SEKOLAH KEBANGSAAN SEMENGGOK

UJIAN BULANAN – 0GOS 2011
BAHASA MELAYU
(KERTAS 2)
PENULISAN
TAHUN 3
_______________________________________________________
Nama : _____________________

Tahun : 3 A/B/C/D

Kertas soalan ini mengandungi tiga bahagian iaitu Bahagian A,Bahagian B
dan Bahagian C. Kamu dikehendakki menjawab ketiga-tiga bahagian.Kertas
ini mewakili 60 markah.
BAHAGIAN A
(10 Markah)
Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam
gambar.

Gambar 1
1. _____________________________________________________
_____________________________________________________
1
Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan

_____________________________________________________ _____________________________________________________ 5. _____________________________________________________ _____________________________________________________ (_____ Markah) 2 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . _____________________________________________________ _____________________________________________________ 4. _____________________________________________________ _____________________________________________________ 3.2.

Sarawak Wisma Seberkas Gambar 2 3 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . Aku Sebuah Komputer Star .BAHAGIAN B (30 Markah) Tulis sebuah karangan berdasarkan gambar dan maklumat yang diberikan.

_______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ (____ Markah) 4 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

aku membantu ibu memasak untuk makan tengah hari. kami sekeluarga makan tengah hari bersama-sama. 12.aku terus ke bilik air. Selesai memasak.30 Pagi Selepas minum pagi. 9.00 Petang Ayah membawa kami sekeluarga menziarahi makcik yang baru berpindah dari Kuala Lumpur. Tempat yang utama untuk dikemas ialah bilikku dan seterusnya ruang tamu dan dapur. biasanya aku berpeluang untuk menonton televisyen hingga pukul 10.00 Malam Pada cuti begini. Selepas itu. 9. Ahad 6. aku mengikut ibu ke pasar yang berhampiran dengan rumah kami. Isikan tempat kosong dengan nilai-nilai murni yang disediakan. aku ke dapur memasak air. Ini menjadi kebiasaan aku setiap hari minggu. Aku memang suka mengemas rumah.00 malam. Lepas solat subuh. aku berehat sebentar. Petikan 1 5 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . 3. 7. aku mengemas rumah.30 Pagi Bangun .BAHAGIAN C (20 Markah) Tulis lima pengajaran yang dapat kamu perolehi daripada petikan di bawah. Selepas membeli barang-barang yang diperlukan kami pun pulang. Kemudian aku pun masuk tidur. Kami berada di rumah mak cik sehingga senja.00 Pagi Selepas mandi. Hari ini agak terlewat ke pasar kerana adik kecilku demam. Aku melihat rumahku kemas dan bersih.00 Tengah hari Sampai di rumah.

Tidak lupa juga.Pengajaran yang dapat diperolehi daripada petikan di atas ialah “Aku” murid yang _____________________________ kerana menunaikan Solat Subuh sebelum memasak air di dapur yang merupakan kebiasaannya pada setiap hari minggu. tidak lupa mengemas rumah untuk memastikan rumahnya bersih dan kemas. (___ Markah) patuh kepada agama menambahkan pengetahuan mengeratkan hubungan persaudaraan meringankan tugas mementingkan kebersihan “Selamat Menjawab” 6 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . “Dia” seorang yang ______________________ ______________ apabila selepas mandi.Pada hari cuti seperti itu sebelum masuk tidur pada pukul 10.00 malam. di samping membantu ______________ ___________________nya. “aku” bersama keluarga menziarahi mak ciknya yang baru berpindah dari Kuala Lumpur bagi __________________________________. ”Dia“ juga rajin __________________________________ibunya dengan bersama-sama memasak makan tengah hari untuk mereka sekeluarga. “dia” juga berpeluang menonton televisyen.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful