ADAB ADAB KETIKA BERADA DI DALAM MASJID.

Bagi kaum muslimin, masjid merupakan tempat mulia yang dijaga dari berbagai hal yang mencemarinya, baik maknawi ataupun lahiri. Masjid juga memiliki nilai nilai khusus bagi orang yang beriman, tempat pengagungan nama nama Allah, Dan tempat untuk berhubung dengan Allah.

1. Sebelum duduk tunaikan solat sunat tahiyatul masjid.- Kebiasaannya Rasulullah s.a.w kembali dari musafir pada waktu siang hari iaitu pada waktu Dhuha. Apabila kembali, baginda terus menuju ke masjid dan selepas mendirikan sembahyang dua rakaat baginda pun duduk
2. Jangan sembahyang di tempat yang boleh mengganggu orang ramai daripada memasuki masjid seperti di muka pintu. 3. Jangan menggunakan masjid sebagai jalan pintas untuk menuju ke suatu tempat. 4. Jangan menyimpan atau membawa sesuatu yang berbau busuk masuk ke dalam masjid. 5. Jika merokok atau memakan petai janganlah terus masuk ke masjid, seelok-eloknya cuci mulut dahulu dan menukar pakaian yg bersih kerana ini akan mengganggu keselesaan orang lain disebabkan oleh bau busuk si perokok. 6. Jangan mengambil atau membawa pulang barang kepunyaan masjid untuk kegunaan sendiri kerana segala peralatan masjid diwakaf dan ia untuk kegunaan awam.

7. Menjaga tatatertib keluar masuk masjid serta disiplin ketika berada di dalam masjid dengan merendahkan suara dan tidak digalakkan membicara perkara duniawi. Apatah lagi dengan berjual beli di dalamnya.Berdiam

diri.

Menjawab seruan Azan. Berdoa setelah selesai Azan.

Rasulullah bersabda bermaksud: “Andaikan manusia tahu betapa besarnya pahala orang menjawab azan dan saf yang pertama. Tidak meluruskan saf dan tidak mahu di saf pertama.” (Hadis riwayat Bukhari) Mengucap salam kepada orang dalam masjid. sementara dia berada di belakang. Tidak mengeraskan suara di masjid. Kerjakan solat sunat Rawatib.Ditambah dengan doa permohonan kerana doa antara Azan dan Iqamah di maqbulkan. Becakap tentang hal duniawi dalam masjid dan menjaga tatatertib keluar masuk masjid serta disiplin ketika berada di dalam masjid dengan merendahkan suara dan tidak digalakkan membicara perkara duniawi. mencari atau mengumukan barang yang hilang. 9. kadang-kadang seseorang malas berada di saf pertama dan lebih suka berada di saf belakang. 8. Jangan meninggikan suara dalam masjid sama ada berzikir atau membaca al-Quran. Apatah lagi dengan berjual beli di dalamnya. lalu dia tidak mendapatkannya kecuali dengan undian tentu dia akan mengikutinya. . Namun. 10. Bahkan dia mempersilakan orang lain mengisi saf pertama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful