Anda di halaman 1dari 12

TEKNIK MENJAHIT BUTANG/KANCING BAJU.

Disediakan oleh Logentiran A/L Madarajan Kritharan Eluthazan a/l Narayanan Jeevana Rau a/l Engittaiyah

PERATURAN YANG PERLU DIIKUTI SEBELUM MENJAHIT BUTANG.


A. Gunakan mata jahitan yang betul berdasarkan jenis butang yang hendak dijahit. Gunakan jenis jarum dan benang yang betul yang sesuai dengan kain dan juga saiz lubang butang. Barang-barang yang diperlukan : i. jarum ii. Benang iii. Butang iv. kain

B.

C.

CARA MENJAHIT BUTANG BERTANGKAI.


1. Masukkan benang ke mata jarum dengan mengunakan hujung benang yang diputuskan dari buku benang. Membuat simpulan pada hujung benang iaitu diantara dua lembar benang supaya tidak terpintal, tersimpul atau terambu ketika menjahit butang. Membuat jahitan kecil disisi kanan butang dan seterusnya membuat jahitan kedua ditempat yang sama. Masukkan jarum dengan benang ke dalam lubang tangkai butang.

2.

3.

5. Seterusnya menyusupkan jarum ke sebelah dalam kain. 6. Teruskan menjahit 3 atau 4 lapis. 7. Menyusupkan jarum melalui beberapa jahitan akhir supaya mematikan jahitan yang lebih kukuh iaitu dengan jahitan insang pari.

CARA MENJAHIT BUTANG BERLUBANG DUA.


1. Jahit kia pada dua lapis ditempat lubang. 2. Masukkan jarum dengan benang pada satu lubang dan keluarkannya melalui lubang kedua butang. 3. Letakkan sebatang mancis di atas butang dengan melalukan benang di atas mancis 2 atau 3 kali.

4. Tanggalkan mancis dan tarik butang ke atas. 5. Lilit benang pada tangkai butang dengan ketat. 6. Menyusupkan jarum ke atas kain dan tarik keluar ke sebelah dalam kain. 7. Menyusupkan jarum melalui beberapa jahitan akhir supaya mematikan jahitan yang lebih kukuh.

CARA MENJAHIT BUTANG BERLUBANG EMPAT.


1. 2. Masukkan benang ke mata jarum dengan mengunakan hujung benang yang diputuskan dari buku benang. Membuat simpulan pada hujung benang iaitu diantara dua lembar benang supaya tidak terpintal, tersimpul atau terambu ketika menjahit butang. Masukkan jarum dengan benang melalui lubang butang dari kanan ke kiri. Membuat jahitan di lilitan di tengah-tengah butang. Kemudian, masukkan jarum kedalam lubang butang yang seterusnya susupkan jarum ke atas kain dan tariknya. Letakan, jarum ataupun pin diantara benang dan butang dan membentuk satu bulatan dan membuat jahitan lilitan antara lubang butang. Membuat 3 atau empat jahitan antara lubanglubang butang tersebut.

3.

4.

5. Membawa jarum dengan benang ke sisi kanan bawah butang. 6. Membuat 2 atau 3 lilitan disekitar tangkai butang untuk membentuk simpulan. 7. Menyusupkan jarum melalui beberapa jahitan akhir supaya mematikan jahitan yang lebih kukuh.

BUTANG KATUP

Butang katup merupakan salah satu kancing yang digunakan untuk menutup dan membuka belahan pakaian untuk mengekalkan bentuk asal pakaian.

BUTANG CANGKUK

Butang ini yang terdiri daripada cangkuk dan penyangkutnya . Diperbuat daripada logam. Kukuh dan sesuai dijahit di hujung ikatan pinggang seluar.

BUTANG DAN LUBANG BUTANG

Butang dan lubang butang ialah sejenis kancing yang popular digunakan kerana teguh, kemas, dan tahan lasak. Didapati dalam berbagai saiz, warna, bentuk dan diperbuat daripada bahan plastik, logam , kayu dan kulit.

Sekian Terima Kasih

Anda mungkin juga menyukai