PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA

: SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : MUHAMMAD ADAM ZIKRI B. MOHD FAUZI : SI DERHAKA

SI DERHAKA
Pergi ke kolam memancing ikan, Jangan lupa membawa umpan, Si Derhaka tajuk sembahan, Marilah dengar jadikan teladan. Dengarnya kawan-kawan...... Begini ceritanya... Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya. Begitulah kawan-kawan. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Pada suatu hari, Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Entah bagaimana, tiba-tiba Seman tersesat. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Apabila berasa letih, Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. Tidak lama kemudian, Seman terjaga dan berasa terperanjat. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha.......Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda,” kata tuan puteri yang jelita. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian.

Roslina2009

Ibu Seman menangis ketakutan. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Ha. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya. Kalau perlu bantuan. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi.. gosoklah batu ini. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya. Setiap hari. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata... hati Seman menjadi girang. Setiba di kampung.. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya.” kata tuan puteri bunian. Seman memarahi ibunya yang cuai.rupa Seman pun telah berubah. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?.jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Tetapi kawan-kawan. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri. Dia amat rindu kepada mereka. Roslina2009 .Sejak itu. Bunga mawar bunga selasih. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat.. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu. Kini.. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita. Seman hanya bermurung di istana. Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula.. Sekian terima kasih. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka. Mendengar kata-kata isterinya itu..” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda.malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu.. Ingat ya kawan-kawan. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. Seman berasa amat marah. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup.

.. Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. tiba-tiba Seman tersesat. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Apabila berasa letih. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Begitulah kawan-kawan. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Pada suatu hari. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya..PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA : SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : NUR FARAH ZAHIDAH BT NORAZAM : SI DERHAKA SI DERHAKA Pergi ke kolam memancing ikan. Marilah dengar jadikan teladan. Roslina2009 .. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper.. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Jangan lupa membawa umpan.. Seman tinggal di Kampung Hulu Petai.. Si Derhaka tajuk sembahan. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. Begini ceritanya. Dengarnya kawan-kawan. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Entah bagaimana. Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu.

... Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup.” kata tuan puteri yang jelita. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. Seman berasa amat marah. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi.Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana.rupa Seman pun telah berubah.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas. Sejak itu.malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. Seman terjaga dan berasa terperanjat. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Seman hanya bermurung di istana.. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Ha... Setiba di kampung. Dia amat rindu kepada mereka. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya.Tidak lama kemudian. Roslina2009 . Setiap hari.. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya.. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. hati Seman menjadi girang. Mendengar kata-kata isterinya itu. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha. Kalau perlu bantuan. Seman memarahi ibunya yang cuai... Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri.. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. Ibu Seman menangis ketakutan. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian.. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup.. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka.” kata tuan puteri bunian. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. gosoklah batu ini. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. Tetapi kawan-kawan.

Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. Kini. Bunga mawar bunga selasih.. Roslina2009 . Ingat ya kawan-kawan.jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka.Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula.. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Sekian terima kasih. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful