Risma Wijayanti 10 015 078 1B PGSD

BAB

1. Pidhato 2. Pewayangan 3. Tembang 4. Tembung 5.Geguritan 6. Apresiasi Budaya 7. Nulis Undangan (Ulem) 8. Ukara Baku lan Ukara panjelas

Pidhato
Pidhato iku medharake prekara tartemtu ana ing ngarep e wong akeh kanthi nggatekake babagan kaya dene : 1. Busana : Sandhangan nyocogake karo kapreluwan lan acarane, katon merbawani nanging sing prasaja ora neka-neka. 2. Suba sita : trapsila lan tata krama magepokan karo unggah-ungguhing basa. 3. Swara : Pocapan sing cetha lan bisa kaprungu kabeh wong kang ngrungokake lan ora digawe-gawe. 4. Basa lan sastra : Basa kang digunakake prasaja lan bisa ditampa lan dingreteni wong kang ngrungokake. Uga menawa bisa nganggo basa rinengga.

4. Busana : Sandhangan nyocogake karo kapreluwan lan acarane. Swara : Pocapan sing cetha lan bisa kaprungu kabeh wong kang ngrungokake lan ora digawe-gawe. 3.Jenis Pidhato Pidhato iku medharake prekara tartemtu ana ing ngarep e wong akeh kanthi nggatekake babagan kaya dene : 1. Basa lan sastra : Basa kang digunakake prasaja lan bisa ditampa lan dingreteni wong kang ngrungokake. . 2. katon merbawani nanging sing prasaja ora neka-neka. Uga menawa bisa nganggo basa rinengga. Suba sita : trapsila lan tata krama magepokan karo unggah-ungguhing basa.

.Bakuning Isi Pidhato Pambukaan  Salam  Ngaturaken rasa syukur  Panghormatan marang tamu Isi/ surasa  Bab kang pokok jumbuh karo tujuane pahargyan. Panutup  Njaluk pangapura manawa ana kaluputan matur nuwun amarga wis diparengake matur.

4. Uga menawa bisa nganggo basa rinengga. Subasita 3.Babagan Wong Pidhato Pidhato iku medharake prekara tartemtu ana ing ngarepe wong akeh kanthi nggatekake babagan kaya dene: 1. : Pocapan sing cetha lan bisa kaprungu kabeh wong kang ngrungokake lan ora digawe-gawe. . Busana 2. Basa lan sastra :Bsa kang digunakake prasaja lan bisa ditampa lan dingreteni wong kang ngrungokake. Swara : Sandhanga nyocogake karo kapreluwan lan acarane. : Trapsila lan tata krama magepokan karo unggahungguhing basa. katon merbawani nanging sing prasaja ora neka-neka.

saengga kita sesarengan saget kempal manunggal ngawontenaken acara perpisahan siswa-siswi klas enem ingkang sampun saget kacekap. Allah SWT. kanca-kanca klas 6 ingkang saweg suka gembira. Alhamdulillahirabbil’alamiin. Langkung rumiyin. Ingkang sampun maringi karahmatan saha kawilujengan. Wassalamu’alaikum Wr. mangga sesarengan ngaturaken raos syukur dhateng ngarsa dalem Allah SWT. adhik-adhik klas 1-5 ingkang kula tresnani. kepareng kula sakanca tansah nyuwun donga pamujinipun supados saged kasembadan menapa ingkang dados idham-idhaman kula sakanca kalihipun nyuwun agunging pangaksami sadaya kalepatan kula sakanca. . sedaya kekirangan saha kalepatan anggen kula matur. tuwin Bapak Kepala Sekolah. saperlu dados badan wakilipun kanca klas 6 ingkang sakedhap malih badhe nilaraken SD riki. nyuwun pangapunten. saperlu nglajengaken pendhidhikan ing SLTP. Ingkang menika kula minangka wakil saking sadaya kanca klas enem kepareng ngaturaken raos syukur dhateng ngarsanipun Allah SWT. matur nuwun. ing salebetipun kula kaemong ing SD riki dhateng adhik-adhik klas 1-5 kula sakanca ugi nyuwun pangaputen. Panjenenganipun Bapak/Ibu Kepala sekolah ingkang minulya! Bapak saha Ibu Guru ingkang dahat kinurmatan. keparenga kula nyuwun palilah sowan wonten ing ngarsa panjenengan sedaya.Tuladha Teks Pidhato Teks Pidhato ing acara “Perpisahan Klas VI” Atur Pamitan Wakil Klas 6 sing tamat: Assalamu’alaikum Wr Wb. Mugi-mugi awit saking kasaenanipun Bapak-Ibu. amin! Salajengipun. Bismillahirahmanirrahim. Wekdal kula aturaken dhateng pranatacara. saha saget angaturaken agunging panuwun dhateng sadaya Bapak-Ibu Guru. Akhiripun. Babagan menika sage kawujud amargi saking panggulawenthahipun Bapak saha Ibu Guru sadaya. maringi lelintu amal kasaenan ingkang satrap kaliyan labuh lebetipun. Wb.

.

njupu crita Damarwulan. Wayang Kulit Yaiku Wayang kang digawe saka walulang. Wayang Golek Yaiku Wayang kang digawe saka kayu kang dipetha wujud uwong. .    Jinising Wayang Wayang Wong Yaiku wayang kang paragane wong. njupuk crita Mahabarata lan Ramayana.PEWAYANGAN 1. njupuk crita Mahabarata lan Ramayana.

d. c. Sang Hyang Wenang : Kahyangan Ondar-Andir Bawana . b. g.2. Sang Hyang Antaboga : Kahyangan Sapta Pratala i. Dewa Lan Kahyangane Bathara Guru (Ratune para dewa) : Kahyangan Jung gringsaloka Bathara Endra : Kahyangan Endraloka Bathara Brama : Kahyangan Argadahana Bathara Kamajaya : Kahyangan Cakrakembang Bathara Wisnu : Kahyangan Ariloka Bathara Yamadipati : Kahyangan Yamaniloka Bethari Durga : Kahyangan Sentra Ganda Mayit h. f. e. Sang Hyang Nagaraja : Kahyangan Sumur Jalatundha j. a.

Kendhitatnala.  Janaka : Arjuna. Bayu Putra. Endra Putra. Jlitheng. Iki kanggone tembung. Arya Panenggla. Bratasena.  Lan sapanungalane. Basudewaputra. Wisnu Murti. Pamadya. Tuladha babagan dasanama jeneng wayang. lan sapanunggalane. Wijanarko. Wijasena.  Kresana : Narayana. Margana. Jagal Bilawa. Sena. Dananjaya. Palguna. Dadi dasanama iku menehi teges jeneng kang padha nganti sepuluh cacahe. Narasinga. Jlamprong. Wresniwira.  Werkudara : Bayu Seta. Padmanaba.3. Permadi. Ari Murti. nama kuwi jeneng. . Dasanama Jeneng Wayang Dasanama kuwi saka tembun dasa kang tegese sepuluh. barang utawa jeneng wayang.

arjuna Nakula dan sadewa werkudara puntadewa .

.

Megatruh h. Mijil i. Tembang Cilik (Tembang Macapat) a. Gambuh e. Durma d. Pocung .TEMBANG Tembang Jawa iku ana 3 Warna : 1. Asmaradana b. Sinom k. Dhandhanggula c. Maskumambang g. Kinanthi f. Pangkur j.

b. c. Tembang Tengahan a.2. d. Balabak Girisa Jurudemung Wirangrong .

Mintajiwa d. Citramengeng b. Kusumastuti c. Pamularsih .3. Tembang Gedhe a.

Ing tembang jawa ana pathokan-pathokan. Tuladha: Sekar gambuh ping catur kang cinatur polah kang kalantur tanpa tutur katula-tula katali kadaluarsa kapatuh kapatuh pan dadi awon cacahing guru gatra ing tembang gambuh iku ana 5 gatra. . yaiku : 1. Guru Gatra Guru gatra yaiku Cacahing gatra(larik)saben sapada (bait).

2. Guru Wilangan Guru wilangan yaiku cacahing wanda (ucap/ suku kata) saben sagatra (sak baris) Tuladha: Sekar gambuh ping catur kang cinatur polah kang kalantur tanpa tutur katula-tula katali kadaluarsa kapatuh kapatuh pan dadi awon (7 wanda) (10 wanda) (12 wanda) (8 wanda) (8 wanda) .

Tuladha: Sekar gambuh ping catur kang cinatur polah kang kalantur tanpa tutur katula-tula katali kadaluarsa kapatuh kapatuh pan dadi awon (u) (u) (i) (u) (o) . Guru Lagu Guru Lagu yaiku tibaning swara (vokal) ing pungkasaning gatra.3.

.

Tuladha :  Atut runtut  Arum wangi  Budi pakarti  Campur bawur Tuladha ukara : Budi pakarti luhur tansah dilakoni. .TEMBUNG  Tembung Saroja Tembung saroja diarani tembung majemuk yaiku tembung loro kang duweni teges padha didadekake siji (ora ngowoni tegese). Gandane sabun kuwi arum wangi.

Ing Bahasa Indonesia temung rangkep kuwi diarani kata ulang. yaiku: 1. Tembung Dwiwasana . Tembung Dwipurwa 3. bisa sakabehing tembung utawa mung sawanda. Ana telu warna tembung rangkep. Tembung Dwilingga 2. Tembung Rangkep Tembung rangkep yaiku tembung sing diwaca kaping pindho.

Tembung DwiLingga Tembung Dwilingga yaiku tembung-tembung sing diwaca kaping pindho kabeh linggane. Tembung dwilingga iki ana 3 warna:  Dwilingga padha swara Tuladha : Guru-guru Omah-omah Bocah-bocah  Dwilingga salin swara Tuladha : Mlaka-mlaku Wira-wiri Mrana-mrene  Dwilingga semu Tuladha : Ondhe-ondhe Untir-untir Undur-undur .1.

2. Tuladha : Dedunung Jejupuk Lelumpuk . Tembung Dwipurwa Tembung Dwipurwa yaiku tembung-tembung sing diwaca kaping pindho mung wanda sing ngarep.

Tembung Dwiwasana Tembung Dwiwasana yaiku tembung-tembung sing diwaca kaping pindho mung wanda sing mburi.3. Tuladha : Cekakak Cengenges Celuluk .

.

GEGURITAN Geguritan kuwi ing Bahasa Indonesia diarani syair. Tuladha : Mituhuning Bocah Saka cilik sliramu kagulawentah Kawit digendhong. Menawa nulis geguritan kudu nggatekake anane purwakanthi. isine kudu ngenami babagan budi pakarti. mbrangkang lan bisa mlaku gagah Wong tuwamu tansah donga lan pasrah Marang gusti kang Maha Berkah Amrih uripmu titi tentrem bungah . Saliyane iku. uga dicocogake antarane tema lan isine. Geguritan kang temane budi pakarti.

. 3.Carane maca geguritan padhaq karo kepiye maca puisi ing basa Indonesia. Intonasi utawa dhuwur cendheke cara maca tembung. 2. Gatekna lafal utawa pocapane sawenehing tembung ing geguritan kanthi cetha. Ngreteni anane obahing anggotane awak (diarani gesture) lan ekspresine anggone maca. yaiku: 1.

.

Ing gamelan ana titi larase yaiku pelog lan slendro.APRESIASI BUDAYA Gamelan kuwi mujudake tilarane para winasis. Minangka pralambang saka seni tadisional wong Jawa. Wujude gamelan yaiku : .

 Kendang .

 Gong .

 Gender .

 Suling .

 Bonang .

.

Layang Ulem yaiku layang kanggo ulem-ulem yen arep duwe gawe/ kegiatan lsp. .

1 Desember 2010 Serat mugi katur panjenenganipun Bapak ……………………..00 Mapan Acara : Ing dalemipun Bapak Sumarjo : Rembagan bab Pengetan dinten kamardikan Sarawuh panjenengan kula ngaturaken matur nuwun.Tuladha Undhangan Surakarta. .………… Ing Yogyakarta Kula suwun karawuhan Bapak/ Ibu/ Panjengengan ing: Dinten : Minggu Pahing Tanggal : 5 Desember 2010 Wekdal : Jam 09.

.

Wacana iku kadadean saka pirang-pirang ukara kang kasusun ing paragraf. Saben paragraf duwe ukara kang bakku (kalimat pokok/ utama= Bahasa Indonesia) lan ukara kang nerangake ukara baku (kalimat-kalimat panjelas). .

Tuladha: Akeh piranti kanggo nggarap sawah lan olah tetanen. c. Ana kang tradhisional b. Saka tuladha paragrap iku bisa dikandhakake anane : 1. gilingan pari. lan sapanunggalane. 2. Isine paragrap : piranti-piranti utawa alat kanggo tetanen lan olah tetanen iku ana sing tradisional lan modheren . kayata traktor. kang digeret sapi utawa kebo. Ana kang tradhisional. Ana uga kang luwih maju utawa modheren kayata traktor. gilingan pari. Ukara kang nerangake (ukara panjelas/ penerang) a. lan sapanunggalane. Ana uga kang luwih maju utawa modheren. contone luku. Ukara bakune : Akeh piranti kanggo nggarap sawah lan olah tetanen.

.

Pacelathon iku omong-omongan ing antarane wong siji lan sijine. telu utawa luwih. Menawa nonton siaran TV kang wujud wawancara. nanging isine magepokan karo prekara tartemtu. . bisa wong loro. iku uga bisa diarani pacelathon sing wujude wawancara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful