Anda di halaman 1dari 11

Tarikh: 28 Mac Tahun: 2 Bilangan Murid: Mata Pelajaran: Masa:7.40-8.

40 Tema: Semangat Perpaduan Tajuk: Sambutan Hari Kanak-kanak( Kata Adjektif ) Standard Kandungan: 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. Standard Pembelajaran: 5.1.5 Memahami dan menggunakan kata adjektif pancaindera dengan betul mengikut konteks. Objektif: Ilmu: Nilai Murni Elemen Nilai Tambah: Pembelajaran Konstektual Kemahiran berfikir Kecerdasan Pelbagai Elemen Merentas Kurikulum : kreatif dan inovatif : Teknologi maklmat dan komunikasi: Pengetahuan Sedia Ada:

Sistem Bahasa : Tatabahasa: Sebutan dan intonasi: Kosa kata: Bahan Sumber PnP: Pembesar suara Penilaian Pengajaran dan Pembelajaran:

Langkah/masaa Induksi Set (5 minit )

Isi Pelajaran Nyanyian Rasa sayng Hey Soalan Merdukah suara cikgu? Seronokkah menynyi hari ini?

Aktiviti P&P 1. Guru memasangkan video lagu Rasa Syang Hey menggunakan paparan powerpoint. 2. Guru membimbing murid menyanyi dengan iringan muzik sambil melakukan pergerakan. 3. Guru mengaitkan perasaan murid dengan tajuk pengajaran kata adjektif . 1.Guru menyuruh murid mencari kad imbasan yang tersembunyi di bawah meja. 2. Murid menunjukkan kad tersebut di hadapan kelas.

Catatan

Langkah 1 (15 minit )

BBM kad imbasan power point LCD

3 Guru menjelaskan golongan kata kad imbasan tersebut. 4. Murid berbincang tentang kad imbasan dengan suasana sambutan hari kanak-kanak. 5 Murid diterangkan tentang kata adjektif pancaindera. 6. murid dipilih secara rawak untuk klik kata adjektif yang terdapat pada paparan power point. Langkah 2 (10 minit ) 1. Guru mengedarkan petikan dialog kepada murid. 2. Guru memilih beberapa orang pelajar untuk berdialog secara main peranan di hadapan kelas. 3. Guru meminta murid menyenaraikan kata adjektif yang terdapat di dalam petikan dialog tersebut. 4. Murid melengkapkan peta minda dengan kata adjektif yang betul. Langkah 3 ( 10 minit ) Kad Ucapan (Multimedia) 1. Guru memilih murid secara rawak untuk memilih jawapan yang betul BBM Power point Multimedia BBM: Prtikan

Murid -aisyah - sayshen

menggunakan perisian hot potatoes. 2. Muird perlu klik kata adjektif yang sesuai dengan kumpulan pancaindera. 3. Guru memberikan peneguhan positif dan sorakan kreatif kepada murid. Langkah 4 (15 minit Pengayaan i) Isi tempat kosong Pemulihan i) Padankan kata adjektif dengan gambar. BBM Lembaran kerja

1. Guru mengedarkan lembaran kerja kepada murid dan murid dikehendaki melengkapkan tempat kosong dengan kata adjektif yang betul. 2. Guru mengedarkan lembaran kerja kepada murid dan dikehendaki menggariskan kata adjektif dengan yang betul dalam ayat. 1. Guru merumusakan pelajaran pada hari ini dan menerapkan nilai2 murni kepada murid.

Penutup

Nyanyian Rumusan

BBM : Pembesar suara Video rasa sayang Komputer riba

Nama :

Tarikh: Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai

Rakyat

Malaysia

yang

berbilang

kaum

manis lembut

cantik merdu enak

/10

Nama :

Tarikh:

Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai

1. Kuih pau ini sungguh ( lembut / keras ). 2. Irdina sangat ( cantik / kacak ) hari ini. 3. Suara kakak sungguh ( garau / merdu ). 4. Bau sampah sarap itu memang ( hanyir / busuk ).

5. Air laut sangat ( masin / manis ). 6. Ayah kelihatan ( kacak / cantik ) berbaju batik.

/12

Baca dialong di bawah.


Aisyah
: Hai Divyani, apa khabar?

Divyani Ainsyah Divyani

: Hai Aisyah, khabar baik. : Kamu ingin ke mana? : Saya ingin ke kedai untuk membeli kuih baulu. Rasanya sungguh manis. Kuih baulu akan mengeluarkan bau yang wangi apabila dibakar dengan bara sabut kelapa.

Aisyah Divyani Aisyah

: Oh, begitu. Tetapi, kuih baulu merupakan kuih tradisional orang Melayu. Kamu juga suka akan kuih ini. : Ya, memang betul. Kuih tradisional orang India pula ialah muruku. : Wah, saya suka muruku! Rasanya amat lazat tetapi bentuknya agak kasar . Muruku juga senang untuk disedikan kepada tetamu.

Divyani Aisyah

: Kuih tradisional setiap kaum mampu menyatukan kita. : Ya, benar.

Senaraikan kata adjektif yang terdapat dalam petikan.

sedap busuk

lazat kasar