P. 1
Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia

Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia

|Views: 1,176|Likes:
Dipublikasikan oleh mohd_rasid_8

More info:

Published by: mohd_rasid_8 on Apr 12, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2013

pdf

text

original

“Q”
SEDIA MENYELAMAT
KOMITMEN KAMI KEPADA MASYARAKAT ADALAH MEMBERIKAN KHIDMAT KEBOMBAAN DAN PENYELAMATAN YANG PROFESIONAL DAN BERKUALITI

JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA NEGERI JOHOR

Bersama

PEGAWAI LATIHAN
BALAI BOMBA DAN PENYELAMAT JOHOR BAHRU
PBK II KESAVAN A/L CHINNAPPAN

PENGENALAN JABATAN .

KECEMERLANGAN JABATAN .

PERKHIDMATAN TERBILANG .

KECEMERLANGAN SOKONGAN .

KEGEMILANGAN SUMBER .

PEMBANGUNAN NEGARA TERBILANG .

gov.bomba.my .www.

PENGENALAN JABATAN .

CARTA ORGANISASI KETUA PENGARAH OPERASI .

CARTA ORGANISASI KETUA PENGARAH PENGURUSAN .

Perancangan & Pembangunan Bhg Latihan & Perancangan Tenaga Manusia .UNIT-UNIT DALAM JABATAN Unit Udara Bomba Bhg Operasi Bhg Pencegah Kebakaran Bhg Penguatkuasaan Bhg Kejuruteraan JBPM Bhg Pengurusan Bhg Penyelidikan.

PENGARAH NEGERI JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA NEGERI JOHOR .

CARTA ORGANISASI JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA. NEGERI JOHOR PENGARAH PEMBANTU KHAS TIMBALAN PENGARAH BHG.LATIHAN & PTM BHG. PENGURUSAN BHG.OPERASI KEBOMBAAN BHG PENGUATKUASA BHG PENCEGAHAN KEBAKARAN BHG KEJURUTERAAN BALAI BOMBA DAERAH BALAI BOMBA DAERAH BALAI BOMBA DAERAH BALAI BOMBA DAERAH BALAI BOMBA DAERAH BALAI BOMBA DAERAH BALAI BOMBA DAERAH BALAI BOMBA DAERAH BALAI BOMBA DAERAH BALAI BOMBA DAERAH .

BP JLN TIMAH SARI. BBP 9.BBP KLUANG JLN MOHD KHALID.BBP RENGIT 19. BBP 3. BBP 10. BBP 6. SEGAMAT KOTA TINGGI BANDAR PENAWAR .BBP JOHOR BAHRU 13. BBP 5.JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA NEGERI JOHOR DARUL TA’ZIM TABURAN BALAI BOMBA DAN PENYELAMAT 1. BP ENDAU MERSING MUAR TANGKAK LABIS SEGAMAT PUTRA. BBP 8.BBP YONG PENG 20.BBP KULAI JAYA 16.BBP 12. BBP 2. BBP 4.BBP PEKAN NENAS 17.BBP RENGGAM 21. BBP 7.BBP PONTIAN 18.BBP PASIR GUDANG 15.BBP 11.BBP JOHOR JAYA 14.

UNIT-UNIT DALAM JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT .

UNIT OPERASI PEMADAMAN .

UNIT ROAD TRAFFIC ACCIDENT .

UNIT EMRS .

UNIT UDARA BOMBA .

UNIT HAZMAT (HAZARDOUS MATERIAL) .

UNIT MUST TEAM .

UNIT RIM (RAPID INVENTRY MOTOR) .

UNIT UNDER WATER (SCUBA) .

UNIT MENYELAMAT DI AIR BOT

UNIT PENYIASATAN

UNIT K9

UNIT SAR

UNIT FOREST FIRE .

PAKAIAN SERAGAM JABATAN .

