Anda di halaman 1dari 6

10

sebab

kenapa

nak

kahwin

awal

1.

Sudah

ada

yang

berkenan

di

hati.

Untuk pengetahuan abah dan mama, saya telah menjumpai insan yang berjaya menarik segala perhatian saya kepadanya. Senang cerita, saya telah jatuh hati dengan dia. Orangnya baik,kuat agamanya,mempunyai ciri-ciri isteri dan anak yang soleh,rajin,seorang yang bijak dan yang paling penting dia sudah bersedia untuk menjadi seorang isteri yang baik dan juga seorang ibu yang hebat! Orangnya sudah ada, kenapa perlu ditangguhkan lagi kan? 2.Ingin menjaga mata,hati dan kemaluan Mama dan abah yang dikasihi, memang perkahwinan ini bukan satu ruang untuk memuaskan nafsu semata. Namun kita perlu terima hakikat penciptaan manusia itu sendiri,kita diciptakan bersama dengan nafsu. Setinggi mana iman saya pada waktu itu, saya tetap tidak mampu untuk melarikan diri dari zina mata,zina hati dan minta jauh pada zina kemaluan. Kiri kanan depan belakang saya sentiasa berhadapan dengan wanita. Tidakkah lebih baik jika pernikahan ini dipercepatkan agar mata,hati dan kemaluan saya lebih terjaga dari fitnah-fitnah ini? 3.Mencari ketenangan Apa perasaan mama dan abah bila mula-mula kahwin dulu? Mesti mama dan abah rasa sangat-sangat tenang kan? Bila dah ada orang tersayang kat sisi,jiwa sangat-sangat tenang. Ni bukan saya reka

Teman dalam perjuangan Kehidupan ini merupakan satu perjalanan menuju satu destinasi . Setiap manusia inginkan pasangan. Isteri saya nanti boleh bersama saya. Mama.cerita.Teman dalam kehidupan Ini mungkin perasaan peribadi dari diri saya sendiri. Saya merupakan anak bongsu. Teman yang mampu mengambil tugas seorang ibu.terasa sangat memerlukan seseorang berada disisi. Kami boleh berlawan-lawan dalam mendapat keputusan yang lebih baik. Namun sekrang saya sudah berada sangat jauh dari mama. Ya Allahh. 6.ketenangan bila ingin beribadah dan juga ketengan dalam menuntut ilmu. Adik beradik saya semua sudah berkahwin.ini fitrah. Bila datang masa saya jatuh sakit.Teman kahwin awal ye? Siapa dalam cakap terganggu? Saya pelajaran akan lebih Abah dan mama risau pelajaran saya akan terganggu bila saya bersemangat.sekarang saya selalu rasa sangat sunyi. Ketenangan ini yang saya perlukan. Mungkin naluri ini kelihatan terlalu awal menggelegak dalam diri saya ini namun kita tidak boleh bunuhnya begitu sahaja. Saya perlukan seorang teman. Kahwin ini untuk melancarkan lagi perjalan saya menuju matlamat hidup saya yang utama.:) 4. Ni dalam quran pun ada sebut. Kahwin ini bukan matlamat hidup saya. Susah tau nak fokus dalam pelajaran bila jiwa meronta-ronta. Bukankah ini satu persaingan yang sihat? Dengan pasangan yang halal pulak tu kan?:) 5. Secara jujurnya. Ketenangan dalam jiwa..memberi sokongan.dulu mama boleh menjadi peneman setia saya.

Lebih laju dan berkualiti setiap masa kami.Hilang fokus Mama dan abah yang amat saya cintai. Saya bukan berfikiran tipikal rakyat sebegitu. Saya boleh dan mampu menempuh semua ini seorang diri. Habis sampai phd.dia boleh kejutkan saya dan samasama mendirikan solat tahjud di malam hari.beli harta banyak-banyak sebagai aset dan seterusnya sehingga ajal menjemput.hampir 50 peratus fokus saya telah hilang.sedikit payah untuk saya bangun semula. Lebih kuat dan teguh saya dalam perjalanan ini.Remaja lebih produktif .bangsa dan negara! 7.yang abadi. Dan perjalanan ini sangat payah dan panjang.sambung belajar beragenda. Kerana gangguan perasaan dan faktor lain. Saya dalam kesedihan. Saya sedikit terlari dari landasan. Alanglah indahnya ada seorang insan yang menjadi teman setia dalam perjalanan ini. Namun ada kalanya saat saya jatuh tersungkur. Saya ingin membina ummah.dia boleh menjadi pengubat duka.pergi kuliah-kuliah agama. Ujian dan cubaan itu satu perencah dalam kehidupan ini.kami ingin menjadi pejuang agama. Saya ada cita-cita yang sangat besar.kahwin. Saya memerlukan fokus itu kembali! 8.dapat anak. Saya amat risau saya gagal sampai ke desitnasi. Namun buat ketika ini. Saya bukan seorang budak univeriti yang tidak belajar. Kami tidak mahu menjadi manusia biasa.masih kalian bersama saya?Mari kita teruskan.

Saya boleh fokus untuk terus berjuang dan berjalan berlari menuju matlamat yang hakiki itu. Mesti tidak berkenan dengan jenis sebegini kan? Dengan sifat tanggungjawab ini. Tidak merasa rugi ke? Lagi saya takut jika dalam tempoh ini saya terus terjatuh kedalam arus maksiat.Menjadi lebih bertanggungjwab Semoga dengan perkahwinan pada usia muda ini menjadikan saya seorang yang lebih bertanggungjwab dan matang. Saya ingin buang jauh-jauh slogan sebegini “Rileks laaa. Insyaallah. Nauzubillah! Bila saya berkahwin pasa usia yang muda.Muda lagi untuk kahwin.Saya takut saya mati dalam tempoh “enjoy” itu. Saya selamat. Slogan ini tidak ada dalam kamus hidup saya. Mama dan abah taknak ke seorang anak yang matang dan bertanggungjwab? Atau nak seorang remaja biasa yang pada umur sekitar saya ini yang masih keluar lepak malam tanpa arah tuju dan agenda? Lepak di kedai mamak sehingga lewat malam semata-mata untuk menonton perlawanan bola sepak. ruang untuk sudah melakukan perkara-perkara “enjoy” sedikit sebanyak tertutup. Sekarang ini pun saya sedang berusaha menjadi seorang yang bertanggungjawab.. Enjoy dulu. Enjoy dulu? Saya takut tempoh enjoy ini saya sia-siakan dengan perkara yang langsung tidak memberi faedah kepada diri saya dan juga ummah keseluruhan. Nanti menyesal baru tau. tidak sanggup saya bermudah-mudah dalam pelajaran saya.”. Apa saya dapat? T_T 9.tanggungjawab ini juga mampu menjadi pembakar obor semangat saya untuk berjaya .Produktif ini bukan sahaja merujuk kepada zuriat hasil dari perkahwinan ini. Ini masa depan saya.

11.mama dan abah mendapat anak baru.Mama.Extra! Hehe. Bila Allah cakap saya perlu menjadi anak yang soleh dan taat kepada kedua ibu bapa. Semoga segala cabaran yang mendatang ini menjadikan saya lebih dekat dengan Allah.One Happy Family!:D Anakmu yang kacak lagi hensem.mama dan abah tidak kehilangan saya. 10.mama abah bukan kehilangan anak..dalam pelajaran dengan cemerlang..hanya untuk memuaskan nafsu sahaja.Haha! Setelah empat kali menyambut menantu lelaki sahaja. tak teringin menantu perempuan cepat-cepat ke?Hehe.Jangan risau.Abah. Mama dan abah mesti gembirakan bila dapat anak sebegini? Doakan saya menjadi anak yang soleh. Makin bertambah dan berkembang keluarga kita. Sebaliknya.Dapat menantu perempuan cepat. Nampak seperti gurauan. Salah satu jalan untuk saya lebih dekat dan taqarrub dengan Dia. . Tapi ini juga salah satu kerangka dalam berubudiyyah kepada Allah.Bila kahwin ini. saya sebagai hamba Allah yang taat akan menyerahkan seluruh hidup untuk menjadi anak yang soleh.. Dah habis dah? Ada satu lagi. Lebih beriman dan menjadi hamba yang taat..tetapi itulah hakikatnya.Menjadi anak yang soleh Saya ingin berkahwin awal ini pun bukan satu perkara seronokseronok.