Anda di halaman 1dari 16

IKAN HIASAN

TAHUN 5

IKAN HIASAN TAHUN 5 HSP BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN .

HURAIAN SUKATAN PELAJARAN HSP BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN a. Pengenalan Aras 1 • Mengenal dan melabel bahagian luar ikan • Menyenarai spesis ikan hiasan tropika Aras 2 • Menyatakan sebab dan tujuan memelihara ikan hiasan Aras 3 • Menyenaraikan beberapa ciri istimewa pada ikan hiasan .

BAHAGIAN IKAN Mengenal dan melabel bahagian luar ikan HSP BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Mata Penut up Insan g 1 0 1 2 Sisik Sirip Dorsal 4 6 7 3 5 8 Mulut 9 Garis an Latera l Sirip Kauda l Sirip Pekto Sirip Pelvik Sirip Anal .

JENIS IKAN Menyenarai spesis ikan hiasan tropika BAHAGIAN HSP JENIS IKAN IKAN Ikan Arowana Ikan Koi NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Ikan Guppy Ikan Tiger Barb Ikan Molly Ikan Emas Ikan Pelaga Ikan Angel .

Ikan ini memakan ikanikan kecil.Ikan ArowanaBAHAGIAN HSP IKAN Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Ikan Arowana Ikan ini dikenali sebagai ikan kelisa. Ikan ini boleh mencapai maksimum 100cm panjang. Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel • Video Ikan Arowana . Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini berasal daripada Amerika Selatan. Warna ikan ini keemasan dan keperakan.

Ikan ini makan semua jenis makanan ikan. Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini mencapai saiz maksimum iaitu 3 cm panjang. keemasan dan putih keperakan. Ikan ini berwarna kemerahan. Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel • Video Ikan Guppy .Ikan Guppy HSP Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Ikan Guppy Ikan ini berasal daripada Trininad.

Ikan ini boleh mencapai maksimum 16 cm panjang. Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel • Video Ikan Molly . Ikan ini memakan ikanikan kecil.Ikan Molly HSP Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Ikan Molly Ikan ini mempunyai pelbagai warna antaranya keputihan keemasan dan biru kehitamaan. Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini berasal daripada Amerika Selatan.

Ikan ini mencapai saiz maksimum iaitu 6 cm panjang.Ikan Pelaga HSP Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Ikan Pelaga Ikan ini berasal daripada Thailand. Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel • Video Ikan Pelaga . Ikan ini makan semua jenis makanan ikan. Ikan ini berwarna kemerahan dan biru kehitaman. Ikan ini membiak secara bertelur.

Ikan Koi HSP Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Ikan Koi Ikan ini berwarna putih bertompok merah dan bertompok hitam. Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini berasal daripada Jepun. Ikan ini mencapai saiz maksimum iaitu 25 cm panjang. Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel • Video Ikan Koi . Ikan ini makan semua jenis makanan ikan.

Mempunyai saiz maksimum 16 cm panjangnya. Memakan makanan rumusan. Terdiri daripada pelbagai warna. Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel • Video Ikan Tiger Barb . Malaysia dan Afrika.Ikan Tiger Barb BAHAGIAN HSP IKAN Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Ikan Tiger Barb Ikan ini berasal dari India.

Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini berasal daripada China. Ikan ini makan semua jenis makanan ikan.Ikan Emas HSP Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Ikan Emas Ikan ini berwarna keemasan. Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel • Video Ikan Emas . keputihan dan kemerahan. Ikan ini mencapai saiz maksimum iaitu 12 cm panjang.

Ikan ini makan makanan rumusan. tumbuhan akuatik dan hidupan air yang kecil. Ikan ini membiak secara bertelur. Ikan ini mencapai saiz maksimum iaitu 15 cm panjang.Ikan Angel HSP Ikan Arowana Ikan Guppy Ikan Molly Ikan Pelaga BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Ikan Koi Ikan ini berwarna putih keperakan. kebiruan dan berbelang hitam. Ikan ini berasal daripada Amerika Selatan. Ikan Koi Ikan Tiger Barb Ikan Emas Ikan Angel • Video Ikan Angel .

TUJUAN MEMELIHARA IKAN HIASAN HSP BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Nota Nota 1 Nota 2 Nota 3 Latihan Permainan .

HSP Latihan BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Nota Nota 1 Nota 2 Nota 3 Latihan Permainan .

HSP Permainan BAHAGIAN IKAN JENIS IKAN NOTA DAN LATIHAN PERMAINAN Nota Nota 1 Nota 2 Nota 3 Latihan Permainan • Permainan 1 • Permainan 2 .