MENGUATKUASAKAN PERUNTUKAN UNDANG-UNDANG YANG BERKAITAN DENGAN ASPEK KESELAMATAN DAN MEMADAM KEBAKARAN SERTA MENYEDIAKAN KHIDMAT KEMANUSIAAN YANG CEKAP DAN BERKESAN. .OBJEKTIF JBPM UNTUK MEMBERI KHIDMAT PENCEGAHAN DAN PEMADAMAN KEBAKARAN.

penyelenggaraan dan pengawalseliaannya yang sempurna. menentang.FUNGSI JBPM Akta Perkhidmatan Bomba 341. mencegah dan mengawal kebakaran. • Menentukan adanya jalan keluar yang cukup dari semua premis ditetapkan sekiranya berlaku kebakaran . • Menentukan adanya jalan keluar kebakaran. • Melindungi nyawa dan harta sekiranya berlaku kebakaran. 1988 Seksyen 5 : • Memadam.

.FUNGSI JBPM • Menjalankan penyiasatan tentang sebab. • Melaksanakan khidmat kemanusiaan termasuk perlindungan nyawa dan harta semasa berlakunya apa-apa bencana. punca dan hal kebakaran.

VISI JABATAN: KE ARAH SEBUAH ORGANISASI KEBOMBAAN DAN PENYELAMATAN BERTARAF DUNIA .

HARTA BENDA DAN ALAM SEKITAR SERTA MEMBERIKAN PERKHIDMATAN PERIKEMANUSIAAN DI SEMUA KEADAAN BENCANA .MISI JABATAN: KAMI KOMITED UNTUK MEMBERIKAN PERKHIDMATAN KEBOMBAAN DAN PENYELAMATAN SECARA PROFESIONAL DAN UNGGUL UNTUK MELINDUNGI NYAWA.

SEJARAH JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT .

KENANGAN ABADI .

KENANGAN ABADI .

KENANGAN ABADI .

Proses federalisasi ini berakhir pada tahun 1981 dengan kemasukan Jabatan Bomba Sabah dan Sarawak. kerajaan telah memutuskan supaya perkhidmatan bomba yang pada masa itu berada di bawah pentadbiran kerajaan negeri dan beberapa pihak berkuasa tempatan disatukan di bawah kerajaan pusat.Sejarah Ringkas Perkhidmatan Bomba di Malaysia Pada tahun 1883 perkhidmatan bomba di negara ini telah diperkenalkan oleh pentadbiran British. Dengan itu lahirlah Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia. Bilangan “balai bomba” yang terdapat pada masa itu ialah sebanyak 112 buah yang hampir kesemuanya dalam keadaan daif dan perlu diganti. . Keadaan perkhidmatan bomba sehingga penghujung tahun 1970-an adalah umpama “hidup segan. Manakala perjawatan yang ada adalah seramai 4000 orang seluruh negara. Pada tahun 1976. mati tak mahu”. Keadaan jentera dan peralatan juga tidak banyak berbeza.

SEJARAH PERKHIDMATAN BOMBA. Kejadian kebakaran ini telah melibatkan kerugian yang agak besar dan secara langsung telah mendorong kepada penubuhan pasukan melawan kebakaran yang dianggotai oleh pekerja-pekerja di bawah tadbiran Kerajaan Persekutuan dan diletakkan di bawah tanggung jawab Kementerian Perumahan dan Kerajaan tempatan. . Di Malaysia. sejarah Penubuhan Pasukan Bomba bermula dengan Pasukan Bomba Sukarela di mana telah direkodkan yang satu kebakaran besar pernah berlaku dipenempatan-penempatan pekerja industri perlombongan bijih timah di zaman kapitan Yap Ah Loy di Kuala Lumpur.

6juta. Jabatan Bomba telah mengorak langkah untuk membangunkan sebuah Jabatan yang telah sekian lama ketinggalan. Dengan peruntukan itu Jabatan Bomba mampu membina kira-kira 100 buah balai bomba baru serta membeli jentera dan kelengkapan yang lebih baik. Awal 90-an menyaksikan pembangunan Jabatan Bomba berjalan dengan lebih pesat. Ini dapat dilihat apabila dalam tempoh 15 tahun. .Perkembangan Bomba Selepas Penyatuan Sejak bermulanya penyatuan.7juta dan RMK 7 sebanyak RM460. peruntukan pembangunan yang diterima oleh Jabatan hanyalah sebanyak 122 juta ringgit sahaja. iaitu dari tahun 1976 sehinggalah 1990. iaitu bermula dengan RMK 6 di mana Bomba telah menerima peruntukan sebanyak RM247. Namun proses ini bukanlah suatu yang mudah disebabkan peruntukan pembangunan yang amat terbatas.

.

TALIAN HAYAT ANDA .

.

SEKIAN TERIMA KASIH .

.

.

.

Sains Kebakaran APAKAH ITU .

DINAMAKAN “SEGITIGA KEBAKARAN”. KEBAKARAN TIDAK AKAN BERLAKU. PANTAS. TERLIBAT ADALAH BAHAN API. TINDAKBALAS PENGOKSIDAAN ATAUPUN TINDAKBALAS KIMIA YG. JIKA SALAH SATU UNSUR TIADA. OKSIGEN & HABA. UNSUR YG. HASIL TINDAKBALAS MERUPAKAN SATU TEORI KEBAKARAN YG.KEBAKARAN TERJADI DRP. .

.

Cth bahanapi – kain. kayu.Bahan Api (Fuel) Suatu unsur yang terkandung gas atau wap mudah bakar (FLAMMABLE VAPOUR). Gas akan dibebaskan apabila suhu bahanapi mencapai takat sambaran. petrol dll. Jika ingin membebaskannya perlulah dipanaskan (haba diberikan). .

Bahan Api (Fuel) * PEPEJAL .FLAMMABILITY RANGE GAS .FLAMMABILITY RANGE BAHAN-BAHAN KIMIA .PYROLYSIS * * * CECAIR .REACTION .

Oksigen Sejenis gas yang membantu dalam proses kebakaran. . Sebanyak 16% 21% udara dapat membantu dalam kebakaran apabila gas @ wap mudah terbakar bercampur.

.Haba (heat) Tenaga yang diperlukan semasa proses kebakaran bagi menaikkan suhu bahanapi kepada nilai tertentu supaya gas @ wap mudah terbakar dapat dibebaskan keluar.

Proses ini berlaku dalam kebakaran yang dikaitkan sebagai faktor keempat @ ‘DRIVING FORCE’.Teori Penguraian (Pyrolysis) & Reaksi Kebakaran (Chain Reaction) Proses penguraian – PYROLISIS rangkaian tindakbalas kimia disebut sebagai tindakan berantai ‘CHAIN REACTION’. Kebiasaannya tindakan berantai kebakaran dituruti dengan pengeluaran haba. cahaya dan asap yang banyak. .

Reaksi Berantai Kebakaran (CHAIN REACTION) .

Fikiran bercelaru.Bagaimana Api Boleh Membunuh • Kekurangan oksigen di bawah paras 17% gangguan pada pemikiran. • Paras 10 – 12% . . Sukar untuk menyelamatkan diri. mangsa akan mengalami kematian otak & organ tidak berfungsi seterusnya menyebabkan maut.mangsa boleh pengsan dan tidak sedarkan diri. Gangguan pada pergerakan otototot. • Berlarutan sehingga 4 – 6 minit.

Kelas-kelas Api & Alat Pemadam Api yang sesuai KELAS JENIS A B C D PEPEJAL CECAIR (SOLID) (LIQUID) KAYU KERTAS SAMPAH AIR DEBU KERING MINYAK CAT TINER BUIH DEBU KERING CONTOH BAHAN JENIS ALAT PEMADAM API GAS (VAPOUR / GAS) BUTAN PROPANE / LPG CO2 DEBU KERING LOGAM (METAL) POTASIUM NATRIUM KALSIUM DEBU KERING .

Arsun / kianat Kerosakan elektrik Merokok Geseran Terlalu panas Kebakaran spontan Kanak-kanak Alatan terlalu panas Semasa kimpalan / pemotongan Petir Tindakbalas kimia Kemalangan dll. Kemalangan. Disebabkan faktor manusia. Tidak sengaja. Berlaku dengan sendiri. . Contoh :.punca Kebakaran.Punca-punca kebakaran Punca.

Bahangan Kemerebakan kebakaran seterusnya melalui terus menerus. . Pemindahan haba melalui 3 cara iaitu :a. Olak haba c.K EM E R E B A K A N K E B A K A R A N Kemerebakan kebakaran disebabkan pemindahan haba dari tempat panas ke tempat sejuk. Pengaliran b.

Pengaliran .

