PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA

: SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : MUHAMMAD ADAM ZIKRI B. MOHD FAUZI : SI DERHAKA

SI DERHAKA
Pergi ke kolam memancing ikan, Jangan lupa membawa umpan, Si Derhaka tajuk sembahan, Marilah dengar jadikan teladan. Dengarnya kawan-kawan...... Begini ceritanya... Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya. Begitulah kawan-kawan. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Pada suatu hari, Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Entah bagaimana, tiba-tiba Seman tersesat. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Apabila berasa letih, Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. Tidak lama kemudian, Seman terjaga dan berasa terperanjat. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha.......Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda,” kata tuan puteri yang jelita. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian.

Roslina2009

Mendengar kata-kata isterinya itu. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka. Tetapi kawan-kawan. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya... Seman berasa amat marah. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Ingat ya kawan-kawan. Setiap hari. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna.rupa Seman pun telah berubah. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. Roslina2009 . Kini.” kata tuan puteri bunian... Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka. Sekian terima kasih.. hati Seman menjadi girang. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya... Seman hanya bermurung di istana. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya. Setiba di kampung. Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Ibu Seman menangis ketakutan.. Bunga mawar bunga selasih.jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita.malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. gosoklah batu ini. Ha. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Dia amat rindu kepada mereka.. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata.Sejak itu. Kalau perlu bantuan. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup. Seman memarahi ibunya yang cuai. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu.

Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya. Roslina2009 . Si Derhaka tajuk sembahan. Dengarnya kawan-kawan. Entah bagaimana.. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang.. Begini ceritanya. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Jangan lupa membawa umpan. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Marilah dengar jadikan teladan. Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Apabila berasa letih.. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Pada suatu hari. Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan.. Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu.... tiba-tiba Seman tersesat. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. Begitulah kawan-kawan.PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA : SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : NUR FARAH ZAHIDAH BT NORAZAM : SI DERHAKA SI DERHAKA Pergi ke kolam memancing ikan.

gosoklah batu ini. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. Seman memarahi ibunya yang cuai.. Roslina2009 . Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda.. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri. hati Seman menjadi girang.Tidak lama kemudian. Kalau perlu bantuan. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda.” kata tuan puteri bunian. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. Setiap hari.. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik.. Setiba di kampung. Seman berasa amat marah. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Dia amat rindu kepada mereka. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna.. Seman hanya bermurung di istana.Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Sejak itu. Mendengar kata-kata isterinya itu..” kata tuan puteri yang jelita.malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu.. Ibu Seman menangis ketakutan... Tetapi kawan-kawan. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya.. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup.. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian.rupa Seman pun telah berubah.. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?.. Ha. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Seman terjaga dan berasa terperanjat. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu.

Ingat ya kawan-kawan.. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka..jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Sekian terima kasih. Roslina2009 . Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu.Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Kini. Bunga mawar bunga selasih.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful