PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

.

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh,78000 Alor Gajah,Melaka.

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh,78000 Alor Gajah,Melaka.

PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

MOTO PERPADUAN CERIA HEBAT MISI Melahirkan dan membentuk pelajar yang seimbang dari segi emosi, jasmani, rohani dan intelek. Berupaya mengaplikasikan segala budaya positif dalam kehidupan seharian khususnya di sekolah. VISI Membimbing dan mendidik pelajar daripada pelbagai lapisan melalui program-program yang menjurus kepada gerak kerja dan koakademiksecara sistematik, terancang, strategik dan pragmatik. Menggalakkan penglibatan pelajar ke arah kecemerlangan dan kegemilangan.

KONSEP Aktiviti kokurikulum ialah sebahagian daripada kurikulum sekolahdan setiap murid harus melibatkan diri. Aktiviti ini boleh dijalankan di dalam dan di luar bilik darjah mengikut kesesuaian sesuatu aktiviti. Dengan andaian bahawa murid-murid tidak mendapat pengalaman tertentu di bilik darjah maka aktiviti kokurikulum dapat menyediakan pelbagai pengetahuan dan pengalaman untuk perkembangan mental, minat, bakat, jasmani, rohani dan pembentukan nilai-nilai stetika serta sosial yang positif. MATLAMAT Matlamat utama ktiviti kokurikulum adalah untuk merialisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Antara matlamat yang hendak dicapai adalah seperti yang berikut :  Menyemai kesedaran murid terhadap agama dan kepercayaan kepada Tuhan.  Menyeimbangkan perkembangan mental dengan perkembangan rohani, jasmani dan emosi murid.  Mengukuhkan perhubungan dan pergaulan dalam kalangan murid di dalam sekolah dan antara sekolah.  Membina dan meningkatkan minat dan bakat murid dalam aktiviti yang diceburi.  Membina dan meningkatkan disiplin murid.  Mewujudkan budaya sekolah yang menarik dan menggembirakan.

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh,78000 Alor Gajah,Melaka.

.78000 Alor Gajah.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .Melaka. panduan. Saya sebagai Guru Penolong Kanan Kokurikulum ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua ahli jawatankuasa unit KOKU yang telah dilantik bagi memenuhi tanggungjawab yang diamanahkan untuk membantu meningkatkan kecemerlangan sekolah. Tidak lupa juga kepada Tuan Guru Besar EN. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Penghargaan ini juga saya tujukan kepada pihak sekolah yang telah memberi peluang kepada saya untuk menimba pengetahuan di samping rakan-rakan yang sentiasa memberi dorongan dan semangat. Syukur ke hadrat Allah swt kerana dengan izin dan kurnianya Unit Kokurikulum SKP dapat menyempurnakan perancangan strategik pengurusan kokurikulum bagi tahun 2012 untuk kali ini. tunjuk ajar serta turut membantu dalam memastikan perjalanan unit kokurikulum SKP berjalan lancar. BAKRI MAT DRUS yang banyak memberi perhatian.

Mohd PENYELARAS KELAB/PERSATUAN Pn. Roszaidah Musa Cik Junaidah abdul Manap CATUR En. Mohd. Mohd. Abbas Ab. Talib Pn. Rizani Razali BOLA JARING Pn. Talib SEKAWAN KUNING Pn. Dayana Din PENYELARAS SUKAN/PERMAINAN En. Mohd Pn. Azidah Tg. Mohd. Rizal Rokman Cik Junaidah Abdul Manap Cikgu X OLAHRAGA En. Roszaidah Musa Pn. PENGERUSI En. Dayana Din En. Mohd Pn. Azidah Tg. Rizani Razali Cik Jamilah Salleh (GPK HEM) PENYELARAS UNIT BERUNIFORM/PENGAKAP Pn. Mohd. Rohaidah Mohstapah AGAMA ISLAM En. Mohd. Rizani Razali Cikgu X Cik Jamilah Salleh Cik Junaidah Abdul Manap ALFA/HIJAU Pn. Tg. Bakri Mat Drus En. Rizal Rokman Pn. Rizal Rokman Pn. Dayana Din Pn. Zakiah Hamidon MATEMATIK/SAINS Pn. Zakiah Hamidon Cikgu X En. Rohaidah Mohstapah Pn. Isa Barum (GPK PENTADBIRAN) NAIB PENGERUSI 2 SETIAUSAHA En. Rohaidah Mohstapah En. Zakiah Hamidon SEKAWAN BIRU En. Bakri Mat Drus (GURU BESAR) TIM. Tg.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Roszaidah Musa Cik Junaidah Abdul Manap En. Tg Azidah Tg.78000 Alor Gajah. Rizani Razali BOLA BALING En. Abbas Ab. Rohaidah Mohstapah GAMMA/MERAH Pn. Mohd Pn. Mohd. Mohamad Kelana Yusof UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Talib Pn. Mohd. Roszaidah Musa KUNING/BETA Pn. Azidah Tg. Tg. Isa Barum Cik Jamilah Salleh En. Talib SETIAUSAHA SUKAN En. Mohd.Melaka. Isa Barum En. Abas Ab. PENGERUSI Pn. Mohd. Rizal Rokman SEKAWAN HIJAU BAHASA Pn. Mohd Rizani Razali SEKAWAN MERAH En. Dayana Din En. Mohd. . Zakiah Hamidon (GPK KOKU) NAIB PENGERUSI 1 En. Mohd. Abas Ab.

