Anda di halaman 1dari 2

Arhimede

Biografia
Arhimede din Siracuza (n. aprox. 287 .Hr. n Siracusa, pe atunci colonie greceasc, d. 212 .Hr.) a fost un nvat al lumii antice. Realizrile sale se nscriu n numeroase domenii tiinifice: matematic, fizic, astronomie, inginerie i filozofie. Carl Friedrich Gauss considera c Arhimede i Isaac Newton au fost cei mai mari oameni de tiin din ntreaga istorie a civilizaiei umane. Se cunosc puine detalii despre viaa lui, dar este considerat drept unul din principalii oameni de tiin din antichitate. Printre altele a pus bazele hidrostaticii i a explicat legea prghiilor. I s-au atribuit proiectele unor noi invenii, inclusiv al unor maini de asalt, precum i urubul fr sfrit. Experimente moderne au artat c Arhimede a proiectat maini capabile s scoat corbiile din ap i s le dea foc folosind un sistem de oglinzi. Arhimede este n general considerat a fi unul din cei mai mari matematicieni ai antichitii i unul dintre cei mai mari ai tuturor timpurilor. El a folosit metoda epuizrii complete pentru a calcula aria unui arc de parabol prin sumarea unei serii infinite, precum i calculul aproximativ al numrului cu o acuratee remarcabil pentru acele timpuri. De asemenea a definit spirala care-i poart numele, formule de calcul a volumelor i al suprafeelor corpurilor de revoluie, precum i un sistem ingenios de exprimare a numerelor foarte mari. Arhimede a murit n timpul asediului Siracuzei, cnd a fost ucis de un soldat roman, n ciuda ordinului primit de a nu-l ucide. Pe piatra funerar a mormntului a fost sculptat o sfer n interiorul cilindrului circumscris, lucru cerut chiar de Arhimede, deoarece el a demonstrat c raportul dintre aria sferei i a cilindrului circumscris este egal cu raportul volumelor corpurilor, avnd valoarea 2/3. Fa de inveniile sale, scrierile matematice ale lui Arhimede au fost puin cunoscute n antichitate. Matematicienii din Alexandria l cunoteau i l-au citat, dar prima compilaie cuprinztoare despre el nu a fost dat pn n jurul anului 530 d.Hr. de Isidore din Milet, n timp ce comentriile lui Eutocius din Ascalon din secolul VI d.Hr. au deschis larg porile cunoaterii lucrrilor lui Arhimede. Cteva copii ale lucrrilor lui Arhimede care au supravieuit pn n Evul Mediu, au fost o surs de inspiraie pentru oamenii de tiin din timpul Renaterii, iar descoperirea n 1906 a unor lucrri necunoscute ale lui Arhimede, au oferit noi perspective de nelegere a modului n care a obinut rezultatele matematice.

Descoperiri si Inventii
Coroana de Aur
Cea mai cunoscut anecdot despre Arhimede ne spune cum a inventat metoda de a determina volumul unui obiect de form neregulat.

Conform cu cele spuse de Vitruvius, o coroan votiv din aur a fost executat pentru un templu al regelui Hiero II. Dar la urechile regelui a ajuns zvonul c, aurarul a furat o parte din aur, nlocuindu-l cu argint. Regele i-a cerut lui Arhimede s stabileasc cu certitudine dac a fost nelat sau nu.[14] Arhimede trebuia s rezolve problema fr a distruge coroana, adic topind-o i dndu-i o form regulat pentru ai calcula densitatea. n timp ce fcea baie, a observat c intrnd din ce n ce mai mult n cad, mai mult ap se revrsa n afara ei, moment n care i-a dat seama c datorit acestui efect poate calcula volumul coroanei, iar prin mprirea masei coroanei la volumul ei i putea afla densitatea. Dac erau folosite metale cu densitate mai mic dect a aurului, atunci i densitatea coroanei ar fi mai mic dect a aurului. Testul pe care l-a fcut ulterior cu coroana, a dovedit c ntradevr aurarul folosise o anumit cantitate de argint la fabricarea ei.[15] Acest lucru a fost posibil deoarece apa este incompresibil n condiii normale, deci scufundnd coroana, aceasta va dislocui o cantitate de ap egal cu propriul volum.

Surubul lui Arhimede


O mare parte a lucrrilor de ingineria ale lui Arhimede au izvort din satisfacerea nevoilor oraului Siracuza. Scriitorul grec Athenaeus din Naucratis descrie cum regele Hieron II i-a comandat lui Arhimede proiectarea unei corbii uriae, numit Syracusia, care putea fi folosit pentru cltorii de lux, pentru transportul proviziilor, sau ca nav de rzboi. Se spune c Syracusia a fost cea mai mare corabie construit n antichitatea clasic. Conform cu cele spuse de Athenaeus, corabia era capabil s transporte 600 de soldai inclusiv decoraiuni florale, un gimnaziu i un templu dedicat zeiei Afrodita cu toate facilitile. Deoarece de pe o astfel de corabie se scurgea o cantitate foarte mare de ap prin caren, urubul lui Arhimede a fost dezvoltat cu preponderen pentru a scoate apa din santin. Acest urub era un dispozitiv cu o lam n form de urub rotativ n interiorul unui cilindru. Era aconat cu mna i putea fi de asemenea folosit pentru a ridica apa din puuri n canalele de irigaie. urubul lui Arhimede este folosit i azi pentru pomparea lichidelor sau solidelor granulate, precum crbunele i seminele. urubul lui Arhimede descris de Vitruvius poate a fost o mbuntire a pompei folosite la irigarea grdinilor suspendate ale Semiramidei.

Gheara lui Arhimede


Ghiara lui Arhimede este o arm care se spune c a fost proiectat pentru aprarea oraului Siracuza. Cunoscut i sub denumirea de maina de scuturat corbii, ghiara semna cu un bra de macara de care erau suspendate crlige cu care putea nfca navele din apropiere zdruncinndu-le puternic sau chiar scufundndu-le. S-au efectuat i experiene moderne pentru a demonstra fezabilitatea ghiarei, iar n 2005, ntr-un documentar intitulat Superweapons of the Ancient World, a fost reconstituit versiunea ghiarei, concluzionndu-se c aceasta este un dispozitiv care funcioneaz.

Razele de caldura ale lui Arhimede


n secolul al doilea d.Hr. Lucian din Samosata a scris c n timpul asediului Siracuzei, Arhimede a distrus corbiile inamice cu foc. Cteva secole mai trziu Anthemius din Tralles menioneaz lentila convergent ca arm a lui Arhimede.[26] Dispozitivul, numit cteodat raza de cldur a lui Arhimede, a fost folosit pentru a focaliza razele Soarelui asupra corbiilor care se apropiau, cauznd aprindera lor.