P. 1
CERITA SI DERHAKA

CERITA SI DERHAKA

|Views: 7|Likes:
Dipublikasikan oleh Roslina Tarman

More info:

Published by: Roslina Tarman on Apr 18, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/18/2013

pdf

text

original

PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA

: SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : MUHAMMAD ADAM ZIKRI B. MOHD FAUZI : SI DERHAKA

SI DERHAKA
Pergi ke kolam memancing ikan, Jangan lupa membawa umpan, Si Derhaka tajuk sembahan, Marilah dengar jadikan teladan. Dengarnya kawan-kawan...... Begini ceritanya... Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya. Begitulah kawan-kawan. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Pada suatu hari, Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Entah bagaimana, tiba-tiba Seman tersesat. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Apabila berasa letih, Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. Tidak lama kemudian, Seman terjaga dan berasa terperanjat. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha.......Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda,” kata tuan puteri yang jelita. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian.

Roslina2009

rupa Seman pun telah berubah.” kata tuan puteri bunian. Kini.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka. Dia amat rindu kepada mereka. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. hati Seman menjadi girang. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita... Roslina2009 . Ha. Sekian terima kasih. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Seman berasa amat marah.. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka.malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. Ibu Seman menangis ketakutan. Setiap hari.. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup... Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya. Setiba di kampung. gosoklah batu ini. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata.Sejak itu. Kalau perlu bantuan. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka... Bunga mawar bunga selasih. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya. Mendengar kata-kata isterinya itu. Tetapi kawan-kawan. Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. Ingat ya kawan-kawan. Seman hanya bermurung di istana..jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. Seman memarahi ibunya yang cuai. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri.

Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Begitulah kawan-kawan. tiba-tiba Seman tersesat. Jangan lupa membawa umpan. Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Entah bagaimana.. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Marilah dengar jadikan teladan. Dengarnya kawan-kawan. Roslina2009 .PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA : SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : NUR FARAH ZAHIDAH BT NORAZAM : SI DERHAKA SI DERHAKA Pergi ke kolam memancing ikan. Pada suatu hari. Si Derhaka tajuk sembahan.. Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa.... Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu.. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu.. Apabila berasa letih. Begini ceritanya. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya.

Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka. Sejak itu. Ibu Seman menangis ketakutan. Setiba di kampung..... Ha.rupa Seman pun telah berubah. gosoklah batu ini. hati Seman menjadi girang. Seman berasa amat marah. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. Seman memarahi ibunya yang cuai.Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Mendengar kata-kata isterinya itu. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian.” kata tuan puteri bunian. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya.. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa.” kata tuan puteri yang jelita.. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. Dia amat rindu kepada mereka. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas... Setiap hari. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda. Seman hanya bermurung di istana.malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. Seman terjaga dan berasa terperanjat...Tidak lama kemudian. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda.. Tetapi kawan-kawan. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata. Kalau perlu bantuan.. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya.. Roslina2009 . Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian.

Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka. Bunga mawar bunga selasih. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Sekian terima kasih... Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita. Roslina2009 .jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita.Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. Kini. Ingat ya kawan-kawan.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->