SEKAWAN KUNING : Pn. Abbas Ab. PENTADBIRAN KO-KURIKULUM JAWATANKUASA KO-KURIKULUM SEKOLAH Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Ko-Kurikulum Setiausaha Sukan : : : : En. Rizal Rokman Pn.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .Melaka. Talib UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Talib Penyelaras Badan Beruniform Penyelaras Persatuan/Kelab Penyelaras Permainan Penyelaras Sukan : : : : Pn. Azidah Tg. Abas Ab. Dayana Din Pn. Dayana Din En. Rohaidah Mohstapah Cik Junaidah Abdul Manap 3. Zakiah Hamidon En. . JAWATANKUASA KERJA PERSATUAN / KELAB Penyelaras : Pn. SEKAWAN MERAH : En. Mohd. Abbas Ab. Mohd. Tg. PERSATUAN BAHASA : Cik Jamilah Salleh Cik Junaidah Abdul Manap En. SEKAWAN HIJAU : En. Azidah Tg. Mohd Pn. Rizani Razali En. Mohd. Tg. Mohd. Roszaidah Musa B. Talib En. SEKAWAN BIRU : En. Talib Cik Jamilah Salleh 2. Rizani Razali A. Norhayati Fackeer Mohamad 3. 1. JAWATANKUASA KERJA BADAN BERUNIFORM – PENGAKAP Penyelaras : Pn. Mohd. Abas Ab.78000 Alor Gajah. Rizani Razali Pn. Bakri Mat Drus Pn. Dayana Din 1.

Abas Ab. Tg. Tg. Roszaidah Musa Pn. Rizal Rokman Pn. Talib En. BOLA BALING : En. Rohaidah Mohstapah 2. Rizal Rokman 3. OLAHRAGA : En. Norhayati Fackeer Mohamad D. PERSATUAN SAINS & MATEMATIK PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .2.Melaka. Roszaidah Musa Cik Junaidah Abdul Manap En. Rohaidah Mohstapah Pn. Rizani Razali 3. Mohd En. Roszaidah Musa Pn. Mohd Cik Jamilah Salleh Pn. Mohd. Abbas Ab. Rizani Razali Cik Jamilah Salleh Cik Junaidah Abdul Manap 3. Azidah Tg. Tg. . PERSATUAN AGAMA ISLAM : En. Rohaidah Mohstapah Pn. Mohd Pn. BOLA JARING : Pn. Azidah Tg. RUMAH GAMMA (MERAH) : Pn. Talib UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Mohd. Mohd. Mohd. Abas Ab. JAWATANKUASA KERJA SUKAN TAHUNAN Penyelaras : En. Norhayati Fackeer Mohamad 2. RUMAH BETA (KUNING) : Pn. Azidah Tg.78000 Alor Gajah. RUMAH ALFA (HIJAU) : Pn. Rizal Rokman Pn. KELAB CATUR : En. Dayana Din Pn. Bakri Mat Drus En. : Pn. Mohamad Kelana Yusaof C. JAWATANKUASA KERJA SUKAN / PERMAINAN Penyelaras : En. Mohd. Dayana Din En. Talib 1. Norhayati Facker Mohamad 5. Rizani Razali 1. Mohd.

Mengurus latihan rumah sukan masing-masing mengikut jadual yang ditetapkan. permainan. Mennggubal perlembagaan persatuan. 5. 5. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat ko-kurikulum. 5. Merekodkan dan melaporkan pencapaian cemerlang murid untuk dicalonkan sebagai wakil sekolah TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB GURU RUMAH SUKAN 1. 6. 6. TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB SETIAUSAHA KOKURIKULUM 1. Mengatur dan menyelia perjalanan aktiviti ko-kurikulum yang dipimpin. Menghantar senarai nama peserta untuk acara sukan kepada Setiausaha Sukan. 2. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. 3. Menyelaras semua aktiviti yang dirancang dan di susun.Melaka. TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB SETIAUSAHA SUKAN 1. Mengagihkan tugasan guru-guru rumah sukan masing-masing. 2. Mematuhi jadual waktu perjumpaan dan mesyuarat. Memastikan murid-murid dan guru hadir pada masa latihan sukan yang ditetapkan. 4. Mengawasi keselamatan murid semasa latihan sukan dijalankan. 4. 3. Mencadangkan nama ahli yang layak menerima penghargaan kepada jawatankuasa ko-kurikulum. Mengurus kewangan.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . 4. Membantu melaksanakan aktiviti-aktiviti ko-kurikulum sekolah. Sentiasa berbincang dengan GPK KOKU sekiranya menghadapi masalah. Menyediakan senarai ahli setiap rumah yang lengkap dan seimbang. Menyelaras perlaksanaan aktiviti ko-kurikulum. Mengambil tindakan terhadap murid-murid yang tidak hadir latihan sukan. Membuat dan menghantar surat rasmi berkaitan dengan ko-kurikulum. Menyediakan dan mengemaskin fail-fail ko-kurikulum. 8. TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB GURU PEMBIMBING 1. 2. 2. Menentukan papan kenyataan digunakan sepenuhnya. Menyelaras dan memastikan segala persiapan bagi menjayakan temasya sukan tahunan. Merancang dan menyusun strategi untuk meningkatkan aktiviti unit ko-kurikulum yang dipimpin. 5.78000 Alor Gajah. 7. Memeriksa dan menyimpan buku laporan aktiviti ko-kurikulum. 7. Menyelaras jadual latihan sukan bagi setiap rumah sukan. 8. unit beruniform yang dipimpin. Berbincang dengan setiausaha sukan jika terdapat sebarang masalah dan cara untuk meningkatkan prestasi sukan. 3. 6. harta benda dan peralatan kelab atau persatuan. 4. . Memilih dan melatih ahli pasukan olahraga dan permainan untuk acara sukan tahunan dan pertandingan antara rumah sukan. 3.

13. . Menyerahkan buku laporan aktiviti ko-kurikulum kepada setiausaha ko-kurikulum pada penghujung tahun untuk disimpan. Bekerjasama dan mematuhi arahan pihak sekolah untuk menjayakan aktiviti ko-kurikulum peringkat sekolah. surat menyurat dan minit mesyuarat difailkan dengan kemas. 10. 16. 15. 11. Menyediakan rancangan tahunan pada awal tahun untuk rekod dan rujukan. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Mengurus rekod / kad ko-kurikulum setiap ahli unit ko-kurikulum yang dipimpin dan mengutip semula pada hujung tahun untuk disimpan. Menentukan aktiviti. 14. Melengkapkan dan mengemaskini buku laporan aktiviti ko-kurikulum dan fail-fail yang berkenaan.78000 Alor Gajah.9. 12. Memastikan mesyuarat agung dan pemilihan AJK diadakan pada tarikh yang ditetapkan. Menyediakan borang kebenaran ibu bapa / penjaga untuk murid yang menyertai aktiviti di dalam atau di luar sekolah. daerah dan negeri.Melaka. PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

.00 petang [ Sesi 1 – Persatuan / Kelab @ Badan 5. FEBRUARI 06 Feb 13 Feb 20 Feb 27 Feb Aktiviti Koku ditangguhkan Latihan Merentas Desa Merentas Desa Peringkat Sekolah Aktiviti Pengakap & Permainan Cuti Maulidur Rasul 3.00 petang [ Sesi 2 – Latihan Permainan ] BIL 1. MAC 05 Mac 12 Mac 19 Mac 26 Mac Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Persatuan/Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan UPP1 Cuti Pertengahan Penggal 1 4. TAKWIM UNIT KO-KURIKULUM JADUAL KEGIATAN KOKURIKULUM Hari : Masa : Beruniform ] ISNIN 4.00 – 5. APRIL 02 Apr 09 Apr 16 Apr 23 Apr 28-29 Apr 30 Apr Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Persatuan/ Kelab & Permainan Perkhemahan Pengakap Aktiviti Koku ditangguhkan Cuti Peristiwa Perkhemahan Cuti Melaka Bersejarah UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . BULAN JANUARI TARIKH 09 Jan 16 Jan 23 Jan 30 Jan AKTIVITI KO-KURIKULUM Pendaftaran Ahli dan Pelantikan J/kuasa Kelab Pendaftaran Ahli dan Pelantikan J/kuasa Pengakap Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku – Persatuan/Kelab & Permainan CATATAN Cuti Tahun Baru Cina 2.00 – 6.78000 Alor Gajah.Melaka.

JUN 04 Jun 11 Jun 18 Jun 25 Jun 26-27 Jun 28 Jun 29 Jun Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Persatuan/ Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan Ujian Tara Sukan Tahunan 2012 Sukan Tahunan Sekolah 2012 Cuti Pertengahan Tahun Cuti Peristiwa 7. OKTOBER 01 Okt 08 Okt 15 Okt Pertandingan Bakat Muda ( Bahasa ) Pertandingan Pengakap & Permainan Pertandingan Bakat Muda ( Math & Sains ) Antara Persatuan Antara Sekawan Antara Sekawan UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . MEI 07 Mei 14 Mei 21 Mei 28 Mei Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Cuti Hari Wesak Peperiksaan 6.78000 Alor Gajah. . SEPTEMBER 03 Sept 10 Sept 11-12 Sept 13 Sept 14 Sept 17 Sept 24 Sept Aktiviti Pengakap & Permainan Latihan dan Pemilihan .Melaka. 5. JULAI 02 Jul 09 Jul 16 Jul 23 Jul 30 Jul Aktiviti Pengakap & Permaianan Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Aktiviti Pengakap & Permainan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Ramadhan Al-Mubarak Ramadhan Al-Mubarak 8. OGOS 06 Ogos 13 Ogos 20 Ogos 27 Ogos Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Persatuan / Kelab & Permainan Ramadhan Al-Mubarak Ramadhan Al-Mubarak Cuti Hari Raya/Cuti sekolah 9.Sukan Tahunan Ujian Tara Sukan Tahunan Sukan Tahunan 2012 Cuti Peristiwa Aktiviti Koku ditangguhkan Aktiviti Pengakap & Permainan Cuti Hari Malaysia 10.

. 22 Okt 29 Okt Pertandingan Pengakap & Permainan Pertandingan Bakat Muda ( Agama ) Antara Persatuan Antara Persatuan 11.Melaka.78000 Alor Gajah.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . NOVEMBER 07 Nov Karnival Permainan Dalaman UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.

Ada murid yang berpotensi untuk maju dalam sukan. Pencapaian aktiviti kokurikulum di peringkat daerah kurang memberansangkan. Penglibatan murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan kurang serius. .ANALISIS SWOC BIDANG KOKURIKULUM KEKUATAN (S) KELEMAHAN (W) S1 Komitmen guru yang baik dalam menjalankan aktiviti-aktiviti kokurikulum.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Sokongan dari ibu bapa dan PIBG memberi peruntukan kewangan untuk aktiviti kokurikulum dan sukan.78000 Alor Gajah. O2 C2 Ibu bapa kurang menggalakkan anakanak melibatkan diri dalam kokurikulum dan sukan. Memberi pendedahan kepada murid dan guru melalui penyertaan dalam pertandingan koakademik O3 C3 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. C1 Melatih dan menyediakan guru yang berwibawa sebagai peyelaras persatuan dan permainan. S2 W2 S3 W3 PELUANG (O) CABARAN (C) O1 Latihan dan kursus yang berterusan dari PPD dan JPN dalam usaha memantapkan pengurusan persatuan dan sukan. Anjuran pertandingan koakademik perbagai unit dari JPN untuk menggalakkan penyertaan murid dalam kokurikulum.Melaka. Ada kemudahan padang sekolah yang boleh digunakan untuk latihan. A . W1 Ketiadaan Jurulatih bertauliah dikalangan guru-guru untuk melatih murid salam sukan.

Melaka. Pencapaian aktiviti kokurikulum di peringkat daerah kurang memberansangkan.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Anjuran pertandingan koakademik perbagai unit dari JPN untuk menggalakkan penyertaan murid dalam kokurikulum. S3 Strategi SO: Menyediakan sistem latihan terancang menggunakan kemudahan sukan sekitar sekolah Strategi WO: Meningkatkan penglibatan murid dalam sukan secara menyeluruh berteraskan sokongan komuniti CABARAN(C) C1 C2 C3 Melatih dan menyediakan guru yang berwibawa sebagai peyelaras persatuan dan permainan. Ada kemudahan padang sekolah yang boleh digunakan untuk latihan.78000 Alor Gajah. 78000 ALOR GAJAH. MELAKA PENGURUSAN KOKURIKULUM 2012 STRATEGI PERINGKAT BIDANG KOKURIKULUM KEKUATAN(S) DALAMAN S1 S2 Komitmen guru yang baik dalam aktiviti kokurikulum yang dijalankan Ada murid yang berpotensi untuk maju dalam sukan Sokongan daripada ibu bapa dan PIBG dalam bentuk kewangan untuk menjalankan aktiviti Koku W1 W2 W3 KELEMAHAN(W) Ketiadaan Jurulatih bertauliah dikalangan guru-guru untuk melatih murid salam sukan. SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH. LUARAN PELUANG(O) O1 O2 O3 Latihan dan kursus yang berterusan dari PPD dan JPN dalam usaha memantapkan pengurusan persatuan dan sukan. . Memberi pendedahan kepada murid dan guru melalui penyertaan dalam pertandingan koakademik Strategi SC: Memberi pengiktirafan di atas pencapaian murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Penglibatan murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan kurang serius. Ibu bapa kurang menggalakkan anak-anak melibatkan diri dalam kokurikulum dan sukan.

OBJEKTIF. MELAKA PENGURUSAN UNIT KOKURIKULUM 2012 B : PENETAPAN STRATEGI MENGIKUT ISI. naib johan dan tempat ketiga unit beruniform peringkat daerah Meningkatkan pencapaian permainan peringkat daerah Meningkatkan pencapaian unit beruniform peringkat daerah Meningkatkan pencapaian kokurikulum akademik peringkat daerah Meningkatkan penyertaan murid dalam aktiviti koku dan sukan Pencapaian johan. 78000 ALOR GAJAH. naib johan dan tempat ketiga permainan peringkat daerah Pencapaian johan.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . KPI DAN SASARAN SASARAN TOV 1 pingat 2 pingat 0 permainan 0 pasukan 2012 2 pingat 4 pingat 1 permainan 1 pasukan 2013 3 pingat 6 pingat 2 permainan 2 pasukan 2014 4 pingat 8 pingat 2 permainan 3 pasukan BIDANG Kokurikulum ISU Pencapaian di peringkat daerah belum membanggakan MATLAMAT Meningkatkan pencapaian kokurikulum dan sukan peringkat daerah OBJEKTIF Meningkatkan pencapaian olahraga peringkat daerah PETUNJUK PRESTASI UTAMA(KPI) Bilangan pingat emas dalam olahraga peringkat daerah Bilangan keseluruhan pingat dalam olahraga peringkat daerah Pencapaian johan.78000 Alor Gajah. .Melaka. 78000 ALOR GAJAH. naib johan dan tempat ketiga kokurikulum akademik peringkat daerah Peratus kehadiran dalam aktiviti kokurikulum dan sukan Peratus murid mendapat gred A dalam CGPA kokurikulum 0 kelab /persatuan 1 kelab /persatuan 2 kelab /persatuan 3 kelab /persatuan 73% 63% 80% 67% 95% 72% 100% 77% SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH. MELAKA PENGURUSAN UNIT KOKURIKULUM 2012 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH. MATLAMAT.

Jun Strategi 2. .1 PELAN TINDAKAN Pertandingan sukan antara rumah sukan Pesta kokurikulum dan sukan sekolah T/ JAWAB PK Koko SU Sukan PK Koko SU Sukan TEMPOH Jan .2 PK Koko PK Koko Okt Okt RM100 Sekolah/PIBG RM100 Sekolah /PIBG Persatuan dan kelab cemerlang Murid cemerlang diiktiraf UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Jul KOS / SUMBER Sekolah/PIBG OUTPUT Murid berpotensi dikenal pasti Murid berpotensi di kenal pasti PELAN KONTINGENSI Gabungan rumah sukan membentuk pasukan CATATAN Jun 2.3.1. PELAN TEKTIKAL : MENINGKATKAN PENGURUSAN KOKURIKULUM YANG BERKESAN DI SEKOLAH STRATEGI Strategi 2.1.1 : Meningkatkan penglibatan murid dalam sukan secara menyeluruh berteraskan sokongan komuniti BIL 2.Mac Murid berpotensi di kenal pasti Murid berpotensi di kenal pasti 2.Melaka.1 Sistem pemilihan bersepadu untuk pasukan sekolah Latihan terancang kokurikulum dan sukan terpilih Anugerah persatuan dan kelab aktif Anugerah murid cemerlang kokurikulum dan sukan PK Koko Pengurus olahraga PK Koko Feb .2 RM1000 Sekolah/PIBG Strategi 2.3 : Memberi pengiktirafan di atas pencapaian murid dalam aktiviti kokurikulum dan sukan 2.2.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .2 : Menyediakan sistem latihan terancang menggunakan kemudahan sukan sekitar sekolah 2.2.2 Feb . C.78000 Alor Gajah.1 2.3.

