaldnv), de: sz ke (hajszn); Fak (tnv), de: fak (sznnv); Mr (helysgnv, szemlynv), de: mr (npnv); Hollfszek (hegy neve), de: hollfszek (a holl fszke); Rk (csillagkp neve), de: rk (llat neve); Patyolat (vllalat neve), de: patyolat (fehr, hfehr); Kortrs (folyirat cme), de: kortrs (valakivel egy id ben l ); Parzs (t zhelymrka neve), de: parzs (izz tzel anyag); stb. b) A nagy kezd bet mutatja ugyan, hogy tulajdonnvvel van dolgunk, de a tbb elemb l ll nevek esetben rzkeltetni kell a tulajdonnevek terjedelmt is, hogy vilgosan elhatroldjanak a krnyez szvegt l. A tbbelem nevek tagjainak sszetartozst tbbflekppen jelezhetjk. Egyberjuk az alkot tagokat: Kispista, Tthpl, Annamria, Nagyk rs, Hegyalja, Olaszorszg stb. Kt jellel kapcsoljuk egymshoz az alkot tagokat: Nemeskri-Kiss, Velencei-t, szak-Afrika stb. Nagybet vel kezdjk a tagok mindegyikt: Zrnyi Mikls, K rsi Csoma Sndor, Budapesti M szaki Egyetem, Magyar Nyelv r stb. A nv nyelvi felptse is jelezheti, meddig tart a tulajdonnv. gy pl. az utca (u.) sz a nv utols eleme, a cm (c.) sz pedig kzvetlenl kveti a nv utols elemt: Kiss Jnos altbornagy utca, az nek a pesti ligetr l cm vers stb. A cmek esetben az alakulat sajtos (kiemelt) helyzete teszi vilgoss a tulajdonnv terjedelmt: Egri csillagok, A vros peremn, Helyesrsi tancsad sztr stb. c) A tulajdonnevek rsnak jellemz vonsa az llandsg. Ez egyrszt azt jelenti, hogy a tulajdonnevek egyes tpusaiban ragaszkodunk a trtnelmileg kialakult vagy a mai helyesrsi szablyok szerinti formkhoz: Thkly, Werb czy, Kzponti Fizikai Kutatintzet; Pepsi-Cola, Rutascorbin; stb. Msrszt arra kell trekednnk, hogy a toldalkos alakok lersra olyan megoldst talljunk, amely biztostja az alapforma visszallthatsgt: Kiss-sel, Wittmann-n, New York-i stb. (Nem pedig: Kissel, Wittmann, newyorki stb.)

A szemlynevek
155. Mind a csaldneveket (vezetkneveket), mind a keresztneveket (utneveket) nagy kezd bet vel rjuk: Bakos, Deli, Krmendi, Sznt; va, Zsuzsa, Gyrgy, Pl; Szerencss Andrs, Szeremlei-Szab Zsolt; stb. A csaldnevek s a keresztnevek rsmdjt helyesrsunk rendszernek figyelembevtelvel az anyaknyvezsre s a szemlyi okmnyok killtsra vonatkoz jogszablyok llaptjk meg.
51

156. Csaldneveink nagyobb rsznek formja kveti a mai magyar hangjellsi rendszert: Asztalos, Br, Hajd, Kis, Takcs stb. A csaldnevek rsban rvnyesl hagyomny s egyb okok (jogi megfontolsok stb.) miatt azonban szmos l nvben tallkozunk a mai rsformktl kisebb-nagyobb mrtkben eltr jellsmdokkal: Bir, Buday, Erdgh, Gal, Gombocz, Hajdu, Kiss, Kultsr, Pais stb. (V. 12., 87.) Hasonlkppen tiszteletben tartand a tudatos szpri nvadssal alkotott nevek rsmdja is: Baradlay, Maszlaczky, Kecherepy stb. 157. A trtnelmi csaldnevek rsnak f bb szempontjai a kvetkez k: a) A trtnelmi nevek vdelme rdekben a rgi magyar csaldnevek eredeti alakjt ltalban meg rizzk: Beythe, Kemechey, Orczy, Sigray, Thewrewk, Vay stb. (V. 12., 87.) b) A csaldnevek hagyomny rz helyesrsa viszonylag ks n alakult ki, ezrt az eredeti formk mellett az id k folyamn nvvltozatok is keletkeztek (pl. Batsnyi Bacsnyi). Ilyenkor az egyntet rsgyakorlat biztostsa vgett a csald vagy a kiemelked trtnelmi szemly ltal rgztett, korunkhoz legkzelebb es formt kell hasznlni, s azt kell kvetkezetesen rvnyesteni: Apafi, Batsnyi, Kazinczy, Lorntffy, Verseghy stb. Ma l szemlyek is viselnek trtnelmi csaldneveket. Ezek termszetesen az anyaknyvben rgztett alakjukban hasznlandk, ami eltrhet a rgi csald vagy trtnelmi szemly nevnek rsmdjtl: Dezs fi, Rkczy, Teleky stb. c) Az olyan nvformk, melyek eltrnek ugyan az egykoriaktl, de mr hossz s kvetkezetes hagyomnyuk van rsgyakorlatunkban, ebben a formban hasznlandk: Bocskai, Rkczi, Zrnyi; Apczai Csere, Tstsi Jnos; stb. Az ilyen neveket nem szabad sem visszargiesteni (pl. Zrini), sem pedig korszer steni (pl. Cscsi). d) Szilrdan kialakult nv hinyban olyan formt szoks kialaktani, amely az elolvasst nem zavar rgies rssajtsgokat tiszteletben tartja, de egyszersmind lehet v teszi, hogy a nevet az egykori hangzsnak megfelel en ejthessk ki: Komjthy, Pesthi, Werb czy, Wathay stb. (nem Komjti, Pesti, Verb ci, Vatai stb.); illet leg: Kakas, Csombor, Csulyak stb. (nem Cacas, Czombor, Chuliak stb.). 158. Az sszetett (kt kln nvb l eggyforrt) csaldneveket egyberjuk: Kispter, Kunszab, Nagygyrgy, Tthmtys, Vrsbaranyi stb. A kett s (kt nv mellrendel kapcsolatbl alakult) csaldnevek tagjait az jabb anyaknyvi jogszablyok szerint kt jellel kell sszekapcsolni: Bajcsy-Zsilinszky, Endr dy-Somogyi, Kerpel-Fronius, Konkoly-Thege stb. A rgi jelz s csaldnevekben a jelz s a tulajdonkppeni nv kz nem tesznk kt jelet: Barti Szab, Csokonai Vitz, K rsi Csoma, Ttfalusi Kis stb. A jelz s nevek is szerves egysget alkotnak, ezrt a kt nvelem ltalban egytt hasznland, s sorrendjk nem cserlhet fel. Stilisztikai okokbl vagy rvidsg kedvrt azonban a jelz t magban is hasznlhatjuk a teljes nv helyett: Csokonai, Ttfalusi stb. 159. Az asszonynevek formi a jogi el rsok szerint a kvetkez k: Nagy Jnosn, Nagy Jnosn Kovcs Anna, Nagyn Kovcs Anna, Nagy Anna s (ha valaki frjhezmenetele utn is lnynevt tartja meg) Kovcs Anna. Br nem hivatalos, hasznlatos az N. Kovcs Anna forma is.

52

A frj nevnek -n kpz s szrmazka s a lenykori nv kz nem tesznk vessz t, s a szl. rvidts beiktatsa is flsleges: Szab Lszln Nagy Katalin vagy Szabn Nagy Katalin stb. 160. A mitolgia s a valls fogalomkrbe tartoz, szemlynvknt hasznlt nevek ltalban nagy kezd bet sek: Allah, Boldogasszony, Hadr, Isten, Jupiter, Ozirisz, Zeusz stb. Az isten szt gyakran hasznljuk kznvi rtelemben is, illet leg olyan szvegsszefggsben, amelyben kisbet s kezdse a helyes: a grg istenek; Tudja isten, mi lett vele. Az isten szerelmre! Hla istennek! Stb. 161. Mind rgi (eredeti s jvevny), mind pedig ms nyelvekb l jabban tvett keresztneveinket mai kznyelvi kiejtsket tkrztetve rjuk: Csilla, Piroska, Joln, Vilma, rpd, Zsolt, Blint, Lszl; Betti, Klaudia, Zsanett, Artr, Mri, Raul; stb. A ch-t s az x-et azonban (a kzszkhoz hasonlan) a keresztnevekben s a becenevekben is megtartjuk: Richrd, Alexandra, Flix, Lexi stb. (V. 209.) 162. A magyar szemlynevekhez ltalban ugyangy kzvetlenl, azaz kt jel nlkl illesztjk hozz a toldalkokat (ragokat, jeleket, kpz ket), mint a kzszavakhoz: Dzst, Kossuthhoz, Szemerr l, Tncsics Mihlynak, Ilosvai Selymes Pternl, Vrsmarty, a Hunyadiak; jkais, madchi, pet fiesked k; stb. De: Tncsics Mihly-i, Ilosvai Selymes Pter-es stb. (V. 165.) 163. A mssalhangzra vgz d szemlynevek -val, -vel (s nha -v, -v) ragos formjnak rsban a kvetkez kppen jrunk el: a) Ha a nv rvid mssalhangzt jell bet vel vgz dik, akkor ezt a bet t megkett zzk: dmmal, Blinttal, Kodllyal, Szabolccsal stb. (V. 83.) b) Ha rgies bet re vgz d csaldnevekhez kapcsoldnak ezek a ragok, a rgies bet t vltozatlanul hagyjuk, a rag v-je helyett pedig ennek a nv vgn ejtett hanghoz idomult mai formjt rjuk: Kossuthtal, Vghgel, Mriczcal, Rtzcal, Babitscsal, Paiszsal; Madchcs; stb. c) Ha a csaldnv mssalhangzt jell kett ztt bet vel vgz dik, a -val, -vel (s nha a -v, -v) rag megfelel alakjt kt jellel kapcsoljuk hozz, hogy az alapforma vilgosan kit njn: Kiss-sel, Makk-kal, Papp-pal, Szll-lel stb. (V. 94.) Egyszer stve rjuk viszont a keresztneveket: Bernadettel, Marcellal v. Marcellel, Mariannal stb. (V. 62., 94.) 164. Az -i s az -s mellknvkpz vel, az -ista s az -izmus f nvkpz vel elltott egyelem s sszetett (egybert), illet leg kett s (kt jellel sszekapcsolt) szemlyneveket kisbet vel kezdjk, s a kpz ket kzvetlenl kapcsoljuk hozzjuk:

mriczi, mikszthos, marxista, leninizmus; tthpli, kispteres; erdey-grzi, ripplrnais; stb. De ha a szemlynv kt vagy tbb elemb l ll, akkor megtartjuk az
eredeti nagy kezd bet ket, s a nv utols tagjhoz kt jellel kapcsoljuk a kpz t: Szchenyi Istvn-i (elkpzelsek), Etvs Jzsef-i (iskolareform), Csokonai Vitz Mihly-os (versels) stb. 165. A -k tbbesjelet kzvetlenl kapcsoljuk a szemlyneveknek ltalban vltozatlan, nagy kezd bet s formjhoz: az rpdok, a Kisfaludyak; a Kossuthok, Pet fik, Tncsicsok kora; az Ady Endrk s Jzsef Attilk kzdelmei stb. (V. 162.) A szemlynevek alkalmi kis kezd bet s rsa (tbbnyire -k tbbesjeles formban) stilisztikai fogs lehet: a nv visel jvel szemben rzett megvetst, haragot stb. rzkeltetheti.

53

jelz ket kisbet vel kezdjk: a nagy Napleon, a nyelvjt Kazinczy, az ifj Ady, a szp Csapn stb. A trtnelmi szemlyek nevnek szerves rszt alkot lland jelz ket azonban nagy kezd bet vel rjuk: Knyves Klmn, Nagy Pter, Oroszlnszv Richrd, Rettegett Ivn, R tszakll Frigyes, Szent Erzsbet stb. 166. A szemlynv el tett alkalmi min st 167. Szemlynv akr egy-, akr tbbelem llhat kznv min sgjelz jeknt is. Ilyenkor a szemlynevet s a kznevet klnrjuk egymstl: Istvn kirly, Bnk

bn, Kovcs llamtitkr, Dobay szakaszvezet , Polgr doktor, Nmeth mrnk, Moharos kartrsn , Inotai r, Zsfi nni, Noszty fi; Vajda Elemr akadmikus, Somogyi Bln f el ad, Srosi Jnos mars, Erdlyi Ilona tudomnyos kutat, Szalay Tams rdemes m vsz; stb. [V. 140. a)]
Azoktl a felvett vagy kapott szemlynevekt l (vagy ms tulajdonnevekt l, s t fantzianevekt l), amelyeket kisebb-nagyobb embercsoportok viselnek, klnrjuk a gy jt nvi vagy gy jt nvi jelleg kzszkat: Benedek csald, Csk nemzetsg, El re brigd, Nyk trzs, Radnti rs; Ady Endre ttr csapat, Zalka Mt lvszezred; stb. 168. Egy- vagy tbbelem szemlynevek s kznevek gyakran lpnek egymssal valamilyen jelletlen sszettelnek tekinthet kapcsolatba (pl. Kossuth-szobor = Kossuth szobra, Kossuth-nta = Kossuthrl szl nta stb.). Az ilyen sszettelszer alakulatokban a szemlynv s a kznv szoros sszetartozst kt jellel rzkeltetjk: Balassi-strfa, Ady-vers, Kossuth-dj, Pet fi-kultusz, Kodly-mdszer,

Celsius-fok, Sabin-cseppek, Bessenyei-kria, Ndasdy-kastly; Konkoly-Thege-rem; GeigerMller-szmllcs , HadrovicsGldi-sztr; Arany Jnos-idzet, Bartk Blaemlkv; stb. [V. 140. b), 169.]
A kisebb-nagyobb embercsoportokat vezet szemlyek nevhez szintn kt jellel kapcsoljuk a gy jt nvi vagy gy jt nvi jelleg kzszkat: Aranyosi-brigd, Dek-

prt, Fldnyi-krus, Lenkey-szzad, Mart-csoport, Szemere-kormny; Szent Benedek-rend; stb. Az uralkodhzat jelent hz, csald s dinasztia szt is kt jellel kapcsoljuk a csaldnvhez: rpd-hz, Anjou-hz, Habsburg-hz, Jagell-hz; Bourbon-csald; Tudor-dinasztia; stb.
Ha a szemlynv s a kznv egyttesb l kznv lett, az sszettelt kisbet vel kezdve egyberjuk: katicabogr, krisztustvis, martinkemence stb. [V. 140. b), 201.] 169. Az egy- vagy tbbelem szemlynevek s kznevek egyttesb l az alapforma megtartsval (tbbnyire -i, -beli, -s, -, - , -j, -j kpz vel) alakult mellknevek is sszettelszer kapcsolatok. Az ilyenekben a tagokat kt jellel f zzk ssze: rpd-

kori, Mtys-templomi; Jkai-regnybeli, Kossuth-djas, Zrnyi-soros, Mria-arc, Kodly-mdszer , Herkules-erej ; Konkoly-Thege-rmes, Jzsef Attila-djas; HadrovicsGldi-sztrbeli, stb. [V. 140. b), 168.]
170. Ha egymstl klnrt, szemlynvb l s kznvb l ll min sgjelz s szerkezetekhez (Julianus bart) egy jabb f nv (pl. szobor) kapcsoldik, ez el nem tesznk kt jelet: Julianus bart szobor, Kszim pasa bstya, Szent Istvn vrtan plbniatemplom, Jeremis prfta kolostor stb. (V. 167.) Az ilyen szerkezetek gyakran er ltetettek. Tancsos feloldani ket: Julianus bart szobra stb.

54

171. A -fle s a -szer kpz szer uttagot kt jellel kapcsoljuk a szemlynevekhez: Etvs-fle, Wesselnyi-fle, Munkcsy-szer , Joliot-Curie-fle; Erdey-GrzSchay-fle; Pal Lszl-szer , Szinyei Merse Pl-szer ; stb. (V. 141.)

Az llatnevek
172. Az llatok tulajdonnevt nagy kezd bet vel rjuk: Bodri, Cirmos, Csk, Rr, Villm, Bagira, Vuk stb. Az esetleges magyarz uttag kisbet vel s kt jel nlkl jrul hozzjuk: Bodri kutya, Rr lovam stb.

A fldrajzi nevek
173. A fldrajzi nevek nyelvi flptse rendkvl vltozatos. Az egyelem nevek (pl. nevek szma. Ezeknek az egysgt bizonyos tpusokban az egybers mutatja (pl. Tiszntl, Szombathely stb.); ms csoportokban a szoros kapcsolatot (a tbbelem nevekre leginkbb jellemz mdon) az alkot tagok kz tett kt jellel fejezzk ki (pl. Zsivny-patak, Apthy-szikla, DlAmerika stb.); a klnrt tagokbl ll nevek (pl. Olasz Kztrsasg, Pillnyi t stb.) esetben pedig a helyesrsi forma vagy a nyelvi flpts rzkelteti az sszetartozst. Ms nyelvi kategrikhoz hasonlan a fldrajzi nevek rsban is figyelembe kell venni a nv jelentst, mert a formailag hasonl (s t azonos), de ms-ms dolgot jell nevek rsmdja eltr en alakulhat: H vs-vlgy (domborzati nv), de: H vsvlgy (vrosrsznv); Ferenc-hegy (domborzati nv), de: Ferenc krt (utcanv); Sros-patak (vznv), de: Srospatak (helysgnv); stb. Az itt kvetkez szablyok csak a gyakoribb fldrajzinv-tpusok rsmdjra nzve adnak eligaztst, mgpedig az -i (olykor -beli) kpz s szrmazkokkal egytt. Ennek a s r n el fordul toldalknak a kapcsolsi mdja ugyanis nem minden tpusban egyforma. A tbbi toldalk kapcsolsa megegyezik a ms tulajdonnvtpusokban kvetett eljrsokkal. Magyarorszg fontosabb hivatalos fldrajzi neveinek jelent s rszt a hivatalos helysgnvtr s a fldrajzinvtr tartalmazza.

Szeged stb.) mellett igen nagy a tbbelem

Az egyelem s az egybert fldrajzi nevek 174. Ha egy fldrajzi nv egyelem (azaz egyetlen egyszer sz), az alapformt termszetesen nagybet vel, az -i kpz s szrmazkot pedig kisbet vel kezdjk. Az -ire vgz d ilyen szavak -i kpz s szrmazkban (kiejtsknek megfelel en) csak egy i-t runk. Alapforma: -i kpz s forma:

Eurpa Itlia Erdly Mtra

eurpai itliai erdlyi mtrai

55

Duna Debrecen Krakk Tamsi


stb.

dunai debreceni krakki tamsi stb.

175. Alapformjukban nagy, -i kpz s szrmazkukban kis kezd bet vel egyberjuk: a) a tbb elemb l ll, orszg, fld, alfld, part uttag orszgneveket, az orszgrszneveket, valamint a jelentskben tmbsdtt tjneveket: alapforma:

-i kpz s
forma:

Magyarorszg Franciaorszg Jakutfld Nmetalfld Elefntcsontpar t Kisalfld Hegyalja stb.

magyarorszgi franciaorszgi jakutfldi nmetalfldi elefntcsontpar ti kisalfldi hegyaljai stb.

Az egyberand tjneveket a sztri rsz tartalmazza. b) a tbb elemb l ll magyar nyelv helysgneveket, valamint ltalban a helysgrszneveket: alapforma:

Budapest Balatonalmdi Hdmez vsrhel y Trkkanizsa Fokvros Bksmegyer jszeged Alsblatelep Albertmajor Csehipuszta Rtitanya stb.

