PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA

: SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : MUHAMMAD ADAM ZIKRI B. MOHD FAUZI : SI DERHAKA

SI DERHAKA
Pergi ke kolam memancing ikan, Jangan lupa membawa umpan, Si Derhaka tajuk sembahan, Marilah dengar jadikan teladan. Dengarnya kawan-kawan...... Begini ceritanya... Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya. Begitulah kawan-kawan. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Pada suatu hari, Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan. Entah bagaimana, tiba-tiba Seman tersesat. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas. Apabila berasa letih, Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. Tidak lama kemudian, Seman terjaga dan berasa terperanjat. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha.......Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata. “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda,” kata tuan puteri yang jelita. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian.

Roslina2009

. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas.rupa Seman pun telah berubah. Roslina2009 . Setiba di kampung. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Seman berasa amat marah.. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu. Dia amat rindu kepada mereka. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya.. Setiap hari. Ingat ya kawan-kawan.jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata.. Mendengar kata-kata isterinya itu. Sekian terima kasih. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri. Seman hanya bermurung di istana. gosoklah batu ini. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu. Tetapi kawan-kawan. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Kini.” kata tuan puteri bunian. Ibu Seman menangis ketakutan. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup.. Seman memarahi ibunya yang cuai.. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup..” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka. Bunga mawar bunga selasih. hati Seman menjadi girang. Kalau perlu bantuan. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya.. Ha..malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita.Sejak itu.

PESTA BAHASA MELAYU LUAK BATU KIKIR PERTANDINGAN BERCERITA TAHAP 1 NAMA SEKOLAH NAMA PESERTA TAJUK CERITA : SEKOLAH KEBANGSAAN JEMPOL : NUR FARAH ZAHIDAH BT NORAZAM : SI DERHAKA SI DERHAKA Pergi ke kolam memancing ikan. Kita harus bersyukur dengan anugerah tuhan kerana di sebalik kejadian itu pasti ada hikmahnya... tiba-tiba Seman tersesat. Marilah dengar jadikan teladan. Begini ceritanya. Apabila berasa letih. Rupa Seman hodoh dan kulit badannya berbelang-belang. Seman keluar mencari kayu api di dalam hutan... Dengarnya kawan-kawan. Roslina2009 .. Seman berehat lalu tertidur di atas batu leper itu. Penduduk kampung sering melihat puteri bunian berdiri di atas batu leper itu. Di pinggir hutan itu terdapat sekeping batu leper. Pada suatu hari. Entah bagaimana. Seman tinggal di Kampung Hulu Petai. Bagaimanapun Seman disayangi oleh ibu bapanya. ”Mana pula jalan keluar ini? ” Seman berasa cemas.. Penduduk kampung itu sering mencari petai di dalam hutan.. Begitulah kawan-kawan. Jangan lupa membawa umpan. Puas dia mencari jalan keluar tetapi tidak berjumpa. Si Derhaka tajuk sembahan.

. gosoklah batu ini. Tahulah Seman yang dia kini berada di alam bunian. Seman disambut kedua-dua ibu bapanya. Dia menasihati Seman supaya tidak menderhaka.. Kawan-kawan nak tahu di mana Seman berada? Ha. Sejak itu. Seman memarahi ibunya yang cuai. Malangnya mereka tidak ada makanan dan pinggan mangkuk yang cukup..” kata tuan puteri yang jelita. Ha. Kawan-kawan mahukah menjadi anak yang derhaka?. Mereka berasa sangat gembira dan tidak menyangka Seman masih hidup. Tanpa membuang masa Seman terus pulang ke kampung halamannya.malangnya ibu Seman telah membuang batu permata itu. Mendengar kata-kata isterinya itu. Dia teringat akan kedua-dua ibu bapanya. tiba-tiba Seman berasa tubuhnya amat panas. Ibu bapa Seman bercadang mengadakan kenduri. Setiba di kampung.. Seman berasa amat marah. Tuan puteri bunian tahu apa yang difikirkan oleh suaminya. Ayahnya pula tergamam melihat kelakuan anak mereka itu.. Tuan puteri bunian memberikan Seman sebutir batu permata....rupa Seman pun telah berubah. hati Seman menjadi girang. Setiap hari.. Tiba-tiba Seman teringat akan kisah istana puteri bunian di dalam hutan.Tidak lama kemudian. Tiba-tiba muncul tuan puteri bunian yang jelita sambil berkata... Ibu Seman menangis ketakutan.” kata tuan puteri bunian.Dia mendapati dirinya berada di dalam sebuah istana. Tetapi kawan-kawan. Dia amat segak dan ubuhnya tidak berbelang-belang lagi. Seman hanya bermurung di istana. Dia dikelilingi dayang-dayang yang cantik. Tiba-tiba Seman teringat akan batu permatanya. Balasan orang yang menderhaka amat dahsyat. Dia amat rindu kepada mereka. Roslina2009 ... “ Sekarang kakanda sudah menjadi suami adinda. Kalau perlu bantuan.” Kakanda pulanglah berjumpa dengan ibu bapa kakanda. Sudah lama benar Seman berada di istana puteri bunian. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa. Seman dan tuan puteri bunian hidup bahagia di istana. Ibunya menyangka batu hitam itu tidak berguna. Seman terjaga dan berasa terperanjat.

Seman menerima nasib buruk akibat perbuatannya yang menderhaka. Sesungguhnya syurga itu di telapak kaki ibu... Mereka juga telah banyak berjasa kepada kita.jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Oleh itu hormatilah dan sayangilah mereka. Kini. Bunga mawar bunga selasih.Seman mendapati wajahnya bertukar menjadi hodoh dan tubuhnya berbelang-belang semula. Sekian terima kasih. Ingat ya kawan-kawan. Roslina2009 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful