Anda di halaman 1dari 6

Takrif Pra Sejarah

Mengikut Frank Hole dan Robert F. Heizer, pra sejarah bermaksud sebahagian masa silam manusia yang tidak direkodkan secara bertulis. Sejarah hanya mula direkodkan secara bertulis lebih kurang pada tahun 3,500 SM. Pra sejarah boleh juga dikatakan zaman sebelum 3,500 SM. Zaman pra sejarah ini boleh dikesan melalui bukti terawal yang dijumpai oleh ahli-ahli arkeologi seperti bangunan, tembikar dan sebagainya. Selain itu, fosil-fosil manusia zaman pra sejarah juga ditemui di Palestin, Eropah Tengah, Ethopia di Afrika dan China. Orang Neanderthal dan orang CroMagnon merupakan dua jenis fosil manusia yang telah ditemui.

Orang Neanderthal ini hidup lebih kurang 50,000 tahun dahulu. Orang Neanderthal ini lebih tinggi daripada manusia Peking dan manusia Jawa. Mereka hidup menetap di dalam gua. Selain itu, mereka juga tahu menggunakan api dan membuat pakaian daripada kulit binatang.

Orang Cro-Magnon pula muncul menjelang tahun 20,000 SM. Mereka mempunyai tahap intelektualisme yang lebih tinggi daripada manusia terawal dan manuisa Neanderthal. Waris-waris bagi orang Cro-Magnon didapati tinggal di Wales, Perancis, Sepanyol dan Afrika Utara.

Zaman Paleolitik Dan Ciri-cirinya :

Pengenalan Zaman Paleolitik juga dikenali sebagai Zaman Batu Lama. Zaman ini berlangsung dari 50,000 SM hingga 10,000 SM. Manusia Peking dan manusia Jawa wujud pada zaman ini. Menjelang 50,000 SM, orang Neanderthal mula hidup di Eropah, Asia dan Afrika. Selepas itu, menjelang tahun 20,000 SM, orang Cro-Magnon tinggal di Eropah dan mengasaskan kebudayaan moden di Eropah dan Afrika Utara. Orang pada zaman ini melukis gambar-gambar di dinding gua untuk melahirkan perasaan dan idea-idea mereka. Ciri-ciri :

Tempat Tinggal Orang Paleolitik sudah mula belajar untuk mengadakan tempat tinggal. Mereka tinggal di dalam gua-gua atau berlindung di bawah ranting-ranting yang ditutup dengan rumput-rampai

Sebagai contoh. Bentuk peralatannya tidak berapa kemas. Hasil hutan yang dikutip pula adalah seperti sayuran liar. tiada perkara lain yang akan dilakukan. matahari dan sebagainya. Unsur alam semesta yang dipuja termasuk bulan. mereka tidak mempunyai apa-apa hiburan. Maka. mereka memuja unsur alam semesta untuk mendapatkan hasil tanaman yang banyak. makan kemudian tidur. Tempat ini telah dijadikan sebagai tempat rehat bagi mereka yang telah penat selepas melakukan aktiviti harian seperti memburu. batu dan tulang. Kegiatan Seharian Aktiviti yang dijalankan oleh orang Paleolitik setiap hari ialah memburu.dan di dalam lubang-lubang di bawah tanah. buah-buahan dan sebagainya. Mereka tinggal di kawasan ini kerana ingin melindungi diri daripada serangan musuh atau binatang liar dan tiupan angin dan sebagainya. faktor utama yang mendorong mereka hidup secara nomad adalah disebabkan oleh faktor bekalan makanan. manusia zaman ini tidak tahu menternak binatang dan menanam tanaman. menumbuk. Gua Niah di Sarawak dan Gua Badak di Perak. Peralatan Peralatan yang digunakan oleh orang Paleolitik dibuat daripada kayu. mereka akan pindah ke tempat lain yang dapat membekalkan makanan yang diperlukan. menetak. menangkap ikan. Sudahpun diketahui oleh kita semua. iaitu percaya bahawa semua benda di dunia ini mempunyai roh. Bentuknya boleh dikatakan kasar. Pada zaman ini. memungut hasil hutan dan sebagainya. Cara Hidup Orang Paleolitik hidup secara nomad. Peralatan ini digunakan untuk memburu. Kepercayaan Orang Paleolitik mempunyai kepercayaan animisme. Apabila sumber makanan di suatu tempat didapati berkurangan atau habis. mereka mendapatkan bekalan makanan secara memburu dan sebagainya. mereka akan berehat. Sebagai contoh. iaitu berpindah-randah dalam kelompok kecil. tempat kediaman mereka juga tidak tetap. rusa dan sebagainya. Pakaian . Semua aktiviti yang dijalankan kebanyakannya berkaita dengan mencari bekalan makanan harian. Mereka percaya bahawa unsur alam semesta telah mempengaruhi setiap aspek kehidupan masyarakat. Binatang yang biasa dicuru adalah seperti harimau. memotong dan mempertahankan diri daripada musuh dan binatang liar. kapak dibuat daripada seketul batu berbentuk bujur yang hujungnya ditajamkan dan tanduk rusa dijadikan sebagai cangkul untuk meluaskan gua-gua tempat tinggal mereka. Sebagai contoh. Selepas memburu.

Tanaman utama yang ditanam adalah makanan bijirin dan buah-buahan. Kulit ini kemudiannya disambung dengan tali kulit.000 SM sehingga 5. mereka tidak tahu membuat api. iaitu hasil daripada usaha seseorang yang bersungguh-sungguh memperbaiki alat kayunya sehingga keluar bunga api disebabkan panas. Lama-kelamaan. Pada zaman ini juga. Zaman Mesolitik juga dikenali sebagai Zaman Haobinhian. Sekiranya mereka tinggal di dalam hutan. Pada permulaan. Zaman Mesolitik Dan Ciri-cirinya : Pengenalan Zaman Mesolitik juga dikenali sebagai Zaman Batu Pertengahan. Di Asia Tenggara.Orang Paleolitik sudahpun tahu berpakaian. contohnya kulit rusa. Orang Mesolitik mula belajar bercucuk tanam kerana . Mereka mendapat pengetahuan penggunaan api daripada fenomena kebakaran hutan yang dihasilkan akibat pokok-pokok disambar kilat. ada kemungkinan juga api dihasilkan secara tidak langsung. Selain itu. harimau. Mereka menjalankan kegiatan memburu. Pakaian mereka dibuat daripada kulit binatang. mereka sudah mula belajar untuk bercucuk tanam. beruang dan sebagainya. api dihasilkan dengan mengumpulkan daun-daun dan lumut-lumut ke dalam sebatang kayu yang berlubang dan kemudiannya pusing sebatang kayu tajam ke atasnya sehingga ia terbakar. Zaman ini berlangsung di antara 10. Kegiatan Seharian Manusia Zaman Mesolitik mengamalkan kegiatan yang sama seperti orang Paleolitik. menangkap ikan dan memungut hasil hutan. Semasa rusa berhijrah ke Selatan. Air ini diperlukan untuk minum. mereka mengetahui bahawa api boleh dihasilkan dengan kaedah geseran batu. Ciri-ciri : Tempat Kediaman Tempat kediaman orang Mesolitik masih di gua. Yang berbeza sikit ialah sekarang mereka tinggal di tepi sungai dan laut. mambasuh badan dan sebagainya. Semua kegiatan ini dijalankan dengan tujuan untuk mendapatkan bekalan makanan.000 SM. mencuci. bawah ranting kayu dan lubang bawah tanah. menakutkan binatang liar dan memasak daging. Daging rusa telah dijadikan sebgai makanan dan kulitnya digunakan untuk dijadikan pakaian. adalah sangat payah bagi mereka untuk mengangkat air ke tempat kediaman mereka. Di Australia. mereka telah menangkap rusa tersebut. Manusia Zaman Mesolitik ini mengamalkan zara hidup yang berlainan sedikit kalau dibandingkan dengan Zaman Paleolitik. Penggunaan Api Orang Paleolitik tahu menggunakan api untuk memanaskan badan. Sebab utama mereka tinggal di sini ialah tempat ini akan membekalkan air dan makanan laut yang diperlukan oleh mereka.

Tamadun awal manusia dikatakan bermula pada akhir Zaman Neolitik ini. Benteng dibina untuk melindungi kampung itu daripada serangan musuh atau binatang liar. Rumah mereka dibuat daripada batu-bata.mereka mendapati adalah sangat susah untuk mendapatkan makanan secara memburu.000 SM. Apabila mereka tidak memperolehi buruan. dan tulang. maka mereka akan kelaparan. Walau bagaimanapun. batu. Alat yang kecil ini juga dikenali sebagai mikrolit. Daripada pelbagai bidang.000 SM sehingga 3. Lembah Hwang-Ho. peralatan yang dibuat adalah lebih halus dan kemas kalau dibandingkan dengan peralatan yang digunakan oleh manusia Paleolitik. Lembangan Sungai Eupharates dan Tigris dan sebagainya. Zaman ini dianggarkan berlangsung di seluruh dunia di antara 5. Setiap kampung mempunyai seorang ketua yang akan menyelesaikan sebarang pertikaian yang berkaitan dengan pertanian dan hak milik tanah. Kini. Rumah-rumah dibina untuk membentuk sebuah kampung. menangkap ikan dan memungut hasil hutan. Tiang-tiang ini telah ternampak apabila air tasik besar ini menjadi tohor. didapati rumah ini disambungkan antara satu sama lain dan tebing tasik dengan titi-titi yang boleh diangkat pada waktu malam untuk menjaga keselamatan. Zaman Neolitik Dan Ciri-cirinya : Pengenalan Zaman Neolitik juga dikenali sebagai Zaman Batu Baru. Kampung ini biasanya terletak di tepi sungai atau laut. Ciri-ciri : Tempat Tinggal Manusia Neolitik tinggal di rumah yang dibina oleh diri sendiri. kayu dan sebagainya. Bukti yang menunjukkan manusia Neolitik tinggal di rumah ialah penemuan tiang-tiang kayu yang ditinggalkan oleh orang zaman ini di Switzerland. Contoh petempatan orang Neolitik ialah Lembah Indus. Setelah dikaji. . Cara Hidup Orang Neolitik hidup secara tetap di rumah yang didirikan. cara hidup mereka juga lebih teratur. Mereka sanggup menciptakan senjata dan alat yang lebih kecil. Peralatan Peralatan yang digunakan oleh manusia Mesolitik masih dibuat daripada kayu. Faktor utama yang mendorong orang Neolitik hidup secara tetap ialah mereka perlu menjaga tanaman dan binatang ternakan mereka daripada dimusnah oleh binatang dan serangga perosak. Zaman Neolitik telah menunjukkan perubahan yang amat besar. Kini mereka sudah tahu menggunakan panah dan anak panah semasa memburu binatang dan menggunakan jaring dan perangkap untuk menangkap ikan.

Pakaian Masyarakat Neolitik mula menenun kain daripada bulu binatang dan gentian-gentian tumbuhan dengan menggunakan alat tenunan. Masyarakat Neolitik juga mengamalkan adat dan upacara yang lebih maju dripada masyarakat sebelum ini. masyarakat Neolitik juga pandai membuat alat tembikar daripada tanih yang dikeringkan. Selain itu. Selain itu. iaitu percaya bahawa semua benda di alam ini mempunyai roh. Perdagangan dijalankan di antara kampung-kampung. masyarakat ini juga terus memburu. kain dan tembikar. masyarakat ini juga mula menghasilkan alat tenunan. Selain itu. tajak atau cangkul juga diperbuat daripada granit juga dicipta. Mereka saling menukar barang yang dikehendaki. beliung dan pisau daripada batu dan juga logam untuk memburu. Selain itu. Selain itu. lembu dan memelihara anjing. Sebab itulah mereka cuba memuja semangat yang mengawal alam semesta seperti banjir dan kemarau yang dianggap pemusnah pertanian. mengisi makanan dan menyimpan air. mereka juga menternak binatang seperti kambing. Tujuan mereka melakukan kegiatan ini ialah untuk mendapatkan bekalan makanan tambahan. Kepercayaan Masyarakat primitif ini mengamalkan kepercayaan animisme. Aktiviti Perdagangan Sejak Zaman Neolitik. upacara pengebumian dan sebagainya. teknologi baru dalam bidang pertanian seperti bajak. jagung dan gandum. memotong dan bercucuk tanam. berpakaian kain juga dapat menunjukkan bahawa mereka ini lebih tinggi tamadunnya kalau dibandingkan dengan orang yang berpakaian kulit binatang. aktiviti perdagangan telahpun mula dijalankan. Selain perdagangan antara kampung . menangkap ikan dan memungut hasil hutan. Sistem tukar barang dikenali sebagai sistem barter. Selain itu. mereka juga percaya bahawa semangat atau tuhan mengawal alam semesta. mereke telah mula berpakaian kain dan jarang sekali mereka berpakaian kulit binatang. Kini mereka menjadi petani dengan menanam sayur-sayuran dan bijirin seperti barli. Kini. Alat tembikar ini digunakan untuk memasak. Mereka mendapati pakaian yang dibuat daripada kain adalah lebih selesa jika dipakai. Hasil tembikar ini menjadi lebih bermutu apabila roda ceper digunakan. Bakul yang dianyum ini digunakan untuk menyimpan bijirin.Kegiatan Harian Masyarakat Neolitik mencapai perkembangan dalam bidang pertanian yang mengagumkan. Penggunaan peralatan yang disebutkan di atas telah membantu masyarakat ini menghasilkan pelbagai jenis tanaman. Contohnya. mengangkap ikan dan memburu binatang. Selain daripada bercucuk tanam dan menternak binatang. Orang Neolitik juga pandai menganyam bakul. Peralatan Orang Neolitik telah mencipta alat-alat yang lebih elok dan halus seperti kapak.

kemajuan. Dari perspektif Islam pula. kesusasteraan dan sebagainya. Dari perepektif Barat. Kalau ditinjau dari segi aspek bahasa. Sistem yang diamalkan juga menemui pelbagai masalah. Sebagai contoh. mereka juga menjalankan aktiviti perdagangan dengan masyarakat yang berhampiran. . Bukti penggunaan kapal layar ialah perjumpaan pelabuhan awal seperti Santubong dan Kuala Selinsing. membangun sesuatu kawasan hingga menjadi suatu perbandaran. bersopan-santun dan berkemajuan. Pada zaman ini. politik. Takrif Tamadun : Daripada catatan Kamus Dewan. perkataan tamadun berasal daripada kata dasar Bahasa Arab Tamaddana atau Madana yang mengandungi erti pemilihan sesuatu lokasi sebagai tempat tinggal. seorang akan dipilih untuk memimpin kampung ini. Beliau juga dikenali sebagai ketua kampung. wang memang langsung tidak digunakan. Arnold Toynbee telah mengatakan tamadun ialah satu sistem masyarakat yang dapat membantu manusia menambah hasil pengeluaran atau produktiviti dan ia mempunyai empat elemen. Dr. Tanggungjawabnya adalah menyelesaikan pertikaian di antara penduduk kampung dalam pelbagai perkara. Muhammad al-Bahly mengatakan tamadun itu ialah keseluruhan penghasilan atau produktiviti yang menggambarkan nilai keperibadian manusia sama ada berbentuk falsafah. kesenian. roda buat pertama kali digunakan. Teknologi Baru Zaman Neolitik telah mencapai perkembangan yang amat pesat dalam bidang infrastruktur. Pada zaman ini. Ciptaan kapal layar membolehkan mereka berhubung antara satu sama lain dengan mudah walaupun dipisah oleh lautan yang luas. pengetahuan. iaitu bahan-bahan ekonomi. Roda telah dicipta untuk menjadikan sistem perhubungan yang lebih cepat. tamadun diertikan sebagai kebudayaan. Organisasi Sosial Organisasi sosial dalam bentuk kekeluargaan telahpun wujud pada zaman ini. contohnya. peradaban sesuatu bangsa yang bertamadun. pengetahuan dan seni. roda dipasang di kereta kuda membolehkan kereta kuda berjalan dengan lebih cepat. kapal layar juga telah diciptakan.dijalankan. unit ukuran atau kadar pertukaran sukar ditentukan dan sebagainya. Daripada kumpulan ketua keluarga ini. Selain ciptaan roda. sistem politik. kehendak yang serentak sukar dicapai di antara satu sama lain. Setiap keluarga mempunyai seorang ketua yang akan memimpin keluarga ini untuk melakukan aktiviti harian. bermakna bangsa yang beradab.