P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Olahraga

Rancangan Pengajaran Harian Olahraga

|Views: 73|Likes:
Dipublikasikan oleh Mrs ABS

More info:

Published by: Mrs ABS on May 07, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/03/2012

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN OLAHRAGA

Tarikh Masa Tajuk Kemahiran Objektif Alatan : Fasa/masa PERMULAAN 1.Pengenalan ( 2 minit ) : 24 Februari 2012 : 9.00 pagi – 10.00 pagi (1 jam) : Lontar Peluru : Balingan : Untuk mendedahkan murid-murid dengan teknik melontar peluru yang betul botol mineral, gelung rotan, bola tenis/bola baling, tiang gol bola jaring. Aktiviti Penerangan guru Maklumat P&P Guru memberitahu murid bahawa Organisasi Catatan ABM -bola baling

Peringkat umur: 12 Tahun (32orang)

Objektif Eksplisit: supaya murid-murid dapat membuat balingan ke sasaran yang ditujui

mereka akan belajar teknik pegangan dan lontar peluru berpandukan carta yang disediakan. Guru membahagikan pelajar kepada 4 kumpulan.

C dan D Setiap pemain dikehendaki membuat lontaran tersusun.2. (otot) untuk melakukan - Prosedur Guru memberikan sebiji bola pada setiap kumpulan Pelajar memanaskan badan dengan permainan Bola Beracun 2. Boling botol - Botol mineral disusun seperti gambar rajah Jarak botol disusun 10 meter Permainan berjalan serentak bagi kumpulan A. Meningkatkan suhu badan dan menyediakan badan aktiviti.B.Memanaskan badan ( 10 minit ) 1. bola untuk menjatuhkan seberapa banyak botol mineral yang Syarat-syarat permainan Bola perlulah meleret di atas permukaan lantai atau tanah sebelum mengenai botol .

- Berlari setempat . Ayunan persekitaran) dan mata(memandang PERKEMBANGAN (7 minit) Latihan kemahiran Langkah 1 1. Semakin Sayang” a) Permainan dimulakan serentak bagi 2 kumpulan A dan B serta 2 kumpulan lagi bergilir. b) Balingan pertama dalam jarak 5 meter c) Bagi. C dan D secara . “Semakin Jauh. berlari ke sisi. Aktiviti regangan - Regangan dari bahagian kepala hingga ke bahagian kaki. Pelajar membentuk bulatan dalam kumpulan dan seorang daripada mereka menjadi ketua. tolehan. balingan kedua undur ke belakang lima langkah.3.

(7 minit) Langkah 2 2. d) Pelajar akan berlari ke belakang kumpulan hadapan setelah selesai balingan e) Teknik ini akan berulang sehingga sampai giliran pelajar terakhir f) Rujuk gambar rajah sebelah KEMUNCAK Permainan berkaitan (8minit) Permainan 1 Balingan empat penjuru . Balingan ke sasaran tepat a) Pelajar membaling bola ke dalam gelung b) Jarak gelung dan kon adalah 5 meter c) Lontaran hendaklah seberapa tinggi yang boleh dengan menggunakan teknik memegang bola yang betul.

(8minit) Permainan 2 -menguji balingan kekuatan PENUTUP (3 minit) Menyejukkan badan Refleksi bersama pelajar. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->