SEKOLAH KEBANGSAAN SEMENGGOK

UJIAN BULANAN – 0GOS 2011
BAHASA MELAYU
(KERTAS 2)
PENULISAN
TAHUN 3
_______________________________________________________
Nama : _____________________

Tahun : 3 A/B/C/D

Kertas soalan ini mengandungi tiga bahagian iaitu Bahagian A,Bahagian B
dan Bahagian C. Kamu dikehendakki menjawab ketiga-tiga bahagian.Kertas
ini mewakili 60 markah.
BAHAGIAN A
(10 Markah)
Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam
gambar.

Gambar 1
1. _____________________________________________________
_____________________________________________________
1
Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan

2. _____________________________________________________ _____________________________________________________ 5. _____________________________________________________ _____________________________________________________ 3. _____________________________________________________ _____________________________________________________ 4. _____________________________________________________ _____________________________________________________ (_____ Markah) 2 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

Aku Sebuah Komputer Star .BAHAGIAN B (30 Markah) Tulis sebuah karangan berdasarkan gambar dan maklumat yang diberikan. Sarawak Wisma Seberkas Gambar 2 3 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

_______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ (____ Markah) 4 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

Selesai memasak.30 Pagi Bangun . 9.00 Tengah hari Sampai di rumah. aku berehat sebentar.00 malam. kami sekeluarga makan tengah hari bersama-sama. aku mengemas rumah. Lepas solat subuh.00 Petang Ayah membawa kami sekeluarga menziarahi makcik yang baru berpindah dari Kuala Lumpur.BAHAGIAN C (20 Markah) Tulis lima pengajaran yang dapat kamu perolehi daripada petikan di bawah. Isikan tempat kosong dengan nilai-nilai murni yang disediakan. 9. Selepas itu. Ahad 6.00 Malam Pada cuti begini. 3. 7. Selepas membeli barang-barang yang diperlukan kami pun pulang. Aku melihat rumahku kemas dan bersih. Kami berada di rumah mak cik sehingga senja. Aku memang suka mengemas rumah. aku mengikut ibu ke pasar yang berhampiran dengan rumah kami. 12.30 Pagi Selepas minum pagi. Tempat yang utama untuk dikemas ialah bilikku dan seterusnya ruang tamu dan dapur.00 Pagi Selepas mandi. Ini menjadi kebiasaan aku setiap hari minggu. Kemudian aku pun masuk tidur. Petikan 1 5 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . biasanya aku berpeluang untuk menonton televisyen hingga pukul 10. aku membantu ibu memasak untuk makan tengah hari.aku terus ke bilik air. Hari ini agak terlewat ke pasar kerana adik kecilku demam. aku ke dapur memasak air.

di samping membantu ______________ ___________________nya. “aku” bersama keluarga menziarahi mak ciknya yang baru berpindah dari Kuala Lumpur bagi __________________________________. tidak lupa mengemas rumah untuk memastikan rumahnya bersih dan kemas.Pada hari cuti seperti itu sebelum masuk tidur pada pukul 10.00 malam. “Dia” seorang yang ______________________ ______________ apabila selepas mandi. (___ Markah) patuh kepada agama menambahkan pengetahuan mengeratkan hubungan persaudaraan meringankan tugas mementingkan kebersihan “Selamat Menjawab” 6 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .Pengajaran yang dapat diperolehi daripada petikan di atas ialah “Aku” murid yang _____________________________ kerana menunaikan Solat Subuh sebelum memasak air di dapur yang merupakan kebiasaannya pada setiap hari minggu. “dia” juga berpeluang menonton televisyen.Tidak lupa juga. ”Dia“ juga rajin __________________________________ibunya dengan bersama-sama memasak makan tengah hari untuk mereka sekeluarga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.