Anda di halaman 1dari 6

lam nA ika kitar did en Se P

Punca Isu Alam Sekitar

1.Pertambahan Penduduk 2.Penggunaan Teknologi

1.Bencana Alam

1.Politik dan Peperangan 2.Budaya dan Etika 3.Penguatkuasaan Undang-Undang

Banjir Kilat • • • Hutan dan tanah berperanan sebagai agen menyerap air hujan yang semulajadi. Akibat projek pembangunan. permukaan semulajadi telah ditukarkan kepada permukaan yang .Bencana Alam 1. Penyerapan hutan dan tanah akan memanjangkan masa air hujan itu untuk mengalir ke sistem saliran.

air hujan akan menyebabkan tanah tersebut terhakis dan tanah runtuh mudah berlaku . Tanah Runtuh  Disebabkan penerokaan dan pembukaan tanah tinggi yang terdedah dan tidak ditutupi dengan kain plastik dan penanaman rumput  Akibatnya.2.

3.  Kesan rumah hijau-pemanasan global  Pemanasan global-lapisan ais di kedua-dua kutub bumi akan mengalami pencairan dan menyebabkan peningkatan aras laut .Letusan Gunung berapi  Kesan rumah hijau berpunca daripada letusan gunung berapi yang membebaskan gas-gas sulfur. dan karbon.

-gempa bumi yang berpusat di bawah laut.letusan gunung berapi bawah laut. . .tanah runtuh bawah laut.Tsunami Tsunami ini merupakan sekumpulan ombak besar dan biasanya disebabkan oleh ketidakstabilan aktiviti di dalam laut.4. .

pencemaran bau .KES AN Kesihatan-penyakit menular dan mereba Alam sekitar-Musnah.