P. 1
Sejarah Penubuhan Persatuan Bulan Sabit Merah

Sejarah Penubuhan Persatuan Bulan Sabit Merah

|Views: 407|Likes:
Dipublikasikan oleh CherylPau

More info:

Published by: CherylPau on Apr 21, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/28/2014

pdf

text

original

SEJARAH PENUBUHAN PERSATUAN BULAN SABIT MERAH

PBSM di peringkat dunia lebih dikenali sebagai PALANG MERAH. Ianya telah diasaskan oleh Jean Henry Dunant. Beliau dilahirkan pada 8 Mei 1828 di Geneva, Switzerland dan dikenali sebagai BAPA PALNG MERAH. Idea menubuhkan Palang Merah dicetuskan oleh beliau ketika berada di kawasan pertempuran di Solferino, Itali pada Jun 1869. Pada masa itu, masih belum ada perkhidmatan perubatan untuk membantu dan merawat para tentera. Dengan bantuan penduduk setempat, Henry Dunant mula menggerakkan bantuan pertolongan cemas kepada mangsa yang cedera.

Hasil daripada pengalaman tersebut,beliau telah menerbitkab buku bertajuk " Kenangan Di Solferino". Dengan bantuan beberapa orang yang berminat,Henry telah menubuhkan Jawatankuasa Antarabangsa bagi membantu merereka yang cedera yang dikenali sebagai Jawatankuasa Palang Merah. Petugas-petugas bantuan dan alat perubatan mereka akan dilindungi di bawah satu lambang iaitu PALANG MERAH yang berlatarkan warna putih. Lambang tersebut dipilih untuk memberi penghargaan kepada Switzerland yang ada persamaan dengan bendera negara tersebut.

Pada

tahun

1876,ketika

berperang

dengan

Rusia,Turki

telah

menggunakan lambang Bulan Sabit Merah dan langkah tersebut telah diikuti oleh kebanyakan Negara Islam.

Pada tahun 1950an. Sejarah Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia. Dipetik dari http://pbsmsmkdwar. (2009).edu. . cawangan di Semenanjung Malaysia dikenali sebagai Persatuan Palang Merah Persekutuan Tanah Melayu.html pada 19 April 2012.skkionsom. Persatuan Palang Merah Malaysia dinamakan Bulan Sabit Merah Malaysia bawah Akta 1975 (Pertukaran Nama) dengan kelulusan Parlimen. Persatuan mendapat pengiktirafan oleh Persatuan Palang Merah Antarabangsa pada 4 Julai 1963 dan menjadi ahli badan antarabangsa itu pada 24 Ogos 1963.com/2011/05/sejarah-penubuhanpersatuan-bulan-sabit. Dipetik dari http://www.html pada 19 April 2012. Pada 5 September 1975. Pentadbir Portal Sekolah. Rujukan: PBSM SMKDWAR. (2011). Tanggal 30 Oktober 1910 .beliau telah meninggal dunia di Heidden. Sejarah Penubuhan Persatuan Bulan Sabit Merah. Ketika kemerdekaan pada tahun 1957. SEJARAH PERSATUAN BULAN SABIT MERAH MALAYSIA Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM) ditubuhkan pada tahun 1948 sebagai cawangan Persatuan Palang Merah Britain di Sabah dan Sarawak.Pada tahun 1901 Henry Dunant telah dianugerahi dengan Hadiah Keamanan ( Peace Prize) yang pertama.blogspot. iaitu sebuah kawasan pergunungan.my/v1/kokurikulum/unit- beruniform/persatuan-bulan-sabit-merah. lebih banyak cawangan persatuan ditubuhkan di Malaysia bermula di Pulau Pinang pada tahun 1950 dan kemudian di negeri-negeri lain.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->