P. 1
Pelan Straegik SKPegoh 2012

Pelan Straegik SKPegoh 2012

|Views: 86|Likes:
Dipublikasikan oleh Zakiah Hamidon

More info:

Published by: Zakiah Hamidon on Apr 10, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/18/2012

pdf

text

original

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

.

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh,78000 Alor Gajah,Melaka.

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh,78000 Alor Gajah,Melaka.

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

MOTO PERPADUAN CERIA HEBAT MISI Melahirkan dan membentuk pelajar yang seimbang dari segi emosi, jasmani, rohani dan intelek. Berupaya mengaplikasikan segala budaya positif dalam kehidupan seharian khususnya di sekolah. VISI Membimbing dan mendidik pelajar daripada pelbagai lapisan melalui program-program yang menjurus kepada gerak kerja dan koakademiksecara sistematik, terancang, strategik dan pragmatik. Menggalakkan penglibatan pelajar ke arah kecemerlangan dan kegemilangan.

KONSEP Aktiviti kokurikulum ialah sebahagian daripada kurikulum sekolahdan setiap murid harus melibatkan diri. Aktiviti ini boleh dijalankan di dalam dan di luar bilik darjah mengikut kesesuaian sesuatu aktiviti. Dengan andaian bahawa murid-murid tidak mendapat pengalaman tertentu di bilik darjah maka aktiviti kokurikulum dapat menyediakan pelbagai pengetahuan dan pengalaman untuk perkembangan mental, minat, bakat, jasmani, rohani dan pembentukan nilai-nilai stetika serta sosial yang positif. MATLAMAT Matlamat utama ktiviti kokurikulum adalah untuk merialisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Antara matlamat yang hendak dicapai adalah seperti yang berikut :  Menyemai kesedaran murid terhadap agama dan kepercayaan kepada Tuhan.  Menyeimbangkan perkembangan mental dengan perkembangan rohani, jasmani dan emosi murid.  Mengukuhkan perhubungan dan pergaulan dalam kalangan murid di dalam sekolah dan antara sekolah.  Membina dan meningkatkan minat dan bakat murid dalam aktiviti yang diceburi.  Membina dan meningkatkan disiplin murid.  Mewujudkan budaya sekolah yang menarik dan menggembirakan.

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh,78000 Alor Gajah,Melaka.

78000 Alor Gajah. Saya sebagai Guru Penolong Kanan Kokurikulum ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua ahli jawatankuasa unit KOKU yang telah dilantik bagi memenuhi tanggungjawab yang diamanahkan untuk membantu meningkatkan kecemerlangan sekolah. Tidak lupa juga kepada Tuan Guru Besar EN. tunjuk ajar serta turut membantu dalam memastikan perjalanan unit kokurikulum SKP berjalan lancar.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .Melaka. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. panduan. BAKRI MAT DRUS yang banyak memberi perhatian. Syukur ke hadrat Allah swt kerana dengan izin dan kurnianya Unit Kokurikulum SKP dapat menyempurnakan perancangan strategik pengurusan kokurikulum bagi tahun 2012 untuk kali ini. . Penghargaan ini juga saya tujukan kepada pihak sekolah yang telah memberi peluang kepada saya untuk menimba pengetahuan di samping rakan-rakan yang sentiasa memberi dorongan dan semangat.

Rizani Razali Cik Jamilah Salleh (GPK HEM) PENYELARAS UNIT BERUNIFORM/PENGAKAP Pn. Rohaidah Mohstapah Pn. Mohd. Rizani Razali BOLA JARING Pn.Melaka. Rohaidah Mohstapah GAMMA/MERAH Pn. Isa Barum En. Mohd PENYELARAS KELAB/PERSATUAN Pn. Mohd Pn. Azidah Tg. Rizal Rokman Cik Junaidah Abdul Manap Cikgu X OLAHRAGA En. Abas Ab. Roszaidah Musa Cik Junaidah abdul Manap CATUR En. Mohd. Talib SETIAUSAHA SUKAN En. Dayana Din En. PENGERUSI En. Isa Barum (GPK PENTADBIRAN) NAIB PENGERUSI 2 SETIAUSAHA En. Mohd. Abbas Ab. Roszaidah Musa KUNING/BETA Pn. Rizal Rokman Pn. . Azidah Tg. Bakri Mat Drus (GURU BESAR) TIM. Zakiah Hamidon (GPK KOKU) NAIB PENGERUSI 1 En. Azidah Tg. Zakiah Hamidon MATEMATIK/SAINS Pn. Mohd. Abas Ab. Mohd. Mohd. Mohd. Rizani Razali BOLA BALING En. Talib Pn. Rizani Razali Cikgu X Cik Jamilah Salleh Cik Junaidah Abdul Manap ALFA/HIJAU Pn. Tg Azidah Tg.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Dayana Din En. Mohd. Abbas Ab. Mohd Pn. Rohaidah Mohstapah En. Tg. Dayana Din PENYELARAS SUKAN/PERMAINAN En. Isa Barum Cik Jamilah Salleh En. Zakiah Hamidon SEKAWAN BIRU En. Zakiah Hamidon Cikgu X En. Tg. Tg. Dayana Din Pn. Rohaidah Mohstapah AGAMA ISLAM En. Talib Pn. Rizal Rokman Pn. Bakri Mat Drus En. PENGERUSI Pn. Mohd.78000 Alor Gajah. Mohd Rizani Razali SEKAWAN MERAH En. Talib SEKAWAN KUNING Pn. Mohd. Mohamad Kelana Yusof UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Mohd. Rizal Rokman SEKAWAN HIJAU BAHASA Pn. Roszaidah Musa Cik Junaidah Abdul Manap En. Roszaidah Musa Pn. Mohd Pn.

PERSATUAN BAHASA : Cik Jamilah Salleh Cik Junaidah Abdul Manap En. Abas Ab. SEKAWAN BIRU : En. 1. Rohaidah Mohstapah Cik Junaidah Abdul Manap 3. Mohd. Talib Cik Jamilah Salleh 2. PENTADBIRAN KO-KURIKULUM JAWATANKUASA KO-KURIKULUM SEKOLAH Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Ko-Kurikulum Setiausaha Sukan : : : : En. Talib Penyelaras Badan Beruniform Penyelaras Persatuan/Kelab Penyelaras Permainan Penyelaras Sukan : : : : Pn. Tg.Melaka. Talib UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Abbas Ab. JAWATANKUASA KERJA PERSATUAN / KELAB Penyelaras : Pn. Mohd. Rizani Razali Pn. SEKAWAN HIJAU : En. Dayana Din En. SEKAWAN MERAH : En. Abas Ab. Azidah Tg. Rizani Razali A. Mohd. .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Rizani Razali En. SEKAWAN KUNING : Pn. Talib En. Rizal Rokman Pn. Mohd. Dayana Din 1. Mohd. Tg. Zakiah Hamidon En. Mohd Pn. Bakri Mat Drus Pn. Azidah Tg. Abbas Ab. Dayana Din Pn.78000 Alor Gajah. JAWATANKUASA KERJA BADAN BERUNIFORM – PENGAKAP Penyelaras : Pn. Roszaidah Musa B. Norhayati Fackeer Mohamad 3.

Mohd Pn. Abas Ab. Abas Ab. JAWATANKUASA KERJA SUKAN / PERMAINAN Penyelaras : En. Roszaidah Musa Pn. Mohd. . Mohd. Mohamad Kelana Yusaof C. Rizal Rokman Pn. Rizani Razali 3. Rizani Razali 1.2. Dayana Din En. Mohd Cik Jamilah Salleh Pn. Tg. Bakri Mat Drus En. Rizal Rokman 3. Roszaidah Musa Pn. RUMAH ALFA (HIJAU) : Pn. RUMAH BETA (KUNING) : Pn. KELAB CATUR : En. Talib UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Mohd. Talib 1. RUMAH GAMMA (MERAH) : Pn.Melaka. Talib En. Rohaidah Mohstapah 2. : Pn. Azidah Tg. Tg. JAWATANKUASA KERJA SUKAN TAHUNAN Penyelaras : En. Rizal Rokman Pn. Abbas Ab. PERSATUAN AGAMA ISLAM : En. BOLA JARING : Pn. Azidah Tg. Norhayati Fackeer Mohamad D. Roszaidah Musa Cik Junaidah Abdul Manap En.78000 Alor Gajah. Mohd. Mohd. Mohd En. Dayana Din Pn. Norhayati Fackeer Mohamad 2. OLAHRAGA : En. BOLA BALING : En. Norhayati Facker Mohamad 5. Rizani Razali Cik Jamilah Salleh Cik Junaidah Abdul Manap 3. PERSATUAN SAINS & MATEMATIK PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Tg. Mohd. Azidah Tg. Rohaidah Mohstapah Pn. Rohaidah Mohstapah Pn.

Mematuhi jadual waktu perjumpaan dan mesyuarat. Membantu melaksanakan aktiviti-aktiviti ko-kurikulum sekolah. harta benda dan peralatan kelab atau persatuan. 2. 6. 2. 7. 2. 8.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB GURU PEMBIMBING 1. Mencadangkan nama ahli yang layak menerima penghargaan kepada jawatankuasa ko-kurikulum. Menyelaras semua aktiviti yang dirancang dan di susun. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. permainan. Menyelaras dan memastikan segala persiapan bagi menjayakan temasya sukan tahunan. 4. 2. Sentiasa berbincang dengan GPK KOKU sekiranya menghadapi masalah. unit beruniform yang dipimpin. Mennggubal perlembagaan persatuan. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat ko-kurikulum. 5. Menyediakan dan mengemaskin fail-fail ko-kurikulum. . 5. Mengambil tindakan terhadap murid-murid yang tidak hadir latihan sukan. Memastikan murid-murid dan guru hadir pada masa latihan sukan yang ditetapkan. Menghantar senarai nama peserta untuk acara sukan kepada Setiausaha Sukan. 4. Menyelaras perlaksanaan aktiviti ko-kurikulum. Berbincang dengan setiausaha sukan jika terdapat sebarang masalah dan cara untuk meningkatkan prestasi sukan. Memeriksa dan menyimpan buku laporan aktiviti ko-kurikulum. 3. 6. TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB SETIAUSAHA KOKURIKULUM 1. 4. Memilih dan melatih ahli pasukan olahraga dan permainan untuk acara sukan tahunan dan pertandingan antara rumah sukan. Menyediakan senarai ahli setiap rumah yang lengkap dan seimbang. Menentukan papan kenyataan digunakan sepenuhnya. 6. Menyelaras jadual latihan sukan bagi setiap rumah sukan. 5. 3. 5. 7. Mengurus kewangan. Merekodkan dan melaporkan pencapaian cemerlang murid untuk dicalonkan sebagai wakil sekolah TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB GURU RUMAH SUKAN 1. Mengagihkan tugasan guru-guru rumah sukan masing-masing. 3. Membuat dan menghantar surat rasmi berkaitan dengan ko-kurikulum. Mengawasi keselamatan murid semasa latihan sukan dijalankan. TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB SETIAUSAHA SUKAN 1. 3. Mengurus latihan rumah sukan masing-masing mengikut jadual yang ditetapkan. Merancang dan menyusun strategi untuk meningkatkan aktiviti unit ko-kurikulum yang dipimpin. 8.Melaka.78000 Alor Gajah. 4. Mengatur dan menyelia perjalanan aktiviti ko-kurikulum yang dipimpin.

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. .9. 16. 11. 15.78000 Alor Gajah. 10. 13. Bekerjasama dan mematuhi arahan pihak sekolah untuk menjayakan aktiviti ko-kurikulum peringkat sekolah. 14. Menyediakan borang kebenaran ibu bapa / penjaga untuk murid yang menyertai aktiviti di dalam atau di luar sekolah.Melaka. 12. Melengkapkan dan mengemaskini buku laporan aktiviti ko-kurikulum dan fail-fail yang berkenaan. daerah dan negeri. Menyediakan rancangan tahunan pada awal tahun untuk rekod dan rujukan. surat menyurat dan minit mesyuarat difailkan dengan kemas. Memastikan mesyuarat agung dan pemilihan AJK diadakan pada tarikh yang ditetapkan. Menentukan aktiviti. Mengurus rekod / kad ko-kurikulum setiap ahli unit ko-kurikulum yang dipimpin dan mengutip semula pada hujung tahun untuk disimpan. PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Menyerahkan buku laporan aktiviti ko-kurikulum kepada setiausaha ko-kurikulum pada penghujung tahun untuk disimpan.

MAC 05 Mac 12 Mac 19 Mac 26 Mac Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Persatuan/Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan UPP1 Cuti Pertengahan Penggal 1 4. .00 – 6.00 – 5. FEBRUARI 06 Feb 13 Feb 20 Feb 27 Feb Aktiviti Koku ditangguhkan Latihan Merentas Desa Merentas Desa Peringkat Sekolah Aktiviti Pengakap & Permainan Cuti Maulidur Rasul 3. BULAN JANUARI TARIKH 09 Jan 16 Jan 23 Jan 30 Jan AKTIVITI KO-KURIKULUM Pendaftaran Ahli dan Pelantikan J/kuasa Kelab Pendaftaran Ahli dan Pelantikan J/kuasa Pengakap Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku – Persatuan/Kelab & Permainan CATATAN Cuti Tahun Baru Cina 2.Melaka.78000 Alor Gajah. APRIL 02 Apr 09 Apr 16 Apr 23 Apr 28-29 Apr 30 Apr Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Persatuan/ Kelab & Permainan Perkhemahan Pengakap Aktiviti Koku ditangguhkan Cuti Peristiwa Perkhemahan Cuti Melaka Bersejarah UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.00 petang [ Sesi 1 – Persatuan / Kelab @ Badan 5.00 petang [ Sesi 2 – Latihan Permainan ] BIL 1.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . TAKWIM UNIT KO-KURIKULUM JADUAL KEGIATAN KOKURIKULUM Hari : Masa : Beruniform ] ISNIN 4.

Melaka. . OKTOBER 01 Okt 08 Okt 15 Okt Pertandingan Bakat Muda ( Bahasa ) Pertandingan Pengakap & Permainan Pertandingan Bakat Muda ( Math & Sains ) Antara Persatuan Antara Sekawan Antara Sekawan UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.78000 Alor Gajah. 5. MEI 07 Mei 14 Mei 21 Mei 28 Mei Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Cuti Hari Wesak Peperiksaan 6.Sukan Tahunan Ujian Tara Sukan Tahunan Sukan Tahunan 2012 Cuti Peristiwa Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Pengakap & Permainan Cuti Hari Malaysia 10.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . OGOS 06 Ogos 13 Ogos 20 Ogos 27 Ogos Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Ramadhan Al-Mubarak Ramadhan Al-Mubarak Cuti Hari Raya/Cuti sekolah 9. JUN 04 Jun 11 Jun 18 Jun 25 Jun 26-27 Jun 28 Jun 29 Jun Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Persatuan/ Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan Ujian Tara Sukan Tahunan 2012 Sukan Tahunan Sekolah 2012 Cuti Pertengahan Tahun Cuti Peristiwa 7. SEPTEMBER 03 Sept 10 Sept 11-12 Sept 13 Sept 14 Sept 17 Sept 24 Sept Aktiviti Pengakap & Permainan Latihan dan Pemilihan . JULAI 02 Jul 09 Jul 16 Jul 23 Jul 30 Jul Aktiviti Pengakap & Permaianan Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Ramadhan Al-Mubarak Ramadhan Al-Mubarak 8.

NOVEMBER 07 Nov Karnival Permainan Dalaman UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Melaka.78000 Alor Gajah. .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . 22 Okt 29 Okt Pertandingan Pengakap & Permainan Pertandingan Bakat Muda ( Agama ) Antara Persatuan Antara Persatuan 11.

A . Anjuran pertandingan koakademik perbagai unit dari JPN untuk menggalakkan penyertaan murid dalam kokurikulum.78000 Alor Gajah.Melaka. Sokongan dari ibu bapa dan PIBG memberi peruntukan kewangan untuk aktiviti kokurikulum dan sukan. Penglibatan murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan kurang serius. S2 W2 S3 W3 PELUANG (O) CABARAN (C) O1 Latihan dan kursus yang berterusan dari PPD dan JPN dalam usaha memantapkan pengurusan persatuan dan sukan. C1 Melatih dan menyediakan guru yang berwibawa sebagai peyelaras persatuan dan permainan.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Memberi pendedahan kepada murid dan guru melalui penyertaan dalam pertandingan koakademik O3 C3 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. O2 C2 Ibu bapa kurang menggalakkan anakanak melibatkan diri dalam kokurikulum dan sukan. Pencapaian aktiviti kokurikulum di peringkat daerah kurang memberansangkan. Ada murid yang berpotensi untuk maju dalam sukan. . Ada kemudahan padang sekolah yang boleh digunakan untuk latihan.ANALISIS SWOC BIDANG KOKURIKULUM KEKUATAN (S) KELEMAHAN (W) S1 Komitmen guru yang baik dalam menjalankan aktiviti-aktiviti kokurikulum. W1 Ketiadaan Jurulatih bertauliah dikalangan guru-guru untuk melatih murid salam sukan.

Anjuran pertandingan koakademik perbagai unit dari JPN untuk menggalakkan penyertaan murid dalam kokurikulum.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .Melaka. 78000 ALOR GAJAH. Memberi pendedahan kepada murid dan guru melalui penyertaan dalam pertandingan koakademik Strategi SC: Memberi pengiktirafan di atas pencapaian murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Penglibatan murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan kurang serius. LUARAN PELUANG(O) O1 O2 O3 Latihan dan kursus yang berterusan dari PPD dan JPN dalam usaha memantapkan pengurusan persatuan dan sukan. S3 Strategi SO: Menyediakan sistem latihan terancang menggunakan kemudahan sukan sekitar sekolah Strategi WO: Meningkatkan penglibatan murid dalam sukan secara menyeluruh berteraskan sokongan komuniti CABARAN(C) C1 C2 C3 Melatih dan menyediakan guru yang berwibawa sebagai peyelaras persatuan dan permainan. Ibu bapa kurang menggalakkan anak-anak melibatkan diri dalam kokurikulum dan sukan. Ada kemudahan padang sekolah yang boleh digunakan untuk latihan. . MELAKA PENGURUSAN KOKURIKULUM 2012 STRATEGI PERINGKAT BIDANG KOKURIKULUM KEKUATAN(S) DALAMAN S1 S2 Komitmen guru yang baik dalam aktiviti kokurikulum yang dijalankan Ada murid yang berpotensi untuk maju dalam sukan Sokongan daripada ibu bapa dan PIBG dalam bentuk kewangan untuk menjalankan aktiviti Koku W1 W2 W3 KELEMAHAN(W) Ketiadaan Jurulatih bertauliah dikalangan guru-guru untuk melatih murid salam sukan. SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH.78000 Alor Gajah. Pencapaian aktiviti kokurikulum di peringkat daerah kurang memberansangkan.

naib johan dan tempat ketiga kokurikulum akademik peringkat daerah Peratus kehadiran dalam aktiviti kokurikulum dan sukan Peratus murid mendapat gred A dalam CGPA kokurikulum 0 kelab /persatuan 1 kelab /persatuan 2 kelab /persatuan 3 kelab /persatuan 73% 63% 80% 67% 95% 72% 100% 77% SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH. OBJEKTIF. 78000 ALOR GAJAH. SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .Melaka. MELAKA PENGURUSAN UNIT KOKURIKULUM 2012 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. 78000 ALOR GAJAH. .78000 Alor Gajah. KPI DAN SASARAN SASARAN TOV 1 pingat 2 pingat 0 permainan 0 pasukan 2012 2 pingat 4 pingat 1 permainan 1 pasukan 2013 3 pingat 6 pingat 2 permainan 2 pasukan 2014 4 pingat 8 pingat 2 permainan 3 pasukan BIDANG Kokurikulum ISU Pencapaian di peringkat daerah belum membanggakan MATLAMAT Meningkatkan pencapaian kokurikulum dan sukan peringkat daerah OBJEKTIF Meningkatkan pencapaian olahraga peringkat daerah PETUNJUK PRESTASI UTAMA(KPI) Bilangan pingat emas dalam olahraga peringkat daerah Bilangan keseluruhan pingat dalam olahraga peringkat daerah Pencapaian johan. MELAKA PENGURUSAN UNIT KOKURIKULUM 2012 B : PENETAPAN STRATEGI MENGIKUT ISI. MATLAMAT. naib johan dan tempat ketiga permainan peringkat daerah Pencapaian johan. naib johan dan tempat ketiga unit beruniform peringkat daerah Meningkatkan pencapaian permainan peringkat daerah Meningkatkan pencapaian unit beruniform peringkat daerah Meningkatkan pencapaian kokurikulum akademik peringkat daerah Meningkatkan penyertaan murid dalam aktiviti koku dan sukan Pencapaian johan.

1 Sistem pemilihan bersepadu untuk pasukan sekolah Latihan terancang kokurikulum dan sukan terpilih Anugerah persatuan dan kelab aktif Anugerah murid cemerlang kokurikulum dan sukan PK Koko Pengurus olahraga PK Koko Feb .2. .Mac Murid berpotensi di kenal pasti Murid berpotensi di kenal pasti 2. PELAN TEKTIKAL : MENINGKATKAN PENGURUSAN KOKURIKULUM YANG BERKESAN DI SEKOLAH STRATEGI Strategi 2. C.2 : Menyediakan sistem latihan terancang menggunakan kemudahan sukan sekitar sekolah 2.Jun Strategi 2.78000 Alor Gajah.2 RM1000 Sekolah/PIBG Strategi 2.1.3 : Memberi pengiktirafan di atas pencapaian murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan 2.1 PELAN TINDAKAN Pertandingan sukan antara rumah sukan Pesta kokurikulum dan sukan sekolah T/ JAWAB PK Koko SU Sukan PK Koko SU Sukan TEMPOH Jan .2 PK Koko PK Koko Okt Okt RM100 Sekolah/PIBG RM100 Sekolah /PIBG Persatuan dan kelab cemerlang Murid cemerlang diiktiraf UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.2.1 : Meningkatkan penglibatan murid dalam sukan secara menyeluruh berteraskan sokongan komuniti BIL 2.1.Melaka.Jul KOS / SUMBER Sekolah/PIBG OUTPUT Murid berpotensi dikenal pasti Murid berpotensi di kenal pasti PELAN KONTINGENSI Gabungan rumah sukan membentuk pasukan CATATAN Jun 2.3.3.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .2 Feb .1 2.

PELAN OPERASI : GILAP BAKAT : Program Gilap Bakat ini dilaksanakan adalah untuk melahirkan pelajar yang cemerlang pencapaian akademik dan aktif menceburkan diri dalam aktiviti-aktiviti kokurikulum yang diadakan di peringkat sekolah atau luar sekolah.surat pemberitahuan kepada waris Menghadiri latihan program-waktu koku Perlaksanaan program : Ceramah motivasi / Bengkel Mata Pelajaran / Kem Bina Kendiri / Pameran sudut pelajar cemerlang / Anugerah Peningkatan Penilaian / Post Motem TANGGUNGJAWAB Guru Besar dan GPK Ketua-Ketua Panitia Penyelaras Kelab Guru Besar dan GPK / KP/Penyelaras Kelab Ketua-Ketua Panitia Penyelaras Kelab GPK / Guru Penyelaras Kelab Guru Besar dan GPK /Murid Tahap 2 JK PIBG/ KP/ Guru Penyelaras Kelab TEMPOH 4 kali STATUS /PELAN KONTIGENSI Sekiranya GB tiada PK P&K akan mempengerusikan mesyuarat Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos LANGKAH 1 2 3 1 kali 2 minggu 4 5 1 jam Setiap minggu 1 jam Setiap minggu 6 Guru Besar / GPK Ketua-Ketua Panitia Guru Penyelaras Kelab Selepas aktiviti dilaksanakan UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.78000 Alor Gajah. SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH.Melaka. : Meningkatkan penglibatan murid dalam pertandingan ko-akademik : Januari hingga Ogos : Semua Murid Tahap 2 : PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa: Ucapan Guru Besar Pembentukkan Jawatankuasa dan tugas Taklimat kepada semua pelajar Tahap 2 Mempromosikan program . MELAKA UNIT KOKURIKULUM 2012 D.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . .Hebahan di perhimpunan pagi . 78000 ALOR GAJAH.

Melaka.ucapan guru bertugas mingguan .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . MELAKA UNIT KOKURIKULUM 2012 Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos LANGKAH 1 : JEJAK EMAS : Program Jejak Emas ini dilaksanakan adalah untuk melahirkan pelajar yang berpotensi dalam acara balapan dan padang dan dilatih secara berterusan selaku atlit sekolah : Meningkatkan stamina dan terget emas dalam kejohanan balapan MSSNM : Januari hingga Ogos : Murid tahap 2 yang berpotensi : PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa: Ucapan Guru Besar Pembentukkan Jawatankuasa dan tugas Taklimat kepada semua murid Tahap 2 Mempromosikan program . SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH. 78000 ALOR GAJAH. .78000 Alor Gajah.surat pemberitahuan kepada waris Taklimat kepada Ibubapa Menghadiri program latihan TANGGUNGJAWAB Guru Besar dan GPK SU Sukan Guru Olahraga dan permainan Guru Besar dan GPK / Penyelaras Permainan Guru olahraga SU Sukan / Penyelaras Permainan Guru Besar dan GPK / SU Sukan Guru Olahraga/ SU Sukan Penyelaras Permainan Murid Tahap 2 yang terlibat Guru Olahraga/ SU Sukan Penyelaras Permainan Murid Tahap 2 yang terlibat Guru Besar / GPK SU Sukan / Guru Olahraga / Penyelaras Permainan TEMPOH 4 kali STATUS /PELAN KONTIGENSI Sekiranya GB tiada PK P&K akan mempengerusikan mesyuarat 2 3 1 kali 2 minggu 4 5 1 kali 1 jam Setiap minggu 1 jam Setiap minggu Awal pagi sekolah Selepas aktiviti dilaksanakan 6 7 Perlaksanaan program : Latihan Berkala / Bina Kendiri / Pameran sudut koku / Anugerah Peningkatan Penilaian / Post Motem UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.

78000 Alor Gajah. CARTA GANTT UNIT KOKURIKULUM BIL AKTIVITI JAN 1 2 3 Mesy JK Kokurikulum Latihan Merentas Desa Merentas Desa Peringkat Sekolah Taklimat pemilihan dan pendaftaran kokurikulum X X x X x Pertandingan Ko-akademik Bahasa Pertandingan Bola Jaring Pertandingan Bola Baling Latihan Permainan/Sukan Latihan Unit Berunifom Ujian Tara Sukan Sekolah Sukan Sekolah x x x x X x x x x x x x x X X x x x x x x x x X X X FEB MA C APR MEI BULAN JUN X JUL OG O SEP OKT X NOV DIS 4 5 6 7 8 Kejohanan Balapan Dan Padang 9 10 11 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Melaka.78000 ALOR GAJAH. TAKWIM PERANCANGAN AKTIVITI UNIT KOKURIKULUM TAHUN 2012 SK PEGOH.MELAKA. .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

Melaka. .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .78000 Alor Gajah. BULAN BIL AKTIVITI JAN 12 13 14 15 Latihan sukan dan Permainan Perjumpaan kelab dan Persatuan Perkhemahan Pengakap Karnival Permainan Dalaman/ Permainan Tradisional Penganugerahan & Penghargaan Post Mortem Dan Program Tindak Susul Kokurikulum x x FEB x x MA C x x APR x x X X MEI x x JUN x x JUL x x OG O x x SEP x x OKT NOV DIS 16 17 X X UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.

Mengenalpasti peserta. .Sukan dan tugas dengan permainan cekap dan berkesan.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Memastikan kualiti pengurusan semua guru ketiga-tiga bidang dapat iaitu menjalankan . Mengenalpasti penceramah dan fasilitator. Januari Januari Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga GPK Diisi Kokurikulum selepas selesai aktiviti. 2. kemudahan dan tempat Mac Setiausaha sukan Pengurus pasukan / jurulatih Ketua guru rumah GPK Diisi Kokurikulum selepas selesai aktivit 2. mesyuarat kokurikulum 3 kali. Fail / Manual pengurusan. Meningkatkan kebolehan mengurus AJK Tertingi 1. Mengenalpasti penceramah dan fasilitator.Persatuan dan kelab 1.78000 Alor Gajah. buku laporan disediakan dan dilengkapkan oleh guru 4. Mengenalpasti peserta.Melaka. 2. kemudahan dan tempat. 1. Disket. Takwim tahunan / jadual waktu gerakkerja / aktiviti / lokasi disediakan. .Pasukan pakaian seragam . 2. 3. Meningkatkan 1. Mengendali kan Buku Laporan dan Fail Kewangan Mac Guru-guru penasihat persatuan GPK Kokurikulum Diisi selepas Setiausaha selesai Kokurikulum aktivitii. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN KOKURIKULUM 2012-2014 Program Pengurusan Kokurikulum Objektif Strategi Pelaksanaan Jangkamasa pelaksanaan Pelaksana Pemantau a n Penilaian 1. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Januari / Julai Januari / J un / Oktober 1.

