Anda di halaman 1dari 6

SEKOLAH KEBANGSAAN BATU MUDA PPR BATU MUDA 51200 KUALA LUMPUR PKSR 1 2011 PENDIDIKAN JASMANI DAN

KESIHATAN TAHUN 2 NAMA :_______________________________________________ KELAS : _____________ A.Jawab semua soalan. Bulatkan jawapan yang betul. (40 markah) 1. Kita mestilah memakai pakaian yang sesuai ketika bersukan. Yang manakah antara berikut bukan pakaian yang sesuai untuk bersukan? A. T-shirt C. kasut sukan B. Seluar trek D. kemeja 2. Yang manakah antara berikut bukan makanan untuk kesihatan? A. Bayam C. Gula - gula B. Susu D. Roti 3. Apakah makanan yang sesuai dimakan untuk sarapan pagi? A. Nasi lemak C. Coklat B. Keropok D. Aiskrim 4. Apakah yang tidak sesuai dilakukan untuk membantu ibu di rumah? A. Mengemas rumah C. Mengemas bilik tidur B. Mencuci pinggan mangkuk D. Mengusik adik hingga menangis 5. Jika kita memakan makanan yang tidak bersih, kita akan mendapat penyakit berikut kecuali_____________ . A. Sakit perut C. Muntah B. Cergas D. Cirit birit 6. Makanan yang tidak bersih ialah makanan yang dihinggapi _________. A. Nyamuk C. Kucing B. Lalat D. Gajah

[1]

Menggosok gigi D. Bersenam B. Orang dewasa D. bermain basikal [2] . Mengayuh basikal 8. Apakah kegunaan alat dia atas? A. Menggunting rambut C. Peralatan di atas biasanya digunakan oleh _______________. A. Remaja B. A. Memberus rambut D. membasuh baju B. Kita mestilah __________________________ setiap pagi dan selepas makan. Nenek 10. Menunggang motorsikal D. Bayi C.7. Gambar di atas menunjukkan seseorang sedang _______________. A. Menaiki sampan C. Memberus gigi 9. Menonton tv C. Menyikat rambut B.

Gambar di atas menunjukkan seorang budak _____________. Kotor C. Perempuan 14. Permainan apakah yang ditunjukkan di dalam gambar di atas? A. A. Kita mestilah sentiasa memakai pakaian yang ________________ . bola sepak [3] . Bersuka ria D. A. A. bersih 12. Lelaki B. basah B. merosakkan harta benda awam 13. berlari tanpa henti B. Kita mestilah sentiasa _________________ semasa berada di padang permainan. Bola baling C.11. Menjaga keselamatan C. Bola keranjang D. Koyak D. bola jaring B.

Panjat pokok D. Baju melayu C.15. makanan untuk membesar B. bermain anak patung B. Bermain masak – masak C. kemeja B. Kain pelikat D. Makanan di atas tergolong dalam kategori ________________. bersolek [4] . Berikut adalah kegemaran kanak – kanak perempuan kecuali :A. sakit gigi B. Makanan berkhasiat D. Makanan tidak berkhasiat C. sakit kaki 16. A. baju kurung 18. Berikut adalah jenis – jenis pakaian kanak – kanak lelaki kecuali :A. Makanan seperti di dalam gambar di atas akan menyebabkan kita _______________________? A. Kelaparan C. Kekenyangan D. makanan kotor 17.

Kanak – kanak yang bermain dengan permainan ini mungkin bernama ___________. Faizal B. skitel 20. Siti D.19. Adam C. Kamarul B. Wisel B. Apakah nama alat di atas? A. gelung rotan D. (10 markah) Mee segera Sayur bayam Aiskrim Gula – gula Roti Makanan berkhasiat Makanan tidak berkhasiat [5] . Pundi kacang C. A.Suaikan dengan jawapan yang betul.

d.Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. ________________ berfungsi untuk membantu pergerakan tubuh kita. b. [6] . Aktiviti lari ulang alik dapat meningkatkan daya tahan _________________. EN AZRUL ZAI B ZAINAL ABIDIN Ketua Panitia PJK ………………….. ( 10 markah) Tulang Jantung Paru .paru kardiovaskular Otot a.C. c. AHMAD ALHADI B AZMI Guru panitia PJK …………………………. ________________ berfungsi untuk membentuk rangka dan melindungi organ – organ tubuh. e. ________________ ialah organ pernafasan. ________________ berfungsi untuk mengepam darah ke seluruh tubuh. Pilih jawapan anda daripada pilihan jawapan yang diberikan. Disediakan oleh Disemak oleh Disahkan oleh ……………………..