P. 1
Cuaca Dan Iklim Di Malaysia

Cuaca Dan Iklim Di Malaysia

|Views: 317|Likes:
Dipublikasikan oleh Yis Kulat

More info:

Published by: Yis Kulat on Apr 25, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/16/2014

pdf

text

original

CUACA DAN IKLIM DI MALAYSIA

IKLIM DI MALAYSIA
Iklim ialah unsur cuaca dalam jangka panjang di sesuatu tempat. Malaysia mengalami iklim khatulistiwa Ciri-ciri iklim Di malaysia ialah :
1. Suhu 2. Angin 3. Hujan

MIN SUHU TAHUNAN DINEGARA KITA IALAH 27ºc. SUHU DI NEGARA KITA TINGGI DAN SEKATA SEPANJANG TAHUN JULAT SUHU TAHUNAN IALAH 1ºc -2ºc.

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI JULAT SUHU TAHUNAN I. menerima hujan lebat sepanjang tahun II.Delilingi laut 111.Langit di negara kita sentiasa di kelilingi awan

SUH U

HU SU

• Angin MONSUN BARAT DAYA bertiup antara bulan mei hingga bulan september • Angin MONSUN TIMUR LAUT bertiup dari bulan november hingga mac. .ANGIN • Malaysia menerima tiupan angin monsun barat daya dan monsun timur laut.

NE AH M G M BI ER EN LA I E HU RIM N SE J A BA AN 119 NYA SE 0 K TA M HU N HUJAN MAKSIMUM TURUN SEKITAR BULAN APRIL DAN OKTOBER .T H BA U U A AR NJ N ID EN K AG T R TAI KES A I D TA KA A MALAYSIA MENERIMA HUJAN SEPANJAN G TAHUN HUJAN KAW AS PAL AN IN LEM BAB G IALA L H MAT ARUT ANG . K IA PERA ITU ME HUJ NERIMA AN 4 SET 216 MM AHU N PA K LIN AW GK ASA JE LE IA ERIN N B L G SE U.

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI IKLIM DAN CUACA KEDUDUKAN Negara kita terletak digarisan khatulistiwa iaitu terletak diantara garisan lintang 1 ºU -7 ºU. Oleh itu suhunya tinggi sepanjang tahun dan lembab sepanjang tahun Malaysia menerima hujan perolakkan Kedudukan malaysia dilaluan tiupan angin monsun barat daya dan angin monsun timur laut menyebabakan hujan tahunan adalah tinggi. .

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI IKLIM DAN CUACA ANGIN MONSUN DAN HUJAN • Angin monsun barat daya dan angin monsun timur laut membawa hujan lebat sepanjang tahun • Oleh itu suhu dinegara kita adalah rendah dan sentiasa lembab pada sepanjang tahun • Suhu dinegara kita menurun apabila angin monsun timurlaut bertiup. • Hujan lebat daripada angin monsun ini juga merendahkan suhu dinegara kita .

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI IKLIM DAN CUACA KEPULAUAN LAUT MERUPAKAN FAKTOR UTAMA YANG MEMPENGARUHI CUACA DAN IKLIM DINEGARA LAUT MENYEDERHANAKAN SUHU KAWASAN YANG BERHAMPIRAN. . BAYU LAUT JUGA MERENDAHKAN SUHU DIKAWASAN BERHAMPIRAN PULAU-PULAU DI MALAYSIA MENGALAMI MALAM YANG PANAS DAN SUHU WAKTU SIANG LEBIH RENDAH.

SUHU JUGA AKAN MENURUN DENGAN KADAR 1 ºcsetiap tambahan 165 m tinggi sesuatu kawasan.FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI IKLIM DAN CUACA KETINGGIAN DAN ARAS LAUT • KAWASAN YANG LEBIH TINGGI • MENGALAMI SUHU YANG RENDAH MANAKALA KAWASAN YANG RENDAH MENGALAMI SUHU YANG TINGGI HAL INI KERANA LAPISAN UDARA DIKAWASAN RENDAH LEBIH DEKAT DENGANBUMI.IA DIPANASKAN OLEH HABA DARI BUMI. .

. Pesawah pula dapat mengusahakan tanaman padi dua kali setahun kerana terdapat hujan yang banyak dan cuaca yang baik.Pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi SEKTOR PERTANIAN Petani dapat menanam tananaman mereka dengan baik kerana suhu dinegara kita 18ºc.serta hujan tahunan 2030 mm hingga 3000mm.

Pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi SEKTOR PERTERNAKAN Perternak-peterna dapat meneruskan kegiatan mereka dengan lancar sepanjang tahun kerana iklim dinegara ini sangat baik. Haiwan ternakan juga dapat membiak kerana tidak mengalami gangguan cuaca .

Nelayan di pantai barat semenanjung malaysia pula dapat menangkap ikan sepanjang tahun Malaysia yangmengalami iklim khatulistiwa menerima cahaya matahari sepanjang tahun memudahkan dikeringkan dan diawatkan.sabah dan serawak tidak dapat turun ke laut menangkap ikan.Pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi SEKTOR PERIKANAN Pada bulan november hingga mac nelayan dipantai timur semenanjung malaysia. .

Suhu yang rendah dan nyaman dipusat peranginan tanah tinggi dapat menarik lebih ramai pelancong datang kenegara kita. .Pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi SEKTOR PELANCONGAN Cuaca negara kita yang panas sepanjang tahun menyebabkan dapat dijalankan.

Pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi Sektor pembalakkan Iklim khatulistiwa menggallakkan pertumbuhan hutan hujan tropika dan ini menggalakan sektor pembalakkan Keadaan cuaca yang baik juga memudahkan sektor ini beroperasi .

.Pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi SEKTOR PEMBINAAN Sektor ini dapat berjalan dengan lancar kerana iklim negara kita yang panas sepanjang tahun Oleh itu sektor pembinaan di negara kita dapat berkembang dengan baik.

.SUHU DAN HUJAN YANG TIDAK MENENTU SEHINGGA MENYEBABAKAN KEMUSNAHAN DAN KEROSAKAN.BENCANA ALAM • BENCANA ALAM IALAH KEADAAN ANGIN.

manusia juga haiwan. .CONTOH BENCANA ALAM TSUNAMI TSUNAMI Ialah ombak besar dan ganas yang disebabkan oleh gempa bumi atau letpan gunung berapi Tsunami boleh merosakkan harta benda dan alam Selain itu ia juga boleh mengorbankan nyawa.

Nyawa orang ramai juga boleh terancam .CONTOH BENCANA ALAM TIUPAN ANGIN KENCANG Tiupan angin kencang boleh menyebabkan rumah rosak dan musnah.

.CONTOH BENCANA ALAM TANAH RUNTUH Tanah runtuh berlaku akibat hujan yang berterusan hingga mnyebabkan sebahagian tanah runtuh Ia juga boleh mnyebabkan kerosakkan alam dan harta benda.

. Kemarau boleh memusnahkan tanaman dan juga ternakan. Ia juga boleh mengancam nyawa manusia.CONTOH BENCANA ALAM KEMARAU Kemarau disebabkan cuaca panas dan kering yang berpanjangan.

ZON SEDERHANA PANAS 3. ZON SEDERHANA SEJUK 4. ZON PANAS 2.ZON-ZON IKLIM DUNIA TERDAPAT 4 JENIS ZON IKLIM DI DUNIA 1. ZON SEJUK .

ZON PANAS CONTOH KAWASAN GURUN PANAS GURUN ARAB GURUN ATACOMA .

CALIFORNIA TENGAH 2. PANTAI MEDITERANEAN .ZON SEDERHANA PANAS CONTOH KAWASAN 1.

ZON SEDERHANA SEJUK • UTARA CHINA • KANADA .

ZON SEJUK CONTOH KAWASAN 1. ICELAND 2. GREENLAND 3. ANTARTIKA .

.

ZON PANAS IKLIM KHATULISTIWA DAN IKLIM MONSUN TROPIKA Menerima hujan sepanjang tahun Cuaca panas dan lembab Dipengaruhi oleh angin monsun Menerima cahaya matahari sepanjang tahun IKLIM SAVANA DAN IKLIM GURUN PANAS Tidak menerima hujan yang banyak Cuaca panas dan kering Suhunya tinggi dengan suhu maksimum 42ºc .

ZON SEDERHANA SEJUK Mempunyai musim sejuk yang sederhana sejuk Suhu 18ºc-21ºc Salji turun ketika musim sejuk. 3.suhunya -17 ºc Hujan turun ketika musim panas Empunyai empat musim yang nyata iaitu: 1. 2. Musim sejuk Musi luruh Musim panas Musim bunga . 4.

Sering bberlaku ribut salji Mengalami musim panas dan musim sejuk Hujan turun dalam bentuk salji. .ZON SEJUK IKLIM TUNDRA Sejuk sepanjang tahun Musim sejuknya sangat sejuk dan panjang suhunya -45ºc musim panasnya iaitu 10ºc selama tiga bulan sahaja.

• Musim sejuk sederhana sejuk dan lembab.ZON SEDERHANA PANAS • Musim panasnya panas dan kering – suhunya 21ºc. . • Suhunya 10ºc • Hujan tahunan 600-800m.

.

PERBEZAAN ZON MUSIM PANAS ZON PANAS ZON SEDERHANA ZON SEJUK ZON SEDERHANA SEJUK musim musim panasnya panasnya sangat panas dan kering panas suhunya diantara suhunya 21ºc -24 ºc diantara 32ºc -40 ºc suhu musim musim panasnya panasnya 10 ºc sederhana panas dan hanya suhunya diantara berlangsung 18 ºc -21ºc selamatiga bulan sahaja. HUJAN TAHUNAN hujan hujan tahunannya hujannya turun hujannyaturun dalam tahunannya lebih kurang 250 dalam bentuk bentuk salji kurang daripada mm setahun salji 250 MM setahun MUSIM SEJUK Tiada musim Musim sejuknya musim musim sejuknya sejuk sederhana sejuk. sejuknya panjang panjang Suhunya 10 ºc suhunya -45 ºc Suhunya -17 ºc .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->