RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN OLAHRAGA

Tarikh Masa Tajuk Kemahiran Objektif Alatan : Fasa/masa PERMULAAN 1.Pengenalan ( 2 minit ) : 24 Februari 2012 : 9.00 pagi – 10.00 pagi (1 jam) : Lontar Peluru : Balingan : Untuk mendedahkan murid-murid dengan teknik melontar peluru yang betul botol mineral, gelung rotan, bola tenis/bola baling, tiang gol bola jaring. Aktiviti Penerangan guru Maklumat P&P Guru memberitahu murid bahawa Organisasi Catatan ABM -bola baling

Peringkat umur: 12 Tahun (32orang)

Objektif Eksplisit: supaya murid-murid dapat membuat balingan ke sasaran yang ditujui

mereka akan belajar teknik pegangan dan lontar peluru berpandukan carta yang disediakan. Guru membahagikan pelajar kepada 4 kumpulan.

Meningkatkan suhu badan dan menyediakan badan aktiviti.2. Boling botol - Botol mineral disusun seperti gambar rajah Jarak botol disusun 10 meter Permainan berjalan serentak bagi kumpulan A. (otot) untuk melakukan - Prosedur Guru memberikan sebiji bola pada setiap kumpulan Pelajar memanaskan badan dengan permainan Bola Beracun 2. bola untuk menjatuhkan seberapa banyak botol mineral yang Syarat-syarat permainan Bola perlulah meleret di atas permukaan lantai atau tanah sebelum mengenai botol .Memanaskan badan ( 10 minit ) 1.C dan D Setiap pemain dikehendaki membuat lontaran tersusun.B.

- Berlari setempat . Aktiviti regangan - Regangan dari bahagian kepala hingga ke bahagian kaki. balingan kedua undur ke belakang lima langkah. tolehan. Semakin Sayang” a) Permainan dimulakan serentak bagi 2 kumpulan A dan B serta 2 kumpulan lagi bergilir. berlari ke sisi. Ayunan persekitaran) dan mata(memandang PERKEMBANGAN (7 minit) Latihan kemahiran Langkah 1 1. b) Balingan pertama dalam jarak 5 meter c) Bagi. Pelajar membentuk bulatan dalam kumpulan dan seorang daripada mereka menjadi ketua. “Semakin Jauh. C dan D secara .3.

Balingan ke sasaran tepat a) Pelajar membaling bola ke dalam gelung b) Jarak gelung dan kon adalah 5 meter c) Lontaran hendaklah seberapa tinggi yang boleh dengan menggunakan teknik memegang bola yang betul. d) Pelajar akan berlari ke belakang kumpulan hadapan setelah selesai balingan e) Teknik ini akan berulang sehingga sampai giliran pelajar terakhir f) Rujuk gambar rajah sebelah KEMUNCAK Permainan berkaitan (8minit) Permainan 1 Balingan empat penjuru .(7 minit) Langkah 2 2.

.(8minit) Permainan 2 -menguji balingan kekuatan PENUTUP (3 minit) Menyejukkan badan Refleksi bersama pelajar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful