Anda di halaman 1dari 18

Kelebihan Surah Dalam Alquran Surah Al-Kautsar Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah

dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik. Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi. Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib. Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita. 2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga. 3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata. 4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu. 5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah. 6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat. 7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi. Perkara yg baik kita amalkan slalu. Sebar2kan kepada kekawan, terima kasih. Khasiat Al-Quran Untuk Di Amalkan Dengan nama Allah

dan daripada kematian mengejut.serta bercahaya rohaninya.Barangsiapa membaca sebanyak 21 kali ketika hendak tidur.jika sakit lekas sembuh dan nescaya dikasihi oleh makhluk dan ditakuti oleh musuh. Barangsiapa sentiasa membaca ayat Al-Kursi. (2) SURAH AL-FATIHAH (Pembukaan) Barangsiapa membacanya sebanyak 41 kali diantara sembahyang sunat Subuh dan fardhunya.nescaya rezekinya dilapangkan oleh Allah dan bertambah baik keadaannya. nescaya terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan.daripada kecurian dan kebakaran. nescaya Allah akan meninggikan darjatnya setinggi 40 darjat dan Allah akan mendatangkan para malaikat menurut bilangan hurufnya. Dengan membacanya seorang yang miskin akan menjadi kaya. (3) AYAT AL-KURSI (Kekuasaan Allah) Barangsiapa membacanya sekali selepas setiap sembahyang fardhu. Dan tersebut dalam hadith yang lain: . Barangsiapa membaca 20 kali sesudah tiap-tiap sembahyang fardhu. Dan barangsiapa membaca sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim. seraya berdoa untuk sipembaca sehinggalah ke hari Qiamat. dan jika dibaca ketika hendak tidur nescaya akan terselamat dari kecurian. kebakaran dan kekaraman. nescaya Allah akan kurniakan kepada ahli rumahnya kebaikkan yang tidak terhitung banyaknya.nescaya permintaannya di perkenankan. nescaya terpelihara dari tipu daya dan gangguan syaitan. Barangsiapa berwudhuk lalu membaca sekali. hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada pembaca. dari bencana manusia dan jin.

Jika sipembacanya meninggal dunia pada malam itu. dan 1. (4) SURAH AL-BAQARAH (Sapi Betina) Barangsiapa membaca dua ayat terakhir dari surah ini (Amanar rasulu) sebelum tidur.nescaya dia tidak akan bercakap dusta lagi.” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi kebaikan serta manafa'at kepada manusia. (6) SURAH AN-NISSA' (Perempuan) Barangsiapa yang membaca ayat yang ke 75 dari surah ini. insyaAllah akan terselamat dari was-was semasa wudhu dan sembahyang.Barangsiapa membacanya ketika hendak tidur. yang terkecil sekali ialah azab neraka. sebanyak yang mungkin selama 3 hari berturut turut. ia akan terselamat dari segala bala bencana dan mara bahaya. . nescaya Allah akan menghindar darinya 1. http://www.binamodal. keatas air lalu diberi minum kepada orang yang bercakap dusta. mengatakan: Barangsiapa membaca sekali.myportal.a.000 kesukaran duniawi. "Sampaikanlah kepada orang lain biarpun satu ayat. ia dikira mati syahid. Barang siapa membaca ayat 89 hingga ayat 101 dari surah ini. nescaya ia akan mencapai kesihatan dari segala penyakit dan terselamat dari gangguan jin. dan mengurniakan kota nur menurut bilangan rambut dibadannya.000 kesukaran ukhrawi. yang terkecil sekali ialah kemiskinan dan kepapaan. (5) SURAH ALI-IMRAN (Keluarga Imran) Barangsiapa membaca tiga ayat yang pertama dari surah ini. nescaya Allah akan membuka pintu rahmat baginya hingga kesubuh.myImam Jaafar S hadiq r. nescaya ia akan terselamat dari kejahatan para penjahat. (7) SURAH AL-MAIDAH (Hidangan) Barang siapa membaca ayat yang ke 7 dari surah ini.

nescaya ia akan terselamat dari gangguan manusia yang jahat dan binatang yang liar. lalu beristighfar kepada Allah. nescaya dia akan di cintai dan dihormati oleh sekalian manusia. nescaya akan terselamat dari kemunafiqan dan akan mencapai hakikat iman. nescaya akan terampun segala dosanya. selepas tiap-tiap sembahyang fardhu. (9) SURAH AL-A'RAAF (Benteng Tinggi) Barang kali membaca ayat 23 dari surah ini. Jika ayat 63 dan 64 dari surah ini. ia akan terselamat dari karam dan tenggelam. Barang siapa membaca ayat 64 dari surah ini. (12) SURAH YUNUS (Yunus) Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini.ANFAL (Rampasan) Barang siapa membaca ayat 62 dan 63 dari surah ini. dikedai atau ditempat-tempat perniagaan.(8) SURAH AL-AN'AM (Binatang Ternak) Barang siapa membacanya sebanyak 7 kali. nescaya ia akan mendapat kekuatan dan kehebatan serta ketenangan dan ketenteraman jiwa. Barang siapa membaca ayat 56 dari surah ini. nescaya ia akan terhindar dari mimpimimpi yang buruk dan mengigau. nescaya akan terhindar dari segala bala bencana. nescaya akan maju perniagaannya itu. nescaya ia akan melahirkan anak dalam kandungannya itu dengan selamat. Barang siapa membaca ayat 111 dari surah ini.dibaca oleh penumpang kapal. sebanyak 11 kali selepas tiap-tiap . (13) SURAH AL-HUD (Hud) Barang siapa membaca. Barang siapa membaca ayat 47 dari surah ini. Barang siapa membaca ayat 112 dari surah ini. keatas perempuan yang hamil. (11) SURAH AL-BARAAH (AT-TAUBAH) ( Pemutus Perhubungan) Barang siapa membacanya. ia akan terpelihara dari kekacauan para penzalim serta ia akan mendapat rahmat Allah. (10) SURAH AL. pada setiap masa.

Barang siapa membaca ayat 80 dari surah ini. (15) SURAH AR-RA'D (Petir) Barang siapa membaca ayat 13 dari surah ini. nescaya anak-anaknya akan terhindar dari perbuatanperbuatan syirik dan bida'ah.binamodal. nescaya Allah akan mengurniakan kesolehan kepada anak-anaknya. dari gugurnya. ia akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup.myportal.Dan barangsiapa membaca ayat 28 dari surah ini. Barang siapa membacanya pada malam . ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur. ketika ia pulang dari perjalanan. Barang siapa membaca ayat 64 dari surah ini. nescaya dia akan dimuliakan dan dihormati oleh orang-orang yang setempat dengannya.sembahyang. lalu diberi minum kepada orang yang bercakap gagap insyaAllah akan hilang gagapnya itu. akan terhindar dari kemiskinan dan kepapaan. akan di murahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya. ia akan terselamat dari petir. nescaya akan mencapai ketetapan hati.” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi kebaikan serta manafa'at kepada manusia.my(17) SURAH AL-IIIJ'R (Batu Gunung) Barang siapa membaca 3 ayat yang terakhir dari surah ini. (18) SURAH BANI ISRAIL (anak-anak Israil) Barang siapa membacanya ke atas air. (14) SURAH YUSUF (Yusuf) Barang siapa membacanya. Barang siapa membaca ayat 68 dari surah ini. (19) SURAH AL-KAHF (Gua) Barang siapa membacanya. (16) SURAH IBRAHIM (Ibrahim) Barang siapa membaca ayat-ayat 32 hingga 34 dari surah ini. nescaya penyakit jantungnya akan sembuh. "Sampaikanlah kepada orang lain biarpun satu ayat. http://www. nescaya anak kandungannya itu akan terselamat.

lalu air itu dipercikkan di dalam rumah. nescaya perahunya akan terselamat daripada karam dan rumahnya akan terselamat dari kecurian dan serangan musuh. nescaya ia akan terhindar dari mimpi-mimpi yang buruk.Jumaat. lalu diberi minum kepada orang yang selalu minum minuman keras. tiap-tiap hari selepas sembahyang subuh nescaya otaknya akan cerdas dan akalnya akan sempurna. nescaya Allah akan mengurniakan kepadanya ilmu pengetahuan dan akan tercapai segala maksudnya. Barang siapa membaca ayat 28 dari surah ini. . (24) SURAH AL-MU'MINUN (Orang-orang Mukmin) Barang siapa membacanya ke atas air. nescaya dia akan disegani oleh orang ramai. pada hari Jumaat sebelum sembahyang Asar. (26) SURAH AL-FURQAN (Pembaca) Barang siapa membacanya sebanyak 3 kali ke atas air yang bersih. (20) SURAH MARYAM (Maryam) Barang siapa membacanya.nescaya rumah itu akan terselamat dari gangguan binatang-binatang yang liar dan ular-ular yang bisa. Barang siapa membaca ayat-ayat 25 hingga 28 sebanyak 21 kali. Barang siapa membaca ayat 35 dari surah ini. nescaya dia akan mendapat sebesar-besar pangkat di sisi Allah s. (22) SURAH AL ANBIYA (Nabi-Nabi) Barang siapa membaca ayat 83 dari surah ini. (25) SURAH AN-NUUR (Cahaya) Barang siapa membacanya.w. Allah akan membinasakan musuh-musuhnya.nescaya dia tidak akan meminumnya lagi. nescaya akan mendapat kejayaan di dunia dan akhirat. (21) SURAH THAAHAA (Hai Manusia) Barang siapa membacanya. mescaya dia akan mendapat rezeki yang murah.t . (23) SURAH AL-HAJ (Haji) Barang siapa membacanya.

nescaya Allah akan membinasakan orang yang hendak menzaliminya. nescaya otaknya akan cergas. (29) SURAH AL-QA-SHASH (Cerita) Barang siapa membacanya ke atas pekerja-pekerjanya. Barang siapa membacanya. akalnya akan sempurna dan budi pekertinya akan halus. (31) SURAH AR-RUM (Rum) Barang siapa membacanya. nescaya demamnya akan sembuh. nescaya ia akan terhindar dari segala-gala penyakit ruhani dan jasmani. sebanyak 7 kali dengan senafas ke atas orang-orang yang digigit oleh binatang-binatang yang berbisa nescaya akan hilang bisa-bisa itu. (28) SURAH AN-NAML (Semut) Barang siapa membacanya nescaya nikmat-nikmat Allah akan kekal kepadanya. Barang siapa membaca ayat-ayat 51 hingga 55 dari surah ini. .my(32) SURAH LUQMAN (Luqman) Barang siapa membacanya. (33) SURAH AS-SAJ DAH (Sujud) Barang siapa membaca ayat-ayat 7 hingga 9 dari surah ini. ke atas kanak-kanak yang baru lahir.(27) SURAH ASY-SYU A'RA (Ahli-ahli Syair) Barang siapa membaca ayat 130 dari surah ini. nescaya akan terselamat dari bencana banjir. (30) SURAH AL-ANKABUT (Labah-labah) Barang siapa membacanya. "Sampaikanlah kepada orang lain biarpun satu ayat. Barang siapa membaca ayat 31 dari surah ini.” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi kebaikan serta manafa'at kepada manusia. nescaya mereka tidak akan mencuri dan mengkhianat.myportal.binamodal. nescaya ia akan terhindar dari segala-gala penyakit terutama dari penyakitpenyakit perut. nescaya ia akan terhindar dari gelisah dan keluh kesah. http://www.

nescaya akan maju perniagaannya itu. (35) SURAH SABA' (Saba') Dengan membacanya.(34) SURAH AL-AHZAB (Golongan-golongan) Barang siapa membaca ayat-ayat 45 hingga 48 dari surah ini.a." Dalam satu hadith yang lain pula Baginda s. Barang siapa membacanya sebanyak 21 kali pada malam Jum aat.agar surah Yaasiin ini dihafaz oleh tiap-tiap umatku. nescaya ia akan mendapat kemuliaan dan kehormatan sejati." Hadith yang lain mengatakan : "Barang siapa membaca surah Yaasiin kerana Allah.a. Barang siapa membaca sekali ketika membuka kedai atau perniagaan.w bersabda : "Tiap-tiap sesuatu mempunyai hati dan hati Al-Quran ialah surah Yaasin. Dan barang siapa membaca ayat-ayat 60 hingga 66 dari surah ini.w bersabda :"Hendaklah kamu membaca surah Yaasiin ke atas pesakit-pesakitmu yang menghadapi sakaratul-maut. pasti akan tercapai segala hajat dan cita-citanya. nescaya Allah akan memberkati perniagaannya. lalu berdoa istghfar untuk kedua ibu bapanya.w bersabda : "Aku ingin benar. nescaya Allah s. terutaman ya dari rosaknya tanam-tanaman.a. (36) SURAH FAATHIR (Pencipta) Barang siapa membaca ayat-ayat 29 dan 30.t akan meringankan kekerasan sakaratul-maut itu. (37) SURAH YAASIIN (Hai Manusia) Nabi kita Muhammad s. nescaya dosa kedua ibu bapanya akan diampunkan oleh Tuhan. terselamatlah ia dari segala-gala bala bencana. nescaya akan terampun segala dosanya kecuali dosa syirik. ." Dalam satu hadith yang lain Baginda s.." Barang siapa membacanya sebanyak 41 kali. nescaya Allah akan membinasakan musuh-musuhnya.w.

andai kata ia mati pada malam itu.” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi kebaikan serta manafa'at kepada manusia. Jika dibacanya oleh seorang askar. mesti ia mati syahid dan barang siapa membacanya sekali pada awal pagi. seeloknya dapat memberi kebaikan untuk ummah yang lain. Allah akan mengurniakan kepadanya keberanian dan kegagahan. ketika ia hendak turun kemedan peperangan.my SURAH AL-KAHFI (surah yang ke-18-mengandungi 110 ayat) Daripada Umar berkata: Nabi saw telah bersabda: “Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat. (38) SURAH ASH-SHAAFFAAT (Yang Berbaris) Barang siapa membacanya. "Sampaikanlah kepada orang lain biarpun satu ayat.binamodal. http://www. (39) SURAH SHAAD (Shaad) Dengan membaca ayat 42 dari surah ini. Barang siapa membacanya sekali selepas tiap-tiap sembahyang Jumaat. Amalkanlah selalu untuk kesejahteraan diri.Barang siapa membacanya sekali pada awal malam. pasti ianya akan menjadi amalan kita setiap hari. andaikata ia mati pada hari itu. Untuknya cahaya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat” . Hikmat-hikmat dan khasiat-khasiat surah Yaasiin ini banyak benar didapati di dalam kitab-kitab hadith tetapi cukuplah setakat ini untuk di amal oleh anda sekalian. Ilmu yang ada. Lama-lama bila menjadi kebiasaan. mesti ia mati syahid. serta naiklah ketakutan pada musuh-musuhnya. Nescaya Allah akan memberi ganjaran 10 kali kebaikan kepada kamu. Sampai-sampaikanlah walaupun sepatah ayat. insya Allah in akan terpelihara daripada gangguan jin. Jika tidak dapat buat banyak.myportal. nescaya ia akan diselamatkan dari siksa kubur. maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. nescaya akan mendapat kebahagian sejati. berdikit-dikit adalah memadai.

InsyaAllah .Sajdah dan Al-Mulk” Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa membaca Surah As-Sajdah. gigi dan lain-lainnya dengan izin Allah swt. SURAH AD-DUKHAN (surah yang ke-44-mengandungi 59 ayat) Daripada abi Hurairah r. sesungguhnya yang menyelamatkan dan berdebat di hari kiamat di hadapan Allah swt memohon ampun kepada pembacanya supaya Allah swt menyelamatkan dia daripada api neraka dan pembacanya juga selamat dari siksaan kubur!” Dan Nabi saw bersabda: “saya suka kalau surah ini ada dalam hati tiap insan dari umatku”. adalah jantung hati Al-Quran”. perut. SURAH AL-WAQIAH (surah yang ke56-mengandungi 96 ayat) Rasulullah saw bersabda: ” Bacalah surah Al-Waqiah. tauhidnya serta mendapat ilmu yang benar. surah Al-Falaq dan surah An-Nas. Kelebihan surah didalam Al-Quran SURAH AL-FATIHAH Amalkan membaca Al-Fatihah semasa hendak tidur.a berkata: “Bacalah surah al-Mulk dan ajarkanlah kepada ahli keluarga kamu dan semua anak kamu dan juga kepada anakanakmu yang belum baligh di rumahmu dan jiran tetanggamu. pahalanya seperti orang yang solat menepati malam al-Qadar dan dikuatkan keIslamannya. Bacalah 40 kali surah ini selepas solat Maghrib dab sunatnya untuk memohon sesuatu yang baik kepada Allah swt. dan surah yaasin itu.a.000 malaikat akan meminta ampun baginya”. diikuti membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. SURAH AL-HASYR(surah yang ke-59-mengandungi 24 ayat) Nabi saw bersabda: “Barangsiapa yang membaca 3 ayat terakhir surah al-Hasyr maka Allah swt mewakilkan 70 malaikat berselawat atasnya hingga petang. Begitu juga waktu petang dan jika dia meninggal pada hari itu. SURAH YAASIN (surah yang ke-36-mengandungi 83 ayat) Daripada Ma’qil ! Ibni Yasar berkata: “Al-Baqarah adalah rangka Al-Quran diturunkan setiap satu ayat dengan disertakan 80 Malaikat dan Ayat Kursi khususnya diturunkan khas dari di bawah Arsy Allah swt yang tersusun di dalam surah Al-Baqarah. berkata :nabi saw telah bersabda: “Sesiapa yang membaca surah Ad-dukhan pada waktu malam. maka esoknya 70. Sesiapa yang membacanya tidak akan menjadi miskin selama-lamanya” SURAH AL-MULK(surah yang ke-67-mengandungi 30 ayat) Daripada Ibnu Abbas r. Dianjurkan juga membaca surah ini sebanyak 44 kali untuk mengubati sakit mata. InsyaAllah akan aman tenteram dan terjauh daripada gangguan syaitan.SURAH AS-SAJDAH (surah yang ke-32-mengandungi 30 ayat) Dan diriwayatkan imam Ahmad daripada jabir berkata:”Adalah Nabi SAW tidak tidur hingga dibaca surah As. ia dikira mati syahid” semoga kita beramal dengan ikhlas dan mendapat keberkatan dari Allah.

atau 7 hari secara berturut-turut. . bacalah 41 kali setiap hari selama 3. InsyaAllah akan sembuh. 5. maka Allah swt akan menghasilkan hajatnya termasuk rezeki dan kenaikan pangkatnya.hajatnya akan termakbul. [Riwayat Al-Tabrani] SURAH AL-KAFIRUN Sesiapa yang membaca surah Al-Kafirun makan bandingannya seperti membaca seperempat Al-Quran. terjauh dari godaan syaitan dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan. [Riwayat At-Tirmizi] SURAH AL-KAUTSAR Sesiapa yang mengamal membaca surah ini 1000 kali. Dan sesiapa yang membaca 1000 kali selepas solat Isyak hingga dia tertidur. disamping terlepas dari syirik. SURAH AL-IKHLAS Sesiapa membaca Surah Al-Ikhlas semasa dalam kesakitan yang membawa kepada kematiannya maka ia tidak akan terkena fitnah kubur dan aman dari himpitan kubur dan ia akan dibawa oleh malaikat dengan tapak tangannya sehingga melepasi sirat menuju ke syurga. insyaAllah dapat melihat Rasulullah saw dalam tidurnya. SURAH AN-NAS DAN SURAH AL-FALAQ Jika terkena sihir atau perbuatan orang.

tiba. “Segala sesuatu mempunyai hati.SURAH YASSIN Fadhilat Surah Yassin Hadrat Ata ibn-e Abi Ribah berkata bahawa Rasulullah SAW diberitakan telah bersabda. Tidak ada faedah peringatan bagi orang-orang musyrik." . anggota badan manusia menjadi saksi pada hari kiamat atas segala perbuatannya di dunia. Kisah utusan-utusan nabi isa a.S dengan penduduk anthakiyah. segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi".”Sesiapa yng membaca Surah Yassin dipermulaan hari. Dikatakan didalam sebuah hadith. Akan menulis pahala baginya seumpama ia membaca seluruh al-quran sebanyak sepuluh kali.bintang di cakrawala berjalan pada garis edar yang telah ditetapkan Allah.W. Allah menghibur hati rasulullah SAW terhadap sikap kaum musyrikin yang menyakitkan hatinya. Semua bintang. Ajal dan hari kiamat datangnya secara tiba.T. Allah menciptakan segala sesuatu berpasang-pasangan.. dan hati bagi alquran ialah Surah Yassin.FADHILAT SURAH YASINSURAH YASSIN MENGANDUNGI 83 AYAT SURAH KE-36 DI DALAM AL-QURAN DINAMAKAN YASSIN KERANA DIMULAI DENGAN HURUF YA & SIN DITURUNKAN SESUDAH SURAH AL-JINSURAH YASSIN Perkara-perkara yang dinyatakan di dalam Surah Yassin Bukti-bukti adanya hari berbangkit mensucikan allah dari sifat-sifat yang tidak layak bagi-nya. Barangsiapa membaca Surah Yassin Allah S.

Allah S. hati-hati yang memikulnya . bersabda. "Hatiku menghendaki supaya Surah Yassin berada di setiap hati Ummatku.a. makanan itu akan . ia akan diampunkan. "Sesiapa yang membaca Surah Yassin semata mata kerana Allah. ia menghindarkan penderitaan di dunia & akhirat dan menjauhkan kedahsyatan kehidupan akhirat. Surah ini juga dikenali sebagai Rafi'ah Khafidah. Oleh itu jadikanlah sebagai amalan untuk dibaca keatas orang yang mati. barang siapa membacanya dikala sesat jalan. Surah Yassin dinamakan Mub'mah (pemberi berita baik) kerana ia mengandungi manafa'at kepada pembacanya. siapa sahaja yang membaca semasa kelaparan.Menurut sebuah hadith yang lain. iaitu yang mengangkat darjat orang-orang yang beriman dan menurunkan darjat orang-orang yang engkar ( tidak beriman). akan dihilangkan kelaparannya itu. di dalam kehidupan dunia dan juga akhirat. " Barang siapa membaca Surah Yassin. Menurut satu riwayat Rasulullah s. akan menjumpai jalannya semula."SURAH YASSIN Fadhilat Surah Yassin Diriwayatkan pada hadith yang lain. yakni yang menghafalnya akan dirahmati dan lidah-lidah yang membacanya akan juga dirahmati. segala dosa-dosanya yang dahulu akan diampunkan."SURAH YASSIN Fadhilat Surah Yassin Mengikut sebuah hadith.T membacakan Surah Yassin dan Surah Taha seribu tahun lamanya sebelum terciptanya langit dan bumi dan mendengarkan kepada para malaikat pun berkata."umat dimana al-quran diturunkan akan dirahmati.W. Ada satu lagi riwayat yang seumpama ini. barang siapa membaca kehilangan binatang akan mendapatkannya semula. dan bila sesaorang itu membacanya kerana bimbangkan kekurangan makanan.w.

pula menyaksikan di mandikan jenazah. akan dimudahkan baginya.9 . menghantarnya. mereka berdiri berbaris di hadratnya memohonkan rahmat dan keampunan untuknya. "Jikalau Surah Yassin dibaca oleh seorang yang takut pemerintah atau musuh. SUSAH MENJADI SENANG.orang jahat tak nampak kita especially orang kafir. orang muslim. doanya akan diterima. . orang islam. ia akan dihilangkan akan ketakutan itu. "Menurut sebuah hadith yang lain jikalau sesaorang itu membaca Surah Yassin dan Surah Was-Saffat pada hari Jumaat dan memohon kepada Allah sesuatu.SURAH YASSIN Fadhilat Surah Yassin "Siapa saja.“SURAH YASSIN Surah Yassin UNTUK KESELAMATAN DIRI YANG. Dan siapa sahaja." Maqri rahmat-Ullah 'alaih berkata. Dan jika membaca kepada orang yang menghadapi penderitaan maut. mennyembahyangkannya juga ikut hadir di dalam pemakamnya. membaca Surah Yassin ketika sakratulmaut tidak hendak mengambil rohnya sehingga kehadiran Malaikat Ridwan dengan membawa seteguk minuman Syurga dan diminumkan kepadanya di atas pembaringannya dan dirasakan kesegarannya ketika di ambil nyawanya juga kesegaran kelak di dalam kubur dan ia tidak memerlukan telaga para nabi. Ayat 1 .untuk keselamatan diri ayat 9 . hingga masuk Syurga ia selalu merasakan kesegaran.. tatkala akan meninggal di bacakan Surah Yassin maka turunlah untuk setiap satu huruf sepuluh malaikat. Dan jika sesaorang itu membaca ke atas perempuan yang sukar untuk melahirkan anak akan dimudahkan juga baginya.mencukupi.

W.35 . hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah. Ayat 29 .adalah untuk menetapkan hati .23 . Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt.mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada allah s.supaya dapat dipertemukan dengan allah s.. Yang satu. Ayat 32 .. Ayat 38 .untuk keinsafan .beramal dengannya). Caranya: baca dan berdoa.rasulullah s.elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh.T. Ayat 30 .mengisahkan ilmu falak. Tanaman akan subur. Ayat 13 .merupakan jantung yaasiin . SURAH YASSIN Surah Yassin Ayat 33 .aqidah diri sendiri.untuk menjaga aqidah memberi hidayah kepada anak.A.menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat. Ayat 39 .T.mengisahkan orang-orang yang mati syahid. Ayat 29 . .35 .W.T.untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik.sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut. Ayat 40 .W.utk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah or aniaya kita. Yang satu.merupakan kenyataan allah s. (Harus sentiasa berada dihati . Ayat 22 . Ayat 36 . Hati yang kering akan hidup semula.W.Ayat 12 . Ayat 37 .

siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?„ (Ayat 78 dan 79) .jika hati rasa sedih.S.tiupan ke-tiga . Ayat 58 . Ayat 49 .hancur .bacalah jika sakit tulang.setiap orang akan dihisab mengikut amalannya. Jika rasa sakit kepala. Tiupan pertama . bacalah ayat tsbt. sebak atau pun kecewa.mengisahkan nabi noh a. Ayat 76 .T. AyatSURAH YASSIN Surah Yassin Ayat 45 . Ayat 50 . yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali.W. Naik kapal . Dan dia maha mengetahui tentang segala makhluk.dikhaskan untuk sakit urat. Untuk doa bermula daripada ayat yang bermaksud: "dia berkata. urat atau tulang patah. tulang dan badan.dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.Ayat 41 . Ayat 79 .semua orang di hidupkan semula dan hadir di padang mahsyar. Ulang sebanyak 3x.merupakan salam daripada allah.merupakan kedegilan orang kafir kepada allah s. tiupan ke-dua . baca dan sapukan ke kepala. Sambil pegang dan urut dada.menceritakan hari akhirat dan kehidupannya. Ayat 44 .SURAH YASSIN Surah Yassin Ayat 78 . Dijadikan amalan.katakanlah.79 .„ .48 .dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Ayat 76 .elok dibaca sewaktu menaiki enderaan.mengisahkan keseronokan hidup di dunia .datang dengan tiba-tiba.

"IN KANAT ILLA.. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari -boleh menjadi penawar." • JIKA SAKIT ANGGOTA • TAK TENANG HATI • BACA (7 X) DAN GOSOK PADA TEMPAT SAKITSURAH YASSIN ... AYAT 36 ."WAJA'ALNA.Ayat 82 .jika berhajat sesuatu. Jika air habis ulang bacaan tsbt sehingga 40 hari..untuk hajat .."SUBHANALLAZI." • LINDUNGI RUMAH DARI PENCURI . Caranya: sembahyang tahajjud (3x) berturut-turutSURAH YASSIN Surah Yassin AYAT 9 ... • LINDUNGI DIRI DARI DIANIAYA • BAGI PERLINDUNGAN DIRI DAN RUMAH SEMASA TIDUR • BACA AYAT 9 • FATIHAH • READ 3 QUL (THREE TIMES EACH) • AYAT KURSISURAH YASSIN Surah Yassin AYAT 29 .BACA DAN TIUP DI TIAP-TIAP PENJURU RUMAH.“ • UNTUK CARI JODOH * TIUP 7 KALI DALAM TANGAN DAN SAPU KE MUKA PADA PAGI HARI • YA WADUD (3X) AYAT 58 ." • UNTUK MENDIAMKAN ORANG YANG SELALU MELEMPAR KATA-KATA BURUK/TIDAK MENYENANGKAN KEPADA ANDA.. bacalah 100x."SALAMUN..

"FALAYAHZUN..Surah Yassin AYAT 76 .79 "DARI YUHYIL WAHIYA.."INNAMA AMRUHU." • JIKA MANDUL • UNTUK MENGUBATI KANSER ATAU TUMBUHAN DALAM BADAN ..." • BILA RASA SEDIH • UNTUK MENENANGKAN HATI • GOSOK JANTUNG SAMBIL BACA AYAT 78 ." • TULANG PATAH • SAKIT SENDI • SAKIT LUTUT AYAT 82 .