Anda di halaman 1dari 2

KEPENTINGAN JARINGAN PENGANGKUTAN DAN PERHUBUNGAN DI MALAYSIA (EKONOMI, SOSIAL,PETEMPATAN DAN ALAM SEKITAR) EKONOMI: 1.

Meningkatkan mobiliti barangan - pergerakan brg dari tempat pengeluaran ke tempat pemprosesan dan kilang melalui jalan darat, udara dan laut. - pergerakan barangan dr kilang ke tempat pengguna. - pergerakan barangan import dari luar negara dan eksport dari dalam negara. 2.mengalakkan pelaburan - mengalakkan pelaburan asing kerana kos pengangkutan dapat dikurangkan. 3.Meluaskan pasaran barangan - cth: dgn adanya pelabuhan dan lapangan terbang, barangan negara dapat dieksport ke seluruh dunia. 4.menambahkan bilangan kemasukan pelancong. - jaringan pengangkutan yang baik akan darjah kesampaian ke seluruh tempat dalam negara. Cth: kemasukan pelancong ke Gua Mulu, Pulau Tioman dan Taman Negara. 5. Jaringan telekomunikasi yg baik akan: - memudahkan urusan perniagaan - memudahkan urusan pelaburan - memudahkan urusan import dan eksport. 6. Kepentingan e-dagang(perdagangan elektronik) - urusan perniagaan secara online.

-mengiklan dan menyampaikan maklumat perniagaan dalam radio, tv dan internet. -urusan dapat dibuat secara serta merta dan tepat -mengurangkan kos urus niaga dan menjimatkan masa. -pelanggan mempunyai banyak pilihan untuk membeli. SOSIAL 1. Meningkatkan Mobiliti penduduk - dengan ada jalan raya,kereta api dan kapal terbang, kita bole berulang alik ke pelbagai destinasi. 2.Meningkatkan darjah kesampaian - memudahkan migrasi penduduk - memudahkan penghantaran keselamatan (bomba,polis,ambulans) ke tempat bencana. 3. membuka peluang pekerjaan - pekerjaan dalam bidang pengangkutan, perkhidmatan dan perniagaan. -cth: pemandu teksi dan bas, mekanik, pengusaha gerai dan stesen minyak. 4. jaringan komunikasi: - memudahkan mendapatkan maklumat melalui radio, tv, dan internet - penyiaran dasar kerajaan kepada rakyat -e-pembelajaran dan pendidikan jarak jauh -menyatupadukan rakyat melalui interaksi. -Tele perubatan dan pendidikan kesihatan dapat dilakukan. PETEMPATAN 1. Menggalakkan pembukaan petempatan baru 2. memajukan perkampungan menjadi Bandar kecil 3. mengalakkan ramai penduduk tinggal jauh dari Bandar yang sesak.

4. membolehkan penduduk berinteraksi antara satu kawasan dgn kawasan lain. ALAM SEKITAR 1. Jaringan pengangkutan yang baik akan: a) membolehkan keindahan alam sekitar fizikal dinikmati oleh semua orang b) membolehkan banyak penerokaan alam sekitar boleh dilakukan. c) mengalakkan aktiviti pelancongan d)meningkatkan kepentingan sungai dan laut. 2. Jaringan perhubungan yang baik akan: a) menjaga alam sekitar dengan membantu mengesan kebakaran hutan dan jerebu b) menyediakan pelan kawalan alam sekitar berdasarkan imej satelit c) memantau dan meramal fenomena cuaca dan iklim d) merancang guna tanah sesuatu kawasan.

Anda mungkin juga menyukai