.

Olak haba .

.

Bahangan .

.

Terus Menerus .

faktor yang menyebabkan berlakunya kebakaran.Teknik pemadaman kebakaran boleh dilakukan dengan kaedah memisahkan atau mengurangkan salah satu atau lebih. .

Kaedah tersebut adalah : • Melaparkan / Starvation Mengurangkan atau memisahkan bahan api dari tempat kebakaran. .

.Kaedah tersebut adalah : • Melemaskan / Smothering Mengurangkan atau menyekat oksigen dari tempat kebakaran.

Kaedah tersebut adalah : • Menyejukkan / Cooling Menurunkan suhu atau mengurangkan haba. .

JIKA ADA KEBAKARAN • BUNYIKAN PENGGERA KEBAKARAN • TALIPON 999 ( BOMBA DAN PENYELAMAT ) • KELUAR DARI BANGUNAN DENGAN CEPAT • JANGAN POTONG MEMOTONG • JANGAN MENGGUNAKAN LIF • JANGAN BERPATAH BALIK SEKIRANYA TERTINGGAL BARANG • GUNAKAN TANGGA KESELAMATAN • GUNAKAN PINTU KELUAR YANG BERDEKATAN • BERKUMPUL DI TEMPAT YANG SELAMAT • ADAKAN PANGGILAN BARIS • LAPOR KEPADA PIHAK BOMBA DAN PENYELAMAT .

PELAN TINDAKAN KEBAKARAN BERKUMPUL DI SINI ALAT PEMADAM API BERKUMPUL DI SINI .

CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA KESELAMATAN KEBAKARAN DI BANGUNAN KETUA INSIDEN (CHIEF INSIDEN ) PENOLONG PEGAWAI INSIDEN (ASS. WARDEN ) JURUTEKNIK PUSAT KAWALAN . CHIEF INSIDEN ) AHLI PEMADAM/PENYELAMAT (FIRE FIGHTER ) KETUA UNIT (FLOOR/SEC.

INSIDEN) AKAN MELAPORKAN KEDUDUKAN KAKITANGAN YANG HADIR/ADA DALAM BARIS KEPADA KOMANDER OPERASI BOMBA SEBAIK SAHAJA PIHAK BOMBA TIBA .CARA BERBARIS DI TEMPAT BERKUMPUL XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX X PT XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX X PT XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX X PT XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX X PT XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX KETUA UNIT X PT (TINGKAT/BAHAGIAN) PAPAN TANDA KAKITANGAN PREMIS BERBARIS MENGIKUT/ BAHAGIAN UNTUK TUJUAN MENYEMAK KEHADIRAN X CHIEF INSIDEN KETUA/PENOLONG INSIDEN (CHIEF/ASS.

• MENGETUAI OPERASI LATIHAN KECEMASAN KEBAKARAN BAGI KESELURUHAN BANGUNAN.PERANAN BERTINDAK KETUA INSIDEN KEBAKARAN • MENYELARAS DAN MENGADAKAN PERBINCANGAN DENGAN AHLI-AHLI JAWATANKUASA BERTINDAK KEBAKARAN DARI SEMASA KE SEMASA. . • BERSEDIA DI BILIK KAWALAN KEBAKARAN. MENERIMA LAPORAN DAN MEMBUAT PERHUBUNGAN DENGAN PEGAWAI-PEGAWAI INSIDEN DI ARAS TINGKAT BANGUNAN BERLAKUNYA KEBAKARAN.

. i ) TALIPON 999 ii) KENALKAN DIRI ANDA iii) TERANGKAN ALAMAT TEMPAT KEBAKARAN iv) TERANGKAN JENIS KEBAKARAN v) BERIKAN NOMBOR TELEFON ANDA • MEMERIKSA DAN MENERIMA LAPORAN KEDATANGAN DARI PEGAWAI INSIDEN DI TEMPAT BERKUMPUL. • MELAPOR PERIHAL KEBAKARAN DAN KECEMASAN KEPADA KETUA OPERASI BOMBA DAN PENYELAMAT YANG TIBA.PERANAN BERTINDAK KETUA INSIDEN KEBAKARAN • MENGHUBUNGI PIHAK BOMBA DAN PENYELAMAT.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->