Anda di halaman 1dari 3

APAKAH ADITIF, PESTISID, DAN PENGAWET MAKANAN?

Aditif adalah BAHAN KIMIA yang dicampurkan ke dalam makanan dan ubat-ubatan bagi tujuan meningkatkan kualiti, menambahkan keenakan dan memantapkan kesegaran sediaansediaaan tersebut. Pestisid berasal dari kata pest yang bermaksud hama dan sid berasal dari kata caedo bermaksud pembunuh. Pestisid adalah sebutan untuk semua jenis ubat (zat/bahan kimia) pembasmi hama yang ditujukan untuk melindungi tanaman dari serangan serangga, bakteri, virus dan hama lainnya seperti tikus, bekicot, dan nematoda (cacing). Bahan pengawet pula fungsinya ialah mengurangkan kerosakan makanan dan menghalang pertumbuhan mikroorganisma.

Pewarna- menambah warna pada makanan untuk kelihatan lebih menarik. Contoh bahan kimia; Karamel, karotena, sunset yellow. Contoh makanan: Sos tomato, jeruk, dan kordial. Peluntur-Menyingkirkan warna yang tidak diingini supaya lebih bersih. Contoh bahan kimia; Karbon teraktif, benzoil peroksida. Contoh makanan : Mi tepung, gula. Perisa-menambah rasa makanan dan menjadikan makanan lebih sedap. Contoh bahan kimia; Vanila, MSG. Contoh makanan: Kek, mi segera, makanan dalam tin. Pemanis-Menjadikan makanan atau minuman lebih manis. Contoh bahan kimia; gula, madu, aspartam, amnitol, xilitol, sakarin. Contoh makanan: Minuman dalam tin, gula-gula, jeli, biskut. Antioksidan-Memperlahankan atau menghalang makanan daripada teroksida dan menghalang buah dan sayuran daripada bertukar warna. Contoh bahan kimia; Asid askorbik, tokoferol, (vitamin E), butil hidroksianisol (BHA). Contoh makanan: Minyak masak, mentega, biskut. MENGAPA ADITIF PERLU DICAMPURKAN KE DALAM MAKANAN DAN UBAT-UBATAN?

CONTOH-CONTOH PENGGUNAAN BAHAN KIMIA PEMPROSESAN MAKANAN

Mengekalkan dan meningkatkan nilai nutrisi makanan. Contohnya, vitamin dan bahan galian dicampurkan ringan seperti susu. dan marjerin bagi mewujudkan sumber makanan yang seimbang. Agen antioksidan seperti vitamin C dan vitmain E pula mampu mengelak lemak dan minyak di dalam sediaan makanan daripada menjadi masam. Agen ini juga digunakan untuk mengekalkan warna isi buahbuahan yang siap dipotong. Agen penyedap seperti rempah ratus (halia dan bunga cengkih) dan bahan kimia sintetik (monosodium glutamat; MSG) digunakan dengan meluas untuk melazatkan makanan. Bahan pewarna juga sering dicampurkan ke dalam makanan, terutamanya kuihmuih dan ubat-ubatan untuk menambahkan daya tarikan sediaan tersebut. Agen peluntur digunakan untuk memutihkan makanan seperti agar-agar dan ubatubatan yang mudah bertukar warna terutama ketika di dalam penyimpanan.

BAGAIMANAKAH KEGUNAAN ADITIF DILULUSKAN PIHAK BERKUASA?

Pertama sekali, aditif mestilah mampu memberi kesan seperti yang diharapkan terhadap makanan dan ubat-ubatan. Kajian-kajian menggunakan haiwan perlu dilakukan bagi memastikan bahawa pengambilan aditif, sama ada bagi jangka masa pendek atau panjang, tidak menjejaskan kesihatan atau mencetuskan penyakit. Walaupun kepastian mutlak bahawa sesuatu bahan aditif adalah selamat tidak mungkin diperolehi, namun maklumat daripada kajian terhadap haiwan boleh menjadi asas yang kuat bagi mendapatkan kelulusan penggunaanya. Dalam pada itu, permonitoran atau kawalan semasa terhadap bahan-bahan aditif yang diluluskan sentiasa dilakukan dengan meninjau sebarang laporan tentang kesan mudarat atau kesan sampingan berkaitan bahan tersebut. Bukti kukuh tentang kesan bahaya sesuatu bahan akan dijadikan asas pengharaman penggunaannya.

Makan makanan yang mengandungi aditif yang berlebihan adalah berbahaya kepada kesihatan kita. Kesan-kesan sampingan pengunaan aditif yang berlebihan dalam makanan seperti berikut; Bahan Bahan awet Kesan penggunaan yang berlebihan Mengganggu sistem pencernaan manusia, ruam, kecacatan fetus dalam perut, bengkak pada kelopak mata, bibir, dan tangan. Kanser, keracunan mempengaruhi penglihatan. Kanser, makanan. mandul, makanan,

KITA ADALAH APA YANG KITA MAKAN

Pewarna

BAHAYA MAKANAN TERHADAP TUBUH KITA.

Peluntur Perisa

keracunan

Kanser, kerosakan otak (terutama pada kanakkanak), sesak nafas bagi pesakit asma. Kanser, ruam, gatal-gatal. Pertumbuhan terencat, merosakkan hati dan buah pinggang, ruam, gatalgatal, sesak nafas bagi pesakit asma.
Steffens Andy Ak. Sait (840301-13-5665) Kumpulan : Saya seorang. (WAJ 3105)_LITERASI NOMBOR

Pemanis Antioksida

KESAN PENGUNAAN ADITIF YANG BERLEBIHAN DALAM PEMPROSESAN MAKANAN.

Nama Pensyarah: En. Lu Cheng Soon Tarikh hantar: 17.03.2012

Anda mungkin juga menyukai