Anda di halaman 1dari 8

ORANG ASLI. - SENOI. - NEGRITO. - MELAYU ASLI ADAT TEMENGGUNG - PERAK. ADAT PERPATIH. - NEGERI SEMBILAN KARAJAAN MELAKA.

- 1400 SEHINGGA 1511.

Paul Wheatley,

Impressions of the Malay Peninsula in Ancient Times


Lebih kurang 250 000 tahun dahulu, iaiatu pada pertengahan Zaman Batu Lama yang sepi, semasa lapisan ais melitupi sebahagian besar barat laut Eropah dan Amerika Utara, suatu bentuk manusia telah pun menghuni Semenanjung Tanah Melayu

Tengkorak manusia paling tua homo sapiens di Guan Niah berusia 35 000 tahun dahulu. Pendapat sekitar tahun 2500 1500 sebelum masehi, manusia berhijrah ke Malaya mungkin berasal dari kawasan Selatan atau Barat China. Keturunan mereka ini di kalangan puak Negrito di Utara Malaya. Kemudian pada zaman batu pertengahan datang kumpulan bangsa dari Autralo-Melanesiod. Keturunan mereka ini adalah Puak Senoi di Tengah Malaya, Batak di Sumatera dan Dayak di Borneo. Kemudian datang berhijrah Proto dan duduk di Selatan Malaya. Kemudian Melayu Deautro datang ke Malaya dari Yunnan. Mereka ini datang membawa dengan adat resam serta peraturan-peraturan mereka sendiri.

Penduduk Asli.
1. 2.

3.

Senoi Mewakili kira-kira 55% penduduk orang asli di Semenanjung Malaysia. Negrito Hidup berpindah rendah. Boleh dilihat di negeri Kelantan, Kedah, Perak dan Pahang. Melayu Asli.

Perlembagaan Persekutuan.
1.
2.

Artikel 161A. Artikel 160.

Adat Temenggung. - Patrilineal. - Minangkabau - Lelaki diutamakan. - Pemusatan kuasa. Adat Perpatih. - Matrilineal. - Minangkabau - Datuk Perpatih Nan Sebatang dari Pagar Sumatera. - Wanita diutamakan. - Pembahagian kuasa.

Ruyung

Diasas 1400. Jatuh 1511. Sistem pemerintahan yang sisitematik. 1. Bendahara. 2. Laksamana. 3. Temenggung. 4. Syahbandar. Dua jenis undang-undang.
Undang-undang Laut Melaka. Hukum Kanun Melaka.

1511 1641. Alfonso de Albuquerque. Utk menguasai perdagangan rempah. Gavenor Ketua. Ovidor Hakim Besar. Viador Datuk Bandar. Paderi Besar. Panglima Perang. Sargeant-Major.

1641. Gabenor Ketua. Pemungut Hasil Negeri. Ketua Kewangan. Datuk Bandar. Ketua Perdagangan. Setiausaha. Majlis Keadilan.

Groot Pakkatboek.