Anda di halaman 1dari 45

Ikan Hiasan: Pengurusan Akuarium Ikan Hiasan Filed Under (Hiasan Akuarium, Penjagaan Akuarium, Peralatan Akuarium) by Puyu

Sungai on 21-09-2011 Memelihara ikan hiasan bukan hanya memerlukan kita menjaga makanan dan kesihatan ikan tetapi juga perlu mengurus akuarium ikan itu sendiri. Ini adalah kerana pengurusan akuarium yang baik akan menjadikan ia cantik, menarik dan selamat (tidak beracun) dan sesuai untuk ikan hidup dengan selesa. Terdapat beberapa perkara yang perlu diambil perhatian dalam mengurus bekas/akuarium. Perkara-perkara tersebut adalah seperti berikut : 1. Sistem Pengudaraan Akuarium Untuk memastikan peredaran udara yang baik, pam udara diperlukan untuk menambah kandungan oksigen dalam air. Oksigen yang mencukupi adalah amat perlu terutama kepada ikan-ikan jenis yang kurang tahan seperti ikan emas, arowana (kelisa), guppy dan lain-lain. Manakala untuk ikan-ikan yang tahan seperti ikan kalui, puyu dan tilapia, mereka tidak memerlukan sangat pengudaraan yang baik jadi memadai jika anda hanya memasang penapis air yang boleh berfungsi sebagai pam udara. 2. Sistem Penapis Air

Contoh Penapis Air (Top/Atas) Terdapat banyak sistem penapis air yang digunakan. Biasanya pemelihara ikan hiasan yang baru akan menggunakan penapis jenis atas tangki kerana ianya lebih murah dan mudah di dapati di kedai ikan hiasan. Sistem penapis yang lebih baik dan berkesan ialah jenis under gravel filter kerana air lambat menjadi kotor. Walau bagaimanapun ia agak mahal sedikit. Penapis yang paling baik ialah jenis sistem biologi kerana ianya bukan sahaja dapat menapis kekotoran tetapi dapat menapis hidupan seni yang boleh membawa penyakit kepada ikan. 3. Perawatan Air Air yang digunakan terutama air dari air paip di negara kita perlu dirawat terlebih dahulu sebelum dapat di gunakan untuk ternakan ikan hiasan. Rawatan yang selalu di amalkan ialah merawat dengan anti klorin dan memasukkan sedikit garam (NaCl) bagi membunuh bakteria. Garam dan cecair anti klorin ini boleh dibeli di kedai hiasan. Garam biasa juga boleh digunakan.

4. Aksesori Akuarium Kebiasaannya pemelihara ikan akan menambah hiasan dengan lampu, binaan yang berbentuk kapal, kincir angin dan lain-lain lagi. Apabila kita memilih aksesori yang penting pastikan aksesori tersebut tidak bertoksik kerana ianya boleh berbahaya kepada ikan hiasan. Selain itu pastikan juga agar aksesori tadi boleh menjadikan akuarium anda nampak menarik dan bukannya berserabut atau berselerak. 5. Meletakkan Batu-batan Di Dasar Akuarium Pemilihan batu juga perlu diambil kira kerana pada masa kini terdapat banyak batu yang di jual di pasaran yang di warnakan supaya nampak lebih cantik. Pastikan warna atau cat batu tersebut tidak luntur dan membahayakan ikan anda. Jika boleh cari sahaja batu-batu dari sungai kerana ia dah tentu sekali tidak bertoksik dan percuma. 6. Hiasan Lain Dalam Akuarium

Contoh Hiasan Dalam Akuarium Reka bentuk hiasan dalam akuarium bergantung kepada minat dan cita rasa seseorang. Walau apapun pastikan reka bentuk hiasan yang hendak disediakan memberi ruang yang cukup untuk ikan berenang dan tidak menjadi satu gangguan kepadanya.
Republished by Blog Post Promoter

Post a Comment (0) Comments Read More Sep21

Ikan Hiasan: Langkah-langkah Penyediaan Akuarium Ikan Hiasan Filed Under (Akuarium, Hiasan Akuarium, Peralatan Akuarium) by Puyu Sungai on 21-092011 Setelah anda memilih jenis ikan yang sesuai dan membeli peralatan seperti akuarium dan aksesorinya, beberapa langkah penyediaan akuarium perlu dilakukan sebelum anda boleh memasukkan ikan hiasan ke dalam akuarium. Langkah-langkah ini perlu dilakukan untuk menjamin agar anda berjaya untuk memelihara ikan hiasan buat pertama kalinya. Langkah-langkah Untuk Menyediakan Akuarium Ikan Hiasan 1. Bersihkan Dahulu Bekas/Akuarium Ikan Hiasan Anda perlulah membersihkan akuarium yang baru dibeli dengan air untuk memastikan habuk atau kotoran yang melekat di dalam akuarium tidak menjadi racun kepada ikan hiasan anda nanti. Paling elok bersihkan dengan air mengalir seperti menggunakan hos paip. Setelah siap dibersihkan, letakkan akuarium di tempat yang anda inginkan. 2. Pasangkan Penapis Air Selepas itu anda pasangkan penapis air termasuklah mesinnya sekali mengikut jenis yang anda pilih. Pastikan anda meletakkan kotak penapis air (berspan) di tempat yang sesuai. Jika tidak air akan meleleh keluar daripada akuarium. 3. Masukkan Batu Hiasan (jika perlu) Masukkan batu hiasan jika perlu untuk tempat ikan bermain atau berteduh. Batu hiasan ini kadang-kadang membuatkan ikan berasa seolah-olah ia berada di dalam sungai atau habitat semulajadi. 4. Masukkan Hiasan Dalaman Lain (jika perlu) Anda boleh masukkan hiasan dalaman lain seperti kincir air, rumah tiruan, tumbuhan hiasan dan sebagainya jika perlu. Pastikan hiasan dalaman lain ini tidak menyebabkan akuarium ikan hiasan menjadi serabut/penuh dengan hiasan hinggakan ikan tidak kelihatan. Tujuan utama anda ialah memelihara ikan hiasan dan bukannya menghias akuarium. 5. Masukkan Aksesori Yang Diperlukan Aksesori yang dimaksudkan di sini ialah seperti penapis udara, penyukat suhu (termometer), penyukat ph air dan lampu. Anda hanya perlu pasangkan aksesori ini jika ikan hiasan anda perlukannya dan akan mati jika aksesori ini tidak disediakan. Pastikan anda bertanya kepada penjual ikan hiasan akan keperluan ikan yang ingin anda pelihara. 6. Masukkan Air Secukupnya Selepas itu anda masukkan air secukupnya. Maksud secukupnya di sini ialah jarak antara paras air dengan bahagian atas akuarium (bahagian kaca) ialah lebih kurang 3-4 inci. Jika terlalu penuh ia akan melimpah jika ikan melompat untuk berebut makanan (jika lebih

daripada seekor ikan). Jika terlalu cetek atau air terlalu kurang suhu air kadang-kadang menjadi panas jika suhu di luar terlalu panas. 7. Masukkan Cecair Anti Klorin dan Garam Mengikut Sukatan Yang Sesuai Pastikan anda masukkan cecair anti klorin dan garam yang cukup mengikut sukatan yang telah ditentukan berdasarkan saiz akuarium anda. Anti klorin yang dijual di pasaran mempunyai sukatan yang berbeza berdasarkan saiz akuarium. Pastikan anda membaca label pada botol anti klorin sebelum memasukkannya ke dalam akuarium. Garam pula hanya perlu dimasukkan sedikit untuk membunuh bakteria yang boleh membahayakan ikan. Garam juga boleh dibeli di kedai ikan hiasan. 8. Hidupkan Pam Air Setelah semuanya siap, pasangkan suis pam air ke soket yang berdekatan. Hidupkan pam air dan biarkan antara 1 2 jam. JANGAN masukkan ikan lagi. Selepas itu barulah anda masukkan ikan seekor demi seekor. Selamat memelihara ikan hiasan pilihan anda.
Republished by Blog Post Promoter

Post a Comment (0) Comments Read More Sep 16

Ikan Hiasan: Jenis Tumbuhan Akuatik Mengikut Kategori Filed Under (Hiasan Akuarium) by Puyu Sungai on 16-09-2011 Tumbuhan akuatik untuk ikan hiasan boleh dibahagikan kepada empat jenis mengikut kategori masing-masing. 1. Tumbuhan Akuatik Jenis Tenggelam Tumbuhan jenis ini berakar pada dasar. Tumbuhan jenis ini boleh hidup walaupun tenggelam sepenuhnya di dalam air. Sesuai untuk akuarium dan kolam hiasan.

2. Tumbuhan Akuatik Jenis Termuncul Berakar di dasar akuarium. Bahagian atas tumbuhan ini muncul di permukaan air. Ia sesuai untuk akuarium dan juga kolam hiasan.

3. Tumbuhan Akuatik Jenis Terapung Batang dan daun tumbuhan ini terapung di atas air manakala akarnya berada di dalam air. Sesuai untuk kolam hiasan dan akuarium.

4. Tumbuhan Separa Akuatik Tumbuhan ini biasanya melata di atas tanah dan boleh juga hidup di dalam air. Jenis ini sesuai untuk kolam hiasan dan akuarium kekal.

Aquarium filtration
Types of filters There are many types of filters available some are just more basic than others but some have a specialised use in a fry rearing tank for example where very small fry would be in great danger of being drawn into a normal filter.

External power filter

Under gravel filter

Sponge filter Air powered sponge filter, probably the simplest of all filters. As its name suggests it is powered by air and the water is gently drawn through a sponge which over time becomes both a mechanical and biological filter. This type of filter is the best one to use in a fry rearing tank because the fry can graze off the surface of the sponge and are perfectly safe due to the very gentle flow through the sponge.

Internal power filter, is one of the most widely used of all filters. But it takes up valuable tank space and is difficult to conceal. External power filters, come in a few different designs. The most popular type is the canister filter. The best all-round filter with few disadvantages. Under gravel filter, u/g filters have become less popular recently but they are very efficient and reliable. Disadvantages include being difficult to keep properly clean, not being able to grow plants over them. Any fish which digs could effectively short circuit them. Mechanical filtration Mechanical filtration simply means filtering the water through some sort of media which will physically trap any free floating particles of dirt while letting the water flow freely through. Chemical filtration Chemical filtration is used to remove dissolved impurities which obviously can't be removed by mechanical filtration. Biological filtration Biological filtration is the most important of all the filtration processes. It is biological filtration which keeps the water quality suitable for fish to live in. The process relies on bacteria living on the filter media to breakdown waste and render it harmless. Without these bacteria the ammonia and nitrite levels would rise and kill the fish (see: maturing an aquarium for details). The filter media once colonised should be treated as a living thing, never wash it under tap water always use some old tank water instead. Don't try to get it spotlessly clean, as long as water can flow through it the bacteria will thrive. Reverse osmosis units Although strictly speaking these aren't aquarium filters they do filter all the impurities out of tap water by forcing the water under pressure through a semi permeable membrane which only allows water through. Impurities like nitrate are left behind and flushed away. Reverse osmosis units are used when the tap water is unsuitable for the fish that you intend to keep and for mixing with marine salt for reef aquariums. The membranes will need replacing occasionally especially where the water contains lots of impurities.

How To Create an Undergravel Filter for Your Fishtank


How-To Topics pets & animals tutorials, fish tutorials C I Like This! I Don't Like This! Add to Favorites Flag This HISTORY COMMENTS (0) 2,182 views

This article was provided by wikiHow, a wiki building the world's largest, highest quality how-to manual. Please edit this article and find author credits at the original wikiHow article on how to create an undergravel filter for your fishtank. Content on wikiHow can be shared under a Creative Commons License. Published 2 years ago Last edited 2 years ago Undergravel filters, some love them, some hate them. But for less that $30 you can build a biological/mechanical filter for your 5-1/2, 10, 20, or even 30 gallon tank! If you've got more money, and more time, you can build an UGF for any size tank.

Step 1
Know the size of your tank. Measure its length width and height.

Step 2
Plan. Try to think of a design that would allow the PVC to make a closed circuit, and cover a good amount of area. Also leave about a half inch from the sides of the tank and the PVC tubing, as this will allow your substrate to fill in the gap hiding the UGF. Making a closed circuit simply cuts a few dollars off the price of the build by not having to buy caps. Double check to be sure.

Step 3
Go out to your local hardware store and pick up lengths of 1/2" or 3/4" PVC. My local store sold it in 10' lengths, and it cost > $2.00. 1/2" would be best for 5 1/2 - 20 gallon tanks. 3/4" would be better for 30 or more gallon tanks. Make sure you have all of the elbows and T connectors you'll need. Take into account the lift tubes, which will need 1 T connector for each lift tube.

Step 4
While at the hardware store, ask the clerk where you can get PVC cutters, I got a decent pair for $6.87. Try to get the kind that ratchet, it will make cutting easier.

Step 5
Once you've got the filter pattern planned out, begin cutting and assembling the pieces outside of the empty tank.

Step 6
After all pieces are assembled, use a hammer and nail, or a power drill to punch holes into the bottom of the PVC pipes. This will allow water to be drawn into the UGF as it operates. Be careful not to hurt yourself, or go through the other side of the PVC pipe.

Step 7
Now take the completed UGF and put it into the fish tank. Make sure the uplift tubes are not sticking out of the tank.

Step 8
Run the air tube(s) down to the bottom of the uplift tube(s). For PVC pipe 1" or greater in diameter attach an air stone at the end of the air tube and drop that into the uplift tube.

Step 9
Using proper techniques, finish setting up the aquarium (washed gravel, de-chlorinated water, additional power filter (if desired). Tips

UGFs work on the principle that drawing water through the substrate (gravel) will deter stagnant conditions in the gravel bed and allow beneficial bacteria colonies to develop, furthering the biological filtering capacity of the tank. Keep in mind that the bacterial colonies that develop will only remove soluble wastes from the water itself, and not solid fish waste from the gravel. This will result in cleaner, clearer water however regular substrate maintenance is still recommended (10% water change weekly or bi-weekly, gravel siphoning to remove solid waste). Avoid overstocking the aquarium. Most freshwater fish need approximately 1 Gallon per inch per fish. So a 3" long pleco would need 3 gallons of water all to itself. Have fun and enjoy your aquarium.

Warnings

There are many different points of view on the usefulness of an UGF. Take time to consider both the pros and cons. If you have the opportunity, it would be far better to try an UGF on a smaller tank first if you're not sure. If you are not yet comfortable with the idea of an undergravel filter, or still new to the fish keeping hobby please be absolutely sure that you can complete a DIY aquarium project. If you do not know what you are doing, use the wrong materials, or do something wrong you may end up polluting or poisoning your aquarium, or further complicating matters. UGFs will absolutely not work with sand substrates.

Things You'll Need


You will need PVC pipe of the appropriate size PVC pipe cutters PVC pipe fittings (elbows, T sections/connectors) Hammer and nail or an electric drill. Aquarium air pump and air tube (if using 1" or greater diameter PVC pipe airstones may be used in the uplift tubes) Caution with powertools. It is always recommended to have supervision and use appropriate safety gear.

This is just one way to consider if you have an under gravel filter (UGF). Q: How do you folks feel about under gravel filter, I have not cleaned mine in 2 1/2 years. The mess under the stone is awful. The ammonia is fine pH seems normal. I am thinking to remove it and clean under there and wondering if I should put it back in. A: There is nothing wrong with UGFs, but people either swear by them or swear at them. Personally I dont use them except for a little one gallon tank where most other filters are impractical. Do you have the tank on a stand that allows you to see the bottom of the tank? Iron stands and many wood stands made for aquariums dont have a top on the stand so when you open the cabinet and look up you can see the through the bottom glass of the tank. If you have that sort of setup, I have a nifty trick that might work for you. Get a long piece (like 6 feet) of clear tubing from your local hardware store. Not too big in diameter because you want it small enough to snake down the uplift tubes of your UGF and flexible so it bends fairly easily. Now find a ball bearing or a small nut. Silicone glue it to the side of the tubing at one end. You might be able to slip the nut over the end of the tube, but put a little glue to hold it in place. Now snake the ball bearing end of the tube down the uplift tube until you see it under the plate when you look up through the bottom glass. Start siphoning out water. Now here is the nifty/fun part. Get a magnet and from the underside of the tank you can now direct the tube anywhere you want (because of the ball bearing) under the plate to get to all the built up gunk. Dont worry about getting it all in one cleaning since you would likely have to siphon out all the water to get close. So just do this each time you change water until it is back in reasonably good shape down there. From Patrick Timlin, for About.com

Constructing Under-Gravel Jets by Marc Elieson When I first started keeping fish, I was concerned about "dead spots" in my aquarium. I then had this crazy idea: what if I hooked up a submersible pump (power head) to some PVC pipe that ran along the bottom of the aquarium? It's been several years now and I have been extremely pleased with the results. The water movement in the aquarium is superb; there are no dead spots. And by adding a sponge filter to the submersible pump(s) I have been able to keep the bottom of the aquarium spotless. The need for vacuuming the substrate has been completely eliminated. In fact, after 6 months of not vacuuming, I decided to test the effectiveness of my undergravel jets (ugj). Literally, nothing came up; it was perfectly clean. The concept behind this setup works quite the opposite of an undergravel filter; I try to keep waste products off the bottom and out of the gravel. Wastes and debris get caught on the sponge prefilters (attached to the submersible pumps) As I've already mentioned, this makes maintenance much less of a chore. Instead of having to tediously clean the gravel, I just remove and rinse the spongess and then return them. UGJ are easy and inexpensive to make. What you need to do first is figure out where you want the jets pointing, and where you want to place the submersible pumps. I like to put the pumps in the back corners, behind rocks, so they aren't very visible. And I like to have at least two, if not three, jets (i.e., exits) for each pump, that way you don't get a big blast coming out. Choosing how many pumps to have is a function of the size of your tank. One pump with three "jets" is sufficient for a 55-gallon tank. I have three pumps with 8 "jets" in my 135-gallon. If your tank is only 20 or 30 gallons, I recommend a smaller pump with just two "jets." Once you have your pump and jet locations set, draw out how you want the pipes to run from beginning to end. It is important to have a branching network so that they will be stable. If you have a single pipe with out bending or branching, with only one exit, it won't stand up properly. Below is a sketch I made when setting up one of my

tanks. I decided how I wanted my tank to look first, with the rocks and other decorations. Then, I decided where I wanted the current to flow and where I was going to put the pumps. The next step is to design a pathway connecting the pumps to the "jet" locations. Your pipe network does not need to be as complex as my first design, but do think about stability when creating yours.

Assembling the PVC is relatively easy. Measure and cut the PVC pipes, and then lay them out like you want them to appear in your tank. You want to be sure and give yourself at least a couple of inches away from the glass so that the pump doesnt sit against the glass, and if your jets are angled towards the glass, you dont want them touching right up against it. So be sure and measure the pieces before you glue them. To glue the PVC you will need the primer and glue. Both are cheap and can be bought at any hardware store. PVC is also really cheap, although the adapters and attachments are as much as an 8-ft. piece of pipe (~$1.25). Rub the primer inside the adapter and on the outside of the pipe, then run the glue over the primer and immediately fit the pieces together. It will cure in about 10 seconds, after which time you will not be able to move the pieces again. You dont necessarily need to glue the PVC because they wont come apart and who cares if you get a little leakage if its under your gravel? Besides, they wont leak. Plus, theres an advantage to not gluing the PVC (besides not having to buy the glue): you wont have to throw away your attachments if you made a mistake measuring. And you can use the PVC again in another tank, or you can change up your design if you dont like it. If you glue your project and decide to change your setup, youll have to start over.

To make the "jets," I cut 2-inch pieces and connect them using a 30degree attachment so that they angle upward. To pinch them, you need to heat these 2-inch pieces in a pot of water. When the water begins to boil, the pieces will be hot enough to pinch with plyers.I first pinch it straight on, and then clamp the whole opening from the side. Hold it pinched for about 20 seconds, allowing it to cool in the air, and then you can release it. You now have a focused "jet." If you didnt like the way it looks, you can reboil it and try again. If you do glue your project, wait 12-24 hours before you put it in your tank. The best advice I can give you is to remove your gravel completely to get the PVC down under and close to the tank. Otherwise, your Cichlids will dig it up, exposing it. You may even want to put rocks on the pipes to keep it down under the gravel. The most frequently asked question I get is how to hook the pumps to the pipes. The diagram to the right documents the hardware I use (click on the image to enlarge it). I use Rio 2100 pumps. Other pumps may or may not fit the Marineland prefilter kit. Rio 1700-2500 models will fit the prefilter. Smaller Rio pumps can still be used; however, attaching them to a prefilter is not pratical. You will still get the great water movement, but without the prefilter you won't get the cleaning effect that you would otherwise. Dozens of people have used UGJ in their aquariums with great results. What's so neat about UGJ is that they are highly customizable. People have used them with gravel and sand. Some creative adaptations that I have seen are first gluing the PVC to the bottom of the aquarium with silicone to prevent them from being dislodged by diggers. Others, in an attempt to disguise the white PVC, have covered the PVC with epoxy and then glued their substrate to the top of the pipes.

Imagine all the people in the world floating around, freely. They group together for a while, and some float further. Others dock to the people left behind. Clusters evolve and clusters dissolve. Relax, this is not a yoga exercise, this is the image we tried to create in our previous posting about The Big Pond. Suppose a cluster is a group of people working together. Suppose this is a project. And now we take the stretch to the Fish Pond Metaphor, imagine your project is a Koi Pond. We want to especially focus on the filter and drainage system of the pond as this will function as a fabulous metaphor for people docking and leaving your team. The filtration system purifies the water of wastes, bacteria and other toxins. An aerator, such as a waterfall, pushes air into the water so the fish will have oxygen and the water does not stagnate. The pump moves the water through the filter and aerator. This cycle is the lifeblood of a pond (source)

The Filter As anyone that has worked some time in projects will tell you, the purifying element in teams is trust. Trust will enable smooth operations among the group members, it creates flexibility and creativity. Not every free floating developer will be able to enter the pond. The project should have some kind of filter, some door-policy who may enter and who doesnt. If everybody knows your name and fame, and your are trusted, you pass the filter. In this way the fresh flow of trust is ensure while pumping in new team members. The shrinkage of the global project playing field brings new challenges and opportunities. What happens if everyone lived in a small town? What happens if everybody knows everyone? Or at least, when someone you know, has a sister, that has a friend, that knows the other person? In this small pond, every fish has heard about the reputation of every other fish. And that is a good thing. In order to succeed you have to treat people nicely. You have to play fair.

If you want to enter the Koi Pond, you have to be kind and nice in the new world. The basic argument goes like this: Lets assume I am a manager in US and I am looking for a virtual development team in India. If I treat people well and I have a good track record, the good people from India will work with me. If I treat people like dirt, the good developers will not work with me, and I will be stuck with the people of lesser quality. If I have people of poor quality, my project will be of bad quality. Therefor I will have a bad reputation as a manager in the US. The filter on the pond ensures that only the people that bring in trust will enter the pond. The flattened and spiky world makes sure reputations spread faster than you can say Geronimo. Over a decade ago it seemed almost impossible for someone in Europe to have a clue about the reputation of some person in Africa. With the Internet we have reputation systems in place where crowds share opinions among each other. On Amazon.com we share book reviews, on Ebay.com we share buyer and seller reputations, and on sites like WeVouchFor we even share reputations about IT skills. Although your local Koi Pond has just one filter, all the filters are working together in this way to ensure the flow of trust. The Drainage At the bottom of the Koi Pond is the drain. The drain pulls water out of the pond. Some fish in fish ponds generate a lot of wastes. A large amount of water is needed to balance these wastes. Wastes will reduce the amount of oxygen available to the fish and the older the fish are, the more acute the problem is. Oxygen concentration less than 3 ppm are catastrophic to the fish. Worse is that low oxygen concentration might kill the desirable fish and replace them with undesirable ones. Some undesirable fish populate fast and tend to migrate to the bottom of the pond making the water muddy. Muddy water can hinder the feeding ability of largemouth bass, bluegills, and redear sunfish and even reduce their growth. Additionally, phytoplankton growth and abundance is reduced in muddy water. This may compound the problem of poor fish growth in muddy ponds by reducing the amount of food available through the entire food chain. A toxic employee is a well established fact, that brings down the level of trust within the team. Some employees are like fish that produce toxic materials that kill the fish themselves. It is a kind of suicide. In a fish pond this suicidal effect is multiplied. Toxic employees do the same thing. They spread negativity, demotion and stress through the organization. They contaminate the work environment and suffocate the morale of employees. Like in fish ponds, pollution might kill the desirable employees and replace them with undesirable ones. Or, the good employees leave before they are suffocated. The cost is high and the strategy is to prevent toxic employees from working in the organization by using the right filter. However, while toxic employees can be created over time, or the filter may miss something, the drainage should work properly. The members of the pond that muddle the trust should be released into the great wide open, floating free, away from you project. Ali Anani got his PhD in chemistry in the UK (1972). As of 1981 Dr. Anani got interested in applying scientific approaches to economic and social issues. Bas de Baar works as a Project Manager for over a decade. Since 2001, he has been the editor of www.SoftwareProjects.org, a popular website dedicated to Software Project Management.

Mas Koki sang Ratu Aquarium

Sistem Filtrasi Terpopuler


2 Oktober 2009 oleh jojodesain Berikut ini adalah daftar sistem filtrasi yang paling umum diaplikasikan para hobiis untuk kolam/aquarium mereka, setiap jenis teknik filtrasi tentunya memiliki berbagai keunggulan masing-masing. Tentunya pemilihan sistem filtrasi yang paling tepat untuk Anda sangat tergantung dari kebutuhan Anda sendiri, yang mana paling sesuai untuk kolam/aquarium Anda? silakan simak daftar sistem filtrasi dibawah ini: Filter Atas (Top Filter)

Awalnya ide ini timbul saat saya berencana membuat Akuarium sebagai media pemisah/sekat ruangan. Ada beberapa opsi yang timbul dalam benak saya mengenai desain peletakan filter yang umum untuk mendapatkan nilai artistik yang saya butuhkan, tetapi desain tersebut tidak cukup ringkas dan memiliki kekurangan seperti keterbatasan beberapa posisi sudut pandang dan filter dengan letak media yang kurang sesuai. Akhirnya saya mencoba untuk membuat desain Akuarium sesuai dengan keinginan, kemudahan dalam perawatan tanpa melupakan aspek aspek dasar prinsip filter secara mekanik, biologi, maupun kimiawi. Prinsip dasar dari arah aliran air yang dibelok belokkan keatas dan kebawah adalah memaksa air kotor dari akuarium untuk menembus/melewati media filter agar mendapatkan nilai efektifitas yang ingin dicapai. Pemasangan Filter atas sebaiknya tidak permanen di lekatkan ke aquarium, agar memudahkan dalam mengangkat dan membersihkan kompartemen filter tanpa harus menurunkan aquariumnya

Urutan pemasangan media filter Kompartemen pertama media filter kapas kasar berguna untuk menjebak/menangkap partikel kasar yg berasal dari air aquarium. Pada daerah yg berwarna kuning dimaksudkan adalah pemasangan kaca mika yg telah dilubangi Kompartemen kedua media bioball. Bioball sebagai media bakteri untuk tumbuh. Lendir yg melekat pada bioball merupakan nitrobacter yg tumbuh yang berguna untuk meningkatkan kualitas airBioball dibuat untuk filter wet and dry oleh penciptanya, dibuat ringan dan terapung di air dan digunakan dalam jumlah banyak. Kompartemen ketiga media Zeoliteberguna untuk menangkap bahan terlarut, seperti: gas, bahan organik terlarut, dan sejenisnya. http://o-fish.com/Filter/filter_kimia.php kompartemen ini adalah kompartemen terpanjang untuk mendapatkan air yg melewati media zeolit memiliki rentang waktu yang cukup. Besaran ukuran (size) dari zeolit yg dipakai sebaiknya adalah dalam bentuk butiran kecil. Semakin kecil butiran akan semakin luas luas permukaan sehingga akan semakin luas bidang kontak antara air dan zeolit, efektifitas tercapai. Kompartemen keempat media karbon aktifprinsip kerjanya sama dengan zeolit yaitu berguna untuk menangkap bahan terlarut, seperti: gas, bahan organik terlarut, dan sejenisnya. Demikian pula ukuran dari karbon aktif (KA) tsb gunakan butiran butiran terkecil saja. Saya membeli KA dari toko bahan kimia dgn berbagai ukuran saya memilih yang terkecil (relatif mahal) kemudian dibuat bahan penampung KA dalam kain hitam Kompartemen kelima media filter kapas halus Filter kapas halus adalah media filter air terakhir sebelum kembali ke aquarium

Wet And Dry (Tetes)

Filter Wet and Dry atau Filter Tetes (Trickle Filter) boleh dikatakan merupakan salah satu ujud improvisasi dari filter biologi konvensional. Dalam filter biologi konvensional, media filternya berada dalam kondisi terendam air. Sedangkan dalam filter tetes, sebagian dari media filter tersebut sengaja di ekspos ke udara terbuka, sehingga menciptakan bagian filter dalam kondisi kering (dry). Penciptaan suasana kering ini dimaksudkan untuk menambah efektifitas kinerja bakteri pengurai amonia. Dalam suasana demikian, kontak bakteri dengan oksigen akan semakin baik. Disamping itu konidis ini pun akan meciptakan terjadinya lapisan tipis air yang akan menyelimuti media filter, akibatnya kontak antara air dengan bakteri menjadi lebih baik pula,s ehingga air akan dapat diproses secara biologis dengan lebih baik pula. Gambar 1, menunjukkan diagram kasar sebuah filter tetes. Filter ini terdiri dari dua bagian utama, yaitu bagian yang terdapat di atas air (kering) dan bagian yang berada di dalam air. Diatas media kering terdapat sebuah sprayer yang akan memecah air menjadi butiranbutiran air (tetesan). Tetesan ini hendaknya terbagi merata pada seluruh permukaan media. Air selanjutnya akan menjalar pada media secara gravitasi, mengalami proses secara biologis, kemudian jatuh ke bagian filtrasi basah. Pada bagian basah ini bakteri-bakteri yang hidup dengan kadar oksigen lebih rendah akan mengambil alih pekerjaan bakteri-bakteri sebelumnya. Air kemudian masuk kedalam ruang pompa dan dikembalikan ke akuarium. Media dalam bagian kering dapat digunakan media filter biologi pada umumnya. Meskipun demikian bioball dapat berfungsi dengan baik, karena bahan ini memang dibuat untuk jenis filter ini. Media pada bagian basah adalah juga media filter biologi biasa. Beberapa hobiis ada

yang membiarkan bagian ini kosong tanpa media apapun, meskipun demikian cobalah lakukan test dengan membandingkan hasil dengan dan tanpa media filter dibagian basah ini. Spayer dapat saja dibuat dengan melubangi suatu lembar plastik atau bahan kaku anti karat lainnya dengan kepadatan tertentu sehingga tercipta sebaran lubang seragam diseluruh permukaan. Air yang masuk bagian ini, sebaiknya merupakan ari prefilter yang telah mengalami filtrasi mekanik sebelumnya. Dengan demikian, dapat mencegah terjadinya penyumbatan pada media filter biologi. Dengan memahami prinsip kerja dari filter ini, anda bisa saja memodikasi sktesa tersebut diatas, disesuaikan dengan kebutuhan. Canister

Filter Canister merupakan salah satu bentuk improvisasi dari beberapat tipe filter versi lama, seperti filter under gravel dan filter atas. Prinsip utama dari filter ini adalah memberikan kesempatan yang sama pada air untuk melalui media filter secara menyeluruh, yaitu dengan cara memaksa air tersebut menembus media filter. Hal ini dilakukan dengan membuat sistem tersebut kedap udara, sehingga tercipta suatu tekanan yang seragam didalam filter, sesuatu yang tidak bisa dilakukan dalam sistem terbuka yang langsug berhubungan dengan atmosfir. Dengan cara demikian air akan terpaksa menembus media yang ada sehingga kontak dengan media menjadi lebih baik. Adanya tekanan menyebabkan kondisi kontak antara air dengan media menjadi terjamin, sehingga hasil filtrasi menjadi relatif lebih baik, dan kontak dapat berlangsung dalam waktu relatif lama. Oleh karena itu sistem filtrasi canister lebih jarang memerlukan perawatan rutin. Filtrasi dapat tetap berlangsung dengan baik selama beberapa bulan, sebelum memerlukan perawatan.Gambar diatas menunjukkan kurang lebih diagram sebuah filter canister. Air masuk melalui bagian bawah filter. Kemudian setelah menembus media, air dikembalikan ke akarium malalui sebuah pompa pada kepala filter ini. Tekanan dalam filter sepenuhnya tanggung jawab dari pompa. Apabila pemilihan media dan kapasitas pompa tepat, sistem ini dapat berfungsi dengan baik dalam jangka waktu lama sebelum memerlukan perawatan. Perawatan biasanya diperlukan apabila output filter mulai berkurang dari kapasitas yang disebutkan.

Under Gravel Terbalik

Salah satu masalah dalam menggunakan filter under gravel adalah kemungkinan akan tersumbatnya aliran sebagai akibat akumulasi kotoran yang tidak dapat diproses dengan cepat. Kotoran ini dapat menumpuk diantara gravel, menyebabkan penyumbatan sehingga pada akhirnya dapat mengurangi kinerja dari filter tersebut. Salah satu pemecahannya adalah dengan relatif sering menyipon dan membersihkan lapisan gravel secara teratur. Pembersihan tersebut hendaknya dilakukan secara parsial, agar bakteri pengurai tidak habis tercuci. Cara lain adalah dengan memisahkan endapan dari gravel. Hal ini dapat dilakukan dengan menggunakan metode fiter under gravel dengan aliran terbalik. Gambar 3 menunjukkan diagram bagaimana pemisahan tersebut dilakukan. Pemisahan proses pengendapan dilakukan dengan menambahkan satu unit filter di luar akurium utama. Tugas utama filter ini adalah melakukan filtrasi secara mekanik (Sebuah filter kanister boleh digunakan untuk melakukan tugas ini). Setelah melalui proses filtrasi mekanik, air selanjutnya dikembalikan (dengan bantuan pompa) ke akuarium utama melalui pipa out let filter under gravel. Selanjutnya air akan menyebar dibawah filter under gravel kemudian menembus lapisan gravel. Pada saat melalui lapisan gravel inilah air mengalami proses filtrasi biologi. Dengan demikian ketika air berada kembali di ruang utama akuarium diharapkan telah terbebas dari amonia.

Under Gravel

Sesuai dengan namanya filter under gravel adalah sebuah filter yang terletak dibawah lapisan gravel (kerikil, pasir) di dasar akuarium. Konstruksinya terdiri dari lapisan bahan anti karat (plastik) berlubang dengan kaki penompang sehingga tercipta ruangan bebas dibawahnya untuk memungkinkan air bersih mengalir (Gambar 1). Disalah satu sudutnya (atau lebih) terdapat pipa keluaran untuk mengembalikan air hasil filtrasi kedalam akuarium. Gambar 2 menunjukkan mekanisme kerja sebuah filter under gravel. Dalam hal ini air dipaksa untuk menembus lapisan gravel pada dasar akuarium dengan bantuan head pump atau aerator, kemudian air tersebut dikembalikan ke dalam akuarium. Pada saat air melalui gravel air mengalami setidaknya dua proses filtrasi, yaitu mekanik, melalui pori-pori efektif lapisan gravel, dan biologi, melalui kontak air dengan bakteri pengurai amonia dan nitrit yang hidup pada permukaan gravel. Filtrasi biologi memegang peranan utama dalam sistem filter ini. Dengan berjalannya waktu, penumpukan partikel-partikel padatan pada ruang antar gravel dapat menyebabkan penyumbatan. Oleh karena itu filter under gravel direkomendasikan untuk di rawat secara periodik, setidaknya dengan melakukan pem-vacum-an pada gravel. Penyumbatan dapat menimbulkan terjadinya kondisi anaeraobik pada lingkungan gravel

sehingga dapat menyebabkan bakteri pengurai amonia dan nitrit mati yang akhirnya dapat mengakibatkan filter gagal berfungsi. Filter under gravel sering digunakan terutama dalam akuarium laut. Pada sistem filter ini, partikel-partikel organik yang terjebak pada permukaan gravel akan menjadi sumber pakan bagi jasad-jasad renik (plankton). Selanjutnya plantkon ini akan menjadi sumber pakan bagi penghuni laut lain yang dipelihara, khususnya dari golongan pemakan plankton. Dengan demikian, filter under gravel pada akuarium laut seolah-olah berfungsi juga sebagai refugium. Filter Kimia

Rasanya tidak mudah untuk mendefinisikan sebuah filter kimia, karena sepintas fungsinya hampir sama saja dengan sebuah filter mekanik. Perbedaannya terletak pada ukuran partikel yang digarap, oleh karena itu boleh dikatakan bahwa filter kimia adalah sebuah filter mekanik yang bekerja pada skala molekuler. Seperti diungkapakan sebelumnya, filter mekanik bekerja dengan manangkap suspensi, maka filter kimia bekerja dengan menangkap bahan terlarut, seperti: gas, bahan organik terlarut, dan sejenisnya. Mekanisme ini dilakukan dengan bantuan media filter berupa arang aktif, resin ion, dan zeolit, atau melalui fraksinasi air. Filter kimia dapat melakukan fungsinya dengan tiga cara, yaitu: (1) Serapan, (2) Pertukaran Ion, dan (3). JerapanSerapan (Absorpsi).Absorpsi merupakan suatu proses dimana suatu partikel terperangkap kedalam struktur suatu media dan seolah-olah menjadi bagian dari keseluruhan media tersebut. Proses ini dijumpai terutama dalam media karbon aktif. Karbon aktif memiliki ruang pori sangat banyak dengan ukuran tertentu. Pori-pori ini dapat menangkap partikel-partikel sangat halus (molekul) dan menjebaknya disana. Dengan berjalannya waktu pori-pori ini pada akhirnya akan jenuh dengan partikel-partikel sangat halus sehingga tidak akan berfungsi lagi. Sampai tahap tertentu beberapa jenis arang aktif dapat di reaktivasi kembali, meskipun demikian tidak jarang yang disarankan untuk sekali pakai. Reaktifasi karbon aktif sangat tergantung dari metode aktifasi sebelumnya, oleh karena itu perlu diperhatikan keterangan pada kemasan produk tersebut. Secara umum karbon/arang aktif biasanya dibuat dari arang tempurung dengan pemanasan pada suhu 600-2000C pada tekanan tinggi. Pada kondisi ini akan terbentuk rekahan-rekahan (rongga) sangat halus dengan jumlah yang sangat banyak, sehingga luas permukaan arang

tersebut menjadi besar. 1gram karbon aktif, pada umumnya memiliki luas permukaan seluas 500-1500m2, sehingga sangat efektif dalam menangkap partikel-partikel yang sangat halus berukuran 0.01-0.0000001 mm. Karbon aktif bersifat sangat aktif dan akan menyerap apa saja yang kontak dengan karbon tersebut, baik di air maupun di udara. Apabila dibiarkan di udara terbuka, maka dengan segera akan menyerap debu halus yang terkandung diudara(polusi). Dalam waktu 60 jam biasanya karbon aktif tersebut manjadi jenuh dan tidak aktif lagi. Oleh karena itu biasanya arang aktif di kemas dalam kemasan yang kedap udara. Jerapan (Adsorpsi). Jerapan adalah suatu proses dimana suatu partikel menempel pada suatu permukaan akibat dari adanya perbedaan muatan lemah diantara kedua benda (gaya Van der Waals), sehingga akhirnya akan terbentuk suatu lapisan tipis partikel-pertikel halus pada permukaan tersebut. Permukaan karbon yang mampu menarik molekul organik misalnya merupakan salah satu contoh mekanisme jerapan, begitu juga yang terjadi pada antar muka air-udara, yaitu mekanisme yang terjadi pada suatu protein skimmer. Molekul organik bersifat polar sehingga salah satu ujungnya akan cenderung tertarik pada air (disebut sebagai hidrofilik/suka air) sedangkan ujung yang lain bersifat hidrofobik (benci air). Permukaan molekul aktif seperti ini akan tertarik pada antarmuka air-gas pada permukaan gelembung udara, sehingga molekul-molekul tersebut akan membentuk suatu lapisan tipis disana dan membentuk buih/busa. Dalam suatu protein skimmer; ketika gelembung udara meninggalkan air menuju tampungan busa, gelembung udara tersebut akan kolaps sehingga pada akhirnya bahan-bahan organik akan tertinggal pada tampungan busa yang bersangkutan. Pertukaran Ion Pertukaran ion merupakan suatu proses dimana ion-ion yang terjerap pada suatu permukaan media filter ditukar dengan ion-ion lain yang berada dalam air. Proses ini dimungkinkan melalui suatu fenomena tarik menarik antara permukaan media bermuatan dengan molekulmolekul bersifat polar. Apabila suatu molekul bermuatan menyentuh suatu permukaan yang memiliki muatan berlawanan maka molekul tersebut akan terikat secara kimiawi pada permukaan tersebut. Pada kondisi tertentu molekul-molekul ini dapat ditukar posisinya dengan molekul lain yang berada dalam air yang memiliki kecenderungan lebih tinggi untuk diikat. Dengan demikian maka proses pertukaran dapat terjadi. Media yang dapat melakukan proses pertukaran seperti ini diantaranya adalah Zeolit (baik alami atau buatan) dan resin. Proses pertukaran yang berlangsung secara umum mengikuti kaidah-kaidah tertentu. yaitu: Pertama kation-kation dengan valensi lebih besar akan dipertukarkan terlebih dahulu sebelum kation-kation dengan valensi lebih kecil. Sebagai contoh apabila didalam akuarium kita terdapat besi (ber-valensi 3), kalsium (ber- valensi 2) dan amonium (ber- valensi1 ) dalam jumlah yang sama, maka besi akan teleibh dahulu dijerap oleh zeolite, menyusul kalsium dan terakhir amonium. Kedua, kation yang konsentrasinya paling tinggi didalam akuarium akan dijerap telebih dahulu walaupun valensi lebihkecil. Sebagai contoh dalam kasus diatas, apabila konsentrasi (jumlah) amonium jauh lebih banyak dibandingkan denga besi dan kalsium, maka sesuai dengan aturan 2, amonium akan cenderung di jerap terlebih dahulu. Dengan proses-proses tersebut diatas maka filter kimia dapat diberlakukan untuk menjernihkan air dari paritkelpartikel berukuran molekuler yang tidak bisa diproses secara mekanik atau biologi. Beberapa hal yang bisa di hilangkan dengan filter kimia diantaranya adalah pengaruh racun, kesadahan, warna dan partikel organik terlarut.

Filter Biologi Filter biologi adalah filter yang bekerja dengan bantuan jasad-jasad renik, khususnya, bakteri dari golongan pengurai amonia. Untuk itu, agar jasad-jasad renik tersebut dapat hidup dengan baik di dalam filter dan melakukan fungsinya dengan optimal diperlukan media dan lingkungan yang sesuai bagi pertumbuhan dan perkembangan jasad-jasad renik tersebut. Filter biologi secara periodik perlu dibersihkan, terutama untuk menghilangkan partikelpartikel yang mungkin dapat menimbulkan penyumbatan. Pembersihan perlu dilakukan dengan hati-hati jangan sampai membuat bakteri yang hidup disana mati. Pembersihan dapat dilakukan dengan cara dibilas dengan menggunakan air bersih bebas klorin.Fungsi utama filter biologi adalah mengurangi atau menghilangkan amonia dari air. Seperti diketahui ikan melepaskan amonia (NH3 atau amonium, NH4) ke dalam air, terutama melalui insangnya. Jumlah yang dikeluarkan tergantung dari banyaknya pakan yang dikonsumsi. Secara umum dapat dikatakan bahwa setiap 1 kg pakan akan menghasilkan 37 gram amonia. Dengan demikian dapat diperkirakan berapa banyak konsentrasi amonia yang akan dikeluarkan ikan setiap hari yang perlu dinetralisir oleh sebuah filter biologi. Amonia juga dihasilkan oleh penghuni akuarium lainnya, termasuk bakteri, jamur, infusoria dan juga sisa pakan ikan.Pembersihan juga dapat dilakukan secara bertahap, dengan meninggalkan sebagian media yang lain tetap tidak tertanggu. Hal ini akan menjamin bakteri tetap bertahan hidup disana. Koloni bakteri yang hidup pada media yang tidak tertanggu segera akan menginvansi media yang baru dibersihkan, tentu saja selama pakan dan oksigen tersedia bagi bakteri tersebut Proses pemfilteran amonia dalam akuarium mengikuti hukum mengenai peredaran (siklus) unsur Nitrogen di alam. Keterangan mengenai ini dapat anda peroleh pada bahasan mengenai AMONIA. Dengan memahami hal tersebut maka keberhasilan pengelolaan suatu filter biologi akan dapat dipastikan. Sudah menjadi rahasia umum bahwa filtrasi biologi merupakan bagian dari sistem filter akuarium yang kerap membuat frustrasi penggemar ikan hias baru. Disamping itu sering juga diabaikan atau terlupakan oleh para hobbiis berpengalaman. Mereka baru menyadari kehadirannya apabila sesuatu hal yang buruk terjadi pada akuairum mereka dan itu adalah akibat tidak berfungsinya sistem filtrasi biologi pada akuarium mereka. Dua golongan bakteri memegang peranan utama dalam filter biologi, yaitu bakeri Nitrosomonas sp, dan bakteri Nitrobacter sp. Nitrosomnas berperan mengoksidasi amonia menjadi nitrit, sedangkan Nitrobacter berperan mengoksidasi nitrit menjadi nitrat. Nitrosomonas dan Nirobacter hidup dengan melekatkan diri pada benda padat dalam akuarium. Oleh karena itu, agar keperluan hidup (tempat tinggal) mereka terpenuhi perlu disediakan tempat untuk melekatkan diri. Segala jenis benda padat, selama itu tidak bersifat racun bagi si bakteri, akan dapat digunakan sebagai tempat tinggal bakteri tersebut. Faktor yang perlu diperhatikan dalam memilih tempat tinggal atau media bagi bakteri adalah keterkaitannya dengan bidang kontak antara air dan bakteri. Agar air dapat difilter dengan baik oleh bakteri maka air tersebut perlu kontak dengan bakteri yang bersangkutan. Oleh karena itu, pemilihan media harus memperhitungkan luas bidang kontak ini. Semakin luas bidang kontak maka akan semakin efektif filtrasi biologi berlangsung. Luas bidang kontak berhubungan erat dengan ukuran media yang digunakan. Secara umum dapat dikatakan bahwa persatuan volume, media yang mempunyai ukuran butiran lebih kecil akan memiliki luas bidang kontak atau luas permukaan lebih besar. Berikut adalah ilustrasi sederhana hubungan antara ukuran butiran dengan luas permukaan, atau luas bidang kontak.

Untuk mempermudah ilustrasi digunakan benda berbentuk kubus:Apabila kita punya sebuah kubus dengan panjang sisi-sisinya 1m maka, luas permukaan kubus tersebut adalah 6 m2, sedangkan volumenya adalah 1m3 Kalau kita belah, kubus tersebut jadi 2, maka luas permukaannya bertambah 2 m2, sehingga total luas permukaan= 8 m2, sedangkan volume tetap. Kalau dibelah lagi secara melintang luas permukaannya bertambah lagi 2 m2. Kalau dibelah lagi secara horiontal maka luas permukaan bertambah lagi 2m2. jadi total adalah 12 m2 sedangkan volume total kubus tetap 1m3; dan kubusnya sekarang menjadi 8 buah, masing dengan ukuran 0.5 m. Dengan cara yang sama dapat kita hitung seandainya kubus tersebut dibagi sehingga masingmasing berkukuran 1cm. Maka dengan mudah bisa kita ketahui dalam volume 1 m3, akan kita dapatkan 100x100x100=1000000 kubus. Masing-masing kubus tersebut luas permukaannya adalah 61 cm2=6 cm2. Sehingga luas permukaan totalnya adalah 1000000 x 6 cm2 = 6000000 cm2 atau sama dengan 600m2; Kalau kubusnya berukuran 1mm maka luas permukaannya dalam 1m3 adalah 6000m2.Dengan ilustrasi tersebut anda sekarang sudah akan lebih mudah dalam menentukan ukuran butiran yang akan digunakan untuk media sebuah filter biologi. Semakin kecil butiran akan semakin luas luas permukaan sehingga akan semakin luas bidang kontak antara air dan bekteri yang hidup pada permukaan tersebut. Meskipun demikian, kalau kita kembali pada prinsip sebuah filter mekanik, maka akan terdapat kecenderungan bahwa filter dengan butiran halus ini akan cepat tersumbat. Untuk menghindari hal tersebut maka diperlukan sebuah filter mekanik yang baik yang dipasang sebelum filter biologi. Dengan demikian, air yang masuk kebagian filter biologi sudah merupakan air prefilter, yaitu air yang sebelumnya telah difilter terlebih dahulu secara mekanik sehingga tidak lagi mengandung partikel-partikel padat yang akan menyumbat. Beberapa produsen asesori akuarium telah membuat media filter yang diharapkan dapat mengatasi terjadinya proses penyumbatan, seperti: cicin(tabung) keramik atau bioball, meskipun demikian bahan-bahan ini memiliki korbanan berupa berkurangnya luas permukaan bidang kontak. Secara umum dapat dikatakan bahwa filter biologi bukan merupakan hal yang sulit. Selama anda faham bagaimana bakteri tersebut hidup dan berkembang, serta apa yang diperlukan sebagai media hidupnya, maka anda akan berhasil dalam mengelola sebuah filter biologi, bahkan dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dan mudah didapat (dan murah) di sekitar tempat tinggal anda

Filter Mekanik

Filter mekanik secara harfiah dapat diartikan sebagai sebuah alat untuk memisahkan material padatan dari air secara fisika (berdasarkan ukurannya) dengan cara menangkap/menyaring material-material tersebut sehingga tidak lagi dijumpai terapung/melayang di dalam air akuarium. Bahan yang diperlukan untuk sebuah filter mekanik dengan demikian adalah berupa bahan yang tahan lapuk, memiliki lubang-lubang (pori-pori) dengan diameter tertentu sehingga dapat menahan atau menangkap partikel-partikel yang berukuran lebih besar dari diameter media flter tersebut (Gambar 1).Gambar 1 menunjukkan gambaran kasar tentang mekanisme kerja sebuah filter mekanik. Dalam gambar itu tampak bahwa partikel yang berukuran lebih besar dari diameter (pori) media filter akan terperangkap dalam filter sedangkan partikel-partikel yang lebih kecil dan juga air akan lolos.Dalam suatu sistem filter akuarium yang telah matang, relatif sulit membedakan fungsi kerja dari sebuah filter. Pada bagian yang dianggap sebagai filter mekanik, setelah, matang akan berfungsi pula sebagai filter biologi. , sehingga anda bisa memutuskan sendiri mana yang anda perlukan sesuai dengan ketersediaan di pasar atau malah membuatnya sendiri. Partikel padatan dalam hal ini bukan merupakan bahan terlarut tetapi merupakan suatu suspensi. Ukurannya bisa bervariasi dari sangat kecil, sehingga tidak bisa dilihat oleh mata (sebagai contoh: partikel penyebab air keruh), hingga sisa pakan ikan, potongan tanaman air atau bahkan bangkai ikan. Partikel-partikel ini dapat terperangkap dalam berbagai jenis media, dengan syarat diameter lubangnya atau porinya lebih kecil dari diameter partikel.

Media tersebut dapat berupa kapas sintetis atau bahan berserabut lain, spong, kaca atau keramik berpori, kerikil, pasir, dll. Sebuah wadah atau bak kosong dapat pula berfungsi sebagai filter mekanik. Akan tetapi proses yang terjadi bukan melalui penyaringan partikel melainkan melalui proses pengendapan. Hal ini dimungkinkan dengan membuat aliran air serendah mungkin sehingga kecepatan partikel mengendap menjadi lebih besar daripada laju aliran air. Bak pengendapan umum digunakan dalam manajeman kolam ikan hias (seperti kolam ikan koi), sedangkan dalam akuarium proses pengendapan bisa terjadi dalam sump. Media filter mekanik (bahan yang digunakan untuk menyaring atau menangkap partikel) memiliki ukuran diamater lubang atau ukuran pori beragam, dari satuan mikron (sepersejuta meter) hingga satuan sentimeter (sseperseratus meter), tergantung dari bahan yang digunakan. Diatom atau membran berpori-mikro, misalnya, memiliki pori-pori dengan satuan ukuran mikron sehingga selain dapat menahan suspensi juga dapat menangkap infusoria, bakteri dan algae berseltunggal. Sedangkan jenis yang lain bisa mempunyai ukuran pori lebih b esar. Hal yang menarik dari ukurn pori ini adalah diameter efektifnya. Seperti terlihat pada gambar 1, secara alamiah akan terjadi bahwa efektifitas filter mekanik akan meningkat dengan berjalannya waktu. Diameter pori filter yang semula hanya dapat menangkap partikel yang berkukuran lebih besar dari diameter porinya, dengan berjalannya waktu akan dapat pula menangkap partikel yang berukuran lebih kecil. Hal demikian dapat terjadi, karena dengan adanya halangan yang diakibatkan oleh partikel yang terjebak dan menutup lubang pori semula, maka ukuran pori efektif yang berfungsi akan semakin mengecil, sehingga partikel lebih kecil pun lama-lama akan bisa tertangkap. Keadaan ini dapat membawa kekesimpulan yang salah, bahwa filter mekanik semakin lama akan semakin efektif sehingga hanya dengan sebuah filter mekanik urusan pengelolaan air akuarium akan beres dengan sendirinya. Pada kenyataannya tidak demikian, dengan semakin efektifnya filter mekanik akan membawa ke keadaan dimana tidak akan ada lagi sebuah partikelpun, termasuk air, yang bisa dilewatkan. Dengan kata lain filter akan tersumbat total sehingga gagal berfungsi (Gambar 2)Hal yang umum terjadi adalah semakin halus pori-pori media filter mekanik yang digunakan akan semakin cepat pula penyumbatan terjadi. Apabila penggunakan media sangat halus ini perlu, dilakukan maka dengan menggunakan sistem filter mekanik bertingkat akan dapat menolong mengurangi resiko terjadinya penyumbatan dengan cepat. Filter mekanik perlu dirawat dan dibersihkan secara periodik agar dapat tetap berfungsi dengan baik. Kontrol terhadap kondisi filter ini sebaiknya dilakukan secara rutin. Apabila media sudah tidak dapat lagi berfungsi dengan baik karena rusak atau terdekomposisi, maka perlu dilakukan penggantian dengan media baru. (sumber: o-fish.com) Suka Be the first to like this post. Ditulis dalam Artikel | Bertanda aquarium, filtrasi, Koi, water pump | Tinggalkan sebuah Komentar

Senarai Keperluan Akuarium Tropika


Checklist Peralatan Akuarium
1. Akuarium 2. Stand/ Kabinet 3. Bumbung Akuarium/ Penutup 4. Lampu 5. Sistem Penapisan 6. Heater/ Pemanas (jika perlu) 7. Thermometer 8. Lapisan batuan/ pasir 9. Penyauk Ikan 10. Dechlorinator/ Anti klorin 11. Test kit ammonia 12. Test kit nitrite 13. Test kit pH 14. Paip sifon 15. Pembersih algae/ magnetic scrubber 16. Baldi 10 liter 17. Buku Panduan Ikan Tropika atau klik saja www.aquamania.info =) 18. Pokok hiasan dan sudah tentu ikan anda..

Cadangan/ Saranan Aqua Mania


Akuarium

Semakin besar semakin bagus..Yelah, kalau akuarium bersaiz 4 kaki x 2 kaki lebar mungkin tidak muat untuk diletakkan di bilik anda atau mungkin bagi anda yang tinggal di apartmen, flat, kondo dan seumpanya dah tentu akan menyempitkan ruang rumah anda. Last-last orang rumah bising..=).baik abang duduk je dalam akuarium tuh..Bagaimanapun, kalau akuarium bersaiz 2 kaki setengah atau 3 kaki pun sebenarnya dah mencukupi nbagi anda peminat baru. Mudah disenggara dan risiko kurang..(http://aquamania.info/04/kesilapan-biasa-akuariumbaru/).

Namun, jauhi akuarium yang tinggi dan carilah yang rendah (tinggi tidak lebih 18-24 inci) dan juga panjang serta lebar. Ikan sebenarnya lebih suka kawasan untuk berenang dalam akuarium panjang. Satu lagi, akuarium tinggi ni susah untuk disenggara. Bayangkan kalau tinggi/ dalam akuarium tersebut 2 kaki atau lebih..tak ke haru sampai ke ketiak tangan dihulur untuk samapai ke dasar dan fakta pentingakuarium yang tinggi dan mempunyai luas permukaan yang kecik, menyebabkan kandungan oksigen terlarut di dasar amat kurang. Jadi, buat keputusan yang tepat..Ikan hepi, anda pun hepi..=) Stand/ kabinet

Akuarium sememangnya berat tambah lepas dimasukkan air, batu, pasir, kayu dan segala macam lagi..pening jugak nak cari stand ni..nak beli akuarium nak letak kat mana?atas meja nanti runtuh pulak..nak letak atas stand besi yang siap dengan akuarium nanti patah pulak (lama kelamaan selepas karat)..lagi satu, tak percaya stand besi tuh tak kuat? pergi test kat mana-mana akuarium di rumah kawan (lakukan secara tersembunyi..hehhehe) cuba tolak dengan satu jari..silap-silap nampak akuarium membuai-buai selepas air berkocak..takut tengok..apa yang anda boleh buat, sekiranya ada bajet lebih belilah yang siap kabinet..ataupun mungkin pergi tempah kabinet di kilang perabot kecil-kecilan (harga lebih murah)..kalau pandai bertukang, buat sendiri..

kami di Aqua Mania membuat sendiri kaki-kaki akuarium siap kabinet lagi..oklah, simple tapi kemas dan tegap dan yang paling penting murah..kalau tak de bajet lebih dan tak pandai bertukang, stand besi tadi adalah last option..tapi jangan lupa, bawak ke kedai besi untuk ditamabahkan besi pengikat di kiri kanan besi serta kuatkan welding sedia ada.

Bumbung/ Penutup

Penutup akuarium standard yang dijual di kedai-kedai ikan memang dah siap dengan lampu.. Selalunya lampu jenis t5 tapi pink kaler lahhmm, kalau nak kaler lain kenalah tukar plak samada beli bulb lain atau try slow talk dengan tauke kedai tu kalo boley..Penutup yang dijual di pasaran ada dua jenis iaitu plastik dan kayu. pilihan bumbung plastik walaupun mahal sedikit tapi untuk long term amat berbaloi sebab tak akan mereput apabila terkena percikan air akuarium dan juga juga ringan. Bumbung akuarium amat diperlukan kepada pemilik ikan tropika yang jenis mudah melompat keluar seperti kelisa/ arowana, lampam, jelawat dan lain-lain ikan yang mempunyai bentuk badan panjang serta tirus. Walaupun begitu, lampu yang dipasang hendaklah dihadkan dalam tempoh 8-10 jam sahaja kerana dikhuatiri haba terhasil daripada lampu yang terperangkap akan memberi kesan terhadap suhu air. Lampu

Walaupun lampu selalunya didatangkan sekali dengan penutup akuarium, namun sekiranya anda perlukan lampu yang lebih terang ataupun untuk kegunaan akuarium planted anda boleh buat pilihan seperti lampu High Output (HO), Very High Output (VHO), compact light, malah juga metal halide bergantung kepada jenis atau keperluan akuarium anda. Keperluan lampu secara detail bagi akuarium tropika akan saya terangkan pada artikel lain yang khusus. Sistem Penapisan/ Filter

Pemilihan sistem penapisan atau filter adalah kritikal dan boleh kami katakan kejayaan pemeliharaan ikan tropika atau marin adalah bergantung kepada sistem filter. Ini kerana, filter yang baik bermakana kualiti air baik dan harus diingat sebenarnya apabila kita memelihara ikan sebenarnya kita menjaga air. Kualiti air ok, hidupan akuarium pun ok jugak.Simple kan.=). Tapi, filter macam mana yang baik?sebab bila tanya tokey kedai kompom dia akan tunjukkan yang mahal dan kononnya terbaik..KARUTTT..sebab ramai pemilik kedai ikan di luar sana yang tak beretika dan hanya ingin menjual barang dan kaut untung tanpa pernah memikirkan wang, masa dan komitmen anda dalam hobi ini. Ramai tokey yang tak peduli pun ikan-ikan anda..walaupun begitu masih ada juga segelintir yang bepengetahuan dan dapat memberikan tunjuk ajar..Teruskan sokongan anda kepada kedai-kedai begini..banyak betul kami melalut ni..hehhe..=)

Oklah, bagi akuarium tropika terdapat beberapa jenis filter yang anda boleh pilih. Antara pilihan filter yang boleh dipilih adalah undergravel filter (sedikit konvensional tapi berkesan), Hanging On Back (HOB), top filter dan yang terakhir adalah sump filter (paling terbaik cuma kena rajin masa pasang paip dan sistem).

Sekarang anda dah mula memahami asas sedikit sebanyak. Tapi sebelum membuat keputusan, pastikan anda hanya mencari sistem filter yang berkesan serta berbaloi dengan wang anda. Filter yang mempunyai kadar penapisan 3-5 kali ganda bagi akuarium tropika adalah mencukupi.Katakan anda memiliki akuarium berisipadu 100 liter jadi carilah pam yang mempunyai kadar 300liter/hour -500 lliter/hour..dan cubalah memilih yang lebih besar sedikit dan ianya pasti berbaloi. Ingat, mahal bukan beerti bagus dan murah pun tak semestinya berkesan. Jadi buat pemilihan yang tepat. Pemanas

Pemanas air? Uishh..buat apa..kan Malaysia panas..tapi sebenarnya ianya adalah untuk menjaga kestabilan suhu air akuarium daripada terlampau sejuk selain untuk mengawal penyebaran penyakit. Contoh: ikan discus dapat hidup dengan sihat dalam persekitaran air 30 darjah sehingga 34 darjah dan dapat bertahan sehingga 36 darjah celcius! Namun begitu tidak semua akuarium yang memerlukan pemanas dan bergantung kepada jenis ikan serta suhu persekitaran seperti di dalam sebuah bilik berhawa dingin..

Termometer

Termometer adalah untuk kegunaan anda dalam memerhatikan suhu akuarium kesayangan anda supaya tidak terlampau sejuk atau terlampau panas..Terdapat pelbagai rekaan termometer dan termometer yang ringkas, kecil dan murah sudah mencukupi. Namun begitu terpulang kepada bajet dan rupabentuk yang anda ingini.

Lapisan Pasir/ Batuan

Lapisan pasir atau batuan dapat menambahkan kecantikan semulajadi kepada akuarium tropika anda. terdapat pelbagai jenis batuan atau pasir termasuk yang berwarna warni dijual di pasaran. Selain itu, lapisan pasir adalah penting abgi keberkesanan undergravel filter sekiranya sistem penapis tersebut menjadi pilihan anda. Manakala bagi pemilihan lapisan pasir/ batuan bagi akuarium planted, pastikan anda hanya membeli pasir/ tanah yang dijual bagi tumbuhan akuatik dan bukannya di nursery pokok kerana kandungan yang tidak bersesuaian serta akan mengeruhkan air. Penyauk

Terdapat pelbagai jenama dan saiz penyauk. Bagaimanapun, pilih penyauk yang bersesuain dengan ikan yang anda pelihara iaitu tidak telalu besar atau terlalu kecil. Penyauk yang terlalu besar boleh menyebabkan ekor ikan emas kesayangan anda patah dan rosak serta tidak lagi kembang cantik ketika berenang. Sauk yang terlalu kecil akan menyebabkan ikan melompat keluar dan mungkin mencederakannya. Sekiranya anda memilih memelihara ikan tropika yang bersisik kasar dan besar seperti lampam, arowana dan lain-lain pastikan anda memilih penyauk berstektur kasar kerana tidak akan menanggalkan sisiknya. Bagi ikan-ikan kecil sperti ikan guppy, mollies mahupun ikan emas yang lemah lembut pastikan anda memilih penyauk berstektur halus supaya tidak mencederakannya. Nasihat penting daripada kami, pastikan anda memiliki dua penyauk yang berlainan saiz supaya dapat digunakan untuk menangkap ikan dengan lebih mudah serta tidak stress.

Dechlorinator/ Anti klorin

Anda memerlukan dechlorinator atau anti klorin untuk meneutralkan klorin terkandung kecuali anda menggunakan air RO atau air yang disimpan terlebih dahulu semalam sambil diberikan buih dengan pam. Anti klorin yang murah hanya dapat meneutralkan klorin manakala yang lebih berkualiti dapat meneutralkan kloramin serta logam berat lain terkandung dalam air paip rumah anda. Fakta penting, klorin terkandung dalam air paip hendaklah dineutralkan kerana jika tidak akan membunuh ikan dengan meresapi insang serta menghilangkan slime coat atau lendiran badan ikan.

Test Kits

Ramai peminat di Malaysia jarang ambil peduli tentang test kit kerana bagi mereka, letak air dan on kan semua peralatan lepas lima minit masukkan ikan. Nampak macam tak perlukan..dan sebab itulah ramai peminat akuarium tropika di Malaysia yang tidak berjaya. Test kit diperlukan untuk memeriksa kadar Ammonia, Nitrit, dan juga pH. Jika boleh dapatkan set lengkap test kit kerana lebih murah. Paip Sifon

Paip sifon berguna ketika menyenggarakan akuarium terutama ketika membersihkan kotoran terkumpul pada atau dalam batuan/ pasir. Sebenarnya ia amat membantu memudahkan anda serta menjimatkan masa anda untuk membuang kotoran serta menukar air.

Pembersih magnetik Pembersih magnetik dan pencuci cermin akuarium adalah salah satu peralatan yang penting serta mudah untuk anda membersihkan kaca akuarium anda yang telah ditumbuhi lumut.

Baldi Air

Apabila anda memulakan hobi ini, pastikan anda memiliki satu baldi air yang murah dan tulis Untuk Akuarium Sahaja supaya tidak bercampur dengan penggunaan rumah yang lain seperti memabsuh pakaian dan lain-lain. Khaskannya untuk akurium kesayangan anda sahaja. Buku Rujukan

Memiliki buku rujukan atau panduan adalah suatu pelaburan yang baik bagi memeulakan hobi ini. Anda juga boleh melayari website-website berkaitan dengan ikan tropika atau klik sahaja ke website ini untuk rujukan..=) Thanks..

Pokok Hiasan

Pokok hiasan samada plastik atau hidup dapat menambahkan kecantikan suasana dalam akuarium. bagi yang gemarkan semulajdi, pemilihan pokok hiasan hidup memerlukan juga peralatan lain seperti lampu, tanah, fertilizer dan juga tabung gas karbon dioksida (CO2). Bagaimanapun, terpulang pada selera masing-masing.

Ikan

Akhir sekali pemilihan ikan. Pastikan anda memilih ikan yang serasi bersama dalam akuarium. Pemilihan ikan seperti arowana yang bersifat karnivor, dominan serta agresif sudah tentu tidak dapat dipelihara bersama ikan emas atau ikan guppy yang comel molek kerana kelak berakhir riwayat dalam perut arowana tersebut.. .Oleh itu, kaji dahulu sifat dn keserasian ikan-ikan yang anda minati sebelum membeli ikan. Jangan biarkan ikan baru anda menyebabkan anda kehilangan seluruh komuniti ikan comel kesayangan anda sedia ada nanti..

Selamat Memelihara Ikan

Post to Delicious Post to Facebook 2 2 2 2 2 2 2 2 2

Send via Gmail Post on Google Buzz Add to LinkedIn Send via E-mail program

Print with PrintFriendly Add to Reddit Post to StumbleUpon Post to Twitter

Ray Aqua | Ikan Tropika | 04 26th, 2011 |

14 Responses
1. Megat Says: April 26th, 2011 at 4:53 pm Salam, bagaimana cara utk menghubungi kedai aqua mania? Boleh minta no telefon tak? 2. Ray Aqua Says: April 26th, 2011 at 6:30 pm Salam en Megat. terima kasih kerana melawati dan menyokong website ini yang bertujuan memberikan input serta berkongsi pengalaman. Untuk pengetahuan saudara serta semua peminat hobi ini, kami dalam proses mencari lokasi baru di Shah Alam. walaubagaimanapun kami cuba membantu peminat mendapatkan barangan atau aksesori akuarium di website kami http://www.aquamania.biz yang masih dalam proses pembinaan dan dengan izin Tuhan, website ini akan dilancarkan selewatlewatnya pada penghujung Jun 11 ini. Terima kasih di atas sokongan anda semua dan kami amat menghargainya. Happy Reefing dan Selamat Memelihara Ikan 3. Megat Says: April 26th, 2011 at 11:36 pm Saya dari pekan, adakah ini proses membuka cawangan baru atau berpindah ke lokasi baru? 4. Ray Aqua Says: April 28th, 2011 at 5:58 am Objektif kami membuka laman web ini adalah berasakan perkongsian maklumat serta info. Walaubagaimanapun, kami berterima kasih kepada ke semua pelangganpelanggan kami di Aqua Mania yang telah memberi galakan kepada kami untuk memulakan laman web berteraskan maklumat ini. Sekali lagi jutaan terima kasih kami berikan kepada saudara serta semua peminat kami. Happy Reefing dan Selamat Memelihara Ikan 5. AskBudakboy Says: April 30th, 2011 at 12:47 pm

Wah terbaekksaya akan print nota tuan nie buat check list. Dah lama saya mencari panduan di Malaysia.Susah jugak. Harap tuan dapat jadi mentor sayasaya peminat ikan, tapi malas nak jaga hehesemoga tuan ada buat service setup suatu hari nanti =) 6. Muhamad Says: June 24th, 2011 at 1:01 am Saya tengah mencari hanging filter untuk akuarium 2 kaki. Saya nak beli hanging filtet yg terbaik, kat kedai akuarium ada banyak jenis hanging filter. Sampai saya tak tahu nak beli brand apa, harga yg saya tgk kat kedai rm25 rm55. Harap tuan dapat membantu. 7. Ray Aqua Says: June 24th, 2011 at 2:08 am Salam saudara, Tahniah kerana memilih hobi pemeliharaan ikan ini dan kami pasti anda tidak sabar untuk memasukkan ikan pertama anda. Pada asasnya, pemilihan filter bagi manamana akuarium hendaklah bersesuain dengan saiz akuarium. Saiz akuarium 2 kaki standard adalah 50 liter dan tidak kira apa jua jenis, jenama, harga pastikan anda mendapatkan filter yang sekurang-kurangnya 250liter/hour atau dicadangkan 500liter/hour.Semakin banyak liter per hour atau liter per jam bermaksud air akuarium ditapis sebanyak itu juga. Sekiranya anda memilih 500 liter/hour maka air akuarium anda akan 10 kali melalui penapis tersebut dan ini sudah pasti membersihkan lagi air akuarium. Ini dapat diperiksa pada kotak ataupun label pada pam filter. Periksa dahulu. Pastikan anda tidak terpedaya dengan omongan/sembang penjual barangan yang sudah pasti hanya ingin menjual barangan tanpa memikirkan tentang pulangan terhadap anda (terdapat penjual yang tidak beretika,maaf dikatakan).Kami rasa dengan maklumat tersebut ianya akan menjadi panduan dalam pemilihan filter yang bersesuaian bagi anda. Selamat Memelihara Ikan dan Happy Reefing 8. Amin470 Says: July 7th, 2011 at 3:30 pm Slm,ade cawangan kat terengganu? 9. shahril Says: July 14th, 2011 at 5:28 pm kat shah alam dah bukak ke?sy dok s.alam je so snang nk pg tgk.. 10. Ray Aqua Says: July 22nd, 2011 at 3:49 am Salam saudara, Terima kasih kerana menyokong kami. Pihak kami tidak memiliki mana-mana

cawangan buat masa sekarang. Namun begitu, sekiranya saudara memerlukan apa-apa peralatan serta aksesori akuarium, pihak kami sedia membantu. Emelkan kepada kami sebarang peralatan dan alamat penghantaran. Terima kasih. Selamat memelihara ikan dan Happy Reefing 11. hafiez Says: July 22nd, 2011 at 2:46 pm salam raysy adalah salah seorg penggemar memelihara ikan berkonsepkan semulajadicuma sy nak tahuberapakah budget utk cost co2 tu?termasuk tanah nye sekaliakuarium sy dlm 2kaki shj 12. Ray Aqua Says: July 23rd, 2011 at 8:51 pm Salam saudara, Syabas kerana ingin menyertai komuniti PLANTED TANK di Malaysia. Berdasarkan kepada saiz akuarium anda iaitu 2 kaki anggaran kasar adalah seperti di bawah: 1. Akaurium 2 kaki RM 150 (empty curved tank without stand and hood) 2. Lampu PL 2 kaki RM 90 3. Fertilizer Soil 1 bucket RM 60 4. Disposable CO2 bottle (starter pack) RM 35 5. Small/ Muffin Fan RM 40 6. External Canister (50-100liter) RM 150 *Harga di atas tidak termasuk dengan aksesori seperti plant thong, tumbuhan akuatik dan hidupan akuatik yang lain. *Harga di atas adalah anggaran bergamtung kepada jenama serta kedai yang menjualnya. Buat kajian harga dahulu. Selamat Memelihara Ikan dan Happy Aquascaping 13. shair Says: August 11th, 2011 at 2:11 am salam bro.. nak tanya ni.. saya nak beli custom made tank.. dah usha harga kat area saya ni: 4x2x2 kaki, 8mm tebal gelas = RM320 stand besi = RM120 5x2x1.8 kaki 10mm tebal gelas= RM410 stand besi = RM190

62.51.8 kaki 10mm tebal gelas= RM?? stand besi = RM?? belum usha lagi harga2 custom tank ni berbaloi atau x? saya ada baca artikel yang mengatakan, kalau akuarium tu x tinggi, maka tebal akuarium x perlu lah tebal sangat? betul ke? bajet nak buat shallow tank saja, sebab ikan saya bela jenis shell dwellers (tanganyikan cichlids).. 14. zamhero Says: August 14th, 2011 at 5:27 am assalam saudara ray.. saya ingin meminta pandangan drpd saudara ray. apakah kegunaan uv light pada aquarium dan adakah penggunaan uv light pada marine tank boleh membunuh bakteria baik yg terdapat pada aquarium tersebut?