-i kpz s forma: budapesti balatonalmdi hdmez vsrhel yi trkkanizsai fokvrosi bksmegyeri jszegedi alsblatelepi albertmajori csehipusztai rtitanyai stb.

Az i-re vgz d ilyen nevek -i kpz s szrmazknak vgn csak egy i-t runk. A kt jellel sszekapcsolt elemekb l ll fldrajzi nevek 176. Ha egy fldrajzi nv egy fldrajzi kznvb l s egy elje jrul (egyelem vagy egybert tbbelem ) kzszbl vagy tulajdonnvb l ll, a nagybet vel kezdett el taghoz kt jellel kapcsoljuk a kisbet vel kezdett uttagot. Az -i kpz s

56

szrmazkokban a kt jelet meghagyjuk. Ha az alapforma el tagja tulajdonnv, ennek nagy kezd bet jt megtartjuk, egybknt az alakulatot kisbet vel kezdjk. a) Kzszi el taggal alapforma:

Arany-patak Velencei-t Slyom-sziget Szabadsg-hegy Kis-k szikla Holdvilg-rok Dunntli-kzphegysg


stb. b) Tulajdonnvi el taggal alapforma:

-i kpz s forma: arany-pataki velencei-ti v. -tavi slyom-szigeti szabadsg-hegyi kis-k sziklai holdvilg-roki dunntli-kzphegysgi
stb.

-i kpz s forma: Jnos-d l Jnos-d l i Csepel-sziget Csepel-szigeti Duna-part Duna-parti Balaton-felvidk Balaton-felvidki Kaszpi-tenger Kaszpi-tengeri Kab-hegy Kab-hegyi Huron-t Huron-ti v. -tavi Szandavralja-patak Szandavralja-pataki Dunazug-hegysg Dunazug-hegysgi
stb. stb.

A tulajdonnvi (vagy annak tekintett) el tag llhat kt (vagy tbb) klnrt elemb l is. alapforma:

Vas Mihly-hegy Jzsef Attilalaktelep Buen Tiempo-fok


stb.

-i kpz s forma: Vas Mihly-hegyi Jzsef Attilalaktelepi Buen Tiempo-foki


stb.

Fldrajzi kznven a fldrajzi fogalmakat jell f neveket rtjk. Ezek lehetnek egyszer szavak is: cen, t, patak, hegy, vlgy, domb, hg, lapos, d l , sivatag stb.; sszetett szavak is: flsziget, ntz csatorna, holtg, fennsk, dombvidk, sz l hegy, halast stb. Az olyan nevek, ill. nvrszek, amelyekben a mai magyar nyelvrzk nem ismer fl kzszi jelentst (akr magyar, akr idegen eredet ek), egyelem tulajdonneveknek szmtanak. gy pl. a 176. b) pontban: Huron, Kab, Kaszpi; a 177. a) pontban: Csel te, Zland.

57

177. Ha egy fldrajzi nv uttagja (egyelem vagy egybert tbbelem ) tulajdonnv, el tagja pedig (egyelem vagy egybert tbbelem ) kzsz vagy tulajdonnv, az alkot tagokat kt jellel kapcsoljuk ssze. Az ilyen nevek -i kpz s szrmazkban ltalban mindkt tagot kisbet vel kezdjk, s a kt jelet megtartjuk. a) Kzszi el taggal alapforma:

Holt-Tisza Dl-Kna reg-Csel te j-Zland Nyugat-Dunntl Dlkelet-Magyarorszg


stb.

-i kpz s forma: holt-tiszai dl-knai reg-csel tei j-zlandi nyugat-dunntli dlkelet-magyarorszgi


stb.

Ha a tulajdonnvi (vagy annak tekintett) uttag kt (vagy tbb) klnrt elemb l ll, ezt az rsmdjt az j nvalakulaton bell is megtartja. Az -i kpz a vltozatlan alapformhoz kt jellel kapcsoldik. alapforma: -i kpz s forma: Keleti-Sierra Madre Keleti-Sierra Madre-i Nagy-New York Nagy-New York-i stb. stb.

b) Tulajdonnvi el taggal alapforma:

Kl-Kpolna (vastlloms) Gy r-Sopron (megye) Bdd-Bakod (terlet) Csrnc-Herpeny (vzfolys)


stb.

-i kpz s forma: kl-kpolnai gy r-soproni bdd-bakodi csrnc-herpeny i


stb.

Hasonlkppen jrunk el olyankor is, amikor a hivatalos helysgnv utn a helysgrsz vagy kerlet nevt is fltntetjk.

rd-falu Gy r-Mnf csanak


stb.

rd-falui gy r-mnf csanaki


stb.

178. Hromelem fldrajzi nevek keletkezsnek kt klnsen gyakori mdja van. a) Ha egy ktelem , kt jellel sszef ztt fldrajzi nv [Arany-patak, v. 176. a); Holt-Tisza, v. 177. a); Jnos-d l , v. 176. b)] el egy kzszi el tag (rohonci, bels , nagy stb.) kerl, az alakulatot nagybet vel kezdjk, s a tagokat kt jellel kapcsoljuk ssze. Az -i kpz s szrmazkokban megtartjuk az alapul szolgl nevek tagjainak kt jeles kapcsolst, a kzszi tagokat kisbet vel, a tulajdonnvi tagokat nagybet vel kezdjk.
58

alapforma:

Rohonci-Arany-patak Nagy-Ausztrliai-bl Alcsi-Holt-Tisza j-Dl-Wales Bels -Jnos-d l Dli-Shetland-szigetek


stb.

-i kpz s forma: rohonci-arany-pataki nagy-ausztrliai-bli alcsi-holt-tiszai j-dl-walesi bels -Jnos-d l i dli-Shetland-szigeteki


stb.

b) Ha egy ktelem , kt jellel rt fldrajzi nv [Arany-patak, v. 176. a); Holt-Tisza, v. 177. a); Jnos-d l , v. 176. b)] egy utna tett fldrajzi kznvvel b vl, ezt az uttagot kisbet vel kezdve kt jellel kapcsoljuk az alapul szolgl nvhez. Az -i kpz s szrmazkokban megtartjuk az alapul szolgl nevek tagjainak kt jeles kapcsolst, a kzszi tagokat kisbet vel, a tulajdonnvi tagokat nagybet vel kezdjk.

-i kpz s forma: Arany-patak-vlgy arany-patak-vlgyi Kt-bkkfa-nyereg kt-bkkfa-nyeregi Dl-knai-tenger dl-knai-tengeri szak-borsodiszak-borsodikarszt karszti Holt-Tisza-berek holt-Tisza-bereki Sebes-Krs-d l sebes-Krs-d l i Jnos-d l -oldalas Jnos-d l -oldalasi Misa-rti-patak stb. Misa-rti-pataki stb.
alapforma: 179. Nagykt jellel f zzk egymshoz a nagybet vel kezdett fldrajzi neveket akkor, ha azok valamit l valameddig viszonyt rzkeltetnek. Az ilyen alakulatok -i kpz s szrmazkban a nagykt jeleket megtartjuk, de minden tagot kisbet vel kezdnk, s az kpz t csak az alakulat utols tagjhoz tesszk hozz, kt jel nlkl. alapforma:

BudapestBcs MoszkvaPrizs Gy rSopronEbenfurt


stb.

-i kpz s forma: budapestbcsi moszkvaprizsi gy rsopronebenfurti


stb.

Az ilyen alakulatokhoz fldrajzi kznevet kisbet vel kezdve s kt jellel kapcsolunk. Az -i kpz t a vltozatlan alapformhoz tesszk hozz. alapforma:

VolgaDon-csatorna DunaMajnaRajna-csatorna stb.

-i kpz s forma: VolgaDon-csatornai DunaMajnaRajna-csatornai stb.

59

Alapformjukban hasonlkppen, -i kpz s formjukban azonban kis kezd bet kkel rjuk az olyan nvtrstsok tagjait, mint:

CsehMorva-dombsg ZalaSomogyi-hatrrok
stb.

csehmorva-dombsgi zalasomogyi-hatrroki stb.

A klnrt elemekb l ll fldrajzi nevek 180. Minden tagot kln szba runk, s nagybet vel kezdnk a mai s a trtnelmi llamnevekben (amelyek ltalban tartalmazzk az llamformra utal szt), tovbb a gazdasgi fldrajzi krzetnevekben. Az ilyen nevek -i (-beli) kpz s szrmazkban megtartjuk a klnrst, de az alkot tagokat ltalban kisbet vel kezdjk, csak a tulajdonnvi (vagy annak tekintett) elemeket hagyjuk meg nagybet snek.

-i (-beli) kpz s forma: Magyar Npkztrsasg magyar npkztrsasgi Grz Szovjet Szocialista grz szovjet szocialista Kztrsasg kztrsasgi Egyeslt Kirlysg egyeslt kirlysgi Omni Szultnsg omni szultnsgi Amerikai Egyeslt llamok amerikai egyeslt llamokbeli Dl-afrikai Kztrsasg dl-afrikai kztrsasgi Rmai Birodalom rmai birodalomi Kijevi Nagyfejedelemsg kijevi nagyfejedelemsgi Kzponti Iparvidk kzponti iparvidki szak-kaukzusi Gazdasgi Krzet szak-kaukzusi gazdasgi krzeti de: Zaire Kztrsasg Zaire kztrsasgi San Marino Kztrsasg stb. San Marino kztrsasgi stb.
alapforma: 181. A mai s a trtnelmi llamrszek nevben a kis kezd bet s megye, jrs, vroskrnyk, bnsg, grfsg, terlet stb. uttagot klnrjuk az el tte ll nvrszekt l. Az ilyen nevek -i (-beli) kpz s szrmazkban megtartjuk a klnrst, a kzszi tagokat kisbet vel, a tulajdonnvi (vagy annak tekintett) elemeket nagybet vel kezdjk. alapforma:

Budai jrs Veszprmi vroskrnyk Letenyei nagykzsgkrnyk Voronyezsi terlet Szrnyi bnsg de: Baranya megye Szabolcs-Szatmr megye Kent grfsg New York llam stb.

-i kpz s forma: budai jrsi veszprmi vroskrnyki letenyei nagykzsgkrnyki voronyezsi terleti szrnyi bnsgi Baranya megyei Szabolcs-Szatmr megyei Kent grfsgi New York llami v. llambeli
60

stb. 182. A kzterletek nevben a kis kezd bet s utca, t, tr, kz, hd stb. szt klnrjuk az el tte ll nvrszekt l. Az -i kpz t az ilyen nevek vltozatlan formjhoz tesszk hozz. alapforma:

Vci utca Gorkij fasor Szab Ilonka lpcs Tas vezr utca Mrcius 15. tr Tbor-hegyi t Erzsbet hd stb.

-i kpz s forma: Vci utcai Gorkij fasori Szab Ilonka lpcs i Tas vezr utcai Mrcius 15. tri Tbor-hegyi ti Erzsbet hdi stb.

Ha a hd sz valamely foly nevvel birtokos jelz s viszonyban van, kt jellel kapcsoljuk: Tisza-hd (= a Tisza hdja), a Duna-hidak stb. 183. Fldrajzi nevekhez magyarz cllal nha hozzkapcsolunk egy kzszt, ez azonban nem vlik a nv rszv. Ezeket a nevet rtelmez szavakat a nvt l klnrjuk. Az ilyen kapcsolatok -i (-beli) kpz s szrmazkban megtartjuk a klnrst, s a kezd bet k vltozatlanul maradnak. alapforma:

Gyngys vros Mtra hegysg Duna folyam Szahara sivatag


stb.

-i kpz s forma: Gyngys vrosi Mtra hegysgi Duna folyami Szahara sivatagi
stb.

(V. 194.) Kisbet vel kezdve klnrjuk a nvhez nem tartoz alkalmi jelz ket is: alapforma:

(az) olasz Alpok (az) erd s Bkk (a) lengyel MagasTtra (a) msodik Baku stb.

-i kpz s forma: (az) olasz alpokbeli (az) erd s bkki (a) lengyel magasttrai (a) msodik bakui stb.

184. Klnrt szavakbl ll jellt trgyas, jellt hatrozs, jellt birtokos jelz s, valamint nvuts szerkezetek is gyakran szolglnak fldrajzi nevekknt. Az ilyen alakulatokban a klnrst megtartjuk, de a szerkezetek els tagjt termszetesen nagybet vel kezdjk. Az ilyen nevek -i kpz s szrmazkban megtartjuk az alapformt, s ehhez f zzk hozz a kpz t. alapforma:

-i kpz s forma:

61

Keveset r Szkre jr Tilos alja Duna mente Szekszrd vidke Vc krnyke Rtek alatt Fels -Marcal mellke Kis-kt feletti stb.
Hasonlkppen:

Keveset r i Szkre jri Tilos aljai (v. alji) Duna menti Szekszrd vidki Vc krnyki Rtek alatti Fels -Marcal mellki Kis-kt feletti stb.

DunaTisza kze MarosKrs kze


stb.

DunaTisza kzi MarosKrs kzi


stb.

Az ilyen nevek el jrul kznevet vagy az ket kvet fldrajzi kznevet klnrjuk, az egsz alakulatot pedig nagybet vel kezdjk. Az -i kpz a vltozatlan alapformhoz kt jel nlkl kapcsoldik. alapforma:

Hossz Csobod alja Kis Bot foka Als Dunra d l


stb. Hasonlkppen:

-i kpz s forma: Hossz Csobod aljai (v. alji) Kis Bot foki Als Dunra d l i stb.

Mria asszony sziget Pl varga d l Kls Pesti t Rgi Fti t stb.

Mria asszony szigeti Pl varga d l i Kls Pesti ti Rgi Fti ti stb.

A csillagnevek
185. A csillagok, csillagkpek, bolygk, holdak stb. nevt nagy kezd bet vel rjuk: Ikrek, Fiastyk, Orion, Tejt, Merkr, Plt, Vnusz stb. Ha a fld, a hold s a nap szt tulajdonnvknt hasznljuk, nagybet vel kezdjk: a Hold tvolsga a Fldt l stb. A mindennapi rsgyakorlatban azonban az ilyen tulajdonnvi szndk szhasznlatot flsleges er ltetni, teht: fld krli utazs, a hold szpen vilgt, a nap sugarai stb.

Az intzmnynevek

62

186. Az intzmnynevek nhny esetet nem szmtva tbb szbl llnak. Ezek sszetartozst, a nv kezdett s vgt az alkotelemek nagy kezd bet s rsa jelzi. A vilgos f szablyon kvl az intzmnynevek krben l nyelvhasznlati ingadozsok miatt nhny kiegszt szablyt is figyelembe kell venni. 187. A hivatalok, trsadalmi szervezetek, oktatsi intzmnyek, tudomnyos intzetek, szvetkezetek, vllalatok s hasonlk tbbelem hivatalos, cgszer nevben az s kt sz, valamint a nvel k kivtelvel minden tagot nagybet vel kezdnk. Az -i (nha -beli) kpz s szrmazkokban a tulajdonnvi vagy az azzal egyenrtk tag(ok) nagy kezd bet jt megtartjuk, a kznvi elem(ek)et pedig kisbet vel kezdve rjuk. alapforma:

Egszsggyi Minisztrium Magyar Tudomnyos Akadmia Magyar Szocialista Munksprt Danuvia Kzponti Szerszm- s Kszlkgyr Madch Sznhz Jzsef Attila Gimnzium Vas Megye Tancsa, ill.: Vas Megyei Tancs Gza Kirly Tri Egszsggyi Szakkzpiskola Orszgos Szchnyi Knyvtr j Egysg Cipszipari Szvetkezet MagyarSzovjet Barti Trsasg prilis 4. Gpgyr Kelet-bkki llami Gazdasg 43. Sz. pt ipari Vllalat Volga Szll Szabadsg Szll stb.
Egyszavas intzmnynevek is vannak:

-i kpz s forma: egszsggyi minisztriumi magyar tudomnyos akadmiai magyar szocialista munksprti v. munksprtbeli Danuvia kzponti szerszm- s kszlkgyri Madch sznhzi Jzsef Attila gimnziumi Vas megyei tancsi Gza kirly tri egszsggyi szakkzpiskolai orszgos Szchnyi knyvtri j Egysg cipszipari szvetkezeti magyarszovjet barti trsasgi prilis 4. gpgyri kelet-bkki llami gazdasgi 43. sz. pt ipari vllalati Volga szlli (v. szllbeli) Szabadsg szlli (v. szllbeli) stb.

Belgyminisztrium Pnzgyminisztriu m Blyegmzeum stb.

belgyminisztriumi pnzgyminisztriu mi blyegmzeumi stb.

188. A teljes s cgszer intzmnynevek mellett vagy helyett hasznlt egyb formk rsban a kvetkez k szerint kell eljrni: a) Sok olyan intzmnynevnk van, amely megegyezik azzal a formval, ahogyan az intzmnyt nem hivatalosan is emlegetni szoktuk. Emltsben: a balatonfenyvesi llami gazdasg, a pcsi nevel intzet, a tolmcsi ltalnos iskola stb.; de intzmnynvknt: Balatonfenyvesi llami Gazdasg, Pcsi Nevel intzet, Tolmcsi

63

ltalnos Iskola stb. Nagy kezd bet ket csak akkor runk, ha ki akarjuk emelni a
megnevezs tulajdonnvi jellegt. b) Teljes s cgszer intzmnynvnek tekintjk az olyan formkat, amelyekben a telephely neve (vessz vel elklntve) az alakulat vgn ll: Egyeslt Munks-Paraszt

Tsz, Dusnok; Kisegt Sznhz, Szeged; stb.

(Foglalkoztat) Iskola s Nevel otthon, Sopron; Nemzeti

Ha az ilyen szerkezet alakulatok helysgnvi eleme -i kpz s mellknvi jelz knt a nv lre kerl, az intzmnynv rsznek tekintjk, s ezrt nagybet vel kezdjk:

Dusnoki Egyeslt Munks-Paraszt Tsz, Soproni Kisegt Nevel otthon, Szegedi Nemzeti Sznhz stb.

(Foglalkoztat) Iskola s

Kisbet vel kezdjk viszont az intzmnyek m kdsi helyre utal -i kpz s mellknvi jelz ket, ha nyilvnvalan alkalmiak, teht a nvnek nem rszei: a

budapesti Etvs Lornd Tudomnyegyetem, a debreceni Tudomnyegyetem, a szegedi Jzsef Attila Tudomnyegyetem stb.

