Anda di halaman 1dari 8

3.

KESAN KONFLIK DI DARFUR

Etnik adalah satu kelompok manusia yang terdiri daripada pelbagai kaum yang mempunyai kebudayaan, agama, bahasa, adat resam dan tingkah laku yang tersendiri meskipun berada di bawah sistem politik yang sama. Sudan adalah salah satu Negara yang mempunyai ciri Negara yang mempunyai multi agama dan etnik yang mempunyai perbezaan kelas sosial ekonomi antara kaum Arab bilal As Sudan nama rasmi Republik Sudan , yang dipimpin oleh Presiden Omar Hassan Al Bashir sejak 30 Jun 1989. Sejak Sudan meraih kemerdekaannya dari Mesir dan Inggeris pada 1 Januari 1956, Negara ini dilanda oleh pelbagai krisis dari sektor ekonomi, sosial , politik dan agama terutamanya konflik di Darfur. Terdapat beberapa kesan hasil daripada konflik Darfur yang telah berlaku, antaranya adalah:

3.0

Ekonomi

Sebelum tahun 1993, Sudan termasuk dalam ketegori negara miskin . Konflik politik dan perang saudara yang berlaku antara etnik Islam dan kristian yang tercetus sejak 1980 sehingga kini telah memporak perandakan ekonomi Sudan termasuk wilayah-wilayah bergolak seperti Darfur. Sungguh malang apabila sebuah negara yang kaya dengan sumber minyak mentah menjadi negara yang paling miskin di Afrika akibat konflik yang berlaku.

Sektor pertanian adalah sumber utama dalam struktur ekonomi Sudan. Pertanian jugalah yang menjadi salah satu faktor tercetusnya peperangan di Darfur. Walaupun sumber minyak terus meningkat pesat, 50 % wilayah Sudan adalah bersumberkan pertaniaan terpenting yang terdapat di sepanjang Sungai Nil yang mana tanahnya subur.

15

Hasil

utama ekonomi bersumberkan pertaniaan Sudan adalah seperti kapas,

getah arab, kacang tanah, gula dan biji-bijirin yang berasal daripada tumbuhan (oilseed) dan kurm. Sudan juga merupakan Negara pengeksport ternakan dan produk-produk berasaskan penternakan terpenting di negara-negara arab.

Konflik di Darfur ini menyebabkan pelabur-pelabur dan pedagang-pedagang mula menarik diri kerana hilang kepercayaan terhadap kepimpinan Sudan Al-Bashir yang gagal menangani konflik ini.

Ekonomi dalam sektor pelancongan juga tidak dapat dijana apabila Sudan diklasifikasikan sebagai negara ketiga yang paling mengerikan untuk dilawati dan signifikan dengan perang saudara. Ia juga sinonim dengan kedaifan, kelaparan dan kematian. Pelancong tidak ada hati untuk singgah manakala wartawan agensi

antarabangsa risau apabila dihantar untuk membuat liputan. Bagi tentera beragama Islam, bertugas di bumi Sudan dianggap sebagai satu jihad.

Konflik yang terjadi juga menyebabkan campur tangan pihak luar bagi menguasai sumber ekonomi di Darfur seperti AS melalui PBB. Kerajaan pula terpaksa menanggung kerugian yang besar apabila berlaku kerosakan harta benda awam yang disebabkan oleh pemberontak JEM dan SLA bagi menunjukkan rasa tidak puas hati terhadap pemerintahan Al-Bashir. Kawasan pertanian dan penternakan turut terjejas. Konflik yang berlaku hampir meranapkan keseluruhan sudan yang berkeluasan 2.5 juta kilometer persegi itu. Jika kita melihat haru-biru di mesir sungguh menakutkan, momentum yang dirasai di sudan lebih hebat. demonstrasi di sana sini. hampir setiap hari mahasiswa di wilayah khartoum dan gezira menentang kenaikan harga barang yang melampau.

16

Kerugian bukan sahaja ditanggung oleh negara Sudan itu sendiri, bahkan negaranegara jiran dan pihak-pihak yang terlibat turut merasainya. Menurut Setiausaha Asun PBB, Ban Ki Moon berkata, pihaknya telah menanggung kos sebanyak AS$2 bilion (RM6.2 bilion) bagi operasi pertama pasukan pengamannya.

Negara Chad pula terpaksa berhadapan dengan pelarian yang merentasi negara tersebut manakala Uni Afrika mengumpulkan tentera-tenteranya dan mencari dana bagi menyelesaikan misi keamanan sehinggalah AMIS terpaksa dibubarkan akibat kekurangan dana.

Satu kajian menunjukkan jika perbalahan masih tidak berpenghujung selama 10 tahun lagi, sudan diramal akan kerugian sebanyak lebih RM300 bilion.

3.1

Masalah Sosial

Dalam konflik yang berlaku di Darfur, menurut Penasihat Kesihatan Reproduksi dan Seksual Badan Perancang Keluarga Antarabangsa Bagi Rantau Asia Tenggara, Sarah Chynoweth menyatakan bahawa akibat daripada peperangan saudara yang berlaku terdapat pelbagai masalah sosial yang berlaku terutama yang berkaitan dengan wanita.

Tambah mengayat hati, ribuan wanita dicabul atau dijadikan pelacur dan kanakkanak diseksa dengan zalim. angka kematian dalam perang ini merupakan salah satu yang terbesar selepas perang dunia kedua.

17

Menurut beliau lebih menyedihkan adalah kerana doktor dan pasukan perubatan tempatan yang ada ketika itu tidak tahu bagaimana untuk merawat mangsa-mangsa rogol yang datang untuk mendapatkan rawatan. Mangsa-mangsa rogol berkenaan hanya diberikan pil Penandol, sedangkan apa yang mereka perlukan adalah pil pencegahan kehamilan.

Di dalam masyarakat Darfur yang berhadapan dengan konflik , mereka beranggapan bahawa isu rogol sebagai taboo dan berfikiran bahawa setiap wanita yang mengaku dirinya dirogol perlu dibunuh . Oleh itu, bagi menyelamatkan lebih ramai wanita dirogol, hamil dan dibunuh pencegahan segera perlulah dibuat.

Selain itu, pendidikan di Sudan amat mendukacitakan. Pendidikan tidak dianggap perkara penting kepada pemimpin. Sedangkan melalui pendidikan juga perpaduan kesepakatan boleh dicapai. Mengikut data daripada PBB, 40 peratus rakyat sudan hidup dalam kedaifan dan 18 peratus daripadanya hidup menganggur. Hanya 15 peratus penduduknya boleh membaca dan dua peratus sahaja tamat sekolah rendah. Pemandangan kanak-kanak atau wanita memegang senjata adalah lumrah di sana.

3.2

Politik

Krisis politik yang melibatkan militan Arab, Janjaweed, ia membuka laluan kepada kuasa luar untuk menjadi dalang yang mengeksploitasi keadaan runsing ini. Media dan aktivis hak asasi manusia khususnya di Amerika Syarikat (AS) dengan tibatiba menjadi begitu ``manusia'' dan memperjuangkan kemanusiaan.

18

Kalau merujuk kepada para aktivis hak asasi manusia yang condong kepada AS, Darfur mesti diselamatkan. Kuasa besar dalam konteks ini tentulah AS dan Britain dan mereka wajar memainkan peranan untuk mengembalikan kemanusiaan di Darfur. Bunyinya memang manis dan sangat ``kemanusiaan''.

Membaca krisis politik dalaman Sudan sesulit memahami kepelbagaian etnik yang mempunyai perjuangan berbeza di negara itu. Kerana itu sejarah Sudan dipenuhi dengan perang saudara.

Sementara AS pula selalu masuk dan membuat kacau di negara lain dengan alasan memperjuangkan kemanusiaan. Modus operandi ini digunakan di banyak negara di mana AS mempunyai kepentingan tertentu. Contohnya di Afghanistan. Motifnya menumbangkan rejim pemerintah yang anti-AS. Contoh terbaru di Iraq. Motifnya sama juga. Iraq mempunyai sumber minyak di bawah rejim Saddam Hussein anti-AS. Semua yang dilakukan oleh AS dengan tentera sekutunya menumpang krisis dalaman negara berkenaan. Apabila ada krisis dalaman, ada pula kekacauan. Lalu AS boleh campur tangan demi ``untuk memperjuangkan kemanusiaan''.

Darfur yang terletak di selatan Sudan adalah kawasan yang subur dan kaya dengan hasil minyak. Darfur mengikut sejarah adalah sebuah negara Islam yang total tetapi menyertai Sudan pada 1916.

Bagi politik dalaman, Darfur menjadi kebimbangan Omar Al Bashir. Lalu membawa penglibatan Arab untuk menghalau rakyat ke Chad yang bersempadan dengan Sudan.

19

Kerana itu sejak awal tahun ini, Darfur meninggalkan mimpi yang paling ngeri kepada penghuni yang mendiami kawasan ini. Krisis politik dalaman Sudan memang buruk. Dua kelompok pemberontak utama Sudan, Tentera Pembebasan Sudan (SLA) dan Pergerakan Keadilan dan Kesaksamaan (JEM) menjadi musuh rejim pemerintah. Sementara militan Arab pula difahamkan mahu membalas dendam terhadap kumpulan etnik Afrika yang berkulit hitam.

Penglibatan AS di Darfur sangat licik. AS dan Britain mencampuri hal ehwal dalaman Sudan dengan tiket PBB yang ternyata telah lama diamerikakan. Maka yang kelihatan di Darfur bukanlah AS atau Britain tetapi PBB. Di dunia ini kalau tidak yakin kepada PBB, kepada siapa lagi biarpun semua tahu PBB adalah AS?

PBB pula mempunyai tiket ``pembersihan etnik'' yang membolehkan badan dunia itu campur tangan dalam hal ehwal dalam negara Sudan.

Darfur atau dalam kata lain Sudan akan menjadi Iraq kedua. Negara yang merdeka daripada Britain pada 1956 ini akan dijajah oleh AS dengan modus operandi yang dilakukan di Iraq.

Dunia tidak mungkin melupakan tragedi krisis kemanusiaan yang paling besar di Bosnia. Tragedi di Bosnia adalah yang kedua selepas pembersihan etnik Yahudi yang dilakukan oleh tentera Nazi di dalam Perang Dunia Kedua dulu. Tetapi apakah yang dilakukan oleh PBB untuk menghalang orang awam Bosnia daripada disembelih oleh Serbia?

20

Adakah Majlis Keselamatan PBB bertindak pantas ke Bosnia seperti mereka memberikan tempoh 30 hari kepada rejim Omar Al Bashir untuk mengamankan Darfur? Penglibatan Majlis Keselamatan PBB dalam krisis di Darfur mempunyai helah untuk memberi laluan kepada AS dan Britain ke Sudan.

3.3

Kebuluran

Bayangkan apabila Majlis Keselamatan PBB mengenakan segala macam sekatan ke atas Sudan? Semua senario krisis kemanusiaan yang dicetuskan oleh AS ini telah berlaku di Iraq. Sebuah negara yang sekaya seperti Iraq akhirnya kebuluran, apatah lagi Sudan yang terkenal dengan kemiskinan.

Berdasarkan perangkaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) seramai 300,000 rakyat di wilayah Darfur terkorban, 2.5 juta menjadi pelarian dan 4 juta yang lain diancam kebuluran. Mereka ditempatkan di khemah-khemah yang sungguh daif kesan pergolakan dan peperangan yang tercetus di wilayah itu.

Keadaan kehidupan di khemah-khemah pelarian ini yang didiami oleh pelarian majoriti beragama Islam adalah sangat buruk tanpa disediakan kemudahan asas seperti kemudahan air bersih. Selain itu, khemah-khemah pelarian ini didirikan di kawasan tandus dan berdebu dengan pasir yang berterbangan.

Pelarian-pelarian ini juga diancam pelbagai jenis penyakit termasuk malaria, bilharzia (penyakit cacing Sungai Nil), kepialu, kolera, meningitis dan pelbagai jenis jangkitan kuman lain, selain masalah kebuluran.

21

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menyatakan kebanyakan pelarian mengalami masalah kesihatan teruk sekiranya tidak mendapat dana dan kemudahan kesihatan yang mencukupi untuk mengatasi wabak dan malnutrisi. Malah WHO menyifatkan Darfur sebagai 'Krisis Kemanusiaan Paling Teruk' di dunia ekoran konflik yang sering berlaku di wilayah itu.

Rajah 3.1 Pelarian yang menunggu giliran mendapatkan minuman

22