ADAB ADAB KETIKA BERADA DI DALAM MASJID.

Bagi kaum muslimin, masjid merupakan tempat mulia yang dijaga dari berbagai hal yang mencemarinya, baik maknawi ataupun lahiri. Masjid juga memiliki nilai nilai khusus bagi orang yang beriman, tempat pengagungan nama nama Allah, Dan tempat untuk berhubung dengan Allah.

1. Sebelum duduk tunaikan solat sunat tahiyatul masjid.- Kebiasaannya Rasulullah s.a.w kembali dari musafir pada waktu siang hari iaitu pada waktu Dhuha. Apabila kembali, baginda terus menuju ke masjid dan selepas mendirikan sembahyang dua rakaat baginda pun duduk
2. Jangan sembahyang di tempat yang boleh mengganggu orang ramai daripada memasuki masjid seperti di muka pintu. 3. Jangan menggunakan masjid sebagai jalan pintas untuk menuju ke suatu tempat. 4. Jangan menyimpan atau membawa sesuatu yang berbau busuk masuk ke dalam masjid. 5. Jika merokok atau memakan petai janganlah terus masuk ke masjid, seelok-eloknya cuci mulut dahulu dan menukar pakaian yg bersih kerana ini akan mengganggu keselesaan orang lain disebabkan oleh bau busuk si perokok. 6. Jangan mengambil atau membawa pulang barang kepunyaan masjid untuk kegunaan sendiri kerana segala peralatan masjid diwakaf dan ia untuk kegunaan awam.

7. Menjaga tatatertib keluar masuk masjid serta disiplin ketika berada di dalam masjid dengan merendahkan suara dan tidak digalakkan membicara perkara duniawi. Apatah lagi dengan berjual beli di dalamnya.Berdiam

diri.

Menjawab seruan Azan. Berdoa setelah selesai Azan.

kadang-kadang seseorang malas berada di saf pertama dan lebih suka berada di saf belakang. . Tidak meluruskan saf dan tidak mahu di saf pertama. lalu dia tidak mendapatkannya kecuali dengan undian tentu dia akan mengikutinya. Apatah lagi dengan berjual beli di dalamnya. 8. sementara dia berada di belakang. Bahkan dia mempersilakan orang lain mengisi saf pertama. Jangan meninggikan suara dalam masjid sama ada berzikir atau membaca al-Quran. Namun. Tidak mengeraskan suara di masjid.” (Hadis riwayat Bukhari) Mengucap salam kepada orang dalam masjid. Kerjakan solat sunat Rawatib. mencari atau mengumukan barang yang hilang. Becakap tentang hal duniawi dalam masjid dan menjaga tatatertib keluar masuk masjid serta disiplin ketika berada di dalam masjid dengan merendahkan suara dan tidak digalakkan membicara perkara duniawi. 10. 9.Ditambah dengan doa permohonan kerana doa antara Azan dan Iqamah di maqbulkan. Rasulullah bersabda bermaksud: “Andaikan manusia tahu betapa besarnya pahala orang menjawab azan dan saf yang pertama.