Anda di halaman 1dari 5

Bahasa Ibunda Maksud: Bahasa yang dituturkan oleh sesuatu kaum Contoh Ayat: Bahasa ibunda Mei Lin

ialah bahasa Mandarin
Maksud:

Bahasa Pasar

Balik Gagang/ Berbalik Gagang Maksud: Berpihak kepada musuh Contoh Ayat: Akibat rasa tidak puas hati terhadap ketuanya, Ahmad telah berbalik gagang dengan membocorkan rahsia syarikatnya.

Bahasa Melayu yang tidak betul tatabahasanya. Contoh Ayat: Jangan menggunakan bahasa pasar apabila membuat karangan

Basuh Mulut / Pembasuh Mulut Maksud: Sajian manis atau buah-buahan yang dijadikan hidangan selepas makan. Contoh Ayat: Selepas makan tengah hari saya makan buah tembikai sebagai pembasuh mulut. Maksud:

Bawa Mulut Maksud:

Bawa Nyawa

Bercerita tentang keburukan orang lain.

Menyelamatkan diri.

Contoh Ayat: Contoh Ayat: Haris sering bawa mulut tentang kelakuan bekas kekasihnya. Masing-masing bawa nyawa dengan lari bertempiaran ketika gempa bumi berlaku.

Pada suatu masa dahulu negerinegeri di Tanah Melayu berada bawah bendera Inggeris. Kita tidak perlu bawa tempurung. . Contoh Ayat: Kapal itu belayar ke negeri bawah angin. Maksud: Negeri-negeri di sebelah Timur. Contoh Ayat: Contoh Ayat: Kita masih gagah dan kuat. Bawah Tanah Berani Lalat Maksud: Pura-pura berani. Berada dalam perlindungan sesuatu kuasa.Bawa Tempurung Bawah Angin Maksud: Bawah Bendera Maksud: Minta sedekah. Betul Bendul Maksud: Pergerakan rahsia atau pergerakan gelap. sebab itulah orang suka mempermain-mainkannya. tentera komunis menjalankan pergerakan bawah tanah. Contoh Ayat: Ketika zaman darurat. Maksud: Orang yang lurus dan ada kalanya bodoh. Contoh Ayat: Dia berani lalat sahaja apabila mengaku akan menjaga dusun durian pada waktu malam. Contoh Ayat: Jamil memang betul bendul.

. Contoh Ayat: Nenek yang bongkok udang itu masih kuat membuat kerja-kerja di kebunnya. Maksud: Berwajah pucat. Contoh Ayat: Mukanya seperti bulan kesiangan apabila dia tidak bersolek. Contoh Ayat: Mukanya yang bujur sirih itu bertambah ayu apabila dia memakai selendang sutera putih. Contoh Ayat: Novel itu adalah buah kalam Hamid yang pertama. Maksud: Berehat untuk meredakan kepenatan. Contoh Ayat: Keluarga Khadijah telah bulat kata hendak mewakafkan tanah pusaka mereka untuk dijadikan tapak sekolah agama.Bongkok Udang Maksud: Buah Kalam Buang Lelah Maksud: Terlalu bongkok kerana tua. Contoh Ayat: Beberapa buah wakaf telah dibina dalam taman rekreasi itu sebagai tempat buang lelah Bujur Sirih Bulan Kesiangan Bulat Kata Maksud: Bentuk muka seolah-olah bentuk sirih. Hasil tulisan atau karya. Maksud: Keazaman yang bersungguh-sungguh.

.Buruk Makan Buruk Mulut Busung Dada Maksud: Pelahap. Maksud: Sombong. membedal semua kuihmuih yang dihidang di atas meja. Contoh Ayat: Azri bersikap busung dada sejak ayahnya dilantik menjadi wakil rakyat di daerah itu. Maksud: Percakapan yang kasar. perlulah fikirkan nasib mereka yang malang. Contoh Ayat: Sejak pulang daripada menunaikan haji. Contoh Ayat: Budak yang buruk makan itu. Contoh Ayat: Kita janganlah jadi orang yang buta perut. sebaliknya dia bercakap dengan lemah lembut. Contoh Ayat: Bala sentiasa buka telinga dan menerima nasihat orang yang telah lama bertugas di syarikat itu. Maksud: Mendengar baik-baik. Buta Perut Buka Telinga Bunga Bangsa Maksud: Tidak bertimbang rasa. Contoh Ayat: Jasa perajurit yang gugur di perbatasan akan sentiasa dikenang sebagai bunga bangsa. perangai buruk mulutnya telah tiada. Maksud: Orang yang berjasa kepada negara.