Anda di halaman 1dari 5

Nama:Haqqy afrilio kuwwaiz Nim :0810651182

PENJELASAN PROCESSOR BESERTA FUNGSI DAN GAMBAR

Processor sering disebut sebagai otak dan pusat pengendali computer yang didukung oleh kompunen lainnya. Processor adalah sebuah IC yang mengontrol keseluruhan jalannya sebuah sistem komputer dan digunakan sebagai pusat atau otak dari komputer yang berfungsi untuk melakukan perhitungan dan menjalankan tugas. Processor terletak pada socket yang telah disediakan oleh motherboard, dan dapat diganti dengan processor yang lain asalkan sesuai dengan socket yang ada pada motherboard. Salah satu yang sangat besar pengaruhnya terhadap kecepatan komputer tergantung dari jenis dan kapasitas processor.

Prosesor adalah chip yang sering disebut Microprosessor yang sekarangukurannya sudah mencapai Gigahertz (GHz). Ukuran tersebut adalah hitungan kecepatan prosesor dalam mengolah data atau informasi. Merk prosesor yang banyak beredar dipasatan adalah AMD, Apple, Cyrix VIA, IBM, IDT, dan Intel. Bagian dari Prosesor Bagian terpenting dari prosesor terbagi 3 yaitu :

Aritcmatics Logical Unit (ALU) Control Unit (CU) Memory Unit (MU)

Fungsi Processor, Jenis Processor dan Soket Processor

Fungsi Processor (CPU)


Fungsi Processor ialah untuk memproses data yang diterima dari masukan (input), seterusnya akan menghasilkan keluaran (output). Semasa kerja memproses data tersebut, processor juga akan sentiasa berhubung dengan komponen komputer yang lain, terutamanya hard disk dan RAM. Ia juga digambarkan sebagai otak kepada komputer dimana setiap data akan melalui processor bagi menghasilkan keluaran (output) yang sepatutnya. Sesuai dengan fungsi processor, ia juga dikenali sebagai Central Processing Unit atau ringkasannya CPU. Sebagai contoh, ketika anda taip alamat blog ini, maka processor akan menerima masukan tersebut dan berurusan dengan komponen-komponen komputer yang lain seperti RAM, hard disk, motherboard, dan lain-lain komponen bagi menghasilkan keluaran / hasil yang anda kehendaki. Sekiranya processor tidak berfungsi, maka komponen-komponen komputer yang lain juga tidak dapat berfungsi.

Rekabentuk Processor
Pada masa dahulu, rekabentuk processor sesuai dipasang secara slot. Tetapi kini, rekabentuk processor semuanya sesuai dipasang secara soket. Umumnya, kini terdapat dua pengeluar processor iaitu Intel dan AMD. Rekabentuk luarannya hampir sama, iaitu berbentuk segiempat dan mempunyai pin-pin yang banyak sebagai connector kepada motherboard. Terdapat rekabentuk terkini dari Intel iaitu soket LGA775 yang tidak mempunyai pin, sebaliknya motherboard yang mempunyai pin-pin connector untuk dihubungkan dengan processor.

Pemilihan Processor
Jika imbas kembali kepada tips pemilihan motherboard, jenis processor dan soket processor adalah perkara pertama yang perlu dipastikan sebelum membeli motherboard. Pendek kata, processor adalah komponen perkakasan komputer terpenting sebelum membeli komponenkomponen komputer yang lain. Perlu diingatkan juga, kebiasaannya processor adalah perkakasan komputer yang paling mahal.

Jenis-Jenis Processor:
Intel - Pentium II - Pentium III - Pentium IV - Pentium IV Celeron - Pentium D - Dual Core - Core 2 Duo - Core 2 Extreme - Quad Core

AMD - Sempron - Athlon - Athlon AM2 X2 - Phenom Setelah menentukan jenis processor yang dikehendaki, kita perlu melihat kepada no soket processor pula. Ini amat penting supaya kita tidak tersilap memilih motherboard. Sekiranya motherboard tersebut betul dan bersesuaian (compatible) dengan processor, maka processor akan dapat berfungsi dengan baik.. Di bawah ini saya senaraikan beberapa nombor soket processor sebagai rujukan untuk memilih processor dan motherboard yang sesuai:
Nombor Soket Jenis Processor Yang Bersesuaian

Processor / No Pin

Intel Soket 423 Pentium IV / PGA (Pin Grid Array) Pentium IV/ PGA 2nd Ver., Pentium IV Celeron (DDR
RAM)

Soket 478

Soket 603

Pentium IV Xeon (micro PGA) Pentium IV, Pentium D, Celeron 420, Celeron 430, Pentium Dual Core, Core 2 Duo, Core 2 Quad

Soket LGA 775

Soket LGA 1155/1156 Core i3, Core i5, Core i7 (860, 870, 2600) Soket LGA 1366 Core i7 (930, 950)

AMD Soket 754 Soket 939 Soket 940 Soket AM2 Athlon 64 (mPGA), Sempron Athlon 64, Athlon 64-X2 Athlon 64 FX 51 (micro PGA) Athlon AM2, Athlon X2, Sempron Limited Edition Sempron 140, Athlon II X2, Athlon II X3, Athlon II X4, Phenom II X2, Phenom II X4, Phenom II X6

Soket AM3

Ini adalah sebahagian dari nombor soket processor yang ada. Namun, pilihlah processor dan motherboard yang ada dipasaran supaya mudah untuk mendapatkan alat ganti perkakasan komputer yang bersesuaian.