Anda di halaman 1dari 1

KEMANUSIAAN KEDUDUKAN WANITA DALAM ISLAM

Sebelum datangnya islam, wanita dipandang secara remeh, tidak beharga, & Dipandang sebagai alat untuk memenuhi kehendak hawa nafsu lelaki. Selepas datangnya islam, islam telah mengatur naluri manusia dengan perkahwinan & islam menolak keras & tidak mengakui penilaian wanita sebagai manusia bersifat syaitan & juga Islam telah mengangkat darjat kaum wanita setinggi-tingginya.

HAK SOSIAL
Sebelum datangnya islam, Wanita tidak berhak untuk memiliki, berbuat, mengemukakan pendapat & tiada hak untuk memikul tanggungjawab seperti lelaki. Selepas datangnya islam, islam menempatkan kaum wanita sesuai dengan tanggung jawab seperti manusia & makhluk sosial yang merdeka & perlu dihormati.

Wanita sebagai punca kesalahan & kejahatan

Wanita adalah hamba & barang dagangan

Diperagakan sebagai ratu cantik

Wanita sebagai punca kemiskinan STATUS WANITA DI ZAMAN SEBELUM ISLAM Menjadu lambang habuan seks

Wanita tidak berguna

Menjadi daya penarik

Hak wanita di nafikan

Sebagai habuan pertaruhan

ISLAM MENGANGKAT MARTABAT WANITA

STATUS WANITA DI ZAMAN KEDATANGAN ISLAM

ISLAM MELETAKKAN WANITA SEBAGAI PEMBINA MASYARAKAT

Kedatangan Islam merubah segala penghinaan, penindasan dari kezaliman yang dilakukan kepada kaum wanita. Islam telah mengangkat martabat wanita, mengembalikan kedudukannya, memuliakan, dikembalikan haknya yang telah dirampas da diiktiraf oleh lelaki dalam kehidupan

Pada zaman jahilliyah Arab sebelum kedatangan islam,wanita dianggap sebagai makhluk hina. Suami bagi wanita yang hamil anak perempuan akan terlebih dahulu membuat persediaan menggali lubang untuk mengubur anak perempuan mereka hidup-hidup untuk mengelakkan mendapat malu & bebanan hidup & kemiskinan di kemudian hari. Amalan membunuh anak perempuan hiduphidup bagi arab jahilliyah adalah satu kebaikan & anak lelaki adalah satu kebanggan & kegembiraan

Islam meletakkan wanita dalam tiga kategori penting mengikut keupayaan iaitu sebagai ibu, Isteri & anak perempuan. Ibu diletakkan tempat paling tinggi selepas ALLH dan RasulNya.