RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN OLAHRAGA

Tarikh Masa Tajuk Kemahiran Objektif Alatan : Fasa/masa PERMULAAN 1.Pengenalan ( 2 minit ) : 24 Februari 2012 : 9.00 pagi – 10.00 pagi (1 jam) : Lontar Peluru : Balingan : Untuk mendedahkan murid-murid dengan teknik melontar peluru yang betul botol mineral, gelung rotan, bola tenis/bola baling, tiang gol bola jaring. Aktiviti Penerangan guru Maklumat P&P Guru memberitahu murid bahawa Organisasi Catatan ABM -bola baling

Peringkat umur: 12 Tahun (32orang)

Objektif Eksplisit: supaya murid-murid dapat membuat balingan ke sasaran yang ditujui

mereka akan belajar teknik pegangan dan lontar peluru berpandukan carta yang disediakan. Guru membahagikan pelajar kepada 4 kumpulan.

C dan D Setiap pemain dikehendaki membuat lontaran tersusun. bola untuk menjatuhkan seberapa banyak botol mineral yang Syarat-syarat permainan Bola perlulah meleret di atas permukaan lantai atau tanah sebelum mengenai botol . Boling botol - Botol mineral disusun seperti gambar rajah Jarak botol disusun 10 meter Permainan berjalan serentak bagi kumpulan A.B.2.Memanaskan badan ( 10 minit ) 1. (otot) untuk melakukan - Prosedur Guru memberikan sebiji bola pada setiap kumpulan Pelajar memanaskan badan dengan permainan Bola Beracun 2. Meningkatkan suhu badan dan menyediakan badan aktiviti.

tolehan. Semakin Sayang” a) Permainan dimulakan serentak bagi 2 kumpulan A dan B serta 2 kumpulan lagi bergilir. C dan D secara . balingan kedua undur ke belakang lima langkah. Ayunan persekitaran) dan mata(memandang PERKEMBANGAN (7 minit) Latihan kemahiran Langkah 1 1. - Berlari setempat . “Semakin Jauh. b) Balingan pertama dalam jarak 5 meter c) Bagi. berlari ke sisi.3. Aktiviti regangan - Regangan dari bahagian kepala hingga ke bahagian kaki. Pelajar membentuk bulatan dalam kumpulan dan seorang daripada mereka menjadi ketua.

d) Pelajar akan berlari ke belakang kumpulan hadapan setelah selesai balingan e) Teknik ini akan berulang sehingga sampai giliran pelajar terakhir f) Rujuk gambar rajah sebelah KEMUNCAK Permainan berkaitan (8minit) Permainan 1 Balingan empat penjuru . Balingan ke sasaran tepat a) Pelajar membaling bola ke dalam gelung b) Jarak gelung dan kon adalah 5 meter c) Lontaran hendaklah seberapa tinggi yang boleh dengan menggunakan teknik memegang bola yang betul.(7 minit) Langkah 2 2.

.(8minit) Permainan 2 -menguji balingan kekuatan PENUTUP (3 minit) Menyejukkan badan Refleksi bersama pelajar.