Anda di halaman 1dari 4

KAEDAH URUTAN : BEATING Jenis kecederaan Teknik / Modaliti Healing proses Objektif : Kecederaan tulang belakang (otot trapizius,

otot latissimus dorsi dan otot lower back) : Percussion : Pemulihan :Dapat membantu merehatkan otot. Membantu melancarkan peredaraan darah. Membantu menghilangkan sengal-sengal otot. Mengembalikan julat pergerakan ( ROM ) bahagian yang tercedera ke tahap normal tanpa mengalami kesakitan. 5. 6. Membekalkan oksigen dan mengurangkan potensi untuk cedera. Menyahkan toksid pada bahagian otot yang terhasil akibat kecederaan yang dialami dan membantu menyembuhkan tisu yang lembut. Alatan Prosedur : minyak dan tilam : -

1.
2. 3. 4.

1. Sebelum memulakan urutan, pastikan tangan pengurut dicuci terlebih dahulu. 2. Subjek akan berada dalam keadaan meniarap atau kedudukan yang selesa. 3. Minyak urut atau yang bersesuaian digunakan untuk melancarkan pergerakan tangan semasa melakukan urutan dan mengelakkan geseran.

4. Mulakan urutan dengan teknik sliding atau kneading untuk warm up otot selama 2-3
minit.

5. Kemudian dengan menggunakan teknik urutan beating iaitu menumbuk dengan


keadaan tangan sedang genggam sports massager akan dimulakan. 6. Pastikan keseluruhan bahagian belakang badan atau tempat yang mengalami kecederaan dikenakan teknik tumbukan tersebut. 7. Urutan boleh diselang selikan dengan teknik urutan yang lain untuk hasil yang lebih efisyen.

8. Urut dengan teknik beating pada bahagian belakang badan secara berulang-ulang
dengan kekuatan yang terkawal dan dilakukan secara berulang-ulang. 9. Prosedur dilakukan selama 15-20 minit.

Nota : Faedah psikologi melalui teknik urutan ini ialah: 1. Menenangkan sistem saraf 2. Mengurangkan tekanan mental 3. Meningkatkan konstrantasi 4. Tidur dengan lebih sempurna

5. Mengurangkan kebimbangan
GAMBAR RAJAH: PERCUSSION BEATING

Rajah: Teknik Genggaman Tangan

Rajah: Teknik Sports Massage Percussion Beating

KAEDAH URUTAN : HACKING Jenis kecederaan : hamstrings sprain Teknik / Modaliti : Percussion Proses Penyembuhan : Pemulihan Prosedur Jari kedua-dua belah tangan dirapatkan secara menegak;tapak tangan berhadapan antara satu sama lain. Pergerakan yang digunakan adalah tindakan yang datang dari pergelangan tangan, bukan dari bahagian siku. Selang-selikan pukulan dengan kedua-dua belah tangan. Tangan dan jari dilonggarkan semasa pukulan dilakukan bagi mengelakkan kecederaan. Kadar pukulan biasanya 4-6 kali sesaat.

Both facing each other

action with wrist and alternative

Nota : Tempoh urutan Bergantung kepada keadaan atlit. Pre-event- tidak boleh mengaplikasi lebih daripada 15 minit. In-event- 5 to 20minit.

Fungsi dan Kegunaan

Sebagai satu aktiviti regangan otot sebelum latihan atau pertandingan bermula. Sebagai satu aktiviti semasa latihan atau pertandingan untuk membantu mengekalkan tenaga atlit dan menyingkirkan bahan-bahan toksik dalam otot. Senarai satu aktiviti untuk simulasi saraf sensory. Membantu meningkatkan prestasi atlit. Membantu meningkatkan masa proses penyembuhan. Membantu mengurangkan risiko kecederaan otot.

Langkah berjaga-jaga Teknik ini hanya sesuai diaplikasi untuk bahagian badan yang berisi sahaja seperti bahagian yang berotot.

Tidak boleh diaplikasikan pada bahagian bony protuberances. Tidak boleh diaplikasikan pada permukaan yang cedera seperti luka terbuka. Tidak boleh diaplikasikan kepada wanita yang hamil.