Anda di halaman 1dari 30

Penulisan

Program Cemerlang Kertas 012 UPSR 2012

tahun 2005 2006 2007 2008 2009

bentuk g.bersiri g.tunggal g. tunggal g. bersiri g. tunggal

peristiwa masyarakat sekolah sekolah masyarakat sekolah

lokasi Pasar basah kantin dewan Jalan raya Taman

2010

g. tunggal

Masyarakat

Hadapan rumah

2011

g. tunggal

masyarakat

Di dalam rumah

Bahagian A [ 10 markah ] [ Masa dicadangkan : 15 minit ]

Gambar di bawah menunjukkan aktiviti-aktiviti di halaman sebuah rumah.

ulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti-aktiviti tersebut.

Bahagian A [ 10 markah ] [ Masa dicadangkan : 15 minit ] Gambar di bawah menunjukkan suasana jamuan hari raya di sebuah rumah. Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar di bawah.

Latihan UPSR 2012


Tulis lima ayat yang lengkap berdasarkan gambar di bawah. Suasana di dalam rumah Aspek yang dinilai -menjawab tugasan -ayat -kata -kosa kata -ejaan dan tanda baca

Jawapan 1. 2. 3. 4. 5.

Latihan UPSR 2012


Tulis lima ayat yang lengkap berdasarkan gambar di bawah. perkhemahan Aspek yang dinilai -menjawab tugasan -ayat -kata -kosa kata -ejaan dan tanda baca

Jawapan 1. 2. 3. 4. 5.

Latihan UPSR 2012


Tulis lima ayat yang lengkap berdasarkan gambar di bawah. Temasya sukan sekolah Aspek yang dinilai -menjawab tugasan -ayat -kata -kosa kata -ejaan dan tanda baca

Jawapan 1. 2. 3. 4. 5.

Bahagian B

jenis

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

Jsu 2012

Cerita pendapat Biografi autobiograf i Surat rasmi s.t.rasmi Dialog Temu ramah Ucapan Syarahan Berita Laporan catatan

XX

XX

XX

XX

Bahagian B [ 30 markah ] [ Masa dicadangkan : 40 minit ]

ilih satu daripada tajuk-tajuk di bawah dan tulis sebuah karangan yang anjangnya tidak kurang daripada 80 patah perkataan.
1. Kamu telah membaca sebuah buku yang menarik. Tulis sebuah karangan tentang buku yang telah kamu baca itu.

ATA U 2. Kamu telah menyertai Kem Kecemerlangan UPSR yang dianjurkan


oleh sekolah kamu. Tulis faedah-faedah yang kamu peroleh setelah kamu menyertai kem tersebut.

ATAU
3. Unit beruniform di sekolah kamu telah mengadakan perkhemahan. Sebagai setiausaha, kamu diminta menulis laporan tentang perkhemahan tersebut. Tulis laporan itu selengkapnya.

Bahagian B [ 30 markah ] [ Masa dicadangkan : 40 minit ] Pilih satu daripada tajuk-tajuk di bawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya tidak kurang daripada 80 patah perkataan.
1. Kamu telah membaca sebuah buku yang menarik. Cuti sekolah boleh dipenuhi dengan pelbagai aktiviti. Tulis sebuah karangan tentang buku yang telah kamu baca itu. karangan tentang aktiviti-aktiviti yang kamu lakukan semasa cuti sekolah.

ATAU
2. Murid-murid digalakkan supaya membawa bekalan makanan dari rumah ke 2. sekolah. Kamu telah menyertai Kem Kecemerlangan UPSR yang dianjurkan oleh sekolah kamu. Tulis kebaikan-kebaikan membawa bekalan makanan dari rumah ke sekolah.

ATAU
3. Seorang kawan kamu telah berjaya menjadi johan dalam pertandingan bercerita peringkat negeri. Pada waktu rehat, kamu berbual-bual dengannya tentang kejayaannya itu. Tulis perbualan kamu dengan kawan kamu itu.

BAHAGIAN B
(Masa yang dicadangkan : 40 minit) (30 markah) Pilh satu daripada tajuk-tajuk di bawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya tidak kurang daripada 80 patah perkataan.

1. Aku, Azman dan Kumar telah berjanji untuk menyertai program gotong-royong di sekolah. Aku menunggu kedatangan mereka di rumah. Kemudian, aku melihat Mulakan cerita kamu dengan: Aku melihat ...

Jawapan soalan 1
Format; Pendahuluan: Idea : -

Penutup:

BAHAGIAN B
(Masa yang dicadangkan : 40 minit) (30 markah) Pilh satu daripada tajuk-tajuk di bawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya tidak kurang daripada 80 patah perkataan.

2. Seorang guru yang kamu sayangi akan berpindah ke sekolah lain.Sebagai wakil murid kamu diminta untuk menyampaikan ucapan.Sedia teks ucapan tersebut.

Jawapan soalan 2
Format; Pendahuluan: Idea : -

Penutup:

BAHAGIAN B
(Masa yang dicadangkan : 40 minit) (30 markah) Pilh satu daripada tajuk-tajuk di bawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya tidak kurang daripada 80 patah perkataan.

3. Sekolah kamu telah mengadakan Kejohanan Sukan Tahunan. Banyak peristiwa menarik telah berlaku. Tulis catatan kamu dengan lengkap.

latihan

nota

Aspek yang dinilai Menjawab tugasan Ayat Kata kosa kata Pengolahan Ejaan dan tanda baca

Bahagian c

analisa
tahun 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 jenis cerita cerita cerita dialog cerita Surat tidak rasmi ucapan tajuk Adik masuk ke bilik kakak memecah barang kepunyaan kakak Hobi Nani Jumpa dompet Halim dan Ana Semut dengan Merbuk Melancong ke Langkawi Cikgu Rafzan melanjutkan pelajaran

Sahabatku Fadhil, Tujuan saya menulis warkah ini adalah untuk menceritakan pengalaman saya semasa menyertai lawatan ke Pulau Langkawi anjuran Kelab Bahasa Melayu sekolah saya. Kami memperoleh ilmu pengetahuan yang banyak.Setiap detik yang dilalui,kami manfaatkan dengan mengunjungi pelbagai tempat bersejarah seperti Beras Terbakar,Makam Mahsuri dan Pantai Pasir Hitam.Ketika menaiki kereta kabel Langkawimenuju ke puncak Gunung Machinchang,kami kagum akan keindahan alam semula jadi.Cuacanya seju manakala udaranya segar dan nyaman. Semasa di Pantai Cenang,kami meminta kebenaran untuk mandi tetapi guru pengiring melarang kami kerana ombak besar.Kami akur akan nasihat guru tersebut.Lawatan seterusnya ke Underwater World iaitu tempa pelbagai jenis hidupan air dipamerkan.Kami berbaris sebelum masuk untuk mengelakkan kesesakan. Sebelum pulang kami singgah di pekan Kuah untuk membelibelah.Saya hanya membeli barang-barang yang perlu sahaja kerana itulah yang dipesan oleh ibu.Saya juga membeli cenderamata untuk kawan-kawan

Hadirin yang saya hormati, Saya,mewakili kawan-kawan ingin mengucapkan selamat berpisah kepada Cikgu farzana yang akan melanjutkan pelajaran ke universiti. Cikgu farzana merupakan guru yang sanggup berkorban untuk murid-muridnya.Beliau menjalankan tugasnya tanpa mengharapkan balasan.Beliau sentiasa bersedia membimbing dan membantu kita untuk menyelesaikan masalah yang kita hadapi. Seluruh warga sekolah amat menghargai beliau.Walaupun lemah lembut,beliau merupakan guru yang tegas dan sentiasa memastikan murid-muridnya mematuhi peraturan. Cikgu Farzana juga aktif dalam Kelab Tunas Kebudayaan.Hasil bimbingan beliau,sekolah kita telah muncul sebagai johan dalam pertandingan drama peringkat negeri melalui drama Si tanggang .Sekolah kita juga telah menjadi johan dalam pertandingan bola jaring peringkat daerah kerana kegigihan beliau melatih para pemain. Tahniah kami ucapkan kepada cikgu.Segala nasihat dan bimbingan yang cikgu berikan itu akan kami patuhi.Akhir

Amin ingin menghadiri kelas cemerlang U.P.S.R. yang diadakan di Dewan Serbaguna Kampung Lama. Amin memberitahu hasratnya itu kepada ibunya. Ibu Amin gembira sangat melihat anak kesayangannya gigih belajar. Ketika guru memberi penerangan,Amin mendengar dengan teliti agar ilmu yang disampaikan dapat dikuasai.Amin membuat nota serta bertanya jika ada perkara yang tidak difahami. Setelah selesai kelas tersebut,Amin singgah sebentar ke rumah kawannya. Amin leka bermain sehingga hari menghampiri senja.Ibu Amin begitu bimbang akan keselamatan anaknya lalu mencarinya di dewan tersebut namun kelibat Amin tidak kelihatan. Setelah puas bermain,Amin pun pulang ke rumahnya. Ibu yang mencarinya belum muncul. Amin mula terfikir bahawa dia telah menyusahkan ibunya kerana lambat balik ke rumah. Amin dapat melihat dari jauh wajah ibunya yang sayu dan keletihan berjalan kaki. Amin segera mencium tangan ibunya sambil meminta maaf akan kesalahannya.Amin berjanji tidak mengulanginya lagi.Ibu Amin tersenyum tanda gembira walaupun tanpa mengeluarkan kata-kata.

jawapan
Aspek yang dinilai -menjawab tugasan -ayat -kata/kosa kota -pengolahan -ejaan dan tanda baca

Idea 1. 2. 3. 4. 5.

Shamsul seorang murid yang baik. Walaupun hidup keluarganya miskin namun Shamsul tidak pernah merungut. Ayah Shamsul sudah lama meninggal dunia. Shamsul tinggal dengan ibunya yang sudah tua. Selepas pulang dari sekolah, Shamsul akan menjaja kuih-muih yang dibuat oleh ibunya. Dia menjaja kuih diserata pelusuk kampung tanpa perasaan malu. Hasil jualan kuih itulah mereka dua beranak dapat menyara kehidupan dalam serba kekurangan. Pada sebelah malamnya, Shamsul mengulang kaji pelajaran. Dia bertekad untuk berjaya dalam pelajaran. Dia mahu mengubah nasib hidup mereka. Dia tidak mahu ibunya bekerja lagi. Dia mahu ibunya berehat dan hidup dalam keadaan yang lebih senang.

jawapan
Aspek yang dinilai -menjawab tugasan -ayat -kata/kosa kota -pengolahan -ejaan dan tanda baca

Idea 1. 2. 3. 4. 5.

Arif seorang budak yang nakal. Dia suka membuang sampah di merata-rata tempat. Pada suatu hari, semasa waktu rehat di sekolah, Arif makan pisang. Dia membuang kulit pisang itu di atas lantai. Kawan baiknya Raju menegur perbuatannya. Namun Arif tidak mempedulikannya. Tidak lama kemudian, loceng pun berbunyi. Arif berlari meninggalkan Raju. Tiba-tiba, Arif terjatuh kerana terpijak kulit pisang yang dibuangnya tadi. Tangan Arif luka dan berdarah. Cikgu Zarina segera merawat dan membalut luka Arif. Arif mengucapkan terima kasih kepada Cikgu Zarina dan berjanji akan mengubah sikapnya yang buruk itu.

jawapan
Aspek yang dinilai -menjawab tugasan -ayat -kata/kosa kata -pengolahan -ejaan dan tanda baca

Idea 1. 2. 3. 4. 5.