Hebahan pengumuman.Melaka. Mengenalpasti senarai bahan yang perlu ditambah 2. pengurusan dan pencapaian pelajar dan guru dalam kegiatan kokurikulum. Menanamkan minat kepada aktiviti kokurikulum. . 4. Mengenalpasti pemenang. 2. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN KOKURIKULUM 2012-2014 Program Objektif Memastikan semua pelajar dapat kemudahan peralatan Strategi Pelaksanaan 1.78000 Alor Gajah. 3. Taklimat semasa Minggu orientasi. Kokurikulum Mengiktiraf dan menghargai kehadiran. Mesyuarat agung persatuan 4. Sistem peminjaman bahan. Menyelenggara bahan. Januari GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Guru Penasihat Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Januari / Februari UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Jangkamasa pelaksanaan Januari – Oktober Pelaksana Guru penasihan persatuan Pemantau Penilaian a n GPK Diisi Kokurikulum selepas selesai Setiausaha aktiviti. 3. Edaran maklumat semasa pendaftaran pelajar. Pelaksanaan Hari Q Oktober GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Post GPK Kokurikulum Mortem Setiausaha Kokurikulum 1. Bilik pengurusan stor dan stok sukan. Memanam kesedaran / kepentingan aktiviti kokurikulum kepada diri pelajar.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

pertandingan /perlawanan MSSM perlawanan MSSM Rompin MSSM Pahang MSSM JADUAL PENGURUSAN DAN PENYEDIAAN PASUKAN PPD/JPNP/P ERTUBUHAN PERMAINAN LUAR. Pemilihan peserta lebih teliti menerusi uji bakat dan latihan. 2. pertandingan antara rumah / kelas dan badan beruniform 3.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . SUKAN Olahraga Bola Baling AKTIVI TI Lantikan Pengurus Lantikan Jurulatih Pemilihan Pemain Utama Pemilihan Pemain Pelapis Latihan Asas dan keahiran Latihan Intensif Motivasi Menyertai Pertandingan Post mortem Mesyuarat Agung X J X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X F M A M J J O S O N D KOS Jangkamasa Pelaksana pelaksanaan Januari hingga Guru-guru penasihat Oktober Semua pelajar Pemantau a GPK n Kokurikulum Guru-guru penasihat Penilaian Bola Jaring UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Latihan asas dan sesi latihan tambahan. Program Menambah bilangan pelajar yang berjaya dalam Peringkat Negeri Objektif Program Kecemerlangan Strategi Pelaksanaan 1.78000 Alor Gajah.Melaka. 4. .

mengukur pencapaian pelajar dalam acara larian. latihan daya tahan 5. Strategi Pelaksanaan 1. penyertaan ke peringkat yang lebih tinggi. Tayangan video 2.Menambah pengetahuan pelajar tentang olahraga 4. latihan ketangkasan 7. menambah bilangan pelajar 2012 -2016 Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. Tayangan video 2. lempar cakera dan lompat tinggi. pertandingan antara rumah 8. 1. Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Pemantaua n Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. pertandingan antara rumah 8. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Menambah bilangan ahli 2.Menarik minat pelajar dalam sukan olahraga. lompatan. latihan kelembutan 6.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . latihan bebanan 4. Penyertaaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. 2.Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. latihan daya tahan 5. latihan ketangkasan 7. Disis selepas pemantauan Ujian tara Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar 1. . latihan kelembutan 6.Melaka. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN SUKAN 2012-2014 Bidan g Pela n Pengurusan Strategi Olahraga k Matlamat Menjadikan sukan olahraga sebagai acara sukan yang membawa manfaat kepada pembangunan insan pelajar. Latihan kecergasan 3. latihan bebanan 4. Latihan kecergasan 3.78000 Alor Gajah. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. Objektif 1.

Tayangan video 2. Latihan kecergasan 3. latihan kelembutan 6. 2012 -2016 Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Pemantaua n Disis selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. latihan kelembutan 6.Melaka. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. Bidang Pelan Strategik Merentas Desa Matlamat Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar Objektif 2. . Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. Menarik minat pelajar menyerti acara merentas desa Strategi Pelaksanaan 1 . latihan bebanan 4. latihan daya tahan 5. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi.78000 Alor Gajah. Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. latihan ketangkasan 7. pertandingan antara rumah 8. Menarik minat pelajar menyerti acara merentas desa 1 . latihan ketangkasan 7.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Latihan kecergasan 3. Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. pertandingan antara rumah 8. latihan bebanan 4. latihan daya tahan 5. Bola Jaring Bola Baling Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar 2. Tayangan video 2.

pertandingan . Menjemput tenaga pengajar yang mahir dari luar untuk mengajar.78000 Alor Gajah. Oleh itu kehadiran dan penglibatan mereka agak tidak memuaskan. . Membimbing pelajar-pelajar SMK Perantau Damai agar menjadi warga negara yang dapat memberikan sumbangan yang berfaedah kepada sekolah. BIDANG TUGAS : PENGURUSAN KELAB DAN PERSATUAN MATLAMAT o o OBJEKTIF o Meningkatkan prestasi pelajar-pelajar sekolah dalam pertandingan-pertandingan yang disertai sekurangkurangnya pada peringkat Naib-Johan. deklamasi sajak dan sebagainya. o Memberi peluang kepada pelajar menyerlahkan bakat dan sifat kreatif mereka dalam bidang penulisan. pidato. berpidato.Melaka. berbahas dan sebagainya. agama dan negara. berdaya saing tinggi dan berdisiplin PERMASALAHAN o Sukar mendapatkan kehadiran yang penuh. o Memupuk sifat-sifat murni seperti bertolak ansur. kerana ramai ahli yang terlibat degan lain yang memerlukan mereka membuat latihan intensif. bertanggungjawab. membimbing. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. latihan pancaragam dan lain- o Ada antara ahli yang menyertainya bukan kerana minat. pantun. bekerjasama. bahas. memudahcara serta menunjukkan teknik /kemahiran tertentu dalam penulisan.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . o Membolehkan pelajar-pelajar memaksimumkan penggunaan masa yangberfedah dan mendapat kemahiran tertentu. masyarakat . Membimbing sahsiah pelajar sekolah yang cemerlang di samping kecemerlangan akademik. STRATEGI o o Mengadakan program-program khas untuk pertandingan-pertandingan peringkat negara. hormat menghormati. o Membolehkan pelajar menguruskan persatuan / kelab. pameran dan pertunjukan.

Melaka. bercerita.78000 Alor Gajah. . Menggalakkan ahli-ahli menyertai pertandingan dalam atau luar sekolah.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 o o . bersajak dan lain-lain untuk mendedahkan teknik / kemahiran sedemikian kepada ahli-ahli. JADUAL PENGURUSAN DAN PENYEDIAAN PASUKAN KELAB / PERSATUAN Kelab AKTIVITI Lantikan Pengurus Lantikan Jurulatih Pemilihan peserta Utama Pemilihan peserta Pelapis Latihan Asas dan kemahiran Latihan Intensif Motivasi Menyertai Pertandingan Post mortem Mesyuarat Agung J X X X F M A M J J O S O N D KOS AGAMA ISLAM BAHASA SAINS & MT X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Mendapatkan rakaman pita video tentang kemahiran tertentu seperti bahas.

BAHASA Memahirkan komunikasi pelajar menggunakan bahasa Melayu / Ingeeris 1.mengundang jurulatih yang berwibawa.latihan berterusan.78000 Alor Gajah. Melahirkan pelajar yang berketrampila n 2. 2.Melaka. pemantauan dan motivasi yang berterusan 2012 -2016 Pertandingan bercerita bahasa Melayu Penyelara s Kelab Bahasa Guru kanan kokurikulum selesai aktiviti. Bersem angat untuk bertanding melantik jurulatih yang berwibawa. 4. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. 3. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN KELAB DAN PERSATUAN 2012-2014 Bidang Pelan Strategik AGAMA ISLAM Tempo h 2012 -2016 Pemantau an Diisi selepas pemantauan Matlamat Melahirkan insan terpuji yang mengamalkan nilainilai murni Objektif 1. Melahir kan pelajar yang berakhlak 2.menyediakan kemudahan untuk berlatih. menyediakan kemudahan untuk berlatih.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . 3. Bersem angat dan berani Strategi Pelaksanaan 1. 2.pemantauan dan motivasi yang berterusan Pelaksana Guru Penasihat Kelab Penyelaras kelab Guru kanan kokurikulu m Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. berbahasa. . 3. Berani meluahkan idea. 1. Berani meluahkan idea. 3.

Melaka. . Berani meluahkan idea.pemantauan dan motivasi yang berterusan Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Jurulatih pertandingan Guru debat dan bahas bahasa iInggeris Penyelaras debat Guru kanan kokurikulum Pemantau an Diisi selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. 3.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .latihan berterusan. 4. 2. Strategi Pelaksanaan 1. 3. Bidang Pelan Strategik SAINS & MATEMATIK Matlamat Melahirkan pelajar yang berinovasi Objektif 1. Melahirkan pelajar yang berakhlak 2.78000 Alor Gajah. Bersemangat dan berani UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.mengundang jurulatih yang berwibawa. menyediakan kemudahan untuk berlatih.

.Melaka. Melatih pelajar menggunakan masa lapang dengan baik dan berfaedah. Ada antara pelajar yang menyertainya bukan kerana benar-benar minat menyebabkan kehadirannya kurang memuaskan. OBJEKTIF o o o o o o Pelajar dapat menggunakan masa lapang dengan baik. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. kebangsaan maupun antarabangsa. STRATEGI o o Memperbanyakkan pertandingan antara Unit Beruniform di peringkat sekolah seperti perkhemahan. orang lain. Pelajar dapat melatih diri saying-menyayangi antara satu sama lain dan menghargai hak Meningkatkan prestasi pelajar dalam pertandingan yang disertai sekurang-kurangnya pada peringkat Naib Johan. Membolehkan pelajar berinteraksi secara harmoni ntara satu sama lain. Membolehkan pelajar mewkili sekolah hingga ke peringkat negeri. BIDANG TUGAS: PENGURUSAN UNIT BERUNIFORM MATLAMAT o o o o o Melahirkan pelajar bertanggungjawab dan berdisiplin. Melatih bakat kepimpinan di kalangan pelajar.78000 Alor Gajah.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Pelajar dapat melatih diri untuk bertanggungjawab dan berdisiplin. Pelajar dapat mengasah bakat kepimpinan mereka. Mendapatkan jurulatih bertauliah dari luar sepereti pihak polis. tentera dan lain-lain. Pelajar dapat melakukan kerja-kerja amal dan kebajikan. kawat dan lain-lain. PERMASALAHAN o o Sukar mendapatkan pakaian sragam yang lengkap/mencukupi kerana agak mahal.

3. Sistem latihan yang baik Sokongan pihak sekolah yang tidak berbelah bahagi Kem latihan dan kemahiran yang sesuai. o Mendapatkan penaja bagi membantu pelajar-pelajar kurang berkemampuan untuk membeli pakaian seragam yang lengkap.Melaka. Memberi peluang kepda pelajar-pelajar menyertai seberapa banyak pertandingan di peringkat daerah. Berdisiplin dan mematuhi peraturan sekolah. Melahirkan insan yang lebih seimbang. 4. 5. Objektif Strategi Pelaksanaan 1. negeri dan kebangsaan.78000 Alor Gajah. Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Pelajar PKK Guru penyelaras Jurulatih bertauliah Guru kanan Kokurikulum. 2. 2. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. menyedia kan kemudahan yang diperlukan. 3. . latihan yang berterusan melalui jurulatih bertauliah dari pasukan polis. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN PASUKAN BADAN BERUNIFORM 2012 Bidang Pelan Strategik Pengurusan PENGAKAP KANAKKANAK Matlamat Menjadikan ahli yang berdisiplin memamuhi peraturan. Pemantaua n Disis selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. Menjadi pembantu kepada aktiviti keselamatan sekolah. Menyediakan insan yang lebih matang dan bersedia untuk negara.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 o .

4. .78000 Alor Gajah. 3. Hak untuk dilayan sebagai individu yang bermaruah. 10. 2. Hak untuk membuat persediaan yang sewajarnya sebelum penyertaan. Hak untuk bermain sebagai seorang kanak-kanak atau remaja dan bukannya seperti orang dewasa. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Hak untuk berkongsi kepimpinan dan dalam membuat keputusan. 5. 8. Hak untuk mengambil bahagian.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .Melaka. Hak untuk mengambil bahagian bersesuaian dengan kebolehan dan kematangan masing-masing. Hak untuk mendapat bimbingan dan kepimpinan daripada orang dewasa yang berpengalaman. Hak untuk melibatkan diri dalam persekitaran yang selamat dan sihat. Hak untuk mendapat peluang yang adil dan saksama untuk berusaha ke arah kejayaan. Hak untuk mendapat keseronokan apabila terlibat dalam aktiviti sukan. 7. SEPULUH HAK PELAJAR DALAM SUKAN 1. 6. 9.

78000 Alor Gajah.Melaka. SASARAN KERJA BIL 1 AKTIVITI Menyediakan analisa pencapaian kokurikulum 2012 bagi peringkat daerah. negeri dan kebangsaan bagi perkara berikut Sukan dan permainan Kelab dan Persatuan Badan Beruniform KUANTITI KOS Sekali JADUAL PELAKSANAAN November CATATAN 2 Menyediakan Perancangan Program Kecemerlangan Kokurikulum Tahun 2012 bagi : Sukan dan permainan Kelab dan Persatuan Badan Beruniform Sekali Januari Akan disiapkan selepas Mesyuarat Guru 1/2012 ( Minggu Pertama Januari) UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

Melaka.78000 Alor Gajah. Sekali aktiviti dijalankan. Penyelaras dan guru bimbingan KUANTITI KOS JADUAL PELAKSANAAN CATATAN Berterusan Sepanjang tahun o o Menentukan keselamatan pelajar semasa UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. . BIL 3 AKTIVITI Mengurus dan Menyelaras Program Kokurikulum o o Taklimat Kokurikum Sesi pemilihan pemain baru ( pelapis / bakat baru Khususnya permainan utama seperti Bola jaring dan Bola Baling Mesyuarat Induk Kokurikulu Memilih ahli jawatankuasa o Taklimat pemilihan dan pendaftaran kokurikulum o Menentukan jadual aktiviti kokurikulum. Sekali Sekali 3 kali Sekali Januari Januari Sepanjang Awal Tahun Sepanjang tahun tahun Dua kali Dengan kerjasama GPK.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

3 4.2.2.8 Perjumpaan dan aktiviti kelab Pertandingan Bercerita Pertandingan Bersajak Pertandingan Sahibbah Pertandingan Bercerita Saiss Karnival Pendidikan Pertandingan tilawah al Quran Pertandingan Inovasi sains Dua kali sebulan Sekali Sekali Sekali Sekali Sepanjang tahun Februari Mac April April Mac Mac 4.2.5 4.1 4.1. 4.2.4.1 4.2 Kelab dan Persatuan 4.78000 Alor Gajah.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .2 4.1 Sukan dan Permainan 4. BIL 4 AKTIVITI Pelaksanaan dan pemantauan Program Kokurikulum 4. 4.85 Pertandingan Bola Jaring Daerah AG Pertandingan Bola Baling Daerah AG Pertandingan antara rumah.2.2.Melaka.3 4.6 4. Sekali April UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.3 Badan Beruniform Perkhemahan kokurikulum.2.2.1.2 Latihan rumah dan permainan Kejohanan olahraga MSSNM KUANTITI KOS JADUAL PELAKSANAAN CATATAN Sekali Mengikut peringkat Mengikut peringkat Mengikut peringkat Sepanjang tahun Februari hingga Mac Februari hingga APril Februari hingga APril Sepanjang tahun JK Pengelola 4.1.1.7 4.4 4. .1.

3 6.2 6.Melaka.1 6. .78000 Alor Gajah. JADUAL PELAKSANA AN Akhir semester 1 Akhir semester 2 Sekali Sekali Sekali Sekali Berdasar Pencapaian BIL 5 AKTIVITI Menganalisa Pencapaian Kokurikulum 2012 KUANTITI KOS Dua kali CATATAN Menganalisa pencapaian dan aktiviti 6 Penghargaan dan Penganugerahan 6.4 6.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .5 Badan Beruniform Terbaik Kelab Terbaik Sukan dan Permainan Terbaik Pencapaian Kokurikulum Terbaik Keseluruhan Pencapaian Negeri & Kebangsaan 7 Menyediakan post Mortem dan program tindak susul kokurikulum bagi tahun 2012 Sekali Akhir semester 2 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->