. 78000 ALOR GAJAH.78000 Alor Gajah.surat pemberitahuan kepada waris Menghadiri latihan program-waktu koku Perlaksanaan program : Ceramah motivasi / Bengkel Mata Pelajaran / Kem Bina Kendiri / Pameran sudut pelajar cemerlang / Anugerah Peningkatan Penilaian / Post Motem TANGGUNGJAWAB Guru Besar dan GPK Ketua-Ketua Panitia Penyelaras Kelab Guru Besar dan GPK / KP/Penyelaras Kelab Ketua-Ketua Panitia Penyelaras Kelab GPK / Guru Penyelaras Kelab Guru Besar dan GPK /Murid Tahap 2 JK PIBG/ KP/ Guru Penyelaras Kelab TEMPOH 4 kali STATUS /PELAN KONTIGENSI Sekiranya GB tiada PK P&K akan mempengerusikan mesyuarat Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos LANGKAH 1 2 3 1 kali 2 minggu 4 5 1 jam Setiap minggu 1 jam Setiap minggu 6 Guru Besar / GPK Ketua-Ketua Panitia Guru Penyelaras Kelab Selepas aktiviti dilaksanakan UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Melaka.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . PELAN OPERASI : GILAP BAKAT : Program Gilap Bakat ini dilaksanakan adalah untuk melahirkan pelajar yang cemerlang pencapaian akademik dan aktif menceburkan diri dalam aktiviti-aktiviti kokurikulum yang diadakan di peringkat sekolah atau luar sekolah.Hebahan di perhimpunan pagi . SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH. : Meningkatkan penglibatan murid dalam pertandingan ko-akademik : Januari hingga Ogos : Semua Murid Tahap 2 : PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa: Ucapan Guru Besar Pembentukkan Jawatankuasa dan tugas Taklimat kepada semua pelajar Tahap 2 Mempromosikan program . MELAKA UNIT KOKURIKULUM 2012 D.

surat pemberitahuan kepada waris Taklimat kepada Ibubapa Menghadiri program latihan TANGGUNGJAWAB Guru Besar dan GPK SU Sukan Guru Olahraga dan permainan Guru Besar dan GPK / Penyelaras Permainan Guru olahraga SU Sukan / Penyelaras Permainan Guru Besar dan GPK / SU Sukan Guru Olahraga/ SU Sukan Penyelaras Permainan Murid Tahap 2 yang terlibat Guru Olahraga/ SU Sukan Penyelaras Permainan Murid Tahap 2 yang terlibat Guru Besar / GPK SU Sukan / Guru Olahraga / Penyelaras Permainan TEMPOH 4 kali STATUS /PELAN KONTIGENSI Sekiranya GB tiada PK P&K akan mempengerusikan mesyuarat 2 3 1 kali 2 minggu 4 5 1 kali 1 jam Setiap minggu 1 jam Setiap minggu Awal pagi sekolah Selepas aktiviti dilaksanakan 6 7 Perlaksanaan program : Latihan Berkala / Bina Kendiri / Pameran sudut koku / Anugerah Peningkatan Penilaian / Post Motem UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.ucapan guru bertugas mingguan . MELAKA UNIT KOKURIKULUM 2012 Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos LANGKAH 1 : JEJAK EMAS : Program Jejak Emas ini dilaksanakan adalah untuk melahirkan pelajar yang berpotensi dalam acara balapan dan padang dan dilatih secara berterusan selaku atlit sekolah : Meningkatkan stamina dan terget emas dalam kejohanan balapan MSSNM : Januari hingga Ogos : Murid tahap 2 yang berpotensi : PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa: Ucapan Guru Besar Pembentukkan Jawatankuasa dan tugas Taklimat kepada semua murid Tahap 2 Mempromosikan program .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . 78000 ALOR GAJAH.Melaka. .78000 Alor Gajah. SEKOLAH KEBANGSAAN PEGOH.

78000 Alor Gajah. CARTA GANTT UNIT KOKURIKULUM BIL AKTIVITI JAN 1 2 3 Mesy JK Kokurikulum Latihan Merentas Desa Merentas Desa Peringkat Sekolah Taklimat pemilihan dan pendaftaran kokurikulum X X x X x Pertandingan Ko-akademik Bahasa Pertandingan Bola Jaring Pertandingan Bola Baling Latihan Permainan/Sukan Latihan Unit Berunifom Ujian Tara Sukan Sekolah Sukan Sekolah x x x x X x x x x x x x x X X x x x x x x x x X X X FEB MA C APR MEI BULAN JUN X JUL OG O SEP OKT X NOV DIS 4 5 6 7 8 Kejohanan Balapan Dan Padang 9 10 11 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Melaka. TAKWIM PERANCANGAN AKTIVITI UNIT KOKURIKULUM TAHUN 2012 SK PEGOH.78000 ALOR GAJAH.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . .MELAKA.

BULAN BIL AKTIVITI JAN 12 13 14 15 Latihan sukan dan Permainan Perjumpaan kelab dan Persatuan Perkhemahan Pengakap Karnival Permainan Dalaman/ Permainan Tradisional Penganugerahan & Penghargaan Post Mortem Dan Program Tindak Susul Kokurikulum x x FEB x x MA C x x APR x x X X MEI x x JUN x x JUL x x OG O x x SEP x x OKT NOV DIS 16 17 X X UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .78000 Alor Gajah.Melaka. .

Sukan dan tugas dengan permainan cekap dan berkesan. Mengenalpasti peserta. 3.Persatuan dan kelab 1. kemudahan dan tempat Mac Setiausaha sukan Pengurus pasukan / jurulatih Ketua guru rumah GPK Diisi Kokurikulum selepas selesai aktivit 2. 2. Mengenalpasti peserta. Meningkatkan 1. kemudahan dan tempat. Mengendali kan Buku Laporan dan Fail Kewangan Mac Guru-guru penasihat persatuan GPK Kokurikulum Diisi selepas Setiausaha selesai Kokurikulum aktivitii. Meningkatkan kebolehan mengurus AJK Tertingi 1. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN KOKURIKULUM 2012-2014 Program Pengurusan Kokurikulum Objektif Strategi Pelaksanaan Jangkamasa pelaksanaan Pelaksana Pemantau a n Penilaian 1.Pasukan pakaian seragam . Mengenalpasti penceramah dan fasilitator. buku laporan disediakan dan dilengkapkan oleh guru 4. Januari / Julai Januari / J un / Oktober 1. 2. Takwim tahunan / jadual waktu gerakkerja / aktiviti / lokasi disediakan. Mengenalpasti penceramah dan fasilitator. Januari Januari Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga GPK Diisi Kokurikulum selepas selesai aktiviti. 1. .78000 Alor Gajah. Disket. 2. Fail / Manual pengurusan.Melaka. Memastikan kualiti pengurusan semua guru ketiga-tiga bidang dapat iaitu menjalankan . mesyuarat kokurikulum 3 kali. .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

2. pengurusan dan pencapaian pelajar dan guru dalam kegiatan kokurikulum. Jangkamasa pelaksanaan Januari – Oktober Pelaksana Guru penasihan persatuan Pemantau Penilaian a n GPK Diisi Kokurikulum selepas selesai Setiausaha aktiviti. Menanamkan minat kepada aktiviti kokurikulum. Bilik pengurusan stor dan stok sukan. Hebahan pengumuman. .Melaka. Kokurikulum Mengiktiraf dan menghargai kehadiran.78000 Alor Gajah. Januari GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Guru Penasihat Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Januari / Februari UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Sistem peminjaman bahan.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . 3. Mesyuarat agung persatuan 4. 3. Edaran maklumat semasa pendaftaran pelajar. Mengenalpasti senarai bahan yang perlu ditambah 2. Menyelenggara bahan. Memanam kesedaran / kepentingan aktiviti kokurikulum kepada diri pelajar. Mengenalpasti pemenang. Taklimat semasa Minggu orientasi. 4. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN KOKURIKULUM 2012-2014 Program Objektif Memastikan semua pelajar dapat kemudahan peralatan Strategi Pelaksanaan 1. Pelaksanaan Hari Q Oktober GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Post GPK Kokurikulum Mortem Setiausaha Kokurikulum 1.

pertandingan antara rumah / kelas dan badan beruniform 3. Pemilihan peserta lebih teliti menerusi uji bakat dan latihan. 4.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . 2. Latihan asas dan sesi latihan tambahan. . pertandingan /perlawanan MSSM perlawanan MSSM Rompin MSSM Pahang MSSM JADUAL PENGURUSAN DAN PENYEDIAAN PASUKAN PPD/JPNP/P ERTUBUHAN PERMAINAN LUAR. SUKAN Olahraga Bola Baling AKTIVI TI Lantikan Pengurus Lantikan Jurulatih Pemilihan Pemain Utama Pemilihan Pemain Pelapis Latihan Asas dan keahiran Latihan Intensif Motivasi Menyertai Pertandingan Post mortem Mesyuarat Agung X J X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X F M A M J J O S O N D KOS Jangkamasa Pelaksana pelaksanaan Januari hingga Guru-guru penasihat Oktober Semua pelajar Pemantau a GPK n Kokurikulum Guru-guru penasihat Penilaian Bola Jaring UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Program Menambah bilangan pelajar yang berjaya dalam Peringkat Negeri Objektif Program Kecemerlangan Strategi Pelaksanaan 1.78000 Alor Gajah.Melaka.

Menarik minat pelajar dalam sukan olahraga. 2. penyertaan ke peringkat yang lebih tinggi. latihan ketangkasan 7.Melaka.78000 Alor Gajah. latihan ketangkasan 7.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . lempar cakera dan lompat tinggi. latihan bebanan 4. mengukur pencapaian pelajar dalam acara larian. latihan daya tahan 5. latihan daya tahan 5.Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. lompatan. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. Latihan kecergasan 3. pertandingan antara rumah 8. pertandingan antara rumah 8. Latihan kecergasan 3. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Tayangan video 2.Menambah bilangan ahli 2. Tayangan video 2. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN SUKAN 2012-2014 Bidan g Pela n Pengurusan Strategi Olahraga k Matlamat Menjadikan sukan olahraga sebagai acara sukan yang membawa manfaat kepada pembangunan insan pelajar. Strategi Pelaksanaan 1. latihan bebanan 4. Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Pemantaua n Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. 1. . Penyertaaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. latihan kelembutan 6. Objektif 1. menambah bilangan pelajar 2012 -2016 Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. latihan kelembutan 6. Disis selepas pemantauan Ujian tara Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar 1.Menambah pengetahuan pelajar tentang olahraga 4.

pertandingan antara rumah 8. latihan bebanan 4.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . latihan ketangkasan 7.78000 Alor Gajah. latihan kelembutan 6. latihan daya tahan 5. Tayangan video 2. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. latihan ketangkasan 7. Menarik minat pelajar menyerti acara merentas desa Strategi Pelaksanaan 1 . latihan bebanan 4. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. pertandingan antara rumah 8.Melaka. latihan kelembutan 6. Bidang Pelan Strategik Merentas Desa Matlamat Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar Objektif 2. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Latihan kecergasan 3. Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. 2012 -2016 Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Pemantaua n Disis selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. Latihan kecergasan 3. Bola Jaring Bola Baling Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar 2. Menarik minat pelajar menyerti acara merentas desa 1 . Tayangan video 2. latihan daya tahan 5. Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. .

o Membolehkan pelajar-pelajar memaksimumkan penggunaan masa yangberfedah dan mendapat kemahiran tertentu. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. bekerjasama. pertandingan . membimbing. . berpidato. Oleh itu kehadiran dan penglibatan mereka agak tidak memuaskan. hormat menghormati. berbahas dan sebagainya. bertanggungjawab. STRATEGI o o Mengadakan program-program khas untuk pertandingan-pertandingan peringkat negara. deklamasi sajak dan sebagainya. masyarakat . o Memupuk sifat-sifat murni seperti bertolak ansur. Membimbing sahsiah pelajar sekolah yang cemerlang di samping kecemerlangan akademik. kerana ramai ahli yang terlibat degan lain yang memerlukan mereka membuat latihan intensif. bahas.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . pantun. memudahcara serta menunjukkan teknik /kemahiran tertentu dalam penulisan. agama dan negara. pidato. o Membolehkan pelajar menguruskan persatuan / kelab. o Memberi peluang kepada pelajar menyerlahkan bakat dan sifat kreatif mereka dalam bidang penulisan. BIDANG TUGAS : PENGURUSAN KELAB DAN PERSATUAN MATLAMAT o o OBJEKTIF o Meningkatkan prestasi pelajar-pelajar sekolah dalam pertandingan-pertandingan yang disertai sekurangkurangnya pada peringkat Naib-Johan. berdaya saing tinggi dan berdisiplin PERMASALAHAN o Sukar mendapatkan kehadiran yang penuh.78000 Alor Gajah. Membimbing pelajar-pelajar SMK Perantau Damai agar menjadi warga negara yang dapat memberikan sumbangan yang berfaedah kepada sekolah. Menjemput tenaga pengajar yang mahir dari luar untuk mengajar.Melaka. latihan pancaragam dan lain- o Ada antara ahli yang menyertainya bukan kerana minat. pameran dan pertunjukan.

Mendapatkan rakaman pita video tentang kemahiran tertentu seperti bahas. bercerita.78000 Alor Gajah. JADUAL PENGURUSAN DAN PENYEDIAAN PASUKAN KELAB / PERSATUAN Kelab AKTIVITI Lantikan Pengurus Lantikan Jurulatih Pemilihan peserta Utama Pemilihan peserta Pelapis Latihan Asas dan kemahiran Latihan Intensif Motivasi Menyertai Pertandingan Post mortem Mesyuarat Agung J X X X F M A M J J O S O N D KOS AGAMA ISLAM BAHASA SAINS & MT X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.Melaka. . Menggalakkan ahli-ahli menyertai pertandingan dalam atau luar sekolah.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 o o . bersajak dan lain-lain untuk mendedahkan teknik / kemahiran sedemikian kepada ahli-ahli.

PELAN STRATEGIK PENGURUSAN KELAB DAN PERSATUAN 2012-2014 Bidang Pelan Strategik AGAMA ISLAM Tempo h 2012 -2016 Pemantau an Diisi selepas pemantauan Matlamat Melahirkan insan terpuji yang mengamalkan nilainilai murni Objektif 1. 3.latihan berterusan. 3. pemantauan dan motivasi yang berterusan 2012 -2016 Pertandingan bercerita bahasa Melayu Penyelara s Kelab Bahasa Guru kanan kokurikulum selesai aktiviti. Melahirkan pelajar yang berketrampila n 2. Bersem angat untuk bertanding melantik jurulatih yang berwibawa.menyediakan kemudahan untuk berlatih. berbahasa. Berani meluahkan idea.78000 Alor Gajah. 2. Bersem angat dan berani Strategi Pelaksanaan 1.pemantauan dan motivasi yang berterusan Pelaksana Guru Penasihat Kelab Penyelaras kelab Guru kanan kokurikulu m Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti.Melaka. BAHASA Memahirkan komunikasi pelajar menggunakan bahasa Melayu / Ingeeris 1.mengundang jurulatih yang berwibawa. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. . 4. Berani meluahkan idea. menyediakan kemudahan untuk berlatih. 2.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . 3. 3. 1. Melahir kan pelajar yang berakhlak 2.

4.78000 Alor Gajah. . Bersemangat dan berani UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .pemantauan dan motivasi yang berterusan Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Jurulatih pertandingan Guru debat dan bahas bahasa iInggeris Penyelaras debat Guru kanan kokurikulum Pemantau an Diisi selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. Melahirkan pelajar yang berakhlak 2. 2. Bidang Pelan Strategik SAINS & MATEMATIK Matlamat Melahirkan pelajar yang berinovasi Objektif 1.mengundang jurulatih yang berwibawa. 3. menyediakan kemudahan untuk berlatih. Berani meluahkan idea.Melaka. Strategi Pelaksanaan 1.latihan berterusan. 3.

78000 Alor Gajah. kawat dan lain-lain. Mendapatkan jurulatih bertauliah dari luar sepereti pihak polis. kebangsaan maupun antarabangsa. Ada antara pelajar yang menyertainya bukan kerana benar-benar minat menyebabkan kehadirannya kurang memuaskan. Membolehkan pelajar mewkili sekolah hingga ke peringkat negeri. Membolehkan pelajar berinteraksi secara harmoni ntara satu sama lain. BIDANG TUGAS: PENGURUSAN UNIT BERUNIFORM MATLAMAT o o o o o Melahirkan pelajar bertanggungjawab dan berdisiplin. Pelajar dapat melatih diri untuk bertanggungjawab dan berdisiplin. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Melatih pelajar menggunakan masa lapang dengan baik dan berfaedah.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . Pelajar dapat mengasah bakat kepimpinan mereka. OBJEKTIF o o o o o o Pelajar dapat menggunakan masa lapang dengan baik. . PERMASALAHAN o o Sukar mendapatkan pakaian sragam yang lengkap/mencukupi kerana agak mahal. Pelajar dapat melakukan kerja-kerja amal dan kebajikan. tentera dan lain-lain. Pelajar dapat melatih diri saying-menyayangi antara satu sama lain dan menghargai hak Meningkatkan prestasi pelajar dalam pertandingan yang disertai sekurang-kurangnya pada peringkat Naib Johan. STRATEGI o o Memperbanyakkan pertandingan antara Unit Beruniform di peringkat sekolah seperti perkhemahan.Melaka. Melatih bakat kepimpinan di kalangan pelajar. orang lain.

Melaka. Sistem latihan yang baik Sokongan pihak sekolah yang tidak berbelah bahagi Kem latihan dan kemahiran yang sesuai. latihan yang berterusan melalui jurulatih bertauliah dari pasukan polis. 3. . o Mendapatkan penaja bagi membantu pelajar-pelajar kurang berkemampuan untuk membeli pakaian seragam yang lengkap. Berdisiplin dan mematuhi peraturan sekolah. 2.78000 Alor Gajah. PELAN STRATEGIK PENGURUSAN PASUKAN BADAN BERUNIFORM 2012 Bidang Pelan Strategik Pengurusan PENGAKAP KANAKKANAK Matlamat Menjadikan ahli yang berdisiplin memamuhi peraturan. Tempo h 2012 -2016 Pelaksana Pelajar PKK Guru penyelaras Jurulatih bertauliah Guru kanan Kokurikulum. Menjadi pembantu kepada aktiviti keselamatan sekolah. Melahirkan insan yang lebih seimbang. 4. 3. negeri dan kebangsaan. menyedia kan kemudahan yang diperlukan. Menyediakan insan yang lebih matang dan bersedia untuk negara. Pemantaua n Disis selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. 5. Memberi peluang kepda pelajar-pelajar menyertai seberapa banyak pertandingan di peringkat daerah. 2. Objektif Strategi Pelaksanaan 1. UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 o .

UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. Hak untuk membuat persediaan yang sewajarnya sebelum penyertaan. Hak untuk mengambil bahagian bersesuaian dengan kebolehan dan kematangan masing-masing. Hak untuk mendapat keseronokan apabila terlibat dalam aktiviti sukan.Melaka. 6. 4. 7. Hak untuk dilayan sebagai individu yang bermaruah. Hak untuk mendapat peluang yang adil dan saksama untuk berusaha ke arah kejayaan.78000 Alor Gajah. . 10. Hak untuk bermain sebagai seorang kanak-kanak atau remaja dan bukannya seperti orang dewasa. SEPULUH HAK PELAJAR DALAM SUKAN 1. 9. Hak untuk melibatkan diri dalam persekitaran yang selamat dan sihat. 2. Hak untuk mendapat bimbingan dan kepimpinan daripada orang dewasa yang berpengalaman.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 . 5. Hak untuk berkongsi kepimpinan dan dalam membuat keputusan. 3. Hak untuk mengambil bahagian. 8.

. negeri dan kebangsaan bagi perkara berikut Sukan dan permainan Kelab dan Persatuan Badan Beruniform KUANTITI KOS Sekali JADUAL PELAKSANAAN November CATATAN 2 Menyediakan Perancangan Program Kecemerlangan Kokurikulum Tahun 2012 bagi : Sukan dan permainan Kelab dan Persatuan Badan Beruniform Sekali Januari Akan disiapkan selepas Mesyuarat Guru 1/2012 ( Minggu Pertama Januari) UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. SASARAN KERJA BIL 1 AKTIVITI Menyediakan analisa pencapaian kokurikulum 2012 bagi peringkat daerah.78000 Alor Gajah.Melaka.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .

Sekali aktiviti dijalankan. .PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .Melaka. BIL 3 AKTIVITI Mengurus dan Menyelaras Program Kokurikulum o o Taklimat Kokurikum Sesi pemilihan pemain baru ( pelapis / bakat baru Khususnya permainan utama seperti Bola jaring dan Bola Baling Mesyuarat Induk Kokurikulu Memilih ahli jawatankuasa o Taklimat pemilihan dan pendaftaran kokurikulum o Menentukan jadual aktiviti kokurikulum.78000 Alor Gajah. Sekali Sekali 3 kali Sekali Januari Januari Sepanjang Awal Tahun Sepanjang tahun tahun Dua kali Dengan kerjasama GPK. Penyelaras dan guru bimbingan KUANTITI KOS JADUAL PELAKSANAAN CATATAN Berterusan Sepanjang tahun o o Menentukan keselamatan pelajar semasa UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.

2 Kelab dan Persatuan 4.7 4.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .1. 4.1.2 Latihan rumah dan permainan Kejohanan olahraga MSSNM KUANTITI KOS JADUAL PELAKSANAAN CATATAN Sekali Mengikut peringkat Mengikut peringkat Mengikut peringkat Sepanjang tahun Februari hingga Mac Februari hingga APril Februari hingga APril Sepanjang tahun JK Pengelola 4.3 Badan Beruniform Perkhemahan kokurikulum.85 Pertandingan Bola Jaring Daerah AG Pertandingan Bola Baling Daerah AG Pertandingan antara rumah.2.4 4.1 4.1 Sukan dan Permainan 4.8 Perjumpaan dan aktiviti kelab Pertandingan Bercerita Pertandingan Bersajak Pertandingan Sahibbah Pertandingan Bercerita Saiss Karnival Pendidikan Pertandingan tilawah al Quran Pertandingan Inovasi sains Dua kali sebulan Sekali Sekali Sekali Sekali Sepanjang tahun Februari Mac April April Mac Mac 4.2.2.2.2.2.Melaka. Sekali April UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh.4.1. .78000 Alor Gajah. 4.2.5 4.1 4. BIL 4 AKTIVITI Pelaksanaan dan pemantauan Program Kokurikulum 4.3 4.1.6 4.1.3 4.2 4.2.

5 Badan Beruniform Terbaik Kelab Terbaik Sukan dan Permainan Terbaik Pencapaian Kokurikulum Terbaik Keseluruhan Pencapaian Negeri & Kebangsaan 7 Menyediakan post Mortem dan program tindak susul kokurikulum bagi tahun 2012 Sekali Akhir semester 2 UNIT KOKURIKULUM SK Pegoh. .3 6.78000 Alor Gajah.2 6.PERANCANGAN DAN PENGURUSAN KOKURIKULUM SKP 2012 .Melaka. JADUAL PELAKSANA AN Akhir semester 1 Akhir semester 2 Sekali Sekali Sekali Sekali Berdasar Pencapaian BIL 5 AKTIVITI Menganalisa Pencapaian Kokurikulum 2012 KUANTITI KOS Dua kali CATATAN Menganalisa pencapaian dan aktiviti 6 Penghargaan dan Penganugerahan 6.1 6.4 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful