Anda di halaman 1dari 3

Prezentarea unor jocuri didactice matematice Referat

Jocul reprezint un ansamblu de aciuni i operaii care, paralel cu destinderea, buna dispoziie i bucuria, urmrete obiective de pregtire intelectual, tehnic moral, fizic, etc. a copilului. ncorporat n activitatea didactic, elementul de joc imprim acesteia un caracter mai viu, mai atrgtor, previne apariia monotoniei i a plictiselii. O dat cu vrsta colarizrii, n viaa copilului ncepe procesul de integrare n viaa colar, o bun parte din timpul altdat rezervat jocului, ca unic preocupare, fiind alocat activitii de nvare. n programul zilnic al elevului survin modificri, care ns nu diminueaz dorina lui de joc, jocul rmnnd o problem major n timpul ntregii copilrii. Rezult de aici necesitatea unei atente dozri a volumului de cunotine matematice i se impune ca lecia de matematic, n special la clasa I, s fie completat sau intercalat cu jocuri didactice cu coninut matematic. Un exerciiu sau o problem de matematic poate deveni joc didactic matematic dac: - realizeaz un scop i o sarcin didactic din punct de vedere matematic; - folosete elemente de joc n vederea realizrii sarcinii propuse; - folosete un coninut matematic accesibil i atractiv; - utilizeaz reguli de joc, cunoscute anticipat i respectate de elevi. Din multitudinea de jocuri matematice la clasa I se pot aplica cu succes urmtoarele: Caut vecinii, Hai s socotim sau Rezolv exerciiul meu, pe care le voi prezenta pe scurt n cele ce urmeaz.

Caut vecinii

Scopul: Consolidarea deprinderilor de comparare a unor numere. Sarcina didactic: S gseasc numrul mai mare sau mai mic cu o unitate dect numrul dat. Materialul didactic: Jetoane de diferite forme, cu cifre de la 0 la 9. Jocul se poate desfura individual sau pe echipe i ncepe prin ridicarea unui jeton de ctre conductorul jocului (nvtorul, n prim faz, dar mai trziu poate fi i un elev). Elevii vor privi atent jetonul, dup care vor preciza care este numrul mai mic cu o unitate dect numrul dat i

care este numrul cu o unitate mai mare. Dac se joac pe echipe vor rspunde alternativ copii din cele dou echipe, fiecare rspuns corect fiind rspltit cu un punct sau un plus, iar greelile fiind penalizate cu un punct minus. Vor fi declarai ctigtori cei care nsumeaz mai multe puncte.

Hai s socotim

Scopul: Consolidarea deprinderilor de calcul oral. Sarcina didactic: S rezolve exerciii de adunare i scdere, n concentrul 0-100. Material didactic: - Trei sculee de pnz, de diferite culori (de exemplu galben, negru i alb); - Cartonae pe care vor fi scrise exerciii de adunare i scdere (0-100), introduse n sculeul galben; - Buline albe i negre din carton, ce vor fi introduse n sculeele respective. Se stabilesc dou echipe. Prima pereche, format din cte un reprezentant al fiecrei echipe, vine n faa clasei i fiecare elev scoate cte un cartona din sculeul galben. Se rezolv exerciiile, clasa apreciind dac rezultatele sunt corecte. Elevul care a rspuns bine scoate o bulin din sculeul alb, iar cel care a greit scoate o bulin din sculeul negru. Evident, va fi declarat ctigtoare echipa cu cele mai multe buline albe.

Rezolv exerciiul meu

Scopul: Consolidarea deprinderilor de calcul mintal rapid. Sarcina didactic: Rezolvarea unor exerciii de adunare i de scdere, n concentrul 0-20. Material didactic: foi de hrtie i creioane (pentru fiecare elev). Se mparte clasa n dou echipe. nainte de nceperea jocului propriu-zis, fiecare elev va scrie pe foaia lui de hrtie cte un exerciiu de adunare sau de scdere n limitele 0-20, dup care va mpturi foaia i o va pstra n mn. La semnalul conductorului de joc, cte un reprezentant din fiecare grup vine n faa clasei i se face schimb de bileele. Dup aceasta, reprezentantul unei echipe desface hrtia primit de la adversarul lui, citete cu voce tare exerciiul scris i l rezolv. Rezultatul va trebui dat n timp limitat. Aprecierea se face cu participarea echipei adverse, acordndu-se pentru rspunsurile

corecte un plus iar pentru cele incorecte un minus. Dac rezultatul exerciiului depete limita de 20, cel care l-a scris va fi penalizat cu un minus. Va ctiga echipa care va totaliza cele mai multe semne de plus.

ntocmit, nv. Manuela Nedelcu