Anda di halaman 1dari 8

NAMA

: AHMAD NURQAMAR BIN MOHAMMAD

NO KP KURSUS TARIKH TEMPAT

: 891013-11-5029 : KURSUS SAINS SUKAN TAHAP 1 : 9 12 MAC 2012 : INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS RAJANG BINTANGOR SARAWAK

Sukan Tajuk am Kemahiran Umur Tahap Kemahiran Bilangan Atlet Tarikh Masa Objektif

: Olahraga acara padang : Lontar Peluru : Teknik Pegangan dan Teknik Lontar Peluru Gaya Berdiri : 10-12 tahun : Asas : 10 orang : 12 Mac 2012 : 5.00 petang 6.30 petang : Atlet dapat memegang peluru dengan cara yang betul dan dapat melakukan lontaran dengan teknik gaya berdiri sekurang-kurangnya 3 kali dari 5 percubaan. : Peluru, Kon, dan wisel

Peralatan

Bahagian Warm up

Masa 20 minit

Aktiviti Latihan 1. Meningkatkan suhu badan dan kadar nadi. 2. Permainan bola beracun. Prosedur permainan 1. Atlet dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan A dan B. 2. Atlet membuat bulatan. 3. Atlet kumpulan A akan masuk di tengah bulatan. 4. Atlet B akan membaling bola kepada pelajar kumpulan A di tengah bulatan 5. Balingan hanya dibenarkan di bahagian bawah badan sahaja. 6. Atlet yang berada di tengah bulatan perlu mengelak dari terkena bola. 7. Atlet yang terkena balingan akan keluar dari bulatan sehingga semua pelajar di dalam bulatan terkena balingan. 8. Selepas itu, kumpulan B pula akan masuk ke tengah bulatan. 3. Aktiviti regangan Regangan dari bahagian kepala hingga ke bahagian kaki. Jurulatih akan menunjukkan warming up dengan cara yang betul.

Org

Aktiviti utama Aktiviti 1

30 minit

Tunjuk cara dan penerangan jurulatih ( teknik pegangan dan kedudukan peluru yang betul) Jurulatih menunjukkan teknik memegang peluru dan kedudukan peluru kepada atlet.

(a)

Gambar rajah 1: teknik pegangan peluru.

Teknik memegang peluru.

Letakkan peluru di bahagian pangkal tiga jari yang terpanjang. Renggangkan sedikit ketiga-tiga jari. Pastikan peluru tidak berada pada tapak tangan.

Gambar rajah 2: teknik pegangan peluru di leher sebelum peluru dilontar.

Bawa peluru ke leher, ke bawah sedikit daripada dagu. Siku menghala keluar badan dengan pangkal lengan membuat sudut 45 darjah dengan badan.

Jurulatih menyatakan otot yang terlibat dalam lakuan lontar peluru.


Pectoralis Major Bisep Trisep Deltoid Trapezius

- Atlet mengaplikasikan teknik pegangan yang di tunjukkan oleh atlet di kumpulan masing-masing. - Jurulatih menunjukkan kepada atlet teknik melontar peluru gaya berdiri. P Lontar Peluru Gaya Berdiri Penerangan oleh jurulatih tentang gaya berdiri Fasa Persediaan.

15 m

Aktiviti 2

Atlet berdiri dan sambil memegang peluru dalam kedudukan sedia Atlet akan mengilaskan badan dengan memusingkan bahu, pinggang naik ke hadapan dan diikuti tolakan dada ke hadapan.

Fasa Lontaran

Atlet pada kedudukan ini akan menggunakan kaki yang dibelakang menolak dengan kuat sehingga badan melentik. Pergerakan ini disusuli dengan pergerakan menolak bola dengan menggunakan bahagian bahu.

i.

A kiri da

ii.

Ju hadap

iii.

Ju pegan

Kuasa tolakan tadi perpindah kepada tangan dan melontar

sekuat yang boleh pada sudut 45.

kedud jelas o

Fasa Ikut Lajak Atlet melakukan hayunan dengan membawa berat badan ke hadapan dan seterusnya melontar. Selepas lontaran, melonjak dengan kaki kanan untuk mengimbangi badan sambil memerhati arah peluru mendarat.

Gambar rajah 3 : Teknik gaya berdiri Ansur Maju 1 Atlet akan mengaplikasikan teknik melontar peluru tanpa peluru terlebih dahulu . ( secara bayangan ) Ansur Maju 2 Atlet akan membuat lontaran secara statik dengan menggunakan bola softbol. Ansur Maju 3 Seterusnya, atlet akan mengaplikasikan teknik melontar peluru gaya berdiri dengan menggunakan bola sofbol. Permainan kecil 25 minit Pertandingan melontar peluru antara kumpulan. Atlet dibahagikan kepada 2 kumpulan. Setiap atlet akan melakukan dua kali percubaan di dalam pertandingan ini. Peraturan pertandingan. Setiap atlet diwajibkan melakukan lontaran sebanyak 2 percubaan. Hanya lontaran yang mengikut teknik yang betul dan sah dari segi peraturan permainan sahaja yang akan diberikan mata.

1 mata diberikan bagi lontaran yang sah dan mengikut teknik yang betul manakala tiada markah yang diberikan bagi lontaran yang salah atau batal. Kumpulan yang mendapat markah tertinggi akan dikira pemenang.

Warm down

15 minit

Kaki dan paha


Atlet duduk melunjur dan kaki dibuka seluas bahu. Kedua-dua tangan cuba menjangkau hujung jari kaki kiri dan kanan dalam kiraan 8.

men

Badan dan pinggang


Berdiri tegak, kaki buka seluas bahu. Kedua-dua tangan ditolak lurus di bahagian belakang pinggan kiri dan kanan dalam kiraan 8.

Tangan

Berdiri tegak, kaki buka seluas bahu. Kedua-dua belah tangan disilangkan dan cuba menyentuh scapula kiri dan kanan dalam kiraan 8.

Ju un ke

Perbincangan

Jurulatih meminta salah seorang atlet untuk menunjukkan kembali teknik lontar peluru yang dipelajari. Jurulatih bertanya tentang otot yang terlibat dalam pergerakan lontar peluru. Jurulatih memberi motivasi kepada atlet untuk meningkatkan keyakinan kepada diri. Jurulatih merumuskan tentang apa yang dipelajari atlet pada sesi latihan. Jurulatih meminta supaya atlet sentiasa membuat latihan sampingan supaya teknik yang dilejari dapat di pertingkatkan lagi.