Risma Wijayanti 10 015 078 1B PGSD

BAB

1. Pidhato 2. Pewayangan 3. Tembang 4. Tembung 5.Geguritan 6. Apresiasi Budaya 7. Nulis Undangan (Ulem) 8. Ukara Baku lan Ukara panjelas

Pidhato
Pidhato iku medharake prekara tartemtu ana ing ngarep e wong akeh kanthi nggatekake babagan kaya dene : 1. Busana : Sandhangan nyocogake karo kapreluwan lan acarane, katon merbawani nanging sing prasaja ora neka-neka. 2. Suba sita : trapsila lan tata krama magepokan karo unggah-ungguhing basa. 3. Swara : Pocapan sing cetha lan bisa kaprungu kabeh wong kang ngrungokake lan ora digawe-gawe. 4. Basa lan sastra : Basa kang digunakake prasaja lan bisa ditampa lan dingreteni wong kang ngrungokake. Uga menawa bisa nganggo basa rinengga.

4. katon merbawani nanging sing prasaja ora neka-neka. Swara : Pocapan sing cetha lan bisa kaprungu kabeh wong kang ngrungokake lan ora digawe-gawe. . 3. Suba sita : trapsila lan tata krama magepokan karo unggah-ungguhing basa. Uga menawa bisa nganggo basa rinengga. Busana : Sandhangan nyocogake karo kapreluwan lan acarane. 2.Jenis Pidhato Pidhato iku medharake prekara tartemtu ana ing ngarep e wong akeh kanthi nggatekake babagan kaya dene : 1. Basa lan sastra : Basa kang digunakake prasaja lan bisa ditampa lan dingreteni wong kang ngrungokake.

Bakuning Isi Pidhato Pambukaan  Salam  Ngaturaken rasa syukur  Panghormatan marang tamu Isi/ surasa  Bab kang pokok jumbuh karo tujuane pahargyan. Panutup  Njaluk pangapura manawa ana kaluputan matur nuwun amarga wis diparengake matur. .

katon merbawani nanging sing prasaja ora neka-neka. Uga menawa bisa nganggo basa rinengga. .Babagan Wong Pidhato Pidhato iku medharake prekara tartemtu ana ing ngarepe wong akeh kanthi nggatekake babagan kaya dene: 1. : Trapsila lan tata krama magepokan karo unggahungguhing basa. Basa lan sastra :Bsa kang digunakake prasaja lan bisa ditampa lan dingreteni wong kang ngrungokake. Swara : Sandhanga nyocogake karo kapreluwan lan acarane. Subasita 3. : Pocapan sing cetha lan bisa kaprungu kabeh wong kang ngrungokake lan ora digawe-gawe. Busana 2. 4.

Tuladha Teks Pidhato Teks Pidhato ing acara “Perpisahan Klas VI” Atur Pamitan Wakil Klas 6 sing tamat: Assalamu’alaikum Wr Wb. Langkung rumiyin. matur nuwun. saha saget angaturaken agunging panuwun dhateng sadaya Bapak-Ibu Guru. . saperlu nglajengaken pendhidhikan ing SLTP. adhik-adhik klas 1-5 ingkang kula tresnani. kanca-kanca klas 6 ingkang saweg suka gembira. Wb. saengga kita sesarengan saget kempal manunggal ngawontenaken acara perpisahan siswa-siswi klas enem ingkang sampun saget kacekap. Alhamdulillahirabbil’alamiin. tuwin Bapak Kepala Sekolah. maringi lelintu amal kasaenan ingkang satrap kaliyan labuh lebetipun. Ingkang sampun maringi karahmatan saha kawilujengan. keparenga kula nyuwun palilah sowan wonten ing ngarsa panjenengan sedaya. Allah SWT. sedaya kekirangan saha kalepatan anggen kula matur. Wekdal kula aturaken dhateng pranatacara. Panjenenganipun Bapak/Ibu Kepala sekolah ingkang minulya! Bapak saha Ibu Guru ingkang dahat kinurmatan. Wassalamu’alaikum Wr. Mugi-mugi awit saking kasaenanipun Bapak-Ibu. kepareng kula sakanca tansah nyuwun donga pamujinipun supados saged kasembadan menapa ingkang dados idham-idhaman kula sakanca kalihipun nyuwun agunging pangaksami sadaya kalepatan kula sakanca. ing salebetipun kula kaemong ing SD riki dhateng adhik-adhik klas 1-5 kula sakanca ugi nyuwun pangaputen. nyuwun pangapunten. Ingkang menika kula minangka wakil saking sadaya kanca klas enem kepareng ngaturaken raos syukur dhateng ngarsanipun Allah SWT. Bismillahirahmanirrahim. Akhiripun. Babagan menika sage kawujud amargi saking panggulawenthahipun Bapak saha Ibu Guru sadaya. amin! Salajengipun. mangga sesarengan ngaturaken raos syukur dhateng ngarsa dalem Allah SWT. saperlu dados badan wakilipun kanca klas 6 ingkang sakedhap malih badhe nilaraken SD riki.

.

Wayang Golek Yaiku Wayang kang digawe saka kayu kang dipetha wujud uwong. Wayang Kulit Yaiku Wayang kang digawe saka walulang.    Jinising Wayang Wayang Wong Yaiku wayang kang paragane wong. njupu crita Damarwulan. . njupuk crita Mahabarata lan Ramayana. njupuk crita Mahabarata lan Ramayana.PEWAYANGAN 1.

d. Sang Hyang Antaboga : Kahyangan Sapta Pratala i. e. b. g. Dewa Lan Kahyangane Bathara Guru (Ratune para dewa) : Kahyangan Jung gringsaloka Bathara Endra : Kahyangan Endraloka Bathara Brama : Kahyangan Argadahana Bathara Kamajaya : Kahyangan Cakrakembang Bathara Wisnu : Kahyangan Ariloka Bathara Yamadipati : Kahyangan Yamaniloka Bethari Durga : Kahyangan Sentra Ganda Mayit h.2. Sang Hyang Nagaraja : Kahyangan Sumur Jalatundha j. Sang Hyang Wenang : Kahyangan Ondar-Andir Bawana . c. f. a.

Iki kanggone tembung. lan sapanunggalane. Pamadya.  Janaka : Arjuna.  Lan sapanungalane.  Kresana : Narayana. Basudewaputra. Dasanama Jeneng Wayang Dasanama kuwi saka tembun dasa kang tegese sepuluh. Wijanarko. Narasinga.  Werkudara : Bayu Seta.3. Jagal Bilawa. Margana. . Tuladha babagan dasanama jeneng wayang. Bayu Putra. Jlitheng. nama kuwi jeneng. Kendhitatnala. Sena. Wresniwira. Padmanaba. Palguna. Arya Panenggla. Wisnu Murti. Wijasena. Dadi dasanama iku menehi teges jeneng kang padha nganti sepuluh cacahe. Endra Putra. Dananjaya. Jlamprong. barang utawa jeneng wayang. Bratasena. Ari Murti. Permadi.

arjuna Nakula dan sadewa werkudara puntadewa .

.

Dhandhanggula c. Sinom k. Mijil i. Kinanthi f. Asmaradana b. Megatruh h. Gambuh e. Pocung .TEMBANG Tembang Jawa iku ana 3 Warna : 1. Durma d. Maskumambang g. Tembang Cilik (Tembang Macapat) a. Pangkur j.

Balabak Girisa Jurudemung Wirangrong .2. b. Tembang Tengahan a. d. c.

Tembang Gedhe a. Citramengeng b. Pamularsih . Kusumastuti c.3. Mintajiwa d.

. Guru Gatra Guru gatra yaiku Cacahing gatra(larik)saben sapada (bait). yaiku : 1.Ing tembang jawa ana pathokan-pathokan. Tuladha: Sekar gambuh ping catur kang cinatur polah kang kalantur tanpa tutur katula-tula katali kadaluarsa kapatuh kapatuh pan dadi awon cacahing guru gatra ing tembang gambuh iku ana 5 gatra.

Guru Wilangan Guru wilangan yaiku cacahing wanda (ucap/ suku kata) saben sagatra (sak baris) Tuladha: Sekar gambuh ping catur kang cinatur polah kang kalantur tanpa tutur katula-tula katali kadaluarsa kapatuh kapatuh pan dadi awon (7 wanda) (10 wanda) (12 wanda) (8 wanda) (8 wanda) .2.

3. Tuladha: Sekar gambuh ping catur kang cinatur polah kang kalantur tanpa tutur katula-tula katali kadaluarsa kapatuh kapatuh pan dadi awon (u) (u) (i) (u) (o) . Guru Lagu Guru Lagu yaiku tibaning swara (vokal) ing pungkasaning gatra.

.

Gandane sabun kuwi arum wangi.TEMBUNG  Tembung Saroja Tembung saroja diarani tembung majemuk yaiku tembung loro kang duweni teges padha didadekake siji (ora ngowoni tegese). Tuladha :  Atut runtut  Arum wangi  Budi pakarti  Campur bawur Tuladha ukara : Budi pakarti luhur tansah dilakoni. .

yaiku: 1. Tembung Dwipurwa 3. Ana telu warna tembung rangkep. bisa sakabehing tembung utawa mung sawanda. Ing Bahasa Indonesia temung rangkep kuwi diarani kata ulang. Tembung Dwilingga 2. Tembung Rangkep Tembung rangkep yaiku tembung sing diwaca kaping pindho. Tembung Dwiwasana .

1. Tembung dwilingga iki ana 3 warna:  Dwilingga padha swara Tuladha : Guru-guru Omah-omah Bocah-bocah  Dwilingga salin swara Tuladha : Mlaka-mlaku Wira-wiri Mrana-mrene  Dwilingga semu Tuladha : Ondhe-ondhe Untir-untir Undur-undur . Tembung DwiLingga Tembung Dwilingga yaiku tembung-tembung sing diwaca kaping pindho kabeh linggane.

Tuladha : Dedunung Jejupuk Lelumpuk .2. Tembung Dwipurwa Tembung Dwipurwa yaiku tembung-tembung sing diwaca kaping pindho mung wanda sing ngarep.

3. Tembung Dwiwasana Tembung Dwiwasana yaiku tembung-tembung sing diwaca kaping pindho mung wanda sing mburi. Tuladha : Cekakak Cengenges Celuluk .

.

GEGURITAN Geguritan kuwi ing Bahasa Indonesia diarani syair. Geguritan kang temane budi pakarti. Tuladha : Mituhuning Bocah Saka cilik sliramu kagulawentah Kawit digendhong. Menawa nulis geguritan kudu nggatekake anane purwakanthi. Saliyane iku. uga dicocogake antarane tema lan isine. mbrangkang lan bisa mlaku gagah Wong tuwamu tansah donga lan pasrah Marang gusti kang Maha Berkah Amrih uripmu titi tentrem bungah . isine kudu ngenami babagan budi pakarti.

2. .Carane maca geguritan padhaq karo kepiye maca puisi ing basa Indonesia. Ngreteni anane obahing anggotane awak (diarani gesture) lan ekspresine anggone maca. Gatekna lafal utawa pocapane sawenehing tembung ing geguritan kanthi cetha. 3. yaiku: 1. Intonasi utawa dhuwur cendheke cara maca tembung.

.

Minangka pralambang saka seni tadisional wong Jawa. Wujude gamelan yaiku : . Ing gamelan ana titi larase yaiku pelog lan slendro.APRESIASI BUDAYA Gamelan kuwi mujudake tilarane para winasis.

 Kendang .

 Gong .

 Gender .

 Suling .

 Bonang .

.

Layang Ulem yaiku layang kanggo ulem-ulem yen arep duwe gawe/ kegiatan lsp. .

.Tuladha Undhangan Surakarta.………… Ing Yogyakarta Kula suwun karawuhan Bapak/ Ibu/ Panjengengan ing: Dinten : Minggu Pahing Tanggal : 5 Desember 2010 Wekdal : Jam 09..00 Mapan Acara : Ing dalemipun Bapak Sumarjo : Rembagan bab Pengetan dinten kamardikan Sarawuh panjenengan kula ngaturaken matur nuwun. 1 Desember 2010 Serat mugi katur panjenenganipun Bapak …………………….

.

.Wacana iku kadadean saka pirang-pirang ukara kang kasusun ing paragraf. Saben paragraf duwe ukara kang bakku (kalimat pokok/ utama= Bahasa Indonesia) lan ukara kang nerangake ukara baku (kalimat-kalimat panjelas).

Ana kang tradhisional. lan sapanunggalane.Tuladha: Akeh piranti kanggo nggarap sawah lan olah tetanen. kang digeret sapi utawa kebo. gilingan pari. c. Ukara bakune : Akeh piranti kanggo nggarap sawah lan olah tetanen. Ana kang tradhisional b. kayata traktor. lan sapanunggalane. gilingan pari. Ana uga kang luwih maju utawa modheren kayata traktor. Saka tuladha paragrap iku bisa dikandhakake anane : 1. Ana uga kang luwih maju utawa modheren. Isine paragrap : piranti-piranti utawa alat kanggo tetanen lan olah tetanen iku ana sing tradisional lan modheren . 2. contone luku. Ukara kang nerangake (ukara panjelas/ penerang) a.

.

nanging isine magepokan karo prekara tartemtu. telu utawa luwih. iku uga bisa diarani pacelathon sing wujude wawancara. bisa wong loro. Menawa nonton siaran TV kang wujud wawancara.Pacelathon iku omong-omongan ing antarane wong siji lan sijine. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful