Anda di halaman 1dari 2

Kelas Bil Murid Hari Masa Tarikh Tema Tajuk Sub Topik Hasil Pembelajaran

Objektif

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN SEKOLAH RENDAH 5 Zamrud 29 orang Khamis 12.05 hingga 1.05 tengah hari 12 April 2012 Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat. b) Aktiviti kejiranan semangat bermuafakat Pada akhir pembelajaran ini, murid akan dapat :1. Menyatakan kepentingan kunjung-mengunjung. 2. Melayan tetamu dengan cara yang sopan. 3. Menghormati tetamu. Pada akhir sesi pembelajaran murid dapat: 1. Menulis kepentingan hidup bermuafakat 2. Berkomunikasi dengan menggunakan bahasa yang sopan. 3. Menunjukkan sikap menghormati rakan semasa berbual. Set induksi Guru memperdengarkan lagu selamat hari raya yang mengandungi lirik kunjung-mengunjung ke rumah saudara-mara. Guru mengaitkan respon murid dengan tajuk pengajaran. Aktiviti 1 Guru meminta murid berada di dalam kumpulan masing-masing (berdasarkan kedudukan tempat duduk) Guru memberikan penerangan berkaitan tajuk pengajaran hari ini iaitu aktiviti kejiranan yang memupuk semangat muafakat. Guru meminta ketua kumpulan mengambil kertas manila dan marker untuk membuat peta minda dalam kumpulan berdasarkan tajuk masing-masing Kumpulan 1 : aktiviti gotong royong Kumpulan 2 : sukaneka Kumpulan 3 :riadah Kumpulan 4 :rumah terbuka Kumpulan 5 :kenduri kahwin Setiap kumpulan harus membuat peta minda berkaitan aktiviti seperti I. Di mana II. Bila III. Siapa yang terlibat IV. Jenis aktiviti V. Kebaikan

Aktiviti

Aktiviti 2 Secara bergilir setiap kumpulan diminta membentangkan hasil perbincangan masing-masing. Guru mengulas jawapan murid dan memberikan penjelasan yang lebih lengkap berdasarkan tajuk pengajaran. Penutup Guru meminta murid bersalaman antara satu sama lain dan memohon maaf andai pernah melukakan hati masing-masing. Guru menamatkan sesi pengajaran dengan menerapkan nilai-nilai murni seperti bekerjasama, tolong-menolong dan bertutur dengan sopan semasa berkomunikasi dengan orang lain.

Penerapan Nilai Murni

Nilai-

1. Tolong menolong 2. Bekerjasama 3. Bertutur dengan sopan 1. 2. 3. 1. Manila kad Marker Lagu Jingsaw

ABM

Pembelajaran Koperatif Impak

Kelas berjalan seperti yang dirancang, murid dapat memberikan kerjasama yang baik semasa aktiviti berkumpulan dan memberikan jawapan yang betul. Namun semasa aktiviti koperatif berjalan terdapat murid yang malu dan tidak berani membentang di hadapan kelas. Hamper 96%objektif tercapai.