Anda di halaman 1dari 2

Punca-Punca Masalah Sosial dan Cara Mengatasi Masalah sosial dalam kalangan remaja semakin membimbangkan.

Semakin hari, masalah ini semakin berleluasa. Pendahuluan: Masalah sosial dalam kalangan remaja masa kini makin berleluasa. Boleh dikatakan setiap hari ada sahaja berita tentang masalah sosial remaja dipaparkan di muka akhbar mahupun di kaca televisyen. Antara masalah sosial remaja masa kini ialah merempit, ragut, curi motosikal, menagih dadah dan pergaulan bebas.

Punca-Punca: 1. Pengaruh rakan sebaya tersalah pilih kawan terjerumus dalam masalah sosial dengan melakukan aktiviti yang tidak berfaedah dan memudaratkan diri tidak ada benteng ketahanan diri berasa seronok berada dalam kelompok kawan yang mampu memberi kegembiraan. 2. Pengaruh media massa sama ada media cetak atau media elektronik -dipaparkan dengan filem-filem atau cerita-cerita ganas dan berunsur sex filem dan bahan tidak bermoral boleh didapati dengan mudah remaja yang melihat akan terpengaruh, meresap dalam diri dan cuba untuk melakukannya. 3. Masalah dalam keluarga pertengkaran ibu bapa, kurang kasih sayang, bebanan tugas remaja tertekan dan emosi terganggu ambil jalan keluar dengan lari dari rumah, mengikut kawan-kawan, mengambil dadah dan sebagainya sebagai usaha meredakan tekanan dalam diri. 4. Perasaan ingin mencuba jiwa remaja yang penuh dengan emosi sangat suka kepada sesuatu yang baru apabila melihat rakan dapat melakukan aksi / membuat sesuatu yang menyeronokkan mereka akan terikut-ikut. Seperti aksi merempit, hubungan sex dan sebagainya. 5. Kurang didikan agama remaja hari ini kurang menghayati didikan agama mereka tidak takut kepada dosa mereka tidak takut kepada balasan hari akhirat mereka lebih pentingkan keseronokkan walaupun bertentang dengan nilai dan agama masyarakat pula mengamalkan budaya lihat dan pandang tetapi ada usaha menegur.

Cara Mengatasi : 1. Memberi didikan agama dan moral yang secukupnya anak mampu membenteng diri mereka daripada pelbagai pengaruh anak-anak akan berasa bersalah melakukan perkara yang bertentangan dengan nilai-nilai agama secara tidak langsung akan menolak gejala buruk yang datang kepada mereka. 2. Ibu bapa memberi kasih sayang secukupnya kepada anak-anak anak-anak rasa diri mereka dihargai dan disayangi mereka akan menjaga maruah diri, maruah ibu bapa dan maruah keluarga bak kata pepatah bagaimana acuan begitulah kuihnya. 3. Penguatkuasaan oleh pihak berkuasa tindakan terhadap media massa yang menyiarkan bahan atau filem berunsur ganas dan sex yang boleh mempengaruhi jiwa remaja. Garis panduan yang lebih telus dan jelas digubal untuk memastikan tiada filem atau bahan yang boleh merosakkan jiwa remaja. 4. Menggubal dan meminda undang-undang tindakan lebih berat sebagai pengajaran kepada pihak yang cuba mengekploitasi remaja untuk kepentingan diri tindakan terhadap remaja yang terlibat sebagai pengajaran kepada rakan-rakan lain. 5. Mengadakan kempen kesedaran untuk remaja mengingatkan remaja tentang impak negatif atau kemudaratan yang akan mereka perolehi jika terlibat dengan masalah sosial seperti penyakit, kecederaan, kematian dan kemusnahan hidup.

Penutup :

Remaja adalah pewaris bangsa. Pemuda adalah harapan bangsa dan pemudi ialah tiang regara. Semua pihak harus memainkan peranan untuk mengurangkan masalah sosial yang boleh menjejaskan keharmonian dan kesejahteraan masyarakat.