Anda di halaman 1dari 36

Maszelin Bt Baba G 76160 , Norhana Bt Mohammad G 76203 , Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 , Nor Sabarina Bt Mat Salleh

G 76197 , Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 , Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff.

Tajuk Adat , Moral Dan Pantang Larang Dalam Etnik Melayu

Kewujudan Adat Dan Pantang Larang Dalam kehidupan kita seharian , memang terdapat banyak perkara yang tidak boleh dilakukan atau terdapat banyak sekatan untuk melakukan sesuatu. Hal inilah yang dikatakan wujudnya pantang larang dan adat .Walaupun bukan suatu hukum bertulis , namun pantang larang dan adat ini tetap dipatuhi sejak turun temurun , bagaikan wujud suatu persefahaman sosial dalam masyarakat .

Umum terdapat banyak pantang larang dan adat dalam masyarakat yang berbilang bangsa di negara ini . Pantang larang dan adat ini diamalkan hampir semua bangsa dengan pelbagai bentuk kepercayaan yang berbeza – beza .

Rakyat di Negara ini terdiri daripada tiga kelompok kaum yang terbesar iaitu Melayu, Cina dan India . Terdapat beberapa lagi kelompok kaum lebih kecil yang dikenali sebagai suku , khususnya mereka yang menetap di Sabah dan Sarawak seperti suku Bidayuh , Iban , Malanau dan suku kaum Asli seperti Senoi , Batak dan Sakai .

Kewujudan masyarakat majmuk sudah semestinya mewujudkan pelbagai budaya tersendiri yang lazimnya diperturunkan oleh generasi lama . Dalam konteks ini , pantang

Maszelin Bt Baba G 76160 , Norhana Bt Mohammad G 76203 , Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 , Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 , Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 , Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff.

larang dan adat merupakan salah satu perkara yang diperturunkan dan menjadi latar belakang kepercayaan sesuatu kaum.

Apa yang uniknya , ada ketika wujud pelbagai persamaan antara pantang larang dan adat suatu bangsa dengan bangsa yang lain dalam situasi tertentu.

Justeru , jelaslah bahawa pantang larang dan adat ini tidak hanya tertumpu kepada satu – satu bangsa sahaja. Pantang larang dan adat ini dikatakan terdapat dan dimiliki oleh semua bangsa yang ada di dunia ini ,

Segala pantang dan adat itu akan ‘ hidup’ sekiranya pantang dan adat itu dititikberatkan oleh suatu kumpulan atau dianggap sebagai ‘ tidak ada’ , sekiranya sesuatu sesuatu kumpulan itu menganggapnya tidak penting atau tidak perlu diamalkan lagi . Biasanya hal ini berlaku akibat peredaran masa dan proses kemajuan .

Pantang larang dan adat orang Melayu misalnya dilihat secara menyeluruh untuk semua golongan atau peringkat dalam masyarakat . Ada pantang larang dan adat ini yang

khususnya ditujukan kepada kanak – kanak , anak gadis , para pemuda , ibu – ibu hamil

dan sebagainya . Malangnya , hari ini ramai yang terlupa untuk mengamalkan pantang dan adat tersebut.

Maszelin Bt Baba G 76160 , Norhana Bt Mohammad G 76203 , Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 , Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 , Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 , Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff.

Takrifan Pantang Larang Dan Adat Secara umumnya , pantang larang dan adat merupakan sesuatu yang bersifat penolakan terhadap sesuatu untuk menghindar musibah oleh seseorang individu atau kumpulan mahupun sesebuah masyarakat berhubung sesuatu perkara .

Pada waktu yang sama , mereka mahupun pihak lain iaitu masyarakat turut bersikap sedemikian dengan cuba tidak melanggar sesuatu yang dianggap sebagai pantang atau adat.

Asasnya , kewujudan pantang larang dan adat dalam apa kaum sekalipun tidak dapat lari daripada beberapa faktor utama .

Pertama , pantang larang dan adat yang bersifat aturan yang terbentuk daripada norma – norma tertentu yang diamalkan sejak sekian lama . Keduanya , pantang larang dan adat yang diperturunkan dari generasi nenek moyang terdahulu yang mungkin usianya sudah menjangkau ratusan tahun lamanya .

Ketiga , pantang larang dan adat banyak dipengaruhi oleh unsur – unsur yang bersifat ghaib atau metafizika seperti terdapatnya banyak pengaruh anismisme , Hindu dan Islam dalam pantang larang dan adat orang - orang melayu di mana unsur – unsur ini saling

ia dibawa dari Tanah Besar Cina dan orang India membawanya dari negara India . kebanyakkan pantang larang telah mengalami pelbagai proses perubahan tertentu . Contohnya sebelum kedatangan Islam ke Tanah Melayu . Bagi pantang larang dan adat kaum lain seperti yang diamalkan kaum Cina . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Masyarakat Cina lebih mudah menerima perubahan berbanding kaum Melayu dan India yang kuat berpegang teguh pada ‘ kata orang tua. Kedatangan orang Cina sebagai pedagang ke Tanah Melayu telah membawa bersamanya budaya hidup walaupun tidak sepenuhnya . bercampur aduk . Lazimnya akibat perlanggaran itu . Keempat . Justeru .Maszelin Bt Baba G 76160 . setiap pantang larang dan adat yang dilanggar dipercayai akan membawa musibah atau malapetaka terhadap si pelaku . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . pantang larang dan adat yang diwarisi turut dibawa kesini. pantang larang dan adat banyak dipengaruhi unsur Hinduisme dan animisme . ia kan ditinggalkan begitu sahaja atau tidak diamalkan lagi . si pelaku bakal terdedah kepada pelbagai unsur balasan yang menakutkan atau mengancam sehingga menjadikan kehidupan mereka tidak tenteram . Jadi bagi pantang larang dan adat yang dianggap kuno dan menyekat kerja-kerja mereka .tua’ . Contohnya dalam konteks ini . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . lahirlah istilah pantang larang dan adat dalam kehidupan masyarakat dahulu yang telah diperturunkan sejak zaman – berzaman . Realitinya . Norhana Bt Mohammad G 76203 . .

Menurut kepercayaan orang tua – tua . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Segala perlakuan dan tindak . namun pantang larang dan adat ini yang diwarisi sejak azali lagi masih diamalkan oleh masyarakat kini .Maszelin Bt Baba G 76160 . Pendekatan pantang – larang dan adat ini adalah suatu tradisi pendidikan secara langsung dan tidak langsung untuk kesejahteraan masyarakat . namun di sebalik itu ia dijadikan jambatan kearah memperluaskan ilmu pengetahuan di samping memperkayakan budaya bangsa . . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. padah akan menanti .Mereka percaya sekiranya pantang larang dan adat ini diingkari . India dan bangsa – bangsa lain . Cina . segala pantang larang dan adat haruslah diikuti tanpa sebarang soal jawab . Walaupun sesetengah pantang larang dan adat ini yang diamalkan bertentangan dengan ajaran agama . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Biarpun masa dan tahun silih berganti .tanduk tertakluk kepada undang – undang adat yang bertujuan untuk menjaga kesejahteraan masyarakat. Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Norhana Bt Mohammad G 76203 . Pantang larang dan adat merupakan satu ‘ displin lisan’ yang terkandung dan diamalkan oleh sebahagian besar masyarakat baik Melayu . Kewujudan pantang larang dan adat ini dalam masyarakat Melayu misalnya berkait rapat dengan dua situasi iaitu terhasil daripada kejadian spontan dan kepercayaan karut masyarakat dahulu tentang sesuatu perkara atau kejadian .

setiap sesuatu perkara sama ada yang baik atau buruk berlaku kerana ia telah ditentukan Allah s. Kita juga tidak boleh tidur selepas asar dikhuatiri menjadi gila dan sebagainya . Dari kaca mata Islam .w. sejak azali lagi ( semasa dalam kandungan ibu ) . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Kadang kala sesuatu pantang larang yang diamalkan oleh A menyebabkan terselamat daripada bencana tertentu . Kadang – kadang timbul persoalannya adakah segala pantang larang itu benar atau sebaliknya ? Dalam hal ini . kini pantang larang sedikit demi sedikit kian dilupakan .t. Walaupun tidak kesemua pantang larang itu dituruti namun terdapat beberapa adat dan pantang larang yang terus diamalkan . adat merisik .Contohnya adat berlenggang . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Norhana Bt Mohammad G 76203 . . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . membuat hantaran dan merenjis air mawar . Jika dahulu pantang larang mendominasi kehidupan masyarakat .Nya kepada manusia . Konsep Di Sebalik Pantang Larang Dan Adat Biarpun dunia diasak dengan pelbagai kemajuan dan teknologi yang serba canggih lahir daripada akal fikiran yang dianugerahkan oleh . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Sebaliknya individu B yang mengamalkan pantang larang yang sama tetap menerima bencana yang dinyatakan andainya pantang larang itu tidak dipatuhi . Namun kepercayaan terhadap pengamalan adat dan pantang larang masih di pegang kuat dalam kehidupan seharian . jawapan yang diterima pastilah berbeza – beza antara individu dengan individu yang lain .Maszelin Bt Baba G 76160 .

diamalkan . Contoh takdir yang boleh diubah ialah kemiskinan . Rumusannya . Bagi orang tua . generasi muda hendaklah mengikut segala pantang larang yang ada tanpa banyak soal .w. sesuatu pantang larang berteraskan sebab dan akibat mengundang kebijaksanaan kita untuk mentafsirkan mesej yang tersirat di sebalik yang tersurat . Ikhtiar wajib bagi setiap orang Islam untuk mengubah nasib buruk kepada labih baik . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 .Manakala takdir yang tidak boleh diubah adalah seperti soal kematian yang telah ditentukan . faktor akibat bersifat ancaman atau menakutkan jika ada yang melanggarnya .Walaupun seseorang itu ditakdirkan lahir ke dunia dalam keadaan miskin . Jika diteliti . dia belajar bersungguh – sungguh lalu berjaya serta mendapat pekerjaan yang baik dan seterusnya dapat menaikkan taraf hidup.t ada takdir yang boleh diubah dan ada takdir yang tidak boleh diubah . pantang larang yang bersifat mengancam memberi suatu akibat yang buruk bakal berlaku jika dilanggar . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . ternyata pantang larang itu mengandungi mesej tertentu yang baik . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff.Pantang larang yang wujud ini masih dipercayai . Orang Islam disuruh percaya dan yakin akan kekuasaan Allah s. Biasanya . namun dengan azam dan tekad . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Keadaan ini dikenali sebagai ikhtiar .Maszelin Bt Baba G 76160 . Norhana Bt Mohammad G 76203 . Namun apabila diteliti secara logiknya . Jadi .

dan dituruti dengan patuhnya oleh orang – orang kita dengan berpegang kepada kepercayan nasib buruk akan menimpa bagi mereka yang mengingkarinya . Apakah benar perkara ini ? Cuba kita fikirkan dalam konteks zaman sekarang dan dunia yang serba canggih dengan teknologi moden . terdapat pantang larang yang tidak dikira munasabah dan tidak diterima akal .Maszelin Bt Baba G 76160 . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Norhana Bt Mohammad G 76203 . Realitinya . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. terutamanya dari segi ekonomi dan pelajaran . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Namun . terdapat sesetengah pihak yang menyalahkan pantang larang sekiranya mereka mundur dalam sesuatu bidang . Ia boleh diubah jika mahu . Sebenarnya orang tua – tua takut bantal itu akan pecah kerana kekabu di dalamnya tidak kuat untuk menampung beban mereka yang duduk dan akhirnya boleh menyebabkan bantal tersebut pecah. Sedangkan segala pantang larang itu dibuat oleh manusia sendiri. tentu ada sebab mengapa kita dilarang duduk di atas bantal . Kalau dikaji . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . . Namun apa yang berlaku sebaliknya di mana pantang larang itu bukan mahu diubahsuai bahkan semakin ditambah dengan kepercayaan – kepercayaan yang lain . Misalnya anak – anak atau sesiapa sahaja tidak boleh duduk di atas bantal kerana nanti akan tumbuh bisul . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 .

Bagi orang – orang Melayu dan juga kaum yang lain .Maszelin Bt Baba G 76160 . . ia berkait rapat dengan adab kesopanan iaitu bantal yang menjadi peletak kepala tidak harus diduduki . kewujudan pantang larang dalam sesebuah kelompok atau bangsa sangat berkait rapat dengan faktor di mana sesuatu bangsa itu wujud dan kemasukkan pengaruh – pengaruh luar seperti penyebaran agama dan sebagainya . Justeru . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 .anak supaya berkelakuan yang baik terhadap iaitu dengan menekankan pantang larang tersebut . Kesimpulannya . Kalau ditinjau dari segi kesihatan . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . ia mempunyai persamaan serta tidak dinafikan juga wujudnya perbezaan dengan bangsa lain . kepala menduduki taraf yang penting dan dihormati . Norhana Bt Mohammad G 76203 . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . ini adalah satu cara untuk mendidik anak . yang baik terbit daripada pantang larang ialah bentuk pengajaran yang ingin disampaikan kepada sesuatu pihak . bisul bukanlah disebabkan oleh bantal tetapi ada kaitannya dengan peredaran darah dalam badan kita . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Selain itu . Hal ini terpulanglah kepada situasi bangsa itu dan bagaimana permulaaan timbulnya pantang larang tersebut hingga seterusnya menjadi amalan . Jadi .Seperti yang dinyatakan . setiap bangsa mempunyai pantang larangnya yang tersendiri dan ada kalanya .

Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 .Untuk itu terdapat adat mendirikan rumah yang telah diamalkan oleh nenek moyang mereka . Adat Orang Melayu Orang Melayu terkenal kerana banyaknya adat dan pantang larang di kalangan masyarakat mereka . Pelbagai adat yang telah diamalkan sejak dari zaman dahulu hinggalah sekarang . Norhana Bt Mohammad G 76203 . Rumah merupakan tempat bermulanya segala aktiviti kekeluargaan dan masyarakat . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . mendirikan tiang seri dan upacara meletakkan tangga dan pintu masuk . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 .Mereka mahu rumah yang bakal didirikan akan membawa kebahagian kepada seisi keluarga . Masyarakat Melayu percaya bahawa sesebuah rumah tidak boleh dibina di tempat sembarangan kerana takut akan membawa akibat tidak baik kepada penghuninya . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff.Maszelin Bt Baba G 76160 .Rumah tidak boleh dibina di kawasan yang rendah atau mudah ditenggelami air kerana pada . Rumah yang didirikan dengan sempurna bukan sahaja indah daripada segi buatan malah kehidupan yang dilalui oleh keluarga tersebut. meletakkan tiang seri . Walaupun ada antara adat itu telah mula ditinggalkan namun sesekali mereka tidak pernah melupakan adat dan pantang larang itu apatah lagi jika ianya berkaitan dengan kehidupan hari muka . Adat Mendirikan Rumah Baru Untuk mendirikan rumah . orang Melayu pada zaman dahulu sering mengambil kira beberapa aspek dan mengikuti pantang larang tertentu seperti memilih tapak . Oleh itu orang Melayu terlalu prihatin dan memberikan tumpuan utama ketika hendak mendirikan rumah.

hujung lidah tanah atau di mana terdapat air bertakung dipercayai menjadi tempat hantu dan syaitan berkumpul serta akan mendatangkan mudarat kepada seisi rumah . Ketika lalu di hadapan tuan rumahatau tetamu lain . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . kalau tidak akan mendatangkan akibat yang tidak baik . Memasuki rumah orang Melayu hendaklah menanggalkan kasut . Bulan mendirikan tiang seri juga diambil kira . Adat Menziarah Masyarakat Melayu kaya dengan adapt resam yang berhubung kait dengan lawatan atau kunjungan . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . .Maszelin Bt Baba G 76160 . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Adat ketika menziarah atau bertandang masih lagi diamalkan hingga sekarang . Adat Meletakkan Tiang Seri Tiang seri rumah tidak boleh didirikan sembarangan dan mesti didirikan pada hari yang ditetapkan . Menurut masyarakat Melayu dahulu kala hari yang baik antaranya pada 1 haribulan atau disebut ‘rejang kuda’ .Tunggul atau pokok pula mesti dibuang dengan segera kerana dipercayai akan menjadi tempat pemujaan serta memuja hantu syaitan . pada 2 haribulan disebut sebagai ‘rejang kijang’ kerana hari ini Allah menjadikan Hawa . Berkunjung ke rumah orang Melayu hendaklah bersesuaian dengan masa dan mengucapkan assalamualaikum bagi yang beragama Islam . Sekiranya terdapat kolam atau telaga di tempat tersebut perlulah ditimbus dengan segera . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Kenalkan diri kepada tuan rumah atau tetamu lain yang ada di dalam rumah itu . walaupun semua bulan adalah baik tetapi orang Melayu menganggap bulan Safar sebagai bulan yang boleh mendatangkan bala. Norhana Bt Mohammad G 76203 . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 .

Walaupun kedatangan mereka tidak diundang . . Di kalangan masyarakat Melayu . Mereka sentiasa menghormati tetamu dan melayan dengan baik serta tutur kata yang halus . Tetamu tidak dibiarkan berlapar atau pulang dengan perut kosong . Kunjungan tetamu ke rumah mereka tidak pernah dipandang rendah . ‘tumpang lalu’ atau maafkan saya adalah kata – kata yang sering digunakan oleh orang Melayu sebagai adat menghormati orang lain . Orang Melayu memang terkenal dengan budi bahasa . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Keadaan akan bertambah meriah apabila tibanya hari raya atau semasa kenduri kendara . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 .besaran mengikut kemampuan sesebuah keluarga .Adat ini bukan sahaja boleh menjalinkan hubungan yang erat dan mesra tetapi juga berpanjangan . Apabila berkunjung ke rumah orang – orang Melayu biasanya tidak lupa membawa buah tangan . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . mereka tetap dilayan dengan baik dan disajikan denga hidangan . dibongkokkan badan atau merendahkan badan sambil menghulurkan sebelah tangan tanda hormat kepada orang yang lebih tua daripada kita.Maszelin Bt Baba G 76160 . Ucapan yang biasanya digunakan ialah ‘minta jalan’. Majlis perkhawinan selalunya diadakan secara besar. Adat Perkhawinan Dalam masyarakat Melayu . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Tetamu biasanya dijamu dengan hidangan yang termampu . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Majlis perkhawinan bermula dengan acara merisik . adat kunjung – mengunjung dan menziarahi sudah menjadi satu kebiasaan . majlis perkhawinan merupakan upacara penting dalam sejarah hidup . Norhana Bt Mohammad G 76203 .

En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Walau bagaimanapun caranya tetap sama yang berbeza ialah cara dan susun atur adat tersebut . Adat Merisik Upacara merisik akan bermula dengan pihak lelaki bertandang ke rumah gadis untuk merisik sama ada si gadis telah berpunya atau masih kosong . Pada zaman dahulu . Selain itu diadakan juga acara menyambut menantu .Sekembalinya pihak lelaki . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . mana – mana pihak boleh menolak atau berundur . . Oleh kerana suku kaum Melayu itu sendiri terlalu banyak . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 .Maszelin Bt Baba G 76160 . Ini merupakan budaya orang Melayu . Merisik biasanya dilakukan oleh orang tengah . Norhana Bt Mohammad G 76203 .Cara yang biasanya digunakan ialah dengan berkias . Sekiranya ada cacat cela atau terdapat sesuatu yang tidak berkenan di hati . kedua – dua belah pihak akan menyiasat latar belakang masing – masing . bersanding dan kenduri . Kedatangannya lebih bersifat menziarahi sahabat handai atau jiran tetangga . berinai . maka adat sesuatu negeri adalah berlainan .Kedatangan orang tengah ini biasanya tidak rasmi . meminang . hantar belanja . Contohnya adat perkhawinan di Melaka berbeza dengan adat perkhawinan di Perak . adat merisik ini disertakan dengan pantun untuk menyampaikan maksud kedatangan mereka . menikah . Tujuan sebenar ialah untuk meninjau tindak balas daripada pihak gadis . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 .

Sep-asang pakaian. Hari dan waktu meminang 2. Sehelai tudung . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . 2. Setelah segala – galanya di persetujui orang tengah akan melaporkan persetujuan tersebut kepada ibu bapa dan saudar mara pihak lelaki . Pihak perempuan akan bersiap sedia setelah perkara-perkara seperti berikut mendapat persetujuan saudara – mara . 3. Mas khawinnya 3. En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . 1. 4. 1. Hari dan waktu perkhawinan 6. Norhana Bt Mohammad G 76203 . 4. Jumlah belanja hangus. Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Tepak sirih lengkap dengan isinya sebagai tanda meminang . Saudara mara pihak lelaki dan gadis akan dibawa berbincang dan wakil pihak lelaki akan berkunjung untuk kali kedua ke rumah si gadis . Menurut perkhawinan adat orang Melayu . Hantaran serba satu .intan atau berlian . Adat Meminang Setelah kedua – dua pihak bersetuju kedua – dua pihak akan membuat persedian meminang secara rasmi . Syarat – syarat lain sekiranya mana – mana pihak menarik diri .Maszelin Bt Baba G 76160 . . pihak lelaki akan menghantar beberapa barangan sebagai hadiah kepada pihak gadis . 5. Sebentuk cincin sebagai tanda jadi sama ada cincin emas . serba dua dan lain – lain .

Hantaran biasanya mengikut kemampuan kedua belah pihak . pengantin lelaki akan menyalin pakaian untuk turut sama dalam istiadat berinai besar . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Sebelah siangnya rumah pengantin perempuan akan dikunjungi oleh para jemputan sebagai memeriahkan majlis perkhawinan tersebut . pengantin lelaki dibawa masuk ke bilik di mana pengantin perempuan sedia menanti .Maszelin Bt Baba G 76160 . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Imam ini akan mengingatkan teruna kepda hal-hal keagamaan dan tanggungjawab yang bakal dihadapi oleh seorang suami mengikut syariat Islam . 5. Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . 7. Kek atau kuih – muih . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Kebiasaanya pihak lelaki akan menghantar sebanyak tujuh dulang dan pihak gadis akan membalas sebanyak sembilan dulang . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Bunga rampai . Pada masa ini adapt membatalkan air sembahyang dilakukan dengan pengantin lelaki menyarungkan cincin perkhawinan ke jari manis pengantin perempuan yang sudah sah menjadi isterinya. Buah – buahan atau manisan . Sejurus selepas upacara akad nikah . . Upacara akad nikah dijalankan oleh seorang jurunikah atau imam.Sekiranya pihak pengantin terdiri daripada keluarga kaya atau ternama maka hantarannya dipelbagaikan . 6. Norhana Bt Mohammad G 76203 . Selepas akad nikah dilakukan .Selepas itu rombongan pengantin lelaki akan kembali ke rumah untuk melakukan persediaan bertandang buat kali kedua dan melakukan adat bersanding dan makan beradat atau dikenali di negeri Johor sebagai makan berdamai .

Adat berandam dilakukan dengan membuang sial yang dikatakan terdapat dalam diri kita .Mak andam akan memainkan peranannya . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Kini walaupun adapt itu masih diamalkan tetapi terdapat banyak perubahan .Maszelin Bt Baba G 76160 . Kebanyakkan adat lama tidak lagi dipraktikkan kerana dianggap terlalu kuno ataupun kolot .Sebaliknya jika anak rambut itu tinggal lurus maka gadis itu diistiharkan sebagai masih lagi dara . Adat berandam yang ada pada hari ini telah banyak berubah mengikut perubahan zaman . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Adat ini membawa banyak musibah kepada keluarga gadis .. Mak andam akan membuang ‘sial’ yang dikatakan ada pada gadis tersebut dengan memotong anak rambut di dahi gadis tersebut .Sekiranya anak rambut itu bengkok selepas dipotong gadis itu dikatakan tidak lagi mempunyai dara . oleh itu masyarakat Melayu mula meninggalkan adat itu kerana berpendapat ianya boleh memalukan dan betentangan dengan agama . Pada zaman dahulu gadis yang akan menjadi pengantin tidak dibenarkan keluar rumah selama sebulan ataupun seminggu sebelum menjadi pengantin . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Orang muda sekarang lebih suka mengikut adat moden yang lebih mudah dan ringkas . Antara adat berandam yang dilakukan ialah dengan melakukan acara memotong anak rambut gadis itu . Adat Berandam Pada zaman dahulu terdapat adat berandam yang dipegang kuat oleh orang Melayu . . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Norhana Bt Mohammad G 76203 .

Pada zaman dahulu adat bersanding dilakukan dengan cara pengantin duduk bersila atas pentas yang juga dihias indah . bunga tujuh warna dan sintuk digunakan dalam upacara mandi tersebut .Maszelin Bt Baba G 76160 . Gadis yang bakal menjadi pengantin akan dimandikan oleh Mak andam . inai . Adat Bersanding Adat bersanding telah lama diamalkan dalam majlis perkhawinan masyarakat Melayu . Beberapa aktiviti seperti pencak silat akan dipersembahkan untuk pengantin dan para tetamu . Mak Andam memainkan peranan penting dalam perkhawinan masyarakat Melayu . Walaupun pada hari ini adapt itu mula ditinggalkan oleh sesetengah orang tetapi masih lagi menjadi kesukaan sebagai cara memeriahkan suasana sesebuah majlis perkhawinan . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Pengantin perempuan akan turun dengan Mak Andam untuk menyambut kedatangan pengantin lelaki . bedak sejuk . Norhana Bt Mohammad G 76203 . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. . Upacara itu bertujuan menaiki seri pengantin supaya pada majlis persandingan pengantin nanti akan nampak lebih kelihatan cantik dan berseri – seri . Paluan kompang akan mengiringi pengantin lelaki sebelum majlis persandingan dijalankan dan akan diarak ke rumah pengantin perempuan . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 .Bahan tepung tawar terdiri daripada beras kunyit . bunga rampai dan air mawar . Bahan – bahan seperti limau purut . Pentas ini dikenali dengan panggilan pelamin . Tepung tawar merupakan adapt dalam perkhawinan masyarakat Melayu yang tidak dilupakan . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Kebanyakkan adapt bersanding pada hari ini dilakukan dengan cara pasangan didudukkan di atas bangku yang diletakkan atas pentas yang dihias indah .

Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . . kemudian diikuti dengan menabur beras kunyit . Daun itu dicelupkan ke dalam bedak .Akhir sekali merenjiskan air mawar kepada kedua-dua pengantin . Keluarga yang melakukan tepung tawar kepada pengantin akan menggunakan sejenis daun yang dinamakan setawar yang disediakan di dalam mangkuk di hadapan pengantin. Majlis ini akan diadeakan dua malam sebelum hari langsung dan hanya dihadiri oleh sahabat handai .mara . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. 3.Malam berinai curi Diadakan tiga malam sebelum hari langsungnya perkhawinan . bunga rampai dan meletakkan inai di dalam tangan kedua-dua pengantin . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Adat Berinai Terdapat tiga adat berinai yang diamalkan oleh orang Melayu dalam majlis perkhawinan seperti : 1. majlis berinai curi biasanya diadakan untuk saudara mara terdekat sahaja . 2. Norhana Bt Mohammad G 76203 . jiran tetangga dan saudara .Malam berinai besar . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 .Sebagai menghargai kesudian tetamu menghadiri majlis perkhawinan itu tetamu diberikan cenderahati yang berupa bunga telur . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Malam berinai kecil .Maszelin Bt Baba G 76160 .

Adat ini diadakan dengan upacara bersanding semula bagi memberi peluang kepada keluarga pihak lelaki yang tidak turut serta ke rumah pengantin perempuan .Maszelin Bt Baba G 76160 . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Walau bagaimanapun diadakan juga majlis kenduri bagi meraikan pengantin baru . Adat Berkhatan Masyarakat Melayu mengamalkan adat berkhatan sejak Islam menjadi anutan mereka . Tetapi tidaklah menjadi kemestian untuk mengadakan semula adapt bersanding seperti di rumah pengantin perempuan.Dalam majlis ini . Pengantin perempuan diiringi oleh ibu saudara atau saudara terdekat semasa berada di rumah pengantin lelaki . Norhana Bt Mohammad G 76203 . Adat Menyambut Menantu Adat menyambut menantu selalunya akan dibuat di rumah pengantin lelaki seminggu selepas majlis di rumah pengantin perempuan . Agama Islam menuntut supaya umatnya berkhatan kerana mempunyai beberapa kelebihan yang tidak diperolehi oleh mereka yang tidak berkhaitan . pengantin perempuan diperkenalkan kepada keluarga pengantin lelaki . Majlis ini pula selalunya akan diadakan sebelum hari langsung untuk para jemputan khas daripada pihak lelaki dan perempuan dan dilakukan selepas upacara akad nikah . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 .Kemeriahan sesuatu majlis bergantung kepada . Upacara berkhatan bagi kanak – kanak lelaki dilakukan lebih meriah berbanding majlis berkhatan bagi kanak-kanak perempuan . Majlis ini lebih merupakan majlis suai kenal .

Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Tujuan pantang larang yang sedemikian bertujuan menjaga kesejahteraan dan keselamatan ibu terbabit serta anak yang dikandung agar dapat dilahirkan dengan sempurna dan selamat. kemampuan sesebuah keluarga atau masyarakat setempat . Norhana Bt Mohammad G 76203 . Sebelum kanak-kanak itu dikhatankan . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Bukan setakat ibu sahaja. kaum keluarga seperti suami juga harus mengikuti pantang larang tersebut dengan tekun.Maszelin Bt Baba G 76160 . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Pantang Larang Orang Melayu Pantang larang yang wujud dalam masyarakat Melayu umumnya bermula pada peringkat akar umbi. Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Hal ini dianggap penting sebagai menyambut orang baru dalam keluarga . Pada hari ini kita melihat majlis berkhatan diadakan secara besar-besaran sehingga mencapai 20 hingga 30 orang . Namun begitu . Masyarakat Melayu dahulu kala banyak mengamalkan pantang larang dalam setiap aspek kehidupan termasuklah dalam soal berkaitan kelahiran. Mereka tidak boleh melanggar pantang larang yang dipercayai boleh menimbulkan kemudaratan kepada bayi mahupun si ibunya.Telah menjadi suatu kebiasaan bagi masyarakat Melayu menjalankan upacara berkhatan secara berramai-ramai iaitu di antara 2 hingga 10 orang . majlis yang meriah ini sebenarnya untuk mengubati hati kanak-kanak itu yang berasa gementar mengingatkan acara berkhatan yang akan dilalui. Mereka menggangap pantang larang wanita hamil merupakan satu adat penting dan harus dipatuhi . taraf pendidikan yang tinggi diterima oleh kaum . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. iaitu ketika masih di dalam kandungan lagi. Majlis diserikan dengan pukulan kompang dan kenduri – kendara yang diraikan oleh saudara-mara . Misalnya banyak pantang larang yang diwujudkan kepada ibu-ibu yang hamil. mereka dimandikan di sungai dan diarak ke rumah.

4. memahat . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . 3. Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Dilarang memaku . Wanita yang berbuat demikian dikatakan akan menghadapi kesulitan semasa melahirkan anak . Jika melakukan kerja-kerja di atas anak yang bakal dilahirkan nanti mungkin akan mendapat kecacatan pada anggotanya seperti bibir terbelah . Dikuatiri anak yang bakal dilahirkan mengalami kecacatan. sumbing dan sebagainya . Dilarang makan sotong. . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . 1. wanita moden menjadikan amalan yang diwarisi itu semakin berkurangan dan sesetengahnya ditinggalkan begitu sahaja . Dilarang bergaduh dengan ibu mertua . 2. En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. mengail atau menyembelih . Norhana Bt Mohammad G 76203 . hantu akan dapat mencekik dan menjerut bayi dalam kandungan kerana sotong mempunyai banyak tangan malah bayi yang dikandung akan terjerut tali pusatnya . Pantang Larang Wanita Hamil. Tidak dibenarkan mencederakan mana-mana binatang. Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 .Maszelin Bt Baba G 76160 . Dikatakan dengan memakan sotong .

. Dikatakan anak yang bakal dilahirkan akan menjadi sumbing dan lambat bercakap berbanding kanak-kanak lain . hantu dan syaitan dikatakan mahu anak di dalam kandungan itu . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Jika ternampak orang yang hamil . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . 8. Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Dipantang air kelapa dan air tebu semasa mengandung sejak awal lagi. 7. Dikatakan kalau berbuat demikian . Pada masa ini dipercayai hantu dan syaitan berkeliaran .Maszelin Bt Baba G 76160 . Suami tidak dibenarkan meniup sebarang bunyi-bunyian. Dipercayai anak yang bakal dilahirkan nanti akan terkena kenan. Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Tidak dibenarkan mencerca apabila melihat benda ganjil. Norhana Bt Mohammad G 76203 . 5. Tidak boleh menziarahi kematian di tanah perkuburan . Ini akan mengakibatkan anak yang akan dilahirkan nanti dijangkiti deman kura sehingga menyebabkan kecacatan dan kematian . 9. anak yang bakal dilahirkan akan tersampuk makhluk halus dan menyebabkannya menangis tanpa henti . 6. Ibu bapa dilarang mengeluarkan kata-kata kesat. En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff.

Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Dikhuatiri anak yang dilahirkan nanti mengalami kecacatan akibat badi ikan tersebut . Sewaktu menyiangkan ikan keli . Norhana Bt Mohammad G 76203 . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Dipercayai kepala anak akan menjadi besar. Makhluk halus mudah tertarik dan merasuk ibu yang mengandung . jangan siangkan hidup-hidup . pukul sehingga ikan itu mati. Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Tidak boleh tidur dimuka pintu . 10. Tidak boleh melangkah anjing ataupun kucing yang sedang tidur . 13. Kononnya akan menyebabkan mata anaknya akan tertutup seperti mata anjing atau kucing yang sedang tidur itu. Dilarang duduk di muka pintu atau tangga . 14.Maszelin Bt Baba G 76160 . 12. Tidak boleh tidur pada waktu tengah hari. Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . 11. . Dipercayai akan mendatangkan kecelakaan kepada ibu ketika hendak melahirkan anak . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff.

Bayi tidak boleh dicium semasa tidur terutamanya di atas ubun-ubun kepala dan pusatnya. Antara pantang larang berkaitan bayi adalah seperti berikut :- 1. Jika tidak . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Dalam adat dan pantang larang orang Melayu . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Kain yang disimpan di dalam almari mestilah disusun dengan teratur seperti baju di atas dan kainnya di bawah. Norhana Bt Mohammad G 76203 . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 .Dipercayai bayi itu akan pendek umur . 16. En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Perbuatan tersebut akan mendatangkan kesan yang tidak baik kepada bayi yang bakal dilahirkan .Maszelin Bt Baba G 76160 . Pantang larang berkaitan bayi dibuat berdasarkan dua keadaan iaitu yang berkaitan dengan adat atau kepercayaan dan untuk mendidik masyarakat agar tidak melakukan sesuatu yang bertentangan dengan kepercayaan . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . bayi dan kanak-kanak turut mempunyai pantang larangnya tersendiri yang harus dipatuhi khususnya oleh golongan dewasa . . Tidak boleh mendera atau memukul binatang . 15. Pantang Larang Bayi. . sewaktu bersalin bayi akan menjadi songsang .

. bayi tersebut suka meminta. . Sisa makanan bayi tidak boleh dimakan oleh ibu . si anak akan melawan ibubapanya . Tidak boleh menghembus mulutnya . Tidak boleh menyikat rambut . . Bayi tidak boleh ditelentangkan di luar rumah dan melihat langit . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . 2.Maszelin Bt Baba G 76160 . kanak-kanak tadi akan melawan cakap ibubapanya. Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 .Dipercayai apabila besar nanti . Norhana Bt Mohammad G 76203 .minta daripada orang lain 3. . 5. 4. . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 .Dikatakan apabila besar kelak . Tidak boleh memikulnya di atas bahu . 6.Nanti gigi bayi akan tumbuh jarang . 7. .Dibimbangi akan menjadi gila .Dipercayai apabila besar kelak . Bayi tidak boleh dicium pada telapak tangan .Dipercayai bayi akan menjadi bisu .

Tidak boleh duduk di atas bantal . .Maszelin Bt Baba G 76160 . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Tidak boleh makan dalam gelap . kanak-kanak lebih bijak dan dapat memahami pelbagai perkara yang berlaku di sekelilingnya . 3. .Dikatakan gigi akan berulat .punggung akan tumbuh bisul. 2. . mereka juga dididik dengan cara yang sama oleh ibu bapa melalui kaedah pencegahan dalam pantang larang . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Apatah lagi pendidikan pada peringkat kanak-kanak lebih berkesan kerana mereka akan mengingatinya apabila dewasa kelak . Tidak boleh gigit kain . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Norhana Bt Mohammad G 76203 . Justeru .Dikatakan makan dengan iblis . Lebih-lebih lagi bagi pantang larang yang berunsurkan nasihat dan membawa kebaikan . Pantang Larang Kanak-Kanak Berbanding bayi . Berikut adalah antara pantang larang bagi kanak – kanak : 1. .

mestilah dicurah sedikit air .Dikatakan nanti pendek umur . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Selepas makan nasi pinggan jangan dibiarkan kering . Tidak boleh bertukar tempat duduk ketika makan . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 .Bimbang akan menjadi bebal dan malas belajar . . 8. 5. Tidak boleh menjelir lidah.Nanti akan terpotong lidah . . 10. .Dikhuatiri jika mati nanti .Boleh menyebabkan rezekinya menjadi sempit dan semakin berkurangan . tidak ada orang yang akan memandikannya . Makanan yang dibawa mestilah ditutup . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Tidak boleh memotong kuku pada waktu malam .Maszelin Bt Baba G 76160 . Sewaktu meniarap . 7. . . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . 6. Tidak boleh makan kepala ikan . Norhana Bt Mohammad G 76203 . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . 9. kaki tidak boleh diangkat atau dikilaskan ke belakang .Dikatakan makanan yang dibawa itu akan diludah hantu jika terbuka .Dikatakan nanti emak akan meninggal dunia . . 4. . .

Dikhuatiri harimau akan masuk ke dalam rumah . 12. Sewaktu makan nasi . Mempedal ayam tidak boleh dimakan . Tidak boleh bersiul di dalam rumah . . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . 14. 13. . Sewaktu bermain di dalam rumah .Dipercayai susah untuk bersunat bagi kanak.Dikatakan nanti mata akan mendapat ketumbit .Dikatakan ular akan masuk ke dalam rumah . tidak dibenarkan melambung kain . Setiap perlakuan dan gerak langkah mereka sentiasa dalam ruang lingkungan adat dan pantang larang yang dipercayai boleh . 11. Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Biarpun mereka dianggap sudah cukup dewasa dan berakal . . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . lelaki dewasa juga mempunyai pantang larang yang mesti dipatuhi . Pantang Larang Lelaki Seperti bayi dan kanak-kanak . tidak boleh berselang –seli minum air . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Norhana Bt Mohammad G 76203 . 15. .Maszelin Bt Baba G 76160 .Dipercayai badan akan menjadi lemah . ia bukan alasan untuk tidak mematuhi sesuatu pantang larang . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 .kanak lelaki apabila tiba masanya nanti . Tidak boleh bercakap sewaktu di dalam tandas . .

Tidur di tengah padang . Justeru . Dipercayai akan dilintas burung layang – layang yang boleh menyebabkan kematian ibu . . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Ketawa pada waktu Maghrib . . Mengintai orang yang sedang mandi. 3. Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . 2. menyebabkan bahaya jika sengaja melanggarnya . 4. Membuang air kecil di atas busut .Dikatakan buruk kemaluan . Tidak tahan berpanas . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . . golongan lelaki perlu mematuhi beberapa pantang larang seperti yang berikut : 1.Dikatakan tunang akan dilarikan orang . .Maszelin Bt Baba G 76160 . Norhana Bt Mohammad G 76203 . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 .Mata akan menjadi bertumbil iaitu keadaan bengkak berlaku di kelopak mata . 5. Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . .Dikatakan hantu akan datang menghampiri mereka .

Maszelin Bt Baba G 76160 .Dikatakan kalau mati susah untu dikapan . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . . Berbual – bual di tangga . .Dikatakan jatuh ke kaki . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . 1.Dipercayai akan dipinang orang di serambi rumah sahaja . Norhana Bt Mohammad G 76203 . . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Berikut adalah antara pantang larang untuk golongan wanita . 3. Pantang Larang Perempuan Golongan dewasa perempuan juga tidak terkecuali daripada kehidupan mereka yang dipagari pantang larang . Malah memang banyak pantang larang ditujukan terhadap kaum wanita lantaran untuk melindungi sifat lemah semula jadi yang dimiliki . . Ini bermakna bukan wanita hamil sahaja yang terpaksa mematuhinya . Memanjat pokok . . 2. Menjahit di badan . . 5.Dikatakan tidak lepas hutang .Dikatakan kelak akan mendapat suami tua . Anak gadis dilarang menyanyi di dapur ketika masak . Minum air sambil berdiri . 4.

Dengan berbuat demikian anak gadis dikatakan akan berkhawin banyak kali . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Penyapu terkena kaki . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . 12. En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Makan berubah tempat . Memakai baju yang basah. . Mencari kutu di tangga . .Dipercayai kononnya akan merampas suami orang . 6. . Makan bertindih pinggan . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 .Dikatakan akan menjadi madu orang . 8. 10. 11.Dikatakan akan terkena sial . .Dengan berbuat demikian .Maszelin Bt Baba G 76160 . dikatakan kononnya si gadis akan dipinang oleh orang tua . Bercelak pada waktu malam . . . Meletakkan Pinggan di tapak tangan ketika makan . .Dipercayai rupa boleh menjadi hantu .Dikatakan seorang itu akan mengidap penyakit kurap . Norhana Bt Mohammad G 76203 . 9. 7. .

Maszelin Bt Baba G 76160 . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Antaranya ialah : 1.Dipercayai mukanya akan menjadi pucat Moral Dalam Adat Dan Pantang Larang Walaupun wujudnya adat dan pantang larang dalam masyarakat Melayu ini tidak bermakna tiada nilai moral yang dapat kita jadikan teladan. 14. Wanita Hamil Menjaga wanita yang hamil daripada menghadapi masalah-masalah dan kemudaratan kepada wanita dan juga anak yang dikandungkan .Dikatakan sukar mendapat jodoh . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 .Dalam setiap pantang larang atau adat yang diamalkan oleh masyarakat Melayu ini ada tersirat nilai. . . 13. Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Bangun lewat .nilai moralnya yang tersendiri . .Oleh yang demikian wanita yang hamil dapat dijaga dengan baik semasa mengandung dan juga sewaktu melahirkan anak . Bercermin di depan cermin retak . Norhana Bt Mohammad G 76203 . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 .

2.Maszelin Bt Baba G 76160 . menghormati . Kanak-Kanak Kanak-kanak juga perlu dijaga dan dididik melalui pantang larang agar kanakkanak ini membesar dengan lebih berdisplin dan teratur . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 .Golongan lelaki dan perempuan dewasa dapat dilatih dengan pantang larang agar tidak melakukan perkara-perkara yang melanggar adat ketimuran dan juga agama. Umumnya pantang larang dalam masyarakat di negara ini diamalkan mengikut kaum yang berbeza . hidup yang berperaturan dan sebagainya . . 4. 3. Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Kesimpulannya Adat dan pantang larang amat perlu dalam mendidik manusia agar lebih bersopan santun dan bermoral dalam kehidupan seharian . Adat dan pantang larang juga dapat mempengaruhi kehidupan yang saling hormat . Lelaki Dan Perempuan Untuk mendidik golongan dewasa bagi mematuhi adat kesopanan dan kesusilaan agar tidak melampaui norma manusia .Pantang larang ini akan mendidik masyarakat tentang keperluan semasa penjagaan bayi tersebut . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Norhana Bt Mohammad G 76203 . persaudaraan yang erat . Bayi Yang Baru Dilahirkan Penjagaan bayi yang baru lahir dapat dilakukan dengan lebih sempurna dan tidak memudaratkan bayi tersebut . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 .

( ed ) 1999 . En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Rujukan Wan Ramli Wan Muhammad dan Hanapi Dollah . Zawiah Ahmad dan Suziana Che . 2005 . A. Bhd. Pantang Larang Orang Melayu Tradisional : Penerbit Utusan Publication & Distributors . Zawiah Ahmad dan Suziana Che . Warisan Bangsa Melayu ( Siri Budaya dan Rakyat ) : Penerbit Caberawet Publishing Sdn. Aziz Deraman . Masyarakat dan Kebudayaan Malaysia : Zabri Zakaria . ( ed ) DBP K.Maszelin Bt Baba G 76160 . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Bhd. Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Pantang Larang Orang Melayu ( Siri Budaya dan Rakyat ) : Penertbit Caberawet Publishing Sdn. Pantang Larang dalam Mayarakat : Penerbit Sejati Books .L. . Norhana Bt Mohammad G 76203 . 2001 . ( ed ) 2005 .

Adat Meminang 12. Adat Orang Melayu 6. Konsep Disebalik Pantang Larang Dan Adat 5. Adat Berkhatan 17. Pantang Larang Wanita Hamil 19. Pantang Larang Bayi 20. Tajuk 2. Adat Menziarah 9. Pantang Larang Kanak-Kanak m/s 1 m/s 1-2 m/s 3-5 m/s 6-9 m/s 10 m/s 10-11 m/s 11 m/s 11-12 m/s 12-13 m/s 13 m/s 14-15 m/s 16-17 m/s 17-18 m/s 18-19 m/s 19 m/s 19-20 m/s 20-21 m/s 21-24 m/s 24-25 m/s 26-28 . Adat Berinai 15. Norhana Bt Mohammad G 76203 . Adat Perkahwinan 10. Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Adat Mendirikan Rumah Tangga 7. Kewujudan Adat Dan Pantang Larang 3.Maszelin Bt Baba G 76160 . Takrifan Pantang Larang Dan Adat 4. Adat Menyambut Menantu 16. Pantang Larang Orang Melayu 18. En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff. Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Adat Merisik 11. Adat Berandam 13. Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Isi kandungan 1. Adat Meletakkan Siang Seri 8. Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 . Adat Bersanding 14.

Rujukan m/s 28-29 m/s 30-32 m/s 32-33 m/s 33 m/s 34 . Nor Sabarina Bt Mat Salleh G 76197 . Siti Hasmah Bt Zainal Abidin G 75555 .Maszelin Bt Baba G 76160 . Pantang Larang Lelaki 22. Nor Shalina Bt Ismail G 76198 Hubungan Etnik ZT 1o43 . Nor Roziatul Naim Bt Mat Saad G 76196 . Pantang Larang Perempuan 23. Norhana Bt Mohammad G 76203 . 21. Moral Dalam Adat Dan Pantang Larang 24. Kesimpulan 25. En Zulkifli Bin Mohammad dan Dr Abdul Salam Bin Yusoff.