Anda di halaman 1dari 3

SUMBER

: http://dnt-ipti.blogspot.com/2011/03/pengenalanolahragasejarah.html TAJUK : Pengenalan Olahraga,Sejarah Olahraga,Jenis-Jenis acara padang,Pakaian dan Peraturan Olahraga: Acara pertandingan berbentuk aktiviti fizikal berasaskan >>pergerakan-pergerakan semula jadi seperti larian, lompatan dan balingan. Jenis-Jenis acara Jenis-jenis acara dibahagikan kepada 3 jenis iaitu: acara trek acara padang acara khusus Acara padang Acara padang boleh dibahagikan kepada dua iaitu balingan dan lompatan Dalam balingan terdapat acara lontar peluru,rejam lembing,dan lempar cakara. Dalam lompatan pula terdapat empat jenis iaitu lompat tinggi,lompat galah,lompat kijang dan lompat jauh Acara Khusus: -pentathlon -heptathlon -decathlon -macathlon -merentas desa -lumba jalan kaki Acara trek: -larian pecut -lari berhalangan -lari jarak jauh -lari berpagar -lari berganti-ganti Pakaian dan peralatan yang digunakan dalam acra olahraga: Kasut(spikes) *Pakaian sukan(trek) >selesa,tidak mengganggu pergerakan *singlet *jam randik *pita pengukur *tuala *botol minuman ~barangan lain yang difikirkan perlu~

Sejarah olahraga 1928 : acara trek dan padang (wanita) Pertengahan abad 19: organisasi pertandingan olahraga- melibatkan kolej & sekolah Pertubuhan olahraga giat ditubuhkan di AS: IAAF, Amateur Athletic Union &USA Track & Field. 1840 : Mesyuarat pertama organisasi olahraga di Shrewsbury Shropshire oleh Sekol ahDiraja Shrewbury Hunt 1896 : Olahraga dimasukkan ke dalam Sukan Olimpik S.M Sukan olahraga era klasik Eropah, Sukan : 1)Pythian (527 SM Delphi) setiap 4 tahun 2)Nemean (516 SM Argolid) setiap 2 tahun 3)Isthmian (523 SM Corinth Isthmus) setiap 2 tahun 4)Rom lumba jalan kaki, melontar, lumba kuda, gusti,gladiator Peraturan-peraturan 1) Peserta tidak dibenarkan mengambil bahagian sekiranya tidak memakai satu set nombor di hadapan dan di belakang baju sukan 2) Tiap-tiap acara akan dijalankan mengikut masa yang telah ditetapkan seperti dalam susunan acara.Jawatankuasa berhak dan berkuasa membuat pindaan susunan acara yang dianggap mustahak dengan persetujuan ketua rumah sukan. 3)Nama pengganti yang menggantikan peserta yang menarik dirihendaklah didaftarkan di dalam borang penyertaan. 4)Nama peserta pengganti hendaklah diberikan kepada penyelia peserta sebelum acara bermula. 5) Pengganti tersebut dikehendaki mengambil bahagian dalam semua acara yang di daftarkan oleh peserta yang menarik diri.
SUMBER : http://chekgupj.blogspot.com/2009/01/olahraga.html TAJUK : Pengenalan kepada Olahraga

Olahraga dikenali sebagai acara sukan trek dan padang atau olahraga trek dan padang. Perkataan ini berasal dari Bahasa Greek "athlon" yang bermaksud pertandingan. Dalam bahasa Jerman dan Bahasa Rusia pula, olahraga diklasifikasi sebagai olahraga ringanuntuk membezakan acara olahraga dengan sukan lain seperti angkat berat dan bergusti

Sejarah Olahraga merupakan acara sukan asli pertama yang diadakan dalam Sukan Olimpik pada tahun 776 SM. Ketika itu, olahraga hanya meliputi acara "lumba trek stadium" atau stade. Semasa era klasik Eropah, terdapat beberapa diklasifikasikan dalam sukan olahraga seperti berikut:

pertandingan

sukan

yang

telah

Sukan Panhellenic o Sukan Pythian (diasaskan pada 527 SM) di Delphi yang diadakan setiap 4 tahun o Sukan Nemean (diasaskan pada 516 SM) di Argolid yang diadakan setiap 2 tahun o Sukan Isthmian (diasaskan pada 523 SM) di Corinth Isthmus setiap 2 tahun o Sukan Rom - acara olahraga khusus kepada lumba kaki, melontar, lumba kuda, bergusti dan pertempuran gladiator.

Bangsa Celt, Teuton dan Goths yang berjaya menerajui empayar Rom juga meminati sukan olahraga. Namun begitu, ini kerap dikaitkan dengan latihan pertempuran dan tidak dikelolakan dengan baik. Pada pertengahan abad ke-19, satu organisasi formai pertandingan olahraga ditubuhkan. Ini termasuk kerjasama antara pertubuhan sukan dan sekolah. Kolej Tentera Diraja Sandhurst membuat pertikaian bahawa mereka merupakan kolej pertama yang menubuhkan organisasi olahraga pada 1812 dan 1825 tanpa sebarang bukti . Namun begitu, mesyuarat pertama organisasi olahraga yang dicatat diadakan di Shrewsbury, Shropshire pada tahun 1840 oleh Sekolah Diraja Shrewbury Hunt. Sehingga kini, tiada sebarang bukti yang kukuh yang dapat menyatakan tentang penubuhan organisasi formal olahraga. Olahraga mula disertakan dalam pertandingan Olimpik pertama pada tahun 1896 dan masih diteruskan sehingga kini. Wanita hanya dibenarkan untuk menyertai acara trek dan padang pada tahun 1928. Sejak itu, beberapa pertubuhan atau organisasi olahraga telah ditubuhakan dengan giat di Amerika Syarikat. Ini termasuk International Association of Athletics Federations, Amateur Athletic Union dan USA Track & Field.