Kossuth

Lajos

c) A teljes intzmnynv helyett gyakran annak csak egy vagy tbb egyest elemt hasznljuk, s a m fajjell szt vagy szavakat elhagyjuk. Az ilyen rvidlt nvben megmarad a rszeknek a teljes nvbeli rsmdja: az El rben dolgozik (ti. az El re Asztalosipari Szvetkezetben). Hasonlkppen: a Gondolat jelentette meg; a Nemzetiben jtsszk; az Etvsn v. az Etvs Lorndon vgzett; stb. d) Az intzmnytpusokat jelent szavakat (minisztrium, egyetem, hivatal, intzet, iskola, vllalat, zem, tancs, rend rkapitnysg stb.) olyankor is kisbet vel rjuk, amikor valamely szvegben egy bizonyos intzmnyre utalnak: Rszecske- s Magfizikai Kutatintzet, de: a kutatintzet kidolgozta; Orszgos M szaki Fejlesztsi Bizottsg, de: a bizottsg vlemnye szerint; stb. Hasonlkppen: bement a

minisztriumba, seglyt kapott a vllalattl, a tancs intzkedett, a tanrkpz f iskoln stb. Csak nhny kivtel van: az Akadmia (= Magyar Tudomnyos Akadmia), az Opera (= Magyar llami Operahz) stb.
189. Az intzmnyek alrendelt egysgeinek nevt a kvetkez k szerint rjuk: a) Szmos intzmnynek (mint f hatsgnak) alrendelt intzmnyei is vannak. Ezek nevt is minden tagjban nagy kezd bet vel rjuk: M szaki Kmiai Kutatintzet (az MTA intzete), Orszgos Pedaggiai Intzet (a M vel dsi Minisztrium intzmnye), llam- s Jogtudomnyi Kar (az Etvs Lornd Tudomnyegyetemen), F vrosi Fldhivatal (Budapest F vros Tancsnl), Magyar Fldrajzi Trsasg (f hatsga az MTA) stb. b) Egy intzmnyen belli nagyobb szervezeti egysg, testlet stb. neve akkor rand intzmnynvszer en, ha az egyedisg rzkeltetsre szksg van: a Flds Bnyszati Tudomnyok Osztlya (az MTA testlete), a Medicor M vek Vllalkozsi

Gyra, a Szakszervezetek Ngrd Megyei Tancsa, a Hazafias Npfront X. Kerleti Bizottsga stb.
c) Az intzmnyek azonos rendeltets kisebb egysgeinek tpusukra utal megnevezst kis kezd bet vel rjuk: a Kossuth Nyomda szemlyzeti osztlya, a Blcsszettudomnyi Kar gondnoksga, a XI. Ker. Tancs szakorvosi rendel je stb. Kisbet sek nmagukban hasznlva is: emlkeztet a m szaki osztly rszre, feljegyzs a jogi csoportnak, krelem az zemi szakszervezeti bizottsghoz stb. A nem lland jelleggel m kd bizottsgokra stb. utal szavakat, szkapcsolatokat szintn kisbet vel kell rni: a kt vllalat koordinl bizottsgot alaktott; egy karbantart csoportot szerveztek; stb.

64

d) Az alrendelt viszony intzmnyeket jell birtokos jelz s szerkezetek nvel jt s a birtoksz szemlyragjt (-jelt) ltalban ki kell tenni: A (a) Magyar Tudomnyos

Akadmia Nyelvtudomnyi ptszmrnki Kara; stb.

Intzete;

(a)

Budapesti

M szaki

Egyetem

Cgtbln, levlpapron, blyegz n stb. (vagyis kiemelt helyzetben) ms megolds is helyes lehet: Magyar Tudomnyos Akadmia Nyelvtudomnyi Intzet Budapesti M szaki Egyetem ptszmrnki Kar

190. A plyaudvarok, megllhelyek, repl terek, mozik, vendgl k, eszpresszk, zletek, frd k, temet k stb. megnevezsben az intzmnynvi jelleg kevsb rvnyesl. Ezekben a csak intzmnynvszer megjellsekben a tulajdonnvi, illet leg az azzal egyenrtk tagot (tagokat) nagybet vel rjuk, az rtelmezsre szolgl kznvi tagot (tagokat) pedig kisbet vel kezdve klnrjuk: Keleti

plyaudvar, Katonatelep vasti megllhely, Ferihegyi repl tr, Ugocsa mozi, Kis Rabl tterem, Vn Dik eszpressz, Rme frfiruhzati bolt, Lukcs frd , Kerepesi temet stb. Az intzmnynvszer megjellsek rtelmezsre szolgl kznvi tag(ok) elhagyhat(k): a Keletib l indul, a Lukcsba jr szni, a Kis Rablban vacsorztak stb. Az intzmnynvszer megjellsek -i (-beli) kpz s szrmazkban meghagyjuk a nagy kezd bet ket is, a klnrst is: Keleti plyaudvari, Ugocsa mozibeli, Kis Rabl ttermi stb.
191. Intzmnyszer (rendszeresen ismtl d orszgos vagy nemzetkzi) rendezvnyek, killtsok, vsrok stb. nevt az intzmnyekvel azonos mdon szoks rni: Budapesti Nemzetkzi Vsr, Szegedi Szabadtri Jtkok, Vadszati Vilgkillts stb. De: jv kutatsi konferencia stb. (V. 146.) 192. Nemzetkzi vagy klfldi intzmnyeknek, szervezeteknek stb. magyar vagy magyarra fordtott hivatalos nevt gy rjuk, mint a magyar intzmnyneveket: az

Egyeslt Nemzetek Szervezete, a Klcsns Gazdasgi Segtsg Tancsa, Nemzetkzi Valutaalap, az szak-atlanti Szerz ds Szervezete, a Francia Kztrsasg Klgyminisztriuma stb. Nem kell viszont intzmnyszer en rni az ilyen (nem hivatalos) megnevezseket: a francia klgyminisztrium jegyzke, az olasz fmipari szakszervezetek, a lengyel hadsereg, az osztrk lgitrsasg stb.

A mrkanevek
193. Gyrtmnyoknak, termkeknek, ksztmnyeknek mrkanvknt hasznlt elnevezst, annak minden tagjt nagy kezd bet vel rjuk: Ultra (mospor), Trabant (gpkocsi), Fabulon (arckrm), Vegacillin (gygyszer); Alfa Romeo (gpkocsi), CocaCola (dt ital); stb. A nem mrkanvknt hasznlt, tbbnyire a termk anyagra vagy szrmazsi helyre utal nevekben a tagokat kis kezd bet vel rjuk: narancsital, meggyl;

65

kecskemti barack, tokaji bor; stb. Cmkn, hirdetsen stb., alakulatkezd helyzetben az els tagot termszetesen nagybet vel kezdjk: Kecskemti barack stb.
194. Ha a mrkanv utn tjkoztatskppen odatesszk a tpust, a dolgot jell szt is, a kett kz nem tesznk kt jelet: Omnia kv, Panangin tabletta, Odol fogkrm; Tomi Mat mospor; stb. (V. 183.)

A kitntetsek s a djak neve


195. A kitntetsek s a djak nevt a kvetkez kppen rjuk: a) A dj, rem, emlkrem stb. szt tulajdonnvhez (rendszerint szemlynvhez) kt jellel kapcsoljuk: Kossuth-dj, Nobel-dj, Jzsef Attila-dj, Etvs Lorndemlkrem stb. Az ilyen nevek -s kpz s szrmazkban az alapformt vltozatlanul megtartjuk: Kossuth-djas, Nobel-djas, Jzsef Attila-djas, Etvs Lornd-emlkrmes stb. b) A tbb klnrt kzszbl ll kitntets- s djnevekben az alkot tagokat nagybet vel kezdjk: llami Dj, Akadmiai Aranyrem, a Munka Vrs Zszl rdemrendje, a Szocialista Munka H se, Kivl Dolgoz stb. Kis kezd bet sek viszont az ilyen nevek esetleges mellknvi szrmazkukban, tovbb ha csupn cmknt szerepelnek, vagy ha valamilyen rvidebb formban hasznljuk ket: Er s

Blint llami djas tuds j ktete elfogyott. A tancskozson Nagy Jzsef, a szocialista munka h se is megjelent. Az rtekezleten Fejes Katalin kivl dolgoz ismertette munkamdszereit. Stb.
c) A kitntetsek s djak fokozatait, illet leg tpusait jell szavakat, kifejezseket kisbet vel rjuk: a Munka rdemrend arany fokozata, Kivl Munkrt kitntet jelvny stb.

A cmek
196. A cmek kt nagy csoportra oszthatk: lland cmekre s egyedi cmekre. lland cm az jsgok, hetilapok, folyiratok. Ezeket az jellemzi, hogy tbb, s t sok szm cmeknt hasznlatosak. Egyedi cmk van viszont az irodalmi m veknek, a cikkeknek, a kpz m vszeti alkotsoknak, a zenem veknek stb. A szerz ezeknl szndkosan kerli az ismtl dst, egyedisgre s egyszerisgre trekszik. A cmek rsa tkrzi ezt a jellegbeli kett ssget. 197. Az lland cmeket, teht az jsgok, hetilapok s folyiratok cmt nagybet vel kezdjk. A tbbelem cmekben a cmben lev s kt sz kivtelvel minden szt nagybet vel runk: Bvr, Valsg, Nyugat, Kincskeres , Npszabadsg;

Magyar Nemzet, Az Est, N k Lapja, j Tkr, Pest Megyei Hrlap; let s Tudomny;
stb. Egyes hosszabb lland cmekben csak az els sz nagybet s: A magyar nyelv s irodalom tantsa stb. A szablyt akkor is kvetni kell, ha a cmlap megtervez i esetleg ms rsmdot alkalmaztak.

66

A knyvtrgy s a szakirodalmi tjkoztats (dokumentci) terletn a szabvny (MSZ 3424/2) el rsait kvetve az lland cmekben is csak az els elemet kezdik nagybet vel. 198. Az egyedi cmeket, teht a klt i m vek, knyvek, rtekezsek, cikkek, kpek, szobrok, zenem vek, m sorszmok stb. cmt a kvetkez kppen rjuk. Az egyszavas cmeket nagybet vel kezdjk: Szzat, Hazm, Plyamunksok, Martinsz, larcosbl, Zenedlel tt stb. A tbbszavas cmekben csak az els szt s a tulajdonneveket rjuk nagy kezd bet vel: Magyar rtelmez kzisztr, Kpes

politikai s gazdasgi vilgatlasz, Ember az embertelensgben, A k szv ember fiai, Tanulmnyok Arany Jnos kltszetr l, Hajvontatk a Volgn, Kis ji zene, rkzld dallamok, Kk fny stb. Tovbb: 1916 szn, IX. szimfnia stb.
199. Ha a cmeket szvegbe illesztjk, ltalban nem szksges ket idz jelbe tenni vagy ms mdon kiemelni. Klnsen az egyszavas cmek s a tbbszavas lland cmek szvegbeli megklnbztetse flsleges: Mricznak egyik hres

regnye a Rokonok. Munkcsy kpnek, a Siralomhznak a betyr a f alakja. Az j hd felavatsrl az Esti Hrlap kzlte az els tudstst. Tanulmnyt a Magyar Nyelv jelentette meg. Ihletetten szavalta el Az eltvedt lovast. Stb.
Elterjedt szoks azonban az egyedi cmek idz jelbe foglalsa vagy eltr bet tpussal val szedse is: Jzsef Attila utols vnek versei kztt van az me, ht megleltem hazmat is. Hosszan gynyrkdtt a Majlis szneiben. Stb. 200. A ragokat s a jeleket a cmekkel ltalban egyberjuk: a Kritikban, a

Trsadalmi Szemlt, a Npszabadsg; a Szmadsnak; a Nemzeti dalt, Arany Toldijban; stb. A valamilyen rsjellel lezrt s a ragra vgz d cmekhez a ragokat s a jeleket kt jellel kapcsoljuk: Juhsz Gyula versnek, a Szerelem?-nek; Jkainak Az arany ember-e; Pet fi a Szl fldemen-ben; stb.
Ragos cmhez jabb rag fggesztst lehet leg el kell kerlni a mondat tszerkesztsvel; pl. gy: Pet fi a Szl fldemen cm versben; stb. A -beli kpz t s a kpz szer uttagokat a cmek vltozatlan formjhoz mindig kt jellel kapcsoljuk: Valsg-beli (vita), Npszava-beli (hirdets), Magyar Hrlap-beli (kzlemny), Orvosi Hetilap-beli (cikk); Odsszeia-beli (vilg), jjeli menedkhely-beli (alakok); a Kritika-fle folyiratok, j Tkr-szer hetilap; stb.

Tulajdonnevek kzneveslse
201. Tulajdonnevek gyakran vlnak kznevekk. Ilyenkor mr termszetesen kis kezd bet vel rjuk ket, s az egykori tulajdonnv rsmdjtl esetleg ms tekintetben is eltrnk: rntgen, pecsovics, havanna; ferencjska, hryjnos; stb. Az idegen rsmdot is magyarossal cserljk fel: aszpirin, szendvics, konyak, priznic, termosz stb. A tulajdonnevek s kzszk sszeforrsbl keletkezett sszetett szavakat is kisbet vel kezdjk, s az alkotelemeket egyberjuk: dmcsutka, plforduls, szentjnoskenyr; pullmankocsi, wertheimkassza; stb. Az idegen rsmdot is gyakran magyarossal vltjuk fl: paszt rolts, makadmt, dzelmotor, dzelolaj stb. [V. 140. b), 168.]

67

A kznevesls lass folyamat. Ennek sorn az rsformk egy ideig ingadoznak a nagy kezd bet s, idegenesen rt tulajdonnvi s a kis kezd bet s, magyarosan rt kzszi formk kztt. Az rsmdvltozsra csak akkor kerlhet sor, ha a trsadalmi tudatban a kznvv vls mr elg szles krben vgbement.

68

AZ IDEGEN KZSZAVAK S TULAJDONNEVEK RSA


202. Az egymssal rintkez nyelvek mindig adnak t egymsnak, s vesznek t egymstl kzszavakat is, tulajdonneveket is. a) Az idegen eredet kzszavak id mltval jvevnyszavakk vlhatnak, azaz olyannyira meghonosodhatnak, hogy ms nyelvb l val szrmazsuk feledsbe merl. A jvevnyszavakat ezrt mindig magyarosan rjuk. Az olyan szavakat, amelyeknek ms nyelvi eredete mg tbb-kevsb nyilvnval, idegen szavakknt tartjuk szmon. Ha egy latin bet s rs nyelvb l tvett, ltalnos fogalmat jell idegen sz kzkelet v vlik, eredeti rsmdjt a magyar kiejtst tkrz formval vltjuk fel. Az idegen szavakat teht aszerint rjuk mr magyar vagy mg idegen rsmd szerint, hogy mennyire haladtak el re a jvevnyszv vls tjn. b) Az idegen eredet tulajdonnevek egy rszt mr teljesen magyarnak tekintjk, szemben azokkal az idegen nevekkel, amelyeknek ms nyelvekb l val szrmazst mg felismerjk. A tulajdonneveknek azonost, egyedet jell nyelvi szerepb l kvetkezik, hogy a latin bet s rs nyelvekb l tkerlt idegen neveket ltalban minden vltoztats nlkl, eredeti formjukban hasznljuk, mg akkor is, ha kzkelet ek. Csak kisebb rszknek van magyar alakja. c) A nem latin bet s rs nyelvek kzszavait s tulajdonneveit ltalban a magyar bc bet ivel, lehet leg a forrsnyelvb l rjuk t. Bizonyos meghatrozott esetekben azonban ms trsi rendszerek is alkalmazhatk.

A magyar rsmd szerinti rs


A kzszavak rsa 203. A latin bet s rs nyelvekb l tvett s kzkelet v vlt kznyelvi s szakmai idegen szavakat ltalban magyarosan rjuk, azaz szoksos kiejtsket a magyar hangjells szablyai szerint tkrztetjk: antracn, hisztamin, izotp, karbamid,

kemping, kla, kombjn, lzer, magnetofon, menedzser, televzi, digitlis, mikroszkopikus, szelektv stb. Az egybknt magyarosan rt alakokban is
meg rz dtt az eredeti rsmdnak a magyar kiejtst l eltr bonbon, futball, milli stb. egy-egy eleme:

204. Ha a magyarosan rt kzkelet idegen szavak eredeti idegen rsban ch, x vagy q bet van, a kvetkez kppen jrunk el: A ch-t, ha h-nak ejtjk, megtartjuk: jacht, mechanika, mechanikus, monarchia, pech, technika, technikus stb. A ksz-nek ejtett x-et ltalban meghagyjuk: expressz, oxign, szexulis, taxi, textil, fix stb., s csak egy-egy kivteles esetben runk helyette ksz-et: bokszol stb. A gz ejts x-et tbbnyire trjuk: egzakt, egzotikus, egzisztencia stb., s csak nha tartjuk meg: exegzis, exogmia stb. (V. 209.)

69

Az eredeti qu bet egyttes helyett mindig kv bet kapcsolatot runk: akvrium, antikvrium stb. 205. A nem latin bet s rs nyelvekb l (gyakran tbb nyelv kzvettsvel) tvett s mr meghonosodott szavakat a forrsnyelvre vonatkoz trsi szablyoktl fggetlenl a magyarban szoksos kiejtsk szerint rjuk: szamovr, szovjet, tajga,

gsa, pagoda, karate, szamurj, tjfun, dzsunka, lma, mecset, minaret, szmum
stb. 206. A kzkelet idegen szavak tlnyom tbbsgben egyes idegen eredet kpz k (-ikus, -ista, -its, -izl, -izmus stb.) el tt a t belseji hossz magnhangz rvidre vltozik: passzv passzivits, peridus periodikus; relis realista, realizl, realizmus; tpus tipikus, tipizl; stb. (V. 28.) A hossz magnhangz azonban (nem mindig kvetkezetesen) nhny sz szrmazkaiban is meg rz dik: akadmia akadmikus, akadmizmus, akadmista; esztta eszttika, eszttikum, eszttikus; stb. A tulajdonnevek rsa 207. A latin bet s rs nyelvekb l tvett szemlynevek kzl csak nhny nagy trtnelmi vagy irodalmi mlt s rendszerint kzismert nevet hasznlunk hagyomnyos megmagyarosodott formjban. Ezek kzl nmelyik teljesen magyaros alak: Brankovics Gyrgy, Husz Jnos, Klvin Jnos, Kolumbusz v. Kolumbus Kristf stb. ( or e Brankovi, Jan Hus, Jean Calvin, Cristoforo Colombo stb. helyett). Ms nevekben a sorrend s a keresztnv magyaros, de megmaradt a csaldnv eredeti rsa: Engels Frigyes, Luther Mrton, Marx Kroly, Wagner Richrd stb. (Friedrich Engels, Martin Luther, Karl Marx, Richard Wagner stb. helyett). jabban a nyelvhasznlat nem trekszik ilyen teljesen vagy rszben magyaros nvformk kialaktsra, de a rgi hagyomnyt folytatva a keresztnevekb l a viszonylag jabban tvetteket is magyarosan rjuk: Krmen, Mercdesz; Krisztin, Oszvald; stb. (V. 161.) 208. Latin bet s rsrendszer orszgok, klfldi terletek, hatrainkon kvli hegyek, vizek, helysgek stb. megnevezsre gyakran magyar neveket vagy magyaros formj s rs nvvltozatokat hasznlunk: Franciaorszg, Ausztrlia,

Hispnia, Itlia, Svjc; Als-Ausztria, Burgundia, Moldva, Sziclia; Szikls-hegysg, Alpok, Kordillerk, Vezv; Csendes-cen, Szent L rinc-foly, Elba, Odera, Rajna, Temze; Bcs, Eperjes, Nagyvrad, Szabadka, Isztambul, Koppenhga, Krakk, Npoly, Prizs; stb.
A fldrajztudomny, a knyvtrgy, a szakirodalmi tjkoztats (dokumentci), az idegenforgalom, a postai forgalom terletn, tovbb a trkpeken f leg a helysgnevek esetben az idegen nyelvbeli nv is hasznlhat: Wien, Preov, Oradea, Subotica, stanbul, Kbenhavn, Krakw, Napoli, Paris stb. 209. A ch-t s az x-et a magyarosan rt idegen eredet keresztnevekben s fldrajzi nevekben is megtartjuk: Albrecht, Maximilin, Beatrix; Luxemburg, Mexik; stb. (V. 204.) 210. A nem latin bet s rs nyelvekb l (gyakran tbb nyelv kzvettsvel) korbban olyan nvformk is bekerltek nyelvnkbe, amelyek a mai trsi
70

szablyoktl eltrnek. Ezeket kzkelet , hagyomnyoss vlt magyar alakjukban rjuk: Drius, Ezpus, Herkules, Kr zus, Anyegin, Lenin; Athn, Babilon, Kair, Peking; Himalja, Krta, Nva; stb. Az ilyen hagyomnyos nevek kzl e formban tbb csak bizonyos llandsult kifejezsekben l: valsgos Kr zus, de grgsen: Kroiszosz; Potemkin-falvak, de: Potyomkin; stb. A toldalkok kapcsolsa 211. A magyarosan rt idegen kzszavakhoz s tulajdonnevekhez ugyanazon szablyok szerint kapcsoljuk a toldalkokat, mint a magyar szavakhoz s nevekhez:

frontlisan, hobbija, koktlt, lemberdzsekben, riporttal, Milnig, Prgban; arabeszkek, Husz; krmoz, lncsl, nikotinos, klvini, npolyi; stb. (V. 163165.,
174184.)

Az idegen rsmd szerinti rs


A kzszavak rsa 212. A latin bet s rs nyelvekb l tvett, nem ltalnos hasznlat kzszavakat idegenesen, vagyis a forrsnyelv helyesrsnak szablyai szerint rjuk: bestseller, couchette, lady, myocarditis, rinascimento, seor, show, tchtig stb. (V. 214.) 213. Eredeti idegen rsmdjuk szerint rjuk a latin bet s rs nyelvekb l tvett tbbszavas kifejezseket, szlsokat, kzmondsokat: all right, conditio sine qua non, eppur si muove, park and ride, tte--tte stb. Ha az egybknt mr magyarosan rt idegen sz idegen kifejezsben, annak tagjaknt fordul el , eredeti helyesrssal rand: bacilus, de: Bacillus anthracis; dzis, de: dosis effectiva minima; tuberkulzis, de: tuberculosis bronchialis; stb. A tulajdonnevek rsa 214. A latin rs nyelvek tulajdonneveiben ltalban vltoztats nlkl kvetjk az idegen rsmdot: Cervantes, Chopin, Eminescu, Horatius, Puccini, Rousseau,

Shakespeare, Zweig; Bologna, Buenos Aires, Dubrovnik, Karlovy Vary, Latium, Loire, Rio Grande do Norte, Tallinn, Vaasa, Wuppertal; stb.
gy jrunk el termszetesen akkor is, ha az idegen nevek a magyarban nem hasznlatos mellkjeles bet ket tartalmaznak: apek, Franois, Krlea, Molire; Chtelet, Gdask, Liepja, d, Mreti, Maran, Njego, Plze; stb. Nyomtatsban, ha nincs megfelel bet , s ha a nyomtatsi eljrs a mellkjel ptlst nem teszi lehet v, a mellkjelet elhagyjuk, az alapbet t megtartjuk:

Capek, Francois, Moliere; Chatelet, Gdansk, Liepaja, Ldz, Marasesti, Marann, Plzen; stb. A mellkjelek elhagysa szksgmegolds, de a mellkjeles bet k
helyett az alapbet kt l eltr ms magyar bet k alkalmazsa, azaz a nvnek fonetikus vagy ppen eltorztott trsa (pl. Franoise helyett Franszoz v. Franszoise, Karadi helyett Karadzsity v. Karadzsics) teljessggel helytelen.

71

A toldalkok kapcsolsa 215. Az idegen rsmd szerint rt kzszavakhoz s tulajdonnevekhez ltalban ugyangy kzvetlenl (teht kt jel nlkl) tapasztjuk hozz a toldalkokat, mint a magyar szavakhoz s tulajdonnevekhez: businessb l, cowboynak, fairl, schillingrt,

signort, Amundsenr l, Stockholmnl, Janus Pannoniustl; stewardessek, Habsburgok; barrelnyi, shoppingol, horatiusi, verdis, greenwichi, wrocawi, toulouselautreci, karl-marx-stadti; stb. (V. 163165., 174184.) Az i-re vgz d idegen helysgnevek -i kpz s szrmazknak vgn (a magyar i vg helysgnevekhez hasonlan) csak egy i-t runk: (a) helsinki (olimpia), (a) pompeji (satsok) stb. [V. 175. b)] Ha az i kpz egyelem , y-ra vgz d idegen helysgnvhez jrul, az -i-t a nvhez kzvetlenl kapcsoljuk: coventryi, vichyi stb.
216. Ha idegen rsmd szerint rt kzszavakhoz s tulajdonnevekhez kzvetlenl kapcsolunk magyar toldalkokat, az albbi kt rszletszably megtartsra kell gyelni: a) Mind a kzszavak, mind a tulajdonnevek vgs a-ja, e-je, o-ja s -je helyett -t, -t, -t, ill. -t runk az olyan toldalkos alakokban, amelyekben ezek a szvgi hangok a magyar kiejtsben megnyjtva fordulnak el : signorina, de: signorink; Coca-Cola, Coca-Cola-szer , de: Coca-Colt; Sinaia, sinaiai, de: Sinaiban; campanile, campanileszer , de: campaniln; Goethe, goethei, de: Goethnek, goeths (V. 29.); allegro, allegroszer , de: allegrban, allegrs; Oslo, de: Oslban, osli; Malm, de: Malm b l, malm i; stb. b) A -val, -vel s a -v, -v rag a mssalhangzt jell nem magyar bet re vagy bet kapcsolatra vgz d idegen kzszavakhoz s tulajdonnevekhez gy jrul, hogy v-je teljesen hasonul az utols kiejtett mssalhangzhoz: Andrityal, Balzackal,

pechhel, Bachhal, Greenwichcsel, Steinbeckkel, Engelsszel, hertzcel, fixszel, fixsz, ortodoxsz, Flixszel, Marxszal stb. [V. 163. b)]
217. Bizonyos esetekben kt jellel kapcsoljuk a toldalkokat az idegen kzszavakhoz s tulajdonnevekhez. a) Ha az idegen rsmd szerint rt kzsz vagy tulajdonnv vgn hangrtk nlkli (n. nma) bet van, vagy ha az utols kiejtett hangot bet knek bonyolult, rsrendszernkben szokatlan egyttese jelli, akkor a magyar toldalkot mindig kt jellel f zzk a sz testhez: guillotine-t, monsieur-nek; Glasgow-ban, Iai-nl, Loire-on, Montesquieu-nek, Montreux-ig, Peugeot-t, Rousseau-val, Voltaire-; stb. De hagyomnyosan: Anjouk. A -val, -vel s a -v, -v rag v-je ilyenkor is az utolsknt kiejtett mssalhangzhoz hasonul: guillotine-nal; Iai-sal, Molire-rel; stb. Az egyelem vagy kt jellel sszef ztt tagokbl ll tulajdonnvnek (a nma bet s vgz ds miatt kt jellel odakapcsolt) -i (-s, -ista, -izmus) kpz s szrmazka termszetesen kis kezd bet s:

shakespeare-i, voltaire-es, voltaire-izmus, bordeaux-i, lille-i, ploieti-i; joliot-curie-s, chlons-sur-marne-i; stb. b) Ha az idegen tulajdonnv kt vagy tbb klnrt elemb l ll, akkor az -i (-s, -ista, -izmus) kpz t (a tbbelem magyar tulajdonnevekhez hasonlan) mindig kt jellel kapcsoljuk az utols elemhez, s az alapforma szerinti kezd bet ket megtartjuk: Victor Hug-i, Walter Scott-os, Leonardo da Vinci-s, Anatole France-i; New York-i, Karlovy Vary-i, Frankfurt am Main-i; stb. (V. 164.)

72

c) A mssalhangzt jell kett ztt bet re vgz d idegen tulajdonnevekhez az azonos bet vel kezd d magyar toldalkot (s gy a -val, -vel s a -v, -v rag megfelel alakjt is) kt jellel kapcsoljuk, hogy a nv alapformja vilgosan kit njk: Mann-nak, Tallinn-nl, Scott-tl, Falstaff-fal, Grimm-mel, Scott-tal stb. [V. 94., 163. c)]

Az trs
Az trs elvei 218. A szpirodalmi m vekben, a sajtban, az ltalnos s kzpiskolai oktatst szolgl vagy kiegszt kiadvnyokban a nem latin bet s rs nyelvek neveit s szavait a magyar bc bet ivel (v. 10.), lehet leg a forrsnyelvb l (teht ms nyelv kzvettse nlkl) rjuk t. trskor az idegen hangsort (pl. a knai esetben) vagy az idegen bet - s hangsort egyttvve (pl. az orosz, az arab, a grg stb. esetben) nyelvenknt szablyozott mdon helyettestjk magyar hangokkal, illet leg az ezeknek megfelel magyar bet kkel. A magyar trs alkalmazsa a forrsnyelvvel kapcsolatban kialakult kzgyakorlattl is fgg (pl. az orosz vagy a knai magyar trsa elterjedtebb ms trsi mdok hasznlathoz kpest). Ha egy tulajdonnv vagy kzsz nem szablyosan trt alakban honosodott meg nyelvnkben, hagyomnyos formjban hasznljuk. (V. 205., 210.) 219. A magyar trs neveket s kzszavakat a bennk szerepl magyar bet k hangrtke szerint kell olvasni: Hrakleitosz, Periklsz, Platn, Odsszeusz, Dlosz,

Thbai, khitn; Evdoka, Venizlosz, Irklion, Kavla; Fagyejev, Gogol, Tolsztoj, Irtis, Kijev, Seremetyjevo, szputnyik; Po Cs-ji, Szun Jat-szen, Zsenmin Zsipao, Hupej, Lancsou, Sanghaj, Szecsuan; Hokuszai, Kuroszava, Hirosima, Macujama, Nagoja, ikebana; Ahmed, Dzulfikr, Szaladin, Harun ar-Rasd, Bb-el-Mandeb, Iszmilja, Marrkes, bektsi, hidzsra; stb.
220. Az egyes nem latin bet s nyelvekre vonatkoz magyar trs szablyait a kvetkez akadmiai kiadvnyok tartalmazzk: Keleti nevek magyar helyesrsa. Budapest, 1981. A cirill bet s szlv nyelvek neveinek magyar helyesrsa. Az jgrg nevek magyar helyesrsa. Budapest, 1984. 221. A szaktudomnyok, az idegenforgalom, a postaforgalom, az egyetemi s f iskolai oktats, a tudomnyos ismeretterjeszts terletn, tovbb a trkpeken olyan trst szoks alkalmazni, amilyet az adott nyelvet beszl orszgban hivatalosan el rnak, vagy elterjedten ismernek, amilyet a szaktudomnyok a nemzetkzi rintkezsben ltalban alkalmaznak, vagy amilyet valamely nemzetkzi testlet (amelynek haznk is tagja) hasznlatra javasol. E helyett vagy e mellett a munka jellegt l fgg en a magyar trs is alkalmazhat. A knyvtrgy s a szakirodalmi tjkoztats (dokumentci) a mindenkor rvnyes szabvnyokat kveti. A toldalkok kapcsolsa

73

222. A nem latin bet s rs nyelvekb l trt nevekhez s szavakhoz ugyanazon szablyok szerint tapasztjuk a toldalkokat, mint a magyar nevekhez s szavakhoz:

Csehovtl, Plutarkhosszal, Solohovval, Szulnl, Tobrukig, szriban, tatamin; Szapph, kamikadzk; arisztotelszi, kuvaiti, alma-atai, Hriszto Botev-i, Velikije Lukii; dzsdzik; stb.

74

AZ ELVLASZTS
223. Elg gyakori, hogy helysz ke miatt (vagy ms okokbl) a sznak vagy szalaknak egy rszt a sor vgr l t kell vinni a kvetkez sorba. Az rsnak ez a megszaktsa az elvlaszts. Az elvlasztsnak alapformkban s toldalkos alakokban egyarnt a sztagols az alapja. Csak sszetett szavak elvlasztsakor veend figyelembe az alkotelemek (az sszetteli tagok) hatra.

A sztagols szerinti elvlaszts


224. Az egyszer kzszavak s tulajdonnevek alapformjt s toldalkos (kpz s, ragos, jeles) alakjt a sztagols szerint vlasztjuk el. A sztagols szerinti elvlaszts f szempontjai a kvetkez k. Minden sz annyi sztag, ahny magnhangz van benne: bl, font, Gyrgy, Pest; asz-tal, h-zig, ka-

to-na, ma-g-nyos, me-ta-fo-ra, te-ker-v-nyes, Csil-la, De-zs , Be-rety-ty, Ke-recsend; stb. A magnhangz nmagban is alkothat sztagot: di--nyi, fi-a-i-, -va, Le- stb. [De v. 226. a)] A sztag mindig vagy magnhangzval kezd dik, vagy (az els t kivve) egyetlen rvid mssalhangzval: le-ny; v-szon, bugy-gyos, asztal, lajst-rom. pr-ba; stb. A tbb sztag szavakat s szalakokat brmelyik sztag hatrn meg lehet szaktani: ren-dletlenl, rend-letlenl, rendletle-nl; fia-tal, fiatal; stb.
225. Azokat a szavakat, amelyek csak egyetlen magnhangzt tartalmaznak, nem vlasztjuk el: fld, hajt, nyolc, part, strand, sztrjk; drog, dry, shop; Bnk, Ssd, Zsolt; Brahms, Schmidt, York; stb. Ez a szably olyankor is rvnyes, ha az eredeti helyesrssal tvett, de ejtskben egy sztag idegen kzszavak s tulajdonnevek vagy a rgies magyar csaldnevek rsformjuk alapjn megszakthatk volnnak: air, blues, street, team; Chartres, Hume, Maugham, Nmes; Gaal, Sos, Georch; stb. [V. 224., 229., 230. a)] 226. A tbb sztag, illet leg tbb kiejtett magnhangzt tartalmaz szavak s szalakok elvlasztsnak szablyai a kvetkez k: a) Az egymagukban sztagot alkot magnhangzk tetszs szerint hagyhatk az el z sorban, vagy vihet k t a kvetkez be: dia-dal vagy di-adal, ide-lis vagy idelis; Leo-nra vagy Le-onra; stb. A toldalkos alakok elvlasztsakor is gy kell eljrni: rui-nak vagy ru-inak, knyvei-tek vagy knyve-itek, Ann-k vagy Annk, tolnai-ak vagy tolna-iak stb. Az egyetlen magnhangzbl ll szkezd s szvgi sztagot br nllsgt nyelvi tekintetben el kell ismerni eszttikai okokbl nem szoks egymagban a sor vgn hagyni, illet leg a kvetkez sorba tvinni; teht az a-lap, e-mci, -ron, ill. a haza-i, emci-, Le-a stb. a nyomtatsban nem ajnlott elvlasztsi formk. Az au, eu bet kapcsolat, mivel tagjai a sztagolskor sztvlhatnak, szksg esetn elvlaszthat: kala-uz, fe-udlis stb.

75

b) Azokat a magnhangzkat, amelyek sztagot kezdenek, tvisszk a kvetkez sorba: fi-k, vi-asz, kalci-um, moza-ik; Mari-etta, Tri-eszt; stb. A kt magnhangzt jell azonos bet ket is sztvlaszthatjuk: ko-ordinl, vku-um stb. A toldalkos alakok elvlasztsakor is gy kell eljrni: ablak-ig, hza-ik; pesti-es, Vajd-k; stb. c) A kt magnhangz kztt lev egyetlen mssalhangzt akr egy-, akr tbbjegy a bet je a kvetkez sorba visszk t: be-t , ko-sr; ba-tyu, ka-sza, rzsa; Gyu-la, Me-csek; stb. A toldalkos alakok elvlasztsakor is gy kell eljrni:

ap-m, ki-sebb, maga-san, pa-don, n-gyet; Kecskem-ten, Mikl-sk, leni-nizmus, tiha-nyi; stb.
d) A kt magnhangz kztt lev ktfle mssalhangzt jell nem kett ztt bet k kzl akr egy-, akr tbbjegy ek az els t az el bbi sorban hagyjuk, a msodikat pedig tvisszk a kvetkez be: am-per, s-vny, fosz-ft, mor-zsa, tarisz-nya, talpalatnyi; Bar-tk, Bony-hd, Er-zsi; stb. A toldalkos alakok elvlasztsakor is gy kell eljrni: bron-zot, ker-tig, pn-zrt, tl-gyes; Ecse-ren, Heren-dig, Szabol-cs, recs-ki; stb. gy jrunk el akkor is, ha a kt mssalhangz kzl az els t kett ztt bet jelli: hall-gat, tbb-let, bizott-sg, rossz-kor, knny-t l, meggy-b l; Kiss-nek, Papp-tl; stb. e) Ha a kt magnhangz kztti mssalhangzt kett ztt bet jelli, ennek egyik jegyt az el z sorban hagyjuk, msik jegyt pedig tvisszk: ber-reg, kom-munlis, mil-limter, ton-na, al-lons; Boz-zai, Job-bgy, Car-rara, Maupas-sant; stb. A toldalkos alakok elvlasztsakor is gy kell eljrni: ember-rel, hal-lak, hit-tem, dobban, tet-ted, vz-z; Szl-lrt, Tallin-nig; stb. De: Szll-lel, Tallinn-nak stb. [V. 163. c)] f ) Ha a kt magnhangz kztti hossz mssalhangzt egyszer stetten kett ztt tbbjegy bet jelli, ennek elvlasztsakor mind a sor vgn, mind a kvetkez sor elejn ki kell rni a teljes rvid megfelel jt: meny-nyi, sz-sze, pogy-gysz, szity-tya; Boty-tyn, Hosz-sz, Ily-lys; stb. A toldalkos alakokat is gy kell elvlasztani: gy-

gyal, sz-szer , galy-lyak, hsz-szor, kny-nyes, megy-gyel; arany-nyal, Kodly-lyal, Nagy-gyal; stb.
g) Ha kt magnhangz kztt kett nl tbb mssalhangzt jell bet van, csak az utols kerl a kvetkez sorba: cent-rum, ost-rom, temp-lom, tink-tra, lajst-rom; Dosztojevsz-kij, Ing-rid, Veszp-rm, Ojszt-rah; stb. A toldalkos alakok elvlasztsakor is gy kell eljrni: batiszt-bl, kilenc-kor; Hamburg-ban, bratsz-ki stb. Ha a toldalkos alakokban a kt magnhangz kztt ll mssalhangzk kzl az utolst kett ztt bet jelli, akkor gy vlasztjuk el a szt, hogy a kett ztt bet egyik tagjt meghagyjuk a sor vgn, a msikat tvisszk az j sorba: bors-sal, vonz-

za, karszt-t, kulcs-csal, rongy-gy, csoport-tl, tmb-ben; Ford-dal, Gellrt-t l, Szabolcs-csal; stb. Ugyangy: jtsz-szl, metsz-szk stb.
A sztagols szerinti elvlaszts szablyai rvnyesek termszetesen a szalakokhoz jrul jabb s jabb toldalkokra is: ads-sg, adss-gok, adssgo-kat; h-zunk, hzun-kat; stb. 227. A dz s a dzs tbbjegy bet , azaz nem hangkapcsolatot jell, hanem egy-egy nll mssalhangzt; ezrt elvlasztskor ugyangy kezeljk ket, mint ms tbbjegy bet inket. A dz-t s a dzs-t tartalmaz szavak ennek megfelel en a lert szalak alapul vtelvel, az elvlaszts ltalnos szablyai szerint szaktandk meg:

bo-dza, gy r -dzik; kamika-dzk, lop-dzott, ma-dzag, pe-dzi; bri-dzset, maharadzsa, mene-dzser, t-dzsik; brin-dza, halan-dzszik, ln-dzss, edz-het, dz-kodik;

76

Fuku-dzava, Fu-dzsi, Ma-dzsar, Kiliman-dzsr; edz-dze, lopdz-dzanak, bridzs-dzsel


(ragos fn.); stb [V. 226. c), d), f)] 228. A ch ktjegy ugyan, de egyetlen hangot jell, az x pedig kt hang (k+sz) jele, de egyetlen jegy , s gy mindkett egy bet nek szmt az elvlasztskor. Ezrt gy tekintjk ket, mint a rvid mssalhangzkat jell magyar bet ket: ar-chvum,

ma-chinci, or-chidea, pszi-cholgia, Ri-chrd, Mn-chen; he-xameter, ma-ximum, pra-xis, Ale-xandra, Me-xik; stb. Ha a ch s az x vg idegen szavak toldalkos formit a sz s a toldalk rintkezse tjn kell elvlasztanunk, a ch-t s az x-et a kvetkez sorba visszk t akkor, ha utnuk magnhangz kvetkezik: almana-chot, ce-chem, pe-ches, bra-xos, fi-xet, refle-xek, tele-xeznk; Bibera-chot, zri-chi, Flix, Mar-xot, mar-xizmus; stb. A -val, -vel s a -v, -v ragos alakulatok elvlasztsa: pech-hel, brax-sz; Bach-hal, Marx-szal; stb. [V. 216. b))
229. A csaldneveinkben el fordul tbbjegy rgies magyar bet k az elvlasztsban hangrtkknek megfelel en kezelend k: De-se [e.: de-zs ], Thewrewk [e.: t-rk], Be-thy [e.: b -ti], Ben-czr [e.: ben-cr], Fara-gh [e.: fara-g], Sz-chy [e.: sz-csi], War-gha [e.: var-ga] stb. A mssalhangzt jell kett ztt bet k kzl az egyiket az el z sorban hagyjuk, a msikat pedig tvisszk a kvetkez sorba: Bes-senyei, Kos-suth stb. A toldalkos alakok elvlasztsakor a rgies magyar bet k egysgt termszetesen szintn meg rizzk, kivve a kett ztt bet kt: Dese-nek, Thewrew-kt; Balo-ghk, Babi-ts, Cze-tzet, kossu-thi, mriczos; stb., illet leg: Szl-lrt, Pap-pot, Kis-sk stb. Kivteles elvlaszts nv: Bat-

thy-ny.
230. A latin bet s rs nyelvekb l tvett, idegen rsmd szerint rt kzszavakat s tulajdonneveket is a magyar szoksnak megfelel en, azaz a magyar kiejtskn alapul sztagols szerint vlasztjuk el. A fontosabb szempontok a kvetkez k. a) Az egy sztagba kerl , egy magnhangzt jell bet csoportokat nem vlasztjuk el: cou-chette, cou-lomb; Baude-laire, Coo-per, Mah-ler, Mon-taigne; stb. (V. 224.) b) Az egy mssalhangzt jell bet csoportokat (a tbbjegy magyar bet khz hasonlan) nem vlasztjuk szt: bron-chi-tis, ce-pha-lal-gia, com-pa-gnie, ery-the-

ma; Bo-lo-gna, Chur-chill, Fi-scher, Gi-gli, Gior-gio, Ka-ra-di, Ljub-lja-na, Wa-shington; stb.
c) A klnbz hangokat jell olyan bet csoportok, amelyek az idegen nyelvekben elvlasztskor tbbnyire egytt tartandk, de nem egy hangot jellnek, magyar szvegben sztagolsi szablyainknak megfelel en sztvlhatnak: cas-co, esp-lanade, maest-ro; Chris-tie, Fab-ri-zio, Gas-cogne, Ped-ro; stb. Ha magyar szvegbe idegen (pl. latin, angol, francia, lengyel stb.) nyelv tbbszavas kifejezs, mondat, bekezds stb. van betoldva, elvlasztskor az illet nyelv elvlasztsi szablyait kell kvetni. 231. Az olyan idegen kzszavakat s tulajdonneveket, amelyek a forrsnyelvben kt (vagy tbb), a magyarban nem nll lt elemb l keletkeztek, nem tekintjk sszetteleknek, ezrt a magyar sztagols szablyai szerint vlasztjuk el ket: abszt-

rakt, as-pirns, demok-rata, diszk-rt, fi-lantrp, inf-lci, inst-ruktor, kataszt-rfa, komp-resszor, konk-rt, obst-rukci, parag-rafus, prog-nzis, prog-ram, rek-lm, szind-rma; Belg-rd, Zg-rb, Miche-langelo, Shakes-peare; stb.
Br az ilyen alakulatoknak eredetileg sszetett voltt a mai tlagos magyar nyelvrzk ltalban nem tartja szmon, az ismertebb el - s uttagok

77

figyelembevtelvel trtn elvlaszts, kivlt szaktudomnyi munkkban, szintn elfogadhat: fotog-rfia vagy foto-grfia, mikrosz-kp vagy mikro-szkp, termosz-tt vagy termo-sztt stb. Mivel a szavakat a sor vgn termszetesen mshol is meg lehet szaktani, nemcsak a problmt okoz helyen, ktsg esetn tancsos ezzel a lehet sggel lni: aspi-rns, pa-ragrafus vagy paragra-fus, Mi-chelangelo vagy Michelan-gelo stb. 232. A sor vgre kerl mozaikszk elvlasztsnak a kvetkez k a lehet sgei: a) Az olyan bet sz, amelyben csak mssalhangz vagy legfeljebb egy magnhangz van, nem vlaszthat el: BVSC, MLSZ, SZTK; MTESZ, NOB, SZOT; stb. A kt vagy tbb magnhangzt tartalmaz bet szk szksg esetn sztagols szerint szakthatk meg: M-MOSZ, NA-TO stb. Elvlaszts esetn a toldalkos bet szknak a kt jellel kapcsolt toldalkt kell a kvetkez sorba tvinni akkor is, ha a kt jel nem sztaghatron ll, de a toldalk tartalmaz magnhangzt: ASZSZK-ban, ELTE-re, KISZ-esek, NDK-beli, ENSZ-rt stb. b) A szsszevonsokat, ha elvlasztsukra knyszerlnk, mind alap-, mind toldalkos alakjukban a sztagols alapjn szaktjuk meg: Ag-ro-co-op, Bu-v-ti, Intransz-mas, Ke-ra-vill, Ofo-trt, Rl-tex; K-zr-tig, Ma-va-d; stb.

Az sszetett szavaknak elemeik szerinti elvlasztsa


233. Az sszetett kzszavak s tulajdonnevek elvlasztsban csak az sszettelt alkot tagok hatrn lehet klnbsg az egyszer szavakhoz kpest. A mai tlagos magyar nyelvrzk szmra felismerhet sszetteleket ugyanis az alkot tagok szerint vlasztjuk el akkor is, ha az sszetev k hatra nem esik egybe a sztaghatrral. Az sszetett szavakat alkot tagok (alap- s toldalkos alakjukban egyarnt) a sztagols szerint vlasztandk el, ha az sszetett szt vagy szalakot nem az sszetteli hatron szaktjuk meg. Az azonos alak szavak kztt tbb olyan van, amelynek elvlasztsa ktfle, mert az azonos alak szpr egyik tagja toldalkos alak, a msik sszetett sz: me-gint (= jra), de: meg-int (= figyelmeztet); gpe-lem (ige), de: gp-elem (fn.); stb. 234. A kt egytag szbl ll sszetett kzszavakat s tulajdonneveket gy vlasztjuk el, hogy az egyik sz az els , a msik sz pedig a kvetkez sorba jusson:

csak-is, pp-gy, hol-ott, hn-alj, ing-ujj, kl-gy, mg-is, mind-egy, rend- r, vagyis, vas-t; Kis-ar (helysgnv), Pl-ffy; stb. Ugyangy jrunk el termszetesen az igekt s igk elvlasztsban is: fel-ad, meg-l, szt-t stb.
235. A kett nl tbb sztagbl ll sszetett kzszavakat s tulajdonneveket leginkbb az sszettel tagjainak hatrn szoks elvlasztani: csal-tek, dl-utn,

egy-el re, egyszer-egy, elektron-optika, ion-stabilits, kar-ltve, kis-asszony, klnls, leg-albb, leg-er sebb, szak-avatott, tlgy-erd , ugyan-is, vrus-interferencia, viszont-elad, zpor-es ; Bornem-issza, Dessew-ffy, Kis-oroszi, Magyar-ald, Nyregyhza vagy Nyregy-hza; Zala-egerszeg vagy Zalaeger-szeg; stb.

78

Ez a szably azonban nem azt jelenti, hogy sszetett szt csak szhatron szabad megszaktani. Helyes elvlasztsok ezek is: elekt-ronoptika vagy elektronop-tika; Za-laegerszeg; stb. 236. Ha az sszetett sz egszhez jrul kpz , az gy keletkezett szrmazkot az alapsz tagjai szerint vlasztjuk el: rend- ri, vas-utas, vg-operai; fel-adat, meg-lls; nagy-atdi; stb. Nem szablytalanok termszetesen az ilyen megoldsok sem: rend -ri, vasutas, vgope-rai; fela-dat, megl-ls; nagyat-di; stb. 237. Sok olyan idegen szavunk van, amelynek egyik eleme (legtbbszr az uttagja) a magyarban is nll sz, a msik eleme (legtbbszr az el tagja) viszont csak nhny esetben kln sz rtk . Ha a sor vgi elvlaszts ezeknek tallkozsi helyn vlik szksgess, az alakulat sszetett voltra ltalban tekintettel vagyunk, s a szt vagy szalakot itt szaktjuk meg: centi-gramm, deci-liter, extra-

kromoszomlis, kilo-gramm, milli-gramm, ultra-projektomter; anti-kleriklis, interakci, infra-struktra, melo-drma, mikro-klma, pre-klasszikus, proto-plazma, transzurn; Lenin-grd, Tito-grad stb. Hasonlkppen: Jugo-szlvia stb.
Ha az ilyen alakulatok sszetettsge a mai tlagos magyar nyelvrzk szmra kevsb nyilvnval, a sztagols szerinti elvlaszts is helyes: de-presszi vagy depresszi, dez-informl vagy de-zinforml, im-produktv vagy imp-roduktv, in-tranzitv vagy int-ranzitv, para-frzis vagy paraf-rzis, tranz-akci vagy tran-zakci; Antarktisz vagy An-tarktisz; stb. Mivel a szavakat sor vgn mshol is meg lehet szaktani, nemcsak a problmt okoz helyen, ktsg esetn tancsos ezzel a lehet sggel lni: interakci vagy interak-ci, preklasz-szikus, Antark-tisz stb. 238. Ha a kt jellel rt szsszettelt vagy tulajdonnevet a szhatron szaktjuk meg, a kt jelet csak a sor vgn tesszk ki. Ennek a sor elejn val megismtlse csak szakmunkkban szoks, kivtelesen, a kt jeles alapformra val figyelmeztets vgett:

fldrajzinv-tr
(helyesrsi sztrban)

Nagy-Kevly
(helyesrsi sztrban)

ntrium-klorid
(kmiai szakknyvben)

79

AZ RSJELEK
239. Az rsjelek szerepe kett s. Rszben a mondatok szerkezett, tagoldst, rszeik-rszleteik egymshoz kapcsoldst tkrzik, rszben nmikppen a beszdnek bet kkel ki nem fejezhet sajtsgaira, a hanglejtsre s a beszdbeli sznetekre utalnak. Az rsjelek hasznlatnak szablyai ltalban a nyelvtani viszonyokhoz igazodnak. Ezeknek a keretein bell egyazon esetre sokszor tbb, egyarnt helyes megolds knlkozik. Ilyenkor azt az rsjelet kell vlasztani, amelyikkel mondanivalnkat a lehet legteljesebben tudjuk rzkeltetni. Az rsjelek vltozatos s kifejez hasznlata fontos eszkze az rtelmileg s rzelmileg egyarnt rnyalt kzlsmdnak, ezrt csak szprktl fogadhat el egyes esetekben, tudatos eljrsknt az rsjelek rszleges vagy teljes mell zse. Az rsgyakorlatban hasznlt sok rsjel kzl a legfontosabbak: a pont (v. 240 242., 256., 264., 266267., 271., 278., 290., 293297., 299.) a krd jel (v. 240242., 250., 256., 266.), a felkiltjel (v. 240242., 250., 253., 256., 266.), a vessz (v. 96., 100., 243., 247255., 260261., 274.), a kett spont (v. 245., 248., 256., 268269.), a pontosvessz (v. 244., 247.), a gondolatjel (v. 246., 248., 250252., 256., 258259.), a zrjel (v. 248., 250252., 271.), az idz jel (v. 256257., 272273.), a kt jel (v. 262., 265., 270., 275., 281., 296297., 299.), a nagykt jel (v. 263.). Az egyb rsjelek kzl a gyakoribbakat egy sszefoglal pont tartalmazza (v. 275.). Az rs tagolsban fontos szerep jut a szkznek is. Szkzt hagyunk a szavak, valamint az rsjellel lezrt mondatok s tagmondatok kztt, a zrjelek s az idz jelek kz foglalt kzlsi egysgek el tt s utn, a gondolatjel el tt s utn stb. Nincs viszont szkz a pont, a krd jel, a felkiltjel, a vessz , a kett spont, a pontosvessz el tt, tovbb a kt jel s a nagykt jel kt oldaln; a kezd zrjel s idz jel hozztapad az utna kvetkez , a berekeszt zrjel s idz jel pedig az el tte ll szhoz stb. (Hogy mikor kell szkzket hagyni, annak rszletkrdseit gprsi szabvnyok s tipogrfiai el rsok tartalmazzk.)

A mondatokat zr rsjelek
240. Az egyszer mondatok vgre a kzls szndknak megfelel rsjelet tesznk. a) Az egyszer kijelent mondat vgn pont van: Jbl is megrt a sok. Pipacsot get a kvr hatrra / A lngol magyar nyr t zvarzsa. Stb. b) Az egyszer krd mondat vgre krd jelet kell tenni: Ki ltta? Megltogattok-e holnap? Szereted a zent? Stb. c) Az egyszer felkilt, hajt s felszlt mondatot felkiltjellel zrjuk: Ezt aztn

megcsinltad! De sok jn a tavasz! Brcsak sikerlne a tervem! Legalbb a szemem lenne j! Azonnal idejssz! Szeresd a hazt! Lgy j mindhallig! Stb. Krd alak felszltsok s felkiltsok vgn felkiltjel is szokott llni: Nem viszed el mindjrt! Mirt ver engem a sors! Stb. Kzvetett felszltst,

80

utastst kifejez , br felszlt alak mondatokat ponttal is zrhatunk: rjunk egy-egy mondatot ezekkel a f nevekkel: bke, haza, kenyr, csald. Stb. Az rzelmek hullmzst vagy er sebb fokt rsjelek halmozsval rzkeltethetjk: Hogy kpzeled ezt?! Valban?? Nem!!! Stb. 241. A mellrendel sszetett mondatok vgre az utols tagmondatnak megfelel rsjelet tesznk: Esik a h, mgis fekete az utca. Ne vrjunk r tovbb, hiszen nem jn mr. (A msodik tagmondat kijelent .) Az apja is Miska, legyen is Miska! Sokat ksik, ne vrjunk r tovbb! (A msodik tagmondat felszlt.) A tbbieknek egy takar is elg, minek neked kett ? Induljunk mr, mirt vrnnk r tovbb? (A msodik tagmondat krd .) 242. Az alrendel sszetett mondatok vgre olyan rsjelet kell tenni, amilyent a f mondat kvn: Ki mint vet, gy arat. Szeretnm tudni, mi a baja. Krtem, hogy azonnal menjen haza. (A f mondat kijelent .) rzed-e, mennyire szeretlek? Vajon megmondtk mr neki, hogy mskor jjjn? Nem felejted el, amire megkrtelek? (A f mondat krd .) Folytasd ott, ahol abbahagytad! Mondd meg neki, holnap indulhat! Figyeljtek, ki lesz az els ! (A f mondat felszlt.) A mellkmondatnak megfelel rsjellel is zrhat az olyan mondatszerkezet, amelynek (akr el is hagyhat) f mondata csupn mellkes tjkoztatst tartalmaz, vagy csak a figyelem flkeltsre szolgl: Krdem, olyan nagy hibt kvettem el? Javasolom, ne sse bele az orrt! Stb. A mondatzr rsjelet akkor is a mellkmondathoz igazthatjuk, ha az voltakppen idzet: Hiba mondtam neki, hogy nem szabad bejnni!

A tagmondatok kztti rsjelek


243. Az sszetett mondatok tagmondatait ltalban vessz vel vlasztjuk el egymstl. a) A tagmondatok hatrn a vessz mindig kiteend , akr van kt sz, akr nincs:

Rgi igazsg, hogy anyanyelvt is jobban tudja, aki mg egy nyelven tud. A rakodpart als kvn ltem, / nztem, hogy szik el a dinnyehj. Stb. b) A tagmondatokat bevezet s, s, meg, vagy kt sz el tt is ki kell tenni a vessz t: Az ebdre nem kell senkit is megvrnom, / s mindnyjan vrnak nrm, hogyha ksem. j van-e, vagy szemem vilga veszett ki? Stb. Sokszor meglehet sen nehz eldnteni, hogy az s, s, meg, vagy kt szval kapcsolt rsz nll tagmondat-e: Bevgta az ajtt, s dhsen elrohant. De: Hirtelen flugrott s elrohant. Ilyenkor az rsjelhasznlat ingadozhat. c) A mint kt szval bevezetett hasonlts nll (br sokszor hinyos) tagmondatnak szmt, ezrt kt szava el mindig vessz t kell tenni: Tndklik, mint a gondolat maga, / a tli jszaka. Fehr lett, mint a fal. [De v. 249. b)] A hasonlt tbb, mint szerkezetben vessz van a mint el tt: Ez sokkal tbb, mint a tavalyi. Hat tbb, mint t. Stb. (Ilyenkor a tbb ragozhat: tbbet, mint tt stb.) Nem kell azonban vessz t tenni a tbb mint alakulatban a mint el, ha a tbb mint (a majdnem ellentteknt) a mondanival tartalmnak er stsre, nem pedig sszehasonltsra szolgl: Ez tbb mint szemtelensg. Tbb mint t vig lt klfldn. Stb. (Ilyenkor a tbb nem ragozhat.)

81

d) Az anlkl hogy, aszerint hogy, ahelyett hogy stb. kt szszer szkapcsolatok el vessz t tesznk. Ilyenkor a hogy el tt nincs vessz : Felrohant a lpcs n, anlkl hogy pihent volna. Cselekedj, ahelyett hogy ttovzol! Stb. Ha azonban az anlkl, aszerint, ahelyett stb. elemek az els tagmondathoz tapadnak, eljk nem tesznk vessz t, utnuk (a hogy el) azonban igen: Felrohant a lpcs n anlkl, hogy pihent volna. Cselekedj ahelyett, hogy ttovzol! Stb. 244. A tbbszrsen sszetett mondatokban pontosvessz vel hatroljuk el egymstl a szorosabban sszetartoz tagmondatok csoportjait: Nyugat fel l stt

felh ket hozott a szl, a port felkavarta, s az emberek arcba vgta; a bszke jegenyk alzatosan hajlongtak, hogy derekuk ne trjn; s a kzeled viharnak ltni lehetett mr egy-egy tvoli villmlst is. Stb.
Kttag sszetett mondatban is llhat pontosvessz , ha a tagmondatok kapcsolata laza: Kabtja szinte a bokjig rt; nyron is azt hordta. A ms-ms tartalmi tpus tagmondatok kz szintn tehetnk vessz helyett pontosvessz t: Eddig jl

megvoltunk; most vljunk ellensgekk? Ezt tbbet nem veszem fel; gesd el! Stb.
245. sszetett mondatainkban kett spontot tesznk, ha egy-egy lnyeges gondolatra hvjuk fel a figyelmet, vagy ha jelezni hajtjuk, hogy a tagmondat fontosabb magyarzatot vagy kvetkeztetst tartalmaz: Kzs a clunk: mindig

tbbet, egyre jobbat akarunk. Vrs jelek a Hadak tjn: / Hunniban valami kszl... Stb.
Ha kett sponttal lezrt kzs figyelemfelhv mondat utn tbb kln mondat kvetkezik, mindegyiket (mr az els t is) nagy bet vel kezdjk: A nyelvjtsnak tbb

oka volt: Nem tudtuk a tudomnyokat anyanyelven m velni. Irodalmunknak j kifejezsi formkra volt szksge. Tiltakozst jelentett az elnmetestssel szemben.
Stb. 246. Ha azt akarjuk jelezni, hogy bizonyos mrtkig elklnl gondolatsor kezd dik, pont, felkiltjel s krd jel utn mg gondolatjelet is tesznk: Rabok

legynk, vagy szabadok? / Ez a krds, vlasszatok! / A magyarok istenre / Esksznk, / Esksznk, hogy rabok tovbb / Nem lesznk! Stb.

A mondatrszek kztti rsjelek


247. A mellrendelt mondatrszek kztti rsjelhasznlat fontosabb esetei a kvetkez k: a) Az egymsnak mellrendelt, kln-kln hangslyozott azonos szerep mondatrszek (s az ilyenekb l alakult felsorolsok tagjai) kz vessz t tesznk, ha kt sz nlkl kvetkeznek egyms utn: Az r nagy, lmos, furcsa rok, / Pocsolys vz, ss, kka lakjk. Szeretett volna valami jat, szpet, nagyot alkotni. Stb. [De v. 249. a)] b) A felsorolsban pontosvessz t is hasznlunk, ha azonos szerep , vessz kkel tagolt mondatrszeket akarunk elklnteni msnem ekb l ll sorozattl: Mindenki

ismeri az ilyen szavakat: beszl, r, olvas; ceruza, knyv, tinta; becsletes, lelkes, szorgalmas; stb. Az ilyen jelleg felsorolsok vgn a stb. el is pontosvessz t kell tenni. [De
v. d) alpont.]

82

c) Ha az azonos szerep mondatrszek kztt kt sz van, ez el vessz t tesznk (kivve az s, s, meg, vagy kt szkat): Tetszet s, de helytelen elmletet agyalt ki.

Ktszer, illet leg hromszor kezdtk jra. Elhibzott, s t veszedelmes vllalkozsba fogott. Stb. d) Ha azonos mondatrszek kztt s, s, meg, vagy kt sz ll, eljk nem tesznk vessz t: A tsztra sok mkot s cukrot szrt. g s fld kztt lebegett. A rzsnak, a szegf nek vagy a levendulnak az illatt szereted? Stb. Mivel a felsorolsok vgre tett stb. rvidtsben az s kt sz rejlik (= s a tbbi), a csupa vessz s felsorols vgn nem kell elje vessz : Gyakort igk pldul ezek: jrkl, kapdos, lldogl, beszlget stb. [De v. b) alpont.] e) Ha az s, s, meg, vagy kt sz beszdsznettel elvlasztott, htravetett mondatrszeket vezet be, e kt szk el vessz t tesznk: A szleire gondolt, s szegny n vrre. Aztn el vette a bicskt, meg a kenyeret, meg a szalonnt, meg a zldpaprikt, majd jz en falatozni kezdett. Erny t hozzl magaddal a kirndulsra, vagy kabtot! Stb.
f) A pros kt szval alakult mellrendel szerkezetekben a msodik kt sz el mindig vessz t tesznk (a pros vagy msodik tagja el is): Vagy ezt, vagy azt

vlaszthatod. Hol ehhez, hol ahhoz kapott. Se pnz, se poszt. Sem testem, sem lelkem nem kvnja. Lehet j is, rossz is. Stb.
248. Az rtelmez vel kapcsolatos fontosabb rsjel-hasznlati esetek a kvetkez k: a) Az rtelmez s szerkezetben rendszerint mind az rtelmezettre, mind az rtelmez re kln hangsly esik, s a beszdben sznet van kzttk. Ezt az rsban vessz vel jelezzk: Nmeth Ptert, a t szomszdomat kereste. A kzsg tancselnknek, Komromi Plnak a javaslatra betonjrdt ptenek. Stb. A vessz helyre kett spont is kerlhet, f leg ha az rtelmez felsorolst tartalmaz, vagy csattans befejez je a szerkezetnek: S gtek lelkemben kis r zse-dalok: /

Fstsek, furcsk, bsak, bborak Flrppen a komor g homlokra / Egy nagyszer mosoly: / A forradalom vrs hajnala.
Ha az rtelmez tvolabb kerl az rtelmezett l, a vessz t kzvetlenl elje tesszk: n t dicsrem csak, az let anyjt Stb. b) Ha az rtelmez utn is sznet van a beszdben, mgje is vessz t tehetnk:

Anna, a leny, varrni tanult. Kertjk dszt, egy reg dift, az jszakai vihar kidnttte. Stb. Az ilyen kzbevetsszer rtelmez t olykor nem vessz vel, hanem gondolatjellel (esetleg zrjellel) klntjk el: A baleset srltjt a motorkerkprost krhzba szlltottk. Stb.
c) Ha a kitntetst, fokozatot, min stst, rangot jelent , gyakran hatrozott nvel vel kezd d kifejezs birtokos szerkezet, akkor az el tte ll szemlynv rtelmez jnek szmt, s az rtelmez s szerkezetnek mindkt f tagja ragozdik. A szemlynv utn ebben a tpusban vessz t tesznk: Nagy Elemr, vrosunk

dszpolgra; Mzes Plt, npkztrsasgunk nagykvett; Dmtr Bla, az irodalomtudomny doktora; Klmn Etelkt, a Magyar Npkztrsasg kivl m vszt; stb. Ugyangy: Balla Erzsbetnek, Kossuth-djas rn nknek; illet leg: Kovcs Tiborral, az llami djas mrnkkel; stb.
Ha azonban az ilyen kifejezsek nem rtelmez k, a szerkezetet csak a vgn ragozzuk, s a szemlynv utn nincs vessz : Mzes Pl nagykvetet, Kllay Imre kandidtus, Szp Izabella SZOT-djassal, Zsigmond Elek Kossuth-djastl stb.

83

d) Ha az rtelmezett sz vagy az rtelmez a maga vagy a mind nvms, nincs szksg vessz re: Te magad mondtad. Jnos maga is ott lesz. Maga Jnos is ott lesz. Magt Bartkot hallottuk a hanglemezr l. A sok psztor mind muzsikl. Stb. e) A sznettel elklnl rtelmez szer , valamint a mondathoz lazn hozztoldott hatrozk el vessz t tesznk: A knyvet az rasztalra, a lmpa mell tette.

Nagybtym szombaton rkezett meg, a felesgvel egytt. Egsz nap az erd t jrta, felszabadultan, nagyokat llegezve. Stb.
249. Az egymsnak alrendelt mondatrszek kz ltalban nem kell rsjelet tenni. a) Az egyms utn kt sz nlkl kvetkez egynem jelz k s egynem hatrozk kz nem tesznk vessz t akkor, ha alrendel viszonyban vannak egymssal: Fehr

bottal a kezben egy fekete szemveges frfi jtt vele szemben. Ma reggel nagy es esett. Az orszgban mindentt j terms grkezik. Stb. [De v. 247. a)] b) Ha a mint sz llapotot vagy min sget jell sz vagy szkapcsolat el tt ll, nem tesznk elje vessz t: Btymat mint tant (= tanknt) hallgattk ki. Pet fi mint ember nem hazudtolta meg a klt t. Kossuth korbban mint meg nem alkuv jsgr harcolt a magyar np jogairt. Stb. [De v. 243. c), 250.] e) A -va, -ve s a -vn, -vn kpz s igeneves szerkezet csak mondatrsz, ezrt tbbnyire nem klntjk el vessz vel a mondat egszt l: Munkaruht hzva fogott neki a motor szerelsnek. A rdi zenjt hallgatva is jl tudok tanulni. Stb. Ha
azonban az igeneves szerkezet szinte kln mellkmondatnak rz dik, vagy htravetve a mondathoz lazn kapcsoldik, clszer vessz vel elklnteni:

Gondolvn egy merszet, teveztnk a tls partra. Kiszaladt az udvarra, kabtjt magra kapva. Stb.

A szvegbe kel dst jelz rsjelek


A kzbevets 250. Az olyan szt vagy szkapcsolatot, amelyet a kzbevets szndkval kelnk be a mondatba, vessz k, gondolatjelek vagy zrjelek kz tesszk: A vonat, persze,

megint ksett. Istvn, sajnos, nem tud eljnni. Btymat, a baleset tanjaknt, tbbszr is kihallgattk. j tallmnyt termszetesen azonnal szabadalmaztatta. Btymat a baleset tanjaknt tbbszr is kihallgattk. A kiejts szerinti (fonetikus) trs a nyelvjrsgy jtsben igen fontos. Btymat (a baleset tanjaknt) tbbszr is kihallgattk. Stb.
Mivel a kzbevets szndkt s rsbeli kifejezsnek szksgt valjban csak a kzlemny megalkotja rzi, a fenti szably alkalmazsa a fogalmaz egyn megtlst l fgg. Akr le is mondhat a bekelsr l: A vonat persze megint ksett. Stb. A mint kt sz sokszor beszdsznetekkel hatrolt kzbevetst vezet be:

dm bartomat, mint mrnkt, a m szakiakhoz osztottk be. dm bartomnak mint kivlan kpzett mrnknek az tlagosnl magasabb a fizetse. dm bartomtl (mint orszgszerte jl ismert mrnkt l) gyakran krnek szakvlemnyt. Pter, mint emltettem, beteg lett. [De v. 249. b)]
rzelem kifejezsre f leg rgies vagy szpirodalmi jelleg szvegekben a mondatba felkiltjel vagy krd jel is bekel dhet. Az ilyen kzbevetett

84

felkiltjel vagy krd jel utn a mondat termszetesen kisbet vel folytatdik:

Meghaltl-e? vagy a kezedet grcs bntja, imdott / Jankm Most veszem szre, hoh! mind, amit mondtam, hazugsg, / Csnya hazugsg volt. Stb.
251. Ha az sszetett mondat valamelyik tagmondatba bekel dik egy msik tagmondat, ezt a kzbevetett mondatot vessz k, gondolatjelek vagy zrjelek kz tesszk: vi, br mg t tudott volna szaladni az ttesten, el bb hagyta elmenni a

teherautt. vi br mg t tudott volna szaladni az ttesten el bb hagyta elmenni a teherautt. vi (br mg t tudott volna szaladni az ttesten) el bb hagyta elmenni a teherautt. Stb.
252. Ha a kzbevetett sz, szkapcsolat vagy tagmondat rsjelnl kel dik a mondatba, az rsjelet a kzbevets utn, vagyis a kzbevetett rszt krlfog gondolatjelpr vagy zrjelpr msodik tagja utn ki kell tenni: M szaki egyetemen

szerzett diplomt vegyszmrnkit , de r lett. Felvettk a jelentkez k nagyobb rszt (45 fit s lnyt), s csak nhny alkalmatlant kellett elutastani. Sok megszokott holmijt becsomagolta, hogy minl knyelmesebben rezze magt ez mindig fontos volt neki ; csak mg a magnja hinyzott, amit javttatni vitt. Egy gondolat bntotta (s nem tudott megszabadulni t le): hogy is felel s a hinyrt.
Stb. Ha a zrjelbe tett megjegyzs a mondat vgre esik, a mondatvgi rsjelet a berekeszt zrjel utn tesszk ki: Bizonyos szavak igk is, nvszk is (pl. fagy, les, nyom). Ne felejts el flbreszteni holnap reggel (6-kor)! Stb. (V. 271.) A zrjelbe tett nll mondat rsjele azonban a zrjelen bellre kerl: A jelenlev k mind helyeseltk a javaslatot. (Az ellenvlemnyen lev k el se jttek a gy lsre.) Stb. (De v. 271.) A megszlts 253. Az olyan nll, mondat rtk kiemelt megszltsok utn, amelyek egy hosszabb szveget vezetnek be, ltalban felkiltjelet tesznk: Drga Szleim!

(Drga szleim!) Tisztelt Kznsg! Kedves Bartaim! Igen tisztelt F orvos r! Egyetlen Ilonm! Stb. (V. 149.)
Magnlevelekben a kiemelt megszltsok utn vessz t is lehet tenni. 254. A mondat elejn vagy vgn ll megszltst vessz vel vlasztjuk el a mondat tbbi rszt l: Gyerekek, nzztek csak! Nagyon vrtalak mr, des fiam. Stb. 255. Ha a megszlts bekel dik a mondatba, elje is, mgje is vessz t tesznk:

Most pedig, bartaim, ktelessgedet? Stb.


Az idzs

rtrnk

dolog

lnyegre.

Tudod-e,

Sndor,

256. A szvegbe kelt sz szerinti idzetet ltalban idz jelpr fogja kzre. Az idz jelet (kzrsban s nyomtatsban) az idzet kezdetn alul, az idzet vgn pedig fll tesszk ki: Jt s jl! Ebben ll a nagy titok figyelmezteti Kazinczy klt trsait. Stb.

85

Ha az idz jelbe tett mondaton bell mg egy idz jelre van szksg, hegyvel befel fordul jelprt hasznlunk: Pet fi rta apjrl: Szemben mestersgem / Most is nagy szlka mg; / El tlett az / vek nem szntetk. Stb. Idzs alkalmval az idz mondat megel zheti, kvetheti vagy megszakthatja az idzetet. a) Az idzetet bevezet mondat utn kett spontot tesznk. Az els idz jel utn az idzet els szavt ltalban nagybet vel kezdjk. Az idzet vgre, a berekeszt idz jel el olyan rsjel kerl, amilyent az idzett mondat tartalma kvn: Bessenyei

ma is rvnyes igazsgot fogalmazott meg: Minden nemzet a maga nyelvn lett tuds, de idegenen sohasem. rk krdst tesz fel Vrsmarty: Mi dolgunk a vilgon? Pet fi gy kezdi hres verst: Ne fogjon senki knnyelm en a hrok pengetsihez! Stb. A megszaktott idz mondat kisbet vel folytatdik: Madch szavait: Mondottam, ember: kzdj s bzva bzzl! ma is gyakran idzzk. Stb.
Kisbet vel kezdjk az idzetet, ha gy emeltk ki, hogy az eredeti szvegben is kisbet van: A kzeled szt ekkpp jelenti meg Babits: mr hullnak a cifra virgok / szirmai, rongyban, mint farsangi plaktok, / ha svt a bjti szl. Stb. b) Ha az idz mondat kveti az idzetet, gondolatjellel kapcsoljuk, s kisbet vel kezdjk. Ilyenkor az idzet vgn a krd jelet s a felkiltjelet kitesszk, a pontot azonban nem: Ismerni a jt knnyebb, mint kvetni rta unokaccsnek Klcsey.

, megvan-e mg az az otthon? shajt fel Radnti. Mg kr a np, most adjatok neki! figyelmeztette Pet i az urakat. Stb.
e) Az idzetbe iktatott idz mondat kzbevetsnek szmt, teht gondolatjelek kz tesszk, s kisbet vel kezdjk. A msodik idz jel a szvegzr rsjel utn kvetkezik: A tudomnyos felfogs szerint rja Kosztolnyi nincs semmifle

rangklnbsg a nyelvek kztt. Lesz-e gymlcs a fn krdi Pet fi , melynek nincs virga? Az eszmk er sbek / A rossz anyagnl vallja Madch. Ezt ledntheti / Er szak, az rkre lni fog. Stb.
257. Ha a sz szerinti idzetet szervesen belesz jk sajt szvegnkbe, az idzett rszt idz jelek kz foglaljuk, s az idzetet kezd kzszt (az eredeti szveg ellenre is) kisbet vel kezdjk: A tanterv szerint az iskola egyik clja az, hogy

testileg, szellemileg egszsges, edzett nemzedket neveljen, de ez csak a trsadalom egsznek tevkeny kzrem kdsvel rhet el. A rendletlenl ks bb jelszbl magatartsformv rett. Stb. Ha a mondat az idzett rsszel vgz dik, a mondatot befejez rsjelet az idz jel utn tesszk ki: Juhsz Gyula a munkban azt az er t ltja, amely a szabadg tjra visz gysz s romok felett.
Stb. Msok szavainak nmikpp megvltoztatott, vagyis gynevezett tartalmi idzsekor nem hasznlunk idz jeleket: Alkotmnyunk kimondja, hogy trsadalmi rendszernknek a munka az alapja. Stb. gy szoks kezelni az gynevezett kapcsolt egyenes beszdet is: Mondtam neki, hogy nincs az az ldozat, amire ne lennk kpes a gyerekeimrt. Stb. 258. Szpirodalmi m vekben az r mintegy idzi a szerepl k szavait, de ennek jelzsre nem idz jeleket, hanem gondolatjeleket szoks hasznlni. Az rsjelek s a kezd bet k tekintetben egybknt az idzskor szoksos rsmdot alkalmazzuk. [V. 256. a), b), c)] a) Ha az r idz mondata megel zi a szerepl szavait, gondolatjel van el ttk, utnuk viszont nincs.

86

Hatrozatlanul mondta: Nem is tudom. Remnykedve krdezte: Ugye, hiszel nekem? Trelmetlenl szlt r: Add mr ide! Nem adom!
b) Ha az r idz mondata kveti a szerepl kzre. szavait, ezeket gondolatjelpr fogja

Nem is tudom mondta hatrozatlanul. Ugye, hiszel nekem? krdezte remnykedve. Add mr ide! szlt r trelmetlenl.
c) Ha az r idz mondata a szerepl szavai kz van iktatva, a megszakts utn jabb gondolatjel kvetkezik.

Nagyon vrtalak mr fogadta a bartjt. Sok a teend nk. Kik jrtak itt? faggatta tovbb. Maga itt volt, lthatta. Ne higgy neki! tmadt r. Annyiszor becsapott! Gyere ide kiltott r , s segts mr egy kicsit! Sehogy sem tudok belenyugodni abba folytatta , hogy kisemmiztek.
Az idz mondatok nlkl egymst vltogat prbeszd megszltsonknt kln sorokban kezd dik, s a beszl k els szavai el tt gondolatjel van:

Kapitny uram, vagy ktszzan kimennnk az jjel. Hova a pokolba? Maklrra. Maklrra? J estt mondani a trknek.
259. Ha kzmondsokhoz, szlligkhez, sarkigazsgokhoz, jelszkhoz stb. magyarz, kiegszt megjegyzst f znk, nem hasznlunk idz jeleket, de az rsjelek s a kezd bet k tekintetben az idzskor szoksos rsmdot kvetjk: Ki

korn kel, aranyat lel tartja a kzmonds. Hov merlt el szp szemed vilga? szoktuk trfsan krdezni. Termeljnk tbbet s olcsbban! ez most a feladat. Stb.

Szavak s szrszek kztti rsjelek


260. Vessz t szoktunk tenni az indulatszk utn, illet leg el. a) Az indulatszkat vessz vel klntjk el: Hej, csak itt lenne mr! Jaj, eszem a lelked! Hova megy, h? Fiatalsgunk vei, haj, messze szlltak! Stb. b) Ha valamely indulatsz utn a be vagy a de nyomst szcska kvetkezik, az indulatsz s a nyomst szcska kz csak akkor tesznk vessz t, ha a mondat hangsly- s sznetviszonyai ezt megkvnjk: Ejnye be megjrtam! vagy: Ejnye, be megjrtam! Jaj de elfradtam! vagy: Jaj, de elfradtam! Stb. 261. Ha a tagmondat kzbekel dse miatt vagy brmi ms okbl kt kt sz kerl egyms mell, csak az els el tesznk vessz t: A hegymszsban elfradt, s mikor

egy forrshoz rt, rvid pihen t tartott. Hvtk, de mert hideg volt, nem indult tnak.
Stb. 262. Kt jelet szavak s szrszek kztt az albbi esetekben alkalmazunk:
87

a) Az olyan sszetett szavakat, illet leg tulajdonnvi szalakokat, amelyekben a tagok, illet leg a szelemek hatrn hrom azonos, mssalhangzt jell bet kerl egyms mell, kt jellel tagoljuk: sakk-kr, ott-tartzkods, ssz-szvetsgi; Szll-lel, Mann-n; stb. [V. 62., 94., 265. a)] b) A szismtlseknek, a mellrendel sszetteleknek s az ikerszknak, valamint az alrendel sszetteleknek bizonyos tpusaiban az alkot tagokat kt jellel kapcsoljuk egymshoz: egy-egy, nha-nha (v. 97.); rkkn-rkk, unos-untalan (v. 98.); st-f z, orrn-szjn, srva-nevetve [v. 100. b)]; des-bs, szobakonyhs [v. 101. a)], dimbes-dombos, irul-pirul [v. 102. a)]; csihi-puhi, AnnaPanna [v. 103. a)]; gizes-gazos (v. 103. b)]; meg-megllt, vissza-visszatrs, kibe ugrl, le-fl stls [v. 131. d)]; knyvritkasg-gy jtemny, foszform trgyagyrts (v. 138.); anyagcserevizsglat-krs [v. 139. a)); hidegvz-csap [v. 139. b)]; szv -fon ipar [v. 139. c)]; stb. Szokatlan, alkalmi szsszetteleknek kt jeles rsa a klt i nyelv kifejez eszkze:

r zse-dalok, gymnt-hitemet, kd-gubban, bogncs-szvem, k -iszonyatjt, rokonrtzek stb.


c) Ha kt vagy tbb egyms utn kvetkez sszetett sznak azonos az uttagja vagy az el tagja, rendszerint csak az utols, illet leg csak az els sszetett szt rjuk ki teljes alakjban. Ilyenkor az elhagyott kzs uttagra, illet leg el tagra kt jellel utalunk: gp- s gyorsr; bel- s klkereskedelem; tej-, zldsg- s gymlcsfelhozatal; stb., illet leg: bortermel s -rtkest szvetkezet; gpgyrt, -szerel s -javt zem; stb. d) Ktezeren fell ha az ezres utn mg ms szm is kvetkezik az sszetett szmnevek rsban kt jelet hasznlunk: tezer-nyolcszztz, tizenegyezerhuszonnyolc stb. [V. 289. a)] e) Tulajdonnevekhez f neveket s bel lk kpzett mellkneveket bizonyos tpusokban kt jellel kapcsolunk: Afrika-kutat, Kazinczy-verseny, Jzsef Attila-dj; Balassi-strfs, Jzsef Attila-dja; stb. [V. 140. b), 168169.] f) A kett s csaldnevek elemeinek sszetartozst kt jellel rzkeltetjk: Endr dySomogyi, Konkoly-Thege stb. (V. 158.) g) A tbbelem fldrajzi nevek tbb tpusban kt jellel fejezzk ki az alkot tagok sszetartozst: Arany-patak, Csepel-sziget, Vas Mihly-hegy (v. 176.); Holt-Tisza, Nagy-New York, Kl-Kpolna, rd-falu (v. 177.); Rohonci-Arany-patak, Aranypatak-vlgy (v. 178.); stb. h) Az -e krd szcskt kt jellel kapcsoljuk az el tte ll szhoz: Tudod-e, merre menjnk? Jobbra-e vagy balra? Stb. i) Mind a bet kkel, mind a szmjegyekkel rt szmkapcsolatokban kt jelet tesznk, ha a kapcsolat hozzvet legessget, vagylagossgot fejez ki: egy-kt (ember), nyolctz (napra); 5-6 (darab), 10-12 (ves); stb. 263. Nagykt jelet szavak kztt a kvetkez esetekben szoks hasznlni: a) Kt vagy tbb np (nyelv) nevnek kapcsolatt nagykt jellel rzkeltetjk: angolmagyar (sztr), franciaspanyol (hatr), olasznmet (mrk zs); Cseh Morva-dombsg, OsztrkMagyar Monarchia, MagyarSzovjet Barti Trsasg; stb. (V. 179.) Az ilyen alakulatok utols tagjhoz kt jel nlkl kapcsoljuk a toldalkokat: (a) magyarangolban (ti. sztrban), (lttam az) angolbrazilt (ti. mrk zst), nmet francis (ti. szakos) stb.

88

b) Kt vagy tbb tulajdonnv kapcsolatt nagykt jellel rzkeltetjk: MarxEngels Lenin, HadrovicsGldi: Oroszmagyar sztr, jpesti DzsaFerencvros (rangad) stb. Az ilyen alakulatok utols tagjhoz kt jel nlkl kapcsoljuk a ragokat: (a) HadrovicsGldiban (ti. sztrban), (a) VideotonHaladson (ti. mrk zsen) stb. c) Nagykt jellel f zzk egymshoz az olyan szavakat, amelyek valamit l valameddig viszonyt rzkeltetnek: BudapestBcs, DunaMajnaRajna-csatorna;

19831984. vi, a 1289. lapon, az IIV. osztlyban, Mnesi t 1113.; az els negyedik osztlyban, keletnyugat irnyban, a tavasznyr folyamn, jniusjlius hnapban; stb.
Bonyolultabb esetekben a nagykt jel kivtelesen szkzkkel illeszkedhet a tagok kz: i. e. 753 i. sz. 456; illet leg: a Szojuz24 Szaljut5 rkomplexum; stb. Az ilyen alakulatok utols (esetleg mindkt) tagjhoz kt jel nlkl kapcsoljuk a toldalkokat: BudapestBcsen t, az els negyedikben, tavasszalnyron; budapestbcsi, keletnyugati, tavaszinyri, jniusjliusi; stb. (V. 179.) De: a 1289.-en, az IIV.-ben, 184849-ben; 19811985-i, 191418-as; stb. [V. 265. e)] d) Nagykt jelet hasznlunk gptpusok stb. bet - vagy sz- s szmjelzse kztt: T34, TU154; Szojuz14, Apollo11; stb. Az ilyen alakulatokhoz minden toldalkot kt jellel kapcsolunk: T34-et, TU154-gyel, T34-es, Szojuz14-ben, Apollo11-es; stb. 264. Hrom pontot tesznk a gondolat befejezetlensgnek jell: De tart a harc

a kard s az gy / Helyett most eszmk kzdenek. Meggondolni hbortlan, / Ami immr kzelebb van stb. Hrom pontot hasznlunk akkor is, ha valamely szvegb l kihagyunk egy rszt: s rendezni vgre kzs dolgainkat, / ez a mi munknk Respublika, szabadsg gyermeke / Kszntelek a tvolbl el re! Stb.

Toldalkok kapcsolsa
265. A ragokat, a jeleket, a kpz ket s a kpz szer uttagokat ltalban kzvetlenl kapcsoljuk a szt hz. Nhny esetben azonban kt jelet hasznlunk. a) Kt jellel hrtjuk el toldalkok kapcsolsakor hrom azonos, mssalhangzt jell bet kzvetlen tallkozst egyes tpusokban, ahol az egyszer sts nem alkalmazhat: Szll-lel, Wittmann-n [v. 94., 163. c)]; Bonn-nal, Bonn-nl [v. 217. c)]; dzsessz-szer , puff-fle (v. 62., 94.); stb. b) Kt jellel kapcsoljuk a tbb klnrt elemb l ll szemlynevekhez s fldrajzi nevekhez a kpz ket s a kpz szer uttagokat: Arany Jnos-i, Leonardo da Vinci-s; Illys Gyula-fle; stb. (v. 141., 164.); New York-i, Karlovy Vary-i, Frankfurt am Main-i; New York-szer ; stb. [V. 164., 217. b)] Hasonlkppen: Magyar Nemzetbeli stb. (V. 200.) c) Kt jellel kapcsoljuk az egyelem szemlynevekhez a kpz szer uttagokat: Etvs-fle, Pet fi-szer stb. (V. 141., 171.) Hasonlkppen: Vg-szer (foly), Omega-fle (id mr k), Npszabadsg-beli (cikk) stb. d) Kt jellel f zzk hozz a hangrtk nlkli (n. nma) bet re s a bonyolult, rsrendszernkben szokatlan bet csoportokra vgz d szavakhoz a toldalkokat:

89

guillotine-t, Glasgow-ban, Montreux-ig, Rousseau-nak, voltaire-es, ploieti-i stb. [V.


217. a)] e) Kt jellel kapcsoljuk a szmjegyekhez, rsjelekhez, rvidtsekhez, bet szkhoz stb. a toldalkokat: 4-et, 12-t, 19-szer, 67-es, aug. 20-n, a IV.-be jr, 80%-os, 6%kal, a 15. -ban, Bp.-en, az MTA-tl, 100 C-on, 16.25-kor. [V. 280., 286. a)]

Egyb rsjel-hasznlati tudnivalk


266. A hrlapok, folyiratok, knyvek, klt i m vek, rtekezsek, cikkek, dolgozatok, fejezetek cme, valamint az intzmnynevek s tbaigazt feliratok utn a mai gyakorlat szerint nem kell pont akkor, ha kiemelt cmsorokknt vagy nmagukban szerepelnek:

Npszabadsg Pusztk npe Nemzeti dal El sz Kett s megllhely Szerencsi Csokoldgyr stb.
Ha azonban a cm szvegben van, s utna mondat kezd dik, a vgre pontot tesznk: A s ze m lye s n v m s o k . Szemlyes nvmsoknak nevezzk azokat a szavakat A krd jelet s a felkiltjelet a kiemelt cmsorok vgn is ki kell tenni:

Minek nevezzelek? Kszlj, hazm! Stb.


267. Pontot hasznlunk viszont a kvetkez esetekben: a) A sorszmneveket jell szmok utn ltalban pont van: 10. versszak, 1983. vi, IX. kerlet stb. (V. 290.) b) Pontot tesznk a rvidtsek egy rsze utn: aug., du., kb., zv.; Bp.; stb. (V. 278., 282.) c) Pontot tesznk a keltezsben az vet, a hnapot s a napot jell szm utn: 1848. III. 15. (V. 293.) 268. Kett sponttal mutatunk r a pldaknt emltett szra, szcsoportra vagy mondatra: A felszabaduls ta szmos j sszettel keletkezett nyelvnkben:

bkepolitika, jv kutats, munkaverseny, tervhivatal stb. A kijelent mondatban megllaptunk, kzlnk valamit: Magyarorszg legnagyobb tava a Balaton. Stb.
269. Kett spontot tesznk a szerz neve s az rsm cme kz akkor, ha a nevet s a cmet mondattani viszonyts nlkl emltjk egyms mellett (pl. utalsban, felsorolsban, katalgusban stb.): Vrsmarty: Csongor s Tnde; Pet fi: Jnos vitz; Arany: Toldi; stb. Birtokos szerkezetben azonban a nv s a cm kz nem tesznk rsjelet: Arany Jnos Toldija fellelkestette Pet fit. Mikszth Klns hzassg cm regnyb l filmet ksztettek. Stb. (V. 199.) 270. Sor vgn, elvlasztskor a sztvlasztott szrszek sszetartozsnak jellsre kt jelet hasznlunk: asz-tal, te-kint stb.

90

Az elvlaszts alapja lehet az a krlmny is, hogy a szalakban mr van kt jel: t zzel- / vassal, Dumas- / nak, a SZOT- / ot stb. Ugyangy nagykt jelnl: egy TU / 154-esen stb. 271. Ha a mondat vgn lev zrjeles rsz szorosabban kapcsoldik a mondathoz, a mondat tartalmnak megfelel mondatvgi rsjelet a berekeszt zrjel utn tesszk ki: A helyesrs nem egyb, mint gyakorlati anyanyelvismeret (Az ltalnos iskolai nevels s oktats terve). Stb. Ha a zrjelbe tett rsz ponttal rvidtett szval vgz dik, a berekeszt zrjel el a rvidtst jelz pontot ki kell tennnk, s a zrjel utn is hasznlnunk kell a megfelel mondatvgi rsjelet: Szvetkezeteink

mr sajt gpeikkel dolgoznak (traktorokkal, kombjnokkal, trcss boronkkal stb.).


Stb. (De v. 252.) 272. Idz jelek kz tesznk a mondaton bell olyan szavakat, amelyeknek hangulati velejrjt, gnyos vagy egyb rtelmt ki akarjuk emelni: Megkaptam kedves soraidat. Ne akarj te engem mindenron jobb beltsra brni! Stb. Ezzel a lehet sggel azonban a divatnak hdolva ne ljnk vissza! 273. A knyveknek, klt i m veknek, rtekezseknek, cikkeknek stb. tbb szbl ll cmt szveg kzben idz jelbe is tehetjk: A halad magyar kltszet remekeit mutatja be a Ht vszzad magyar versei cm ngyktetes antolgia. Stb. Ilyenkor a toldalkok kt jellel kapcsoldnak: Ez benne van a Ht vszzad magyar verseiben. Stb. (V. 199.) 274. A szmok rsban a tizedes trtek kezdett vessz vel jelljk: 38,6 (harmincnyolc egsz hat tized); 1,23 (egy egsz huszonhrom szzad); stb. (V. 291.) Az t- s tbbjegy szmokat ltalban kzzel tagoljuk a htulrl szmolt hrmas csoportok szerint: 23 816 stb. [V. 289. b)] 275. Gyakrabban hasznljuk mg a kvetkez rsjeleket is: + : = % / az sszeads jele a kivons jele a szorzs jele az oszts jele az egyenl sg jele a szzalk jele a vagylagossg, a trt szm stb. jele /. * ~
.

a paragrafus jele fordts! vagy 1 a jegyzet jele az ismtls jele a hiny jele a fok jele az ismtl ds, illet leg a megfelels jele

A szzalk, a paragrafus s a fok jelhez kt jellel kapcsoljuk a toldalkot. Ilyenkor a toldalk mindig olyan alakjban jrul az rsjelhez, amilyenben a kimondott formhoz kapcsoldnk, teht tekintetbe vesszk az illeszkeds s a hasonuls trvnyeit, valamint kirjuk az esetleges kt hangzt is: 10%-os, a 6. -ban, 3-kal stb. [V. 265. e)]

91

A RVIDTSEK S A MOZAIKSZK
276. Kzszavak s tulajdonnevek teljes alakja helyett gyakran hasznljuk rvidtett formjukat. A rvidtsek (s hozzjuk hasonlan a rvidtsknt hasznlt jelek s kdok is) leginkbb csak az rsban lnek, a beszdben teljes alakjukban ejtjk ki ket: u. kiejtve utca; km kiejtve kilomter; Bp. kiejtve Budapest; stb. Ennek megfelel en a magnhangzval kezd d rvidtsek el tt az, mssalhangzval kezd d rvidtsek el tt a hatrozott nvel t hasznlunk: az igh. (= az igazgathelyettes), az i. m. (= az idzett m ); a szerk. (= a szerkeszt ), a f. k. (= a felel s kiad); stb. A mozaikszk klnfle fajtit (a bet szkat s a szsszevonsokat) rsformjuk alapjn ejtjk ki. Vagy a bet k nevt mondjuk ki egyms utn: OTP (= Orszgos Takarkpnztr) kiejtve -t-p, szb (= szakszervezeti bizottsg) kiejtve esz-b stb.; vagy sszeolvassuk a bet ket: MV (= Magyar llamvasutak) kiejtve mv, for (= svnyolaj-forgalmi Vllalat) kiejtve for, Mahart (= Magyar Hajzsi Rszvnytrsasg), gyes (= gyermekgondozsi segly) stb. A mozaikszk el tti hatrozott nvel a kiejtett alakhoz igazodik: a MV, a Mahart, a tsz; az OTP, az MTA, az for, az szb; stb.

A rvidtsek
277. A rvidtsek alakja ltalban emlkeztet a rvidtett szavak teljes formjra. a) Az egyszer s az sszetett szavaknak tbb bet b l ll rvidtse egysges csoportot alkot: lt. (= ltalnos), cm (= centimter), gk. (= gpkocsi), psg. (= parancsnoksg), rkp. (= rakpart); Szfv. (= Szkesfehrvr); stb. A klnrt szavakbl ll szkapcsolatok rvidtse ltalban annyi (ponttal elklntett) tagot tartalmaz, ahny klnrt szbl ll a rvidtett szkapcsolat: a. m. (= annyi mint), i. sz. ( id szmtsunk szerint), s. k. (= sajt kezvel), B. . . k. (= Boldog j vet kvn), N. Y. (= New York) stb. Nem ritka azonban a rvidts elemeinek egybersa sem: stb. (= s a tbbi), v. (= vesd ssze!), NB. (= nota bene!) stb. b) A rvidtett sznak vagy szavaknak kis vagy nagy kezd bet jt ltalban a rvidtsben is megtartjuk: c. (= cm ), m. (= magyar), kb. (= krlbell), mfszt. (= magasfldszint), m. v. (= mint vendg), r. k. (= rmai katolikus); D. (= Debrecen), Mo. (= Magyarorszg) stb. Sok rvidts azonban a kis- s nagybet k tekintetben nem kveti az alapforma rsmdjt: Ft (= forint), Ny (= szaknyugat), HTSz. (= Helyesrsi tancsad sztr) stb. A mrtkegysgek jelt kis vagy nagy kezd bet vel rjuk aszerint, hogy a jel kzszbl vagy szemlynvb l szrmazik: m (= mter), km (= kilomter); N (= newton), K (= kelvin); stb. Mindig nagy kezd bet vel rjuk azonban az elemek vegyjelt: O (= oxign), Na (= ntrium) stb. Ha egy magban kisbet s rvidts mondatkezd helyzetbe kerl, els bet je termszetesen nagyra cserl dik: Cst. dlben rkeznk. Kb. hszan lesznk.
92

Stb. Szabvnyokban el rt formkat csupa nagybet s szvegben sem szabad megvltoztatni: A KSZTMNY RA 15 Ft; ALAPTERLET: 100 m2; stb. 278. A rvidtsek tbbsge utn pontot szoks tenni: a. (= alatt. als), dec. (= december), . n. (= v nlkl), Salg. (= Salgtarjn) tb. (V. 282.) Pont nlkl rjuk azonban (szabvnyainkhoz s a nemzetkzi szokshoz igazodva) a pnzfajtk rvidtst: f (= fillr), Rbl (= rubel); az gtjak rvidtst: D (= dl), K (= szakkelet); a gpkocsik orszgjelzst: H (= Magyarorszg), NL (= Hollandia); az orszgnevek kdjait: HU (= Magyarorszg), CS (= Csehszlovkia); a vegyjeleket: S (= kn), Cl (= klr); a fizikai mennyisgek jelt: a (= gyorsuls), v (= sebessg); a mrtkegysgek jelt: g (= gramm), hl (= hektoliter), MW (= megawatt); a matematikai jellseket: lg (= logaritmus), sin (= szinusz); stb. (V. 279., 282.) Egybknt ponttal rt rvidtsek (nm., rg., ol. stb.) mell l is elhagyhat a pont, ha sztrakban, lexikonokban stb. nagy tmegben fordulnak el . Ilyenkor clszer ket kln jegyzkbe foglalni: nm (= nvms), rg (= rgies forma), ol (= olasz) stb. Nincs pont az olyan rvidtsek utn sem, amelyeknek a vge teljes sz: u (= ugyan ), uaz (= ugyanaz) stb. 279. A magyar s a nemzetkzi szabvnyokban rgztett jeleket s kdokat az ott el rt formban kell hasznlni. (V. 278.) A nemzetkzi mrtkegysgek (az SIegysgek) rsmdjt minisztertancsi rendelet szablyozza. A szoksos eljrsokkal alkotott rvidtseken kvl a szaktudomnyok klnleges rvidtseket, jeleket s kdokat is alkalmazhatnak. 280. A rvidtsekhez, jelekhez stb. a toldalkokat kt jellel kapcsoljuk. Ilyenkor ezek mindig olyan alakjukban jrulnak a rvidtsekhez, jelekhez stb., amilyenben a kiejtett formkhoz kapcsoldnnak; teht tekintetbe vesszk az illeszkeds s a hasonuls trvnyeit, valamint kirjuk az esetleges el hangzt is: u.-ban (= utcban), Ft-ot, Ft-tal (= forintot, forinttal), ker.-nek (= kerletnek), K-en (= szakkeleten), K-ot, K-mal (= kliumot; kliummal), m2-enknt, m2-es (= ngyzetmterenknt, ngyzetmteres), C-on, C-kal, C-os (= Celsius-fokon, Celsius-fokkal, Celsiusfokos) stb. 281. Ha a rvidts valamely teljes szval alkot sszettelt, az el - s az uttagot kt jellel f zzk ssze: mm-beoszts, fszla.-kivonat stb. 282. A gyakrabban el fordul lland rvidtsek s jelek:
a. A . . ll. lt. a. m. pr. aug. bar Bp. bp.-i B. . . k. C c. alatt, als amper tvitt rtelemben llami ltalnos annyi mint prilis augusztus bar Budapest budapesti Boldog j vet kvn Celsius-fok cm cm cm2 cm3 cst. D db de. dec. DK dkg v. dag dl dm DNy Dr. v. dr. centimter ngyzetcentimter kbcentimter cstrtk dl darab dlel tt december dlkelet dekagramm deciliter decimter dlnyugat doktor

93

du. E Ft K em. Ny rk. vf. f f. f. . f. v febr. fej. felv. f. h. f. h ford. fszla. fszt. Ft g gimn. h h. hiv. hl honv. Id. v. id. i. e. Ifj. v. ifj. ig. igh. i. h. ill. i. m. ind. isk. i. sz. J jan. jegyz. jl. jn. K K k. kb. ker. kg kk. km

dlutn ezer forint szak szakkelet emelet szaknyugat rkezik vfolyam fillr fent foly vi foly v februr fejezet felvons foly havi foly h fordtotta folyszmla fldszint forint gramm gimnzium(i) ra helyett(es) hivatalos hektoliter honvd id sb id szmtsunk el tt(i) ifjabb igazgat igazgathelyettes idzett helyen illet leg, illetve idzett m indul(s) iskola(i) id szmtsunk szerint(i) joule janur jegyzet jlius jnius kelet kelvin ktet krlbell kerlet kilogramm kvetkez k (lapszm utn) kilomter

km2 K. m. f. kv. krt. l l. l. m m. m. M Ft m2 m3 mj. mrc. mb. m. . megh. min min. mm Mrd Ft N NB. N. N. nov. ny. Ny o. okl. okt. olv. zv. v. zv. p. Pa (P. H.) pl. pu. r. s s. k. stb. sz. sz. szept. szerk. Szt. szl. t t. tc.

ngyzetkilomter Kelt, mint fent kvetkez krt liter lap lsd! mter magyar megye milli forint ngyzetmter kbmter mjus mrcius megbzott mlt vi meghalt perc miniszteri millimter millird forint newton nota bene! (a figyelmeztets jele) az ismeretlen nv ptlsul november nyugalmazott nyugat oldal okleveles oktber olvasd! zvegy pont pascal pecst helye pldul plyaudvar rsz msodperc sajt kezvel s a tbbi szm() szzad szeptember szerkesztette, szerkeszt (sg) szent szletett tonna tisztelt trvnycikk

94

ti. tvr. u. ua. ui. Ui. m. n.

tudniillik trvnyerej rendelet utca ugyanaz ugyanis utirat gymint gynevezett

uo. v. V v. vsz. W X. Y.

ugyanott vagy volt vesd ssze! versszak watt az ismeretlen nv ptlsul

A mozaikszk
283. A bet szkat, vagyis azokat a mozaikszkat, amelyek (nyelvnkben, esetleg mr az tad idegen nyelvben) valamely tbbszavas nv elemeinek kezd bet ib l alakultak, ktflekppen rjuk. a) A tulajdonnvi (f knt tbbelem intzmnyneveket helyettest ) magyar s idegen bet szknak minden bet jt (a tbbjegy eknek minden jegyt) nagybet vel rjuk, mivel legtbbszr nagybet vel kezdett szavakat kpviselnek: BKV (= Budapesti Kzlekedsi Vllalat), KGST (= Klcsns Gazdasgi Segtsg Tancsa), MSZMP (= Magyar Szocialista Munksprt), NDK (= Nmet Demokratikus Kztrsasg), ELTE (= Etvs Lornd Tudomnyegyetem), KISZ (= Kommunista Ifjsgi Szvetsg), TASZSZ (= Tyelegrafnoje Agentsztvo Szovjetszkovo Szojuza), UNESCO (= United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) stb. b) A kzszi bet szk csupa kisbet b l llnak, mivel kis kezd bet s szavakat helyettestenek: gmk (= gazdasgi munkakzssg), tbc (= tuberkulzis), tmk (= tervszer megel z karbantarts), szb (= szakszervezeti bizottsg), tsz (= termel szvetkezet), tv (= televzi), vb (= vgrehajt bizottsg) stb. A szaktudomnyok krben a tbbelem kzszi alakulatokat is csupa nagybet kkel rt bet szkkal szoks helyettesteni: CB (= citizen band), DNS (= dezoxiribonukleinsav), EKG (= elektrokardiogram), NE (= nemzetkzi egysg), PVC [= poli(vinil-klorid)], URH (= ultrarvidhullm) stb. Nem helytelenek az ilyen kznyelvi, nagybet kkel rt bet szk sem: OTTKT (= orszgos tvlati tudomnyos kutatsi terv), TDK (= tudomnyos dikkr) stb. A kzszi bet szt alkot bet k nevt nhny esetben mr teljesen kirjuk: pvc, tbc, tesz, tv stb. 284. A szsszevonsokat, vagyis azokat a mozaikszkat, amelyek rvid (vagy rvidtett) szavakbl, kisebb-nagyobb szrszletekb l, esetleg rszben kezd bet kb l alakultak, ktflekppen rjuk. a) A tulajdonnvi (f knt tbbelem intzmnyneveket helyettest ) magyar s idegen szsszevonsoknak az els bet jt ltalban nagy-, a tbbi bet jt kisbet vel rjuk, teht gy, ahogyan a tulajdonneveket: Aluterv (= Alumniumipari Tervez Vllalat), Fnyszv (= Budapesti Fnykpsz-szvetkezet), Javszer (= F vrosi Javt-szerel Vllalat), Kermi (= Kereskedelmi Min sgellen rz Intzet), Vegyterv (= Vegyim veket Tervez Vllalat), Ofotrt (= Optikai, Finommechanikai s Fotocikkeket rtkest Vllalat), Alitalia (= ala italiana), Komszomol (= Kommunyisztyicseszkij Szojuz Mologyozsi) stb. Reklmclokbl stb. a nagybet s rsmd is szoksos: VEGYTERV, ALITALIA stb.
95

b) A kzszi szsszevonsokat (s az idegenb l tvett ilyen alakulatokat) csupa kisbet vel rjuk, teht gy, ahogyan a kzszavakat: belker (= belkereskedelem), gyes (= gyermekgondozsi segly), kisker (= kiskereskedelem), kolhoz (= kollektyivnoje hozjajsztvo), radar (= radio detection and ranging), szovhoz (= szovjetszkoje hozjajsztvo), telex (= teletype exchange), traf (= transzformtor) stb. A tulajdonnvi szsszevonsbl kzneveslt kzrt (= lelmiszerzlet) szt kisbet vel kezdjk. 285. A mozaikszknak sem az alkotelemei kz, sem a vgre nem tesznk pontot: HNF (= Hazafias Npfront), ENSZ (= Egyeslt Nemzetek Szervezete), NATO (= North Atlantic Treaty Organization), LSD (= lizergsav-dietil-amid), tmk (= tervszer megel z karbantarts), Agrober (= Mez gazdasgi s lelmiszeripari Tervez , Beruhzsi Vllalat), Csemadok (= Csehszlovkiai Magyar Dolgozk Kultregyeslete), Komintern (= Kommunista Internacionl) stb. 286. A mozaikszkhoz a toldalkokat olyan formban f zzk, amilyet kiejtett hangalakjuk kvn; teht ennek alapjn vesszk tekintetbe az illeszkeds s a hasonuls trvnyeit, tovbb kirjuk az esetleges el hangzt. a) A bet szkhoz a toldalkokat kt jellel kapcsoljuk: a BKV-nl, a MV-ot, az ENSZ-szel; a tmk-ban, a tsz-szel, tbc-s, tv-zik (v. tvzik), DNS-sel; stb. A csupa nagybet vel rt bet szk alapalakjukat mellknvkpz s formjukban is megtartjk: ENSZ-beli, KISZ-es, MAFC-os, TDK-s stb. A csupa nagybet vel rt tulajdonnvi bet szk vgn toldalkolskor rsban nem nyjtjuk az a, e, o-t: az MTA-nak, az ELTE-n, az ETO-hoz stb. (V. 29.) b) A szsszevonsokhoz a toldalkot kt jel nlkl kapcsoljuk: a Fnyszvnl, a

Rltexszel, az Alitalinl; gyesen (van), (a) trafja, kolhozban, telexszel, telexeznk;


stb. De rtelemszer en: a Keravill-lal, az Elzett-t l stb. (V. 94.) Hasonlkppen a bet k nevvel kirt kzszi bet szkhoz: tbcs, tvzik stb. Ha a tulajdonnvi szsszevonsokhoz mellknvkpz t kapcsolunk, a ltrejtt szt kisbet vel kezdjk: aluterves, fnyszvbeli, komszomolista stb. A kisbet s test szsszevonsokban megnyjtjuk a toldalkok el tt az a, e, o-t: stukk, a Hungexpnl stb. 287. A mozaikszkhoz az sszetteli uttagokat a kvetkez kppen kapcsoljuk: a) A bet szkhoz s a tulajdonnvi szsszevonsokhoz kt jellel f zzk az uttagokat: MTI-hr, OTP-klcsn, SZOT-dl , UEFA-torna; szb-titkr, tsz-tag, tv-

kzvetts; URH-ads, TDK-dolgozat; for-kt, Fnyszv-laboratrium, Ofotrt-zlet, Alitalia-iroda; stb. b) A kzszi szsszevonsokkal az sszetteli uttagokat egyberjuk: telexgp, traftekercsels stb. Hasonlkppen: tbcszakorvos, tesztag, tvkzvetts stb.
A mozaikszk alapforminak s toldalkos alakjainak elvlasztsrl a 232. pont szl.

96

EGYB TUDNIVALK
A szmok 288. A szmokat rhatjuk bet kkel is, szmjegyekkel is. Hogy mikor hasznlunk bet rst, mikor szmjegyrst, arra nincsenek hatrozott szablyok. A kialakult gyakorlat szerint inkbb bet rst hasznlunk egyrszt a folyamatos, f kppen irodalmi jelleg szvegben a rvid szval kimondhat szmok lejegyzsekor: t, hsz, ezer, szzezer, tzmilli stb.; msrszt akkor, ha a szm toldalkos alakban, nvuts szkapcsolatban vagy ms szval sszetve szerepel: huszontt, ezernek, tzfle, hatvan utn, harmadmagval, kthetenknt stb. Szmjegyrst hasznlunk egyrszt a hosszabb szval kimondhat, nagyobb szmok rsban: 388 szemly rszre, 65 tglt stb.; msrszt az id pont, pnzsszeg, mrtk, statisztikai adat s hasonlk lejegyzsben: du. 5 rakor, 3 Ft 50 f, 15 mter szvet stb. 289. A szmokat a kvetkez kppen tagoljuk. a) Ha a t szmneveket bet vel rjuk, ktezerig minden szm nevt egyberjuk; ezen fell csak a kerek ezreseket s a millisokat; tizenngy, nyolcszzkilencvenhat, ezerhtszzhetvenkett , tvenhromezer, hatvanktmilli stb. Ktezeren fell, ha az ezres utn a szm mg folytatdik, az sszetett szmnevet a htulrl szmolt szoksos hrmas szmcsoportok szerint tagoljuk, s a csoportok kz kt jelet tesznk: hromezer-tizenhat, negyvenhtezer-tszzhatvanhrom, htmillingyszzkilencvenezer-tszzharminc stb. b) Ha a szmokat szmjeggyel rjuk, az t- vagy ennl tbb jegy szmok rsban a szmjegyeket a htulrl szmtott szoksos hrmas szmcsoportok szerint tagoljuk, s az egyes csoportokat kzzel vlasztjuk el egymstl: 1552, 5826, 9710; de: 20 611, 353 864, 5 602 164; stb. Ha t vagy tbb szmjegy szmokkal egytt ngyjegy eket is runk egyazon oszlopba, ezeket is kzzel tagoljuk: 21 126 4 210 12 305 9 258 290. A sorszmnevek utn ha szmjegyekkel rjuk ket pontot tesznk: 1. osztly, 3. sor, 1978. vi, a 1012. oldalon stb. A pontot a toldalkokat kapcsol kt jel el tt is megtartjuk: 3.-nak futott be, a 8.-ba jr, a 10.-kel, a Tutaj u. 4.-ben stb. (A keltezs e tekintetben kivtel; v. 296.) 291. Ha a trtszmnvnek t szmnvi jelz je van, s a jelzett sz f nvi rtk , a kapcsolat kt tagjt klnrjuk: egy negyed, kt harmad, harmincnyolc egsz egy tized stb. Ha azonban a t szmnvi jelz s trtszmnv egszben jelz i szerep , a kt szmnevet egyberjuk: az orszg ktharmad rsze, hromnegyed ra mlva stb. Az rt jell kapcsolatokat is ezek szerint rjuk: negyed kilenckor, fl tizenkett ig, hromnegyed ngyre stb. A szmjegyekkel rt tizedes trtek egsz s trt rtkei kz (kz nlkl) tizedesvessz t tesznk: 3,16; 37,5; 20 611,413; stb.

97

292. A szmjegyeket tlnyomrszt arab szmokkal rjuk: 25 mm, 38 tanul, 365 nap, 2500 Ft stb. Rmai szmokat kvetkezetesen csak nhny hagyomnyos esetben s csak sorszmnevek jellsre hasznlunk: IV. Bla, II. Rkczi Ferenc, VII. Gergely, XIX. kerlet, NB I., XI. kongresszus stb. A rmai szmok visszaszorulban vannak. Mai alkalmazsuk pontos krt nem lehet meghatrozni. Hasznlatuk leginkbb olyankor tancsolhat, ha az arab szmokkal szemben megklnbztet vagy tagol szerepk lehet: 1983. IX. 12.; Pet fi u. 8. III. 2.; IV/3-as krzet; stb. A szakmai szoksok is tiszteletben tartandk: X. agyideg, IV. gyki csigolya stb. Egybknt egyarnt helyes: 3. ktet v. III. ktet; 16. szzad v. XVI. szzad; stb. Az ltalnos iskolai osztlyokat arab szmmal szoks jellni: 2. osztly, 4. a v. 4/a osztly; a kzpiskolai osztlyokat pedig rmai szmmal: II. osztly, IV. A v. IV/A osztly. A keltezs 293. Az vszmot mindig arab szmmal rjuk, s utna pontot tesznk; a hnap neve teljesen kirhat vagy rvidthet , illet leg jellhet rmai szmmal is, arab szmmal is; a napot mindig arab szmmal rjuk, s utna pontot tesznk. 1983. november 28. 1983. nov. 28. 1983. XI. 28. 1983. 11. 28.

Terjed ben van a pontok nlkli, kt jelekkel tagolt forma is: 1983-11-28 294. Pontot akkor tesznk az vszm (vszmcsoport) utn, ha az utna kvetkez hnapnvvel vagy id t jell egyb szval nincs birtokviszonyban:

1848. mrcius 9. 1848. mrciusban; de: 1848 mrciusban (v. 295.) 1848. prilisi 1983. vi 19831984. v. 1983/1984. v. 198384. v. 1983/84. vi 1920. szzad v. XIXXX. szzad 1944. szi; de: 1944 szn (v. 295.) 1945. mrciusprilisban 1919. tavaszinyri 1918. oktber havban 1918. oktber folyamn; de: 1918 folyamn (v. 295.) 1918. oktber vgn; de: 1918 oktbernek vgn (v. 295.) stb.
295. Az vszmok utn a kvetkez esetekben nincs pont: a) Ha az vszmot (vszmcsoportot) nvut vagy nvutbl kpzett mellknv kveti, vagy ha az vszm (vszmcsoport) birtokos jelz je egy msik sznak, nem tesznk utna pontot:

1848 el tt 1848 el tti

1526 augusztusban 1848 h sei

1918 ks szn 1848 els felben

98

1849 utn 1867 s 1896 kztt


stb.

1849 mrtrjai 19181919 forradalmai


stb.

1849 tavaszi hnapjai 1944/45 nehz teln


stb.

b) Nem tesznk pontot az vszm (vszmcsoport) utn, ha a mondatban ez az alany: 1789 fordulpont az emberisg trtnelmben. 19411945 mrhetetlen

krokat okozott npnknek.


Elhagyhat a pont a zrjelbe tett vszmok mell l is: Az elmlt v (1983)

rendkvl aszlyos volt.


296. Az vet s a napot jell szmjegyekhez a toldalkok pont nlkl, kt jellel kapcsoldnak: az 1838-i rvz; Magyarorszg 1514-ben; 1848. mrc. 15-n; prilis 4ig vagy 4-ig; 12-t l vagy 12-t l; stb. Az elseje, elsejn, elsejig stb. szalakok szmjegyes rsa: 1-je, 1-jn, 1-jig stb. Az elseji v. elsejei szalakok szmjeggyel rva: 1-ji v. 1-jei. 297. Ha a napok sorszma utn nvut kvetkezik, a szmok utn a pontot (vagy a birtokos szemlyragot) ki kell tenni: 1983. december 20. s 31. kztt; de: 1983. december 20-a s 31-e kztt; vagy: 1983. december 10. ta; de: 1983. december 10-e ta stb. Ms esetek 298. Leveleket s ms kldemnyeket a posta cmzsminti szerint kell megcmezni: Mtys Antal Debrecen Csap u. 68. II. 10. 4024 Kis Jnos Miskolc Pf. 20 3500 sorba rt lakscmeket, rendeltetsi helyeket a

A folyamatosan, egy kvetkez kppen rjuk:

Budapest VII. kerlet, Rkczi t 28. II. em. Budapest VII. ker., Rkczi t 28/A II. em. 10/B Budapest VII., Rkczi t 28/A II. 10/B 1072 Szekszrd, Kadarka u. 46. 2700
299. Az ra s a perc szt foly szvegben ltalban kirjuk: 10 ra 25 perckor stb. Ha az id pontot szmjegyekkel adjuk meg, az ra s a perc kz (szkz nlkl) pontot tesznk: 10.35 stb. Ehhez a formhoz a toldalkokat kt jellel kapcsoljuk: 10.35-kor, 10.35-ig, 10.35-s stb.

99