SEKOLAH KEBANGSAAN SEMENGGOK

UJIAN BULANAN – 0GOS 2011
BAHASA MELAYU
(KERTAS 2)
PENULISAN
TAHUN 3
_______________________________________________________
Nama : _____________________

Tahun : 3 A/B/C/D

Kertas soalan ini mengandungi tiga bahagian iaitu Bahagian A,Bahagian B
dan Bahagian C. Kamu dikehendakki menjawab ketiga-tiga bahagian.Kertas
ini mewakili 60 markah.
BAHAGIAN A
(10 Markah)
Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam
gambar.

Gambar 1
1. _____________________________________________________
_____________________________________________________
1
Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan

_____________________________________________________ _____________________________________________________ 3.2. _____________________________________________________ _____________________________________________________ 4. _____________________________________________________ _____________________________________________________ 5. _____________________________________________________ _____________________________________________________ (_____ Markah) 2 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

Aku Sebuah Komputer Star . Sarawak Wisma Seberkas Gambar 2 3 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .BAHAGIAN B (30 Markah) Tulis sebuah karangan berdasarkan gambar dan maklumat yang diberikan.

_______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ (____ Markah) 4 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan .

Tempat yang utama untuk dikemas ialah bilikku dan seterusnya ruang tamu dan dapur. 9.00 Tengah hari Sampai di rumah. Lepas solat subuh.30 Pagi Bangun .30 Pagi Selepas minum pagi.00 malam. Selesai memasak.00 Pagi Selepas mandi. Hari ini agak terlewat ke pasar kerana adik kecilku demam. aku berehat sebentar.00 Petang Ayah membawa kami sekeluarga menziarahi makcik yang baru berpindah dari Kuala Lumpur. 3. Aku memang suka mengemas rumah. Selepas membeli barang-barang yang diperlukan kami pun pulang. Ini menjadi kebiasaan aku setiap hari minggu. 9. aku ke dapur memasak air. Ahad 6.00 Malam Pada cuti begini.aku terus ke bilik air. biasanya aku berpeluang untuk menonton televisyen hingga pukul 10. 12. aku mengemas rumah. aku mengikut ibu ke pasar yang berhampiran dengan rumah kami. Aku melihat rumahku kemas dan bersih. Selepas itu.BAHAGIAN C (20 Markah) Tulis lima pengajaran yang dapat kamu perolehi daripada petikan di bawah. Kami berada di rumah mak cik sehingga senja. Isikan tempat kosong dengan nilai-nilai murni yang disediakan. 7. kami sekeluarga makan tengah hari bersama-sama. Petikan 1 5 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . Kemudian aku pun masuk tidur. aku membantu ibu memasak untuk makan tengah hari.

Tidak lupa juga. “Dia” seorang yang ______________________ ______________ apabila selepas mandi. ”Dia“ juga rajin __________________________________ibunya dengan bersama-sama memasak makan tengah hari untuk mereka sekeluarga. “aku” bersama keluarga menziarahi mak ciknya yang baru berpindah dari Kuala Lumpur bagi __________________________________.Pengajaran yang dapat diperolehi daripada petikan di atas ialah “Aku” murid yang _____________________________ kerana menunaikan Solat Subuh sebelum memasak air di dapur yang merupakan kebiasaannya pada setiap hari minggu. (___ Markah) patuh kepada agama menambahkan pengetahuan mengeratkan hubungan persaudaraan meringankan tugas mementingkan kebersihan “Selamat Menjawab” 6 Rza/BM Thn 3(Kertas 2) – Penulisan . tidak lupa mengemas rumah untuk memastikan rumahnya bersih dan kemas. “dia” juga berpeluang menonton televisyen.00 malam.Pada hari cuti seperti itu sebelum masuk tidur pada pukul 10. di samping membantu ______________ ___________________nya.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.