PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA

: SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : MUHAMMAD ADAM ZIKRI B. MOHD FAUZI : SI DERHAKA

SI DERHAKA
Pergi ke kolam memancing ikan, Jangan lupa membawa umpan, Si Derhaka tajuk sembahan, Marilah dengar jadikan teladan. Dengarnya kawan-kawan...... Begini ceritanya... Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya. Begitulah kawan-kawan. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Pada suatu hari, Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Entah bagaimana, tiba-tiba Seman tersesat. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Apabila berasa letih, Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. Tidak lama kemudian, Seman terjaga dan berasa terperanjat. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha.......Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda,” kata tuan puteri yang jelita. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian.

Roslina2009

Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu.. hati Seman menjadi girang. Roslina2009 . Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya.jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat.. Ingat ya kawan-kawan. Mendengar kata-kata isterinya itu.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda. gosoklah batu ini. Seman hanya bermurung di istana. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri.. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian. Kini.. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup. Ibu Seman menangis ketakutan. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya. Sekian terima kasih. Setiba di kampung. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya.Sejak itu. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya.. Bunga mawar bunga selasih. Dia amat rindu kepada mereka. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu.. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup. Kalau perlu bantuan. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas... Tetapi kawan-kawan. Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Seman berasa amat marah. Seman memarahi ibunya yang cuai. Ha..rupa Seman pun telah berubah. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana.malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. Setiap hari. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka.” kata tuan puteri bunian. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata.

... Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya.. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper.. Pada suatu hari. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. tiba-tiba Seman tersesat. Seman tinggal di Kampung Hulu Petai.. Marilah dengar jadikan teladan. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Jangan lupa membawa umpan. Entah bagaimana. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Begitulah kawan-kawan. Si Derhaka tajuk sembahan. Roslina2009 .PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA : SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : NUR FARAH ZAHIDAH BT NORAZAM : SI DERHAKA SI DERHAKA Pergi ke kolam memancing ikan.. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Begini ceritanya. Dengarnya kawan-kawan. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Apabila berasa letih.

Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda... Dia amat rindu kepada mereka. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi.” kata tuan puteri bunian. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian.. Sejak itu.. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda. Seman memarahi ibunya yang cuai. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup. Seman berasa amat marah. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya.. Setiap hari. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya. gosoklah batu ini.Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Setiba di kampung.” kata tuan puteri yang jelita.Tidak lama kemudian. Ibu Seman menangis ketakutan. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan... Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Seman hanya bermurung di istana. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Roslina2009 .. hati Seman menjadi girang. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya. Ha. Tetapi kawan-kawan. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa... Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka. Seman terjaga dan berasa terperanjat. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata.. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian.malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu.. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya..rupa Seman pun telah berubah. Kalau perlu bantuan. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup. Mendengar kata-kata isterinya itu.

Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu.. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka.Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Kini.jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Bunga mawar bunga selasih. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita. Roslina2009 .. Sekian terima kasih. Ingat ya kawan-kawan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful