Anda di halaman 1dari 2

Permainan Tradisional Kaki Gajah

AJK Permainan Kaki Gajah (Unit PSV/BI/BM) Ketua Penolong Ketua Pengadil : Mohd Rafiqi Bin Bahuddin : Nurul huda Bt Mohammad Soib : Norshafila Bt Azmi Siti Noor Afiqah Binti Mohd Ghawi Lailatul Jaeezah Bte Mohd Rahman Zafirah Bt Zahari Amirah Hanis Binti Zaninudin Noraini Binti Yaakob Bendahari AJK Dokumentasi : Nabilah Huda Bt Mat Jelan : Mohd Salehin Bin Md Fadir Nadia Binti Abdul Rahim Nor Amanu Binti Yunus Pengenalan Permainan ini merupakan permainan tradisional yang dimainkan rakyat kita suatu ketika dahulu. Namun kerana arus permodenan permainan ini kian dilupakan. Permainan ini dimainkan pada masa lapang atau sewaktu pesta atau keramaian berlangsung. Ia dijadikan sebagai permainan atau acara untuk memeriahkan sesuatu majlis secara santai. Permainan ini hanya menggunakan dua belah tempurung kelapa dan tali. Tempurung kelapa ini dijadikan sebagai alas kaki atau seperti terompah tetapi bulat. kedua dua belah Hujung tali diikat pada bahagian dalam tempurung kelapa supaya bersambung. Lihat contoh. Peserta akan memasukkan kedua-dua celah ibu jari kaki pada tali, berdiri dengan stabil sambil memegang bahagian tengah tali. Kemudian peserta akan berjalan atau berlumba

dengan peserta lain dari satu tempat ke satu tempat. Selalunya permainan ini kerap dijadikan acara sukaneka di sekolah dan tadika.

Alatan: tempurung kelapa tali.

Peraturan: 1)Peserta hendaklah berjalan menggunakan tempurung bukan bersama tempurung kelapa. 2) Peserta yang sampai ke garisan penamat dahulu dikira pemenang.