P. 1
Pelan Straegik SKPegoh 2012

Pelan Straegik SKPegoh 2012

|Views: 86|Likes:
Dipublikasikan oleh Zakiah Hamidon

More info:

Published by: Zakiah Hamidon on Apr 10, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/18/2012

pdf

text

original

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

.

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh,78000 Alor Gajah,Melaka.

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh,78000 Alor Gajah,Melaka.

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

MOTO PERPADUAN CERIA HEBAT MISI Melahirkan dan membentuk pelajar yang seimbang dari segi emosi, jasmani, rohani dan intelek. Berupaya mengaplikasikan segala budaya positif dalam kehidupan seharian khususnya di sekolah. VISI Membimbing dan mendidik pelajar daripada pelbagai lapisan melalui program-program yang menjurus kepada gerak kerja dan koakademiksecara sistematik, terancang, strategik dan pragmatik. Menggalakkan penglibatan pelajar ke arah kecemerlangan dan kegemilangan.

KONSEP Aktiviti kokurikulum ialah sebahagian daripada kurikulum sekolahdan setiap murid harus melibatkan diri. Aktiviti ini boleh dijalankan di dalam dan di luar bilik darjah mengikut kesesuaian sesuatu aktiviti. Dengan andaian bahawa murid-murid tidak mendapat pengalaman tertentu di bilik darjah maka aktiviti kokurikulum dapat menyediakan pelbagai pengetahuan dan pengalaman untuk perkembangan mental, minat, bakat, jasmani, rohani dan pembentukan nilai-nilai stetika serta sosial yang positif. MATLAMAT Matlamat utama ktiviti kokurikulum adalah untuk merialisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Antara matlamat yang hendak dicapai adalah seperti yang berikut :  Menyemai kesedaran murid terhadap agama dan kepercayaan kepada Tuhan.  Menyeimbangkan perkembangan mental dengan perkembangan rohani, jasmani dan emosi murid.  Mengukuhkan perhubungan dan pergaulan dalam kalangan murid di dalam sekolah dan antara sekolah.  Membina dan meningkatkan minat dan bakat murid dalam aktiviti yang diceburi.  Membina dan meningkatkan disiplin murid.  Mewujudkan budaya sekolah yang menarik dan menggembirakan.

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh,78000 Alor Gajah,Melaka.

tunjuk ajar serta turut membantu dalam memastikan perjalanan unit kokurikulum SKP berjalan lancar. BAKRI MAT DRUS yang banyak memberi perhatian. panduan. Tidak lupa juga kepada Tuan Guru Besar EN.Melaka. .78000 Alor Gajah. Syukur ke hadrat Allah swt kerana dengan izin dan kurnianya Unit Kokurikulum SKP dapat menyempurnakan perancangan strategik pengurusan kokurikulum bagi tahun 2012 untuk kali ini. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Saya sebagai Guru Penolong Kanan Kokurikulum ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua ahli jawatankuasa unit KOKU yang telah dilantik bagi memenuhi tanggungjawab yang diamanahkan untuk membantu meningkatkan kecemerlangan sekolah. Penghargaan ini juga saya tujukan kepada pihak sekolah yang telah memberi peluang kepada saya untuk menimba pengetahuan di samping rakan-rakan yang sentiasa memberi dorongan dan semangat.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

Mohd.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Rohaidah Mohstapah En. Abbas Ab. Mohd. Rizani Razali Cikgu X Cik Jamilah Salleh Cik Junaidah Abdul Manap ALFA/HIJAU Pn. Tg Azidah Tg. Mohd PENYELARAS KELAB/PERSATUAN Pn. Talib SEKAWAN KUNING Pn. Abas Ab.Melaka. Mohd Pn. Mohamad Kelana Yusof UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Talib Pn. Dayana Din En. Mohd. Dayana Din Pn. Mohd. Abbas Ab. Dayana Din En. Rohaidah Mohstapah Pn. Mohd. Mohd Pn. Rizal Rokman SEKAWAN HIJAU BAHASA Pn. Mohd. Rizal Rokman Pn. Azidah Tg. Talib Pn. PENGERUSI Pn. Roszaidah Musa Pn. Isa Barum (GPK PENTADBIRAN) NAIB PENGERUSI 2 SETIAUSAHA En. Rizal Rokman Cik Junaidah Abdul Manap Cikgu X OLAHRAGA En. Roszaidah Musa Cik Junaidah abdul Manap CATUR En. Bakri Mat Drus (GURU BESAR) TIM. Isa Barum Cik Jamilah Salleh En. Mohd Rizani Razali SEKAWAN MERAH En. Talib SETIAUSAHA SUKAN En. . Mohd. Rohaidah Mohstapah AGAMA ISLAM En. Dayana Din PENYELARAS SUKAN/PERMAINAN En. Isa Barum En. Tg. Mohd. Azidah Tg. Rohaidah Mohstapah GAMMA/MERAH Pn. Mohd. Rizal Rokman Pn. Bakri Mat Drus En. Mohd Pn. Rizani Razali BOLA BALING En. Rizani Razali BOLA JARING Pn. Rizani Razali Cik Jamilah Salleh (GPK HEM) PENYELARAS UNIT BERUNIFORM/PENGAKAP Pn. Tg. Zakiah Hamidon Cikgu X En. Mohd. Azidah Tg. Zakiah Hamidon MATEMATIK/SAINS Pn. Mohd. Abas Ab.78000 Alor Gajah. Roszaidah Musa Cik Junaidah Abdul Manap En. Roszaidah Musa KUNING/BETA Pn. PENGERUSI En. Zakiah Hamidon (GPK KOKU) NAIB PENGERUSI 1 En. Zakiah Hamidon SEKAWAN BIRU En. Tg.

Azidah Tg.78000 Alor Gajah. Abas Ab. Mohd. Bakri Mat Drus Pn. SEKAWAN MERAH : En. Dayana Din Pn. Tg. Tg. Zakiah Hamidon En. Dayana Din 1. PERSATUAN BAHASA : Cik Jamilah Salleh Cik Junaidah Abdul Manap En. 1. Rohaidah Mohstapah Cik Junaidah Abdul Manap 3. Rizani Razali A. Norhayati Fackeer Mohamad 3. JAWATANKUASA KERJA BADAN BERUNIFORM – PENGAKAP Penyelaras : Pn. Rizal Rokman Pn. Mohd. Talib Cik Jamilah Salleh 2. Roszaidah Musa B. SEKAWAN BIRU : En. Abbas Ab. Mohd. PENTADBIRAN KO-KURIKULUM JAWATANKUASA KO-KURIKULUM SEKOLAH Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Ko-Kurikulum Setiausaha Sukan : : : : En. Dayana Din En. JAWATANKUASA KERJA PERSATUAN / KELAB Penyelaras : Pn. Mohd Pn. Abas Ab. Talib UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Melaka. . Abbas Ab. Mohd. Talib En. Rizani Razali En. Mohd. SEKAWAN KUNING : Pn. Azidah Tg. Rizani Razali Pn. Talib Penyelaras Badan Beruniform Penyelaras Persatuan/Kelab Penyelaras Permainan Penyelaras Sukan : : : : Pn. SEKAWAN HIJAU : En.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

Mohd Pn. Rohaidah Mohstapah 2. Rizal Rokman Pn. BOLA JARING : Pn. Dayana Din En. RUMAH ALFA (HIJAU) : Pn. Talib 1. Dayana Din Pn. Roszaidah Musa Pn. Rizani Razali Cik Jamilah Salleh Cik Junaidah Abdul Manap 3. JAWATANKUASA KERJA SUKAN TAHUNAN Penyelaras : En. . Norhayati Fackeer Mohamad D. Bakri Mat Drus En. Norhayati Fackeer Mohamad 2.78000 Alor Gajah. Rohaidah Mohstapah Pn. Tg.Melaka. Abas Ab. Talib En. Mohd. Rizal Rokman Pn. PERSATUAN SAINS & MATEMATIK PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Mohamad Kelana Yusaof C. Mohd. BOLA BALING : En. KELAB CATUR : En. Norhayati Facker Mohamad 5. OLAHRAGA : En. Azidah Tg. Talib UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Abbas Ab. Tg. Mohd En. : Pn. RUMAH BETA (KUNING) : Pn. Mohd. Azidah Tg. Rizani Razali 3. RUMAH GAMMA (MERAH) : Pn. Mohd. Abas Ab. Tg.2. Azidah Tg. Rizani Razali 1. Roszaidah Musa Pn. Mohd Cik Jamilah Salleh Pn. Mohd. PERSATUAN AGAMA ISLAM : En. Rizal Rokman 3. Roszaidah Musa Cik Junaidah Abdul Manap En. JAWATANKUASA KERJA SUKAN / PERMAINAN Penyelaras : En. Rohaidah Mohstapah Pn. Mohd.

Memilih dan melatih ahli pasukan olahraga dan permainan untuk acara sukan tahunan dan pertandingan antara rumah sukan. 6. TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB SETIAUSAHA SUKAN 1. TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB SETIAUSAHA KOKURIKULUM 1. 2. Mencadangkan nama ahli yang layak menerima penghargaan kepada jawatankuasa ko-kurikulum. 4. 3. 8. Berbincang dengan setiausaha sukan jika terdapat sebarang masalah dan cara untuk meningkatkan prestasi sukan. 4. 6. Menyelaras dan memastikan segala persiapan bagi menjayakan temasya sukan tahunan. Menyelaras perlaksanaan aktiviti ko-kurikulum. 2. 8. 5. 4. 7. 5. 7. 6. 5. Mennggubal perlembagaan persatuan. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat ko-kurikulum. unit beruniform yang dipimpin. Mengatur dan menyelia perjalanan aktiviti ko-kurikulum yang dipimpin. 2. Mematuhi jadual waktu perjumpaan dan mesyuarat. 3. Sentiasa berbincang dengan GPK KOKU sekiranya menghadapi masalah. Menentukan papan kenyataan digunakan sepenuhnya. Mengambil tindakan terhadap murid-murid yang tidak hadir latihan sukan. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Melaka. Memeriksa dan menyimpan buku laporan aktiviti ko-kurikulum.78000 Alor Gajah. 4.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Merancang dan menyusun strategi untuk meningkatkan aktiviti unit ko-kurikulum yang dipimpin. Memastikan murid-murid dan guru hadir pada masa latihan sukan yang ditetapkan. Mengurus kewangan. Menyelaras semua aktiviti yang dirancang dan di susun. Mengawasi keselamatan murid semasa latihan sukan dijalankan. . TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB GURU PEMBIMBING 1. Menyediakan senarai ahli setiap rumah yang lengkap dan seimbang. harta benda dan peralatan kelab atau persatuan. 5. permainan. 3. Mengurus latihan rumah sukan masing-masing mengikut jadual yang ditetapkan. Menyediakan dan mengemaskin fail-fail ko-kurikulum. 2. Menghantar senarai nama peserta untuk acara sukan kepada Setiausaha Sukan. 3. Menyelaras jadual latihan sukan bagi setiap rumah sukan. Merekodkan dan melaporkan pencapaian cemerlang murid untuk dicalonkan sebagai wakil sekolah TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB GURU RUMAH SUKAN 1. Mengagihkan tugasan guru-guru rumah sukan masing-masing. Membuat dan menghantar surat rasmi berkaitan dengan ko-kurikulum. Membantu melaksanakan aktiviti-aktiviti ko-kurikulum sekolah.

surat menyurat dan minit mesyuarat difailkan dengan kemas. daerah dan negeri.Melaka. PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Melengkapkan dan mengemaskini buku laporan aktiviti ko-kurikulum dan fail-fail yang berkenaan. 13. 11. Menyerahkan buku laporan aktiviti ko-kurikulum kepada setiausaha ko-kurikulum pada penghujung tahun untuk disimpan. 15. 12. Memastikan mesyuarat agung dan pemilihan AJK diadakan pada tarikh yang ditetapkan. 16. Mengurus rekod / kad ko-kurikulum setiap ahli unit ko-kurikulum yang dipimpin dan mengutip semula pada hujung tahun untuk disimpan. .78000 Alor Gajah. Menentukan aktiviti. 10. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Menyediakan rancangan tahunan pada awal tahun untuk rekod dan rujukan. 14. Menyediakan borang kebenaran ibu bapa / penjaga untuk murid yang menyertai aktiviti di dalam atau di luar sekolah. Bekerjasama dan mematuhi arahan pihak sekolah untuk menjayakan aktiviti ko-kurikulum peringkat sekolah.9.

BULAN JANUARI TARIKH 09 Jan 16 Jan 23 Jan 30 Jan AKTIVITI KO-KURIKULUM Pendaftaran Ahli dan Pelantikan J/kuasa Kelab Pendaftaran Ahli dan Pelantikan J/kuasa Pengakap Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku – Persatuan/Kelab & Permainan CATATAN Cuti Tahun Baru Cina 2.00 – 5. MAC 05 Mac 12 Mac 19 Mac 26 Mac Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Persatuan/Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan UPP1 Cuti Pertengahan Penggal 1 4.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . TAKWIM UNIT KO-KURIKULUM JADUAL KEGIATAN KOKURIKULUM Hari : Masa : Beruniform ] ISNIN 4.00 – 6.00 petang [ Sesi 2 – Latihan Permainan ] BIL 1. .00 petang [ Sesi 1 – Persatuan / Kelab @ Badan 5. FEBRUARI 06 Feb 13 Feb 20 Feb 27 Feb Aktiviti Koku ditangguhkan Latihan Merentas Desa Merentas Desa Peringkat Sekolah Aktiviti Pengakap & Permainan Cuti Maulidur Rasul 3.78000 Alor Gajah.Melaka. APRIL 02 Apr 09 Apr 16 Apr 23 Apr 28-29 Apr 30 Apr Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Persatuan/ Kelab & Permainan Perkhemahan Pengakap Aktiviti Koku ditangguhkan Cuti Peristiwa Perkhemahan Cuti Melaka Bersejarah UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.

Melaka. 5.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . JUN 04 Jun 11 Jun 18 Jun 25 Jun 26-27 Jun 28 Jun 29 Jun Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Persatuan/ Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan Ujian Tara Sukan Tahunan 2012 Sukan Tahunan Sekolah 2012 Cuti Pertengahan Tahun Cuti Peristiwa 7. OGOS 06 Ogos 13 Ogos 20 Ogos 27 Ogos Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Ramadhan Al-Mubarak Ramadhan Al-Mubarak Cuti Hari Raya/Cuti sekolah 9. SEPTEMBER 03 Sept 10 Sept 11-12 Sept 13 Sept 14 Sept 17 Sept 24 Sept Aktiviti Pengakap & Permainan Latihan dan Pemilihan . MEI 07 Mei 14 Mei 21 Mei 28 Mei Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Cuti Hari Wesak Peperiksaan 6. OKTOBER 01 Okt 08 Okt 15 Okt Pertandingan Bakat Muda ( Bahasa ) Pertandingan Pengakap & Permainan Pertandingan Bakat Muda ( Math & Sains ) Antara Persatuan Antara Sekawan Antara Sekawan UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Sukan Tahunan Ujian Tara Sukan Tahunan Sukan Tahunan 2012 Cuti Peristiwa Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Pengakap & Permainan Cuti Hari Malaysia 10.78000 Alor Gajah. . JULAI 02 Jul 09 Jul 16 Jul 23 Jul 30 Jul Aktiviti Pengakap & Permaianan Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Ramadhan Al-Mubarak Ramadhan Al-Mubarak 8.

22 Okt 29 Okt Pertandingan Pengakap & Permainan Pertandingan Bakat Muda ( Agama ) Antara Persatuan Antara Persatuan 11. NOVEMBER 07 Nov Karnival Permainan Dalaman UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Melaka. .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .78000 Alor Gajah.

Pencapaian aktiviti kokurikulum di peringkat daerah kurang memberansangkan.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . O2 C2 Ibu bapa kurang menggalakkan anakanak melibatkan diri dalam kokurikulum dan sukan. Sokongan dari ibu bapa dan PIBG memberi peruntukan kewangan untuk aktiviti kokurikulum dan sukan. Anjuran pertandingan koakademik perbagai unit dari JPN untuk menggalakkan penyertaan murid dalam kokurikulum. . C1 Melatih dan menyediakan guru yang berwibawa sebagai peyelaras persatuan dan permainan. S2 W2 S3 W3 PELUANG (O) CABARAN (C) O1 Latihan dan kursus yang berterusan dari PPD dan JPN dalam usaha memantapkan pengurusan persatuan dan sukan. Memberi pendedahan kepada murid dan guru melalui penyertaan dalam pertandingan koakademik O3 C3 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. W1 Ketiadaan Jurulatih bertauliah dikalangan guru-guru untuk melatih murid salam sukan.ANALISIS SWOC BIDANG KOKURIKULUM KEKUATAN (S) KELEMAHAN (W) S1 Komitmen guru yang baik dalam menjalankan aktiviti-aktiviti kokurikulum. Ada kemudahan padang sekolah yang boleh digunakan untuk latihan.78000 Alor Gajah. A .Melaka. Ada murid yang berpotensi untuk maju dalam sukan. Penglibatan murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan kurang serius.

78000 ALOR GAJAH. Penglibatan murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan kurang serius. S3 Strategi SO: Menyediakan sistem latihan terancang menggunakan kemudahan sukan sekitar sekolah Strategi WO: Meningkatkan penglibatan murid dalam sukan secara menyeluruh berteraskan sokongan komuniti CABARAN(C) C1 C2 C3 Melatih dan menyediakan guru yang berwibawa sebagai peyelaras persatuan dan permainan. Ibu bapa kurang menggalakkan anak-anak melibatkan diri dalam kokurikulum dan sukan. Memberi pendedahan kepada murid dan guru melalui penyertaan dalam pertandingan koakademik Strategi SC: Memberi pengiktirafan di atas pencapaian murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. . Pencapaian aktiviti kokurikulum di peringkat daerah kurang memberansangkan. SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH. LUARAN PELUANG(O) O1 O2 O3 Latihan dan kursus yang berterusan dari PPD dan JPN dalam usaha memantapkan pengurusan persatuan dan sukan.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .Melaka. MELAKA PENGURUSAN KOKURIKULUM 2012 STRATEGI PERINGKAT BIDANG KOKURIKULUM KEKUATAN(S) DALAMAN S1 S2 Komitmen guru yang baik dalam aktiviti kokurikulum yang dijalankan Ada murid yang berpotensi untuk maju dalam sukan Sokongan daripada ibu bapa dan PIBG dalam bentuk kewangan untuk menjalankan aktiviti Koku W1 W2 W3 KELEMAHAN(W) Ketiadaan Jurulatih bertauliah dikalangan guru-guru untuk melatih murid salam sukan. Anjuran pertandingan koakademik perbagai unit dari JPN untuk menggalakkan penyertaan murid dalam kokurikulum. Ada kemudahan padang sekolah yang boleh digunakan untuk latihan.78000 Alor Gajah.

KPI DAN SASARAN SASARAN TOV 1 pingat 2 pingat 0 permainan 0 pasukan 2012 2 pingat 4 pingat 1 permainan 1 pasukan 2013 3 pingat 6 pingat 2 permainan 2 pasukan 2014 4 pingat 8 pingat 2 permainan 3 pasukan BIDANG Kokurikulum ISU Pencapaian di peringkat daerah belum membanggakan MATLAMAT Meningkatkan pencapaian kokurikulum dan sukan peringkat daerah OBJEKTIF Meningkatkan pencapaian olahraga peringkat daerah PETUNJUK PRESTASI UTAMA(KPI) Bilangan pingat emas dalam olahraga peringkat daerah Bilangan keseluruhan pingat dalam olahraga peringkat daerah Pencapaian johan. naib johan dan tempat ketiga unit beruniform peringkat daerah Meningkatkan pencapaian permainan peringkat daerah Meningkatkan pencapaian unit beruniform peringkat daerah Meningkatkan pencapaian kokurikulum akademik peringkat daerah Meningkatkan penyertaan murid dalam aktiviti koku dan sukan Pencapaian johan. MELAKA PENGURUSAN UNIT KOKURIKULUM 2012 B : PENETAPAN STRATEGI MENGIKUT ISI.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . 78000 ALOR GAJAH. 78000 ALOR GAJAH. naib johan dan tempat ketiga kokurikulum akademik peringkat daerah Peratus kehadiran dalam aktiviti kokurikulum dan sukan Peratus murid mendapat gred A dalam CGPA kokurikulum 0 kelab /persatuan 1 kelab /persatuan 2 kelab /persatuan 3 kelab /persatuan 73% 63% 80% 67% 95% 72% 100% 77% SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH.Melaka. MATLAMAT. naib johan dan tempat ketiga permainan peringkat daerah Pencapaian johan. MELAKA PENGURUSAN UNIT KOKURIKULUM 2012 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.78000 Alor Gajah. . OBJEKTIF. SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH.

2 Feb . PELAN TEKTIKAL : MENINGKATKAN PENGURUSAN KOKURIKULUM YANG BERKESAN DI SEKOLAH STRATEGI Strategi 2. .Jun Strategi 2.Jul KOS / SUMBER Sekolah/PIBG OUTPUT Murid berpotensi dikenal pasti Murid berpotensi di kenal pasti PELAN KONTINGENSI Gabungan rumah sukan membentuk pasukan CATATAN Jun 2.2.2 PK Koko PK Koko Okt Okt RM100 Sekolah/PIBG RM100 Sekolah /PIBG Persatuan dan kelab cemerlang Murid cemerlang diiktiraf UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.1 Sistem pemilihan bersepadu untuk pasukan sekolah Latihan terancang kokurikulum dan sukan terpilih Anugerah persatuan dan kelab aktif Anugerah murid cemerlang kokurikulum dan sukan PK Koko Pengurus olahraga PK Koko Feb .3.3 : Memberi pengiktirafan di atas pencapaian murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan 2.2 : Menyediakan sistem latihan terancang menggunakan kemudahan sukan sekitar sekolah 2.1.1. C.1 : Meningkatkan penglibatan murid dalam sukan secara menyeluruh berteraskan sokongan komuniti BIL 2.78000 Alor Gajah.1 PELAN TINDAKAN Pertandingan sukan antara rumah sukan Pesta kokurikulum dan sukan sekolah T/ JAWAB PK Koko SU Sukan PK Koko SU Sukan TEMPOH Jan .Mac Murid berpotensi di kenal pasti Murid berpotensi di kenal pasti 2.Melaka.3.2 RM1000 Sekolah/PIBG Strategi 2.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .1 2.2.

78000 ALOR GAJAH. : Meningkatkan penglibatan murid dalam pertandingan ko-akademik : Januari hingga Ogos : Semua Murid Tahap 2 : PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa: Ucapan Guru Besar Pembentukkan Jawatankuasa dan tugas Taklimat kepada semua pelajar Tahap 2 Mempromosikan program .surat pemberitahuan kepada waris Menghadiri latihan program-waktu koku Perlaksanaan program : Ceramah motivasi / Bengkel Mata Pelajaran / Kem Bina Kendiri / Pameran sudut pelajar cemerlang / Anugerah Peningkatan Penilaian / Post Motem TANGGUNGJAWAB Guru Besar dan GPK Ketua-Ketua Panitia Penyelaras Kelab Guru Besar dan GPK / KP/Penyelaras Kelab Ketua-Ketua Panitia Penyelaras Kelab GPK / Guru Penyelaras Kelab Guru Besar dan GPK /Murid Tahap 2 JK PIBG/ KP/ Guru Penyelaras Kelab TEMPOH 4 kali STATUS /PELAN KONTIGENSI Sekiranya GB tiada PK P&K akan mempengerusikan mesyuarat Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos LANGKAH 1 2 3 1 kali 2 minggu 4 5 1 jam Setiap minggu 1 jam Setiap minggu 6 Guru Besar / GPK Ketua-Ketua Panitia Guru Penyelaras Kelab Selepas aktiviti dilaksanakan UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. MELAKA UNIT KOKURIKULUM 2012 D. SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH.78000 Alor Gajah. PELAN OPERASI : GILAP BAKAT : Program Gilap Bakat ini dilaksanakan adalah untuk melahirkan pelajar yang cemerlang pencapaian akademik dan aktif menceburkan diri dalam aktiviti-aktiviti kokurikulum yang diadakan di peringkat sekolah atau luar sekolah.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .Melaka. .Hebahan di perhimpunan pagi .

78000 Alor Gajah.surat pemberitahuan kepada waris Taklimat kepada Ibubapa Menghadiri program latihan TANGGUNGJAWAB Guru Besar dan GPK SU Sukan Guru Olahraga dan permainan Guru Besar dan GPK / Penyelaras Permainan Guru olahraga SU Sukan / Penyelaras Permainan Guru Besar dan GPK / SU Sukan Guru Olahraga/ SU Sukan Penyelaras Permainan Murid Tahap 2 yang terlibat Guru Olahraga/ SU Sukan Penyelaras Permainan Murid Tahap 2 yang terlibat Guru Besar / GPK SU Sukan / Guru Olahraga / Penyelaras Permainan TEMPOH 4 kali STATUS /PELAN KONTIGENSI Sekiranya GB tiada PK P&K akan mempengerusikan mesyuarat 2 3 1 kali 2 minggu 4 5 1 kali 1 jam Setiap minggu 1 jam Setiap minggu Awal pagi sekolah Selepas aktiviti dilaksanakan 6 7 Perlaksanaan program : Latihan Berkala / Bina Kendiri / Pameran sudut koku / Anugerah Peningkatan Penilaian / Post Motem UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Melaka. 78000 ALOR GAJAH.ucapan guru bertugas mingguan .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH. MELAKA UNIT KOKURIKULUM 2012 Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos LANGKAH 1 : JEJAK EMAS : Program Jejak Emas ini dilaksanakan adalah untuk melahirkan pelajar yang berpotensi dalam acara balapan dan padang dan dilatih secara berterusan selaku atlit sekolah : Meningkatkan stamina dan terget emas dalam kejohanan balapan MSSNM : Januari hingga Ogos : Murid tahap 2 yang berpotensi : PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa: Ucapan Guru Besar Pembentukkan Jawatankuasa dan tugas Taklimat kepada semua murid Tahap 2 Mempromosikan program . .

78000 Alor Gajah. .78000 ALOR GAJAH.MELAKA.Melaka.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . TAKWIM PERANCANGAN AKTIVITI UNIT KOKURIKULUM TAHUN 2012 SK PEGOH. CARTA GANTT UNIT KOKURIKULUM BIL AKTIVITI JAN 1 2 3 Mesy JK Kokurikulum Latihan Merentas Desa Merentas Desa Peringkat Sekolah Taklimat pemilihan dan pendaftaran kokurikulum X X x X x Pertandingan Ko-akademik Bahasa Pertandingan Bola Jaring Pertandingan Bola Baling Latihan Permainan/Sukan Latihan Unit Berunifom Ujian Tara Sukan Sekolah Sukan Sekolah x x x x X x x x x x x x x X X x x x x x x x x X X X FEB MA C APR MEI BULAN JUN X JUL OG O SEP OKT X NOV DIS 4 5 6 7 8 Kejohanan Balapan Dan Padang 9 10 11 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.

.78000 Alor Gajah.Melaka.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . BULAN BIL AKTIVITI JAN 12 13 14 15 Latihan sukan dan Permainan Perjumpaan kelab dan Persatuan Perkhemahan Pengakap Karnival Permainan Dalaman/ Permainan Tradisional Penganugerahan & Penghargaan Post Mortem Dan Program Tindak Susul Kokurikulum x x FEB x x MA C x x APR x x X X MEI x x JUN x x JUL x x OG O x x SEP x x OKT NOV DIS 16 17 X X UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.

kemudahan dan tempat.78000 Alor Gajah. Memastikan kualiti pengurusan semua guru ketiga-tiga bidang dapat iaitu menjalankan . Mengenalpasti penceramah dan fasilitator. mesyuarat kokurikulum 3 kali. kemudahan dan tempat Mac Setiausaha sukan Pengurus pasukan / jurulatih Ketua guru rumah GPK Diisi Kokurikulum selepas selesai aktivit 2. 3. Takwim tahunan / jadual waktu gerakkerja / aktiviti / lokasi disediakan. . Mengenalpasti penceramah dan fasilitator. Disket. Mengenalpasti peserta.Sukan dan tugas dengan permainan cekap dan berkesan. 2. buku laporan disediakan dan dilengkapkan oleh guru 4. Januari Januari Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga GPK Diisi Kokurikulum selepas selesai aktiviti. 2.Pasukan pakaian seragam . PELAN STRATEGIK PENGURUSAN KOKURIKULUM 2012-2014 Program Pengurusan Kokurikulum Objektif Strategi Pelaksanaan Jangkamasa pelaksanaan Pelaksana Pemantau a n Penilaian 1. 1.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Meningkatkan 1. 2. Fail / Manual pengurusan. Mengendali kan Buku Laporan dan Fail Kewangan Mac Guru-guru penasihat persatuan GPK Kokurikulum Diisi selepas Setiausaha selesai Kokurikulum aktivitii. Januari / Julai Januari / J un / Oktober 1.Melaka. Meningkatkan kebolehan mengurus AJK Tertingi 1. . Mengenalpasti peserta. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Persatuan dan kelab 1.

Memanam kesedaran / kepentingan aktiviti kokurikulum kepada diri pelajar. Mengenalpasti senarai bahan yang perlu ditambah 2. Sistem peminjaman bahan. 3. Jangkamasa pelaksanaan Januari – Oktober Pelaksana Guru penasihan persatuan Pemantau Penilaian a n GPK Diisi Kokurikulum selepas selesai Setiausaha aktiviti. Pelaksanaan Hari Q Oktober GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Post GPK Kokurikulum Mortem Setiausaha Kokurikulum 1. . Kokurikulum Mengiktiraf dan menghargai kehadiran. 2. Menyelenggara bahan.Melaka. pengurusan dan pencapaian pelajar dan guru dalam kegiatan kokurikulum.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . 4. Taklimat semasa Minggu orientasi.78000 Alor Gajah. Hebahan pengumuman. 3. Mengenalpasti pemenang. Edaran maklumat semasa pendaftaran pelajar. Bilik pengurusan stor dan stok sukan. Mesyuarat agung persatuan 4. Menanamkan minat kepada aktiviti kokurikulum. Januari GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Guru Penasihat Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Januari / Februari UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN KOKURIKULUM 2012-2014 Program Objektif Memastikan semua pelajar dapat kemudahan peralatan Strategi Pelaksanaan 1.

Melaka. pertandingan antara rumah / kelas dan badan beruniform 3. 4. Latihan asas dan sesi latihan tambahan. Program Menambah bilangan pelajar yang berjaya dalam Peringkat Negeri Objektif Program Kecemerlangan Strategi Pelaksanaan 1.78000 Alor Gajah. pertandingan /perlawanan MSSM perlawanan MSSM Rompin MSSM Pahang MSSM JADUAL PENGURUSAN DAN PENYEDIAAN PASUKAN PPD/JPNP/P ERTUBUHAN PERMAINAN LUAR. SUKAN Olahraga Bola Baling AKTIVI TI Lantikan Pengurus Lantikan Jurulatih Pemilihan Pemain Utama Pemilihan Pemain Pelapis Latihan Asas dan keahiran Latihan Intensif Motivasi Menyertai Pertandingan Post mortem Mesyuarat Agung X J X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X F M A M J J O S O N D KOS Jangkamasa Pelaksana pelaksanaan Januari hingga Guru-guru penasihat Oktober Semua pelajar Pemantau a GPK n Kokurikulum Guru-guru penasihat Penilaian Bola Jaring UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. . Pemilihan peserta lebih teliti menerusi uji bakat dan latihan.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . 2.

menambah bilangan pelajar 2012 -2016 Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. penyertaan ke peringkat yang lebih tinggi. Latihan kecergasan 3. latihan daya tahan 5. Disis selepas pemantauan Ujian tara Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar 1. pertandingan antara rumah 8. Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Pemantaua n Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. Penyertaaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. latihan daya tahan 5. Strategi Pelaksanaan 1. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. latihan bebanan 4.Menambah pengetahuan pelajar tentang olahraga 4. latihan ketangkasan 7.Menarik minat pelajar dalam sukan olahraga.Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. lompatan. . latihan kelembutan 6. 1. Latihan kecergasan 3. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN SUKAN 2012-2014 Bidan g Pela n Pengurusan Strategi Olahraga k Matlamat Menjadikan sukan olahraga sebagai acara sukan yang membawa manfaat kepada pembangunan insan pelajar. latihan ketangkasan 7. latihan kelembutan 6. Objektif 1. 2.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . pertandingan antara rumah 8.Melaka. latihan bebanan 4. mengukur pencapaian pelajar dalam acara larian.Menambah bilangan ahli 2.78000 Alor Gajah. Tayangan video 2. Tayangan video 2. lempar cakera dan lompat tinggi.

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Menarik minat pelajar menyerti acara merentas desa Strategi Pelaksanaan 1 . Menarik minat pelajar menyerti acara merentas desa 1 . 2012 -2016 Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Pemantaua n Disis selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. latihan daya tahan 5. Bidang Pelan Strategik Merentas Desa Matlamat Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar Objektif 2.78000 Alor Gajah. latihan ketangkasan 7. Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. Latihan kecergasan 3. latihan daya tahan 5. Bola Jaring Bola Baling Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar 2. Latihan kecergasan 3. Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. latihan kelembutan 6. Tayangan video 2.Melaka. pertandingan antara rumah 8. latihan ketangkasan 7. latihan kelembutan 6. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. Tayangan video 2. latihan bebanan 4. pertandingan antara rumah 8. latihan bebanan 4.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . .

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . berdaya saing tinggi dan berdisiplin PERMASALAHAN o Sukar mendapatkan kehadiran yang penuh. Menjemput tenaga pengajar yang mahir dari luar untuk mengajar. berbahas dan sebagainya. pidato. . berpidato. BIDANG TUGAS : PENGURUSAN KELAB DAN PERSATUAN MATLAMAT o o OBJEKTIF o Meningkatkan prestasi pelajar-pelajar sekolah dalam pertandingan-pertandingan yang disertai sekurangkurangnya pada peringkat Naib-Johan. deklamasi sajak dan sebagainya. STRATEGI o o Mengadakan program-program khas untuk pertandingan-pertandingan peringkat negara. o Membolehkan pelajar-pelajar memaksimumkan penggunaan masa yangberfedah dan mendapat kemahiran tertentu.78000 Alor Gajah. memudahcara serta menunjukkan teknik /kemahiran tertentu dalam penulisan. pertandingan . bekerjasama. kerana ramai ahli yang terlibat degan lain yang memerlukan mereka membuat latihan intensif. bahas. o Memberi peluang kepada pelajar menyerlahkan bakat dan sifat kreatif mereka dalam bidang penulisan. bertanggungjawab. o Memupuk sifat-sifat murni seperti bertolak ansur. masyarakat . Membimbing pelajar-pelajar SMK Perantau Damai agar menjadi warga negara yang dapat memberikan sumbangan yang berfaedah kepada sekolah. agama dan negara. Oleh itu kehadiran dan penglibatan mereka agak tidak memuaskan. pantun. o Membolehkan pelajar menguruskan persatuan / kelab. Membimbing sahsiah pelajar sekolah yang cemerlang di samping kecemerlangan akademik. pameran dan pertunjukan. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. hormat menghormati. membimbing.Melaka. latihan pancaragam dan lain- o Ada antara ahli yang menyertainya bukan kerana minat.

bercerita. Menggalakkan ahli-ahli menyertai pertandingan dalam atau luar sekolah. bersajak dan lain-lain untuk mendedahkan teknik / kemahiran sedemikian kepada ahli-ahli.78000 Alor Gajah. Mendapatkan rakaman pita video tentang kemahiran tertentu seperti bahas. .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 o o .Melaka. JADUAL PENGURUSAN DAN PENYEDIAAN PASUKAN KELAB / PERSATUAN Kelab AKTIVITI Lantikan Pengurus Lantikan Jurulatih Pemilihan peserta Utama Pemilihan peserta Pelapis Latihan Asas dan kemahiran Latihan Intensif Motivasi Menyertai Pertandingan Post mortem Mesyuarat Agung J X X X F M A M J J O S O N D KOS AGAMA ISLAM BAHASA SAINS & MT X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.

. Melahirkan pelajar yang berketrampila n 2. Berani meluahkan idea. 3. Melahir kan pelajar yang berakhlak 2.menyediakan kemudahan untuk berlatih.mengundang jurulatih yang berwibawa. 4.pemantauan dan motivasi yang berterusan Pelaksana Guru Penasihat Kelab Penyelaras kelab Guru kanan kokurikulu m Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. 3. BAHASA Memahirkan komunikasi pelajar menggunakan bahasa Melayu / Ingeeris 1. 1. Bersem angat dan berani Strategi Pelaksanaan 1. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Berani meluahkan idea.latihan berterusan. 2.Melaka. 3. Bersem angat untuk bertanding melantik jurulatih yang berwibawa.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . menyediakan kemudahan untuk berlatih. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN KELAB DAN PERSATUAN 2012-2014 Bidang Pelan Strategik AGAMA ISLAM Tempo h 2012 -2016 Pemantau an Diisi selepas pemantauan Matlamat Melahirkan insan terpuji yang mengamalkan nilainilai murni Objektif 1. 3. 2.78000 Alor Gajah. pemantauan dan motivasi yang berterusan 2012 -2016 Pertandingan bercerita bahasa Melayu Penyelara s Kelab Bahasa Guru kanan kokurikulum selesai aktiviti. berbahasa.

Melahirkan pelajar yang berakhlak 2. 4. Bersemangat dan berani UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Bidang Pelan Strategik SAINS & MATEMATIK Matlamat Melahirkan pelajar yang berinovasi Objektif 1. .mengundang jurulatih yang berwibawa. Berani meluahkan idea.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .78000 Alor Gajah. menyediakan kemudahan untuk berlatih. 2. 3.latihan berterusan.pemantauan dan motivasi yang berterusan Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Jurulatih pertandingan Guru debat dan bahas bahasa iInggeris Penyelaras debat Guru kanan kokurikulum Pemantau an Diisi selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. 3. Strategi Pelaksanaan 1.Melaka.

Pelajar dapat melakukan kerja-kerja amal dan kebajikan. OBJEKTIF o o o o o o Pelajar dapat menggunakan masa lapang dengan baik. Pelajar dapat melatih diri saying-menyayangi antara satu sama lain dan menghargai hak Meningkatkan prestasi pelajar dalam pertandingan yang disertai sekurang-kurangnya pada peringkat Naib Johan. Membolehkan pelajar mewkili sekolah hingga ke peringkat negeri. PERMASALAHAN o o Sukar mendapatkan pakaian sragam yang lengkap/mencukupi kerana agak mahal. BIDANG TUGAS: PENGURUSAN UNIT BERUNIFORM MATLAMAT o o o o o Melahirkan pelajar bertanggungjawab dan berdisiplin.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . .78000 Alor Gajah. Pelajar dapat melatih diri untuk bertanggungjawab dan berdisiplin. kawat dan lain-lain. Membolehkan pelajar berinteraksi secara harmoni ntara satu sama lain. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. kebangsaan maupun antarabangsa. tentera dan lain-lain. Melatih pelajar menggunakan masa lapang dengan baik dan berfaedah. orang lain. Pelajar dapat mengasah bakat kepimpinan mereka. STRATEGI o o Memperbanyakkan pertandingan antara Unit Beruniform di peringkat sekolah seperti perkhemahan. Ada antara pelajar yang menyertainya bukan kerana benar-benar minat menyebabkan kehadirannya kurang memuaskan. Melatih bakat kepimpinan di kalangan pelajar.Melaka. Mendapatkan jurulatih bertauliah dari luar sepereti pihak polis.

. Berdisiplin dan mematuhi peraturan sekolah. Objektif Strategi Pelaksanaan 1. Memberi peluang kepda pelajar-pelajar menyertai seberapa banyak pertandingan di peringkat daerah. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN PASUKAN BADAN BERUNIFORM 2012 Bidang Pelan Strategik Pengurusan PENGAKAP KANAKKANAK Matlamat Menjadikan ahli yang berdisiplin memamuhi peraturan. 3. 2. Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Pelajar PKK Guru penyelaras Jurulatih bertauliah Guru kanan Kokurikulum. o Mendapatkan penaja bagi membantu pelajar-pelajar kurang berkemampuan untuk membeli pakaian seragam yang lengkap. 5. 2. Melahirkan insan yang lebih seimbang. negeri dan kebangsaan. 4. Pemantaua n Disis selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. menyedia kan kemudahan yang diperlukan. Menjadi pembantu kepada aktiviti keselamatan sekolah. latihan yang berterusan melalui jurulatih bertauliah dari pasukan polis. Menyediakan insan yang lebih matang dan bersedia untuk negara. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.78000 Alor Gajah.Melaka.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 o . Sistem latihan yang baik Sokongan pihak sekolah yang tidak berbelah bahagi Kem latihan dan kemahiran yang sesuai. 3.

. 7. 2. Hak untuk mendapat keseronokan apabila terlibat dalam aktiviti sukan. Hak untuk mengambil bahagian. Hak untuk berkongsi kepimpinan dan dalam membuat keputusan. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Hak untuk bermain sebagai seorang kanak-kanak atau remaja dan bukannya seperti orang dewasa. 9. 5. 10. Hak untuk membuat persediaan yang sewajarnya sebelum penyertaan.Melaka. SEPULUH HAK PELAJAR DALAM SUKAN 1. 3.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Hak untuk dilayan sebagai individu yang bermaruah. Hak untuk melibatkan diri dalam persekitaran yang selamat dan sihat. Hak untuk mengambil bahagian bersesuaian dengan kebolehan dan kematangan masing-masing. Hak untuk mendapat bimbingan dan kepimpinan daripada orang dewasa yang berpengalaman. 4. 8.78000 Alor Gajah. 6. Hak untuk mendapat peluang yang adil dan saksama untuk berusaha ke arah kejayaan.

Melaka.78000 Alor Gajah. SASARAN KERJA BIL 1 AKTIVITI Menyediakan analisa pencapaian kokurikulum 2012 bagi peringkat daerah.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . . negeri dan kebangsaan bagi perkara berikut Sukan dan permainan Kelab dan Persatuan Badan Beruniform KUANTITI KOS Sekali JADUAL PELAKSANAAN November CATATAN 2 Menyediakan Perancangan Program Kecemerlangan Kokurikulum Tahun 2012 bagi : Sukan dan permainan Kelab dan Persatuan Badan Beruniform Sekali Januari Akan disiapkan selepas Mesyuarat Guru 1/2012 ( Minggu Pertama Januari) UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . . Penyelaras dan guru bimbingan KUANTITI KOS JADUAL PELAKSANAAN CATATAN Berterusan Sepanjang tahun o o Menentukan keselamatan pelajar semasa UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Sekali aktiviti dijalankan.78000 Alor Gajah.Melaka. BIL 3 AKTIVITI Mengurus dan Menyelaras Program Kokurikulum o o Taklimat Kokurikum Sesi pemilihan pemain baru ( pelapis / bakat baru Khususnya permainan utama seperti Bola jaring dan Bola Baling Mesyuarat Induk Kokurikulu Memilih ahli jawatankuasa o Taklimat pemilihan dan pendaftaran kokurikulum o Menentukan jadual aktiviti kokurikulum. Sekali Sekali 3 kali Sekali Januari Januari Sepanjang Awal Tahun Sepanjang tahun tahun Dua kali Dengan kerjasama GPK.

78000 Alor Gajah.1.3 Badan Beruniform Perkhemahan kokurikulum.2.2 4.7 4.1. 4.5 4. 4.1.85 Pertandingan Bola Jaring Daerah AG Pertandingan Bola Baling Daerah AG Pertandingan antara rumah.1.2.2 Kelab dan Persatuan 4.2.2.4 4.2.6 4.3 4.2.8 Perjumpaan dan aktiviti kelab Pertandingan Bercerita Pertandingan Bersajak Pertandingan Sahibbah Pertandingan Bercerita Saiss Karnival Pendidikan Pertandingan tilawah al Quran Pertandingan Inovasi sains Dua kali sebulan Sekali Sekali Sekali Sekali Sepanjang tahun Februari Mac April April Mac Mac 4. Sekali April UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . .1 Sukan dan Permainan 4.2.3 4.2.2 Latihan rumah dan permainan Kejohanan olahraga MSSNM KUANTITI KOS JADUAL PELAKSANAAN CATATAN Sekali Mengikut peringkat Mengikut peringkat Mengikut peringkat Sepanjang tahun Februari hingga Mac Februari hingga APril Februari hingga APril Sepanjang tahun JK Pengelola 4.1 4. BIL 4 AKTIVITI Pelaksanaan dan pemantauan Program Kokurikulum 4.4.1.Melaka.1 4.

5 Badan Beruniform Terbaik Kelab Terbaik Sukan dan Permainan Terbaik Pencapaian Kokurikulum Terbaik Keseluruhan Pencapaian Negeri & Kebangsaan 7 Menyediakan post Mortem dan program tindak susul kokurikulum bagi tahun 2012 Sekali Akhir semester 2 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .4 6.2 6.Melaka.1 6.78000 Alor Gajah. JADUAL PELAKSANA AN Akhir semester 1 Akhir semester 2 Sekali Sekali Sekali Sekali Berdasar Pencapaian BIL 5 AKTIVITI Menganalisa Pencapaian Kokurikulum 2012 KUANTITI KOS Dua kali CATATAN Menganalisa pencapaian dan aktiviti 6 Penghargaan dan Penganugerahan 6.3 6.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->