PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA

: SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : MUHAMMAD ADAM ZIKRI B. MOHD FAUZI : SI DERHAKA

SI DERHAKA
Pergi ke kolam memancing ikan, Jangan lupa membawa umpan, Si Derhaka tajuk sembahan, Marilah dengar jadikan teladan. Dengarnya kawan-kawan...... Begini ceritanya... Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya. Begitulah kawan-kawan. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Pada suatu hari, Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Entah bagaimana, tiba-tiba Seman tersesat. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Apabila berasa letih, Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. Tidak lama kemudian, Seman terjaga dan berasa terperanjat. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha.......Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda,” kata tuan puteri yang jelita. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian.

Roslina2009

tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas. Sekian terima kasih. Setiap hari. Ibu Seman menangis ketakutan. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup.malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup.. Seman berasa amat marah.. Bunga mawar bunga selasih. Roslina2009 . Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana.. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Ha.Sejak itu.. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka. Tetapi kawan-kawan. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. Ingat ya kawan-kawan. Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda. Mendengar kata-kata isterinya itu. Dia amat rindu kepada mereka. gosoklah batu ini. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata..” kata tuan puteri bunian.. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Kini.. hati Seman menjadi girang. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa.rupa Seman pun telah berubah. Seman memarahi ibunya yang cuai. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Seman hanya bermurung di istana. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka. Setiba di kampung..jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya. Kalau perlu bantuan..

Dengarnya kawan-kawan. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper.. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Begitulah kawan-kawan. Si Derhaka tajuk sembahan. Jangan lupa membawa umpan. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya.. tiba-tiba Seman tersesat... ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan.. Apabila berasa letih. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. Pada suatu hari. Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu.PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA : SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : NUR FARAH ZAHIDAH BT NORAZAM : SI DERHAKA SI DERHAKA Pergi ke kolam memancing ikan.. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya. Seman tinggal di Kampung Hulu Petai.. Begini ceritanya. Roslina2009 . Marilah dengar jadikan teladan. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Entah bagaimana.

Setiba di kampung. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka.rupa Seman pun telah berubah. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?.. Seman terjaga dan berasa terperanjat. hati Seman menjadi girang.. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu..malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup. Seman memarahi ibunya yang cuai. gosoklah batu ini. Seman hanya bermurung di istana..Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. Roslina2009 . Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda. Tetapi kawan-kawan.. Ha.” kata tuan puteri bunian..” kata tuan puteri yang jelita.. Setiap hari. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup.. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. Mendengar kata-kata isterinya itu. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat.Tidak lama kemudian. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Dia amat rindu kepada mereka. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas.. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian. Seman berasa amat marah. Kalau perlu bantuan.. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Sejak itu. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya.. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik.. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata.. Ibu Seman menangis ketakutan.

Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka. Ingat ya kawan-kawan.. Roslina2009 .jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Kini..Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Sekian terima kasih. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Bunga mawar bunga selasih. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful