SEKOLAH KEBANGSAAN SEMENGGOK

UJIAN BULANAN – 0GOS 2011
BAHASA MELAYU
(KERTAS 2)
PENULISAN
TAHUN 3
_______________________________________________________
Nama : _____________________

Tahun : 3 A/B/C/D

Kertas soalan ini mengandungi tiga bahagian iaitu Bahagian A,Bahagian B
dan Bahagian C. Kamu dikehendakki menjawab ketiga-tiga bahagian.Kertas
ini mewakili 60 markah.
BAHAGIAN A
(10 Markah)
Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam
gambar.

Gambar 1
1. _____________________________________________________
_____________________________________________________
1
Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan

_____________________________________________________ _____________________________________________________ 3. _____________________________________________________ _____________________________________________________ 5. _____________________________________________________ _____________________________________________________ 4.2. _____________________________________________________ _____________________________________________________ (_____ Markah) 2 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

Sarawak Wisma Seberkas Gambar 2 3 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .BAHAGIAN B (30 Markah) Tulis sebuah karangan berdasarkan gambar dan maklumat yang diberikan. Aku Sebuah Komputer Star .

_______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ (____ Markah) 4 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

00 Malam Pada cuti begini. aku mengikut ibu ke pasar yang berhampiran dengan rumah kami. Lepas solat subuh. Ahad 6.00 malam. Kami berada di rumah mak cik sehingga senja. aku membantu ibu memasak untuk makan tengah hari. Selepas itu.00 Pagi Selepas mandi. Selepas membeli barang-barang yang diperlukan kami pun pulang. kami sekeluarga makan tengah hari bersama-sama. 3.30 Pagi Selepas minum pagi. 9.BAHAGIAN C (20 Markah) Tulis lima pengajaran yang dapat kamu perolehi daripada petikan di bawah. Tempat yang utama untuk dikemas ialah bilikku dan seterusnya ruang tamu dan dapur.aku terus ke bilik air. Kemudian aku pun masuk tidur.30 Pagi Bangun . Selesai memasak.00 Tengah hari Sampai di rumah. aku mengemas rumah. 9. Aku memang suka mengemas rumah. Ini menjadi kebiasaan aku setiap hari minggu. aku berehat sebentar.00 Petang Ayah membawa kami sekeluarga menziarahi makcik yang baru berpindah dari Kuala Lumpur. 12. Hari ini agak terlewat ke pasar kerana adik kecilku demam. aku ke dapur memasak air. Petikan 1 5 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . Aku melihat rumahku kemas dan bersih. biasanya aku berpeluang untuk menonton televisyen hingga pukul 10. 7. Isikan tempat kosong dengan nilai-nilai murni yang disediakan.

di samping membantu ______________ ___________________nya. “dia” juga berpeluang menonton televisyen.00 malam.Pengajaran yang dapat diperolehi daripada petikan di atas ialah “Aku” murid yang _____________________________ kerana menunaikan Solat Subuh sebelum memasak air di dapur yang merupakan kebiasaannya pada setiap hari minggu. (___ Markah) patuh kepada agama menambahkan pengetahuan mengeratkan hubungan persaudaraan meringankan tugas mementingkan kebersihan “Selamat Menjawab” 6 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .Pada hari cuti seperti itu sebelum masuk tidur pada pukul 10. “aku” bersama keluarga menziarahi mak ciknya yang baru berpindah dari Kuala Lumpur bagi __________________________________. “Dia” seorang yang ______________________ ______________ apabila selepas mandi. ”Dia“ juga rajin __________________________________ibunya dengan bersama-sama memasak makan tengah hari untuk mereka sekeluarga.Tidak lupa juga. tidak lupa mengemas rumah untuk memastikan rumahnya bersih dan kemas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful