SEKOLAH KEBANGSAAN SEMENGGOK

UJIAN BULANAN – 0GOS 2011
BAHASA MELAYU
(KERTAS 2)
PENULISAN
TAHUN 3
_______________________________________________________
Nama : _____________________

Tahun : 3 A/B/C/D

Kertas soalan ini mengandungi tiga bahagian iaitu Bahagian A,Bahagian B
dan Bahagian C. Kamu dikehendakki menjawab ketiga-tiga bahagian.Kertas
ini mewakili 60 markah.
BAHAGIAN A
(10 Markah)
Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam
gambar.

Gambar 1
1. _____________________________________________________
_____________________________________________________
1
Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan

_____________________________________________________ _____________________________________________________ 3. _____________________________________________________ _____________________________________________________ (_____ Markah) 2 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . _____________________________________________________ _____________________________________________________ 4.2. _____________________________________________________ _____________________________________________________ 5.

Aku Sebuah Komputer Star . Sarawak Wisma Seberkas Gambar 2 3 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .BAHAGIAN B (30 Markah) Tulis sebuah karangan berdasarkan gambar dan maklumat yang diberikan.

_______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ (____ Markah) 4 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

30 Pagi Bangun . Isikan tempat kosong dengan nilai-nilai murni yang disediakan. Aku memang suka mengemas rumah. Kemudian aku pun masuk tidur.30 Pagi Selepas minum pagi. aku membantu ibu memasak untuk makan tengah hari.00 Petang Ayah membawa kami sekeluarga menziarahi makcik yang baru berpindah dari Kuala Lumpur. 12. Hari ini agak terlewat ke pasar kerana adik kecilku demam. aku mengemas rumah. Petikan 1 5 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . 9. 9. Tempat yang utama untuk dikemas ialah bilikku dan seterusnya ruang tamu dan dapur. Selesai memasak. Kami berada di rumah mak cik sehingga senja.00 Tengah hari Sampai di rumah.00 Malam Pada cuti begini. aku mengikut ibu ke pasar yang berhampiran dengan rumah kami.00 Pagi Selepas mandi.BAHAGIAN C (20 Markah) Tulis lima pengajaran yang dapat kamu perolehi daripada petikan di bawah. biasanya aku berpeluang untuk menonton televisyen hingga pukul 10. Selepas membeli barang-barang yang diperlukan kami pun pulang.00 malam. Lepas solat subuh. aku berehat sebentar. 7. aku ke dapur memasak air.aku terus ke bilik air. 3. Ahad 6. Ini menjadi kebiasaan aku setiap hari minggu. Selepas itu. Aku melihat rumahku kemas dan bersih. kami sekeluarga makan tengah hari bersama-sama.

Pengajaran yang dapat diperolehi daripada petikan di atas ialah “Aku” murid yang _____________________________ kerana menunaikan Solat Subuh sebelum memasak air di dapur yang merupakan kebiasaannya pada setiap hari minggu. tidak lupa mengemas rumah untuk memastikan rumahnya bersih dan kemas. (___ Markah) patuh kepada agama menambahkan pengetahuan mengeratkan hubungan persaudaraan meringankan tugas mementingkan kebersihan “Selamat Menjawab” 6 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .Tidak lupa juga.00 malam. “dia” juga berpeluang menonton televisyen. “aku” bersama keluarga menziarahi mak ciknya yang baru berpindah dari Kuala Lumpur bagi __________________________________. di samping membantu ______________ ___________________nya. ”Dia“ juga rajin __________________________________ibunya dengan bersama-sama memasak makan tengah hari untuk mereka sekeluarga.Pada hari cuti seperti itu sebelum masuk tidur pada pukul 10. “Dia” seorang yang ______________________ ______________ apabila selepas mandi.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.