Anda di halaman 1dari 2

Gunung Everest

Empat pendaki Malaysia (Kumpulan Ekspedisi Everest ) telah membuat percubaan yang keempat dan terakhir bagi mencapai puncak Gunung Everest. Walaupun sudah 13 jam dalam percubaan ini , puncak Gunung Everest setinggi 8848 atas aras laut masih belum kelihatan.Dua pendaki daripada empat orang terpaksa mengundur diri daripada perjuangan menawan Gunung Everest disebabkan kecederaan dan penyakit yang mereka alami semasa mendaki puncak tersebut. Kedua-duanya terpaksa berpatah balik ke kem utama , meninggalkan Mohan dan Magendran untuk membawa harapan negara untuk menawan Gunung Everest.

Pada hari yang penuh bersejarah buat semua semua rakyat Malaysia , Mohanadas Nagappan menjejakkan kaki di puncak Gunung Everest 15 minit selepas M. Magendran , menjadikan mereka berdua sebagai pendaki Malaysia pertama menawan gunung tertinggi di dunia ini.Disebabkan oleh mereka , Jalur Gemilang dapat berdiri dengan megah di gunung tersebut.

Setelah banyak buku mengenai Gunung Everest yang telah saya baca , saya sedar untuk mendaki Gunung Everest bukannya sesuatu yang senang.Sudah banyak kegagalan yang menimpa pendaki-pendaki Gunung Everest sebelum kami dan kami bimbang nasib yang sama mungkin menimpa kami.Walaupun begitu , saya begitu berterima kasih kepada Tuhan kerana telah memberikan kami kekuatan dalam mengatasi rintangan-rintangan yang ada semasa mendaki Gunung Everest.Saya rasa semua rakyat Malaysia menyokong kami dan kami tidak mensia-siakan harapan mereka.Kami telah membuatnya menjadi kenyataan, kata Mohan.

Setelah ditanya apakah perasaannya setelah kini namanya tercatat dalam sejarah sebagai pendaki Malaysia pertama berjaya menawan puncak Gunung Everest , Mohan berkata ,Saya rasa ini merupakan sesuatu yang baik dan istimewa buat anak-anak saya dan semua rakyat Malaysia.Ini membuktikan bahawa Malaysia Boleh.Anak-anak muda kita perlu sedar bahawa jika kita boleh lakukannya , mereka terjadi. juga boleh.Mereka boleh apa sahaja

Percayalah keupayaan diri anda , matlamat dalam menghadapi cabaran

jangan cepat putus asa dan pastikan anda mempunyai keazaman dan yang ada.

Anda mungkin juga menyukai