P. 1
KERJA KURSUS GEOGRAFI

KERJA KURSUS GEOGRAFI

|Views: 598|Likes:
Dipublikasikan oleh Awg Ezac

More info:

Published by: Awg Ezac on Apr 17, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/26/2012

pdf

text

original

EKOSISTEM TERGANGGU DI HUTAN SMK SIMANGGANG SRI AMAN

NAMA TINGKATAN NAMA GURU PENTAFSIR : AWG MOHD IZZAT FARHAN BIN AWANG YAKUB : :

…………………………………. TANDATANGAN MURID

……………………………… TANDATANGAN GURU

Ekosistem terganggu di Bandar Sri Aman .

SENARAI KANDUNGAN .

PERKARA MUKA SURAT TAJUK KAJIAN SENARAI KANDUNGAN PENGHARGAAN PENDAHULUAN OBJEKTIF KAJIAN KAWASAN KAJIAN KAEDAH KAJIAN DAPATAN KAJIAN / HASIL KAJIAN RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN .

.

Zaid dan Adailton Aron. Ucapan terima kasih juga kepada kedua ibu bapa saya yang telah memberikan banyak sokongan moral.tidak lupa juga saya mengucapkan perhargaan dan terima kasih kepada pihak sekolah. Di samping itu. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru Geografi saya iaitu Cikgu Agatha Roja atas tunjuk ajar dan bombing baliau dalam menjalankan kajain geografi ini. Selain itu. Terutamanya. dan dorongan semasa saya menjalankan kajian ini. pengetua SMK Simanggang. saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan seperjuangan saya yang turut menghulurkan bantuan dalam menyiapkan kerja kursus ini iaitu Hafaizi. Mohd. kewangan. .Terlebih dahulu. Encik Joseph Junting ak Resa kerana membenarkan saya menjalankan kajian ini.

.

Saya Awg Mohd Izzat Farhan. Saya telah memilih Sri Aman sebagai kawasan kajian saya. kami diwajibkan membuat satu kajian geografi iaitu Kajian Geografi Tempatan (KGT). . Saya telah memilih tajuk tentang ekosistem hutan yang terganggu di sekitar Bandar Sri Aman. Sebab –sebab saya memilih kawasan tersebut sebagai kawasan kajian saya adalah kerana ia merupakan tempat tinggal saya. pelajar Tingkatan 3 bougainvillea yang belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Simanggang. Hal ini kerana memudahkan saya menjalankan kajian tersebut. Sri Aman. Sebagai memenuhi Keperluan mata pelajaran geografi.

.

Saya menjalankan kajian geografi ini untuk memenuhi objektif berikut : Menyenaraikan jenis. Menyatakan kesan penerokaan sumber hutan terhadap manusia dan alam sekitar di kawasan kajian. . Mengkaji penerokaan sumber alam yang terdapat di kawasan kajian.jenis sumber alam yang terdapat di kawasan kajian.

.

Kawasan kajian yang saya telah pilih ialah Bandar Sru Aman di Sarawak. Sungai ini menganjur sejauh 274 kilometer ke bahagian Kapit. Selain itu. . Di samping itu. Bandar Sri Aman merupakan ibu bahagian Sri Aman. Jarak antara Kuching dengan Sri Aman ialah 195 kilometer. Bandar Sri Aman terletak di kawasan tanah pamah yang beralun dan merupakan bahagian selatan negeri Sarawak. Keluasan Bandar Sri Aman ialah 10700 meter. Sungai utama bagi Bandar Sri Aman ialah Sungai Batang Lupar. Saya memilih kawasan tersebut sebagai kawasan kajian saya adalah kerana saya tinggal di kawasan tersebut. sungai tersebut juga boleh menghubungkan dengan kawasan pendalaman.

.

c) Soal selidik o Kami juga membuat temu bual dengan penduduk sekitar.Kami menjalankan kajian ini dengan menggunakan kaedah-kaedah yang berikut: a) Pemerhatian o Kami menggunakan kaedah ini untuk mengenal pasti ciri – ciri bentuk muka bumi dan sumber-sumber semula jadi di kawsan kajian. b) Temu bual o Kami mengumpulkan maklumat tentang keluasan pembinaan bangunan yang dibina di kawasan kajian dengan pegawai yang berkenaan. . d) Rujukan o Kami membuat rujukan di internet dan surat khabar.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->