P. 1
Bentuk Muka Bumi Dan Kepentingannya Di Malaysia

Bentuk Muka Bumi Dan Kepentingannya Di Malaysia

|Views: 125|Likes:
Dipublikasikan oleh Anisha Gill

More info:

Published by: Anisha Gill on Apr 22, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/13/2012

pdf

text

original

BENTUK MUKA BUMI DAN KEPENTINGANNYA DI MALAYSIA

Malaysia mempunyai pelbagai bentuk muka bumi seperti:     tanah tinggi tanah pamah pinggir laut kepulauan saliran

Bentuk muka bumi yang pelbagai telah menggalakkan pelbagai jenis kegiatan ekonomi dijalankan di Malaysia. Bentuk muka bumi mungkin berbeza di tempat lain.

TANAH TINGGI

  

Kira-kira 60% daripada kawasan di Malaysia terdiri daripada tanah tinggi. Kawasan tanah tinggi mencapai ketinggian lebih daripada 200 meter. Kawasan tanah tinggi biasanya terletak di kawasan pedalaman yang meliputi: o o o Bukit – kawasan tanah tinggi yang ketinggiannya di antara 200 – 300 meter Gunung – tanah tinggi yang ketinggiannya melebihi 300 meter Banjaran – barisan gunung yang memanjang

Di kawasan tanah tinggi terdapat ciri-ciri berikut:     Puncak - bahagian tertinggi pada bukit atau gunungf Lurah – tanah rendah yang terdapat di antara dua gunung Lereng – bahagian sisi bukit atau gunung Kaki – bahagian di sebelah bawah gunung atau bukit

Terdapat beberapa banjaran gunung utama di Semenanjung Malaysia:

Perak Gunung Kinabalu. Sabah Sumber batu granit & batu kapur Kawasan empangan Kawasan rekreasi Sebagai pusat janakuasa hidroelektrik Batu Caves. Perak Empangan Kenyir. Sabah Nalapak. Sarawak Empangan Tenom Pangi Kawasan pertanian pindah Tanah Tinggi Cameron . Pahang. Kundasang. Pahang. Terengganu Empangan Batang Ai. Sabah Empangan Kenering.Sarawak dan Pahang Bukit Fraser. Banjaran Besar.KEPENTINGAN KAWASAN TANAH TINGGI DI MALAYSIA Kawasan Kepentingan Kawasan tadahan air Contoh kawasan Banjaran Titiwangsa . Tanah Tinggi Genting Pahang Tanah Tinggi Cameron Pahang Tanah Tinggi Sebagai kawasan pertanian Cameron Highlands. Selangor Empangan Temenggor. Selangor Sebagai legeh (pemisah) sungai Sebagai pembekal sumber hutan Sebagai pusat pelancongan Banjaran Bintang Hutan-hutan di pedalaman Sabah.

Tanah pamahnya yang luas ialah: o Sekitar Sungai Kinabatangan . 5. Kawasan tanah pamah adalah tanah rendah yang rata. Tanah gambut berwarna hitam dan tidak subur kerana mengandungi asid. Tanah pamah yang menakung air dinamakan paya. 3. Dataran pantai timur Semenanjung Malaysia: o o o Sempit. 4. 7. 8. Dataran pantai barat Sabah sempit danterputus. Jaluran tanah pamah terletak di antara pinggir laut dengan banjaran gunung dan bukit di sepanjang laut di Semenanjung Malaysia. Sabah dan Sarawak. Dataran Kedah-Perlis dan Dataran Hilir Sungai Perak merupakan dataran yang amat penting. terputus-putus dan berpasir Sering dilanda banjir monsun timur laut Tanihnya yang berpasir kurang sesuai untuk pertanian 6.TANAH PAMAH 1. tidak melebihi 100m dari aras laut. kadangkala beralun. Tanah pamah hasil dari mendapan lanar di namakan tanah pamah lanar. Dataran pantai barat Semenanjung Malaysia : o o lebih luas. 2.

barat Sarawak dan timur Sabah) 10. d. h. f.o o o Semenanjung Semporna Hilir Lembah Segama Sekitar Sungai Labok dan Sungai Segama 9. Delta Rajang Delta Baram Delta Kelantan Delta Sungai Pahang Delta Endau-Rompin Dataran Kedah-Perlis Dataran Kuching Dataran Seberang Prai Dataran Pantai Timur . b. e. i. c. Kawasan tanah pamah sesuai untuk: o o Perlombongan (Lembah Kinta) Pembalakan (Selatan Pahang. g. Kawasan tanah pamah: a.

Selangor Sandakan. Johor Lembah Klang Seberang Perai Sekitar Sungai Antu Kuala Lumpur Petaling Jaya Ipoh Kuala Lumpur Kota Bharu Kuching Kota Kinabalu Ipoh Lebuh Raya Utara-Selatan Tanah pamah Kawasan bandar Kawasan pembinaan jaringan pengangkutan dan perhubungan . Sabah Tawau. Selangor Sepang. Johor Kota Tinggi.KEPENTINGAN KAWASAN TANAH PAMAH DI MALAYSIA KAWASAN KEPENTINGAN Kegiatan menanam padi Kegiatan penanaman getah dan kelapa sawit Kawasan perlombongan bijih timah Kawasan perindustrian dan perumahan Kawasan tumpuan penduduk CONTOH KAWASAN Dataran Kedah-Perlis Delta Kelantan Sungai Bernam. Sabah Lembah Kinta Lembah Klang Jemaluang.

Laut China Selatan Laut Sulu Laut Sulawesi Selat Melaka Bentuk-bentuk muka bumi di kawasan pinggir laut adalah: Pantai Berpasir Pantai Berlumpur . b. Malaysia dikelilingi oleh laut iaitu: a. d. c. Oleh itu laut di sekeliling Malaysia adalah cetek dan kedalamannya adalah lebih kurang 180 meter.KAWASAN PINGGIR LAUT Malaysia terletak di dalam kawasan Pentas Sunda. Semua negeri di Malaysia mempunyai kawasan pinggir lautkecuali Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Pulau Tanjung Dan Teluk Tebing Tinggi Pentas Benua Pentas Benua .

4. 7. Pantai – kawasan yang terletak berhampiran dengan laut Teluk – bahagian air masuk ke daratan Tanjung – bahagian pantai atau daratan yang menganjur ke laut Tebing tinggi – pinggir laut yang curam lagi tinggi Antara kawasan pinggir laut yang cantik di Malaysia: 1. Johor Pantai Desaru. Kelantan Teluk Batik. Perak Tanjung Puteri. b.Malaysia mempunyai pelbagai bentuk pinggir laut. 6. Pulau Pinang . c. Selangor Pantai Feringgi. 3. 8. Pantai Teluk Cempedak. Johor Pantai Morib. termasuklah: a. d. 2. Pahang Cherating. Pahang Pantai Cahaya Bulan. 5.

Pulau Pinang Pelabuhan Klang Pelabuhan Pasir Gudang Pulau Pangkor Pulau Ketam Tumpat Matang.KEPENTINGAN KAWASAN PINGGIR LAUT DI MALAYSIA KAWASAN KEPENTINGAN Pusat pelancongan CONTOH KAWASAN Port Dickson. Pulau Pinang Pantai Rantau Abang. Terengganu Tebing Tinggi Kudat. Negeri Sembilan Pantai Feringgi. Sabah Tebing Tinggi Tanjung Bungah. Perak Tempat penetasan penyu Kawasan rekreasi dan tapak rumah api Tapak bina pelabuhan Tapak pendaratan hasil Pinggir laut perikanan dan petempatan nelayan Membekalkan kayu bakau dan kayu arang Ditebus guna untuk tapak perindustrian Kawasan Perindustrian Pelabuhan Klang Kawasan Perindustrian Pasir Gudang Sumber petroleum dan gas asli Pantai Timur Semenanjung Malaysia Sabah Sarawak . Terengganu Pulau Redang.

ikan udang dan siput Teluk Kimanis Teluk Bahang Teluk Rumania Teluk Cempedak   Pelabuhan dan pusat perikanan Tempat perkelahan Tanjung Bunga Tanjung Datu Tanjung Baram Tanjung Duwai   Tempat rekreasi Tempat ber.mandi manda dan berkelah .CIRI-CIRI PINGGIR LAUT Ciri-ciri pinggir laut Pulau Sebuah daratan yang di kelilingi oleh laut Contoh Kepentingannya     Pulau Pinang Pulau Tioman Pulau Ketam Pulau Pangkor  Pelabuhan antarabangsa    Pusat pelancongan Pusat perikanan Pelabuhan dalam negeri Tanjung Daratan yang menganjur ke laut     Teluk Kawasan perairan yang cetek di antara tanjung dan daratan     Paya / tasik Kawasan berair di pinggir laut Di tumbuhi pokok bakau Kuala-kuala:     Sungai Perak Sungai Rajang Sungai Segama Sungai Selangor   Sumber kayu bakau Hidupan laut.

Pantai Kawasan pinggir pantai yang ditumbuhi pasir cantik dan bersih      Pantai Port Dickson Pantai Cinta Berahi Pantai Batu Feringgi Pantai Santubong Pantai Tanjung Aru    Tempat bermanda manda Tempat perkelahan Tempat pelancongan .

teluk banyak dimanfaatkan sebagai pelabuhan. Oleh kerana kedudukannya yang strategik. Teluk adalah kawasan perairan antara dua tanjung dan terbentuk hasil daripada hakisan ombak terhadap batuan lembut. Beberapa teluk di Malaysia adalah Teluk Ramunia. Ia menganjur masuk ke daratan dan terlindung daripada tiupan angin. Teluk Bahang dan Teluk Cempedak.TELUK Teluk adalah tubuh perairan yang menjorok ke daratan dan dibatasi oleh daratan pada ketiga sisinya. Teluk Nipah. . Teluk Kimanis.

TANJUNG Dalam geografi.Tanjung Pelepas di Johor.Tanjung Bidara di Melaka.Tanjung Piai di Johor.Ia juga merupakan lapisan keras yang tahan hakisan dan menganjur ke laut. biasanya laut.Tanjung Dawai di Kedah.dan Tanjung Datu di Sarawak. . tanjung adalah titik atau badan lahan memperluaskan ke dalam badan air.Tanjung Agas di Johor.Beberapa tanjung di Malaysia adalah Tanjung Tuan di Negeri Sembilan.

Lain-lain bentuk muka bumi di pinggir laut .

Pahang Pulau Ketam. Terengganu .KEPULAUAN 1. Kedah Pulau Tioman. Pulau adalah kawasan yang di kelilingi air. 3. Antara pulau-pulau yang terkenal ialah :       Pulau Pinang Pulau Langkawi. Terengganu Pulau Perhentian. Selangor Pulau Redang. 2. Di negara kita terdapat banyak pulau kerana ia di kelilingi laut.

Kedah Pulau Pinang Pulau Mempunyai keindahan alam Pulau Tioman semula jadi Pulau Redang Pulau Perhentian Dikelilingi terumbu karang Pulau Tioman yang unik Pulau Perhentian Pulau Redang Pulau Sipadan Menjadi habitat bagi Punau Langkawi Pulau Pangkor Pulau Sipadan pelbagai spesies haiwan .KEPENTINGAN PULAU Kawasan Kepentingan Pusat pelancongan Contoh Kawasan Pulau Langkawi.

5. c. 4. Sungai adalah aliran air semula jadi yang berasal dari kawasan tanah tinggi. gunung atau mata air yang terdapat di kawasan tanah tinggi. Punca bebanyakan sungai ialah air hujan yang tekumpul di dalam kolam di lurah. Tasik-tasik di Malaysia termasuklah: a. Keadaan sungai menjadi berliku-liku kerana alirannya yang perlahan tidak berupaya untuk menghakis tebing.SUNGAI 1. Tasik semula jadi – contohnya Tasik Bera dan Tasik Cini Tasik buatan manusia – Tasik Cenderuh. ia menjadi perlahan dan lebar. 2. Tasik Kenyir dan Tasik Temenggur Tasik perlombongan bijih timah – Tasik Titiwangsa . Sungai pada mulanya kecil dan deras aliran airnya. b. apabila tibba di tanah pamah. 3.

Pelbagai bentuk muka bumi yang terdapat di sepanjang sungai adalah: Bentuk muka bumi Air terjun Ciri-ciri Air sungai yang mengalir melalui bahagian cerun yang amat curam dan kelihatan seperti menegak ke bawah Jeram Bahagian sungai yang airnya mengalir sangat deras yang disebabkan kecuraman sungai Lata Air terjun yang rendah atau jeram yang berdekatan antara satu sama lain Liku sungai Bahagian sungai yang bengkang-bengkok apabila sungai mengalir di kawasan yang landai Tetambak Timbunan bahan seperti lumpur dan batu kelikir di tebing sungai semasa banjir Tasik ladam Tasik yang berbentuk seperti ladam kuda yang terhasil apabila bahagian liku sungai terpisah daripada sungai utama Muara Delta Bahagian hilir sungai yang bertemu laut Timbunan bahan seperti lumpur dan pasir di muara sungai .6.

antara Perak dengan Kedah  Sungai Muda. antara Johor dengan Pahang  Sungai Kerian .Terengganu  Empangan Ai. Perak Empangan Perak  Empangan Kenyir. antara Perak dengan Selangor  Sungai Endau.Sarawak Batang Temenggor. antara Kedah dengan Pulau Pinang Membentuk dataran aluvium   Dataran Kedah Dataran Kelantan Padaruan dengan antara Brunei .KEPENTINGAN TASIK DAN SALIRAN DI MALAYSIA Kawasan Kepentingan Menjadi tapak tamadun dan pusat perdagangan awal Tapak bina stesen jana kuasa hidroelektrik Contoh kawasan  Lembah Bujang di muara Sungai Merbok di Kedah   Empangan Chenderoh. Menjadi sempadan antarabangsa  Sungai Golok antara Malaysia dengan Thailand Saliran  Sungai Sarawak Darussalam Menjadi sempadan negeri  Sungai Perak.

Johor  Air Terjun Sekayu. Sabah Kawasan rekreasi  Air Terjun Kota Rajang.Sumber pengairan  Sungai bawah Kedah di Rancangan Pengairan Muda  Sungai bawah Kelantan di Rancangan Pengairan Kemubu Kaedah pengangkutan dan  Sungai Sarawak  Sungai Kinabatangan. perhubungan Tinggi. Terengganu  Tasik Terengganu Membekalkan protein sumber    Kegunaan harian  Sungai Perak Sungai Baram Sungai Rajang Empangan Gates Klang di Klang Lembah Kenyir. .

Shameena Gill .   Sekian terima kasih. Saya hendak mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Ruhaidah kerana beliau telah memilih topik ini. namun saya percaya ia telah dan akan banyak membantu saya dalam mata pelajaran ini.saya hendak mengucapkan terima kasih kepada pihak-pihak lain yang turut membantu saya mendapat maklumat dan gambar-gambar. Selain daripada itu.  Saya juga telah mengucapkan terima kasih kepada keluarga saya. khususnya ibu saya kerana tanpa dorongan dan tunjuk ajar beliau. Walaupun ia merupakan satu topik yang meluas. saya tidak dapat menyiapkan folio ini dalam jangka masa yang ditetapkan.

Buku teks Kajian Tempatan Tahun 5 2.R.google. Internet i) www.com.my . Buku rujukan Kajian Tempatan U.S. 3.P.BAHAN-BAHAN RUJUKAN 1.

2. 8.KANDUNGAN Bil.17 18 .44 45 . 9. Tajuk Biodata Penghargaan Bentuk muka bumi dan kepentingannya di Malaysia Tanah tinggi Tanah pamah Kawasan pinggir laut Kepulauan Sungai Bahan-bahan rujukan Mukasurat 1 2 3 4 . 7. 6. 4. 3. 5.11 12 .37 38 .34 35 . 1.

.

Nama Kelas Nama Guru : : : Shameena Gill 5 Dahlia (2011) Pn. Ruhaidah Kajian Tempatan Mata Pelajaran: .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->