PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA

: SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : MUHAMMAD ADAM ZIKRI B. MOHD FAUZI : SI DERHAKA

SI DERHAKA
Pergi ke kolam memancing ikan, Jangan lupa membawa umpan, Si Derhaka tajuk sembahan, Marilah dengar jadikan teladan. Dengarnya kawan-kawan...... Begini ceritanya... Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya. Begitulah kawan-kawan. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Pada suatu hari, Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Entah bagaimana, tiba-tiba Seman tersesat. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Apabila berasa letih, Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. Tidak lama kemudian, Seman terjaga dan berasa terperanjat. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha.......Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda,” kata tuan puteri yang jelita. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian.

Roslina2009

Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya. Setiap hari.Sejak itu. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. Ingat ya kawan-kawan.. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Setiba di kampung. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas... Seman disambut kedua-dua ibu bapanya.. Ha.. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka.. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Kalau perlu bantuan. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda.” kata tuan puteri bunian. Mendengar kata-kata isterinya itu. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Seman hanya bermurung di istana. Seman berasa amat marah.. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi.malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. Seman memarahi ibunya yang cuai. Tetapi kawan-kawan. Dia amat rindu kepada mereka..jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita.. Roslina2009 . gosoklah batu ini. Ibu Seman menangis ketakutan. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Sekian terima kasih. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian. hati Seman menjadi girang. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Kini. Bunga mawar bunga selasih.rupa Seman pun telah berubah. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya.

Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Jangan lupa membawa umpan. Apabila berasa letih. Dengarnya kawan-kawan. Entah bagaimana. Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya.. tiba-tiba Seman tersesat. Si Derhaka tajuk sembahan.PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA : SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : NUR FARAH ZAHIDAH BT NORAZAM : SI DERHAKA SI DERHAKA Pergi ke kolam memancing ikan. Begini ceritanya.. Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. Pada suatu hari. Roslina2009 .. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu.. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Begitulah kawan-kawan. Marilah dengar jadikan teladan.. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas... Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper.

Mendengar kata-kata isterinya itu. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. Seman berasa amat marah. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup. hati Seman menjadi girang.. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata. Seman hanya bermurung di istana. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Dia amat rindu kepada mereka. Ha. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan... Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya.rupa Seman pun telah berubah. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Setiba di kampung... Ibu Seman menangis ketakutan.Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Tetapi kawan-kawan. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda... Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu.” kata tuan puteri bunian. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda.. gosoklah batu ini. Seman memarahi ibunya yang cuai...malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri. Seman terjaga dan berasa terperanjat.. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Setiap hari. Sejak itu. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. Roslina2009 .. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka. Kalau perlu bantuan. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha.” kata tuan puteri yang jelita.Tidak lama kemudian.. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik.

Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka.Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula.. Sekian terima kasih. Kini. Ingat ya kawan-kawan. Bunga mawar bunga selasih. Roslina2009 . Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka..jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita.