Anda di halaman 1dari 82

PENGENALAN SENI VISUAL

Pendidikan Seni Visual menggantikan nama Pendidikan Seni yang terdahulu. Perubahan ini dirasakan lebih sesuai kerana dalam hubungan seni di sekolah, Pendidikan Seni Visual lebih menjurus kepada seni tampak atau visual, dan tidak merujuk kepada seni lain seperti seni muzik, seni sastera, seni tari dan seni mempertahankan diri. Pendidikan Seni Visual bertujuan memberi peluang kepada murid memupuk minat, memperkembang keperibadian, memberi kesedaran dan kepekaan terhadap nilai-nilai kesenian dan alam sekitar serta kaitannya dengan mata pelajaran lain. Murid di sekolah rendah pada keseluruhannya adalah kreatif, ekspresif dan aktif. Pendidikan Seni Visual memainkan peranan memperkembang sifat ini melalui persepsi visual, imaginasi dan daya pemikiran. Kegiatan pemikiran, penerokaan dan reka bentuk dalam pelbagai jenis seni visual akan membolehkan mereka menyatakan idea dan ekspresi diri. Pengalaman ini penting kerana ia membantu murid membina keyakinan diri, membuat penilaian dan mengenali cita rasanya sendiri. Pendidikan Seni Visual sekolah rendah menyarankan strategi pembelajaran yang bersepadu dalam mata pelajaran ini dan antara mata pelajaran lain. Pengajaran dan pembelajaran akan lebih berkesan dengan aktiviti kemahiran befikir secara kritis dan kreatif (KBKK). Terdapat 4 bidang dalam PSV yang telah digariskan iaitu bidang mengambar, membuat corak dan rekaan, membentuk dan membuat binaan serta kraf tradisional. Bidang-bidang ini bersesuai dengan tahap kanak-kanak dan bertujuan untuk mencungkil kreativiti, imaginasi kanak-kanak.

2.0 TEKNIK MENGAMBAR

PENGENALAN BIDANG MENGGAMBAR Satu bidang yang menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran seseorang murid. Bidang ini melihat kemampuan murid terhadap aspek melukis serta kegiatan mereka dalam membuat gambar dengan menggunakan pelbagai media dan teknik. Bidang mengambar juga menekankan aspek ruang, struktur, imbangan dan komposisi dalam sesuatu hasil karya.

lukisan, catan, kolaj, montaj, cetakan, gosokan, resis, percikan dan mozek antara

teknik-teknik dalam bidang mengambar. Malahan mengambar meliputi penerokaan kesan seni serta mengenali pelbagai alat bahan dan kegunaannya. Ia membolehkan murid mengenali dengan lebih dekat lagi pelbagai kemahiran asas dan teknik dalam proses rekaan. Selain itu juga ia dapat memperkembangkan persepsi visual murid dan kesedaran terhadap asas seni reka seperti warna, garisan, susunan dan kesannya.

Menggambar didefinisikan sebagai representasi visual sesuatu objek atau imej yang dihasilkan di atas permukaan rata, mengandungi komposisi artistik yang dihasilkan melalui aplikasi warna di atas permukaan rata. ia turut didefinisikan sebagai gambaran mental yang jelas dan pemberitahuan imej mental seseorang atau Ilustrasi yang digunakan untuk menerangkan dengan lebih jelas tentang sesuatu objek. Tujuan bidang menggambar ialah untuk Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam melukis dan membuat gambar dengan menggunakan Asas Senireka dalam menggambar berdasarkan tema imaginasi murid. Bukan itu sahaja, bidang ini bertujuan menggambar berdasarkan tema, pengalaman, imaginasi dan fantasi murid secara manual dan berbantukan komputer.

Catan resis

kolaj Montaj

Cetakan Lukisan

Teknik mengambar
Mozek

Gosokan

Stensilan Poster

Capan

Percikan Gurisan

2.1 TEKNIK CATAN Catan ialah proses menyapu warna atau cat ke atas sesuatu permukaan rata. Ia mewakili gambaran pemikiran atau rekaan tertentu sama ada yang nyata ataupun abstrak. Dihasilkan melalui sapuan warna ke atas permukaan rata dengan menggunakan berus. Bahan yang boleh digunakan seperti :cat air, cat minyak, cat tempera dan cat poster.

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Cendawan : Mengambar : Catan : Pensil, palate, kertas lukisan, cat air,

Prosedur penghasilan : 1) Sediakan bahan iaitu seperti di atas. 2) Lakar gambar cendawan menggunakan pensil di atas kertas lukisan. 3) Warnakan lakaran gambar tersebut menggunakan warna air. 4) Pastikan kekemasan di ambil kira sewaktu mewarna.

TAJUK : CENDAWAN

2.2 TEKNIK KOLAJ Teknik kolaj ialah potong, koyak, gunting, gam, tampal sesuatu bahan ke atas sesuatu permukaan. Ia juga boleh didefinisikan sebagai satu hasil kerja seni menyusun dan tampal sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah disusun dan ditindih untuk menghasilkan sesuatu imej.

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Alam Flora : Mengambar : kolaj : Gam, kertas lukisan, kertas warna, gunting.

Prosedur penghasilan : 1) Sediakan alatan seperti di atas. 2) Tampal kertas warna pada kertas lukisan sebagai latar belakang. 3) Lakar gambar bunga dan rumput bunga pada kertas warna kemudian gunting. 4) Lekatkan bentuk bunga dan rumput tersebut pada kertas lukisan. 5) Pastikan aspek kekemasan di ambil kira sewaktu menampal.

TAJUK : ALAM FLORA

2.3 TEKNIK GOSOKAN. Gosokan ialah pemindahan reka bentuk atau corak dari sesuatu permukaan ke permukaan lain dengan cara menggosokkan pensel di atas permukaan yang hendak dipindahkan. Contoh: duit syilling, cermin tingkap, lantai simen, tapak kasut.

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Buah anggur : Mengambar : Gosokan : duit syiling , kertas lukisan, kertas A4, pensil warna, gam dan gunting.

Prosedur penghasilan: 1) Sediakan bahan seperti di atas. 2) Mula-mula gosokan duit syiling di atas kertas A4 menggunakan pensil warna 3) Gunting corak yang terbentuk pada kertas tersebut kemudian tampal pada kertas lukisan. 4) Bentuk seperti buah anggur. 5) Pastikan aspek kekemasan di ambil kira sewaktu mengunting dan menampal.

Tajuk : BUAH ANGGUR

2.4 TEKNIK GURISAN Menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan.

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Kad ucapan : Mengambar : Gurisan : krayon, jarum, kertas lukisan.

Prosedur penghasilan :

1) Sediakan bahan seperti di atas. 2) Warnakan permukaan kertas lukisan dengan krayon menggunakan warna yang pelbagai. 3) Kemudian tindih warna tersebut sekali lagi dengan warna hitam. 4) Gunakan jarum dan guris ke atas permukaan kertas lukisan bagi menghasikan corak yang diingini. 5) Pastikan aspek kekemasan di ambil kira sewaktu mengguris.

10

TAJUK : KAD UCAPAN

11

2.5 TEKNIK CAPAN Menggunakan bahan alam atau semula jadi yang mempunyai jalinan tertentu.

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Corak bunga : Mengambar : Capan : kertas lukisan, cat air, keratan lada besar, keratan bawang.

Prosedur penghasilan : 1) Sediakan bahan seperti di atas 2) Potong serong lada besar kemudian warnakan permukaan keratan dengan warna air. 3) Tekatkan pada kertas lukisan membentuk bunga 4) Pastikan aspek kekemasan di ambil kira sewaktu menekat.

12

TAJUK : CORAK BUNGA

13

2.6 TEKNIK PERCIKAN Satu teknik hiasan catan dengan cara: mendetik,mengetuk, menjentik. Bahagian bulu berus atau berus gigi yang akan menghasilkan kesan

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Bunga : Mengambar : Percikan : kertas lukisan, cat air, pisau, kertas warna, berus gigi.

Prosedur penghasilan:

1) Sediakan bahan seperti di atas. 2) Lakar gambar pada kertas dan tebuk menggunakan pisau. 3) Letak lakaran gambar yang telah ditebuk tadi di atas kertas warna, kemudian renjis atau percikkan warna air menggunakan berus gigi pada bahagian kertas yang ditebuk tadi. 4) guntingkan kesan yang terbentuk kemudian tampal pada kertas lukisan.

14

TAJUK : BUNGA

15

2.7 POSTER

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: AIDS : Mengambar : Poster : kertas lukisan, warna poster, pensil.

Prosedur penghasilan : 1) Sediakan alat dan bahan seperti di atas. 2) Lakar gambar mengikut tema pada kertas lukisan. 3) Warnakan lakaran menggunaj warna poster. 4) Pastikan aspek kekemasan di ambil kira semas mewarna poster.

16

Tajuk : AIDS

17

2.8 LUKISAN Lukisan ialah seni yang menggambarkan objek atau pelan dengan garisan.

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Jambangan Bunga. : Mengambar : Lukisan : kertas lukisan, pensil.

Prosedur menghasilkan lukisan: 1) Sediakan alatan dan bahan seperti di atas. 2) Buat lakaran awal di atas kertas lukisan mengikut tema. 3) Ikut semula lakaran tadi dengan menggunakan garisan yang lebih tebal. 4) Pastikan aspek kekemasan sewaktu menghasilkan lukisan.

18

TAJUK : JAMBANGAN BUNGA

19

2.9 STENSILAN

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Corak : Mengambar : Stensilan : kertas lukisan, krayon dan gunting.

Prosedur penghasilan. 1) Sediakan alat dan bahan seperti di atas. 2) Lakar corak atau bentuk pada kertas lukisan kemudian gunting. 3) Warnakan bahagian tepi corak tersebut menggunakan krayon. 4) Letakkan bentuk tersebut di atas kertas lukisan. 5) Dengan menggunakan ibu jari, tarik warna pada bahagian tepi bentuk tersebut ke arah kertas lukisan. 6) Pastikan aspek kekemasan di ambil kira sewaktu mengunting dan mewarna.

20

TAJUK : CORAK

21

2.10 TEKNIK MOZEK Satu reka bentuk atau gambar yang dibuat daripada serpihan kaca, kayu, marmar atau pecahan tembikar atau sebuah gambar atau corak hiasan dibuat dengan menyusun carikan kecil bahan-bahan seperti kaca, marmar dan seramik.

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Buah nanas : Mengambar : Mozek : Kertas warna, kertas lukisan, gam, gunting,pensil.

Prosedur penghasilan : 1) Sediakan alat dan bahan seperti di atas. 2) Lakar gambar buah nanas di atas kertas lukisan. 3) Potong kertas warna membentuk segi empat tepat dan pastikan sama besar. 4) Lekatkan potongan segi empat tadi di atas lakaran nanas. 5) Pastikan aspek kekemasan di ambil kira sewaktu melekatkan potongan mozek.

22

TAJUK : BUAH NANAS

23

3.0 CORAK TIDAK TERANCANG

Definisi corak ialah susunan motif samaada secara teratur, terancang atau secara bebas. Oleh itu, corak terdiri daripada corak tidak terancang dan corak terancang. Corak juga boleh terbentuk daripada bukan motif secara bebas atau corak tidak terancang. Motif ialah samaada rupa atau bentuk asas dalam satu-satu rekaan atau gubahan. Ia terdiri daripada motif flora, fauna, geomaetrikal dan organic. Corak tradisi ialah corak yang mempunyai motifnya tersendiri dan mempunyai nama-nama tertentu yang berunsur tradisi.

Terdapat dua cara mendapatkan corak. Corak terancang dibuat menggunakan motif yang disusun dengan teratur dan dalam susunan tertentu. Motif ini menghasilkan corak yang mempunyai pelbagai jenis susunan termasuk penggunaan garisan grid dalam penghasilan corak. Corak tidak terancang dihasilkan secara bebas tanpa mempunyai motif tertentu. Ia boleh di hasilkan dengan cara seperti merenjis, meniup, mengayak, mengolek dan sebagainya.

24

Pualaman Lipatan Tiupan

Renjisan dan percikan

Teknik Corak Tidak Terancang

Ikatan dan celupan

Tarikan

Titisan

25

3.1 TARIKAN

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Corak Tidak Terancang : Membuat Corak Dan Rekaan : Tarikan : Tali, cat Air, kertas lukisan.

Prosedur penghasilan: 1) Sediakan alat dan bahan seperti di atas. 2) Lipat kertas lukisan terlebih dahulu. 3) Sapukan warna pada tali kemudian letakkan tali dalam keadaan pelbagai posisi di atas salah satu permukaan kertas yang di lipat. 4) Satukan lipatan. 5) Tarik tali yang berada di dalam lipatan kertas itu dengan laju.

26

TAJUK : CORAK TIDAK TERANCANG

27

3.2 IKATAN DAN CELUPAN

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Corak tidak terancang : Membuat corak dan rekaan : Ikat dan celup : Tisu dan warna air.

Procedur penghasilan : 1) Sediakan alatan seperti di atas. 2) Lipat tisu kemudian ikat di bucunya. 3) Warnakan bucu tersebut dengan warna air dengan mengunakan warna yang pelbagai. 4) Keringkan tisu tersebut. 5) Kemudian buka tisu tersebut untuk melihat corak yang terhasil.

28

TAJUK : CORAK TIDAK TERANCANG.

29

3.3 TEKNIK LIPATAN

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Corak tidak terancang : Membuat corak dan rekaan : Lipatan : kertas lukisan, cat air.

Prosedur penghasilan. 1) Sediakan bahas seperti di atas. 2) Picit warna air di atas permukaan kertas lukisan. 3) Kemudian lipat kertas tersebut. 4) Dengan menggunakan jari, gosok bahagian belakang kertas. 5) Buka lipatan untuk melihat kesan yang terhasil.

30

TAJUK : CORAK TIDAK TERANCANG

31

4.0 MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN

Membentuk dan membuat binaan ialah satu bentuk binaan TIGA DIMENSI 3D. ia adalah objek yang bersifat konkrit, berisipadu, mempunyai pandangan sisi, kiri dan kanan, atas dan bawah Membentuk dan membuat binaan ialah satu objek semula jadi, objek buatan manusia atau bentuk ilusi dan ikon. Banyak bentuk dan binaan yang boleh dihasilkan melalui bidang ini iaitu Bentuk organik ( haiwan , buah-buahan) dan lain-lain. Tidak mempunyai sifat yang semukur dan tidak simetri. Bentuk geometri mempunyai simetri untuk imbangan, kestabilan dan kekukuhan .

Kepentingan Membentuk Dan Membuat Binaan 1. Mengembangkan Persepsi Pelajar tentang Seni Tiga Dimensi 1. Bahan binaan sesuai dan relevan dengan tujuan hasilan. 2. Jika arca yang dihasilkan, pastikan ia kuat, kukuh dan selamat. 3. Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun atau dipasang dengan baik, membentuk suatu komposisi gubahan yang artistik dan strategik. 4. Mempunyai imbangan yang menarik sama ada simetri tulen atau tidak tulen. 5. Menguasai prinsip-prinsip rekaan seperti rentak, pergerakan, kontra, warna, imbangan dan kesatuan yang menarik. 6. Untuk arca yang menggunakan tapak, pastikan ia kuat, selamat dan kukuh. 7. Asli, unik dan berketerampilan dari segi dapatan.

32

Arca Asemblaj

Arca Timbul

Arca Mobail

Origami

Aktiviti Membentuk Dan Membuat Binaan

Arca Stabail

Topeng

Model

Boneka

Diorama

33

4.1 TOPENG

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Topeng haiwan peliharaan. : Membentuk dan membuat binaan. : Topeng : Belon, gam, surat khabar lama, polisterin, warna air, air, baldi.

Prosedur penghasilan: 1) Rendam surat khabar yang sudah di carik-carik di dalam air kemudian tiup belon sederhana besar. 2) Sapukan gam di atas permukaan belon. 3) Lekatkan akhbar yang telah dicarik kecil-kecil ke atas permukaan belon dengan menggunakan gam tepung ubi sehingga tebal kemudian biarkan kering. 4) Sapukan warna air dengan warna putih sebagai latar terlebih dahulu kemudian diikuti dengan warna merah. 5) Tebuk lubang pada topeng untuk membentuk warna. 6) Potong polisterin mengikut bentuk paruh burung kemudian lekatkan pada topeng.

34

TAJUK : TOPENG HAIWAN PELIHARAAN.

35

4.2 MOBAIL

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Tiga Dunia : Membentuk dan membuat binaan. : Mobail : kayu chopstick, tali, kertas warna. dawai, gam, tin.

Prosedur penghasilan : 1) Sediakan bahan seperti di atas. 2) Ikat kayu chopstick membentuk segi tiga 3) Ikatkan tali bagi membentuk penyangkut. 4) Lingkarkan dawai pada tin menjadi bentuk bulat.( hasilkan 9 lingkaran bulat.) 5) Cantumkan tiga lingkaran dawai tadi menjadi bentuk sfera.Ikat menggunakan dawai. 6) Tampalkan tali pada lingkaran yang terbentuk bagi menutup dawai. 7) Lingkarkan kertas warna pada bentuk tersebut. 8) Sfera yang terhasil diikat pada setiap bucu segitiga. 9) Hasilkan origami bintang. 10) Cantumkan dengan menggunakan benang. 11) Ikat pada bawah sfera yang terhasil.

36

TAJUK : MOBAIL( TIGA DUNIA)

37

TEKNIK STABAIL

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Anugerah : Membentuk dan membuat binaan. : Stabail : bola pingpong, gam uhu, polisterin, spray warna, renda, kertas pembalut hadiah.

Prosedur penghasilan:

1) Sediakan bahan seperti di atas. 2) Potong polisterin membentuk segi empat tepat. 3) Balut polisterin menggunakan kertas pembalut. Hiaskan sisi polisterin dengan renda. 4) Cantumkan bola-bola pingpong menjadi bentuk orang. 5) warnakan bentuk yang terhasil tadi dengan spray warna. 6) Keringkan seketika. 7) Lekatkan bentuk tersebut pada tapak yang telah dibuat tadi 8) Pastikan aspek kekemasan di ambil kira sewaktu membentuk dan membuat binaan.

38

TAJUK : ANUGERAH

39

5.0 KRAF TRADISIONAL

Kraf tradisional boleh didefinisikan sebagai hasil kerja tangan yang memerlukan kreativiti dan kemahiran dalam penghasilannya. Kraf tangan juga adalah salah satu peninggalan yang diwarisi dari satu generasi ke satu generasi yang lain. Setiap bangsa dan masyarakat di seluruh dunia mempunyai budaya kraf tangan yang diperturunkan kepada generasi baru. Kraf tradisional ini dihasilkan secara bertukang, menenun, mengukir, menempa, menganyam dan lain-lain. Bahanbahan yang digunakan adalah seperti logam, tanah liat, kayu, benang dan sebagainya.

Bidang ini memberi kesedaran tentang adanya beberapa jenis kraf tradisional dalam budaya tanah air. Kegiatan kraf tradisional memperkenalkan fungsi, proses dan teknik membuat, alat dan bahan, motif, corak dan hiasan. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran yang merangkumi pengenalan, proses pembuatan serta mengenali tokoh-tokoh bagi setiap bidang kraf yang dinyatakan. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan, puisi, lakonan, nyanyian dan cerita.

40

Seni Tekat

Seni Anyaman

Seni Ukiran

Batik Alat Domestik Seni kraf tradisional

Tembikar

Alat Perhiasan Diri

Permainan

Alat Pertahanan Diri

Seni Tenunan

41

5.1 ANYAMAN Anyaman ialah proses menjalin atau menjaring helaian buluh, rotan, lidi, bertam, mengkuang, pandan dan sebagainya. Antara contoh anyaman ialah tudung saji, bakul rotan, nyiru, bubu, lekar dan kampit.

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Tikar : Kraf Tradisional : Anyaman. : kertas warna, pembaris, pensil, pisau.

Procedur penghasilan :

1) Sediakan bahan seperti di atas. 2) Lukis kotak pada kertas bewarna merah 3) Buat jalur di dalam kotak tersebut. 4) Potong jalur tersebut menggunakan pisau. Pastikan jalur tersebut tidak putus. 5) Gunakan kertas warna yang berlainan (kuning) 6) Buat jalur-jalur yang sama besar dengan jalur pada warna merah. 7) Dengan menggunakan pisau potong jalur-jalur tersebut . 8) Masukkan jalur yang berwarna kuning ke dalam jalur yang berwarna merah secara selang seli.

42

TAJUK : ANYAMAN.

43

5.2 ALAT PERMAINAN

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Wau Bulan : Kraf Tradisional : Alat permainan. : benang, buluh, kertas warna, gam.

Procedur penghasilan : 1) Sediakan bahan seperti di atas. 2) Buat kerangka wau dengan menggunakan buluh. 3) Ikat kerangka tersebut menggunakan benang. 4) Letakkan kerangka wau pada kertas warna. 5) Potong kertas warna tersebut mengikut kerangka wau. 6) Lekatkan kertas warna pada kerangka wau. 7) Pastikan aspek kekemasan di ambil kira sewaktu membuat kerangka wau dan menampal kertas warna.

44

TAJUK : WAU BULAN

45

5.3 ALAT PERTAHAN DIRI.

Tajuk Bidang Teknik Alat dan bahan

: Keris : Membuat corak dan rekaan : Alat domestic : Mounting board, warna air, pisau pemotong.

Procedur penghasilan :

1) Sediakan bahan seperti di atas, 2) Lukis bentuk keris di atas permukaan mounting board. 3) Potong bentuk tersebut menggunakan pisau pemotong. 4) Warnakan bentuk keris tersebut. 5) Pastikan aspek kekemasan di ambil kira semasa mewarna dan memotong.

46

TAJUK : KERIS

47

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

48

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 2

MATA PELAJARAN KELAS TARIKH MASA BILANGAN MURID BIDANG KEGIATAN AKTIVITI TAJUK PENGETAHUAN SEDIA ADA

: Pendidikan Seni Visual : 2 Jaya : 4 Jun 2011 : 11.40 pagi- 12.40 tengahari (60 minit) : 35 orang (15 lelaki dan 20 perempuan) : Mengambar : Mengambar menggunakan teknik capan. : Taman Saya : Murid mengetahui pelbagai jenis buah yang terdapat di sekeliling

HASIL PEMBELAJARAN

: pada akhir pembelajaran ini : 1) Murid dapat mengetahui dan mengenalpasti alat, bahan dan teknik asas dalam mengambar. 2) Murid mendapat kemahiran mengambar menggunakan teknik capan 3) Murid dapat membina keyakinan diri dalam mempamerkan hasil kerja.

KEMAHIRAN BERFIKIR

: Kreatif , merekacipta
49

PENERAPAN NILAI

: Sabar, berdisiplin, kebersihan, kekemasan, kasih sayang.

GABUNG JALIN

: Bahasa Melayu, Sains

BAHAN BANTU MENGAJAR

: Alat : Contoh hasil menggambar menggunakan teknik capan Bahan : Kertas lukisan, warna air, keratan buah Belimbing, sayur kubis, bawang dan tomato.

Rujukan

:Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR Tahun 3, Buku Sumber Guru Pendidikan Seni Visual KBSR.

Prosedur

: 1. Guru menentukan aras pembelajaran dan pengajaran. 2. Guru merancang pengajaran dengan menerapkan strategi Kemahiran Berfikir-Kritis dan Kreatif, Teori Kecerdasan pelbagai, Pembelajaran Konstruktivisme, Pembelajaran Akses Kendiri dan Pembelajaran Kontekstual. 3. Memulakan pelajaran dengan menjalankan set induksi. 4. Menunjukkan contoh-contoh berbagai hasil capan.
50

5. Menunjuk cara membuat capan menggunakan keratan rentas sayur dan buah-buahan. 7. Pelajaran diakhiri dengan sesi apresiasi dan refleksi. 8. Penutup Sosial atau Penutup Kognitif.

Aras 1

i.

Menggunakan motif organik dan geometri untuk menghasilkan corak.

ii.

Mengenali warna asas serta mengolahnya dalam penghasilan corak.

Aras 2 Aras 3

i. i.

Menyusun motif untuk menghasilkan corak. Murid dapat menghasilkan corak dengan menggunakan pelbagai alat, bahan, dan teknik yang sesuai dan secara kreatif melalui penerokaan dengan menentukan motif.

ii.

Membuat pernyataan tentang hasil kerja sendiri serta rakan.

iii.

Menyediakan dokumentasi mudah dalam portfolio.

51

Butiran kegiatan Aktiviti 1 set orientasi(5 minit)

Hasil pembelajaran

Strategi pengajaran

1) Guru memaparkan gambar contoh jalinan pada keratan buah dan sayur-sayuran. - Belimbing, bawang. Kubis, tomato.

2) guru membantu murid mengenal pasti jalinan pada buah-buahan dan sayuran

52

Aktiviti 2 set peralihan( 10 minit) 1) Guru menunjukkan contoh hasil teknik capan yang telah siap untuk dikaitkan dengan hasil pembelajaran..

Aras 1(i) Menggunakan motif organik dan geometri untuk menghasilkan corak.

Abm Hasil kerja teknik capan Keratan buah-buahan dan sayuran Kertas lukisan Warna

Kbkk Imaginative Kecerdasan pelbagai Verbal linguistik

2) Guru menerangkan dan membantu murid mengenal pasti jenis capan organik dan geometri.

3) Guru menunjukkan alat yang akan digunakan untuk menghasilkan teknik capan. Aktiviti 3 (30 minit) Aras 1(i) mengetahui dan 1) Guru memerhati murid mengenalpasti alat, bahan dan menjalankan aktiviti teknik dalam asas membuat mencorak dan membuat teknik capan rekaan bunga menggunakan teknik Langkah: capan Sediakan kertas lukisan dan 2) Guru membimbing cat air. murid yang belum mencapai tahap. Abm Kertas lukisan, cat air,keratan cili Nilai Kerjasama Kekemasan Berdaya saing Kecerdasan pelbagai Kecerdasan ruang Visual kreativiti

1)jari telunjuk di sapu warna


53

kemudian tekap jari telunjuk pada kertas lukisan untuk membentuk bulatan.

1)Potong serong lada besar kemudian warnakan permukaan keratan dengan warna air.

2)Tekatkan pada kertas lukisan membentuk bunga. Ulang langkah yang sama untuk menghasilkan corak. Set apresiasi dan refleksi (10 minit)

Aras 3 (i)

54

Guru memilih beberapa hasil murid untuk sesi perbincangan dan apresiasi. Guru mempamerkan hasil karya murid Guru merumus hasil kerja dan hasil pembelajaran pada hari tersebut.

Murid dapat menghasilkan corak dengan menggunakan pelbagai alat, bahan, dan teknik yang sesuai dan secara kreatif melalui penerokaan dengan menentukan motif.

Murid yang lain dapat memberi komen dan menghargai tentang ilmu dan kemahiran yang diperolehi. Penutup kognitif ( 5 minit ) Murid lebih jelas tentang aktiviti yang dipelajari. 1. Guru menunjukkan kesan yang diperolehi dari teknik capan dalam aktiviti mencorak dan membuat rekaan. 2. Guru menyatakan fungsi aktiviti yang dijalankan. Pembelajaran diakhiri dengan perasaan seronok dan gembira. KBKK : Menjana idea Teori Kecerdasan Pelbagai : - Kecerdasan Verbal linguistik
- Kecerdasan Interpersonal dan Intrapersonal

- Sosial Guru dan murid bersamasama mengemas dan membersihkan kawasan kerja.
55

RANCANGAN PENGAJARAH HARIAN TAHUN 5

MATA PELAJARAN KELAS TARIKH MASA BILANGAN MURID BIDANG KEGIATA AKTIVITI

: Pendidikan Seni Visual : 5 Delima : 23 Jun 2011 : 11.40 pagi- 12.40 tengahari (60 minit) : 25 orang (10 lelaki dan 15 perempuan) : Menghasilkan Corak tidak terancang secara Resis. : Menghasilkan penanda buku menggunakan teknik resis.

TAJUK PENGETAHUAN SEDIA ADA

: Penanda buku. : i. Murid pernah melihat pelbagai jenis corak abstrak pada kain batik atau lukisan yang berbeza warna dan bentuk. ii. Murid-murid mempunyai pengetahuan tentang pelbagai corak bingkai gambar. iii. Murid boleh menggunakan pelbagai jenis warna dengan komposisi dan ruang yang betul.

HASIL PEMBELAJARAN

: Pada akhir pembelajaran ini : 4) Murid dapat mengetahui dan mengenalpasti alat, bahan dan teknik asas dalam aktiviti membuat corak tidak terancang menggunakan teknik resis.

56

5) Murid mendapat kemahiran menghasilkan teknik resis menggunakan warna. 6) Murid dapat membina keyakinan diri dalam mempamerkan hasil kerja. KEMAHIRAN BERFIKIR PENERAPAN NILAI : Kreatif , merekacipta : Sabar, berdisiplin, kebersihan, kekemasan, kasih sayang. GABUNG JALIN : Bahasa Melayu, Sains

BAHAN BANTU MENGAJAR

: Alat : Contoh keratan corak terancang dan tidak terancang. Bahan : Kertas lukisan, warna air,nila, garam kasar.

Rujukan

:Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR Tahun 3, Buku Sumber Guru Pendidikan Seni Visual KBSR.

57

Prosedur

: 1. Guru menentukan aras pembelajaran dan pengajaran. 2. Guru merancang pengajaran dengan menerapkan strategi Kemahiran Berfikir-Kritis dan Kreatif, Teori Kecerdasan pelbagai, Pembelajaran Konstruktivisme, Pembelajaran Akses Kendiri dan Pembelajaran Kontekstual. 3. Memulakan pelajaran dengan menjalankan set induksi. 4. Menunjukkan contoh-contoh berbagai hasil teknik resis. 5. Menunjuk cara membuat teknik resis menggunakan warna, nila dan garam. 7. Pelajaran diakhiri dengan sesi apresiasi dan refleksi. 8. Penutup Sosial atau Penutup Kognitif.

Aras 1

iii.
iv.

Menggunakan motif organik dan geometri untuk menghasilkan corak. Mengenali warna asas serta mengolahnya dalam penghasilan corak. Menyusun motif untuk menghasilkan corak. Murid dapat menghasilkan corak dengan menggunakan pelbagai alat, bahan, dan teknik yang sesuai dan secara kreatif melalui penerokaan dengan menentukan motif .

Aras 2 Aras 3

iv.
ii.

v. vi.

Membuat pernyataan tentang hasil kerja sendiri serta rakan. Menyediakan dokumentasi mudah dalam portfolio.

58

Butiran kegiatan Aktiviti 1 set orientasi(5 minit)

Hasil pembelajaran

Strategi pengajaran

1) Guru mempamerkan keratan corak yang bercorak terancang dan tidak terancang.

3) Guru membantu murid mengenal pasti corak terancang dan corak tidak terancang.

Aktiviti 2 set peralihan( 10 minit) 4) Guru menunjukkan contoh teknik resis yang telah siap untuk dikaitkan dengan hasil pembelajaran.

Aras 1(i) Menggunakan motif organik dan geometri untuk menghasilkan corak.

Abm Hasil kerja teknik resis.

Kbkk Imaginative Kecerdasan pelbagai Verbal linguistik

5) Guru menerangkan
59

dan membantu murid mengenal pasti jenis teknik resis.

6) Guru menunjukkan alat yang akan digunakan untuk menghasilkan teknik resis.

Aktiviti 3 (30 minit)

3) Guru memerhati murid menjalankan aktiviti mencorak dan membuat Langkah: rekaan menggunakan teknik resis. . 4) Guru membimbing murid yang belum mencapai tahap.

Aras 2(i) Menyusun motif untuk menghasilkan corak.

Abm Kertas lukisan, warna air, nila, garam kasar. Nilai Kerjasama Kekemasan Berdaya saing Kecerdasan pelbagai Kecerdasan ruang Visual kreativiti

60

1)Mula-mula titiskan warna biru nila seperti dalam rajah.

2)Kemudian titiskan warna merah pula pada kertas lukisan. Selepas itu di selangselikan kembali dengan warna biru nila seperti dalam rajah di atas.

3)Ratakan aliran warna nila dan warna merah pada kertas


61

lukisan.

4)Taburkan garam kasar pada hasil seperti dalam rajah .

5)Setelah warna tersebut kering, asingkan garam-garam tersebut dan lihat hasilnya.

Set apresiasi dan refleksi (10 minit) Guru memilih beberapa hasil murid untuk sesi perbincangan dan apresiasi. Guru mempamerkan hasil karya murid Guru merumus hasil kerja dan hasil pembelajaran pada hari tersebut.

Aras 3 (i) Murid dapat menghasilkan corak dengan menggunakan pelbagai alat, bahan, dan teknik yang sesuai dan secara kreatif melalui penerokaan dengan menentukan motif.

Murid yang lain dapat memberi komen dan menghargai tentang ilmu dan kemahiran yang diperolehi.

62

Penutup kognitif ( 5 minit )

Murid lebih jelas tentang aktiviti yang dipelajari.

KBKK : Menjana idea Teori Kecerdasan Pelbagai :

3. Guru menunjukkan kesan yang diperolehi dari teknik resis dalam aktiviti mencorak dan membuat rekaan. 4. Guru menyatakan fungsi aktiviti yang dijalankan. Pembelajaran diakhiri dengan perasaan seronok dan gembira.

- Kecerdasan Verbal linguistik


- Kecerdasan Interpersonal

dan Intrapersonal

- Sosial Guru dan murid bersamasama mengemas dan membersihkan kawasan kerja.

63

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 3

MATA PELAJARAN KELAS TARIKH MASA BILANGAN MURID BIDANG KEGIATAN AKTIVITI

: : : : : : :

Pendidikan Seni Visual 3 Merah 10 Mei 2011. 12.15 tengahari-1.15 petang (60 minit) 28 orang (18 Lelaki dan 20 Perempuan) Membentuk dan membuat binaan Membentuk topeng menggunakan teknik menggunting dan menampal.

TAJUK PENGETAHUAN SEDIA ADA

: :

Haiwan peliharaan. Murid pernah melihat haiwan peliharaan.

HASIL PEMBELAJARAN

Pada akhir pembelajaran ini :.

1. Murid dapat mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. 2. Murid dapat membentuk dan membina dengan menggunakan bahan dan teknik yang berbeza dalam penghasilan.

KEMAHIRAN BERFIKIR PENERAPAN NILAI GABUNG JALIN

: : :

Kreatif dan menjana idea. Kekemasan dan kebersihan. Bahasa Melayu dan Sains.

64

BAHAN BANTU MENGAJAR

: Alat : Contoh topeng yang telah dihasilkan. Bahan : Surat khabar, gam tepung ubi, warna air, gunting. belon, air, polisterin

Rujukan

:Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Tahun 3, Buku Sumber Guru Pendidikan Seni Visual KBSR. KBSR

Prosedur

1. Guru menentukan aras pembelajaran dan pengajaran. 2. Guru merancang pengajaran dengan menerapkan strategi Kemahiran Berfikir-Kritis dan Kreatif, Teori Kecerdasan pelbagai, Pembelajaran Konstruktivisme, Pembelajaran Akses Kendiri dan Pembelajaran Kontekstual. 3. Memulakan pelajaran dengan menjalankan set induksi. 4. Menunjukkan contoh-contoh berbagai hasil binaan topeng. 5. Menunjuk cara membentuk dan membuat binaan menghasilkan topeng. 7. Pelajaran diakhiri dengan sesi apresiasi dan refleksi. 8. Penutup Sosial atau Penutup Kognitif.

65

Aras 1

i.

Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam.

Aras 2

i.

Membentuk dan membuat binaan dengan menggunakan bahan dan teknik yang berbeza dalam penghasilan.

Aras 3

i.

Menghasilkan binaan dan menghias dengan menggunakan pelbagai alat, bahan dan teknik secara kreatif.

ii.

Membuat pernyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan.

iii.

membuat dokumentasi mudah dalam portfolio.

Butiran kegiatan

Hasil pembelajaran

Strategi pengajaran

Aktiviti 1 Set Orientasi (5 minit )

Aras 1

ABM : Kad gambar

1. Guru memaparkan gambar haiwan peliharaan

KBKK : Menjana idea 2. Guru membantu murid mengenal pasti nama-nama haiwan dan menyatakan haiwan tersebut merupakan haiwan peliharaan. Kecerdasan pelbagai : Kontekstual Nilai: Kerjasama, prihatin

66

Murid dapat mengetahui jenis binatang peliharaan

Aktiviti 2 Set Peralihan (10 minit)

Aras 1 (i) Murid dapat mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam.

ABM : Hasil kerja melibatkan

1. Guru menunjukkan contoh hasil teknik topeng yang telah siap untuk dikaitkan dengan tajuk pelajaran.

warna air, kertas lukisan, gunting, surat khabar, belon. polisterin

Murid dapat memahami alat dan bahan yang sesuai untuk KBKK :
67

1. Guru menerangkan teknik membuat topeng haiwan peliharaan melalui aktiviti membentuk dan membuat binaan.

menghasilkan topeng.

Imaginatif

Kecergasan pelbagai : Verbal Linguistik

2. Guru menunjukan alat yang akan digunakan untuk menghasilkan topeng.

Aktiviti 3 (30 minit )

Aras 2 (i) Murid menjalankan aktiviti

ABM : Surat khabar, belon, warna air, gam tepung ubi, gunting. KBKK: Mereka cipta

1. Guru memerhati murid menjalankan aktiviti membentuk dan membuat binaan iaitu topeng.

membuat topeng dengan bimbingan guru berdasarkan bidang membentuk dan membuat binaan. Langkah langkah :

2. Guru membimbing murid

68

yang belum mencapai tahap.

Nilai: Mematuhi arahan,

Rendam surat khabar yang sudah di carik-carik di dalam air kemudian tiup belon sederhana besar.
Kecerdasan pelbagai : Kecerdasan Ruang/ Visual, kreativiti Kerjasama, kebersihan

Sapukan gam di atas permukaan belon.

Lekatkan akhbar yang telah dicarik kecil-kecil ke atas permukaan belon dengan menggunakan gam tepung ubi

69

sehingga tebal kemudian biarkan kering.

Potong polisterin mengikut bentuk paruh burung. Sapukan warna air putih sebagai latar terlebih dahulu kemudian diikuti dengan warna merah.

Hasil membuat topeng yang menarik.

70

Aras 3 (ii)
Set apresiasi dan refleksi (10 minit )

KBKK Menjana idea Murid berkenaan dapat menyatakan tentang Teori Kecerdasan Pelbagai - Kecerdasan Verbal linguistik - Kecerdasan
Murid yang lain dapat memberi komen dan menghargai tentang ilmu dan kemahiran yang

1. Guru memilih beberapa hasilan murid untuk sesi perbincangan baik, sederhana dan kurang mencapai tahap

kekuatan dan kelemahan yang terdapat pada hasil karya mereka.

Interpersonal
dan Intrapersonal

2. Guru mempamerkan hasil karya murid.

diperolehi.

3. Guru merumus hasil kerja murid .

Penutup kognitif ( 5 minit )

71

KBKK : 5. Guru menunjukkan hasil kerja membuat topeng dalam aktiviti membentuk dan membuat binaan. 6. Guru menyatakan fungsi aktiviti yang dijalankan.
Pembelajaran diakhiri dengan perasaan seronok dan gembira.

Murid lebih jelas tentang aktiviti yang dipelajari.

Menjana idea Teori Kecerdasan Pelbagai : - Kecerdasan Verbal linguistik - Kecerdasan Interpersonal dan

- Sosial 7. Guru dan murid bersamasama mengemas dan membersihkan kawasan kerja.

Intrapersonal

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 5

72

MATA PELAJARAN KELAS TARIKH MASA BILANGAN MURID BIDANG KEGIATAN AKTIVITI TAJUK

Pendidikan Seni Visual : : : : 5 Pluto 19 September 2011. 11.45-12.45 pagi (60 minit) 30 orang (15 Lelaki dan 15 Perempuan)

Mengenal kraf tradisional : : : : Membuat wau bulan menggunakan buluh. wau Bulan. Murid pernah melihat wau bulan di Televisyen Pada akhir pembelajaran ini :

PENGETAHUAN SEDIA ADA HASIL PEMBELAJARAN

1. Murid dapat menghasilkan kraf tradisional dengan sebenar.


2. Menghasilkan kraf tradisional yang lebih

mengggunakan

bahan

yang

kompleks dan berlainan motif.


KEMAHIRAN BERFIKIR PENERAPAN NILAI GABUNG JALIN : : Kreatif dan menjana idea.

Tekun dan kekemasan. : Bahasa Melayu dan Kemahiran hidup.

BAHAN BANTU MENGAJAR

: Alat Bahan : Contoh wau bulan yang telah siap. : buluh, kertas warna, , gam, gunting, tali, 73

Rujukan

:Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Tahun 5, Buku Sumber Guru Pendidikan Seni Visual KBSR. KBSR

Prosedur

1. Guru menentukan aras pembelajaran dan pengajaran. 2. Guru merancang pengajaran dengan menerapkan strategi Kemahiran Berfikir-Kritis dan Kreatif, Teori Kecerdasan pelbagai, Pembelajaran Konstruktivisme, Pembelajaran Akses Kendiri dan Pembelajaran Kontekstual. 3. Memulakan pelajaran dengan menjalankan set induksi. 4. Menunjukkan contoh-contoh berbagai bentuk wau bulan 5. Menunjuk cara membuat kraf tradisional wau bulan menngunakan buluh. 7. Pelajaran diakhiri dengan sesi apresiasi dan refleksi. 8. Penutup Sosial atau Penutup Kognitif.

74

Aras 1

ii.

Menghasilkan Kraf Tradisional dengan menggunakan bahan sebenar.

Aras 2

i.

Mengaplikasi Asas Seni Reka dalam penghasilan kraf tradisional.

Aras 3

i. ii.

Menghasilkan Kraf Tradisional yang lebih kompleks dari segi bentuk dan motif. Membuat pernyataan tentang hasil kerja sendiri dan rakan.

Butiran kegiatan

Hasil pembelajaran

Strategi pengajaran

Aktiviti 1 Set Orientasi (5 minit )

Aras 1( ii )

ABM : Kad gambar

3. Guru memaparkan beberapa contoh bentuk wau bulan.

KBKK : 4. Guru membantu murid mengenal pasti bentukbentuk wau tersebut. Nilai: Kerjasama, prihatin Menjana idea

Kecerdasan pelbagai : Kontekstual

75

Murid dapat mengetahui bentukbentuk wau bulan.

Aktiviti 2 Set Peralihan (10 minit)

Aras 1

ABM : Hasil kerja kraf

2. Guru menunjukan contoh hasil kraf tradisional wau

Murid dapat membuat wau bulan menggunakan bahan

tradisonal wau

bulan untuk dikaitkan dengan sebenar iaitu buluh. tajuk pelajaran.

KBKK : Imaginatif

3. Guru menerangkan cara dan


76

teknik membuat kraf tradisioanal melalui aktiviti membuat wau bulan

Murid memahami proses untuk menghasilkan wau bulan.

Kecergasan pelbagai : Verbal Linguistik

4. Guru menunjukan alat yang akan digunakan untuk menghasilkan wau.

Aktiviti 3 (30 minit )

Aras 2 (i) Murid menjalankan aktiviti

ABM : Surat khabar, gam, gunting, syelek, lidi.

3. Guru memerhati murid menjalankan aktiviti membuat wau.

membuat wau dengan bimbingan guru. Langkah langkah :

4. Guru membimbing murid yang belum mencapai tahap.

KBKK: Mereka cipta

Nilai: Mematuhi arahan, Kerjasama, kebersihan

1)Bentuk kerangka wau bulan dengan menggunakan buluh. Bilah buluh perlu diseimbang. Nylon digunakan untuk
Kecerdasan Ruang/ Kecerdasan pelbagai :

77

mengikat rangka wau tersebut.

Visual, kreativiti

2)Potong kertas warna mengikut bentuk wau. Kemudian lekatkan menggunakan gam.

Hasil wau bulan yang telah siap.

Aras 3 (ii)
Set apresiasi dan refleksi (10 minit )

Murid berkenaan dapat menyatakan tentang kekuatan dan kelemahan yang terdapat pada hasil

KBKK Menjana idea

Teori Kecerdasan Pelbagai - Kecerdasan Verbal

4. Guru memilih beberapa hasilan murid untuk sesi perbincangan

karya mereka.

Murid yang lain dapat memberi

linguistik
78

baik, sederhana dan kurang mencapai tahap.

komen dan menghargai tentang ilmu dan kemahiran yang diperolehi.

- Kecerdasan Interpersonal
dan Intrapersonal

5. Guru mempamerkan hasil karya murid.

6. Guru merumus hasil kerja murid .

Penutup kognitif ( 5 minit )

KBKK : Murid lebih jelas tentang aktiviti yang dipelajari. Menjana idea Teori Kecerdasan Pelbagai :
Pembelajaran diakhiri dengan perasaan seronok dan gembira.

9. Guru menunjukkan hasil kerja murid-murid yang kreatif dan cantik. 10. Guru menyatakan fungsi aktiviti yang dijalankan.

- Kecerdasan Verbal linguistik - Kecerdasan

- Sosial 11. Guru dan murid bersamasama mengemas dan membersihkan kawasan kerja.

Interpersonal dan Intrapersonal

79

6.0 RUMUSAN.

Kesimpulannya. Kerajaan telah mengariskan empat bidang yang perlu dikuasai murid dalam Sukatan pelajaran pendidikan seni visual sekolah rendah. Emapat bidang ini ialah mengambar, membuat corak dan rekaan, membentuk dan membuat binaan, kraftradisional. Setiap bidang-bidang ini terdapat pula teknik-teknik yang berkaitan untuk menghasilkan karya. Contohnya teknik-teknik yang terdapat dalam bidang mengambar ialah catan, capan, kolaj, lukisan, stensilan, mozek dan sebagainya. Manakala teknik yang terdapat dalam bidang mereka corak ialah resis, pualaman, percikan dan lain-lain lagi. Membentuk dan membuat binaan juga terbahagi kepada beberapa tajuk binaan iaitu topeng, stabail, mobail. Kraf tradisional pula terbahagi kepada alat permainan, alat perhiasan diri, alat domestic, alat pertahanan diri.

80

REFLEKSI

Tugasan BMM3105 memerlukan saya menghasilkan empat bidang yang terdapat dalam Pendidikan Seni Visual berdasarkan sukatan KBSR. Empat bidang itu ialah Mengambar, Membuat Corak Dan Rekaan, Membentuk Dan Membuat Binaan serta Kraf Tradisional. Melalui tugasan ini saya mengetahui teknik-teknik yang ada dalam setiap bidang. Malahan, melalui tugasan ini juga, saya perlu menghasilkan karya berdasarkan teknikterknik tersebut. Hal ini membuatkan saya lebih memahami cara penghasilan karya berdasarkan teknik-teknik dalam setiap bidang. Walau bagaimanapun, terdapat juga sedikit kekangan dalam proses saya menyiapkan tugasan ini. Waktu yang terhad dan padat dengan tugasan seharian saya sebagai pelajar membuatkan saya kekurangan masa untuk menyiapkan tugasan. Namun, hal ini dapat di atasi dengan semangat saya serta bantuan kawan-kawan yang banyak membantu. Saya dapati setiap bidang-bidang yang digariskan di dalam sukatan mempunyai matlamatnya yang tersendiri dalam memartabatkan Pendidikan Seni Visual. Selain itu melalui tugasan ini juga memberi kefahaman dan pengetahuan baru kepada saya mengenai teknik-teknik seperti pualaman, tarikan yang mana teknik ini tidak pernah saya lakukan. Tugasan ini membantu saya mengenal teknik-teknik dalam PSV ini dengan lebih dekat. Di samping itu juga, tugasan ini dapat memantapkan lagi pengetahuan yang sedia ada dalam diri saya tentang empat bidang dalam PSV.Sebagai seorang bakal guru Pendidikan Seni Visual, pengetahuan tentang empat bidang serta teknik-teknik dalam setiap bidang perlu saya kuasai untuk diaplikasikan apabila bergelar guru kelak. Tambahan pula, melalui tugasan ini juga saya dapat mengaplikasikan ilmu yang diperolehi untuk digunakan di masa akan datang apabila saya bergelar guru kelak. Ilmu
81

tentang teknik-teknik dalam menghasilkan karya ini penting untuk bakal guru PSV seperti saya bagi membentuk guru yang kreatif dan kritis seterusnya dapat melahirkan anak didik yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Secara tidak langsung tugasan ini membantu saya untuk membuat persedian bagi menempuh peperiksaan yang akan datang. Saya berharap semoga pengetahuan yang saya perolehi ini dapat membantu saya dalam memperkembangkan lagi ilmu pengetahuan yang sedia ada. Saya juga akan menyampaikan ilmu pengetahuan ini kepada mereka yang memerlukan.

82