Soalan Penulisan -Kertas 2 Bahasa Melayu Tahun 3

SEKOLAH KEBANGSAAN SEMENGGOK

UJIAN BULANAN – 0GOS 2011
BAHASA MELAYU
(KERTAS 2)
PENULISAN
TAHUN 3
_______________________________________________________
Nama : _____________________

Tahun : 3 A/B/C/D

Kertas soalan ini mengandungi tiga bahagian iaitu Bahagian A,Bahagian B
dan Bahagian C. Kamu dikehendakki menjawab ketiga-tiga bahagian.Kertas
ini mewakili 60 markah.
BAHAGIAN A
(10 Markah)
Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam
gambar.

Gambar 1
1. _____________________________________________________
_____________________________________________________
1
Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan

_____________________________________________________ _____________________________________________________ (_____ Markah) 2 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . _____________________________________________________ _____________________________________________________ 4.2. _____________________________________________________ _____________________________________________________ 3. _____________________________________________________ _____________________________________________________ 5.

Aku Sebuah Komputer Star .BAHAGIAN B (30 Markah) Tulis sebuah karangan berdasarkan gambar dan maklumat yang diberikan. Sarawak Wisma Seberkas Gambar 2 3 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

_______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ (____ Markah) 4 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

00 Tengah hari Sampai di rumah. kami sekeluarga makan tengah hari bersama-sama. Isikan tempat kosong dengan nilai-nilai murni yang disediakan. aku berehat sebentar. 9. Hari ini agak terlewat ke pasar kerana adik kecilku demam. Kemudian aku pun masuk tidur. aku ke dapur memasak air. Lepas solat subuh. Aku memang suka mengemas rumah.00 Malam Pada cuti begini. aku membantu ibu memasak untuk makan tengah hari. Ahad 6.aku terus ke bilik air. Kami berada di rumah mak cik sehingga senja.00 malam. Tempat yang utama untuk dikemas ialah bilikku dan seterusnya ruang tamu dan dapur.30 Pagi Selepas minum pagi.BAHAGIAN C (20 Markah) Tulis lima pengajaran yang dapat kamu perolehi daripada petikan di bawah. Aku melihat rumahku kemas dan bersih.30 Pagi Bangun . Selesai memasak. Selepas membeli barang-barang yang diperlukan kami pun pulang.00 Pagi Selepas mandi. aku mengikut ibu ke pasar yang berhampiran dengan rumah kami. Ini menjadi kebiasaan aku setiap hari minggu. 9. 3. 7. aku mengemas rumah.00 Petang Ayah membawa kami sekeluarga menziarahi makcik yang baru berpindah dari Kuala Lumpur. Petikan 1 5 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . 12. biasanya aku berpeluang untuk menonton televisyen hingga pukul 10. Selepas itu.

tidak lupa mengemas rumah untuk memastikan rumahnya bersih dan kemas.Pengajaran yang dapat diperolehi daripada petikan di atas ialah “Aku” murid yang _____________________________ kerana menunaikan Solat Subuh sebelum memasak air di dapur yang merupakan kebiasaannya pada setiap hari minggu. di samping membantu ______________ ___________________nya.Tidak lupa juga. ”Dia“ juga rajin __________________________________ibunya dengan bersama-sama memasak makan tengah hari untuk mereka sekeluarga. “dia” juga berpeluang menonton televisyen.00 malam. “aku” bersama keluarga menziarahi mak ciknya yang baru berpindah dari Kuala Lumpur bagi __________________________________.Pada hari cuti seperti itu sebelum masuk tidur pada pukul 10. “Dia” seorang yang ______________________ ______________ apabila selepas mandi. (___ Markah) patuh kepada agama menambahkan pengetahuan mengeratkan hubungan persaudaraan meringankan tugas mementingkan kebersihan “Selamat Menjawab” 6 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.