P. 1
CERITA SI DERHAKA

CERITA SI DERHAKA

|Views: 7|Likes:
Dipublikasikan oleh Roslina Tarman

More info:

Published by: Roslina Tarman on Apr 18, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/18/2013

pdf

text

original

PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA

: SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : MUHAMMAD ADAM ZIKRI B. MOHD FAUZI : SI DERHAKA

SI DERHAKA
Pergi ke kolam memancing ikan, Jangan lupa membawa umpan, Si Derhaka tajuk sembahan, Marilah dengar jadikan teladan. Dengarnya kawan-kawan...... Begini ceritanya... Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya. Begitulah kawan-kawan. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Pada suatu hari, Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Entah bagaimana, tiba-tiba Seman tersesat. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Apabila berasa letih, Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. Tidak lama kemudian, Seman terjaga dan berasa terperanjat. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha.......Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda,” kata tuan puteri yang jelita. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian.

Roslina2009

Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. Setiap hari. Kalau perlu bantuan. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup..malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. Sekian terima kasih. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata. gosoklah batu ini. Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup.. Tetapi kawan-kawan. Seman memarahi ibunya yang cuai. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya.. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka.. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu..” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda. Mendengar kata-kata isterinya itu. Kini. Dia amat rindu kepada mereka. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Ha. Ibu Seman menangis ketakutan. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita. Ingat ya kawan-kawan. Seman berasa amat marah... Seman disambut kedua-dua ibu bapanya.. hati Seman menjadi girang.Sejak itu.” kata tuan puteri bunian. Roslina2009 . Setiba di kampung. Seman hanya bermurung di istana.rupa Seman pun telah berubah. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka..jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Bunga mawar bunga selasih. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya.

Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa... Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan.. Dengarnya kawan-kawan.. Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. Entah bagaimana. Roslina2009 . Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Si Derhaka tajuk sembahan. Begitulah kawan-kawan. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Apabila berasa letih. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu.PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA : SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : NUR FARAH ZAHIDAH BT NORAZAM : SI DERHAKA SI DERHAKA Pergi ke kolam memancing ikan. Jangan lupa membawa umpan. Pada suatu hari. Begini ceritanya.. tiba-tiba Seman tersesat. Marilah dengar jadikan teladan.. Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya..

Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu.. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian.. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. Mendengar kata-kata isterinya itu. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Dia amat rindu kepada mereka.. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri.. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?.. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda.” kata tuan puteri yang jelita. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata.rupa Seman pun telah berubah. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas.. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata. Seman hanya bermurung di istana.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Ha. gosoklah batu ini. Sejak itu.Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Seman memarahi ibunya yang cuai. Setiap hari. Seman berasa amat marah. Setiba di kampung..malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu.. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa... Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya.. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. Tetapi kawan-kawan.Tidak lama kemudian. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup.” kata tuan puteri bunian. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha.. Ibu Seman menangis ketakutan. Roslina2009 . Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya.. Kalau perlu bantuan. hati Seman menjadi girang. Seman terjaga dan berasa terperanjat.

. Bunga mawar bunga selasih. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka.Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Ingat ya kawan-kawan.. Sekian terima kasih. Roslina2009 .jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Kini.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->