Anda di halaman 1dari 41

ISU MORAL GLOBAL

KUMPULAN 4: ANDARIAN MASIDOL CYRILLYNE MARK VELERIA CHUNG

PENDAHULUAN
Era globalisasi - masyarakat dunia semakin berkembang pesat mengikut peredaran masa. Masyarakat menjadi semakin tidak bermoral. Jenayah meningkat. Kesejahteraan manusia terancam. Kami telah mengenal pasti beberapa isu.

DEFINISI ISU MORAL GLOBAL


Persoalan tentang tingkah laku manusia yang telah wujud pada peringkat antarabangsa.

Penganiayaan wanita

Pencemaran alam sekitar

Rasuah

Isu moral

PENCEMARAN ALAM SEKITAR


DISEDIAKAN OLEH: VELERIA CHUNG SIAW LEN

DEFINISI PENCEMARAN ALAM SEKITAR


Kamus Dewan Edisi Keempat: perbuatan mencemarkan kebersihan alam sekeliling dengan sampah-sarap dan sebagainya. Akta Kualiti Alam Sekitar 1974: perubahan secara langsung atau tidak langsung kepada sifat-sifat fizik, kimia, biologi atau aras-aras radiasi dengan melepaskan buangan.

KEMORALAN ALAM
Merujuk kepada perhubungan manusia dengan alam. Setiap benda di alam ini mempunyai nilai dan faedah. Manusia bertanggungjawab mengurus alam untuk menjamin keselesaan hidup. Pencemaran alam adalah kesan kurangnya kesedaran kemoralan manusia terhadap alam sekitar. Kesedaran moral terhadap alam menekankan alam semula jadi sebagai sebahagian daripada kehidupan manusia.

Kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan sebanyak tiga juta manusia mati setiap tahun disebabkan oleh pencemaran udara. Ia adalah tiga kali lebih tinggi daripada jumlah kematian yang disebabkan kemalangan kenderaan.

Pencemaran Udara
Punca: Pelepasan asap dari kenderaan dan kilang. Pembakaran sampah dan hutan secara terbuka. Pembakaran bahan fosil. Contohnya petroleum, diesel, arang batu, dan gas asli. Penyemburan racun dan bahan kimia di kawasan pertanian. Asap dari rokok di tempat awam.

Pencemaran Air
Punca: Pembuangan sampah sarap Pembuangan sisa dan bahan toksik Pembuangan bahan kumbahan Penggunaan racun serangga berlebihan Hakisan tanah dari tapak pembinaan. Tumpahan minyak dari kapal

Pencemaran Tanah
Punca Pembuangan sampah secara merata-rata Penggunaan racun serangga berlebihan Pemusnahan hutan Pembalakan haram

Kesan-kesan
Alam sekitar Kepupusan flora dan fauna Ketidakseimbangan ekosistem Jerebu Penipisan lapisan ozon Kesan rumah hijau Aktiviti sungai seperti pelancongan dan perikanan terjejas . Bencana alam seperti banjir dan tanah runtuh.

Kesan terhadap manusia nitrogen oksida terhasil dari asap kilang Keracunan plumbum akibat dari asap kilang dan kenderaan

Penyakit Barah paru paru Sakit mata Sakit jantung Sakit buah pinggang Kurang kecerdasan otak Sakit kepala Masalah pernafasan Alahan dan alergi Kudis Barah kulit

Karbon monoksida dari asap kenderaan Sulfur dioksida terhasil akibat pembakaran arang batu Air yang kotor dan beracun

Contoh negara terlibat:


1975: Kapal Showa Maru yang menumpahkan 7700 tan minyak di kepulauan Riau menjejaskan beratus-ratus hektar tanaman tropika di perairan Indonesia. 2008: pembakaran hutan secara terbuka berlaku di Indonesia.

Pencemaran air menyebabkan simptom kabur penglihatan dan penuturan tidak betul di Teluk Minamata, Jepun. 6 Januari 1967: kapal tangki minyak Jepun, iaitu Torry Canyon berlaku pertumpahan minyak akibat pelanggaran. Bandar tercemar yang tersenarai di dunia ialah Linfen di China, Vapi di India, La Orova di Peru, Norilsk di Rusia dan Kabwe di Zambia.

Gambar-gambar pencemaran

Langkahlangkah

pendidikan

keagamaan

Penguatkuasaan undang-undang

Pendidikan
Keluarga Pihak sekolah Masyarakat Kerajaan

Peranan keagamaan
Mengikuti perintah Tuhan Agama merupakan sumber penting sebagai panduan hidup. Manusia harus bersyukur dengan anugerah Tuhan. Semua agama menyuruh umatnya Be good, do good, see good

Penguatkuasaan undang-undang
Undang-undang diperketat Penghutanan semula Jabatan Perhutanan, Jabatan Alam Sekitar, World Wildlife Fund for Nature(WWF), Greenpeace

penganiayaan wanita
DISEDIAKAN: CYRILLYNE MARK MADINAH

PENGANIAYAAN WANITA
Dera ataupun perbuatan zalim yg dilakukan kpd golongan wanita dgn tujuan mencederakan

PENGANIAYAAN WANITA

JENAYAH ROGOL
PENYELUDUPAN WANITA

KEGANASAN RUMAH TANGGA

ROGOL STATUTORI

Jenayah persetubuhan yg melibatkan seseorang di


bawah usia kerelaan

ROGOL BERGILIR -GILIR

Sekumpulan orang mengambil bhg dlm perogolan seorang mangsa

ROGOL TAHANAN

Banduan yg menjadi mangsa seksual

Rogol tahanan Penyelidikan yang dilaksanakan oleh Cindy StruckmanJohnson dan David Struckman-Johnson daripada University of South Dakota telah mendapati bahawa 22-25 peratus banduan lelaki di Amerika Syarikat adalah mangsa serangan seksual, 10 peratus pernah dirogol, dan 6 peratus pula mangsa rogol bergilir-gilir. Khususnya, banduan wanita mudah diserang oleh pengawal-pengawal dan kakitangan-kakitangan, dan kejadian ini telah dicela oleh Amnesti Antarabangsa and Human Rights Watch. Rogol antara lelaki di kawasan kebudayaan Barat dianggap terjadi, khasnya, di penjara-penjara dan pusat-pusat tahanan, dan juga dalam perhubungan jantina sesama. Kadarnya di kawasan kebudayaan bukan Barat tidak dapat diketahui. Rujukan: Rogol Banduan: Undang, Polisi dan Sains

PUNCA ROGOL

PERSEKITARAN

PERGAULAN BEBAS

PENGAMBILAN DADAH

PENGARUH RAKAN SEBAYA

KEMATIAN MANGSA

Jangkitan penyakit

KESAN

Kecederaan yang teruk

psikologi

PENYELUDUPAN MANUSIA (WANITA)

PENGANGKUTAN MANUSIA MERENTASI SEMPADAN ANTARABANGSA SECARA HARAM.


MEREKA YG BENAR2 DISELUDUP MENYELUDUP SENDIRI MENYELUDUP SUKARELA

Malaysia (Tengah-tengah Asia Tenggara) menjadi negara transit wanita dari Afghanistan,Pakistan, Myanmar dll ke Australia. Malaysia Destinasi, sumber dan tenaga transit penyeludupan wanita. Penduduk Malaysia yang berbilang kaum Batu loncatan ke negara lain. Penyeludupan ini berkait dengan perdagangan seks, pelacuran, buruh kanak-kanak dan buruh paksa. 56 wanita Malaysia ditangkap di luar negara digunakan sebagai keldai dadah/pembawa dadah. Siasatan Tenaganita mendapati gadis yang diseludup akan dirogol dan terdedah kepada dadah.

Penyeludupan penepian lanjutan (visa) utk menyimpan


orang yg diseludup di sesebuah negara selama beberapa bulan dgn melanjutkan tempoh visa sebelum

membawa mereka ke tempat lain.


Permintaan terhadap gadis berumur antara 16 hingga 24 tahun amat tinggi. Kerjaya sebagai pekerja seks sanggat tinggi kerana pelanggan percaya mereka bebas daripada HIV/AIDS

KEMISKINAN

GLOBALISASI

PUNCA

KAWALAN UNDANG2 YG KURANG KETAT

KEUNTUNGAN

Kesengsaraan

Keamanan tergugat

kesan

Peningkatan gejala sosial

penyakit

KEGANASAN RUMAH TANGGA

DIALAMI OLEH KAUM WANITA SELEPAS BERKAHWIN MELIBATKAN PENDERAAN WANITA (ISTERI) HINGGA MELIBATKAN KECEDERAAN YANG SERIUS DAN JUGA MEMBAWA KEPADA KEMATIAN MANGSA KEGANASAN RUMAH TANGGA

KEGANASAN RUMAH TANGGA

HUBUNGAN YANG TIDAK BAIK

SIKAP KETUA KELUARGA

TEKANAN

KESAN2 KEGANASAN RUMAHTANGGA

KEMATIAN

KETAKUTAN

EMOSI

RASUAH
DISEDIAKAN: ANDARIAN MASIDOL

APAKAH ITU RASUAH?


Suatu jenayah atau kesalahan undang-undang : Menerima atau memberi habuan kepada orang lain. Mengakibatkan banyak masalah sosial:Undang- undang tidak dipatuhi sepenuhnya. berlakunya jenayah & ketidakadilan akan berleluasa.

EMPAT KESALAHAN RASUAH YANG UTAMA


1. 2. 3. 4. Meminta atau menerima rasuah. Menawar atau menerima rasuah. Membuat tuntutan palsu. Menyalahgunakan jawatan atau kedudukan.

1.
2. 3. 4. 5.

PUNCA BERLAKUNYA RASUAH kurang pegangan Kelemahan peribadi pelaku yang


iman dan takwa. Kelemahan pemimpin dan pengurusan sesebuah organisasi. Kegiatan sosial dan budaya sesebuah masyarakat. Modenasi Keadaan politik sesebuah negara.

KESAN KEGIATAN RASUAH


1. Rasuah akan melumpuhkan fungsi perjalanan sesuatu organisasi. 2. Pemerintahan menjadi lemah 3. Menyebabkan pentadbiran sesebuah negara menjadi kucar-kacir. 4. Menghancurkan pentadbiran dan pemerintahan sesebuah negara.

LANGKAH-LANGKAH MENCEGAH RASUAH


1. Memantapkan iman dan mengukuhkan jatidirinya. 2. Memasukkan bahayanya rasuah dalam sistem pendidikan. 3. Meningkatkan penguatkuasaan undang-undang dan hukuman kepada pesalah. 4. Memudahkan urusan menggunakan ICT.

Rumusan
Isu-isu tersebut berpunca daripada sikap manusia itu sendiri. Oleh itu, moral adalah penting agar dapat menghindari perbuatan yang negatif. Masyarakat dapat hidup dengan sejahtera.

Anda mungkin juga menyukai